Хроника на две седмици популистко надцакване

Водещите партии се надпреварваха коя ще предложи по-щедрата, изпразнена от съдържание популистка мярка, а в парламента и комисиите му настана трескаво гласуване.

© Анелия Николова

Водещите партии се надпреварваха коя ще предложи по-щедрата, изпразнена от съдържание популистка мярка, а в парламента и комисиите му настана трескаво гласуване.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Викове, гняв и надцакване, вместо аргументи, наводниха обществения разговор в последните две седмици.


Само в рамките на седмица се натрупаха цяла поредица от популистки предложения. Вместо да покажат колко необмислени и потенциално вредни са те, водещите партии се надпреварваха коя ще предложи по-щедрата, изпразнена от съдържание популистка мярка, а в парламента и комисиите му настана трескаво гласуване.
Първата, и без съмнение най-популярна популистка мярка е предложението за въвеждане на


диференциран данък добавена стойност (ДДС) за определени стоки –


храни от първа необходимост, лекарства, книги, които да се облагат значително по-ниско от стандартната за страната ставка от 20% ДДС. За ползите от намаляване на данъци като цяло, както и за рисковете от въвеждането на специални режими и изключения от общи правила много е говорено – виж тук, и тук, например.


Проблемът не е в самото предложение – слаби и недомислени политики се предлагат през цялото време, но ролята на опозицията е да демонстрира защо не са подходящи, и съответно в хода на дебата те да бъдат отхвърлени. В този случай обаче отговорът дойде във формата на набързо скалъпен законопроект, който единствено приглася и доизяснява гореизложеният популизъм. Колко набързо е писан законопроектът личи както от нелогичния и непоследователен анализ на бюджетните последствия от свалянето на ДДС за определени групи стоки (но пък в полза на бедните и онеправданите и срещи ширещото се неравенство), така и от леснозабележимите правописни грешки в него.


Не беше необходимо да мине много време преди в надиграването да се включи и управляващата партия, с уверението че през последните десет години данъците предимно са намалявани, но и днес са ниски и помагат за привличането на инвестиции и подобряване на бизнессредата,


нищо че в реалността за същия период данъците всъщност растат


В крайна сметка се оказа, че нито един участник в политическия процес не може да си позволи да стои настрана от популисткото надцакване, тъкмо обратното – надпреварват се кой да предложи най-лесното и щедро решение за поевтиняване на "стоките от първа необходимост", а разговорът за повишаването на реалните доходи на работещите и покупателната му способност някак бе пропуснат.


Аналогично протече обсъждането на казуса с партийните субсидии – с тази разлика, че стартът на популистката вълна този път дойде отвън, в частност от развлекателно предаване, без претенции за експертност и разбиране на законодателството, но пък с доказани способности да разръчква народното недоволство. В случая, съществуващата процедура за определяне на размера на партийната субсидия беше без значение – важното е, че според някого, някой някъде нещо е откраднал.


Тъй като въпросната кражба е неоспорим факт, то управляващите светкавично се заеха да поправят не възможностите за кражба, а да лишат повечето партии от ресурс, прокарвайки за ден през правната комисия на парламента законопроект, който ограничава субсидията на за партиите до лев на глас, вместо досегашните единадесет, а партиите да върнат "надвзетите" за последните години субсидии. Икономисаните пари пък са обещани за детски градини – отново в полза на народа. Това, което отсъства напълно от дебата са последиците от намаляването на партийните субсидии и неизбежното циментиране на партийната система след това. Никой не се занимава и с темата откъде партиите ще намират средства за кампании и събития, обучение и набиране на кадри и мрежа – важното е политическото ръководство успешно да се намести в ролята на отмъстител за ограбения народ.


Тълковният речник дефинира популизъм по следния начин:


1. Съвкупност от идейно-политически течения от радикален характер, които си поставят за цел да се ръководят от "волята на народа" и да се осъществяват преки контакти с народните маси.


2. Примитивна политическа тактика, която има за цел да заблуждава и манипулира народните маси чрез щедро раздаване на обикновено неосъществими обещания и др.; демагогско флиртуване с тълпата.


Оставяме на читателя да прецени дали равнището на политическия дебат в последно време отговаря на горното определение. Въпросът, на който по-скоро трябва да си отговорим, е дали наблюдаваме нещо извън него.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Лилавият оттенък на снимката (получава се от смесването на синьо с червено при адитивен синтез) е доста показателен.

 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Надявам се скоро ДБ да управлява България,за да са опраим!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 24 Любопитно

  Лилавият оттенък на снимката (получава се от смесването на синьо с червено при адитивен синтез) е доста показателен.
  —цитат от коментар 1 на Калник


  Тека е,дори ма фаща носталгия,защото ми напомня цвета на Иван Костов!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#3] от "Милост за живите":

  То на вас всичко ви напомня за Костов, макар вече 18г да не е на власт. Не знам дали при вас болката или унижението е било по-голямо...

 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Бацо е тренирал надцакване със Златев.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  А стига бе! Че то си е напълно нормално всички хранителни стоки да са с по-нисък данък! На мястото където живея мисля че данък продажба е 6.5%, а за хранителните стоки е 3%. В доста щати на всички стоки е 0%. А в бедна България -22%?

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3785 Весело

  Хайде народее! Юруш на евтините маслини! Те сега паднаа цените и секи ше яде на два корема! Гаранция - Франция, допълнена от ГЕРБ!

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  Във всички анкети включително на Дневник 70% от българите НЕ искат намаляне то на ДДС:)

 9. 9 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Когато се намали ДДС на избрани стоки и услуги (в момента по-ниска ставка имат нощувките) цените не се намаляват, а остават същите. Тоест пряк ефект за потреблението няма.

  Колкото повече - толкова повече
 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  До коментар [#6] от "Таралеж":

  САЩ събира 54% от БВП във местните и федералният бюджет, а България-36,5%. Така, че не виждам да стигаме скоро САЩ по данъчно обременяване.

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Без популисктото надцакване наБорисов ГЕРБ неизбежно ще последва СДС

  подпис
 12. 12 Профил на kamen_m
  kamen_m
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Но за да управлява ДБ трябва вътрешните българи да мислят като външните.

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2570 Весело

  Как да спечелим от различен ДДС за различни стоки?
  Лесно е. Произвеждаш от два вида стоки с намален и с нормален ДДС.
  След това разходите за покупки за производство на стоки с нисък ДДС ги осчетоводяваш като разходи за производството на стори с висок ДДС

  подпис
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8303 Неутрално

  България е с най-ниския корпоративен данък. Защо не помислят по този въпрос.

 15. 15 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1412 Любопитно

  Леле-леле, как се е запенило аФторчето мило, байново: „разговорът за повишаването на реалните доходи на работещите и покупателната му способност някак бе пропуснат“! Така ли бре, златен? Ти в Института за пазарна икономика ли работиш, или в Съюза на пчеларите? Т. нар. от теб „работещи“ къде работят по-точно? На държавна работа ли са или в частния бизнес? М? Щото държавата редовно вдига заплатите на държавните служители, тази година с 10%, а на учителите – и с повече! А ако знаеш как да накараш българските пишман-предприемачи, хотелиери и назначени капиталисти как да вдигнат заплатите на „работещите“, ти си директно за Нобелова награда по икономика! Щото чуждите фирми, работещи у нас, не те чакат теб да им съобщиш, че трябва да вдигнат заплатите! Хеле пък другата ти тъпня: „да лишат повечето партии от ресурс“! Така ли? Значи да разбираме, че ГЕРБ намаляват субсидиите само на „другите партии“, а те си остават комфортно финансирани по стария начин, а? Бравос, ашколсун, машалла и аферим, ама ние не сме чак такива изгостирани джуруляци, за каквито ни вземаш, сладурчо мамин! И накрая много великодушно, с височайше благоволение ни казваш, че „Оставяме на читателя да прецени дали равнището на политическия дебат в последно време отговаря на горното определение“! Кой си ти, че да ни оставяш каквото и да било? М? Е, ама такова великодушие, проявено към хора, дето не са нито „умни“, нито „красиви“ си е направо и чиста проба благотворителна дейност! Ами нека ти кажа, аФторче с биберона, че ние преценяваме дали равнището на политическия дебат е читаво или не, на избори, а едни такива току-що минаха! Ха познай какъв беше резултатът, че ние, нали сме „прости“, не можем да стигнем твоето ниво на плямпане!

 16. 16 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#6] от "Таралеж":

  То затова, Америка é Америка, а Европа се превръща в нещо между социалистически и националистически бантустани, където необразовани и неподготвени типове, си въобразяват, че могат да управляват хора и капитали.

  Лидерите водят народа в правилната посока и от време на време трябва да се спират, защото следващите ги, не удържат на темпото и недоволстват.
  Овчарите следват народа и от време на време се смесват с него, но винаги обградени от верните си кучета...
  (За огромно съжаление, България от доста време е водена от втория тип.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5307 Неутрално

  "...политическото ръководство успешно да се намести в ролята на отмъстител за ограбения народ..."
  Ограбен от същото това политическо ръководство.
  Все повече навлизаме в 1984 на Оруел, когато не може да се направи разлика между истина и лъжа

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 582 Неутрално

  "2. Примитивна политическа тактика, която има за цел да заблуждава и манипулира народните маси чрез щедро раздаване на обикновено неосъществими обещания и др.; демагогско флиртуване с тълпата."

  - Ми точно такова неаргументирано критикарство си беше и анти-европейското говорене на Корни, и "апартаментгейт" на извънпарламентарните и партньори.

  А хрониката на популисткото надцакване не е две седмици - ето напомняне от БСП и за субсидията от 1 лев, и за депутатските заплати:
  "Трябва да се имат предвид всички неразумни и популистки предложения на парламентарната ни група от началото на мандата, тъкмо тя го предложи и няма какво да се правим, коментира Мерджанов. И напомни, че Нинова е поискала и орязване на депутатските заплати. ..."

 19. 19 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 553 Любопитно

  Г-н Николов, съществуват ли диференцирани ставки на ДДС в Европа?Откога, къде и кои популисти ги въведоха? Благодаря!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6955 Неутрално

  Може и да се оправим един ден, когато няма комунета и в опозиция.

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6955 Неутрално

  Може и да се оправим един ден, когато няма комунета и в опозиция.

 22. 22 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Докато народа кълве на простотия, все ще има кой да го краде на поразия.

 23. 23 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 609 Неутрално
  Г-н Николов, съществуват ли диференцирани ставки на ДДС в Европа?Откога, къде и кои популисти ги въведоха? Благодаря!
  —цитат от коментар 19 на Noise


  Може и да са лобисти, защото диференцираното ДДС е в полза най-вече на производители и търговци на дадената стока. Но и популисти може да са, това не ее български патент.

 24. 24 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1412 Весело

  Г-н Николов, съществуват ли диференцирани ставки на ДДС в Европа?Откога, къде и кои популисти ги въведоха? Благодаря!
  —цитат от коментар 19 на Noise


  Ех, @Noise, мълчи „Г-н Николов“, не продумва, макар че съм 100% сигурен, че чете като очилата хлебарка всички коментари под произведението си. За негово нещастие са твърде малко и никак не са утешителни, камо ли възхитителни! Защото „Г-н Николов“ работи в Съюза на пчеларите, той откъде да знае и как да ти отговори на въпросите, които го питаш – „съществуват ли диференцирани ставки на ДДС в Европа?Откога, къде и кои популисти ги въведоха?“. Не ги знае той тези работи, не ги и казва! Ама нищо, нека пише – и той душица носи!

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  Самото ДДС е популистки данък. Това е най-тъпия измислен данък някога с възможност за безброй машинации. Ама никой не иска да го премахне.

 26. 26 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  “2. Примитивна политическа тактика, която има за цел да заблуждава и манипулира народните маси чрез щедро раздаване на обикновено неосъществими обещания и др.; демагогско флиртуване с тълпата.“
  ——
  То по тия критерии няма кой знае какви разлики между популизъм и демокрация. А “демагогско[то] флиртуване с тълпата.“ май сочи като година на издаване на речника нейде отпреди 1950

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Правилно е ГЕРБ да участва в това надцакване. Ако не участва ще го декласира мнозинството.

  подпис
 28. 28 Профил на fac24373751
  fac24373751
  Рейтинг: 106 Неутрално

  До коментар [#10] от "mpq24607239":

  Дай източник. Според Уикипедия е 27.1.

 29. 29 Профил на today
  today
  Рейтинг: 936 Неутрално

  След като народа разсъждава елементарно и се връзва на такива палячовщини и си избира такива управляващи, ще си пати.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK