Защо толкова много българи си останаха вкъщи

Спрямо предишните евроизбори на тези внушителното мнозинство на негласувалите (повече от две трети) нарасна с още 3%.

© Юлия Лазарова

Спрямо предишните евроизбори на тези внушителното мнозинство на негласувалите (повече от две трети) нарасна с още 3%.Текстът е препечатан от "Дойче веле".


Доста измамни са впечатленията, които изборните резултати създават за нагласите в обществото - просто защото по-голямата част от него не отива до урните. Спрямо предишните евроизбори на тези внушителното мнозинство на негласувалите (повече от две трети) нарасна с още 3%. Част от негласувалите сигурно го правят от граждански мързел, но останалите просто не виждат на политическия пазар продукт, който да им харесва достатъчно. И няма как да ги активираш с нещо друго.


Например с наказателен вот срещу управляващите. Това се видя от резултатите на БСП, която изцяло заложи на него и така го докара до оставка на председателката си. Ако пък Нинова, каквито подозрения се чуха, сама е платила за социология, която да показва, че водят пред ГЕРБ, значи е платила за оставката си. Защото тъкмо така излезе виновна, че не са спечелили, след като са водили. Социолозите убиват политиците с прегръдка.
Другият аспект на наказателния вот – борбата с корупцията, който беше лайтмотив в кампанията на ДБ, също не даде достатъчно категоричен резултат. И то въпреки попътния вятър от разследванията в "Апартаментгейт".


Кой е той - "негово величество" Негласуващият?


Мълчаливото мнозинство, останало си по къщите, не изразява индиректна подкрепа за управляващите или за някоя друга от съществуващите партии, а разочарование от всичките вкупом. То иска нов играч на политическия терен, който да няма нищо общо с наличните. То е електорат на големия отсъстващ. Как би изглеждал той?


За неговия профил може да се съди по профила на самите негласуващи. Очертаването му е трудна задача, защото социолозите изследват гласувалите, а негласувалите остават зад завесата на собствената си пасивност. И все пак има агенции като "Алфа рисърч", които ти позволяват да надникнеш зад нея.


Негласуващият, за когото това е заявен избор, изглежда приблизително така: българин от всички възрасти, провинциалист, наемен работник, средно до слабо образован, който живее скромно с месечен доход около 500 лева. Ще кажете, че това е валидно за по-голямата част от нацията. Така е, и съответно по-голямата част от нацията не гласува.


Коя е партията на негласувалите?


Партията, която би привлякла този девствен електорат, логично ще трябва да се позиционира някъде в умереното ляво. Нишата е свободна. БСП вече 30 години се прави, че я заема, но това е мимикрия. И не толкова, защото, когато е на власт, провежда дясна икономическа политика или защото влиза в корпоративни обвързаности с едрия бизнес. А защото изповядва някакво консервативно православно-комунистическо русофилство, цинично лансирано като грижа за националните ни интереси, което я ориентира на Изток към Кремъл и Евразия. Дотолкова, че не можа да понесе бившият ѝ председател Сергей Станишев да стане лице на западноевропейската либерална левица и се опита да го маргинализира. В нейните идейни редици се подреди президентът, нищо че трябва да е партийно неутрален и че бил уж "натовски генерал".


Главната роля на БСП през прехода бе на Ноев ковчег за номенклатурните и редовите партийни остатъци от съветския период и за техните потомци и бенефициенти. Така социалистическата партия се превърна в паметник на собственото си комунистическо минало. В този смисъл тя не е политически, а исторически феномен, който се възпроизвежда политически по историческа инерция.


Вероятно усещането, че лявата ниша стои незаета, накара и градската десница да се преориентира нататък, като се откаже от разделението ляво-дясно. Така обаче тя не разшири подкрепата си, защото продължава да печели главно от това, че е алтернатива на комунизма и по-сетнешните му посткомунистически трансформации.


Трябва да е социалдемократически ориентирана


Шансът на партията на негласувалите е да успее за първи път след Девети септември да свърже лявото с демокрацията, което от само себе си би я причислило към социалдемокрацията. Далеч обаче от кукувиците на прехода, като Александър Томов, които се опитваха да мътят в нейното гнездо. И като продължение на политическите възгледи и поведение на социалдемократи като Петър Дертлиев, когото комунистите със сложни машинации успяха да изолират в началото на прехода. Защото не без основание виждаха в него по-голямата заплаха, отколкото в СДС.


Една социалдемократическа партия днес естествено ще попадне и в напрегнатия европейски контекст на атаката срещу либерализма и ще трябва да съумее да го защити на местна почва. Досега такава роля открито не е поел нито един от действащите политически субекти. Ако не броим маскировъчната риторика на ДПС, което е етническа партия и затова няма как да е и либерална.


Новата партия ще трябва да разбие монопола на националистите върху патриотизма, който да стане по-малко консервативно ксенофобски и повече толерантен към различните и чувствителен към човешките права. При това не с лозунги и абстрактни уверения, а в диалог с политически дезинтересираните избиратели, който да е остатъчно ефективен, за да може да ги превърне от негласуващи в свои гласоподаватели.


За Борисов и Слави


В това отношение естественият враг на новия субект в политическата джунгла би бил Бойко Борисов, на когото там му е силата – да общува с всекидневния човек и да го привлича като разпръсква властова еротика. То може и да е полезно за партията му, но не може да бъде пренесено вътре в нея. Това е някакво лично умение на Борисов, което опира в собствения му биографичен и биологичен хоризонт и е "до изчерпване на наличните количества". Борисов след Борисов е невъзможен.


Социалдемократическа партия с ясна политическа идеология би била полезна и за градската десница, защото би я накарала да се позиционира отчетливо. А и би укрепила политическото като цяло, защото сега политическото статукво в страната се удържа главно от неполитически фактори. В този смисъл тя не може да има нищо общо с хипотетичния политически проект на Слави Трифонов, който се кани да използва именно неполитическия ресурс на екранното си дълголетие за партийно строителство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2802 Разстроено

  Никой не може да убеди човека да гласува.
  Хората са отвратени, доверие няма.
  Малкото, които гласувахме, го направихме с логиката ПРОТИВ, а не с логиката ЗА.
  Изключвам ДПС и чисто партийните хора.

  Еретик
 2. 2 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Как пък от толкова много пишман-анализатори и грантолози не се намери поне един да каже простата истина. Българите не гласуваха защото първо не им пука за скапания ЕС и считат тези избори за маловажни. И второ, реалисти са и знаят, че когото и да пратят в ЕК, българските интереси няма как да бъдат защитени и България ще си остане втора ръка членка.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Комунистите не щат социал-демократична партия! Те искат да се кланят на Кремъл и да крадат народните пари!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#2] от "xfh59608894":

  +++++++++++++++

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5227 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Кои партии визираш по-конкретно ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Ами защото за няма от блажното. Няма къща за гости, няма апартамент на тънка цена, ама въобще, за матряла, нямане е. За матряла има само сол.

 7. 7 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Текстът в статията е пълна глупост, не го четете. Какви социалдемократи, какви либерали, какви 5 лв., в България 90% са твърди орбанисти.

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3055 Весело

  Много според непречистените избирателни списъци !

  Пък ако толкова ги боли що не се гласува лесно може да се подкара стадото към урните - достатъчно е да се измисли някакъв щраф - например по високи плащания за някакви административни услуги ...

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3049 Весело

  ами ако още 300 човека бяха излезли да гласуват и партиите преминали праг щяха да 4 ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5099 Неутрално

  Защо толкова много българи си останаха вкъщи
  ------------------------------------------------------------------------------

  Ами,защото не им беше платено, за да излязат,
  скъпи ни Бай Лозанов.

  Какво трябва да стане, за да видят и слепите, че развратът,
  вече тотално е обезсмислил дори ФАСАДАТА "ИЗБОРИ".

  Да не говорим за СПИСЪЦИТЕ С МИЛИОНИ МЪРТВИ ДУШИ ВЪТРЕ В ТЯХ
  които още повече ОБЕЗСМИСЛЯТ ТАЗИ ФАСАДА.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  "... ами ако още 300 човека бяха излезли да гласуват и партиите преминали праг щяха да 4 ..."

  А ако ти беше сезирал ЦИК за незаконния имейл, който шефката ми ти е изпратила, сега еднопроцентните щяхме да сме без представител в Евпропарламента.

  Ти стана съучастник в престъпление, Дерибеев! Нека влизането на Радан ти тежи на съвестта. :)))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#10] от "Hawaii":

  "Да не говорим за СПИСЪЦИТЕ С МИЛИОНИ МЪРТВИ ДУШИ ВЪТРЕ В ТЯХ
  които още повече ОБЕЗСМИСЛЯТ ТАЗИ ФАСАДА."

  Още от 1990 г. е така. Тогаа червените фалшифицираха вота с 500,000 фантомни гласа на несъществуващи хора. Специална книга излезе по случая от Михаил Константинов и Николай Вълчанов, но очевидно управляващите нямат никакъв интерес да коригират избирателните списъци, в които освен милион и половина напуснали страната фигурират и 130-годишни старци...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 527 Любопитно

  "Социолозите убиват политиците с прегръдка."
  ===================================================
  Ами,да не се прегръщат...Или,поне не толкова силно...:)))))

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#2] от "xfh59608894":

  "И второ, реалисти са и знаят, че когото и да пратят в ЕК..."

  Да пратят къде?

  Ти, като единствено компетентен измежду пишещите, не знаеш дори за какво са били изборите...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  Лявото отдавна не е ляво. Не само в България. ГЕРБ и останалите уж десни, също не са десни. Всички са се нагъчкали в центъра и само реториката им е лява, или дясна. Отдавна има нужда от нови партии, но... Патриотарите ги пропускам. Те, почти се разпаднала. ДПС си е ясна от 30г,но и тя губи избиратели. Затова, един цигански глас, сега се купува за 80-100лв.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  "А ако ти беше сезирал ЦИК за незаконния имейл, който шефката ми ти е изпратила..."

  Да поясня все пак за какво става въпрос, тъй като не всички са в течение.

  След изборите нашият приятел Дерибеев до такава степен беше изпаднал в шок, че ми повтаряше в захлас за някакъв имейл, който бил получил, очевидно намеквайки, че е от мен, в нарушение на изборното законодатерство.

  Оказа се някакво глупаво фалшименто, съчинено или от него, или от работодателите му - текст, с който някой си (неизвестен подател) го уведомява, че Демократична България води в екзит половете, и уж го призовава да гласува за нея.

  Да приемем два сценария:

  1. (малко вероятен) Дерибеев действително е получил такъв имейл. Оновма, което би трябвало да направи, е НЕЗАБАВНО ДА СЕЗИРА ЦИК и прокуратурата за нарушение на изборния закон, като остави на тях да установят кой е подателят и той (подателят) да си понесе съответните последствия. Вместо това Дерибеев предпочете да обвини (с намеци и недомлъвки) мен, тъй като има ... определена фиксация ...с която не бих желал да се занимавам, по-добре да отиде на специалист.

  2. (доста по-вероятен) Дерибеев сам бешее съчинил "имейла" или знае, че е съчинен, и го разпространяваше, за да дискредитира пост фактум изборния успех на Демократична България. Доста глупаво, но ... какво друго да очаскваме от Дерибеев?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  Важно е да се насажда сред българина, състояние на страх!
  Да се страхува от американците! Да се страхува от руснаците! Да се страхува от турците! Да се страхува...! Колкото повече се страхува българинът, толкова по-лесно се манипулира и търси месии и спасители! Я, Слави Трифонов; я Бареков; я Перата от Бургас, или Динко от Ямбол!

 18. 18 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":


  ами ако още 300 човека бяха излезли да гласуват и партиите преминали праг щяха да 4 ...
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  Още 300 човека, и щеше да имаш пълна радост! Отнеха ти я!

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#18] от "gak37608125":

  "Още 300 човека, и щеше да имаш пълна радост! Отнеха ти я!"

  За такива като Дерибеев има една приказка: да ти имам радостите. ;)

  Хайде, със здраве от мен, от днес до сряда имам пътувания из България, но вечерите може и да се чуваме.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Защото кризата в представителността на родните политически партии продължава много дълго.
  Избираш, а после се оказва, че интересите ти не се представени, защото хората, които си избрал се грижат не за общественият договор и за общото благо,а за...своето!!!

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3049 Весело

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  +++++++++++++, чудесна поредна глава би се получила ГрантЦ до страната и назад

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Половин месец след изборите продължава комунистическата опорка, че видиш ли не излезли хората да гласуват. Още месеци преди изборите нормалните анализатори посочиха колко очакват да гласуват на европейските избори и естествено познаха. Всеки би познал. На местните и парламентарните ще гласуват 3,7-4 милиона. Аман. И болшевиките се радвайте, че гласуваха толкова. Щото ако бяха гласували повече БСП можеше и да няма 5 депутата, а Рамадан нямаше да влезе.

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 353 Весело

  "Другият аспект на наказателния вот – борбата с корупцията, който беше лайтмотив в кампанията на ДБ, също не даде достатъчно категоричен резултат. И то въпреки попътния вятър от разследванията в "Апартаментгейт"."

  - "Апартаментгейт" беше акция на сите хибридни войници на посланик Макаров. Така големите приватизатори пуснаха отново димка за техните безобразия.

  Аре.

 24. 24 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Българите си останаха в къщи?!

  Няма такова нещо повечето бяха в Гърция,а софиянци на село ,а голяма част отидоха и за гъби...

  На избирателите им е все едно кой безработен политик ще бъде изпратен в хранилката ЕП да се угоява и не искат да си развалят деня с безсмислено разкарване до урните...
  Скудоумието на ДВ е отчайващо както винаги...

 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 353 Любопитно

  Никой не може да убеди човека да гласува. Хората са отвратени, доверие няма. Малкото, които гласувахме, го направихме с логиката ПРОТИВ, а не с логиката ЗА. Изключвам ДПС и чисто партийните хора.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  - Ми и аз гласувах против. Да, против въвеждането на визи за Солун. :) А вие?

 26. 26 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#21] от "дерибеев":

  +++++

  Забрави да сложиш и бутилка новозеландско вино на някои от вечерите в провинциална чалга кръчма с певачка ,докато обяснява идеята на социалдемокрацията на някой бивш костовист...

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  А бе Лозанов,а бе Дневник,а бе ДВ,стига сте се правели на ударени и помагали на комунистите! На всички българи вече им е ясно,че изборите се фалшифицират и затова няма смисъл да се гласува.

 28. 28 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 685 Неутрално

  аз памислим друго!
  Изборите са измислени кат алтернатива на пушките.
  Щот на краля не му харесва да се изяснява кой има право да си налага мнението чрез убиването на половината или повече от поданиците му.
  А българите вече са земали нещата и пушките у ръце. не държавно, да свалят властта с оружие, а локално. Тоз ми се репчи у кръчмата и ми застрашава имота? земи тоя нож и край. Пушката измести урните и това е добре. следващите избори - над 80 да не се гласува. има си друг ефективен начин.

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4495 Неутрално

  До коментар [#2] от "xfh59608894":+++++++++++++++
  —цитат от коментар 4 на Боби Бобев


  ------------------!

 30. 30 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Време е да се явят по-млади хора в политиката. Става абсурдно вече да се говори с термини връстници на "Аврора".
  Търсим почтен и образован елит.

 31. 31 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Ееее, най-после един да излезе да каже нещо вярно за тези избори, че и да го публикуват!

 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Защото нямаше умерено дясна нормална партия/коалиция с лидери, на които да се има доверие.

 33. 33 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 647 Неутрално

  ... Негласуващият, за когото това е заявен избор, изглежда приблизително така: българин от всички възрасти, провинциалист, наемен работник, средно до слабо образован, който живее скромно с месечен доход около 500 лева...
  —цитат от коментар 0 на статия


  Невероятно "проучване".

 34. 34 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1672 Весело

  .........аааааа.........ми хубо ВРЕМЕЕЕ........БАТЕ БОЦКО си РАБОТИ......!!!!!......ааааа на АНТУРАЖА ОБГРАДИЛ КАКА КОРНИ не може да се ИМА АБСАЛЮТНО НИКАКВО ДОВЕРИЕЕЕ.........!!!!!!........просто им текат лигите да ДОКОПАТ ВЛАСТТА и да ОТПОЧНАТТТТ........сссс ПРЕЯЖДАНЕТоооо.....!!!!.....амааа ....СУВЕРЕНА НИИ ЩЕ повече от таз МАНДЖААА....!!!!......не може ОРА ПРОБИЛИ ДЪРЖАВАТА да са "АЛТЕРНАТИВА" на БАЦКО..- УПРАВЛЕНИЕТО в МОМЕНТА .....!!!!....../....визирам енергетици, свиневъди , назначени капиталистиии...иии секва КЛИЕНТЕЛААА......./.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 35. 35 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Отговорът на въпроса, така както е поставен в заглавието е много прост - не са актуализирани избирателните списъци. Когато това стане, тогава така поставен въпросът няма да има стойност.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 36. 36 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#2] от "xfh59608894":
  Точно!

 37. 37 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много са ми интересни тези анализи и те щяха бъдат вярни ако не ставаше въпрос за Европейски избори...

 38. 38 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Аз не гласувах, не защото съм средностатистическия негласувал (необразован, провинциалист, с ниски доходи; впрочем този "некачествен" според вас електорат ще ви разгони фамилията, както на вас, така и на цялата управленска обезумяла пасмина, както го е направила в Царска Русия 1917; един ден ще и дойде до гуша, ще и писне и няма да бъде пасивна), а защото България е на първо място по броя на наркоманите, по смъртността от наркотиците, по броя на казината и хазартните заведения, по броя на институциите за отпускане на необезпечени "бързи", лесни кредити, по броя на зверски задлъжнелите до гроб от терора на така наречените "частни с. изпълнители", които са в състояние да превърнат кредит от 1 лв до няколко хиляди. Нито парламентът, нито държавното ръководство, нито партиите предлагат някакво решение на тези проблеми. А решенията, законите които трябва да се приемат са кристално ясни за всички: 1) закон за доживотна присъда за всички производители и трафиканти на наркотици; 2) закон за безплатно лечение, изцяло от бюджета на държавата за всички наркозависими и тяхната социална рехабилитация; 3) закон за пълна забрана на всякаква хазартна дейност на територията на България за вечни времена. Хазартната зависимост е тежко психично заболяване, признато за такова от СЗО; 4) инкриминиране отпускането на необезпечени кредити. Законът да предвижда затвор от 3 до 10 години за всеки, който отпусне необезпечен кредит, негарантиран минимум от трима поръчители, или ипотека;5) закон за частния фалит и ограничаване на вземанията по "неправомерно" отпуснатите необезпечени кредити до таван равен на абсолютната, нетна стойност на кредита. Това да е за урок на всички ЛИХВАРИ! БЪЛГАРИТЕ имат право на защита и НОВ ЖИВОТ; ВСИЧКО ЗА ЧОВЕКА, В ИМЕТО НА ЧОВЕКА. Политиците или да ставата адекватни на времето, в което живеят, да мислят за народа, или ще бъдат отвеяни, както вече хиляди пъти се е случвало в човешката хилядолетна история.

 39. 39 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":


  До коментар [#10] от "Hawaii":

  """".... . . . . . Grigor Lilov
  8 юни в 23:43 ч. ·
  Евроизборите у нас:
  БЪЛГАРСКОТО БЕЗВРЕМИЕ
  **** Изборите легализират решенията на генералския кръг „Ммонтерей”, подчинения му „Банкя” и на техните чужбински господари **** Генералните фалшификации в тях **** Водач на партийна листа – евродепутат, ражда международен скандал

  Какво показаха евроизборите?
  Нека да видим първо равносметката им у нас.

  ====== Изборите у нас никога не правят промени ========

  Изборите като начало на надежди за промени за последен
  път се оказаха илюзия. И не защото ГЕРБ ги спечели! И да ги беше загубил, това нямаше нищо да промени!
  У нас изборите не решават нищо. Ако решаваха, щяха да ги забранят!
  Защото истинските, повтарям, истинските промени в България стават само при едно условие – тежка икономическа и финансова криза, която се превръща в политическа.
  Например рухналата родна социалистическа икономика и тази на СССР и СИВ, както огромните външни дългове на системата накараха БКП да се откаже от тоталитарното управление, да се префасонира като социалистическа и да започнат някои пазарни промени.
  Втората решителна промяна се случи няколко години по-късно – с финансово-икономическата катастрофа при Виденов. Тя окончателно погреба опитите за реабилитация на миналото и макар и бавно, но трайно ни запрати в Западното семейство.
  Всички останали „промени” всъщност са само мимикрия.

  ====== Протестът като мърморене =========

  За разлика от други пъти сега народът се усети и масово не гласува.
  Не гласува защото не вярва в изборите от една страна, а от друга – няма истинска алтернатива.
  Това е своебразна форма на протест. Но много пасивна. Нещо като мърморенето в семейството или сред най-близки приятели в комунистическите времена
  Да се разчита на повече в България, е утопия.
  Да напомня, че първият митинг след падането на Живков беше свикан от БКП, а останалите (вкл. и на опозицията) – поръчани от нея. Единственият по-неконтролиран митинг беше през декември 1989 на пл. „Батенберг”, а не пред църквата „Александър Невски”), организиран от мен и с моето заявление до Софийската община (с програма от 10 точки за незабавни промени: лустрация, отваряне на всички досиета, оставка на правителството и ЦК на БКП, назначаване на служебен кабинет с представители на опозицията и българи от чужбина, бърз преход към демокрация и пазарно стопанство и т.н.).
  Естествено, „взеха се мерки” и това повече не можа да бъде повторено. Протести у нас реално е нямало никога.
  Дори при тоталната финансово-икономическа катастрофа през 1996-1997 в столицата протестираха само към 35 000-40 000 души, в провинцията – практически никой.
  Освен това в последните две десетилетия демографският колапс на нацията и емигрантската вълни окончателно консервираха статуквото у нас – огромната част от активните хора просто вече ги няма в България, а намаляващата популация младежи са все по-необразовани и обществено дезангажирани.

  ======= Поредната фалшификация =========

  Изборите бяха тотално фалшифицирани. Фалшифицирани както всички други избори, което съм доказвал с документи.
  Както винаги, голямата фалшификация беше в ЦИК. Няколко по-значими факта за нея:

  *** избирателната активност. Тя беше 26.22% при обработени 95% от протоколите. Останалите протоколи ги обработваха цели три дни и в резултат с 5% от протоколите избирателната активност за цялата страна скочи парадоксално с 6.44%. Така допълнително се наляха 400 хил. гласове чрез малко над 600 секции, в които активноста би трябвало да е била над 80% средностатистически.
  Откъде се взеха тези гласове? – Пак от фантомите, но този път във фантомните секции (създадени от електроната програма за броене)
  Ще посоча, че реално би трябвало вместо 400 000 гласа отгоре тези 5% от непреброени протоколи на секции при обявената активност от 27% средно статистически да дадат общо към 90 000 гласа.
  Случайност ли е, че добавените изкуствено над 300 000 гласа кореспондират със сумата от получените резултати от ВМРО+„Да, България и ДСБ”+БСП ( увеличения й резултат спрямо предишните евроизбори)?

  *** в раздела на ЦИК при изчисляне на активността избирателите са 6 419 172 души. Как така в раздела на ЦИК за разпределението на гласовете по партии са посочени 6 288 656 гласоподаватели в избирателните списъци. Кое е вярното и защо данните се разминават?

  *** още едно обстоятелство от изборните резултати е смущаващо. 90 038 избиратели са вписани допълнително в изборния ден. Това е всеки деветнадесети гласувал според официалната активност и всеки осемнадесети според реалната активност!

  *** дори в „Държавен вестник” публикованото обяваване на резултатите от ЦИК е невярно. Например числото - сбор от действителните гласове от ръчното и машинно броене не съвпада с отделните числа, от които се образува. И т.н.
  Дори на официалния сайт на ЦИК с резултатите от изборите числата не кореспондират помежду си – дори в генерални данни като брой пуснати бюлетини към броя на действителни+недействителни (трябва да са равни величини), по общини спрямо райони, райони спрямо ЦИК и т.н. За негенералните данни кашата е пълна. Затова винаги съм казвал, че една манипулация на масиви данни изисква черен, къртовски и много прецизен труд да се напасне всяко число с всяко друго, вкл. и във всички възможни таблици с всичките им разрези.
  Това ненапасване (грешките в него) е ярко доказателство за фалшификацията.

  *** средната активност в повечето избирателни райони на страната е около 26-28%. Тук имаме два феномена – в етническото или партийното гласуване и в концентрация на активност на точно определени места спрямо общата територия на страната.
  1. По-активно, както очаквах, е било гласуването в райните с етнически турци – например в Кърджалийска област активността е 41.78%. Да, ама точно в Кърджалийско ДПС бележи значително отстъпление в гласовете си спрямо предишните евроизбори. Логично обяснение как се получава това – няма! При това дори в краища с българи малцинството от етнически турци е гласувало много активно. Ето ви един пример от многото - в Батак: ДПС – 1419 гласа при 2300 турци, от които 600 непълнолетни, ГЕРБ – 470 гласа, БСП – 242. Общо население на общината – под 6000 души.
  Но парадоксално в национален мащаб ДПС губи подкрепа с 66 000 гласа спрямо предишните евроизбори.
  2. В другите райни на страната активността е по-висока от посочената средна в опустелите Видинско, Монтанско, Врачанско, както и в Пернишко и Благоевградско. И необяснимо висока е в 23 МИР-София (35% - една от най-високите в страната) срещу 27%-28% за другите софийски райони).
  3. ВМРО печели удивително висок резултат в 25 МИР в София и с него се класира на трето място след водещите две партии. В осталаната част от София третото място е за „Да, България+ДСБ”.
  При такива абсурди в масива от данни не само официалната активност е оспорима, но и са съмнителни обявените резултати на отделните коалиции и партии.

  *** много скандални са операциите с действителните „недействителни” гласове. Става дума за бюлетините „не подкрепям никого” (61 029 бр). Законът е категоричен – броят се като действителни. (Изборен кодекс, чл. 278, ал. 2, т.9)
  ЦИК обаче прегазва закона и за да излезе поръчаната от кукловодите схема за мандатите, със своя методика обявява тези действителни гласове като недействителни. Никаква методика не може да променя Кодекс и закон, нито какъвто и да е ЦИК има право да го прави!
  Съществено ли е това нарушение? – Да! Ако тези обявени за недействителни, но иначе напълно законни и действителни гласове се вкарат в изчисленията за мандатите, коалицията „Да, България и ДСБ” нямаше да влезе в европарламента, а БСП щеше да си остане с резултата от предишните евроизбори (4 мандата), а не сегашните 5.
  Напомням, че в ЦИК участват представители на целия политически спектър, това са най-доверените хора на партиите и че всички тези решения са взети единодушно.

  *** на детайлите няма да спирам. Ще маркирам само някои като за илюстрация – и в четирите цигански махали на Пловдив антициганската ВМРО лидира убедително, в червения Северозапад, където няма турци, ДПС получава огромен брой гласове (Монтана – 21.84%, Видин – 16.11%, София-област – 14.49%.) Разбира се, трябва да се отчетат ромските гласове, но и те не обясняват тези високи резултати. Преференциите са най-мътна Индия и реално послужиха за фин механизъм на фалшификациите. И т.н., и т.н.

  ========= СМЯНАТА НА СЦЕНАРИЯ. ЗАЩО? ==========

  Схемата на кукловодите в България и Кремъл за мандатите първоначално беше 7/7/3, евентуално 7/6/4 (респективно ГЕРБ, БСП, ДПС), а не обявеното 6/5/3/2/1.
  В последния момент те я промениха. Повлиляха от една страна резултатите в Европа от изборите, а от друга – външната, задгранична „коригираща” намеса.
  Причините за промяната:
  - един такава конструкция би втърдила още повече тона на Брюксел към нас и би се отразила още по-тежко на еврофинансирането;
  - в европейския парламент евроизборите в другите държави очертаха появата на нови партийни формации и се търси представителство в тях;
  - еколозите се преръщат във фактор в европарламента и съответно трябва да имат свой представител у нас и българско представителство при тях (чрез „Да, България+ДСБ” и чрез Андрей Слабаков във ВМРО); европейските консерватори и реформисти – също (чрез и от ВМРО)
  - националистите са вече незаобиколима величина, но крайни проруските губят почвата. Затова ВМРО замени „Атака”. (и затова партиотичната коалиция ще се раздели, иначе ВМРО няма да може да изиграе убедително предвидената му роля)

  Така ГЕРБ замени един мандат за дясноекологично представителство за депутати на партии, с които е бил в близки отношения, в коалиция, с техни лидери са работили съвместно в правителства и се познават отблизо.
  БСП си даде два мандата от предварителната конструкция за резултатите на ВМРО. ВМРО е същото БСП, ама назовавано другояче.
  Образно казано, на една от ръцете си БСП надена друг, различен ръкав от сакото си, за да представи тази ръка като нещо отделно от тялото си.
  Задължително ще отбележа, че ВМРО е свидна рожба на Георги Първанов, който продължава незримо за публиката да участва в политиката.

  ====== ДА ПАДНЕШ В СОБСТВЕН КАПАН =============

  Естествено, в Европа чудесно знаят какъв фалш представлява изборната процедура у нас. На няколко пъти ЕС се е намесвал дискретно в евроизборите н, както и в националните. На него дължим досъпността на изборните резултати, на него дължим изискването за сканиране и публикуване на протоколи и т.н.
  Предпазливостта на брюкселските бюрократи не им позволява да зареват с пълен глас за фалшификации и манипулации. Тяхната полотика (и в други области) е стъпчица по стъпчица напред.

  Но когато куклоковидите фалшифицират избори в дадена държава, но която е част от една общност, те стават зависими от собствената си фалшификация. И съответно достатъчно податливи на натиска от Брюксел.

  Заради това на предишните евроизбори Дилян Пеевски беше отказан от мандат.
  Затова и на сегашните евроизбори Делян Пеевски отново няма да ходи в Брюксел.

  А с него твърде е вероятно да не ходи и „Лилито” – Лиляна Павлова. Скандалът, предизвикан от мен с подслушването на европредседателството ни родни и чуждестранни служби, й изяде първо членството в родното правителство.
  А сега е на път да изяде и депутатското й кресло в Брюксел. Напомням, че тя беше министърът на евроинтеграцията и съответно тя носи отговорността.
  А че е свръхценен кадър за кукловидите като издънка на виден комунистически род и вярна прислуга, се вижда по отчаяния натиск да й се намери място, макар и недиректно.
  Тя беше сложена на 7 място в лисата с ясното съзнание, че първата в Герберовата листа - Мария Габриел ще бъде предложена за еврокомисар и така влизането на Лилито в Европарламента е гарантирано.
  Да, ама засега не!
  ЦИК не я посочи като избрана, макар че Лиляна Павлова има писани на нейното име много голям брой - 23 313 преференции. По тях тя е 2 място сред всички кандидати на ГЕРБ – непосредствено след Мария-Габриел.
  Затова за всеки случай сега на Лилито й се търси място като наш представител – вицепрезидент в Европейската инвестиционна банка, където България е акционер. Номенклатурно комунистическо чадо не може да остане на сухо.
  Това е резервен вариант, ако черната брюкселска котка окончателно й мине път.

  ========= МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ?=============

  Водач на листата на ГЕРБ беше Мария Иванова Габриел.
  С решение № 456-ЕП от 31 май 2019 г. ЦИК я обяви като избран член на Европейския парламент от Република България.

  Това е основа за международен огрочмен скандал. Защото според европейските правила, както и според роднияа Изборен кодекс в параграфа „несъвместимост” (чл. 389)
  „Не може да бъде член на Европейския парламент лице, което: ...т. 3: е член на Европейската комисия”

  Мария Гариел е член на Европейската комисия като еврокомисар. За евроизборите тя би трябвало да си подаде оставката от поста, но не е направила това.
  Затова, когато започна да се запича скандалът, онзи ден, на 3 юни Мария Габриел обяви, че се е отказала от депутатското си място.
  Да, ама съответната лична декларация за това я няма в ЦИК. И няма да я има, защото тя вече е официлизирана като евродепутат с решението на ЦИК и публикуването му в „Държавен вестник”, както и с официално изпратените резултати на Брюксел.
  Ще трябва да си подава оставката като евродепутат пред Европарламента.
  Случолото се е много грубо нарушение и особено остър конфликт на интереси!
  Европейските правила и българският Изборен кодекс са били прегазени като с валяк.

  Според мен има основания за оспорване на резултатите и касиране на изборите. Но нито една партия, нито един конкурент на ГЕРБ не е повдигнал този въпрос, не вдига и сега скандал. А на бас, че няма да го повдигнат, че дори и независимите кандидати, дори и една прочула се чрез ареста си бивша кметица като Иванчева ще си замъчат.

  Освен това скандалът, дори и да остане зад кулисите, вече изяде еврокомисарското място на Мария Габриел. С 100% вероятност (поне засега) може да се прогнозира, че тя няма да бъде новият български еврокомисар.
  Вече не е полезна. Жозеф Дол беше сменен от Манфред Вебер като лидер на Европейската народна партия. Съответно с новия европарламент вероятно е да загуби мястото си и досегашният му председател – Антонио Траяни – човек на Берлускони. Франсоа Габриел е човек от вътрешния кръг на Жозеф Дол – той беще кум на сватбата им и настоящ съветник на Траяни за Балканите, Средиземноморието и Близкия Изток.

  ================
  И без фалшификациите, дори и от този случай се вижда кристално ясно, че избори у нас няма!
  Има легализация чрез тях на решенията на Центъра. На кукловодите – генералският кръг „Монтерей” в БСП и подчинения му „Банкя” в ГЕРБ. И на техните господари на 2500 километра оттук, в Кремъл.

  Вижда се и друго: изборно-мандатната конструкция е така изградена, че всъщност обслужва не толкова български и европейски, а основно руските интереси за влияние в Брюксел.
  Затова на евроизборите въобще не се поде сериозен разговор за бъдещето на европейската конструкция за разлика от диспута, който заля другите държави от Евросъюза. ....""""""

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 40. 40 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Под сурдинка май май се признава, че аФтентичната десница всъщност е левица. Не, че не го знаехме, ама ако има заблудени още, да четат внимателно статията!!

 41. 41 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Преди седмица проф. Константинов набързо сметна, че процентът на гласували е 36, което не е Бог знае какво, но не е и толкова зле предвид, че не се различава от предишните избори и не се различава и от активността в повечето страни на Европа. Не знам защо обаче не се взема предвид една причина за негласуване, а именно движението на хората насам натам по света и у нас, където всеки търси оптималния вариант за съществуване. Примерно си от Шумен, а живееш в София, за да гласуваш, трябва да си регистриран на тоя адрес, но не си, и докато се регистрираш, минало заминало. Изобщо формалности, които не са кой знае какво, но ако те домързи, предпочиташ събитието да мине край теб. Също и в чужбина. Накратко, това са може би около 10%. Освен това и принципа "не знам за кого да гласувам." Така че приедна по-добра обществена организация, процентът на гласувалите би се вдигнал. Ако е от значение за някого, разбира се, или повод да анализираме обществото...

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3796 Любопитно

  До коментар [#39] от "Чардо":

  Защото истинските, повтарям, истинските промени в България стават само при едно условие – тежка икономическа и финансова криза, която се превръща в политическа.
  ==========
  Ако прочетеш много по внимателно началото и края на този коментар/цитат, ще видиш че главната роля и причина за липсата на промени в Бг , членство и в ЕС. .....

  Bukalemun
 43. 43 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Трябва да е социалдемократически ориентирана

  Шансът на партията на негласувалите е да успее за първи път след Девети септември да свърже лявото с демокрацията, което от само себе си би я причислило към социалдемокрацията. Далеч обаче от кукувиците на прехода, ..."

  Пак "ляво" им се привижда на Дойче Веле и Дневник.

  Не щем ляво!!!

  Очеваден парадокс!
  Хем Дневник набеждават, че ВСЕКИ, който не е с джендър и мигрантски ценности е десен фашист.
  Хем путинофилите са най-необразованите и бедните слоеве на обществото.

  Само че бедните и необразованите не са десни в никоя държава, в никой нормален свят!
  Те са ЛЕВИ, и лежат на гърба на другите!
  Десните са образованите, работещите, успелите, които искат справедливост. Искат това, което си изкарат да е тяхно. И РАВНИ ПРАВА! Докато "лявото" това е "дайте да дадем". Взима се от едни и се дава на други. Социализъм.

  И това е точно новият джендър-мигрант-социализъм! Малцинствата получават допълнителни права. Щото другите били прекалено образовани, а трябвало да има равенство.

 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#38] от "bobhunter":

  "... впрочем този "некачествен" според вас електорат ще ви разгони фамилията, както на вас, така и на цялата управленска обезумяла пасмина..."!

  Този тип електорат ще разгони собствената си фамилия, нищо друго и нищо в повече...! Този тип електорат е толкова тъп и податлив на манипулации, че захапва всеки гол бастун, който управленската пасмина му спуска. И този тип електорат, напълно си заслужава мизерния живот. Ще накривите шапките на ченгетата и червената номенклатура. Ще ви доят още повече, защото сте прости... Нямало да гласувате? Ами, добре... Толкова по-добре за тия, които ви управляват от 1945-та година насам...!

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3796 Любопитно

  До коментар [#39] от "Чардо":

  Естествено, „взеха се мерки” и това повече не можа да бъде повторено. Протести у нас реално е нямало никога.
  ==========
  Виж и статията за Молдова. ........
  Погледни и обърни внимание на позицията на ЕС. ....как успокояват положението.
  Тоест не искат да чуят конкретно ....защо недоволстват хората. ...
  Има тенденция за''вземане на мерки''.....а не за решаване на проблеми. ....

  Bukalemun
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3796 Любопитно

  До коментар [#2] от "xfh59608894":

  Как пък от толкова много пишман-анализатори и грантолози не се намери поне един да каже простата истина.
  =========
  Те я казват ,но със умишлено закъсняла дата. ....

  Да се посочват и анализират проблемите , след като те вече са налице. ....е най печалишвшия сектор в съвременната журналистика. ....

  Замо си представи......колко много неща се допускат в момента .......и за в бъдеще ще са вече проблеми ,подлежащи на бурни и обстойни анализи.....!

  Bukalemun
 47. 47 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#44] от "Petleshev":

  Една голяма част от този електорат са хора, които са обезпечени финансово и не им пука, кой се опитва да ги излъже за пореден път. Защо ли? Защото им писна да ги правят на глупаци пребоядисани комунисти от едната страна и лигльовци с огромни претенции, но без минута сериозен трудов стаж от другата. А с приказки, кой бил тъп и прочее глупотевини само ще им накривите шапките. Дали са прави, не, не са. Дали наистина са тъпи, бедни и необразовани. Не, не са, колкото и на разни шутове насам натам да им се иска да е така. Тъпия и необразован електорат го търсете в твърдите ядра на партиите, не при негласуващите.

 48. 48 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 673 Разстроено

  Поредната боза, пълна с измишльотини, изсмукани от пръстите на някакъв си "анализатор"...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  Една трета от хората не гласуват и с топ не можещ ги принуди. Една трета са заложници и длъжници на властта и гласуват под строй, както във време оно. За последната трета е статията. Социалдемокрацията да се възроди и да привлече тези хора! Лозанов хабер си няма що е то социалдемокрация и има ли почва у нас. Къде по света в долнопробна, примитивна, окаяно бедна и нещастна държава има социалдемокрация? Социалдемокрацията умря, когато обществото се зарази с престъпност и корупция. И скоро няма да се съживи. И Лозанов търси дявола някъде на изток. Няма да го намери. Нито България търси изтока, нито на изтока му пука за България. Страната ни е окована в евроатлантически пранги и само те са причина за неудачите и. Другото са глупости, безмислици и просто не вършат работа на никого.

 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Донякъде вярно наблюдение. Засега тези 70% са инертни, защото са твърде бедни и неуки. Може би затова ГЕРБ и другите не искат образование и прилагат умерено повишаване на доходите. Тези хора са също и цел на центристките партии...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 642 Весело

  До коментар [#23] от "plebs":

  Нещо започваш да издишаш Плебси! Този път си пропуснал да подкрепиш своето бръщолевене с линк към фактор!

  pastor
 52. 52 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Не оспорвам анализа на г-н Лозанов в частта за политическата необходимост.
  Но да се стъпва на твърдението ,че малко хора гласуват в България е хлъзгаво и може да компроментира цялата идея-защо??Защото избирателните списъци са препълнени с мъртви души,защото ЦИК са подвластни и защото преброителите в голамата си част са заитересовани до ниво 50лв.Няма как да има 6,5 мил.избиращи при население около 7 мил. по статистика и грешка 1-1,5%.А да не говорим ,за пречките създадене пред 2 мил. напуснали и живеещи в Европа и Америка. т.е. при сегашните РЕАЛНИ-гласове, може да се окаже ,че процента на гласуващи е повече от 55-60 % ,което въобще не е малко при липсата на каквато и да е агитация за тези избори.И при положение ,че всички омаловажават изборите за Европарламент до това ,че 17 човека ще станат богати според махленските ни представи и завиждащ Ганьо няма намерение да дава това -'предимство' на някой от село/му.
  Всички управляващи партии се възползват от тези мъртви души и това се видя при Каракачанов, на който Борисов удари едно рамо и при БСП ,които през цялото време ахаха да кажат за тези души но пре/мълчаха, като комунисти пред съсъкащ фашист.
  А ДПС показаха с нервния тик ,че явно не могат да разчитат на Бойко за повече парче и се равняват с НСФБ или делят наравно ГЕРБ /Патриоти /БСП и ДПС т.е. всички от котилото. ДпС губят и собствени хора плюс онези зашеметени от Лютвито в Турция които се отдръпнаха от сокола с Руския нашийник- ДоСган.
  Българите си ходят на избори и въобще не вярвам в това което се опитват да ни накарат да повярваме ,че сме незаинтересувани и апатични,като цяло.А че има всякакви хора това е част от нормалното.

 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3796 Любопитно

  До коментар [#49] от "Judjuk":

  Страната ни е окована в евроатлантически пранги и само те са причина за неудачите и.
  =========
  Но забележи.....статистиките говорят друго.....
  Че всичко е наред. ....


  Усещаш ли ......целия този механизъм....

  Bukalemun
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  "Усещаш ли ......целия този механизъм...."
  До коментар [#53] от "eti mehter":

  Усещам го на гърба си. И хората които срещам и те.

 56. 56 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 636 Весело

  Автора е бая умен, но и най умния е поне малко глупав. Каква левица, какви социал-демократи?! Че и ДейБГ му се привидяло на автора!

  Пояснително: Негласуващите са потенциални избиратели на Бареков! И е просто чудесно, че не гласуват!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 57. 57 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  До коментар [#7] от "xfh59608894":

  Така е. Ще слушаме какво ти казваш, защото явно ги чаткаш нещата.

  Gunter glieben glauchen globen
 58. 58 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  Според мен негласуващите нямат право да недоволстват и да мрънкат. Отиваш и гласуваш, за да имаш после очи да изискваш от политиците. Вариантът всички са маскари не върви, защото обслужба най-вече комунистите.

  Gunter glieben glauchen globen
 59. 59 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Ами какво се учудвате. Балканско простолюдие.

 60. 60 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#50] от "penetrating":

  Засега тези 70% са инертни, защото са твърде бедни и неуки.
  .......................
  Ей заради такива "умозаключения" ще продължите да чешете ....... на коня пред Парламента.
  И по-добре, според мен.
  Хората били прости затова не гласували за вас.....
  Смехурковци

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  До коментар [#55] от "Judjuk":

  Имате избор, не е като при комунизма. Путин с радост ще ви приеме.

 62. 62 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1226 Весело

  Много хубава снимка на Лозанов, браво.
  Прилича на тупирана квартална ОФ-активистка от края на 70-те, периода на т. нар. "зрял социализъм".
  То и разсъжденията му са в същия стил..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 63. 63 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Защото ей такива като Папионката допуснаха в СЕМ Борисов да наднича от всички възможни медии през секунда, от всеки ред, от всяка снимка и всеки репортаж.

  Дедо Крум
 64. 64 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Защото ей такива като Папионката допуснаха в СЕМ Борисов да наднича от всички възможни медии през секунда, от всеки ред, от всяка снимка и всеки репортаж.

  Дедо Крум
 65. 65 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Може би за това и още повече ще си остават в къщи:


  Позиция на Христо Иванов за гей парада доведе до оставка на учредител
  Христо, бракът е съюз между един мъж и една жена, а половете са само два, пише Любомир Авджийски

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 66. 66 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Весело

  До коментар [#60] от "buljubei":

  Няма лошо :)
  Вие нали ще сте щастливи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 67. 67 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#55] от "Judjuk":Имате избор, не е като при комунизма. Путин с радост ще ви приеме.
  —цитат от коментар 61 на Роси


  Путин няма да НИ приеме. За какво сме му, я помисли? Ще си останем последна кръпка на атлантическия чувал.

 68. 68 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  "Социалдемократическа партия с ясна политическа идеология"

  Ясна, ясна - колко да е ясна. :)

  Дайте да дадем едни пари на едни социално слаби хора. :)

 69. 69 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#59] от "LiberalToTheBones":

  Ами какво се учудвате. Балканско простолюдие.
  —цитат от коментар 59 на LiberalToTheBones


  Знаем си Ви другарю!! Изобщо не се учудваме даже!

 70. 70 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1308 Весело

  До коментар [#44] от "Petleshev":Една голяма част от този електорат са хора, които са обезпечени финансово и не им пука, кой се опитва да ги излъже за пореден път. Защо ли? Защото им писна да ги правят на глупаци пребоядисани комунисти от едната страна и лигльовци с огромни претенции, но без минута сериозен трудов стаж от другата. А с приказки, кой бил тъп и прочее глупотевини само ще им накривите шапките. Дали са прави, не, не са. Дали наистина са тъпи, бедни и необразовани. Не, не са, колкото и на разни шутове насам натам да им се иска да е така. Тъпия и необразован електорат го търсете в твърдите ядра на партиите, не при негласуващите.
  —цитат от коментар 47 на zle_platen_trol


  @zle_platen_trol, само в твоя отговор се съдържа истината. Почти всички останали защитават някакви смотани партийни интереси на още по-смотани партии! И са тотално скарани с реалността! А случаят с Лозанов е патологичен!

 71. 71 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":"А ако ти беше сезирал ЦИК за незаконния имейл, който шефката ми ти е изпратила..."Да поясня все пак за какво става въпрос, тъй като не всички са в течение.След изборите нашият приятел Дерибеев до такава степен беше изпаднал в шок, че ми повтаряше в захлас за някакъв имейл, който бил получил, очевидно намеквайки, че е от мен, в нарушение на изборното законодатерство.Оказа се някакво глупаво фалшименто, съчинено или от него, или от работодателите му - текст, с който някой си (неизвестен подател) го уведомява, че Демократична България води в екзит половете, и уж го призовава да гласува за нея.Да приемем два сценария:1. (малко вероятен) Дерибеев действително е получил такъв имейл. Оновма, което би трябвало да направи, е НЕЗАБАВНО ДА СЕЗИРА ЦИК и прокуратурата за нарушение на изборния закон, като остави на тях да установят кой е подателят и той (подателят) да си понесе съответните последствия. Вместо това Дерибеев предпочете да обвини (с намеци и недомлъвки) мен, тъй като има ... определена фиксация ...с която не бих желал да се занимавам, по-добре да отиде на специалист.2. (доста по-вероятен) Дерибеев сам бешее съчинил "имейла" или знае, че е съчинен, и го разпространяваше, за да дискредитира пост фактум изборния успех на Демократична България. Доста глупаво, но ... какво друго да очаскваме от Дерибеев?!
  —цитат от коментар 16 на Norman Granz


  Що не си вземете стая с Дерибеев и не спрете да ни занимавате с личния си живот и отношения?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 72. 72 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  Лозанов, защо мислиш , че някой ти има доверие?!
  Такива тарикати на дребно като теб, Янакиев, Бояджиев, Чолаков, Тонката Николов .... опропастиха интелектуалното пространство. Словоблудство, празно дърдорене...
  Не ставате за нищо освен за лалане, то и за това не ставате...
  На всичкото отгоре опропастихте и истинското либерално, подменихте го с профанизиран марксизъм, даже не и с марксизъм, за да стигнете до всекидневен троцкизъм. Тотална боза.
  ....
  Вие сте изхабени и ненужни.
  То пък да имаше какво да изхабите...
  !

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Зашо изобщо трябва да ни пука за негласуващите хора? Те са мъртви души.

 75. 75 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 637 Неутрално

  ... Нито България търси изтока, нито на изтока му пука за България. Страната ни е окована в евроатлантически пранги и само те са причина за неудачите и. ...
  —цитат от коментар 49 на Judjuk


  Човече, ама наистина ли го мислиш това, което си изсипал по-горе? Какво общо имат т. нар. "евроатлантически пранги" !!! с безогледните грабежи, корупция и криминални обвързаности на политици и бизнеса (КТБ, Пэвски, Доган, Гелове и пр. крадлива паплач) - по начин който може да се види точно в някои "азийски" ширини?

  Какво общо имат тук тези пранги с милиардите грешни пари, изтичащи отново като данък "Русия" всяка година, най-активно поддържано и провеждано от ред корумпирани (пак от Изтока) политици?

  Какво общо имат тези пранги с разпадащата се държавност, липса на работеща съдебна система, образование и здравеопазване?

  До кога ще казвате на черното бяло? Баси и орисията е това - добре че отдавна съм си обрал крушите от територията...

 76. 76 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Българите си останаха в къщи?!Няма такова нещо повечето бяха в Гърция,а софиянци на село ,а голяма част отидоха и за гъби...На избирателите им е все едно кой безработен политик ще бъде изпратен в хранилката ЕП да се угоява и не искат да си развалят деня с безсмислено разкарване до урните...Скудоумието на ДВ е отчайващо както винаги...
  —цитат от коментар 24 на Нормален гланц


  Очевидно негласувалите са съгласни с това, което гласувалите решат. Така, че нямат право да се оплакват. А на теб, ако не ти харесва скудоумие, не го чети. Аз например не чета Дума.

 77. 77 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 22 Неутрално

  [quote#73:"xfh59608894"][/quote]

  Този език е характерен за нещастни и неуспели хора.

 78. 78 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 319 Разстроено

  До коментар [#2] от "xfh59608894":

  Трето ,избирателните списъци не се контролират от избирателя по -никакъв начин ,а от партийният актив,а всички знаем как се определят те кандидатите,по единственият възможен критерий ,Аз на теб ,а ти на мен.Четвърто ,избраните по "волята" на суверенна , по никакъв начин не не се сещат за неговите интереси,а всеки за един два мандата , гледа да оправи родата. Да не говорим за отношението на по големите държави към нас и към нашето участие в съюза, за "равните права" и задължения, ЕС е може би най големият цирк на планетата, като размер ,но с много стари номера. И пак се връщаме на факта , че за каквото и да си говорим ,винаги става въпрос,единствено за пари.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  "Мълчаливото мнозинство, останало си по къщите, не изразява индиректна подкрепа за управляващите или за някоя друга от съществуващите партии, а разочарование от всичките вкупом. То иска нов играч на политическия терен, който да няма нищо общо с наличните. То е електорат на големия отсъстващ. "
  Това е доста точно определение, големият отсъстващ. Този субект отсъства вече 3 десетилетия и трябва най-сетне да се появи, защото числото на гласуващите ще продължи да намалява. То се видя, че хората ненавиждат сега съществуващите партии и искат нещо различно. И не е вярно, че негласувалите са питекатропуси с ниска степен на образование, това е манипулативно. Просто хората от най-различни възрастови групи и различна степен на образованост искат да гласуват за нещо различно от съществуващите мошеници, тарикати и некадърници в сегашните партии.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK