Невежеството ражда страх, страхът ражда гняв, гневът – омраза

Когато хората са заети със задоволяването на базовите си нужди, това е в интерес на онези, които могат лесно да ги управляват

© Анелия Николова

Когато хората са заети със задоволяването на базовите си нужди, това е в интерес на онези, които могат лесно да ги управляватЕвгений Кънев е доктор по икономика. В интервю за "Тоест" той анализира защо повечето българи са далече от огромните предизвикателства, пред които е изправено човечеството - възход на изкуствения интелект, климатичните промени, нуждата от трансформация на икономиката. Публикуваме един от отговорите му.


Когато мнозинството от хората в България са затворени в някакви битови, социални кутийки и се опитват да решават казуса на оцеляване, допускам, че не им е до това да се мъчат да разбират големия свят. Ако вземем пирамидата на Маслоу, хората, които оцеляват ден за ден, дори не се интересуват от съседите си. Това е едно от обясненията.


Нашият Преход създаде едно от най-големите социални разслоения в Европа
и според мен това се поддържа умишлено, тъй като е известно, че когато хората са заети със задоволяването на базовите си нужди, това е, първо, в интерес на онези, които могат лесно да ги управляват, и второ, няма условия за развитие на демократично общество. Науката доказва, че за да има устойчива демокрация, трябва да има устойчива средна класа. В България тя е в зародиш и е нестабилна. Когато има криза, голяма част от тази средна класа също започва борба за оцеляване.


Всичко това го казвам, тъй като е свързано с кръгозора и мисленето на човека. Едва когато има доходи, за да задоволява първичните си нужди, индивидът започва да осмисля процесите, от които е част. Това е моето обяснение защо толкова трудно в България прониква мисленето по отношение на глобалния свят, къде сме ние в него и най-вече защо възприемаме всичко като някаква екзистенциална заплаха от външния свят. Защото не можем да си го обясним. Когато има невежество, невежеството ражда страх, страхът ражда гняв, гневът – омраза.


Самата политическа класа е заинтересована да поддържа статуквото, защото е по-лесно управляемо.


Дори да идват нови политици, те са принудени по някакъв начин да влязат в това русло, в мисленето, обувките и стилистиката на електората, за да получат гласове. И после трудно се променя този наратив. Аз не очаквам да стане скоро през политиката. По-скоро, както всяка промяна в България, това ще стане под силно влияние отвън.


Тук има няколко хипотези. Едната е по отношение на пръчката и моркова от Европейския съюз, в зависимост от развитието на самия ЕС. Например ако искаме да получаваме финансиране от еврофондовете, трябва да има върховенство на закона. Това е едната линия. Другата е геополитическата, където също има знаци в това отношение. Колкото по-важна става България в геополитически план за САЩ конкретно, толкова по-голям шанс има за промяна. Турция, която винаги е била ключов съюзник на Америка и на НАТО в региона, е доста несигурен партньор в днешни времена и това засилва значението на страни като България и Румъния, които са в съседство.


Всъщност Румъния е доста по-напред по отношение на американското влияние, защото има по-малка агентура на трета държава, която пречи на всичко това. Въпреки че сме от 15 години в НАТО, нямаме купено нито едно западно оръжие и продължаваме да наливаме милиони в поддръжката на руските оръжия. Това може би ще се промени, ако преговорите за купуването на американската ескадрила самолети продължат успешно.


Макар и тези процеси да звучат абстрактно, те задават дневния ред в България.


Още повече че съществуващата власт в момента все повече се компрометира; тя не е устойчива, не може да продължи във времето. Това е знак на надежда, че може би ще има промяна в България в идващите години. А ако се промени политиката, това ще даде много възможности и за хората тук, и за тези, които са в чужбина, да се върнат. Разбира се, това е в контекста на позитивно развитие в глобален аспект, тъй като ние сме брънка от голямата верига събития, от битката на ценности в света. Нищо не е вечно, както историята показва.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Гената пак ги е оплескал нещата. Той предполага, че американскип геополитически интерес ще форсират истинската демокрация в БГ. Както виждаме това е глупост, нито СА блести с някаква демократичност, нито Румъния, а още по малко Украйна. Т.е. едното няма нищо общо с другото.

 2. 2 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 909 Весело

  Поредният индивид който самовлюбено си въобразява, че владее истината от последна инстанция, щото е мноооого умен, а всички несъгласно са или глупави, или заблудени, или вражески агенти.
  Забавно е как най-върлите "демократи" отговарят на 100% на всички отличителни признаци на правоверните марксисти-маоисти.

  Знанието е сила, информацията - власт
 3. 3 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  "Невежеството ражда страх, страхът ражда гняв, гневът – омраза"

  Така е, идилците и умнокрасивците яко мразят 'врага'

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Без г-н Кънев така и щяхме да си останем безпростенти, без Маслоу и без размисъл върху глобалните проблеми....
  Смешко!

 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 909 Весело

  В статията има една интересна глупост, че, видите ли, понеже сме ставали важни за американците, затова те щели да ни накарат да се "демократизираме" така, както авторът си представя "истинската демокрация".
  Не за друго, а защото за САЩ тържеството на "либералната демокрация" е по-важно от геополитическите интереси.
  О, sancta simplicitas.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  То промяна че ще има, ще има.

  Ама вие няма да се вътре

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 7. 7 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Това казвам и аз. невежото простолюдие е манипулирано от реки фалшива новинарска информация, а в БГ тя е основен източник.

 8. 8 Профил на bojidar petkov
  bojidar petkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много невежество .Затова на власт са простаците. Средната класа е крехка. Истината е такава никой не може да я отрече. Полша е хубав пример за сътрудничество с САЩ .
  Кънев сега ще бъде оплюван.

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  И пак климатичните промени. Зеленеете.

  Турция, която винаги е била ключов съюзник на Америка и на НАТО в региона, е доста несигурен партньор в днешни времена и това засилва значението на страни като България и Румъния, които са в съседство.

  Помня как в този форум доста тролове искаха Турция да ни пази границите...

 10. 10 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Хахаха:

  Заглавието си е направо открадното от МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ, Йода. :Д :Д

  https://www.youtube.com/watch?v=kFnFr-DOPf8

 11. 11 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Не виждам какво сме толкова важни за щатите. Да, имат проблеми в отношенията с Турция, но ще повярвам че е сериозно когато си изтеглят ядрените оръжия от там.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  "Когато хората са заети със задоволяването на базовите си нужди, това е в интерес на онези, които могат лесно да ги управляват"

  - Това е една прекрасна илюстрация на "80% дебили". Те затова и загубиха. Мнозинството каза, че не е такова, а другото мнозинство задръсти магистралата за Гърция. Те това би следвало авторът да проумее. :)

 13. 13 Профил на Rhaegar Targaryen
  Rhaegar Targaryen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Fear leads to anger, аnger leads to hate, hate leads to suffering

  Fear is the path to the dark side…

  The End Is Nigh! Winter is coming!
 14. 14 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Както винаги неразбралите статията доказват тезата от заглавието.Ама 50+ години работническо-селска власт....лумпенизирани хора.Прав е авторът....прав до болка!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Весело

  До коментар [#9] от "НеКой":

  Помня как в този форум доста тролове искаха Турция да ни пази границите...
  ==========
  Ама тя ви пази и до днес , бе човек. .....

  Знам, че няма да го схванеш ......докато не беше граничил с Пакистан или Судан.....
  Даже и на арабски щеше да пишеш в момента. ....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#5] от "pag":

  То беше до Обама. ....
  Тръмп , вече говори за съвсем различни неща ......първото от които е .....''Америка преди всичко''.....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  До коментар [#3] от "Saint of Me":

  ОТНОВО ДА СИ СПОМНИМ ЗА Оруел 1984 г.: " След това лицето на Големия брат избледня и на негово място се появиха изписани с черни главни букви трите лозунга на Партията:

  ВОЙНАТА Е МИР

  СВОБОДАТА Е РОБСТВО
  НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА! "ТОВА СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ВНУШАВАТ ! ДА НЕ СЕ ДАВАМЕ - ПО-УМНИ СМЕ !

 18. 18 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "Страхът води до гняв; гневът води до омраза; омразата води до страдание"
  Учителят Йода

  "Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си"
  Марк Твен

  "Всеки удар, който нанасяме в пристъп на гняв, в крайна сметка се стоварва върху нас самите"
  Уилям Пен (1644-1718), основател на Пенсилванската провинция

  "Всички страдат непрекъснато, включително и тези, които не искат да си го признаят"
  Чарлз Буковски (1920-1994), американски поет, романист и публицист

  "А за невежеството ?!", с право ще възкликнете вие.
  Относно липсата на знания и ограничения човек най-ми се нрави една старинна латинска сентенция, приписвана на Марк Фабий Квинтилиан, около 35-95 г. сл. Хр.

  Homo unius libri / Човек на една книга

  И цитирам римския педагог и литературен критик, без да визирам конкретни особи, дами и господа!

 19. 19 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 546 Весело

  Накратко грантаджия лобира за покупката на американско оръжие във вреда на произведеното от Обединена Европа. И разбира се, доводът му за това е путинската заплаха и несигурният ни южен съсед

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  "....както всяка промяна в България, това ще стане под силно влияние отвън."

  Па ние си знаем, че като се строши колата ще викаме неволята. Авторът на статията просто ни казва коя е и откъде ще дойде. И откъде не трябва да идва, щото ще е от лошите. Симпатичен автор!

 21. 21 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "Saint of Me":

  Да, слоганът му определено не е читав.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 22 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#3] от "Saint of Me":

  Изглежда си наясно кои са умните и красивите. А наясно ли си, кои следва да са грозните и глупавите като контрапункт? И не забравяй старата мъдрост - умът винаги е красив. А ако намекваш за тези, които спонтанно излязоха да протестират срещу назначението на Прасчо за шеф на ДАНС, какво би казал за онези, на които беше осигурен транспорт, сандвичи, по 20 лв. и плакати да контрапротестират в защита на Прасчо, ръкопляскайки възторжено на целуващите се на трибуната, знаеш кои? Те, след като очевидно не са от умнокрасивите, какви са? Или по - точно да задам въпроса: Какви сте?

 23. 23 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#7] от "LiberalToTheBones":

  Това казвам и аз. невежото простолюдие е манипулирано от реки фалшива новинарска информация, а в БГ тя е основен източник.
  —цитат от коментар 7 на LiberalToTheBones


  Така е другарю!! Няма начин да не се съгласим с Вас. Личи Ви отдалеч!! ;-)

 24. 24 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#22] от "Анти Шишковци":

  Умнокрасивците се ПРИСЛАМЧИХА на протеста срещу назначението на Пеевски и бяха отбягвани като чумави.

  Изобщо тая постоянна мания за ексклузивна умнокрасива собственост върху събития и идеи е много смешна гротеска, само умнокрасивците ги било грижа за планетата, само те били против корупцията, само те разбирали науката и чели книги. Най-зомбираните даже май си вярват :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  То във форума има толкова невежи, че какво остава за улицата.

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Ако требе да цитираме умните хора :)

  Rationalists always wonder: how come people aren’t more rational? How come you can prove a thousand times, using Facts and Logic, that something is stupid, and yet people will still keep doing it?

  Henrich hints at an answer: for basically all of history, using reason would get you killed.

 27. 27 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Невежеството ражда страх, страхът ражда гняв, гневът – омраза"
  Страхът е изява на инстинкта за самосъхранение и няма връзка със знанието. Може да роди гняв, но и примирение. Един гневен индивид може най малко, да ти запали бузата, а е възможно гневът да се преобразува и в любов. След няколко смислени изречения, Кънев лъже, вероятно несъзнателно(от невежество). Набързо подчерта засилващото се значение на Бг и Румъния, преброи агентурата, която пречи(разбирай руската), препоръча на правителството да закупи западно оръжие и накрая изплю камъчето - да се купи на всяка цена американската ескадрила.

  "Още повече че съществуващата власт в момента все повече се компрометира; тя не е устойчива, не може да продължи във времето."
  Съгласен съм, но засега единствената политическа сила, която диша във врата на ГЕРБ е БСП. За автора със сигурност може да се каже, че е жертва на лозунга - комунистите да не дойдат. Лично аз не виждам комунисти в нито в едно българско образувание, но това си е мой проблем. При това положение властта на компроментираните става повече от устойчива и надеждите на автора се оказват илюзорни. Колкото до историята, тя показва, че нищо не показва!


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK