Първите 12 на "София прайд": Вече има общност от смели хора

Прайдът винаги е бил шествие за права, а не просто демонстрация на различна сексуална ориентация.

© Анелия Николова

Прайдът винаги е бил шествие за права, а не просто демонстрация на различна сексуална ориентация.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Заглавието е на "Дневник".


Днес "София прайд" почти по нищо не прилича на първата си проява. Тогава, през 2008 г., когато в София се провежда първият прайд, организаторите знаят, че събитието крие риск и не може да мине безпроблемно. Въпреки мерките за сигурност, неонацисти и скинари успяват да хвърлят коктейл Молотов и да нападат шествието. Няколко души са леко ранени. В първото събитие за равни права на ЛГБТИ хората тогава участват по-малко от 100 души. 12 години по-късно, през 2019 г, в "София прайд" са участвали над 5 хиляди. Симеон Василев от фондация "ГЛАС", която е сред организаторите, твърди, че видимостта на събитието и неговото легитимиране пред обществото е едно от основните постижения.


"Преди 12 години нямаше толкова смели хора, които да излязат на улицата и да търсят правата си. За това време ние успяхме да формираме общност. Много хора, които дори не са от общността, открито изразяват подкрепата си с мотива, че всеки трябва да е свободен да живее живота си така, както прецени".
Но все по-големият брой участници, сред които много семейства, не е измерител за успеха, смята Василев. Той цитира последното проучване на фондацията, според което отношението към гей хората в България се влошава.


65% от българите не желаят хомосексуални за съседи.


Тези резултати са по-негативни дори от 1999 година. Днес едва 38% от българите биха реагирали, ако станат свидетели на нападение над гей двойка мъже.


"Дори прайдът да изглежда предизвикателно за определени хора, той повдига диалога. Всеки в определен момент може да бъде малцинство и не бива да бъде застрашаван за това", коментира Василев.


През декември месец билбордове под наслов "Няма нищо страшно - това е просто любов", бяха вандализирани във Варна. В началото на годината млада жена, определяща себе си като лесбийка, беше нападната и бита в центъра на София, а на 12 февруари в столичния квартал "Лозенец" беше нападната и пребита Галя Петкова.


Една от непременените и все още непостигнати цели на прайда е въвеждането в Наказателния кодекс на квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски или трансфобски подбуди - подобно на тези, извършени по расистки и ксенофобски подбуди.


"Заради тези нападения и дискриминацията има нужда от прайда", коментира Симеон Василев пред "Свободна Европа".


Бизнесът и социалните каузи


Нивото на подкрепата за прайда може да влезе едновременно в графата на постиженията и на провалите. За 12 години нито една парламентарно представена политическа партия не е застанала официално зад събитието за равни права. Правили са го само "Зелените" и отделни политици. Исканията на това малцинство не са били легитимирани пред законодателната власт досега. Расте обаче подкрепата на артисти, дипломати и представители на различни сфери на бизнеса. Симеон Василев казва, че все повече компании сами търсят организаторите, за да ги подкрепят. "С имената, лицата и логата си".


Агресията срещу първите издания на "София прайд" сега е пренесена от улицата в социалните мрежи, става ясно от една от кампаниите на верига ресторанти, решила открито да подкрепи ЛГБТИ общността. В началото на месец юни ресторант Skaptobara предложи на клиентите си възможност да избират между "бургер, обвит в омраза и бургер, обвит в любов". Кампанията беше придружена от надпис "Love/Hate", оцветен с цветовете на дъгата.


"Започнаха да ни атакуват във Фейсбук и изливаха омраза", коментира пред Свободна Европа Николай Диевски от Skaptoburger. "Ние решихме, че трябва да отстояваме позицията, защото не го правим просто така. Това е нещо, в което вярваме и е част от ценностите ни - да приемаме всички."


Въпреки стотиците гневни коментари, един бургер все пак е отворил път и на диалога в социалните мрежи. "Изборът е символичен. Ако си избереш омразата, ще получиш бургер без най-хубавата съставка, описана в менюто, а това е цената на омразата."


Ангел Искрев от proof. - агенцията, създала кампанията на ресторанта, казва, че според него това е пътят към нормалността. "Дали ще го извървим в близките две, пет или десет години, зависи от всички нас".


"От моя гледна точка брандовете имат силата да се борят за такива каузи. В миналото винаги е било така. Занаятчиите са подкрепяли исканията на суфражетките за правото на жените да гласуват. Първият прайд в САЩ също е бил подкрепен от брандове. В случая има частица социология във всичко, защото когато ти дават да избираш между любовта и омразата, този избор парекселанс вече е направен", разказва Искрев.


Нямам нищо против вас, но


София прайд има за цел да привлече общественото внимание към едно неравенство: гей хората в България нямат същите права като хетеросексуалните. Например, те нямат правото да наследяват партньора след смърт, тъй като нямат законен брак. Нямат и правото на достъп до здравна информация за партньора. Ако двама души от един и същи пол отглеждат дете, каквито случаи не липсват, единствено биологичният родител има права. Ако той или тя почине, тези права се прехвърлят на роднини или на институция. Симеон Василев казва, че "прайдът винаги е бил шествие за права, а не просто една демонстрация на различна сексуална ориентация".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Хайде пак се почна с тази дъвка! Нали вчера беше тази глупост! Сега половин година ще има "анализи".

 2. 2 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Имайте малко милост с тая тема

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8757 Неутрално

  Тикайте си още нещата в очите на хората, и още повече ще се влошава!

  [email protected]
 4. 4 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Докъде паднах, да копирам текст от "Фактор.бг", но надявам се, Господ да ми прости:

  Позиция на Христо Иванов за гей парада доведе до оставка на учредител

  Христо, бракът е съюз между един мъж и една жена, а половете са само два, пише

  Един от основателите на „Да, България“ - Любомир Авджийски, обяви в пост на страницата си във Фейсбук, че заради позицията на лидера на политическата формация по отношение на еднополовите бракове я напуска.

  Вижте пълния текст на позицията на Авдийски:

  Христо,

  Май дойде време да си кажем неща, които дълго отлагахме. А сега трябва да ги кажем публично.
  Когато създавахме „Да, България“, ние се съгласихме, че ще оставим различията, докато се борим с организираните сили на злото в тая страна - корупция, мафия, зависимости от Русия и т.н. и т.н. Казахме си многократно, че няма да даваме приоритет на теми, които ни разделят. Не само ние двамата, но и много други си повярвахме, че това е възможно.
  В името на това аз и други членове /тогава/ на Националния съвет на „Да, България“ приехме коалицията с ДЕОС, макар да не споделяхме крайно либералните им цели и приоритети. Единственото, което поисках тогава от теб е да не се използва „Да, България“ за теми, по които не сме единни - еднополови бракове и „полови (р)еволюции“.
  Приех коалицията с ДЕОС не като морален компромис, защото смятах, че повечето от хората там са почтени и можем да бъдем рамо до рамо в борба с корупцията, оставяйки различията. И от моя страна нищо не се е променило.
  В името на общата цел не се възпротивих, когато „Да, България“ излезе с позиция в подкрепа на Истанбулската конвенция, макар темата да разделяше обществото по същите признаци. Личното ми мнение е, че домашното насилие не се бори с конвенции, дори не и само с промени в Наказателния кодекс /да, той има нужда от промени/, но с работещи съдебни институции и общество, което е осъзнато и променено духовно и морално.
  Редица уважавани от нас юристи се втурнаха да обясняват, че т. 53 от Обяснителния доклад, не била това, което е. Но и двамата знаем, че Gender Identity е половата идентичност, която ти сам можеш да избереш независимо от физическия пол по рождение. Тази възможност Конвенцията гарантираше с т. 53 и др. Смятам, че LGBT активистите/ казвам този термин с пълно уважение и без презрение/ бяха поставили своеобразна политическа „клопка“ - ако подкрепиш Конвенцията, то подкрепяш и въвеждане на възможността за избор на полова идентичност-Gender Identity /не само чрез самия текст на Доклада, но чрез всички последващи промени, които ще бъдат неминуеми/. А ако кажеш, че си против Конвенцията, то ти се поставяш в ролята на някой, който е „за“ домашното насилие. Имаш ли избор.
  Когато през миналото лято ВМРО, ГЕРБ, БСП и ДПС се опитаха да прокарат тоталитарни промени в Закона за вероизповеданията, които бяха тежък удар върху свободата на словото, свободата на събранията, свободата на убеждения, свобода на придвижване, право на труд и т.н. от „Да, България“ и Демократична България не излязохте с позиция, въпреки неколкократните ми подкани. Този момент беше ключов, за да покажем, че се борим за справедливост и срещу тоталитаризма, без да даваме приоритет на етикетите либерали, консерватори, десни и леви. Изпуснахме го.
  Сега, ден след като излизаш с позиция в подкрепа на „Прайд 2019“, аз виждам, че балансът отдавна е загубен. Сам разбираш, че позицията ти във ФБ макар и умишлено да избягва термините „подкрепям“ или „подкрепям исканията“, се разбира и има стойността именно на подкрепа за каузата на LGBT общността изразяваща се в въвеждане на еднополови бракове в България и полова самоопределеност.
  Христо, бракът е съюз между един мъж и една жена, а половете са само два. Не знам дали има нужда да казвам това именно на теб.
  Казваш, че не трябва да позволяваме да ни разделят, но явно, че темата, която ни разделя е приоритетна за много от хората в „Да, България“ /и Демократична България/, включително в Изпълнителния и в Националния съвет.
  Позицията ти, макар и да е чрез твоя личен профил, де факто е позиция на „Да, България“. Не ми се иска да влизам в конкретика защо.
  И последно - когато излязох от Изпълнителния съвет, а след това и от Националния съвет на „Да, България“, не го направих публично. Сега обаче публично прекратявам членството си в партията. Знаеш, че правя това с болка, но и без омраза или презрение, макар да съзнавам необратимостта на този акт. Просто в обществените отношения позициите и жестовете имат важно значение. Знаеш, че в продължение на 3 години, дадох достатъчно индикации преди да стигна до сегашното решение.
  Вярвам, че приятелството ми с теб и общността на Демократична България ще остане и ще се борим отново на една нива по основната кауза, но не и като съработници в една и съща партийна организация.
  И последно - не бих дал подкрепата си в бъдещи избори за Демократична България, освен ако изрично и ясно не се върне онзи баланс между либерално и консервативно, за който се съгласихме, преди Учредяването.
  „По отношение на семейните ценности аз съм консерва, по отношение на личните свободи аз съм либертарианец, по отношение на културата аз съм левичар, а по отношение на морала съм екстремист.“

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Еми много ясно. :)

  Обикновено така се получава като някой се намеси във функционираща система. :)

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Не ми се верва. Но отношението към Дневник се влоши, откакто се превърна от вестник в радиоточка.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Ееее, тия се оляха вече.

  Panta rhei....
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Дежурните плювачи се появиха. Прави любов ,не война!

 9. 9 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  "Днес едва 38% от българите биха реагирали, ако станат свидетели на нападение над гей двойка мъже."
  Доста притеснителен факт. Чудя се колко би бил процента за хетеро двойка?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  "Например, те нямат правото да наследяват партньора след смърт, тъй като нямат законен брак."

  Ми няма да стане многоуважаеми ЛБГТИ+++ хора.
  Променете конституцията и тогава.
  Чл. 46.
  (1) Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак.

  Panta rhei....
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Ай пак глупости!
  Гейовете си се радват на пълна толератност у нас! Само гей манифестациите дето НПО-тата започнаха да ги налагат като задължителни както през соца БКП-то, не се харесват! Особено с провокативно разпищолени активисти дето не се се знае точно от какъв пол са!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  ВАри го, печи го - все до брака опират.

  Ми - не! Твърдо Не!

  И това въобще не им орязва никакви права.
  И за наследяване, и за болнична информация - като се обичат - да си спретнат по едно завещание при нотариус, по едно пълномощно за пред болница.
  За няколко часа работа е!

  И въобще не е номерът в "автоматичността" на тези "права" ако са бракувани.
  Там е работата, че наследяването като следствие от брака е инструмент за подържане и стабилизиране на поколението, на възпроизводството.
  Хомодвойките не могат да имат потомство и "поради липса на обект" - обезсмисля се и правото, което е следствие точно от него.

 15. 15 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Две зайчета много се обичали и най-накрая решили да си имат малки зайчета. Опитвали те няколко седмици..... минала цяла година но уви нищо неставало. Най-накрая решили да отидат на доктор и да видят дали той може да им помогне с проблема. Отиват при доктора, влизат в кабинета и му казват:
  - Докторе, отдавна сме заедно, много се обичаме и искаме да си имаме малки зайчета. Вече цяла година опитваме ама нищо не се получава. Можете ли да ни помогнете с нещо?
  Доктора:
  - Момчета, как я мислите вие тая работа?!

  Panta rhei....
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Дежурните плювачи се появиха. Прави любов ,не война!
  —цитат от коментар 8 на hodounski


  Че ние си правим любов бе. Ако не правехме- и теб нямаше да те има.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 18. 18 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 404 Неутрално

  егати лъжците братче са тея.беха не повече от пет шест стотин души.изкараа се 5000.пхахахахаха

 19. 19 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 293 Весело

  До коментар [#9] от "Jalis Ironhammer":
  Може и да добър знак, все пак не обясняват как биха реагирали!

 20. 20 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Това, че отношението на нормалните, повтарям нормалните хора към тази общност се влошава е в резултат на техните демонстрации които предизвикват негативно отношение и дори погнуса от парадирането и наглото афиширане на тези бшологични единици.
  Едва ли някой нормален човек се интересува от това какъв е сексуалния интимен живот на тези същества.
  Така, че това е нормална реакция на нормалните хора на техните нагли демонстрации.

 21. 21 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#9] от "Jalis Ironhammer":

  Даже по - малък. По принцип хората рядко се намесват в конфликти на улицата в градовете, защото индивидуализма и апатията се насаждат с десетилетия. Гледай клипчета за катастрофи от видео регистратори и наблюдавай колко спират да помагат.

 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Дневник, ще ви се разпадне партията с това лгбт-еене.
  И без това няма кой да се вслуша във воплите на хора, които искат повече права от останалите.
  Стана смешно вече, спрете си.
  Сексуалността не е знаме да го вееш...

 23. 23 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 937 Неутрално

  "Например, те нямат правото да наследяват партньора след смърт, тъй като нямат законен брак."

  Ми няма да стане многоуважаеми ЛБГТИ+++ хора.Променете конституцията и тогава.

  Чл. 46. (1) Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак.
  —цитат от коментар 10 на Molossian


  Няма нужда да се променя никаква конституция. Има си юридически начин да оставя наследство на когото си искам- не разбирам какъв им е проблема с това наследяване...

  Нещо друго се "гони" май... Нещо "по- дебело".

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Докато въпросните парадират отношението към тях ще се влошава!
  Не ме интересува кой с кого си ляга в къщи, но съм ПРОТИВ да маскарят публичното пространство и де.а се правят на идио..!!!

 25. 25 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Ами влошава се. Цялата тая гей пропаганда до това доведе.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  "... Ако двама души от един и същи пол отглеждат дете, каквито случаи не липсват..."!

  Добре де, тия двамата, не мислят ли малко, как това може да повлияе на детето?

  Бивш tww09306483.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#26] от "Petleshev":

  Как, ще стане гейче, няма друг вариант.
  Това е и целта на занятието.

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5840 Весело

  Пакетирането на несвързани помежду си позиции не е добро.
  Същото като добро/лошо, обичам/мразя. Това е странно да се пропагандира от хора, искащи многообразието да надделее.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 283 Разстроено

  Скромното ми мнение е, че вече прекалявате.Именно това натрапване до маниакалност , дразни и неутралните хора..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 31. 31 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Еднополовата любов е много по-възвишена от така наречената нормална!
  Все пак да не забравяме, че има 32 пола!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 32. 32 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Това, че отношението на нормалните, повтарям нормалните хора към тази общност се влошава е в резултат на техните демонстрации които предизвикват негативно отношение и дори погнуса от парадирането и наглото афиширане на тези бшологични единици.Едва ли някой нормален човек се интересува от това какъв е сексуалния интимен живот на тези същества.Така, че това е нормална реакция на нормалните хора на техните нагли демонстрации.
  —цитат от коментар 20 на anty


  Абсолютно!

  Всички знаем (нещо, което не ни интересува), че Васил Найденов живее с мъж. И кво- човекът си се радва на любовта на хората, на никой не му пука кво правят вечер в спалнята. И така ще е, докато не започне да демонстрира тази си сексуалност. Демек- винаги ще си го обичаме, щото не е толкова кух- да се разгологъзи и да демонстрира нещо...

  Същото отношение бих имал и към хетеросексуален, който са "разгологъзи" и почне да ми се "гордее". Айде, холън- всички имаме някаква сексуалност, няма нужда от демонстрации. Както няма нужда да се гордеем и да правим паради, щото имаме... уши, например.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 33. 33 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 283 Разстроено

  До коментар [#9] от "Jalis Ironhammer":

  Човек, оня ден в Лондон, в общественият транспорт, не само пребиха двойка лесбийки, но са ги и унизявали, карайки ги да се целуват, докато са ги замеряли с монети.Имай предвид, че всеки автобус е снабден със CCTV ..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 34. 34 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1223 Гневно

  Ай сиктир,тези впрегнаха и онова лигавото председателче на хелзинския комитет да ми говори колко онеправдани са *различните хора*!Колкото повече се манифестирате,толкова повече ще ви обръщаме внимание,но с обратен знак.Правете си густо у вас,но не ни го навирайте в очите,сбърканяци!

 35. 35 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Ех, Чернобил, Чернобил...
  Първомайската манифестация мутира в прайд.

 36. 36 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#4] от "birnic":

  Ами , ако човекът реши да направи политическа формация , ще го подкрепя.А Христо Иванов го забравям като каквато и да е алтернатива.Толкоз от мен.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3695 Весело

  До коментар [#23] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Нещо друго се "гони" май... Нещо "по- дебело".
  =========
  Не се случихте на интегратори и това е .....;)

  Bukalemun
 38. 38 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#35] от "yavooor":

  Където се закачи ДЕОС, така става...

 39. 39 Профил на Rienzi_18
  Rienzi_18
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Както беше казал един професор “Демонстрират своята гейовщина, по гаден начин”

 40. 40 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Ах - горките жертви - сигурно си мислят, че всяка седмица трябва да правят прайд паради, че да преборят тия предразсъдъци...

 41. 41 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Значи преди да се започне с тези никому ненужни прайдове, българите сме били значително по-толерантни към обратните.
  Та с предизвикателното си поведение гейовете постигнаха обратен ефект.

 42. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Тва стана като СТАНИ ЧЛЕН НА ТКЗС!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 43. 43 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#33] от "Noise":

  Да, видях го. Не съм търсил видео, но като гледах снимките на жените в кръв явно доста са ги били. Впрочем днес като че ли мернах някъде че са заловени петима извършители?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 44. 44 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#43] от "Jalis Ironhammer":

  Повечето малолетни.Но въпросът беше в притеснението, че хората не помагали в България.Някак доста обичаме да се подценяваме като нация .. Мазохизъм някакъв.А не виждам особени основания, след като мога да сравня.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 45. 45 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе да не се влошава баш заради изяви като прайда и безмозъчна пропаганда 24/7 ? Щото имам едни такива подозрения, че не дразнят щото са обратни а щото се натрапват твърде нагло.

  Путин - мы верим в тебя !
 46. 46 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#41] от "Panda":

  То е достатъчно да погледнеш форума.Много от неутралните съфорумци , определено взеха да се дразнят.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 47. 47 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 283 Разстроено

  Симеон Василев казва, че "прайдът винаги е бил шествие за права, а не просто една демонстрация на различна сексуална ориентация"

  Всъщност, тук е заровено кучето..А до вчера ни уверяваха, че нещата били цветни и хората само се радвали на музиката..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 48. 48 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Моят въпрос е- защо дневник все тика хомосексуалните напред, а се прави, че не знае и не вижда, че името на това общество е ГЛБТИ, което означава следното
  Г- гейове,
  Л-лесбийки-
  до тук- О.К.- това наистина са хомосексуални хора,
  ОБАЧЕ-
  Б- бисексуални- те хомосексуални хора ли са
  Т- транссексуални- трансдендър хората- те хомосексуални хора ли са
  И- интерсексуални- ново название на хермафродитите- те хомосексуални хора ли са
  НЕ ВСИЧКИ тези хора са хомосексуални, а сред тях има и болни хора
  Защо това се подминава с лека ръка и се набляга само на хомосексуалните хора, след като те НЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ЧЛЕНОВЕ на глбти общество...
  Защо умишлено се претендира някаква реално несъществуваща дискриминация СПЕЦИАЛНО спрямо гейовете и лесбийките, а някои се правят, че останалите членове на тази субкултура не съществуват....

 49. 49 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#46] от "Noise":

  Ми дразнещо е разбира се.
  Защо трябва да навираш сексуалните си предпочитания непрекъснато?
  Естествено е това да има обратен ефект върху нормалната част от обществото.
  Включително и към нормалните хомосексуални.
  И това не е оксиморон. Познавам една такава двойка и преди време ги попитах какво мислят за гей-парадите и отговора беше - отвратителни са.

  Panta rhei....
 50. 50 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Ще се влоши още повече и накрая ще доведе до конфликти, поради наглостта на ЛГБТ+++ дейците, които прескочиха всякакви прагове на морал и толерантност, с показността си, с натрапването на цялото общество на своите норми на поведение, при условие, че са нула цяло и нам колко си процента! То не беше ИК, то не беше нам кво за имигрантите, то не беше "защита" на децата! И на човек му писва и грабва накрая гьостерицата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 51. 51 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Предлагам на дневник официално да предложи глбти обществото да се раздели на ГЛ- гейове и лесбийки и БТИ- всички останали- бисексуални, транссексуални и интерсексуални. Нека видим, че дневник наистина защитава правата на гей хората, а;0

 52. 52 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И последен въпрос към дневник-- човешкото същество на сн. номер 13 гей човек ли е или е нещо друго...
  https://www.dnevnik.bg/photos/2019/06/08/3922621_fotogaleriia_ne_davai_vlast_na_omrazata/

 53. 53 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Българинът се затвърждава все повече като православен фундаменталст.

 54. 54 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 283 Весело

  До коментар [#52] от "cmy12603507":

  На мен ми прилича на берачка на рози..Ено време имаше такава на една от банкнотите .Май 2 лв..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#50] от "lz2":

  Преди няколко дни спорехме у Форумето и изразих теза ,че са на път не да постигнат още права, а да загубят и част от тези , които имат.И оше съм на това мнение.Човек, като не знае къде да спре, все се намира някой да го перне през ръцете..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 57. 57 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Любопитно

  "...."Изборът е символичен. Ако си избереш омразата, ще получиш бургер без най-хубавата съставка, описана в менюто, а това е цената на омразата."...“ Дреме ми- аз бургери не ям, обаче ТОЧНО ТОВА е ПРЯКА ДИСКРИМИНАЦИЯ- защото по един признак- НЕХАРЕСВАНЕ на сексуално малцинство, един търговец ДИСКРИМИНИРА ПРЯКО клиентите си! Впрочем- призовавам колегите адвокати да се отговори на тази дискриминация с дискриминация- никой колега адвокат в България да не подпише договор с посочената фирма за абонаментно правно обслужване. А да видим от къде фирмата ще си намери джендър адвокат в България или глб адвокат:) Както разбирате- вие знаете 2 , а ние можем и знаем и 20, и 200, и 2000:) А да видим после дали ще продава такива бургери онази фирма и дали пряко ще дискриминира клиентите си и ще им създава умишлено негативен имидж:)

 58. 58 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#53] от "kaiser":

  Ми нормално.
  С тая масирана реклама на извратености (не сексулано, дори това е най-малката част), все повече хора ще ги намразят.

  Panta rhei....
 59. 59 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#55] от "Molossian": Не- това е травестит- трансджендър, а не гей човек.

 60. 60 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Весело

  Амиии- и да ми се поставят минуси на коментар № 57, специално в България НЯМА трансджендър адвокати, а кой както иска- така да мисли:) Може да има в други държави, но в нашата няма. И е нормално- човек с такива психични проблеми не може да решава правните проблеми на други физически и юридически лица, преди да реши собствените си проблени със собствената си психика....

 61. 61 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#59] от "cmy12603507":

  А, извинете.
  Май не съм запознат с всичките девиации по темата.
  Ми да си смени пола и да мирняса. Що трябва да плаши хората?

  Panta rhei....
 62. 62 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  А бе тези хора са едва около 5% от всички ни. В сферата на статистическата грешка. Защо не ги оставите на мира да си живечт живота както го разбират.
  Апропо, една жена не се ражда лезбийка. Тя е "принудена" да бъде такава от нас мъжете. Женствеността започва тогава, когато тя срещне свестния мъж. И какво толкова лошо има в това, че две "отхвърлени" от нас жени, получават любовта която им липсва, една от друга? За мен примера е Сафо, поетесата на любовта. Ако не сте й чели поезията, няма да я разберете. Известната Сафо, от остров Лезбос е имала доста жени в живота си, но става щастлива, едва когато среща един моряк (мъжага и половина!) и се жени за него. Което е края на поезията й и отношенията й с други жени...

 63. 63 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2700 Весело

  За днес предполагам около 150 коментара предимно от 5-6 човека.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 64. 64 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Аз пак да си попитам:
  А парад на зоофилите??? А на педофилите???
  Кога? Защо само гейовете ще са привелигировани?
  Нали всеки трябва има право на сексуални отклонения?

 65. 65 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#62] от "charlesdegaulle": “....Апропо, една жена не се ражда лезбийка. Тя е "принудена" да бъде такава от нас мъжете. Женствеността започва тогава, когато тя срещне свестния мъж....“ Ееее- това не е точно така! И при мен мина време, докато срещна половинката си, обаче не съм станала лесбийка - нито преди, нито след брака...

 66. 66 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Амиии- и да ми се поставят минуси на коментар № 57, специално в България НЯМА трансджендър адвокати, а кой както иска- така да мисли:) Може да има в други държави, но в нашата няма. И е нормално- човек с такива психични проблеми не може да решава правните проблеми на други физически и юридически лица, преди да реши собствените си проблени със собствената си психика....
  —цитат от коментар 60 на cmy12603507


  Има, има.
  Подвизава се във форума под псевдонима "Адекватно мислещ".

 67. 67 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 283 Любопитно

  До коментар [#62] от "charlesdegaulle":

  Въпросът е , що те не ни оставят на мира и не си гледат живота?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 68. 68 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 283 Весело

  До коментар [#66] от "atmanpg":

  Хаха, изчезна тоз човек..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 69. 69 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Влошава се. Едно дете колкото повече реве за сладолед, толкова по-малък е шансът да му купят. Особено когато го боли гърлото.

 70. 70 Профил на Освалдо Риос
  Освалдо Риос
  Рейтинг: 294 Гневно

  Определението "традиционното" семейство не е нужно - защото семейството е едно - съюз между мъж и жена според Конституцията на нашата Рупиблика. Всички останали "сюзи" и съжителства претендиращи за семейство не са и съответно не могат да носят и да пораждат съответните права и задължения. В този смисл има много мъже и жени които живеят на семейни начала , но не са семейство и не претендират за права - те да не са по долу от лгбти-тата? Ми не са . Стига вече с тая гейска пропаганда - ми кат си гей , си знаеш кво е и как е и толкоз - не си по специален от другите с нищо , даже напротив. А иначе има демокрация - лгбти си правят политическа партия или намират една - две които да ги подкрепят , правят мнозинство в Парламента , променят Конституцията . Тая дъвка с брака и правата е нонсенс - не може семейства с родител едно и родител две да имат повече права от хетеро двойки живеещи на семейни начала без брак. Аи двата вида съжителство не могат да имат права пораждани от брак , защото не са бракове според конституцията. Иначе в гражданското и вещното право има бол варианти но дагавари за унаследяване , надаряване и т.н.
  Накрая - някой замисля ли се за нещастните дечица , които против волята им биха били осиновени от еднополови двойки? Д ане дава Господ!

 71. 71 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#65] от "cmy12603507":

  +++! Радвам се!! Точно затова цитирам официалната статистика. Далече не всяка самотна жена става лезбийка. Но е верно обратното, всяка лезбийка е била самотна жена.

 72. 72 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Колкото повече ни карате да ви приемаме с демонстрации на сексуална освободеност, толкова повече ще ви се дразним. Бих се дразнил и на хетеро. Обичайте си се у вас.

 73. 73 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1232 Весело

  До коментар [#67] от "Noise":

  Имаш право донякъде. И на мене не ми харесва понякога разюзданата им пропаганда. Иначе нека си правят парад, така ще има как да ги обясним на децата си.

 74. 74 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1232 Весело

  До коментар [#70] от "Освалдо Риос":

  Прав си, би трябвало да има закон за съжителство. Такова, което е и не е брак. От него може да се възползват всички. Не е брак, но да има права и задължения! Имам няколко близки, децата на които живечт без брак. И на две от тях се разделиха. Лошото и в двата случея е това че бащата не плаща никакви пари за децата. Въпреки че са негови, поне така са записани в общината. Това и още поне дузина неща трябва да се регулират. И правата също - би трябвало ако единия има здравна застраховка, тя да покрива и другия. Примерно!
  А за осиновяване на деца от гей семеъства, не се безпокой!! Имаше доста отдавна един коментар тук в Дневник, жалко че не си спомнвм кай му беше автора. Смях се доста, но като се замислих, човека беше съвсем прав. Казваше - ами ако двама гейове си осиновят циганче, много вероъатно е то да стане също гей. Но пък ще завърши поне гимназия, ще си намери свястна работа и надали ще краде... И недей забравя статистиката - 5%!!

 75. 75 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 733 Неутрално
 76. 76 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 279 Любопитно

  В България хиляди млади хора живеят във фактическо съжителство, без брак, често с родени деца!
  Какви права ползват те на наследяване, посещение в болница и пр.?
  Защо такива права трябва да се предоставят със специален закон на хомосексуалните двойки?
  Това не е ли дискриминация спрямо хетеросексуалните?
  Или е е позитивна дискриминация в подкрепа на аналния секс?
  Чий бизнес стои зад тази работа, за да се хвърлят толкова пари за медийна подкрепа, прайдове и пр.
  Само не ми казвайте, че либералните медии не получават грантове за това.

 77. 77 Профил на fls38619492
  fls38619492
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първовърховно право на изповядване на вяра, политически идеологии, идеи, както и сексуални влечения получава всеки човек живеещ в демократично общество и всякакви видове хомофобски дескриминации подлежат под съдебна отговорност и наказуемост особенно за граждани на Република България които изявяват претенции за пълноправно членство в Европейския съюз както и да се ползва с общи благо и финансови подкрепи, и всеки гражданин в България е длъжен да има толерантност към хората с различни сексуални насоки съгласно подписаната харта и конституция на Европейския съюз в Лисабон през 2007.

 78. 78 Профил на fls38619492
  fls38619492
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ние вън от родна България живеещи в демократична и развита страна виждаме постоянно хора от единия и същ пол като например прегърнати, хванати за ръка или дори целувайки се, но не и пред в присъствието на деца, не забелязваме каквато и да е нотка на норешаване на етика или морал съобразявайки се с околните както изкривяват в медиите давайки неверни данни кен медиите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK