Търпимостта към радикалните активисти е голяма, когато се представят като патриоти

Скрийншот от клипа на "Възраждане" с кадър от сериала "Слуга на народа"

Скрийншот от клипа на "Възраждане" с кадър от сериала "Слуга на народа"По повод новината за случая от Пловдив на радикализирал се ученик Асоциацията на европейските журналисти – България, напомня:


Става дума за 16-годишно дете. При отразяването на случая трябва да се спазват всички принципи на етично отразяване на деца, предвидени в законодателството и Етичния кодекс на българските медии и подробно разгледани в Пътеводителя за етично отразяване на деца, разработен от УНИЦЕФ и АЕЖ.


По никакъв начин не бива да се допусне самоличността на ученика да бъде разкрита.
Ако това се случи, би имало тежки последици за подрастващия, както и за неговото семейство, което, изглежда, се е намесило навреме. Това би могло да компрометира цялостния процес по дерадикализация и подкрепа, която би трябвало да получи момчето, обричайки го на стигма и социална изолация. Също така би могло да има негативни последици върху други деца в риск от радикализация.


Ако допуснем, че случаят е от обществен интерес, това не означава обаче, че е допустимо да се разкрива конкретната самоличност на детето. Достатъчно е обществото да знае възрастта, населеното място, вида училище на момчето – останалата информация не би следвало да се огласява публично. Тази информация е защитена от Закона за закрила на детето, Закона за личните данни и вероятно представлява и следствена тайна, така че оповестяването й може да доведе до търсене на отговорност от лицата, които са допуснали това.


Това са предметите, намерени у 16-годишно момче от Пловдив, с които според МВР и прокуратурата то е планирало да направи самоделна бомба

© МВР

Това са предметите, намерени у 16-годишно момче от Пловдив, с които според МВР и прокуратурата то е планирало да направи самоделна бомба


Радикализацията по своята природа е пряко свързана с информацията, която съответното лице получава. С по-висок риск от радикализация безспорно са тийнейджърите и младежите, тъй като те тепърва формират отношението си към света и е по-лесно да бъдат повлияни от крайни групи.


Медиите имат своята отговорност, за да предотвратят това. На първо място, трябва да помислим дали успяваме ефективно да комуникираме с тази възрастова група от населението и дали им предоставяме информация, която задоволява специфичните им нужди.


Особено важно е да се ограничава езикът на омразата и призивите към насилие.


Прави впечатление, че институциите проявяват висока степен на търпимост спрямо радикални активисти и формирования, когато те се представят като патриотични.


Последният случай е с члена на АЕЖ - България, Руслан Трад и д-р Кирил Аврамов. След тяхна публикация в британското издание Bellingcat, посветена на паравоенната организация БНО "Шипка" и връзките й с руски служби, двамата станаха обект на обиди и заплахи в клипове, които свободно циркулират в интернет.


Ако е притеснително, че младеж от Пловдив е трупал взривни вещества, защо институциите не подхождат по същия начин и към мъжете, които се хвалят с клипове, на които се вижда, че са въоръжени и тренират бойни техники?


Защо липсва категорична институционална реакция, когато тези лица, заплашват и атакуват,


засега само вербално, журналисти, които са публикували разследване за тях?


По същия начин стои въпросът защо липсват действия от страна на институциите спрямо партия "Възраждане" и нейния лидер Костадин Костадинов, които в рамките на предизборната кампания публикуваха клип, пресъздаващ масова стрелба, а Костадинов заяви, че посланието е насочено към медии като "Свободна Европа", а след като АЕЖ излезе с реакция, получихме също вербални и визуални заплахи със смърт и от симпатизанти на партия "Възраждане".


Настояваме институциите да предприемат необходимите мерки за предотвратяване на всякакъв вид радикализация в обществото. Готови сме да инициираме дебат за ролята на медиите в този процес. Работим и ще продължаваме да работим за медийна среда, свободна от слово на омразата, и разчитаме на подкрепа от страна на колегите и експертите в тази област.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Търпимостта към радикалните активисти е голяма, когато се представят като ЛИБЕРАЛИ, а всъщност са болшевики пишмандемократи!!!

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  В България е най-модерно да си патриот. А те са всъщност псевдопатриоти. Интересува ги само собственото им благополучие.

 3. 3 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Ами да. Ботев, Левски, Раковски, Волов, Каравелов са били терористи за турците, а румънците са терористи за комунистите, защото разстреляха Чаушеску и жена му. В България търпим комунистите вече 75 години и изчезваме по руски план. Никой не смее да извади патлак и да гръмне комунист, камо ли да събере цяла въоръжена тълпа, защото българинът масово е апатичен страхливец, затова комунистите обикалят по телевизионните студия всеки ден, те виждат този страх у българина и вътрешно се смеят. Така и не разбрах кого е искало да взриви това момче.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 4. 4 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Разстроено

  Айде тия станаха защитници на радикални елементи, складирали взривни вещества.Утре, когато някой изтрещял убие десетки, ще кажат, че е страдал от психично разтройство и вс е ок.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 5. 5 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Дневник здраво е зхапал гранта от америка за България! Знае че до няколко години парите ще свършат.

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Тази статия няма да се хареса на путинофилите.

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Коридорите на училищата бъкат с портрети на радикални активисти, които са се представяли за патриоти, и дума не са обелили за традиционните ЛГБТ ценности. Може би с изключение на Ботев и неговият герой, дето самодивите му играели на поляната, една му.. друга го..., обаче той пита за Караджата

 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2442 Гневно

  Ай-ай! Сега разбрахти ли че детето на 16 години което беше сглобило бомба няколко пъти по-мощна от тази в Сарафово е невинна жертва, а истинската заплаха идвала от агентите на Москва които заплашвали наши журналисти доброволни сътрудници на английските служби във Белинкат!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2442 Любопитно

  "Така и не разбрах кого е искало да взриви това момче."

  Със сигурност нямаше да са представители на мирната религия след като са го вербували от Исламска държава!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2442 Любопитно

  Търпимостта към радикалните активисти е голяма, когато се представят като ЛИБЕРАЛИ, а всъщност са болшевики пишмандемократи!!!
  —цитат от коментар 1 на xox55541929


  След като наследниците на терористите от гара Буново днес са уважавани либерали в АЛДЕ значи либералните терористи като това дете на 16 години са най-мирните терористи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  Защо тлъстичкия Руслан е наречен журналист?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 12. 12 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#10] от "Julian Mall":

  Ти остави ами почетния председател на тия терористи чак разцепи партията, като стана въпрос дали да застане на страната на Русия или Турция след един ицидент със самолет.

 13. 13 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Асоциацията на европейските журналисти – България" нещо почнаха да дават заповеди много често и да се изявяват като началници. Дори американският посланик не си позволява чак такава наглост. Я да вървят обратно в мишите си дупки.

 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Хайде да се спрете малко, става ли? Ще го побъркате това момче! Абсурд някакъв!

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Сега ли се сетихте за търпимостта към радикалните активисти? Някой скоро да е ходил из помашките села в Югозападна България? Ако е ходил, дали му е направило впечатление, че животът там не само се е върнал десетки години назад, но е и много по-близо до Централна Азия?
  Това, което наричате търпимост е част от общото безхаберие на държавните институции, овладяни от клептомански групи и групички, готови да затрият всичко, за да се облажат всеки по веригата.
  Не, че "Възраждане" и Костадин Костадинов не са боклуци, но точно от тях /поредните помияри/ няма да излезе национална беля. Няколко шамара и ще се кротнат. Докато другите, за които споменах се радикализират всекидневно.

 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Все едно не се знае самоличността вече. Нека да видим кое е това изчадие.

 17. 17 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  "В България е най-модерно да си патриот. А те са всъщност псевдопатриоти. Интересува ги само собственото им благополучие."

  А Тиквата и Командиря работят само за благоденствието на народа и въобще не се интересуват от собственото си благополучие. Милионите по сметките им са Божи дар вероятно.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5142 Весело

  Руските радикали - най-добрите радикали на света :)
  Затова не трябва да се преследват, а подкрепят и защитават (примерно с полицейска охрана на мероприятия)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#16] от "НеКой":

  погледни в огледалото

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK