"Обърканото дете" от Пловдив. И другите деца с бомби в главите

Това са предметите, намерени у 16-годишно момче от Пловдив, с които според МВР и прокуратурата то е планирало да направи самоделна бомба

© МВР

Това са предметите, намерени у 16-годишно момче от Пловдив, с които според МВР и прокуратурата то е планирало да направи самоделна бомбаБългарските служби осуетиха терористичен акт. Или по-скоро: осуетиха показно самоубийство, планирано от 16-годишно момче от Пловдив. Но "бомбата" в главата му си остава. Същото е в главите на много други гневни деца, пише Емилия Минчева за "Дойче веле".


Опитът за (само)взривяване е бил предотвратен благодарение на бащата на момчето, подал сигнал в Държавна агенция "Национална сигурност". А това, което чу българското общество в целия шум по темата, бе не викът за помощ, а думите "Ислямска държава" и "терор". Върху това натъртиха от държавното обвинение, а в допълнение МВР разпространи снимки на целия арсенал, събиран от момчето (което не е от семейство на мюсюлмани). Въпреки че заместник главният прокурор Иван Гешев отправи призив детето да се разглежда като жертва, а не като извършител, прокуратурата сметна пускането му от ареста за грешка и настояваше то да бъде държано там в изолация.


"Объркано дете"


На никого не е било лесно в трудната възраст на съзряването. Знаем ли колко деца се чувстват отхвърлени и безполезни, колко от тях са стаили силен гняв? "Това е в някаква степен объркано дете, на което се надявам да му се окаже помощ", каза заместник главният прокурор Иван Гешев. Само че институциите не помагат. Дори и в училището да има училищен психолог, а такива са назначени само в една пета от българските училища и детски градини, той не разполага с достатъчно време и ресурси, за да работи с всяко гневно и фрустрирано дете. Макар че съгласно указанията на Министерството на образованието: "Психологът работи на индивидуално ниво с детето или ученика в групата или класа, с учителите, с родителите и с цялата институционална общност, като извършва интервенции с фокус върху психичното здраве на детето или ученика".
В България има 2 367 училища и 1 844 детски градини, а психолозите, които работят в тях, са 869. Трудно е да си представим работата на индивидуално ниво в училище с над 350 ученици, което е прагът, позволяващ назначаването на психолог или педагогически съветник. Ако в учебното заведение децата са над 700, психолозите следва да са двама. По-малките училища и детски градини не могат да си позволят тези разходи.


"Утре вашите да дойдат в училище"


Но дори да допуснем, че училищният психолог наистина си върши работата, а не просто запълва щатната бройка, няма как да пренебрегнем този въпрос: щом дадено дете има проблеми, значи по всяка вероятност проблеми има и в семейството му. Възможно ли е училищният психолог да работи и със семейството? Не. Тъй като липсва институционална подкрепа, обикновено се действа на принципа "утре някой от вашите да дойде в училище". А после вкъщи нерядко следва физическо наказание или психически тормоз над "виновника". Родители и учители в България не са в здравословно партньорство, освен ако не трябва да се събират "дарения за училището" или пък пари за екскурзия и "зелено училище", което си е всъщност запълване на хотели с безплатна нощувка за учителите-организатори. Опитите на МОН да подпомогне сътрудничеството не са ефективни.


И още нещо: ако едно дете се нуждае от работа с психолог, Националната здравноосигурителна каса не покрива разходите. За родителите това означава, че дори и да забележат странности в поведението на детето си и да се решат да го пратят при психолог, те се нуждаят от доста средства - цената за посещение варира между 40 и 60 лева. Да не говорим, че в много населени места такива специалисти няма.


Същото е и ако детето се дрогира - клинична пътека за лечение на наркозависимости няма, всеки с такъв проблем се лекува заедно с психично болните в психиатриите, а за повечето родители е непосилно да плащат за частни програми за детоксикация. Управляващите, които и да са те, винаги са игнорирали проблема с дрогата и безпрепятственото ѝ разпространение. Подминават с мълчание призивите на родители и лекари за заплащане на лечението, за осигуряване на тестове за ранна диагностика, за законодателни мерки, които да регламентират лечението на малолетни и непълнолетни при доказване на зависимост.


Плашила вместо решения


16-годишното момче от Пловдив, определено като "суперинтелигентно" дете от "елитно училище", е станало обект на вербовка от страна на професионалисти от терористичната организация "Ислямска държава". При други негови връстници в България "бомбата" в главата е довела до кърваво сбиване или пък до побой над учител заради оценка или най-обикновена забележка. Според прокуратурата, младежът от Пловдив се е радикализирал. Но дали щеше да каже същото, ако беше хвърлял камъни по "гейчетата от прайда" или се беше включил в ученията на паравоенни формирования за защита на отечеството от мигранти, а вече и от норвежци?


Проявите на агресия сред младежите зачестяват, макар в България още да не са се случили бунтове като този в Тотнъм от лятото на 2011, когато британски тийнеджъри с блекбърита, тухли, бутилки и запалителни течности в ръце грабеха и подпалваха коли и квартални магазинчета.


Охулената Стратегия за детето съдържаше полезни насоки и идеи за защита на детските права, в това число и реформа в областта на детското правосъдие, конкретни мерки, свързани с грижа за децата в различните жизнени цикли на тяхното развитие, както и ратификация на документ на ООН, който би позволил да се търси отговорност от държавата, ако не е защитила правата на децата. Но вместо да инициира смислен дебат, властта подви опашка пред надигналия се вой и дори не се опита да оспори отявлените лъжи за проекта.


Нека не се залъгваме


Накрая да кажем и това: твърде наивно би било да заявим, че виновен е интернет - и с това да приключим дебата. Популярното мобилно приложение Telegram, създадено от руския предприемач Павел Дуров, се използва за различни полезни неща, освен за контакти с терористи, какъвто е бил случаят с момчето от Пловдив. Да, в мрежата може да се намерят указания как да бъде сглобено взривно устройство. Но там има и достатъчно информации за последствията. Само че ако едно дете има "бомба" в главата си, тя рано или късно ще се взриви.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Този път медиите се изпонас*аха.

 2. 2 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2670 Разстроено

  От опит знам колко неадекватен може да бъде психолог в елитна столична гимназия. Мъчно ми е за момчето, за родителите, дано се преборят заедно. А на лешоядите, които публикуваха името му, вечно презрение.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 3. 3 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Госпожо Милчева, е сега ще напъплят форумните психолози и ще чуеш за какво става реч.
  Сорос, Дойче Веле, това Меркел , това джендъри и педераси , ще бъде събрано в една патриотска супа и изплюто тук.

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7043 Неутрално

  Трудно ще да е било решението на родителите да го отведат в полицията. Това не дава ли поне малко права на момчето.

 5. 5 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  “....Охулената Стратегия за детето съдържаше полезни насоки и идеи за защита на детските права, в това число и реформа в областта на детското правосъдие, конкретни мерки, свързани с грижа за децата в различните жизнени цикли на тяхното развитие, както и ратификация на документ на ООН, който би позволил да се търси отговорност от държавата, ако не е защитила правата на децата. ...“ Ахааа- тука ви стяга чепикът, дневник- въртите, сучете, обаче- Стратегията за детето трябва винаги да присъства в статиите ви, а ?! За пореден път се убеждавам, че не си струва да си хабя нервите да се ядосвам на цинизмът ви...

 6. 6 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Айде , пак опити да се прокарват тези как видите ли държавата не може да се справи, та да включим и НПО-тата..И стратегията за детето, естествено.. Всичко под контрола на НПО-шките.Ставате смешни вече..Да не говорим, че и не особено умни..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 7. 7 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 922 Неутрално

  И още нещо: ако едно дете се нуждае от работа с психолог, Националната здравноосигурителна каса не покрива разходите.

  Националната здравноосигурителна каса не е за да покрива разходи а за да събира пари за заплати на своите служители. Какви са тези глезотии - психолог в училище?

 8. 8 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Цинизмът на Дневник е дебело подплатен с ГРАНГ.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 954 Гневно

  Милчева няма идея има ли училищен психолог, работил ли е той с детето и семейството му изобщо нищо не знае, но пък давайте да коментираме въпреки всичко!
  Писна ми да чета недовършени, недосварени, недопечени коментари от разни хора с претенции, които даже не са проверили фактите!
  И отново системата им е виновна и някаква си стратегия!
  Аман от болшевики и диви етатисти, честно!

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#9] от "АзКлавдия":

  Не е това целта.Стигаме до есенцията с "охулената стратегия за детето".Ти наистина ли смяташ, че им пука за децата?! Гледат на тях като инструмент.Изключително гнусна история.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 11. 11 Профил на wux46502994
  wux46502994
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Човек на 16 години не е дете, а поне младеж. Това, че е имал проблеми, не го оправдава. По същата логика - всеки престъпник е извършил своето, защото е имал проблеми. Щастлив човек не прави престъпления. Защо тогава възрастният да се наказва, а младият - не? Значи възрастният се дискриминира по възрастов признак. Младежът, който вече може да създава или да отнема живот, трябва да попада под рестрикциите на закона, в противен случай можем да постигнем само отлагане на замисленото от него...

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#10] от "Noise":

  Изобщо вече не знам каква е целта!
  Явно целта е да се пишат труизми, баналности и лозунги, нищо друго.

  Доброто е заразно
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2334 Гневно

  Ислямската вълна пак заби в дъното! Пак сълзи за невенният терорист който искал да се самоубие с две бомби и с няколко пъти
  по-мощет взрив от този в Сарафово! Сигурно се е мислел за безсмъртен затова е избрал този начин. И разбира се пак се сочи с
  пръст истинската заплаха в митичните паравоенни формирования готвещи преврати ала Черна гора и кланета за мирните
  мюсюлмани като в Сребленица, които смелите агенти на исляма докладват в Белинкат защото нямат доверие в нашите служби!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Май е време да се върнем към възпитателните методи на Макаренко.

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4486 Неутрално

  До коментар [#6] от "Noise":

  Декларациите на Noise = аргументи! Аргументирайте тезите си! Плюенето по НПО не е аргумент.

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4486 Любопитно

  До коментар [#8] от "Скакауец":

  Какво е "ГРАНГ"?

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#15] от "xfh59608894":
  ”Вдруг откуда не возьмись, появился в рот ..ись. ”
  Както се пее в една песничка за Макаренко.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt.
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Пловдив е такова село.
  Оказа се, че познавам момчето, както и майка му.
  Бегло, от времето, когато заедно пасяхме малките по паркове и градинки.
  Сега ми го напомни приятелка, чието момиче е в неговия клас.
  Надявам се да може да остане в училището си, защото всички са доста шокирани.
  Дано ръководството успее да се справи и да прояви мъдрост.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":

  Следвай парите.....

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#20] от "Noise":

  То в крайна сметка не е срамно, човек и за пари работи, но поне малко старание да вложат.
  Чета статията и освен хейт, разпръскан във всички посоки, друго няма.
  Какъв е смисълът??

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":

  Аргументирал съм ги барем 50 пъти в последният месец.Това, че не се появяваш под теми, под които няма как да наплюеш руснаците, си е твой проблем..И описан от Павлов.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 23. 23 Профил на Sp.Ace
  Sp.Ace
  Рейтинг: 262 Любопитно

  Много странно! Когато се мъчеха да ни натрапят ИК, през ден се съобщаваше за убити жени и се бълваха долнопрони, зле написани "анализчета" в полза на ИК.
  Сега искат да се приеме тая Стратегия за детето и вече има няколко случая с пострадали деца, и отново същата тактика с "анализчета" в полза на Стратегията. Ама как интересно ви се нареждат нещата, нали либерасти!

 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#19] от "АзКлавдия":

  Ако не го познаваше, щешели да искаш да си остане в класа и ръководството да прояви мъдрост?
  Това е все едно да исксш болен от варицела дс не влиза в болница а да ходи на училище.
  Тепърва предстои много работа на органите, бг и чужди с него.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt.
 25. 25 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#21] от "АзКлавдия":

  Че не е срамно, не е.В края на краищата работим за пари.Но пък има някакви граници, които нормалните хора не преминават.За мен ДВ са ги преминали отдавна.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 26. 26 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 771 Разстроено

  До коментар [#23] от "Sp.Ace":

  Не е странно.Грозно е.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 27. 27 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Дойче Веле е една от малкото сериозни европейски медии, но не е за малоумни балканци.

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#24] от "DDR":

  Ами не е варицела, а дете с проблеми.
  Което явно има нужда от помощ, а семейството му - още повече.
  Аз лично им съчувствам искрено.
  Това с нищо не променя факта, че всичко можеше да свърши много различно и много трагично.

  Доброто е заразно
 29. 29 Профил на От Банкя с любов
  От Банкя с любов
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Глава Пета
  Норман се сепна. Дре­згавият глас на съпр­угата му цепеше тиши­ната в междублоковото пространство. За последно надникна в цветарския магазин с надеждата, че все пак цветарката може да е дошла, но освен една възрастна жена нямаше никой друг. То­гава се запъти към входа на панелния бло­к. Пред асансьора ча­каше двойката хомосе­ксуалисти нанесли се преди по- малко от месец на шестия етаж, точно над него. По­колеба се дали да им направи забележка за шумния секс, който не му даваше покой до ранни зори, но си даде сметка, че това до някъде му дава творчески стимул да коментира във форума на Дневник и се отк­аза. Вече в асансьора ги огледа по- отбл­изо и се зачуди кой кого оправя. И двама­та бяха с изразени женствени черти и ман­иери, с определено провокативно облекло. Помисли си, че утре може да се засекат на гей парада и се притесни за малко. Ами ако се разнесеше мълвата? Но се сети, че ще носи тъмни очи­ла и перука и отпъди тази досадна мисъл. Едно от момчетата усмихнато и любезно му предложи да отскочи на кафе. Дали да приема- помисли си колебливо- едно силно кафе нямаше да му се отрази зле, но се сети, че съкровището го повика настоятел­но и учтиво отказа. –Утре, може би- каза уклончиво Норман, но те в един глас му отговориха, че са на парад. Все пак му оставиха визитката на единия. Направи му впечатление фамилното име- Таксиров, зву­чеше му доста познат­о. На етажа на Норман се разделиха и той отключи входната вр­ата. Съпругата му бе­ше изпържила яйца на очи и го упрекна, че са изстинали заради него. По- важното е, че го чакаше за да вечерят заедно. Такива дребни неща, си помисли Норман, по­казват за крепките устои в едно семейств­о. Допи мътеницата, оригна се и излезе на балкона да запали цигара. За миг се по­колеба коя тераса да ползва- горната или долната. В крайна сметка си каза, че ня­ма значение, така и така това си беше ед­на тераса разделена на две с талашитен параван. Дясната й ча­ст Норман наричаше "горната", защото от там се виждаше по- добре околовръстното. Утре го чакаха три неотложни задачи и той реши да навакса с коментарите и да ко­мпенсира поне частич­но утрешните загуби. Помоли се вътрешно- дано във форума да не са се пръкнали он­ези гадни тролчета като Noise, Файтона и Инсекта. В последно време го караха да сънува кошмари. А и за капак някакъв луд от Банкя дословно и с изключителна точн­ост му описваше бити­ето. Откъде ли можеше да знае всичките тези подробност?! Мах­на с ръка- сигурно само предполага. Допу­ши фаса и седна пред екрана. Имаше стати­и, където си заслужа­ваше да пусне няколко десетки коментара, предвид че под тях вилнееха предимно фо­румните либерали и плюсовете му бяха в кърпа вързани. Към по­лунощ гейовете от го­ре се развилняха и Норман се изпълни с творчески ентусиазъм. Клавиатурата запуши.
  Край на пета глава

 30. 30 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 281 Неутрално

  ЕМЕС

  Още от детската градина така ги обучават,
  врагът да го търсят и смъртно унищожават.
  Както непрекъснато ги учиха,
  сега резултата си го получиха.

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2933 Любопитно

  До коментар [#28] от "АзКлавдия":

  Въпроса ми беше, ако не го познаваше, дали щеше да си толкова снизходителна?
  Или щеше да попържаш родителите и приветстваш ТВУ?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt.
 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":

  Аз споменах как го "познавам" - много отдавна, а с майка му си кимваме за поздрав, не сме сакъ приятелки.
  Така че не съм пристрастна.
  И разбира се, че съм притеснена.
  От друга страна смятам, че толкова млад човек има шанс и трябва да има шанс за нормален живот. Или лечение, или каквото.
  Тву в случай като неговия е идиотия.

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":

  Да ти кажа, браво на семейството му в случая.Предотвратили са голяма трагедия.. Поредното доказателство, че в България семейството си върши работата и без стратегии някакви .А иначе, говорим за дете.Не го познавам, но като баша ми се иска да му помогнат.Страшна трагедия е подобно нешо да се случи на детето ти.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#32] от "АзКлавдия":

  Не се обиждай на това което ще напиша. Не го мисля с лошо.
  Явно наистина трябва да се върне казармата и да служат задължително и жените (като в Израел и като кюрдите). Тогава много неща ще си дойдат на мястото. Лека вечер и както казах — нищо лично, тема за размисъл.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt.
 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#33] от "Noise":

  Така е, но ...мога замо да кажа ”Пази Боже”

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt.
 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 954 Весело

  До коментар [#34] от "DDR":

  Моля ти се, аз съм ходила на детска градина в работнически квартал... Все едно съм била в казарма.
  Не ме мисли!

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#27] от "LiberalToTheBones":

  Дойче Веле е една от малкото сериозни европейски медии, но не е за малоумни балканци.
  —цитат от коментар 27 на LiberalToTheBones


  Днес нещо яко сте зациклили драги балканецо. ;-)

 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#36] от "АзКлавдия":

  Тц, не е същото.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt.
 39. 39 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#27] от "LiberalToTheBones":


  Дойче Веле е една от малкото сериозни европейски медии, но не е за малоумни балканци.
  —цитат от коментар 27 на LiberalToTheBones


  Точно така! А другите сериозни са ПИК и Уикенд.

 40. 40 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 277 Неутрално

  какво "объркано дете" - абсолютен криминален престъпник, който както вече стана ясно въобще няма да бъде изолиран за да може успешно да направи следващата бомба...

 41. 41 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#29] от "От Банкя с любов":

  “фамилното име- Таксиров, зву­чеше му доста познат­о. ”
  ——
  Bad boy, bad, bad!…

  Само това с цигарата ми прозвуча неубедително... мисля си, че Грънчо е по-скоро свръх загрижен за здравето си ... с надежда да доживее деня на окончателната победа на Реституриата, когато ще може да обяви на света, че “Костос воскресе!”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 42. 42 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#28] от "АзКлавдия":


  “а дете с проблеми.
  Което явно има нужда от помощ, а семейството му - още повече.
  Аз лично им съчувствам искрено. ”
  ——
  Интересно колко искрено щяхте да им съчувствате, ако това дете беше успяло да си напъха сичките тия джаджи отзад и след взрива беше взело дъщеря Ви като една от девиците за награда за Богоугодното си дело.

  Както казва пословицата: на чужд гъз и 100 шашки динамит са малко

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 43. 43 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#33] от "Noise":


  “в България семейството си върши работата и без стратегии някакви ”
  ——
  Нима? Смятате, че родителите са причината за мерака на момченцата им да си пъхат работи там, откъдето движението на материята се предполага да е в обратната посока ... дали шашки динамит или по-безобидни цилиндроиди?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 44. 44 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#37] от "xox55541929":


  “Днес нещо яко сте зациклили драги балканецо”
  ——
  Не му търсете кусури... той е диагностициран ... според ника, с който се гордее

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 45. 45 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#42] от "Gretel":

  За никакъв чужд гръб не става дума!
  Фактите са обаче, че слава богу нищо не се случи!
  Хайде сподели според теб какво трябва да се направи?

  Доброто е заразно
 46. 46 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#33] от "Noise":“в България семейството си върши работата и без стратегии някакви ”——Нима? Смятате, че родителите са причината за мерака на момченцата им да си пъхат работи там, откъдето движението на материята се предполага да е в обратната посока ... дали шашки динамит или по-безобидни цилиндроиди?
  —цитат от коментар 43 на Gretel


  Леле, како.Яко си загоряла.За съжаление си далече и не мога да ти помогна.

 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#24] от "DDR":Ами не е варицела, а дете с проблеми. Което явно има нужда от помощ, а семейството му - още повече.Аз лично им съчувствам искрено. Това с нищо не променя факта, че всичко можеше да свърши много различно и много трагично.
  —цитат от коментар 28 на АзКлавдия


  Какво дете с проблеми?В случаят става въпрос за човек,подготвял терористичен акт.Ако беше в САЩ щеше да лежи в затвора поне 10 години.Ти осъзнаваш ли изобщо за какво става въпрос?Това не е някой ученик,който е решил да изпуши цигара марихуана,а човек,който е контактувал с Ислямска държава и е създавал самоделна бомба.Която можеше да убие теб,децата ти,родителите ти,близки и приятели.Или ако не твоите,то роднините и приятелите на някой друг българин.Единствено Кретенът няма как да пострада,защото не излиза от панелката си.Ама всички други са потенциални жертви.

 48. 48 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#45] от "АзКлавдия":

  “За никакъв чужд гръб не става дума! ”
  ——
  Съвсем вярно, в случая става дума за други части на тялото.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 49. 49 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":

  Просто ме смайва как всички са готови с присъдата!
  Ако в Пловдив си направим един линч и убием момчето с камъни, дали ще останете доволни най-сетне??

  Доброто е заразно
 50. 50 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#4] от "Peni Nikol":

  Може да не са имали голям избор, друга възможност е сина им да стане камикадзе.

 51. 51 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Датата да гръмне бомбата в края на учебната година е много коварна. Тогава за тържеството се събират всички учители и ученици от горните класове.

 52. 52 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":Просто ме смайва как всички са готови с присъдата!Ако в Пловдив си направим един линч и убием момчето с камъни, дали ще останете доволни най-сетне??
  —цитат от коментар 49 на АзКлавдия


  Има си наказания,предвидени в закона за подобни престъпления,никой не говори за линч.Смайваща е лекотата,с която оправдавате,човек,контактувал с Ислямска държава и приготвял бомба.Осъзнаваш ли изобщо колко зловещо е подобно нещо?Има ли човек по света,който да не знае какви са изродите от Ислямска държава?И не само се е свързал с тях,но е подготвял и бомба.Която да убие твоите или моите деца.

 53. 53 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#46] от "Мусаши":

  “Леле, како.Яко си загоряла.За съжаление си далече и не мога да ти помогна.”
  ——
  Мерси много за добрината, Мусаши! Сигурно не Ви е лесно да си предложите услугите ...с вашите дълбоки семейни ценности... или , може би не сте толкова традиционен, все пак?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 54. 54 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#46] от "Мусаши":“Леле, како.Яко си загоряла.За съжаление си далече и не мога да ти помогна.”——Мерси много за добрината, Мусаши! Сигурно не Ви е лесно да си предложите услугите ...с вашите дълбоки семейни ценности... или , може би не сте толкова традиционен, все пак?
  —цитат от коментар 53 на Gretel


  Не съм традиционен.Предполагам,че това го знаеш много добре,иначе нямаше да смайваш колежките си с моите писания.Уважавам жените и винаги помагам на изпаднали в затруднение жени.

 55. 55 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 954 Гневно

  До коментар [#52] от "Мусаши":

  Никого и нито за секунда не съм оправдавала!!
  Посочи ми къде съм оправдала някого, хеле пък "с лека ръка"!
  В цялата тази история единствените, които имат пълната ми подкрепа и разбиране, са родителите на момчето!
  Смятам, че това, което да направили, е много трудно и много достойно!
  Надявам се най-сетне да си разбрал позицията ми и да не ми приписваш думи и усещания, които не са мои,!

  Доброто е заразно
 56. 56 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мусаши":Никого и нито за секунда не съм оправдавала!! Посочи ми къде съм оправдала някого, хеле пък "с лека ръка"!В цялата тази история единствените, които имат пълната ми подкрепа и разбиране, са родителите на момчето! Смятам, че това, което да направили, е много трудно и много достойно! Надявам се най-сетне да си разбрал позицията ми и да не ми приписваш думи и усещания, които не са мои,!
  —цитат от коментар 55 на АзКлавдия


  Кое е трудното да направят?Трябваше да го оставят да избие половината училище ли?И после как щяха да го преживеят това?Как щяха да се срещат с роднините на жертвите?Да не говорим,че сигурно някои щяха да тръгнат и да отмъщават.

 57. 57 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#56] от "Мусаши":

  Не. Изобщо можеха да не се обърнат към никого.
  Да му вземат телефона, компютъра, бомбите и всичко, баща му да го пребие от бой и да го следят като орли по 24 часа.
  Без на никого да кажат.
  За да не посрамят семейството си.
  Затова адмирирам начина, по който постъпиха.
  Защото много родители сега ще бъдат много внимателни и никой няма да живее с фалшивата мисъл, че е застрахован.
  Нещо по този въпрос?

  Доброто е заразно
 58. 58 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#56] от "Мусаши":Не. Изобщо можеха да не се обърнат към никого. Да му вземат телефона, компютъра, бомбите и всичко, баща му да го пребие от бой и да го следят като орли по 24 часа.Без на никого да кажат. За да не посрамят семейството си. Затова адмирирам начина, по който постъпиха. Защото много родители сега ще бъдат много внимателни и никой няма да живее с фалшивата мисъл, че е застрахован. Нещо по този въпрос?
  —цитат от коментар 57 на АзКлавдия


  Няма как да са сигурни,че синът им няма да извърши подобно нещо.Няма как да го следят 24 часа.А не и нужно да прави бомба за терористичен акт-може да се качи на някой камион и да прегази хора на улицата,или да влезе в някоя детска градина или училище и да избие един куп деца.С брадва например.
  То е ясно що за родители са ,щом са допуснали синът им да се свързва с Ислямска държава и да прави бомба.Това момче не е имало никакъв респект към родителите си.

 59. 59 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#58] от "Мусаши":

  Е, радвам се, че на теб ти е ясно що за родители са.
  Точно тук дълбоко се различаваме.
  Отново повтарям, че родителите му имат пълната ми подкрепа и разбиране.
  Идеалните могат да хвърлят камъни, аз не съм от тях.

  Доброто е заразно
 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#58] от "Мусаши":Е, радвам се, че на теб ти е ясно що за родители са. Точно тук дълбоко се различаваме. Отново повтарям, че родителите му имат пълната ми подкрепа и разбиране.Идеалните могат да хвърлят камъни, аз не съм от тях.
  —цитат от коментар 59 на АзКлавдия


  Доколкото знам родителите нито са привлечени като обвиняеми,нито им търсят каквато и да е било отговорност.За какво точно ги подкрепяш?

 61. 61 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мусаши":

  Подкрепям ги, защото преживяват най - тежките дни за семейството си.
  Наказателната отговорност изобщо не е всичко.
  Даже съм готова да се обзаложа, че и двамата по-скоро биха отишли сами в затвора, ако знаеха, че това магически ще изтрие терзанията, самообвиненията и въпроса Какво не направихме както трябва?

  Доброто е заразно
 62. 62 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мусаши":Подкрепям ги, защото преживяват най - тежките дни за семейството си.Наказателната отговорност изобщо не е всичко. Даже съм готова да се обзаложа, че и двамата по-скоро биха отишли сами в затвора, ако знаеха, че това магически ще изтрие терзанията, самообвиненията и въпроса Какво не направихме както трябва?
  —цитат от коментар 61 на АзКлавдия

  Всеки жъне,каквото е посял.Естествено,че ще се самообвиняват-ако не го направят значи са изроди .Чудно ми е как искате да ги изкарате едва ли не жертви,а в случая става въпрос за подготовка на терористичен акт.
  Как ще се почувстваш ако си пратиш децата на училище и избухне бомба,и повече не се приберат вкъщи?Има ли нещо по-чудовищно от това да избиеш деца?

 63. 63 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  "Проявите на агресия сред младежите зачестяват"

  Това е нормално. Младежите имат нужда от повече образование, възпитание и ръководене и от по-малко свобода, защото още не са узрели да знаят какво да правят със свободата си! И всеки, който вярва в обратното, много скоро ще се чуди откъде му е дошло... Защото ако не ги учиш на добро, ще се намери някой да ги учи на не-добро.

 64. 64 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мусаши":

  “Не съм традиционен.”
  ——
  Това е прекрасно! Отивам да зарадвам съпруга. Въздушни целувки

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 65. 65 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#13] от "xfh59608894":

  Здравей Фройд, радвам се че си възкръснал от небитието да ни водиш отново.

 66. 66 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мусаши":

  Изпитвам истински, неподправен ужас какво можеше да се случи.
  Това не променя отношението ми.
  Няма невинни, но аз знам, че родителите на момчето нямат и не са имали зли намерения, напротив.
  Кой е жертва и кой не - аз съм много дребна, за да отсъдя.

  Доброто е заразно
 67. 67 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мусаши":“Не съм традиционен.”——Това е прекрасно! Отивам да зарадвам съпруга. Въздушни целувки
  —цитат от коментар 64 на Gretel


  Лошото е,че той явно не те радва.От познанията ми за жените ,винаги си личи кога на една жена й липсват мъжки ласки.За съжаление от хиляди километри разстояние не мога да ти помогна.Тая работа със съвети не става .

 68. 68 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мусаши":Изпитвам истински, неподправен ужас какво можеше да се случи. Това не променя отношението ми. Няма невинни, но аз знам, че родителите на момчето нямат и не са имали зли намерения, напротив. Кой е жертва и кой не - аз съм много дребна, за да отсъдя.
  —цитат от коментар 66 на АзКлавдия


  Е та кой изобщо ги обвинява,че са искали да се случи подобно нещо?Такова нещо не съм прочел досега .Търсиш проблем,там където липсва.

 69. 69 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#68] от "Мусаши":

  Ти ги обвини, че са калпави родители,ако не се лъжа.
  Аз не мога да го направя.
  Това е основната разлика.
  Аз адмирирам, че са се обърнали към полицията, тоест към обществото, за помощ.
  Ти твърдиш, че не са имали избор.
  Аз твърдя, че са имали.
  Втора важна разлика.
  Това е.

  Доброто е заразно
 70. 70 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Нямам съмнения, че има случаи когато всеки човек, дори и в млада детско-юношеска възраст може да се окаже, че има нужда от помощта на психолог.
  Но не съм и не мога да се съглася, че едва ли не във всички училища са необходими не един, а достатъчен ( каквото и да значи това?) брой психолози, та децата да бъдат удържани в някакви ( какви и има ли такива) едва ли не стандартни норми за поведение и взиомоотношения.
  Първия и най-важен според мен фактор е семейството и ако то е абдикирало от тези си задължения и армия от психолози няма да помогне.
  И ако и когато преобладаваща или поне достатъчна част от децата растат в такива семейства, те автоматично ще си изграждат такава среда, в която и по-различните и с по-неподходяща семейна среда деца, ще се включват по простъата причина, че болшинството от децата имат голяма необходимост от участие в детската и юношеска възраст групови игри и занимания. Едва тогава извън тези групи и общностни образования ще остават деца, които наистина се нуждаят от по-специализирана помощ и тогава едничкия или един на няколко училища психолог ще е достатъчен.

 71. 71 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#68] от "Мусаши":Ти ги обвини, че са калпави родители,ако не се лъжа. Аз не мога да го направя. Това е основната разлика. Аз адмирирам, че са се обърнали към полицията, тоест към обществото, за помощ. Ти твърдиш, че не са имали избор. Аз твърдя, че са имали. Втора важна разлика. Това е.
  —цитат от коментар 69 на АзКлавдия


  Естествено,че са калпави родители.Щом са допуснали синът им да се свърже с Ислямска държава и да подготвя терористичен акт с бомба.
  Но нито аз,нито някой друг ги обвинява,че са искали да се случат нещата.Ти си измисляш подобно нещо.
  И естествено,че адмирирам,че са се обърнали към полицията.Не че не са имали избор,но рисковете от това са хиляди пъти по-малки, отколкото ако бяха потулили нещата.Сега най-много ще му дадат условна присъда и до няколко години всичко ще се забрави.Знам за случай, когато един студент извърши тежко престъпление,за което дори лежа в затвора.Сега е лекар,лекува хора и никой не си и спомня за постъпката му.Та и тук ще стане така .Надали някой ще ги стигматизира.

 72. 72 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#61] от "АзКлавдия":

  Ами когато са спали , сега е дошъл ред да си платят.Били са спокойни - сег да се обезпокоят.Късно е , наистина, но е цената.

 73. 73 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  "Охулената Стратегия за детето съдържаше полезни насоки и идеи за защита на детските права, "
  Айде пак стратегията.
  Какво точно може да помогне стратегията в случая?
  Да спре бащата да влиза в стаята на юношата ли?
  Или някое НПО да се усети че младежа се е радикализирал?
  Или прост някой да вземе едни пари безотчетно.
  Нещо като десетилетието на ромското включване.
  Има проблем, разбира се, но този проблем се корени от една страна във възпитанието на децата още от най-малка възраст в семейството и от друга страна изключително неадекватната образователна система.
  Не на последно място тази система се опорочава не без участието на различни НПО-та.
  Та с други думи, вместо да се помисли сериозно зашо се стигна до тук, някакви уроди се опитват да се възползват от страданията на хората за да печелят лесни парички.

  Panta rhei....
 74. 74 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  "Според прокуратурата, младежът от Пловдив се е радикализирал. Но дали щеше да каже същото, ако беше хвърлял камъни по "гейчетата от прайда" "

  Само че многоуважаема авторке. Младежите хвърлят камъни и по стадионите, да не говорим за едни други наши "съграждани" какво мятат по полицаите а и не само върху тях.
  Става въпрос на степента на обществена опасност.
  Не може да се сравнява хулиганство с тероризъм.
  Разликата е съществена.
  Едно взривно устройство може да причини много жертви и страдания.
  А иначе човек може да си отнесе боя и без да е ЛБГТИ, ром, мигранто-бежанец и т.н.
  Опитите за инсинуация драга са много плоски.

  Panta rhei....
 75. 75 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Младежът, като всеки младеж навярно е подвластен на емоциите си и фантазиите си - че ще отмъсти за нещо си и ще стане герой.Всичко , ама всичко зависи от семейството - виждала съм майки (иначе трудолюбиви, интелигентни) как се заприказват , а детенцето вилнее из стаята - ето така се изпуска контролът. Наблюдавай, разсъждавай и предвардвай .Поведението му не се оформило за един ден. Какво ще викат полиция - да са му взели нещата, да са говорили, да са го накарали да работи за да си плати удобствата с които разполага.Нали е свръхинтелигентен,както писаха,нямало ли е да разбере , че всичко на този свят се плаща -това което вземаш и това което правиш.

 76. 76 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Левите "медии" нямате срам. Използвате трагичен частен случай за прокарване на собствените си цели! По същия начин пробвахте и със смъртта на журналистката - там беше даже двойно попадение по опорките ви - хем се попремълча, че я е убил "индо-българин" (за политическа коректност), хем уж било заради журналистика... И сега е същото... Гнусно е!

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 77. 77 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Почти всички деца в тийнейжърска възраст в определен момент се фиксират върху екстремни постижения и принадлежност към нещо.Най-често се изразява с принадлежност към някоя тайфа,субкултура и влизане в група,най често по интереси,Всеки го е правил и за някои от тези увлечения дори не си спомня,но по това време са заемали значително място в живота му,Случва да е престъпна банда,секта, радикална или дори терористична орцанизация,Никакво възпитание или семейна или училищна среда не може да го предотврати,Известно възпитание и индоктринация в ценностите на утилитаризма,умереността и известна доза цинизъм може да редуцира риска,но тогава се намалява ефективността на повечето техники за въздействие от една страна,и се намалява мотивацията да се извършат действия,респ да се въздаржат от действия ,чиято необходимост,полза респ вреда е неочевидна,

 78. 78 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 407 Разстроено

  Някога бях чел, че по времето на войната във Виетнам всяко нападнало ги дете с оръжие американците са го екзекутирали на място. Логиката е била проста - детето играе правила за възрастни - наказанието е като за възрастни.

  Отделно - шапка свалям на бащата, защото това не е било лесно решение. Същевременно, ако разрешите, трябва да има и някаква реакция. Ако сте следили случая с Шамима Бегум, момичето като малолетно бяга при ИД, ако се вярва на британското разузнаване - ходи с калашник като верска полиция и го размахва на жени, които не са покрити отгоре-додолу, после - същата казва "Ми не се разкайвам, ама таковата, искам вкъщи". Действията трябва да имат последствия. Колективното право на обществото на сигурност е някак по-голямо от правото на отделен индивид да получи втори шанс.

 79. 79 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Дете на 16 години?!?Давате ли си сметка,че това *дете* е n-пъти по-информирано от негов връстник преди двадесет години?И от доста съвременни възрастни хора?Както някои се интересуват от музика,други от спорт,трети от наука,това*дете* се интересува от бомбички.Лошо няма,всеки с интересите си,трябва да уважаваме неговия стремеж към усъвършенстване на познанията в областта на експлозивите,може да е утрешния шеФФ на специален отряд!Само да не гръмне блока дотогава с цел *от теория към практика*.Иначе било добро детенце............

 80. 80 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Като гледам предметите, с които детето е планирало да направи бомба, осъзнах, че и аз мога да влезна в графата терорист, тъй като вкъщи също има такива предмети. Някъде четох, че намерили също така и пирони и белина. Тук вече се успокоих, тъй като вкъщи няма белина...Глупостите, че детето е щяло да се взриви в последния учебен ден ги извади прокуратурата, после мрънкайки сама ги опроверга, че то всъщност такова нещо нямало... но много тихичко, след гръмките изявления в началото.

 81. 81 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#11] от "wux46502994":
  Родителите са потърсили помощ за детето си, а са получили ареста му. Следващия път, когато младежът реши да извърши престъпление, родителите му няма да разберат. Властите също.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 82. 82 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Айде , пак опити да се прокарват тези как видите ли държавата не може да се справи, та да включим и НПО-тата..И стратегията за детето, естествено.. Всичко под контрола на НПО-шките.Ставате смешни вече..Да не говорим, че и не особено умни..
  —цитат от коментар 6 на Noise


  Кат се прибереш, направи на детето си тест за наркотици. Ще видиш колко добре се е справила държавата. После ми пиши на лични, да те насоча. Към НПО, то друг не се занимава с наркоманиите. Безплатно при това.

 83. 83 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Левите "медии" нямате срам. Използвате трагичен частен случай за прокарване на собствените си цели! По същия начин пробвахте и със смъртта на журналистката - там беше даже двойно попадение по опорките ви - хем се попремълча, че я е убил "индо-българин" (за политическа коректност), хем уж било заради журналистика... И сега е същото... Гнусно е!
  —цитат от коментар 76 на Максим Александров


  Журналистката я уби циганин. Останалите 27 убити жени през годината си ги убиха българи. Познай кой случай бе отразен широко в медиите. За останалите, само за онзи, който застреля и бебето си, се пошумя малко...

 84. 84 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Естествено пасквил, надраскан за парцала Дойче Веле от еничарка-феминистка, държана на НПО хранилка.

  Преведен (?) с любезното съдействие на Дневник.

  Благодарим, Дневник!

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 85. 85 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  Стига глупости! И ние като бяхме малки гърмяхме на поразия с квото ни падне. С кибрит, с карбит, барут, капсули, всичко де може да гърми. Беше опасно, интересно и емоционално. Не го препоръчвам, разбира се, има риск, но така беше.

 86. 86 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  По принцип се радикализират младежи, които имат проблеми в отношенията с момичетата, т.е. не ебат, не им пускат или не знаят как да си поискат. Безпутковците са най-страшните елементи в обществото и спящи клетки.
  —цитат от коментар 13 на xfh59608894


  @xfh59608894, въпреки, че твоя коментар ще прозвучи твърде неприлично за розовите ушички на аФторката и някои други нежни създания кат‘ нея, трябва да призная, че твоят коментар е абсолютно точен. Не е нужно да си дипломиран психолог и да си полагал изпити върху учението на Фройд, за да ти светне в манерката, че това е което кара някои хора да излизат от релсите на нормалното. И трябва да е ясно едно нещо докрай – това момче не е „жертва“, а потенциален терорист, който търси съмнителна слава, защото има остър дефицит на внимание. Така че е по-добре и за него, и за други, които могат да се опитат или подведат да тръгнат по неговия път, да знаят, че заплахата от обществена стигматизация е по-приемлива за всички нас, отколкото заплахата да загинат, разкъсани от взрив деца, майки, старци или въобще хора!

 87. 87 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#19] от "АзКлавдия":

  Какво училище?! Това "умно дете" е за минимум 20г в затвора! Понеже е дете! Иначе такива трябва да влизат и да не излизат от затвора.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 88. 88 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#19] от "АзКлавдия":

  Само се чудя, в деня на големия ритуал преди да се взриви в някой мол, или в училището си, дали това "умно дете" нямаше да заколи собственоръчно родителите си докато спят!?! Какво "дете" може да бъде това чудовище?! Боже, боже! Господ ще му прости, но аз не мога!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 89. 89 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#19] от "АзКлавдия":

  По добре всички да са шокирани, отколкото да коментираме новини, като: терористична атака в училище в Пловдив, 26 жертви към този момент, предимно деца между 14-18 години, от които 2 учителки, 76 ранени, 18 от които в критично състояние и опасност за живота! По добре ли щеше да е тази новина! И какъв шок щеше да е тогава?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 90. 90 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1103 Гневно

  След като го овъртоли из устата си и го олигави до крайна степен, скудоумната аФторка най-накрая изплюва камъчето и с пръст посочва къде я стяга чепикът – „Охулената Стратегия за детето съдържаше полезни насоки и идеи за защита на детските права“! Алоу, аФторката, я по добре ходи сготви една мусака на мъжа си, ако изобщо имаш такъв, и не ни пробутвай тези тъпни! Ясно ли е? Това „дете“ е на 16 години, ерго има паспорт, може да се движи навсякъде необезпокоявано, може да пътува, да отсяда в хотел, може да отиде в училището на децата ти (ако имаш такива) и да свърши, каквото е започнал! Тогава ще те питам дали ще го жалиш, че се е самовзривил или ще ревеш като разпрана, ако, да не дава Господ никога, някое от децата ти пострада? Айде чиба с тези платени публикации, защото не се усещате и сами такъв ще си го вкарате, че никой няма да може и да иска да ви помогне! Ясно ли е? И като пишеш за ДВ, що не си отговориш на въпроса как стана така, че „Алтернатива за Германия“ стана незаобиколим политически фактор? М? Що не напишеш и за това едно материалче или няма кой да го плати?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK