Спрете терора над българите на собственото им Черноморие

Спрете терора над българите на собственото им Черноморие

© Надежда Чипева, КапиталПриродозащитници, обединени в групата "Бетономорие", организираха протест пред парламента срещу поредните поправки в Закона за устройството на черномоското крайбрежие, които ще улеснят безконтролното и безнаказано презастрояване. Ето какво гласи апелът им към гражданите, публикуван във "Фейсбук":


Свободните български граждани от години се противопоставят гласно и с протестни действия срещу безконтролното и безнаказано презастрояване на Черноморското ни крайбрежие в разрез с конституцията на България.


Заграбените дюни, узурпираните платени плажове, липсата на всякакви насърчения за развитие на алтернативен туризъм – близък до природата, направиха страната ни нежелана дестинация за хората, привърженици на най-съвременните тенденции в туризма и изгониха навън - към по-гостоприемни държави - собствените ни граждани.
Днес законодателят прави още една крачка в тази посока и макар на теория да предлага възможност за нов регламент за къмпиране, на практика залага тотално ограничаване на правата на гражданите.


Няма да допуснем ограничаването!


В държава, в която липсват условия, не можеш да налагаш забрани – без отговорност и осъзнаване за нуждата от дълбоки промени на съществуващата правна рамка.


Очакваме от управниците на страната да гарантират опазването на българската природа и да защитят конституционните права на гражданите, в интерес на просперитета на България и бъдещите поколения.


Нека всички, които милеят за родината ни, свободата и справедливостта ни подкрепят, и бъдат готови да защитят ценностите си! Време е! Възстановете държавната земя на България!


Да се върнат в собственост на държавата 3272 декара продадени и заменени плажове и дюни в Крапец, Шабла, Камчия, Шкорпиловци, Несебър, Слънчев бряг, Аркутино, Корал и да се забранят бъдещи отчуждавания в полза на частноправни субекти. Да се отразят морските плажове (включително дюните) в кадастралната карта и кадастралните регистри, в съответствие със специализираните карти.


Спасете националното ни богатство! Да се създаде


превантивна устройствена защита за терените зад незастроените плажове


и да не се допуска строителство по крайбрежната ивица, в потвърждение на наднационалното значение на природното ни наследство до изработване на национална устройствена схема на Черноморското крайбрежие.


Накажете виновните и уважавайте свободните! Да се защитят конституционните граждански права, качеството на живот и здравето на хората, като отпаднат забраните за свободно къмпиране и драстично се засилят и прилагат стриктни санкции за замърсяване и увреждане на природата.


Нека правото следва живота! Да се устроят зони за къмпинг на естествените им благоприятни места - зад плажовете и в страната, в потвърждение на българските традиции и световните тенденции за начин на живот и почивка, с регулации на


гарантирано устойчиво управление на туризъм близо до природата.


Гарантирайте просперитета на страната! Да се създадат държавни политики в полза на развитието на къмпинг-туризма и поощряване на къмпинг - културата - с подкрепата и експертизата на неправителствения сектор.


Спрете терора над българите на собственото им Черноморие!


Да се създадат мерки против узурпирането на плажовете чрез концесии и наеми, които превръщат туристически бизнес в заложник на сенчестия сектор.


Гарантирайте върховенството на правото, а не на задкулисието!


Прилагането на закона да се подложи на анализ от влизането му в сила на 1 януари 2008 г. Само прозрачната публична дискусия ще избегне противоконституционните и лобистски поправки и възможностите за тежки корупционни практики, които днес ни държат вън от Шенген и Еврозоната.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Лелеее, голям терор ни налагат на гьола. Всеки път като отида, не ми се тръгва и нямам търпение да дойда отново. От терора ще е, няма друго от какво да е.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7097 Любопитно

  Точно съпартийците на бай Иван - приватизатора на големите комплекси - сега да реват за пясъка на Крапец, Шабла, Камчия, и тн Е ПОДИГРАВКА!

  [email protected]
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Хайде и тези започнаха да говорят от името на българите! Аман от селски тарикати.

 4. 4 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Целото пищене е задето искат да им забранят да осират дивите плажове. Уж еколози, пък настояват да може да се къмпингува където им падне!

 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  досататочно е да се въведе гръцкия закон ,който забранява строителството на 200 м от морето , който си позволи ,хиляди глоби всяка година и му ги събират реално .

 6. 6 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  Сега в Свети Влас съм. Много реклами "Продаётся" телефони руски, и от всички области на Русия. От срещу, от сграда ми, 4 апартамента за продажба. На кой строят на побережието, ако например в Свети Влас има много малко хора (почиващи)?. От друга страна, няма много желаещи (от ЕС) да живеят заедно с руснаци.

 7. 7 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 296 Неутрално

  По цялото европейско крайбрежие хотелите са на крайбрежната, в Азия и в морето, само Бургас е вечен с морската си градина!!!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 8. 8 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  От къде пари за тези очуждавания другари! Или тези който навремето приватизираха, сега пак да получат едни парички!

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2901 Весело

  "Да се върнат в собственост на държавата 3272 декара продадени и заменени плажове и дюни..." - КОЙ в България спазва законите, та да се сеща, че непротивоКОНСТИТУЦИОНствувателства!?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 500 Неутрално

  умрат да се изходят в храстите и да се обършат с листото!

 11. 11 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Подкрепям!! Не е нормално да може да строят върху дюни, а лицемерно дс обясняват как видите ли, ддна палатка или хавлия щяла да увреди дюната!! Пълна лъжа!!! Дюните по принцип са. С най-носката степен на защита!! Това значи, че освен ровене с тежка техника и строителство всичко друго е разрешено и не би повредишо дюната!! Да ама изведнъб се оказа, пе и хавлиите са опасни!! Ок, да приемем че не може върху дюни, но защо забраняват къмпингиването навсякуде?!? Защп глобите са толкова несъизмеримо големо спрямо "нарушението"?!? Искат да изгонят хората от плажовете, за да ги застроят!! Искат да ни сложат поредната заплаха от глоба!! Защитават копоративни интереси на хотелиерското лоби!!

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  Десният Дневник трибуна на ултралевите зелени мошеници :)) Това вече не е и новина. но пък е интересно!

 13. 13 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#10] от "bkstoja":

  Вие пък умирате са сте "граждани" заврени в панелките!!! Само човек който никога не е спал на открито може да напише подобна глупост!!! Това, пе не сте усещали природата и сте заврени в бетон не значи, че другите трябва да правят същото!!

 14. 14 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  Ултталеви?!! Аз ходя с кемпер деед природата, а нито съм ляв, нито зелен!!! Ама скотовете няма ка да разберете стоейли си в панелката и жюлейки ракия!!!

 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  До коментар [#14] от "xox55541929":

  Добре бе какъв ти е проблемът на тебе. Има достатъчно пусти места и къмпинги навред в България заминавай и си карай кефа. Аз пък искам да почивам в хотел. Или ти какво искаш. Да ми ограничаваш правата ли?!

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  Ето тука около Габрово си направиха хората частни къмпинзи узаконени идват в Лъгът например или на Узна и си опъват палатки на никой не пречат. Какъв ви е проблемът!

 17. 17 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1220 Разстроено

  Честно казано прави са хората да искат! Какво? Ами да видим:
  - достъп до плажовете, които са изключителна държавна собственост
  - опазване на природата
  - опазването на флората и фауната по крайбрежието
  - спиране на презастрояването
  - приемане на нормални закони в интерес на цялото общество

  Та, ще се случат ли поне някои от тези нормални искания? Мисля си, че НЕ. Защото никой от управляващите не се интересува от обикновения човек и неговите желания и проблеми. Цялото Черноморие се презастрои просто защото "новите" и модерни строители за "наши" хора, няма как да не им помогнем за бизнеса. Правителството никога не се е интересувало от бъдещето на Черноморието и я кара на принципа "след нас и потоп"... Жална ни майка...

 18. 18 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Не знам как ще съчетаем къмпингуването с ниската екологична култура?
  Казвам това съзнателно, като член на организация, която системно участва в почистването на речни и морски брегове.
  Такива неща съм виждал след " къмпингуващи ", че въображението ви е бедно!

 19. 19 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 729 Неутрално

  леле-мале, колко мотивиран боклук се е изходил под тази статия...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дългия":

  И къде по-точно е орезастроено черноморието. След като още не е достроено. Има хиляди недовършени хотели стоящи грозно. Я да видим къде е орезастроено.

 21. 21 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  "Да се върнат в собственост на държавата 3272 декара продадени и заменени плажове и дюни..." - КОЙ в България спазва законите, та да се сеща, че непротивоКОНСТИТУЦИОНствувателства!?!
  —цитат от коментар 9 на 3аНиЗа


  По Конституция плажоветв, крайбрежната ивица е държавна собственост, докато не се появи ЗУТ с закон позволяващ промяна на предназначение на земите.
  Та, всичко е противоконституционно, но законно

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 22. 22 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  До коментар [#19] от "Скакауец":

  Вашият # 19 )

 23. 23 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  По цялото европейско крайбрежие хотелите са на крайбрежната, в Азия и в морето, само Бургас е вечен с морската си градина!!!
  —цитат от коментар 7 на unx26584849


  Освен в Испания и в България, в цяла Европа бреговата ивица е неприкосновена, изключая исторически замъци построени от време оно. Никъде няма да видиш бетон по плажовете, както и ограничен достъп до морето. Има много хотели до морето, но бреговата ивица е свободна за достъп и няма никакви огради ... и не е само в Европа така. За разлика от Испания обаче, която има многократно по- голяма брегова ивица, у нас след всяко подобно ... лайно изсрано на пясъка в преносен и буквален смисъл в крайна сметка ограничава достъпа на обикновените хора до морето. Престъпление е местни дерибеи да раздават на частни лица парчета от бреговата ивица, която никога не е била частна.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 24. 24 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#18] от "faeton.":

  Нещата НЕ са оставени ор къмпингуващи!! Обикновено разни плажуващи дошли за през деня на плаж оставят боклуците!! Казвам ви го, защото много оъти съм ви дал плажуващи да си хвурлят нещата до колите и да си заминават, нищо че контейнера им е по път и се вижда!!

 25. 25 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  "...няма много желаещи (от ЕС) да живеят заедно с руснаци.
  До [#6] "putinxujlo":
  Никой не иска да има нещо общо с диваците от степите и аборигените от тайгата на които първата им работа, след като ги изпуснат от самолета на черноморието, е да товарят като невиждали по две колички в Лидъла.

 26. 26 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 498 Неутрално

  То па едно черноморие...80 % от европейците и световното население, въобще не знаят, че имате море и плажове. Има къде, къде прекрасни и атрактивни дестинации от тъмни балкани....

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 27. 27 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  Проблема ми е, че ако приема това което са предложили дори да спра с кемпера на паркинга на Лидл, за да си напазарувам могат да ме глобят забележете с 1000 лв. Няма да мога да си спра кемпера дори в собствен имот, защото не е категоризиран от общината като място разрешено за спиране на кемпери!! Едни ей такива хубави работи!!!

 28. 28 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Не знам как ще съчетаем къмпингуването с ниската екологична култура?Казвам това съзнателно, като член на организация, която системно участва в почистването на речни и морски брегове.Такива неща съм виждал след " къмпингуващи ", че въображението ви е бедно!
  —цитат от коментар 18 на faeton.


  Това не е повод за безконтролно бетониране. По- полезно е да се създаде система за екологичен контрол. Относно почистването на речни и морски брегове, мисля, че по- голямата част от боклуците не са от къмпингуващи. Редовно излизам в морето и съм виждал какви ли не неща да плават...основно бутилки, торбички и ... корабен боклук.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 29. 29 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Точно съпартийците на бай Иван - приватизатора на големите комплекси - сега да реват за пясъка на Крапец, Шабла, Камчия, и тн Е ПОДИГРАВКА!
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  ++++++++Ничието време между смяната на правителството на Иван Костов с бъдещия царски кабинет бавени с години сделки изведнъж бяха форсирани. Агенцията за приватизация се напъна да финализира множество приватизационни процедури, които месеци наред вървяха по спокойната процедура. Видима е бързината, с която се приключват договори за стартиране на инфраструктурни проекти и за възлагане на обществени поръчки, проекти за влизане на държавни фирми в смесени дружества и преговори по търговски сделки. Експресно се раздават разрешителни и лицензи, а напоследък дневният ред на заседанията на Министерския съвет е доминиран от решения за предоставяне на концесии.

  Бързите сделки

  За продажба бяха пуснати набързо остатъчните дялове на държавата в курортите “Слънчев бряг”, “Св. Константин и Елена” и ММЦ “Приморско”. “Хемус еър”, Лагерният завод в Сопот и “Стоков пазар Илиянци” ще бъдат изтъргувани всеки момент. Около единствения функциониращ държавен авиопревозвач се завихри скандал, след като за купувач бе избрано дружеството “Пирин турист”, което вестникарски публикации свързаха чрез кипърската фирма “Вилкания” с парите на СИБанк и шефа й Славчо Христов.

 30. 30 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  То па едно черноморие...80 % от европейците и световното население, въобще не знаят, че имате море и плажове. Има къде, къде прекрасни и атрактивни дестинации от тъмни балкани....
  —цитат от коментар 26 на LiberalToTheBones


  Да бе, родната ти Индия е много светла и чиста!

 31. 31 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1388 Весело

  То па едно черноморие...80 % от европейците и световното население, въобще не знаят, че имате море и плажове. Има къде, къде прекрасни и атрактивни дестинации от тъмни балкани....
  —цитат от коментар 26 на LiberalToTheBones


  Дай някоя дестинация, където да не се къпеш във солена, топла емулсия, внимавайки къде стъпваш и камъняците и да не се чувстваш после като осолена херинга ... с кръвясали очи, ако не се изплакнеш веднага със сладка вода. Къпал съм се в много морета, но нашето си остава за мен едно от най- приятните места за къпане.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 32. 32 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#31] от "ь":

  Тоя се къпе веднъж годишно в свещената Ганг!🐸🐂🐃

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8303 Неутрално

  Преди години от ЕК бяха натиснали Борисов да оправи проблема със заменките, но той, както винаги си направи оглушки. И всичко се размина.

 34. 34 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ще върнем България в Европа":

  Никой не иска да има нещо общо с диваците от степите и аборигените от тайгата
  =====================/=
  ☝️Не прекалявайте и не "огъвайте прекалено силно пръчката"🤨. Доста има нормални и достойни хара😊.

 35. Та гласувахте за ГРОБ ни ривахти, сия що ревнъхти?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 36. 36 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#1] от "dma12587967":

  Всяка жаба да си знае гьола и...терора

 37. 37 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#6] от "putinxujlo":

  Пиши на български ,бе,русороб!

  Не си у Русия,а у Булгериа...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 38. 38 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  До коментар [#37] от "Котаранц":

  О, Боже, 🤦🏻‍♂️ още един прекалено грамотни))

 39. 39 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Който е къмпингувал веднаж никога няма да отиде след това в хотел. Тези които защитават бетонирането тук да си стоят но далеч от плажа

 40. 40 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1365 Гневно

  няма такава политическа продажна паплач като тукашната - продажни, евтини, долни труженички, нямащи търпение да клекнат пред поредния олигарх!

 41. 41 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 226 Неутрално

  От къде взимате ток и вода тук на Корал ?
  Васо бе, Васо ни ги продава.

 42. 42 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#38] от "putinxujlo":

  Поне съгласувай по число ...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 43. 43 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Ама какво става днес? Пишещите идиоти са много по-малко!
  Да не би да са осъзнали, че се опитваме да защитим техните свободи и тези на децата им?... Надали...

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK