Проф. Иван Илчев: Преговори за историята се водят не с тропане по масата, а със зачитане на изворите

Проф. Иван Илчев

© Велко Ангелов

Проф. Иван ИлчевТридневното заседание на българско-македонската научна комисия, което се проведе в края на миналата седмица, разбуни духовете с идеята на македонските историци за съвместното честване на Гоце Делчев. Проф. Иван Илчев е членът на комисията, който категорично е реагирал срещу предложението на македонските си колеги, изразявайки позицията на българската част. С проф. Илчев - специалист по нова история, бивш ректор на Софийския университет и гост-лектор на много европейски университети, разговаряме както за конкретните проблеми в работата на комисията, така и за травматични въпроси на българската история.
Заглавието е на "Дневник". А заглавието на професора историк е "Страстите македонски".


Проф. Илчев, какво точно се случи на последното заседание на българско-македонската комисия по повод идеята за съвместно честване на Гоце Делчев, та политиците се втурнаха да коментират?


- Не се случи нищо особено или неочаквано, бих казал че проблемът се преекспонира, както обичайно се случва. Македонската страна във втория ден на заседанието се опита да предложи като ден за съвместно честване на Гоце Делчев датата, на която костите му са пренесени в Скопие. Станахме и казахме твърдо, че такова нещо комисията и българското общество никога няма да приемем, така че е излишно да го обсъждаме. И на практика не беше обсъждано.
Тогава защо се вдигна този шум?


- Един от теоретиците на пропагандата говори за bandwagon effect - когато към послание, смятано за пропагандно успешно, се прилепват други фигури със свои мотиви. Много днешни герои, които до 1989 се криеха като мишки в своите дупки, после изведнъж започнаха да стават герои, поне в своите собствени представи.


Читатели ни питат каква точно е мисията на българско-македонската комисия: вие историческите факти ли изяснявате или търсите сближаване на интерпретациите, което ви прави политически инструмент, но пък създава риск да се отдалечите от фактите, за да постигнете непременно разбирателство?


- Не непременно. Комисията е създадена с договора за приятелство и следователно тя е и политически инструмент. Проблемът е, че тя няма инструментариум, с който да наложи своите виждания нито на македонската, нито на българската страна. Това, което ние можем да направим - и то е заложено в договора, е да дадем своите препоръки до правителствата на двете държави.


Кое от постигнатото в досегашните шест заседания смятате за успех?


- На първо място, македонската страна призна, че Самуил е цар на българското царство. Няма да се уморя да повтарям, че за такова твърдение - че Самуил е български цар, даже в 60-те години на миналия век в Македония все още пращаха в концлагер. Беше постигнато и съгласие за св. Климент и св. Наум, че са изпратени от българската държава, от българския владетел - респективно Борис и Симеон; че са хиротонисани (обявени за епископи) от българската държава в рамките на българската църква. Това също беше абсолютна ерес по-рано. И бяха обсъдени учебниците по история в разделите за стара и средновековна история, като се постигна съгласие, че са необходими промени, но точно какви ще бъдат те ще се изясни по-късно.


Какви са основните аргументи на македонските учени по темите, по които опонират?


- Основната теза на македонските колеги е, че през Средновековието етничността е нямала това значение, което има сега. Което е по принцип така. Обаче независимо от това хората и тогава са се чувствали части от определен народ. Казват например, че няма изрични данни, че населението на Самуилова България се е чувствало българско...


А има ли данни какво се е чувствало населението, ако приемем, че не се е чувствало българско?


- Българско се е чувствало населението, разбира се. И за това свидетелстват десетки ако не и стотици извори от епохата. Македонските твърдения са "прихватени", както казват те, умозрителни конструкции от 80-те и 90-те години, пренесени в друга епоха. Подчертавам, че българската страна в нито един момент и по никой пункт не е отстъпила от българските позиции.


Какво казват македонските учени в отговор на вашите твърди позиции?


- Македонските колеги смятат, че те правят отстъпки и че трябва и ние да направим. Но ние не смятаме, че може да става и дума за пазарлък, и се опираме на историческите извори и на утвърдените становища на историографията.


Защо толкова трудно се постига разбирателство, да очакваме ли промяна?


- Само ще отбележа, че Македония по отношение на историята още не е стигнала до своята 1989 година. От 1913 г. до Втората световна война там тероризират всеки, който дръзне да нарече себе си българин – имало само "прави срби". Когато се създава ФНРЮ (Федеративна народна република Югославия), концепцията се сменя, населението е обявено за македонско и стотици хора с българско самосъзнание са пратени в затворите и дори разстреляни, включително и заслужили дейци на ВМРО.
Мисълта ми е, че пето поколение е индоктринирано в антибългарски дух. И се учудвам, че има хора у нас, които си мислят, че за седем-осем месеца или година нещата ще се променят. Това, което е възможно, е да се направят предпазливи стъпки.
Затова е много важна ролята на политиците. Ние може да стигаме до всякакви споразумения, но ако
политиците не ги използват, доникъде няма да стигнем...


Например?


- По случай 24 май македонският премиер Зоран Заев произнесе реч, достойна за книгата на Гинес: говорѝ за св. Кирил и Методий, за свети Климент и свети Наум, без да спомене думата България. А в комисията вече поне на хартия се бяхме споразумели по тези въпроси. На последното заседание казвам по този повод на колегите: "Г-н Заев като казва, че Климент и Наум отишли в Охрид, да ви попитам, колеги, тогава Охрид република ли е или царство?"


И как реагират колегите ви?


- Някои се чувстват неудобно. Председателят на македонската част проф. Драги Георгиев е изключително интелигентен, знаещ човек...


Какви препоръки към правителствата приехте на последното заседание?


- Аз заявих, че македонската страна протака изпълнението на предишни препоръки на комисията, и настоях това да се запише в протокола и то беше записано. Македонската страна реагира гневно – били сме работили много бързо - и затова комисията, въпреки първоначалните решения, не излезе с общи препоръки към двете правителства, а всяка част - към своето правителство.


Какви предишни препоръки протака македонската страна?


- Например нашите бележки за необходимите промени в учебниците по стара история бяха изпратени на македонската страна още през ноември 2018. Те отлагат обсъждането им за ноември 2019. Това е протакане. За съжаление няма инструмент в договора за приятелство, чрез който да наложим определени позиции. Нашият външен министър казва, че ще обвържем въпроса с приемането на Македония в ЕС. Но аз като историк, който много години изучава история на българската политика, съм уверен, че ако в сегашната обстановка от Берлин или Париж, където не разбират ситуацията, ни скръцнат със зъби, правителството ни, което и да е то, ще приеме каквото му кажат.
Ако имахме решителна позиция като Гърция, тогава можеше нещо да се направи ...


А защо Гърция има решителна - както я наричате - позиция, та дори можа и името да наложи на Македония?


- Защото при нас действа синдромът на библейския Блуден син. Той се е отделил от семейството си, бродил по света, вършил пакости и грешки, но когато се завръща, бащата го приема отново, преди да попита за разкаянието. Тоест ние към македонците, които са били част от българския народ, не можем да имаме същото отношение, което имат гърците.


Поне е утешително красива и силно духовна метафората Ви, проф. Илчев! На какво се дължи историческата съдба на българския народ, имам предвид разделението му? Освен обяснението за интересите на Великите сили, естествено, което винаги е било валидно?


- Вината е и на Великите сили, и на българските правителства, и на овчедушната политика на БКП, но и на ВМРО. Защото ВМРО беше най-пламенният привърженик на несмаслената, наивна идея, една от най-вредните в българската политическа история - идеята за автономия на Македония. Идея, внушена от успеха на Съединението на Княжество България с Източна Румелия и надеждицата, че някак си ще излъжем Великите сили.


Защо вредна? Мнозина във ВМРО тогава са смятали, че е по-лесно и логично да извоюват автономията на Македония, за което са се надявали на разбиране и подкрепа от Европа, и след това да се присъедини към естественото отечество България?


- Неслучайно казах - наивна идея. Никоя държава в Европа не подкрепя идеята за автономия извън това, че тази идея обединява всички съседи срещу България. Наред с това идеята за автономия е по-шовинистична от тази за присъединяването, защото предполага, че гръцкото и албанското малцинство ще са част от автономната и впоследствие присъединяваща се към България област. И за съжаление в тази идея по-късно намери опора и тезата за отделната македонска нация. Затова казвам, че тази идея е не само вредна, но е фатална за българската история.


Има ли важни неща от историята, които все още не знаем или не разбираме?


- Това, което нашата общественост не разбира, е, че българската позиция по македонския въпрос никога, та и до ден днешен, не е била подкрепяна от нито една велика сила. Нито една! Руският външен министър Сазонов преди Първата световна война се чуди защо и Сърбия, и България искат Скопие, не е ли важното и напълно задоволително, че градът ще принадлежи на славянска държава!


Пропускате Германия - единствена подкрепяща българската кауза?


- Изключваме подкрепата на Германия през двете световни войни, но с уточнението, че тази подкрепа е военновременна и конюнктурна. Дори няма официално решение на Германия за присъединяване на Македония към България. На германските военни карти Македония е обозначена като окупирана временно от българските войски.


Това, за липсата на подкрепа отвън, е важно - поне да не обвиняваме за всичко
само себе си? А какви са причините за липсата на подкрепа?


- Най-различни и много. И не могат да се изчерпят в рамките на едно интервю.


А ще обсъждате ли новата история, ще остане ли в миналото терминът "фашистка окупация" от България на Македония през Втората световна война?


- Фашистко управление България не е имала, за да има фашистка окупация някъде. Понятието фашизъм е изкуствено привнесено, за да замени нацизъм-националсоциализъм, каквото управление България също не е имала.


Председателят на българската част на комисията проф. Ангел Димитров каза в интервю за "Дневник" точно преди година, когато започваше работа комисията, че не се смята оптимист, а реалист. Вие как определяте себе си сега, според очакванията ви за финала?


- Сега някои хора призовават да тропнем по масата и да напуснем преговорите. Струва ми се, че са преки наследници на тези, които през пролетта на 1913 г. отказваха твърдо всякакви преговори с гърци, сърби и Великите сили. И в Междусъюзническата война изгубиха Македония.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  УВАЖЕНИЕ за професор Илчев.
  На комшиите просто им трябва малко време за да си дадат сметка къде се намират и какво им се случва ...
  Ако не се усетят сами...ще стане по трудният начин... и пак ще стане!!!

 2. 2 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Както за всяко нещо - виновни са комунистите!!!Те и днес ни управляват обаче - не се заблуждавайте!!!
  А и е нужно време на македонците!Ето - пример с нас самите: учени сме, че Русия ни е освободила, че е братска нам страна, славянофилство и прочие глупости и въпреки, че днес знаем, че това не е вярно, че Русия е гледала само собствените си интереси има милиони българи, които не могат да го приемат и разберат това!

 3. 3 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Кои извори?
  Коминтерновските съчинени от Русия и Сърбия за антибългарска употреба?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6615 Любопитно

  До коментар [#1] от "selqnin":

  На комшиите не трябваше да бързаме да им признаваме ни държавата, ни езика, ни сега и историята - щото като почнеш с А,Б, В... - И ИЗРЕЖДАШ ЦЯЛАТА АЗБУКА !

  [email protected]
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  За държавата не съм съгласен. Вижте, езика и историята са друго нещо.
  По комунистическо време режима на Тито положи всички усилия с разрешението на Москва да работи по следният план : "Ако не можем да направим от македонците "югославяни"/каквото и да значеше това/, поне да ги накараме да вярваме, че не са българи.... и така 50 години по-късно ЗА СЪЖАЛЕНИЕ успяха.
  Нашите комуноиди -рубладжии -продажници не можаха да извоюват / а вероятно не са си го и мислили/ друг статут за братята македонци...и така, сега сме тук.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6615 Любопитно

  До коментар [#5] от "selqnin":

  За Балканската война чувал ли си -?

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6615 Любопитно

  До коментар [#5] от "selqnin":

  А , ЧЕ ОЩЕ ОТ края на 18-ти , началото на 19-ти век КараГеорги дърпа Македонските земи към себе си частта нагоре, а гръцките фанариоти частта отдолу - тоест Южна и ВЕЧЕ признатата официално Северна !!!

  [email protected]
 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2830 Любопитно

  Много интересен и поучителен и грамотно написан материал. Благодаря.

  Някой знае ли, дали по време на разговорите в комисията се използва преводач и дали на подписаните документи изрично е записано кой на какъв език е написан и кой от подписаните протоколи на кой език в случай на спор има "официални права" (както при търговските договори подписвани на два езика)?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Стилът и класата Ви са очевидни!!!
  Мисля, че няма човек във форума, който да не се удивлява на Вашата изключителна ерудиция, възпитание и култура!!!
  А Вие за ирония и сарказъм чували ли сте?!?!?!
  Риторичен въпрос!

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6615 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":

  Не е за сарказъм, дето признаха Северна Македония, ами за сопа - и не ми ги оправдавай с коминтерна !

  [email protected]
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  ето за това "говорех"- във вашите представи "Сопата" е висш инструмент, издигнат до ценност!
  Така няма да стане.
  Довиждане!

 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Като доцент проф. Илчев ми преподаваше в СУ и винаги е правел впечатление с интелегентността си и високата ерудираност! Казвам това защото от интервюто не личи оптимизъм. Дано и този път не се окаже прав!

 13. 13 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Защо изобщо има пазарлъци за историята?

  Историята не се пише от комисии и държави,а от историческите факти,които са неизменни .

  Различните им тълкования не променят фактите ,а само показват какво е отношението към тях...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 14. 14 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Бившият ректор на СУ заслужава уважение.

 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Били признали Самуил за български цар?
  https://mk.wikipedia.org/wiki/Цар_Самоил
  Как ще разберем, че нещо се е променило?

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 16. 16 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Основната теза на македонските колеги е, че през Средновековието етничността е нямала това значение, което има сега. Което е по принцип така.
  —цитат от коментар 0 на От статията

  Абе, че това е така - така е.
  Ама, да ги пита човек, как раздават етнически определения на хората от античноста, че били от 'македонски етнос', а за далеч по-нови времена (средновековието) пропускат?! :)
  ------
  Нямам против всеки да се чувства както си поиска. Щом иска да е 'македонец' - ок. Ама, хайде без дебилни измишльотини, па особено на чужд гръб. Нации, народности и етноси се раждат, разделят и умират. Прекрасно ги разбирам, щото българската нация е търпяла тотален погром през последните 100 години и такъв грозен разпад е повече от логичен. Требе да си тотален МАЗОХИСТ за да продължиш да искаш да си българин въпреки всичките предателства, които българската държава е извършила срещу българщината и собствения си народ. И не само в Македония!

 17. 17 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Огромно браво, колега, както и към доцент Наум Кайчев, който е също в комисията и познавам лично. Но, като ги познавам северномакедонците какви номера въртят, само да влязат в ЕС и ще забравят за всякакви комисии и договори и пак ще започнат агресивно да си налагат историческите фалшификации.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 18. 18 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Мдааам, ахъм, за всичко са виновни куманезите. Ей и туй дЕте го рече:

  https://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs

 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Професорът има научни и исторически аргументи, а античките югославяни ползват историята като супермаркет - влизат и крадат по рафтовете това, което им изнася за техните политически тези. Сега гръцките рафтове са заключени, остават им само българските.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#17] от "andreas_hofer":Огромно браво, колега..
  >> И на мен ми хареса интервюто, макар че Илчев е пропуснал да подчертае злокобната роля, изиграна от руснаците в миналото и даже сега. Като ще говорим за факти, да говорим за факти...Няма място за политическа коректност.

 21. 21 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  За първи път чувам че за история могат да се водят преговори. Досега бяха конференции, симпозиуми, семинари, доклади, публикации. Това ще е революционна новост някаква!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  "Проф. Иван Илчев: Преговори за историята се водят не с тропане по масата, а със зачитане на изворите"

  Изобщо не е прав Илчев. В случая няма исторически спорове , а изцяло измислена и фалшифицирана история на Македония, която трябва да се опровергае категорично. Членовете на македонската комисия са професионални манипулатори и фалшификатори с които е безсмислено да се преговаря. С такива хора трябва да се тропне по масата и да се действа от позиция на силата , а не на убежденията , защото не става дума за заблудени хора , а за хора , които знаят историческата истина , но цял живот умишлено са заблуждавали и лъжели. Тези хора са прилагали исторически и духовен геноцид на македонското население , като изкуствено са отродявали няколко поколения българи. Фактът , че точно такива хора са назначени в македонската част на историческата комисия показва антибългарския характер на правителството на Зоран Заев, което ние незнайно защо подкрепяме.

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  "Кое от постигнатото в досегашните шест заседания смятате за успех?
  - На първо място, македонската страна призна, че Самуил е цар на българското царство"

  Това не е достатъчно , защото това признание нищо не значи. По македонските медии "историчари" коментират , че Самуил е бил цар на българи и македонци. Такива твърдения обезсмислят "признанието" , че Самуил е български цар , защото остава твърдението , че е имало отделна македонска нация през средновековието. Македонците трябва да признаят , че всички останали български царе са били и техни царе , че като част от българския народ тяхната история е българската история до Балканските войни през ХХ век.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7563 Неутрално

  " Фашистко управление България не е имала, за да има фашистка окупация някъде. Понятието фашизъм е изкуствено привнесено, за да замени нацизъм-националсоциализъм, каквото управление България също не е имала."

  Е това години наред комунистическите дървени глави не можаха да го проумеят.

 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  "Но аз като историк, който много години изучава история на българската политика, съм уверен, че ако в сегашната обстановка от Берлин или Париж, където не разбират ситуацията, ни скръцнат със зъби, правителството ни, което и да е то, ще приеме каквото му кажат.
  Ако имахме решителна позиция като Гърция, тогава можеше нещо да се направи …"

  Иван Илчев си противоречи. Не трябвало да тропаме по масата , но е трябвало да сме имали решителна позиция като Гърция. Ами решителна позиция се състои имено с "тропане по масата" от позиция на силата. Македонците са кандидати за ЕС и НАТО , не сме ние. От нас зависи тяхното приемане, а македонците се държат с нас нагло , сякаш те нас ще приемат някъде.
  Иван Илчев иначе е прав , че в процеса на преговорите нищо няма да решим, ако сме мекушави и не "тропаме по масата". Но такова поведение може да се изтълкува от западните страни като дребно заяждане от наша страна и тогава ще последва "скърцането на зъби". Но и без външен натиск сърбомански правителства като това на Борисов с лекота ще се съгласят да приемем антибългарския македонизъм, което ще бъде поредното национално предателство в най-новата българска история.
  Иван Илчев като син на Илчо Димитров, професионален манипулатор на българската история по комунистическо време, съзнателно пропуска да каже , че в българската най-нова история е имало само двама министър-председатели , които не са се съобразявали с великите сили в отстояване на българския национален интерес, това са Стефан Стамболов и Иван Костов.

 26. 26 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#20] от "тулса":

  Тулса! Къде се загуби форумни приятелю? Отдавна не съм те засичал тук. Приятно ме изненадваш с коментара си. Прав си, и като цяло руснаците винаги са поддържали сръбските позиции. Именно затова аз не си падам много по Русия и политиката й. Виж Шостакович, Айвазовски и Пушкин са друго нещо.
  Реално и тази комисия има символично значение, защото само дава препоръки, но няма как да наложи интерпретации, а и в една демокрация е невъзможно.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 27. 27 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  потомственият комустин илчев ще бори чедото на коминтерна. виж ми окото.

 28. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#26] от "andreas_hofer":Прав си, и като цяло руснаците винаги са поддържали сръбските позиции
  >>>Сега чета в опозиционната газета.ру интересна хронология на събитията в Косово, когато руския десант без малко да доведе до Трета световна война:
  https://www.gazeta.ru/science/2019/06/11_a_12407875.shtml
  На пороге Третьей мировой: как ВДВ России перехитрили НАТО
  12 июня 1999 года батальон ВДВ России занял аэропорт «Слатина»
  Има много снимки и на тях може да се порадваме и на Путин, който е бил 1999 шеф на съвета за Национална безопасност на Русия 1999:...А Путин такой маладой, маладой!:)

 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  потомственият комустин илчев ще бори чедото на коминтерна. виж ми окото.
  —цитат от коментар 27 на асен георгиев


  Македонската част от комисията е съставена от отявлени македонисти и неотстъпчиви фалшификатори на македонската история , а българската част от комисията е съставена от потомствени комунисти и историци дипломати, които ще са склонни към отстъпки в името на "светлото бъдеще" на Македония в ЕС. Членовете на комисията са посочени от антибългарското правителство на Зоран Заев и от сърбоманското правителство на Бойко Борисов. Резултатът от работата на тази комисия е предопределен. Той няма да е в интерес на България.

 30. 30 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#28] от "тулса":

  Това е ясно, но на мен друго ми е интересно, защо не можем да си намерим Велика сила, която да бъде наш дългосрочен съюзник?

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 31. 31 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1589 Весело

  "Г-н Заев като казва, че Климент и Наум отишли в Охрид, да ви попитам, колеги, тогава Охрид република ли е или царство?"

  Ха-ха.
  Според другарят Путин, кирилицата е приета в Рассия от македонските земи...

 32. 32 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1589 Весело

  "Фашистко управление България не е имала, за да има фашистка окупация някъде. Понятието фашизъм е изкуствено привнесено, за да замени нацизъм-националсоциализъм, каквото управление България също не е имала."

  Тук проф. Илчев бърка с боксова ръкавица у задните части на наште комунета...

 33. 33 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#32] от "palav_nik":

  Цар-Борисовото управление не отговаря на комунистическото определение ,,монархо-фашистка диктатура” дори само поради факта, че никога не е имало правителствено-роялистка партия. Политическият контрол над коминтерновската мрежа не се отличава с изтънченост, но в Народното събрание съществува солидна опозиционна фракция. Държавният строй при цар Борис Трети се откроява завидно при съпоставка с повечето тогавашни управленски системи в Европа.
  През месец юли четиридесет и четвърта година настъпва най-подходящото време за решителен обрат, но се оказва, че няма кой да осъществи сложния комплекс от спешни действия и да спести на българите съветското ,,гостуване”. Нито една от версиите за царската кончина не се основава върху фактически данни. ,,Quo bono?” - питали в такива случаи древните римляни...

 34. 34 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Целият комунистически апарат, наричан със сръбското "историчари", довчера си изкарваше и хляба, че и всичко останало със сръбско-коминтерновски лъжи.
  Да искаме днес тази пасмина да си плюе в суратя, е нереалистично.
  Същите "историчари" трябва пак безсрамно да лъжат, защото си имат антибългарски гАспАдар, който им плаща за това.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 35. 35 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#2] от "Капабланка": "учени сме, че Русия ни е освободила, че е братска нам страна, славянофилство и прочие глупости и въпреки, че днес знаем, че това не е вярно,"
  Кое не е вярно?

  "че Русия е гледала само собствените си интереси"
  А кои интереси предлагаш да гледа?"

  "има милиони българи, които не могат да го приемат и разберат това!"
  Щом ти го разбра, другите не е нужно да разбират.

 36. 36 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Като слушам самовлюбеното каканижене на професора (и интервюиращата) и си мисля, че македонците са доста търпелив народ след като продължават да участват в тази комисия. Нямало фашизъм, за да има фашистка окупация - обяснете терминологичните си възражения на оцелелите 100 човека от тези близо 12 000 човека пратени в Треблинка. За хората в Македония няма голямо значение дали сме прислужвали на Хитлер по вътрешно убеждение или с угризение, толкова дълбоко скрито в братските ни сърца, че чак неуловимо - резултатите за обществото във Вардар са все едни и същи. Когато се държиш като окупатор няма как да бъдеш наречен по друг начин освен окупатор.

 37. 37 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 430 Неутрално

  А по въпроса за изворите и работата с тях, бих искал да обърна вниманието на професора към статията "Македонският въпрос" на Петко Славейков от 1871 и да попитам кога ли в българската история ще настъпи 1989 - тоест ще се говори честно и открито и за тези хиляди хора в Македония, които по различни причини са избирали да се наричат по друг начин, а не българи - още в средата на 19ти век?

  "Най-после македонският въпрос излезе наяве и ся показа в печатът. Ний казваме н а й - п о с л е, защото този въпрос не е нова работа. Ний сме го зачували още от преди десетина години от някои из Македония. Из най-напред зехме думите на тези млади патриоти като за шега и за подплаха в горещината на нашите не толкоз сериозни препирания. Така и мислехме ний до преди една-две години, когато нови разговори с някои македонци ни показаха, че работата не е само голи думи, но мисъл, която мнозина искат да прекарат в животът. И жално, и тежко ни беше да слушаме таквизи думи, но ний не ся решихме да говорим за тях през печатът, защото ни ся виждаше работа доста деликатна и особено за в обстоятелствата, които прекарвахме."
  https://bg.wikisource.org/wiki/Македонският_въпрос

 38. 38 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Самият факт, че сме се съгласили да преговаряме за историята вече е поражение за нас. Каква история може да има Македония. Та тя съществува като държава от 27 год. Каква история ще се натрупа за тоя период. Трябваше твърдо да заявим, че не може да водим никакви преговори, тъй като Македония на практика няма история. Първия им нац. герой може да е Киро Глигоров или Любчо Георгиевски, но не и някой преди тях, защото всички са българи. Ако не са съгласни- ЕС само на снимка.

 39. 39 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Всичко това е прах в очите. Веднъж влезнат ли в ЕС и НАТО нищо не може да ги накара да спазват договори и обещания за некакви си учебници. Затова требва да разменим членството им за нещо реално и трайно.

 40. 40 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Доста добре казано, проф. Илчев!

  И като стана въпрос за исторически извори, позволявам си да препоръчам на българската академична общност да прилага снимки на историческите извори дори към онези издания, които са ориентирани към широката публика, което пък включва и учебниците.

  През 80-те години на миналия век, като ученик в основно училище, помня че по история имахме само един урок специално за историческите извори, а примерно повече картини от модерни автори за исторически събития. Според мен, би трябвало да има много повече снимки на актуалните исторически източници. Като ученик винаги съм искал да видя повече снимки на (оригиналния ръкопис на) "История славянобългарска", от двете страници дето ги имаше в учебника. Искал съм също така да видя и снимки на други исторически артефакти.

  От 12 - 14 годишни, аз и моите съученици вече влизахме в спорове по учебния материал, понякога (макар и по-рядко) дори с учителя. :-) Благодарности към моите учители, които гледаха на нас сериозно! Моля, не подценявайте потенциала на децата. Дръжте интуицията си нащрек и бъдете винаги готови да се отнесете към тях като с равни (по възраст).

  Навремето нямаше Интернет или електронни книги и бърза проверка на факти беше почти невъзможна. Сега технологията ни предоставя тази възможност, затова, моля, цитирайте източниците си и подкрепяйте темите и тезите си със снимки или с връзки към конкретни доказателства! :-)

 41. 41 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Като слушам самовлюбеното каканижене на професора (и интервюиращата) и си мисля, че македонците са доста търпелив народ след като продължават да участват в тази комисия. Нямало фашизъм, за да има фашистка окупация - обяснете терминологичните си възражения на оцелелите 100 човека от тези близо 12 000 човека пратени в Треблинка. За хората в Македония няма голямо значение дали сме прислужвали на Хитлер по вътрешно убеждение или с угризение, толкова дълбоко скрито в братските ни сърца, че чак неуловимо - резултатите за обществото във Вардар са все едни и същи. Когато се държиш като окупатор няма как да бъдеш наречен по друг начин освен окупатор.
  —цитат от коментар 36 на v.surovina


  Преди да вземате отношение се обравайте. Да, в България не е имало фашизъм. Идете в първи клас за да разберете що е това фашизъм. Македонците били търпелив народ щом участвали в тази комисия - ами да напуснат комисията. Вероятно не сте българка и ще бъда съвсем ясен - Македония няма да влезе в ЕС с кражби и фалшификации на българска история.
  Писала сте и за Славейков - явно съвсем отскоро започвате на разбирате за разни неща. Тази статия е отдавна известна, както и това, че Д. Благоев н НС се е обявявал за македонец. Но всичко това не означава, че същестува македонски народ. Защо водачите на този народ до един са се определяли като българи ? Защо напр. книгата на братя Миладинови в МК се издава със заглавието "Зборник на Миладиновци" - те никога не са слагали такова заглавия. Оригиналното заглавие е "Български народни песни" и т.н.
  Няма място за фалшификатори в ЕС.

 42. 42 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 572 Неутрално

  че Русия ни е освободила, че е братска нам страна, славянофилство и прочие глупости и въпреки, че днес знаем, че това не е вярно, че Русия е гледала само собствените си интереси има милиони българи, които не могат да го приемат и разберат това!
  ==
  Капабланка, аз съм един от тези милиони българи. Пиши още, докажи че не е така. Иначе говорещия глупости - това си ти !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 43. 43 Профил на Виктор
  Виктор
  Рейтинг: 35 Неутрално

  братя и сестри блгари,

  Българският начин за преговори в комисията: "Добре, ще направим комисија, но ние сме тук, за да ви инструктираме да приемете само истината, тази, която преподаваме в България." Смешни сте. И мислите ли, че баба и дядо ми през 1945 г. принудиха им да бъда македонци със сила? Помислете малко.

  Фразата "Македония на македонците" од 19 век означава ли ви нещо? Защо не беше "Македония на българите"? И Гоце го използваше.

  Докато имате крайни десничари като "елити на историята", за да ви научат каква е историята, и докато не омаловажите, се трудите да наложите мислене, така че да не научите и да сте поставени над нас, ще бъдете врагове. Ако бяхте малко по-отворени и прихватевте това, което сме, македонци, които говорят македонски, щяхме да сме най-близките две държави в света. Нека да погледнеме напред, а не назад.

  Извинете за гугл превод.

  Со љубов од Битола

  - Покоiниiо А.А. Ростковцки не iеднаш кажуаше: « бугарите мисл’ат, оти само они имаат ум на светов, а сите друзи сет будали. Кого мисл’ат они да излажат со статиiите во « Право » и друзите ноини, оти македонците сакаат Македонија за македонците? Знеме ниiе многу арну, шчо сакаат они » (За македонцките работи, К. Петков Мисирковъ, 1903 г.)
 44. 44 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#43] от "Виктор":

  Точно у Битола с бой са ги накарали Титовите главорези.А и ние да поназнайваме нещо за НАШАТА история.Вашата почва от 1945 година.
  С любов от Чепино-Велинград./пункт за прехвърляне на оръжие на ВМРО от 1902 до 1934г/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK