Зигзаг ходовете на хибридната диктатура

Зигзаг ходовете на хибридната диктатура

© ReutersЗа по-малко от месец властта в Русия бе принудена да отстъпи два пъти, и то в случаи, нажежили обществото и получили широк отзвук дори и навън. Успехът на гражданските протести срещу строежа на църква в парк в Екатеринбург и благоприятният развой след ареста на журналиста Иван Голунов маркират съществен етап от трансформациите, през които минава управлението на Владимир Путин (начело на Руската федерация от 2000 г.). Трансформации, издаващи, от една страна, инерционни процеси и износване на административната машина, а от друга – изпускане на напрежение с цел опазване на режима и съхраняване на самодържеца и обкръжението му.


В уралската индустриална столица Екатеринбург (бивш Свердловск, четвърти по големина в Русия с население от над 1.4 млн. души) недоволството избухна на 13 май, когато местни хора започнаха да се самоорганизират срещу проекта за храм "Св. Екатерина". Строителството на катедралата планираше унищожаване на част от централния градски парк. Първоначално градската управа неглижираше стихийните демонстрации, а кремълски глашатаи като телевизионния водещ Владимир Соловьов громяха протестиращите като "наследници на бесовете", убили Николай II (препратка към болшевишкия разстрел на семейството на последния император в мазето на Ипатиевата къща в Екатеринбург през юли 1918 г.).


Протестите обаче набраха сила за няколко дни, което накара дори президента Путин да се намеси, като предложи социологическо проучване. Държавният институт ВЦИОМ в експресен порядък изпрати анкетьори в Екатеринбург и организира допитване. То показа, че 78% от жителите не смятат парка за подходящо място за новата православна църква, а 58% посочиха, че тя трябва да се вдигне другаде. На 23 май, само ден след оповестяването на резултатите, местният губернатор Евгений Куйвашев отмени строежа. Сиреч в рамките на едва 10 дни обществеността постигна победа, макар и на регионално равнище. Все пак темата не засягаше пряко централната власт в Москва, нито пък беше непосредствена заплаха за устоите на Кремъл.
Доста бързо се разви и историята с 36-годишния Иван Голунов, разследващ журналист в интернет изданието "Медуза". Той беше арестуван на 6 юни в центъра на Москва по подозрение в разпространение на дрога. В ареста го държаха 12 часа без достъп до адвокат, отгоре на всичко там е бил пребит. Според руското МВР при задържането у Голунов били открити наркотици, също както и в дома му. Полицията разпространи 9 снимки от обиска в жилището – но по-късно призна, че всъщност само една от тях била направена в дома на журналиста.


Зигзаг ходовете на хибридната диктатура

© Reuters


Голунов твърдеше, че наркотиците са били подхвърлени, и обясняваше акцията с разследванията си – и конкретно с работата си по разкриване на мафиотските схеми в столичния погребален бизнес. В негова защита се вдигна значителна част от журналистическата гилдия, десетки руснаци се включиха в единични протестни акции в Москва, Санкт Петербург, Новосибирск, Владивосток (т.нар. одиночные пикеты). В невиждан досега жест на солидарност три авторитетни вестника – печатните издания на РБК, "Комерсант" и "Ведомости", излязоха в понеделник, 10 юни, с еднакви челни страници с надпис "Аз съм/Ние сме Иван Голунов". За сряда, 12 юни, дори бе насрочен многохиляден митинг-марш с искане за освобождаване на журналиста. (Редакцията на "Медуза", изданието на Голунов, призова днес да не се протестира, но на "несанкционирано" събиране в центъра на Москва по обед бяха задържани 20-ина души, включително журналисти от няколко медии - бел. ред.)


В навечерието на това шествие (за него бяха заявили участие повече от 20 хил. души) дойде и развръзката. Във вторник Министерството на вътрешните работи анулира наказателното преследване срещу Голунов и сне от него всички обвинения. Нещо повече - министърът Владимир Колоколцев отстрани полицаите, задържали журналиста. А с постовете си се разделиха и двама от най-висшите началници в московските структури на МВР, генерал-майор Андрей Пучков и генерал-майор Юрий Девяткин, началник на Управлението по контрол на наркотичните вещества. От сайта на МВР бяха премахнати и всички съобщения за случая.


Щастливият завършек с Голунов има, разбира се, и друга страна. Безпрецедентната подкрепа за арестувания журналист беше посрещната с овации от близо и далеч; мнозина видяха в нея победа над потисническата власт, едва ли не предвестник за надигащо се масово брожение с потенциал най-сетне да катурне трона на Путин.


Пожелателното мислене вероятно вдъхва някакъв кураж у обезверени и изтерзани души – лъч надежда сред отчаяние и омерзение. Не го отричам, нито подценявам успеха. Ала не мога да не се запитам: а щеше ли да се отприщи подобна солидарност, ако Голунов не беше московски журналист? Ако не се числеше към т.нар. либерално-опозиционни медии в Москва, ами беше, да речем, никому неизвестен активист или правозащитник в затънтен сибирски град? Столичната руска опозиция, колкото и да е изтикана в ъгъла, ограничавана и тормозена от властта, все пак разполага с известно привилегировано положение и оказва въздействие, най-малкото чрез резонанса си зад граница.


Зигзаг ходовете на хибридната диктатура

© Reuters


Отговорът е ясен. Ако Голунов работеше нейде в провинцията, още щеше да седи в килията, а можеше да му се случи и нещо много по-лошо. Само за миналата година с живота си се простиха трима регионални журналисти и за тях почти не се чу в московското информационно пространство.


"Руските либерално-опозиционни журналисти никога не излязоха и не биха излезли със заглавия: "Аз съм/Ние сме кримски татари", макар че страната им вече 5 години убива и хвърля в затвора кримски татари по скалъпени обвинения. Не излязоха и не биха излезли със заглавия: "Аз съм/Ние сме украинци", макар че страната им убива и хвърля в затвора украинци по скалъпени обвинения", гневно написа в профила си във фейсбук кримско-татарският журналист Айдер Муждабаев. И до голяма степен е прав. Не видяхме подобна вълна на възмущение нито за украинския режисьор Олег Сенцов (осъден на 20 години затвор в Русия), нито за някой от другите близо 70 украински политически затворника в Руската федерация.


За хибридната диктатура е критично важно да се имитира политическа борба и свобода на пресата, обяснява Муждабаев.


В този упрек се съдържа нещо същностно – и то е подозрението, че с възмущението си за ареста на Голунов опозицията и критичните медии всъщност нищо не рискуват. Нищо съществено не ги заплашва; челните страници "Аз съм/Ние сме" не са репортажите на покойните Анна Политковская, Наталия Естемирова и Пол Хлебников, нито разгромяващите статии на Валерия Новодворска или акциите на Борис Немцов. Но пък без тази реакция – фалшива или не - Голунов още щеше да се намира в ареста и за едното нищо щяха да го осъдят на години затвор.


Зигзаг ходовете на хибридната диктатура

© Reuters


Властта от своя страна също съзнава, че нищо съществено не рискува, ако се намеси в полза на общественото мнение. Освобождавайки неправомерно задържан критичен журналист или отменяйки спорен строеж, режимът въздава справедливост. Но същевременно създава илюзията, че откликва на обществени нагласи, уж се вслушва в гражданското мнение. Имитира демократичност. Фундаментите на режима обаче си остават непокътнати, нищо не грози и висшите му представители. От време на време самодържецът и неговото обкръжение могат да си позволят да отпушват клапана.


Илюзорна е представата, че освобождаването на Голунов или спирането на църковния строеж в Екатеринбург нанася тежка загуба на Кремъл. Та нали тъкмо системата прави възможно своеволното арестуване на разследващ журналист. Същата тази система на корупционно-олигархични обвързаности – благоприятствана от най-отгоре – води и до това местната власт да се чувства безнаказана и брутално да погазва обществения интерес.


Трябва да се признае, че Кремъл успява да наложи разграничаването; удава му се манипулацията, че няма нищо общо със своеволията, породили масов гняв. Едва ли не някакви дребни деребеи са се разпасали – и само цапат светостта на златния Двуглав орел. Пределно ясно е, че арестът на Голунов, както и строежът в Екатеринбург, са част от едно цяло, елементи от общата картина на фасадна демокрация. Зад нея цъфти поголовна корупция, безмерно облагодетелстване на властимащите, вият се гъсти преплетености между политика, власт и бизнес, охранявани от мащабен репресивен апарат.


Преди 5 години политтехнологът Глеб Павловски – днес критично настроен към Кремъл, но по-рано беше съветник в Президентската администрация в годините на фалшивата рокада Путин - Медведев – обясняваше тази тактика като "кремълски зигзаг". Главният радикал в Русия е властта, казва Павловски, която вече е свободен радикал. От една и съща точка произлиза и заплахата, и защитата от нея. Така режимът впримчва вниманието към себе си: всички гледат все в тази точка, което се явява и основата на властта.


В един момент властта решава да прояви снизхождение – спомнете си помилването на магната Михаил Ходорковски през декември 2013 г. или освобождаването на пънк активистките от "Пуси Райът" Надежда Толоконникова и Мария Альохина (пак през онзи декември). Но това не означава, че утре същата власт няма да реши да хвърли някого другиго в затвора, някого, за когото ѝ хрумне. Няма логика, няма правила, Кремъл не може да си позволи такъв лукс като определен курс. Зигзаг.


Ето и сега. Отстъпление след масовите протести в Екатеринбург, отстъпление след острата реакция заради Голунов. Но в същото време се прокарват други решения, срещнали не по-малко недоволство. Миналото лято премиерът Дмитрий Медведев предложи вдигане на пенсионната възраст, което беше посрещнато с възмущение от руснаците. То обаче не спря Путин – и през есента президентът го одобри със съответния указ. От тази година се увеличи и ДДС - от 18% на 20%, една също доста непопулярна мярка.


Зигзаг ходовете на хибридната диктатура

© Reuters


Въпреки всичко настъпва промяна, налице са обществени процеси, които налагат Кремъл да се нагажда, колкото и да не му се иска. Протестите в Екатеринбург маркират ново измерение на недоволството – предимно на местно ниво, по конкретен проблем и не непременно срещу системата или модела на управление. През януари жителите в северния град Архангелск например се вдигнаха срещу ново сметище, което трябваше да поеме и боклука от столицата. В предишните години бунтът на шофьорите на тирове изправи на нокти и централната власт. През ноември 2015 г. те организираха серия протести срещу въвеждането на тол-система, включително и с пътни блокади в Москва. Съпротивата им продължи години, периодично припламва и до днес.


Руснаците днес са по-гневни, разкриват го и социологическите проучвания. В началото на юни независимият център "Левада" оповести изследване на протестния потенциал, което сочи нарастване на готовността за участие в масови протестни акции. Значителна част от жителите на Руската федерация са чували за най-шумните изблици на негодувание в последно време (в Екатеринбург и Архангелск, както и за демонстрациите в Ингушетия срещу промяната на границата с Чечня). Според директора на "Левада" Лев Гудков не става дума просто за информираност, а за целенасочен интерес. "Готовността за участие в протести е почти двойно по-висока от обичайната – и това е явен признак за неканализирано раздразнение. Обикновено 17-20% са готови за икономически протести, а сега са вече 26-28%", обяснява Гудков.


В думите на Гудков се крие важен маркер - "икономически протести". Казано другояче, руснаците са склонни да роптаят заради спадащо жизнено равнище. На първо време това ги буни. В същото проучване могат да се видят и предразположенията към политически протест. На въпроса "Ако се състоят масови демонстрации с политически искания, вие лично ще участвате ли?" готовността е едва 22%, докато 74% отвръщат "по-скоро не".


Засега на хоризонта не се задава политически, антисистемен бунт. Или поне не в мащаба, който в Кремъл биха сметнали за истинска угроза. Режимът на Владимир Путин вече преживя една сериозна вълна на политически брожения. Те избухнаха заради фалшификациите на изборите за Държавна дума през декември 2011 г. и продължиха след победата на Путин на президентските избори през март 2012 г. Присъединиха се десетки хиляди граждани, главно в големите градове, на моменти изглеждаше сякаш тази "снежна революция" ще създаде големи главоболия на нявгашния резидент на КГБ в Дрезден.


Тя обаче заглъхна, стопи се подобно ланшен сняг. И докато не се завихри нова, Златният двуглав орел ще си играе все на зигзаг.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  И в Турция е същият батак както в Русия....Но, бавно и славно тези бандитски пропаднали режими си отиват...

  shlshlshlshl
 2. 2 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ксто го пишех вчера, блъскахте минуси..Щото толкова си можете да анализирате събития.Брилянтна ПР акция на Кремъл.Намесиха се точно навреме, и точно на място, за да се извлекат максимални позитиви.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 3. 3 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ура,другари,тирана е победен вече два пъти!

  Не губете кураж и за следващият тираж...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 878 Неутрално

  От цялата драсканица разбрах,че авторът и би бил по доволен, ако този Голунов беше останал в ареста.

 5. 5 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "Against China":

  Какво ти казват звездите?

  Кога ще се сгромолясат тези прогнили азиатски империи?

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4060 Любопитно

  Пост савеЦкият полукапитализъм навлезе във фазата на "пожарните" решения.Очевдиният полуразпад на прехвалената здрава ръка,съчетан с потъването на икономиката и изоставането на Расия изкарват хората на улицата.Вярно по други поводи...но недоволството от управлението и застоя са в основата.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#4] от "von_seeckt":

  При всички положения.Но Кремъл, както обикновено, е на ниво.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 8. 8 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#5] от "Котаранц":

  НекФи броени часове остават..И тук броят ли, броят..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Що писане за Русия.
  Ма не ме интересуват толкова, стига сте пълнили вестника само с такива статии.
  Нашите съседи са Гърция, Сърбия, Румъния, Северна Македония, Турция, колко статии има общо за тях, колко са за Русия.
  Не пишете вече и за Сирия, за Ирак, статии пък за Швеция, Финландия, Дания, Норвегия, Словакия, Испания, Малта, Кипър, Белгия, Ирландия, Холандия има само, ако има някакъв протест или атентат. Нищо за икономиката, за културата.

 10. 10 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 503 Любопитно

  Хибридна диктатура? Абе как ги измисляте тези понятия?
  С нетърпение очаквам да прочета и за хибридния фалшив тоталитаризъм

  Бог да благослови Америка за България!
 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4060 Любопитно

  До коментар [#7] от "Noise":

  Обикновено малките камъчета обръщат колата .....но за вас е най-важна московската гледна точка!Нали тя Ви храни.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на qch09356398
  qch09356398
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Когато се отмени сбъркано решение (нашето НС сигурно е шампион по "вземане" на решения, даже противоречащи и формално на законите)- това зиг-заг.
  Ако не се отмени -това е диктатура и бой, бой . И тук 4 е прав: май авторът щеше да е по-доволен, ако нямаше справедливост.
  Поне такава е насочеността на писанието на ДрИв

 13. 13 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#10] от "Günther":

  От хибриди, толкоз...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 14. 14 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#6] от "Willy Messerschmitt":

  Направо си е истински капитализъм руския!

  И то имперски!

  Хората за него нямат значение,те са пионки и никой не го е грижа за тях!

  Важна е само и единствено Империята и Бащицата ,който я олицетворява...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Войната на жуджешките олигарси с руският народ продължава, но май се появяват първите видими пукнатини....ХА ДАНО!!!

 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#9] от "НеКой":

  Вас не ви интересува, ама грантодателя го интересува. И му е през оная работа вас какво ви интересува........

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Каквото и да си говорим, вдигането на пенсионната възраст е оправдано в целия свят. За ДДС-то може да се спори.
  А иначе картинката, уви, и в България е такава. "Справедливост" (сиреч да се слуша мнението на мнозинството) има само тогава когато падишаха, в нашия случай Бойко, лично се намеси. Той притежява държавата. Разбира се, ако нещо се обърка, виновен е някой друг, а не падишаха.

 18. 18 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#4] от "von_seeckt":При всички положения.Но Кремъл, както обикновено, е на ниво.
  —цитат от коментар 7 на Noise


  Това са дребни неща. Друг е основният проблем на Кремъл, а именно че самата тази умерено олигархична система спря разпада на държавата, но в дългосрочен план не може да генерира постоянен растеж.

 19. 20 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  Рашките, както и венецуелските индианци, са държавни роби- не ще се разбунтуват лесно. Нека погладуват още, докато назрее момента ;-)

 20. 21 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Според руското МВР при задържането у Голунов били открити наркотици, също както и в дома му. Полицията разпространи 9 снимки от обиска в жилището – но по-късно призна, че всъщност само една от тях била направена в дома на журналиста.""

  Истинското лице на рассиянската държавна машина.
  Някой дори и прехласнати по брилянтната ПР акция на Кремъл с цел заздравяване на властта.
  Осъвременени болшевишки методи и нищо повече. Руснаците бавно и мъчително започват да излизат от зомби състоянието си.

 21. 22 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Много дълга статия, за нещо което не ни интересува особено!! Не знам някой дали изобщо ще я изтърпи да я прочете до край!! :-)

 22. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Че тука не е ли същото. Те това го знаят от учебниците на КГБ.

 23. 24 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#11] от "Willy Messerschmitt":

  Кучетата на Павлов от Форумето, къде 10 години търчите след коча и чакате да паднат..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 24. 25 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#22] от "xox55541929":

  "Много дълга статия, за нещо което не ни интересува особено!!""

  Кои сте вие и на какво основание пишете от името на всички.
  Като не ви интересува, защо я четете, че отношение вземате.
  Тролските мурафети нямат край.

 25. 26 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#4] от "von_seeckt":

  Разбира се, че би бил доволен. Нали знаеш колко щеше да изпише по този случай. А сега просто му взеха с финес перото/лебеца. Трябва да си търси други теми и да чете руските медии за да напише нещо.

 26. 27 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ПП Гледах въпросния журналист по някакъв канал. Беше в клетката на съдебната зала и плачеше като ученичка. Някаква жена го успокояваше. Доста жалко поведение за разследващ журналист, както го описаха.

 27. 28 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 575 Любопитно

  До коментар [#4] от "von_seeckt":

  Естествено ,сега много ще му се наложи да ги извърта тия неща с демокрацията Я да видим за Джулиан Асанж какъв ще му е " анализа"

  гошо
 28. 29 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "selqnin":

  Фактор.бг ???!!! Смях ! Смях ! Смях ! Ти на сериозно ли го вземаш този сайт ?

 29. 30 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#27] от "birnic":

  "ПП Гледах въпросния журналист по някакъв канал. Беше в клетката на съдебната зала и плачеше като ученичка.""

  Комоцио, побой, малтретиране...
  Частушката ли да играе?

 30. 31 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Що писане за Русия.Ма не ме интересуват толкова, стига сте пълнили вестника само с такива статии.Нашите съседи са Гърция, Сърбия, Румъния, Северна Македония, Турция, колко статии има общо за тях, колко са за Русия.
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  А бе май ти само за матушката ти се интересуваш, затуй и висиш по цял ден в Дневник. Инак, ако не ти беше служебно задължение, сигурно щеше да си търсиш някъде другаде статии за нашите съседи.

 31. 32 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дневник, айде сега да поплачете за Навални. Пак го арестували днес за провеждане на неразрешено шествие. При това в защита на журналиста, дето вчера го освободиха и снеха всички обвинения.

 32. 33 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Не мога да го разбера батюшка защо се прави на демократ, като очевидно презира демократичните лигавщини. Не му ли стигат топки да заяви открито - забранявам демокрацията.

 33. 34 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#18] от "von_seeckt":
  "основният проблем на Кремъл, а именно че самата тази умерено олигархична система спря разпада на държавата, но в дългосрочен план не може да генерира постоянен растеж"

  Противоречиш си. Не може без икономика да запазиш държавата! Нале хората трябва да консумират и тези хора имат възможност да сравняват как живеят те самите и как живеят хората по света. Такове уж опазване от разпад беше възможно преди времето на радиото и интернет.

  подпис
 34. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#32] от "birnic":
  "Дневник, айде сега да поплачете за Навални. Пак го арестували днес"

  Това му е мисията на Навални - да изтърпи за да помогне на своя народ.

  подпис
 35. 36 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Весело

  До коментар [#28] от "гошо":
  "Я да видим за Джулиан Асанж какъв ще му е " анализа""

  Вярно!!
  И двамата издават държавни тайни.

  подпис
 36. 37 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#25] от "gmbh":

  Другарю, отворих статията, защото си мислех, че е за България!!! Разбира се, че щом е за Русия не съм я чел. Какво правят там изобщо не ми дреме!!! Вие си им се радвайте или ги плюйте, все ми е тази!!

 37. 38 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  https://echo.msk.ru/blog/echomsk/2443947-echo/

  Путинските подлоги в България нека погледат в реално време

  подпис
 38. 39 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#33] от "blondofil":
  "Не му ли стигат топки да заяви открито - забранявам демокрацията."

  Може да забрани демокрацията в Русия както беше в СССР, но тогава как ще разчита да има намери в Европа и САЩ. Нали ако хората в Европа и САЩ виждат толкова опасна държава с оръжие, тогава НАТО набързо ще унищужи новият СССР

  подпис
 39. 40 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#4] от "von_seeckt":

  Е, няма учудени, че ти това си разбрал.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 40. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#27] от "birnic":

  Е, тебе като те сложим клетката, ще ни поикажеш как трябва да се държи един истински богатир.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 41. 42 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#37] от "xox55541929":

  "Другарю, отворих статията, защото си мислех, че е за България!!! Разбира се, че щом е за Русия не съм я чел. Какво правят там изобщо не ми дреме!!!""

  Кой го интересува какво си мислил. Щом не си чел статията, а пишеш колко дълга е и едва ли някой ще я прочете цялата значи си трол.
  Какво има да ми се оправдаваш, клоун.

 42. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  От цялата драсканица разбрах,че авторът и би бил по доволен, ако този Голунов беше останал в ареста.
  —цитат от коментар 4 на von_seeckt


  Изпитвате известни трудности в разбирането на написан текст! Така е и рпи някои ученици в долните класове.

 43. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#4] от "von_seeckt":При всички положения.Но Кремъл, както обикновено, е на ниво.
  —цитат от коментар 7 на Noise


  Кремъл е на ниво както винаги. Както и при убийствата на Политковская, Немцов, Естемирова и Хлебников. Дори и рпи побоя в милицията над Иван Голунов!

  Това е "нивото на Кремъл"!

 44. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#9] от "НеКой":

  "Що писане за Русия.
  Ма не ме интересуват толкова, стига сте пълнили вестника само с такива статии."

  След като не Ви интересува, не четете! Не е задължително да четете! Или Кутев ще Ви се кара???

 45. 46 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#19] от "selqnin":

  Разбира се, че да уволни Путин двама генерал-майори, означава криза на властта.

 46. 47 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  До коментар [#29] от "birnic":

  Нещо имате ли да споделите по същество -относно интервюто на проф. Валерий Соловей или ви е по-удобно да коментнирате източника?
  Много слабичко обучение в опорки от пасоля!

 47. 48 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  До коментар [#46] от "Fiji":

  Двамата генерали са обикновени бушони и отдушник срещу надигащото се недоволството, което джуджето със спадащ рейтинг усети, че си е "организирало" чрез назначаването на немного умното предозиране на постановките на своите милиционери, та така...

 48. 49 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  До коментар [#1] от "Against China":Какво ти казват звездите?Кога ще се сгромолясат тези прогнили азиатски империи?
  —цитат от коментар 5 на Котаранц


  Че те са се сгромолясали ,не виждаш ли!?

  shlshlshlshl
 49. 50 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2959 Гневно

  ""Руските либерално-опозиционни журналисти никога не излязоха и не биха излезли със заглавия: "Аз съм/Ние сме кримски татари", макар че страната им вече 5 години убива и хвърля в затвора кримски татари по скалъпени обвинения. Не излязоха и не биха излезли със заглавия: "Аз съм/Ние сме украинци", макар че страната им убива и хвърля в затвора украинци по скалъпени обвинения", гневно написа в профила си във фейсбук кримско-татарският журналист Айдер Муждабаев. "

  Ау татарите пак са угнетени въпреки всички привилегии които им дадоха като единственият репресиран народ от Сталин! Ами ти бе резняко защо не упрекнеш поне веднъж единаверците ти когото убиват руснаци посред бял ден и вършят всакакви други престъпления. Скоро пак имаше такъв случай на убит от група таджики в Москва!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 50. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Путин уж отстъпва крачка, но след това две напред прави. При Си това го няма - ни крачка назад, зад него е Китай!

 51. 52 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Кремльовските сатрапи леко се понаакаха от страх, хо-хо-хо...

 52. 53 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Нищо не е ясно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 53. 54 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 529 Любопитно

  [quote] от "Willy Messerschmitt":Направо си е истински капитализъм руския!И то имперски!Хората за него нямат значение,те са пионки и никой не го е грижа за тях!Важна е само и единствено Империята и Бащицата ,който я олицетворява...[/quote]
  Ха! И,какво общо има Империята и Бащицата с капитализма?!?!?


 54. 55 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Путито взе да дава фира нещо.

 55. 56 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#1] от "Against China":

  И Орбан всеки момент пада!

 56. 57 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#39] от "Иван К":

  НАТО всеки момент ще се емне да унищожи опасните диктатури.
  Орбан пада и той!

  А Лукашенко май вече не е така зъл?

 57. 58 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#11] от "Willy Messerschmitt":

  Aбсолютно вярно!
  Някакви ПОСТОЯННО ДУДНАТ ЗА РУСИЯ.
  Ей така си изкарват хляба..

  Да , интересно е, ей в Русия бият негрите , ама досадно бе..

  Ей един Месершмит , ни в клин ни ръкав в тема за двигатели примъкна и Путин , помня..

  Захлебват.

 58. 59 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  До коментар [#1] от "Against China":И Орбан всеки момент пада!
  —цитат от коментар 56 на ajsayder


  Какво общо има Орбан с пропадняци като Ердоган и Путин?

  shlshlshlshl
 59. 60 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 955 Неутрално

  От цялата драсканица разбрах,че авторът и би бил по доволен, ако този Голунов беше останал в ареста.
  —цитат от коментар 4 на von_seeckt


  Ако това доведе до падането на режима на Путин, защо не? Предполагам дори и потърпевшия не би имал нищо против.

 60. 61 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Що писане за Русия.Ма не ме интересуват толкова, стига сте пълнили вестника само с такива статии.Нашите съседи са Гърция, Сърбия, Румъния, Северна Македония, Турция, колко статии има общо за тях, колко са за Русия.Не пишете вече и за Сирия, за Ирак, статии пък за Швеция, Финландия, Дания, Норвегия, Словакия, Испания, Малта, Кипър, Белгия, Ирландия, Холандия има само, ако има някакъв протест или атентат. Нищо за икономиката, за културата.
  —цитат от коментар 9 на НеКой

  Колко от споменатите държавици се канят да ни включват в разни милиардни схеми за газопроводи и атомни централи, имат рафинерии у нас и ни държат енергийно, имат банки и партии, дори мафиотски структури.

 61. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 63 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#32] от "birnic":"Дневник, айде сега да поплачете за Навални. Пак го арестували днес"Това му е мисията на Навални - да изтърпи за да помогне на своя народ.
  —цитат от коментар 35 на Иван К


  Напомня ми съдбата му , ама МНОГО СИЛНО , на Йоло Денев .. водачът на Протестърите ..
  https://www.dnevnik.bg/fotokonkursi/2013/08/09/2120035_natali_i_iolo/

  ори не му позволяват да се вози безплатно в градския транспорт. Йоло си издава специална карта, в която са описани длъжностите и заслугите му, но контрольорите не искат да знаят.
  “Наказателен фиш на стойност 40 лв. за пътуване с карта самоделка отнесе във вторник небезизвестният Йоло Денев. Кандидатът за президент на България през 1991 г. бил спипан да се вози гратис в автобус №84”, разгласиха медиите през октомври 2002 г.

  Това е най-малката беда. Големият удар срещу Йоло Денев е тъкмо по време на кампанията през 1991-1992 г.
  Издадена е заповед за арест, но Йоло не е вчерашен - преобразява се на Левски. “Когато подразбрал, че има опасност да го арестуват, започнал да се прибира вкъщи след 24 часа и да излиза преди 6 сутринта - интервал, в който не може да се извърши арестът”, описва тактиката му пресата.

  Една сутрин обаче се разсейва, нарушава графика и двама униформени го прибират.През ноември 1992 г. тикат Йоло в Централния затвор

  Що тъй правят тез хора???
  Долу ръцете ..

  На свобода на свобода - в пампасите!

 63. 64 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Още неща за Йоло .. ето как го съдиха .. айде аз ще давам за Йоло - а ако някой иска - да пише и за Навални .. Успоредни животописи !
  Както при Плутарх .

  Хора , които Олигархията се опитва да тормози и да мъчи ..
  Навални е съден - уж цялата история е за някакви отсечени дървета , .. най-изстрадал е Йоло Денев - той е бит, мачкан, съден , вкарван по затворите ...

  ... " На 27 февруари 1994 г. е пребит насред пазара в “Дружба”. Трима охранени полицаи се нахвърлят върху него. Грозната сцена е описана в епоса “Жесток побой на Йоло”:
  Скубят ми косите
  с бяс отзад,
  китки и ръце извиват,
  удрят и натискат шията
  с жестокост дива,
  за да ме осакатят.
  Междувременно съдебният фарс не е приключил. През декември 2001 г. над изстрадалата му глава отново надвисва опасност от арест. Причината е, че изчезва в почивка между две съдебни заседания.
  Йоло обяснява липсата си със стомашно разстройство, причинено от кафе. Предния ден гледал бъдещето си на чашка и прекалил с кофеина. “В почивката отидох по естествени нужди, но стомахът ми не беше в ред. Наложи се да изтичам до аптека, за да си купя йод и въглен. Върнах се в 11,40 ч - 10 минути след като съдия Мая Цонева беше прекратила заседанието”, разказва набеденият беглец.
  На 11 юли 2002 г. Йоло Денев получава 1 година условно. От съдебната голгота печели не Темида, а световната литература.
  Защото окованият поет съумява да комплектува седем книги. “Стихосбирките, написани в затвора, бяха изискани от Лондонската кралска библиотека и аз изпратих по 5 екземпляра от тях в Лондон”, свидетелства мъченикът на прехода.
  Дори не му позволяват да се вози безплатно в градския транспорт. Йоло си издава нарочна карта, в която са описани длъжностите и заслугите му, но контрольорите не искат и да знаят.
  “Наказателен фиш на стойност 40 лв. за пътуване с карта самоделка отнесе във вторник небезизвестният Йоло Денев. Кандидатът за президент на България през 1991 г. бил спипан да се вози гратис в автобус №84”, разгласиха медиите през октомври 2002 г.


  Но Олигархият не може да спре Прогреса !
  Нека да има олигархични съдебни дела и най-различни преследваници, нека да има глобяване от контрольорите в автобус 84 .. те няма да уплашат никого!


  Тъкмо напротив - действията на олигарсите и техните слуги амбицират борците ..

  След съдебните разправи Йоло Денев не се уплаши , а поведе Протеста и лично лежа на паважа в Нощта на Белия Автобус до Народното събрание ..


  Ще видите - и Навални няма да спре да се бори!

 64. 65 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Какво общо има Орбан с пропадняци като Ердоган и Путин?
  —цитат от коментар 59 на Against China


  Орбан, Ердоган, Путин и Тръмп падат!
  Сходни процеси текат и в четирите автократични режима ..

  Съвсем скоро падат!

  .. ето как на анти-тръмп митинг Анджела Дейвис сравнява Популиста и Ксенофоба Тръмп със земята ..

  https://www.youtube.com/watch?v=8NQ2FR3jywE

  Има паралели с Навални, нали?
  А Бойко ще го бишне Йоло Денев .. ама иска малко чакане ..

  П.П
  А Лукашенко ще си стои ..
  Той вече е готин и е пич! Беше зъл, ама сега вече се оправи - ей как произвежда еко-коли, електрически .. сити-кар Zotye E200EV и седан Zotye Z500EV.

  Долу ръцете от Лукашенко ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK