Втората политика

Лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ

© Дневник

Лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Мустафа КарадайъПредставете си какво би станало, ако една сутрин гражданите на България се събудят в особено провидческо състояние. Ни най-малко не искам да навлизам в жанра на социалните антиутопии (от Оруел до Сарамаго). Опитвам се само да си представя какво би се случило някой ден в България, ако зад "голямата политика", провеждана от водещи политически сили или от държавния глава, избирателите изведнъж прозрат тъкмо "втората политика": всички онези негласни договорки и политически практики, криещи се зад официалните речи и гръмко отстояваните позиции.


Политическият ефект би бил земетръсен, а резултатите от него – трудно предвидими. В един от романите на Жозе Сарамаго "Проглеждане" изпадналите в подобно състояние граждани ненадейно започват да гласуват с бели бюлетини, а на следващите избори малцина отиват до урните и легитимирането на политическата класа става наистина проблематично, което от своя страна силно я ожесточава.


За разлика от антиутопиите, където развръзката на линеарния сюжет е по замисъла си мащабна, случващото се в реалния живот е винаги частично или непълно. Ето защо би било далеч по-удачно да се опитваме да снизим в политическите анализи "голямата политика", замествайки я с "втората политика".
И тъй, представете си само как на "второ равнище" функционират основните български партии, дори с оглед на позиционирането си.


ГЕРБ, която в момента е първа политическа сила, държи на центристкия си профил, чрез който Бойко Борисов гъвкаво се пренастройва към една или друга периферия, представяйки се с най-голяма охота за "втора десница" – наследник на някогашното СДС. Оттук и пъпната връв с ЕНП, оттук и коалирането с марката на старото СДС или по-точно с остатъка от нея – синьото лъвче и етажа от някогашната централа на "Раковски" 134. Ала тъкмо това спаси Борисов от загуба на последните парламентарни и европейски избори: няколко процента "стари десни" наклониха везните на победата в желанието си да накажат БСП и Нинова.


А инак силният популистки потенциал на Борисов му позволява със "сто и петдесет километра в час" (в кабината на влак или зад волана на автомобил, натоварен с министри) да маневрира в която и да е посока. Без Цветанов, сиреч без вечния "втори човек", Борисов вече сам провежда и личната си "втора политика". Поне докато не се сдобие с нова политическа сянка.


БСП, най-вече гордееща се, че е стара "комунистическа левица" (и то единствената в Европа), в момента пък свири цигулката на "втора националпопулистка партия". Разликата между едното и другото обаче е съществена. Не че ядрото на БСП социално не граничи със същите периферии, откъдето националпопулистите издърпват избиратели, но определено има някаква разлика и тя е в "избраността на идеята".


Класическият БСП избирател, нека го кажем така, се чувства все пак наследник на Втория интернационал, а не "втора ръка" избирател на Каракачанов, Симеонов или Сидеров.


Това Корнелия Нинова наистина не отчита и то ще ѝ изяде главата. Тъй като нейният проблем със Станишев е много по-различен от проблема на Борисов с Цветанов.


Цветанов, колкото и основополагащ да е за структурите за ГЕРБ, все пак е само едно "алтер его" на водача Борисов, докато Станишев – дори отвъд международната си позиция в ПЕС – разполага със сериозен "символен капитал" в редиците на БСП – дете на отряда "Чавдар", на Политбюро и кръга около Тодор Живков. Той е "червен аристократ", което е важно за носталгиращото "червено ядро", ревниво пазещо "идеята", докато Нинова е само една парашутистка, приватизирала "Техноимпекс". И в този смисъл е показателно упоритото нежелание на партийния вестник "Дума" да я припознае като лидер, което тя се опитва да контрира с контролираната от нея телевизия на БСП.


Така че поне на първо равнище опитът Сергей Станишев да бъде превърнат от "тотем" на комунистическата левица в нейно "табу" претърпя провал. Второ действие на същия политически фройдизъм предстои в неделя. А междувременно Елена Йончева някак странно изчезна. Защо ли?
Що се отнася до ДПС, там нещата на "второ равнище" изглеждат още по-проблемни. Че лидерът Карадайъ не е реален лидер, а маска на "втората политика", е "секрет на Полишинел", както е прието да се казва на езика на комедия дел арте. Въпросът обаче е: кой прави "първата политика"? Наистина ли Доган, асистиран от Пеевски и Цонев, или все повече Пеевски (и Цонев), подпомагани (все по-принудено) от "човека от сараите"? Питане, което изглеждаше по един начин преди Пеевски триумфално да се завърне в парламента и да започне да се прави на Мая Манолова, и по съвсем по друг начин сега – особено след някои зрелищни спецакции, над които витае сянката му.


Интересно би било дали някой ден избирателите на ДПС и "Атака" ще осъзнаят, че между тях има неподозирано "топла връзка"? И че тя минава тъкмо през "втората политика" на един бизнесмен, с когото граничи истината?


Характерна черта на българския националпопулизъм е, че той винаги е нечия патерица. И това, което в момента е ВМРО за Борисов, от доста време насам е "Атака" за Пеевски и Доган.
Мисленето върху "втората политика" предполага обаче още стъпки нататък.


А именно: има ли ситуация, в която и двете патерици отпадат? И как би изглеждала тогава "политическата стабилност" в страната?


Дебалансирана?
Ребалансирана?
И дали някои пробни стъпки отдавна не са извървени?
Предстои да видим.


Текстът е от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Предстои да видим.

  Машалла

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Мноого готина снимка на баце - гледа така се едно са му нахапали филията с мас!

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  За "втората политика" вече имаме опит - референдумът на Слави Трифонов

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Тони, избирателите на всички тези гореизброени партии четат най-много заглавията в окупираните от същите тях, уж независими, вестници, а ти ги мъчиш със Сарамаго и Оруел?За тях това са по-скоро имена на коли, отколкото известни писатели!
  И никога няма не да видят под масата, защото те не могат да разберат дори какво става на нея, където са се разположили корпулентните ни "политици" - шайка бандити и престъпници!
  Положението е трагично и се потвърждава на всички избори - искат си Тодор Живков, търсят си спасител и се кефят на простотията на Борисов, сланините на Пеевски, джафкането на Корнелия, прекрасния българки на Карадайъ, наглостта и кражбите им!

 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Всички, видели втората политика ги заклеймяват, че вярват в теория на конспирацията.

 6. 6 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1389 Весело

  Умнокрасивите влъхви мечтаят пустите му народни маси да се надъхат с ярост за прогресивизъм и да им подарят власчицата.

  Апа масите гледат да е пълен хладилника и кога има сгода да идат да лющат узо на бело море.

  Мъка :)

  Facing Worlds
 7. 7 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  В този " анализ" хептен липсва т.н. психодясно!
  И правилно!
  Там за никаква политика не ставал дума!

 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Господин Николов, Вие сте прав и тезата е интересна, НО:
  1. Хората не могат да прогледнат за същността на нещата, понеже това понякога е въпрос на знания, но и защото хората просто искат да са част от някаква история със силен лидер.
  Вие , който сте безспорто антикомунист, умен и знаещ човек, също имате вяра във фиктивна история- Вие вярвате в Християнството. Това е също фикция. Какво ще стане ако Вие - християните , прогледнете, че това е измислица. Римоюдейска приказка за едно мургаво палестинче, което ще направи всеки праведен БЕЗСМЪРТЕН. Кога не се казва?
  Кой нормален човек ще вярва в такава глупост. Що за вманиачен човек би повярвал, че Ангел наистина слиза от небето и......... отвреме навреме размътва водата в която се къпят хроми и неизлечимо болни......... и те се излекуват........
  Вие вярвате в това.......................
  2. Природата на българина, а и на човека, е да има Втори план, Втори вариант, Втори контакт.
  Защо не насочив Вашето желание и към всеки отделен човек, не само към партиите. Представете си, че когато се срещнете с един човек, ще Ви се посочат всичките му постапки от отминалото време. Не само тези, с които се хвали и харесва, а всичките. Представяте ли си какво ще стане. Мъже ще оставят жените си , а и обратното. Деца ще бъдат изгонени от родителите си, а и обратното. Приятелства ще изгърмят светкавично.
  Така че, ако всичко стане кристално ясно , може да не настане всеобщо благоденствие и радост.

 9. 9 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#4] от "Капабланка":

  Основна грешка на умнокрасивитета е, че всички българи имат едни и същи проблеми с жълтопаветниците.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Оттук и пъпната връв с ЕНП, оттук и коалирането с марката на старото СДС или по-точно с остатъка от нея – синьото лъвче и етажа от някогашната централа на "Раковски" 134. Ала тъкмо това спаси Борисов от загуба на последните парламентарни и европейски избори"

  Стига лъжи, бре. Досадихте.

  "Обезсмислихте разговора за „лявото” и „дясното”, сега се смалявате и се превръщате във фарс
  Превърнахте се в политически сектанти...
  Защото сами размихте границата между дясно и ляво, наливайки масло в огъня на антилибералите.
  Защото нямате куража да кажете ние сме десни (или леви), за нас Свободата е това или онова, а извън тези (разширете ги колкото искате) граници – всичко останало е

  неприемлив за нас политически компромис

  Неприемлив, защото е недемократичен. Защото е капитуалция пред възраждащия се болшевизъм на колективните права и идеологията на класовото противопоставяне. Защото е идеология на разделението. Защото е антилиберализъм, скрит в дрехата на борбата с потисничеството.
  Трудно ще намерите личности, които, казвайки това да звучат искрено и убедено. А не компромисно и тарикатски, като някой умел жонгльор с три чашки и топче от дунапрен, който пробутва на тълпата остарелия си, но все още работещ трик...
  И затова дните ви са преброени.
  Сега ме оплюйте!"

  Асен Генов - https://www.faktor.bg/bg/articles/obezsmislihte-razgovora-za-lyavoto-i-dyasnoto-sega-se-smalyavate-i-se-prevrashtate-vav-fars

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Много добър текст на Тони Николов, както обикновено.
  Колко жалко, че хората, които си мислят, че се занимават с политика, докато практикуват търговска дейност не четат....

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Втората политика" е във финансирането на "инвеститора" Владислав Панев от "инвеститорите" в УД на ДЗПО в ДСК и Съгласие. "Втората политика" е, че Владислав Панев е шефа на зелените.

 13. 13 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Както всеки анализ на Тони Николов и този е тъп и е за боклука.
  Класическият БСП избирател харесваше и харесва Станишев не защото той е "червен аристократ", дете на отряда "Чавдар", на Политбюро и кръга около Тодор Живков. А защото успя за създаде коалиция с партията на работниците-мюсюлмани в България (ДПС).

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#13] от "nmn58592067":

  - Коалицията на БСП и ДПС си още от времето на Луканов. По негово настояване исвински завладенияат съд регистрира една етническа партия. Но задкулисието не се спря до там:

  "МУЛТИГРУП, ДПС, АТАКА – „СКАЧЕНИТЕ СЪДОВЕ“ НА ЛУКАНОВ" 15. 15 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Както всеки анализ на Тони Николов и този е тъп и е за боклука...
  —цитат от коментар 13 на nmn58592067


  Станишев няколко пъти побери партиите на реститутките (СДС и ДСБ). Но не може да победи партията комунистите (ГЕРБ), защото бълг. народ харесва повече комунистите отколкото социалистите. А реститутките направо са мразени от народа и затова не са избирани в Парламента.

 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  Опит за анализ на нещо си. Неуспешен. Заигравка с "дълбоката държава", но не сполучлива. Нещо от "теория на конспирацията" и стана - има ли, няма ли я. Направо, миш-маш от недомислици.

 17. 17 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#14] от "plebs":

  Луканов е мъртъв.
  Кой сега крепи тези "скачени съдове"?

 18. 18 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Както всеки анализ на Тони Николов и този е тъп и е за боклука....
  —цитат от коментар 13 на nmn58592067


  В БСП има доста хора които предлагат да се направи съюз между социалисти и комунисти за да се управлява заедно.
  К. Нинова е против такъв съюз, защото тогава опозицията ще бъде представена от СДС и ДСБ (демек реститутките), които отново ще се намърдат в НС.
  (а таман ги изритахме от там)

  До коментар [#15] от "nmn58592067":

 19. 19 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Както всеки анализ на Тони Николов и този е тъп и е за боклука...
  —цитат от коментар 13 на nmn58592067


  Борбата между Станишев и Нинова е дали да има съюз с комунистите от ГЕРБ за да се управлява заедно или ако се налага да се остане в опозиция, но да не се допускат реститутките от СДС и ДСБ до Парламента.

 20. 20 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  [quote#19:"nmn58592067"][/quote]

  Така е/ Реститутите не дават покой и на двете банди родени от една майка.

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 510 Неутрално

  " В един от романите на Жозе Сарамаго "Проглеждане" изпадналите в подобно състояние граждани ненадейно започват да гласуват с бели бюлетини, а на следващите избори малцина отиват до урните и легитимирането на политическата класа става наистина проблематично, което от своя страна силно я ожесточава."
  Бялата бюлетина е средството, с което ще докажем нелетимността на политическата класа. И този път гласувалите бяха 26% а накрая набързо ги натъманиха до 35%. Изкуственио надуват числото на гласувалите, за да докажат несъществуваща легитимност.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  "втората политика": всички онези негласни договорки и политически практики, криещи се зад официалните речи и гръмко отстояваните позиции."
  Има вече хора, дето са го прозрели. Ще има такива, които никога няма да го проумеят. Но колкото повече и по-скоро, толкова по-добре за България.

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#4] от "Капабланка":

  "Тони, избирателите на всички тези гореизброени партии четат най-много заглавията в окупираните от същите тях, уж независими, вестници, а ти ги мъчиш със Сарамаго и Оруел?"

  Не ги мъчи избирателите, а досажда. Това е причината избирателите да хвърлят само бегъл поглед върху заглавията колкото да се ориентират кой е поредния досадник. Човек като няма какво да каже, цитира какво са казали другите, без да може да направи връзка между време и място на казаното от другите.
  Вие като прочетохте глупостите: "няколко процента "стари десни" наклониха везните на победата в желанието си да накажат БСП и Нинова" и "БСП, най-вече гордееща се, че е стара "комунистическа левица" (и то единствената в Европа)" станахте ли по-умен!? Или головодните внушения (че БСП могат да спечелят избори и че БСП се гордее с нещо си и то точно с комунизма и заради това се нарича "комунистическа" партия, а не "модерни социалисти" както е всъщност) резонират успокоително върху головодните Ви душевни струни?

 24. 24 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А "втората" политика на днешното "дясно"??? Както преди мен отбелязват - май никаква я няма? По липса и на "първа"??? Или дедето силно е навлязло в мозъчносъдовата болест? Доста скучно...

  roo
 25. 25 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 267 Неутрално

  -"Класическият БСП избирател, нека го кажем така, се чувства все пак наследник на Втория интернационал"-
  Съвършено не вярно. Редовият социалист от старото поколение не е с интернационални разбирания, точно обратното. Нещо като национал-комунист. На редовият избирател на БСП Станишев, който плямпа разни идеологически брътвежи, е противен. Зад Станишев обаче са олигарсите в БСП.
  БСП за да се измъкне от импотентността е необходимо да се разкарат олигархичните кръгове, както и качествено нова кадрова политика. На първо място- да се преориентират към младите хора. Защото към момента разчитат само на твърдото си ядро от избиратели.

 26. 26 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  До коментар [#2] от "telqk":

  Ами 95-6-та на работа носех хляб, един колега от село му пращаха мас.... препечени филии с мас и сол... това ни беше храната.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 27. 27 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#4] от "Капабланка":

  ,,И никога няма не да видят под масата, защото те не могат да разберат дори какво става на нея,,

  Защо ми е да гледам под масата, трохите ли да гледам

 28. 28 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ние, "вторите избиратели" все така продължаваме да се противопоставяме на родово-комунистическите-милиционерски - дс партии като ГЕРБ, БСП, ДПС и малките кагебистки отрочета от ОП. Изпочупиха се картонените дръвчета на сцената, от чиито бутафорни горички току изскачаха Нови и стари играчи, изприказваха си репликите, а в края излизаха все едни и същи лица, покланяха се на ошашавената публика и казваха : "Ние ги бихме". И някак усещането , че живеем поне в някакъв "втори свят" май започва да ни напуска. Вече стремглаво тръгваме към онзи, "третия свят" на африканските диктатори и нищо чудно Борисов да си държи човешко месо в хладилника. Не може да не се забележи, че щастливият нов собственик на НОВА телевизия, с опростен стар дълг от 58 милиона вече става личен медиен телохранител на Помпиера, за ревност и ужас на Блъсков и Валери Найденов( не че онези ддвамцата няма да се стараят с все сила). Стигаме до "втори култ на личността", нищо чудно един ден да се извиси колосална статуя на Борисов, поне негова гигантска чутура, Рашидов пръв ще ламти да гепи поръчката. И Борисов ще я открие : "Ето, аз съм Будител, , дадох двайсет милиона за статуята Ми, да се радвате", тогава вече ще започне " четвъртата реалност" - палежите и кървавите рекички по Графа.

  Дедо Крум
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  Политиците втора ръка са (основната причина) за бедна държава :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Тони, пропуснал си най-забавното: ДСБ с обещанията да стане алтернатива на управляващите и спаси България все повече губи шанс да влезе в Парламента и вдига резултатите на БСП: удвоиха им депутатите, избраха им Радев, извадиха апартаментгейт и за малко да коронясат Корни. Появява се трета политика от която едни се смеят, други - плачат.

 31. 31 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 702 Весело

  До коментар [#28] от "Дедо Крум":

  Деденце, губиш си времето по треторазрядни форуми. Казах ти: "бягай при Президента да му пишеш речите!".

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Ми то е въпрос на култура. Писателят Леонидиев беше писал веднъж, че българите гласуват като хуни. При това беше доста отдавна. Гласуват като хуни, защото са хуни. И какво искате да има отсреща? И първата и втората политика са примитивни и долнопробни. Но пък и по-зле е бивало.

 33. 33 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#31] от "4i4oti":

  Е той и президентът е второразряден родово-комунистически-шапкарски кадър. Също като теб, малкия.

  Дедо Крум
 34. 34 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Колко съм малък можеш да кажеш след като се премерим. Към момента бие на очи, че само ежнята ти е голяма. Апелирам към по-сериозно отношение: СЛЕД КАТО СИ ИЗБРАХТЕ ТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ, е безотговорно да го оставяте да говори глупости по света от името на държавата. Докладите ти по форумите не мога да прочета поради алергия от студенството - още в първи курс инженерните специалности държахме изпит по "История на БКП". След като Иво Христов пое към Брюксел трябва някой достойно да го замести и ти ми се виждаш подходящ.
  п.п. Може ми ти е известно, че интелигентът си личи по това, че КРАТКО И ЯСНО ИЗЛАГА СЛОЖНИ ИСТИНИ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK