Топи се вярата, че вестниците са свободни да критикуват правителството

Топи се вярата, че вестниците са свободни да критикуват правителството

© Анелия НиколоваИнститут Отворено общество – София за трети път изследва общественото мнение с цел да установи какви са тенденциите в нагласите към основните ценности на Европейския съюз – демокрацията, върховенството на правото и защитата на основните права на човека. Резултатите позволяват да се откроят някои от основните рискове и предизвикателства пред практическото приложение на тези ценности в България. Изследването е направено от от екип в състав: Георги Стойчев, редактор; д-р Иванка Иванова, автор; д-р Драгомира Белчева, ръководител на екипа на теренното проучване и статистическа обработка на данни; д-р Петя Брайнова, статистическа обработка на данни, и Ралица Димитрова, организация и модериране на фокус групи.


"Дневник" публикува частта за свободата на медиите. Заглавието е на редакцията.


Свободата на медиите е важен елемент от всяко демократично управление. Гражданите не могат да участват в управлението, ако нямат достъп до надеждна информация за работата на правителството. Точно по отношение на свободата на медиите обаче данните от изследването през 2018 г. показват рязко влошаване на средата.
Телевизията е основната медия, на която гражданите се доверяват,


когато имат нужда от информация за положението в страната. През 2018 г. най-висок дял от анкетираните (68%) съобщават, че се информират основно от телевизията; втората най-значима медия, на която хората се доверяват, е интернет – 16% казват, че се информират оттам; едва по около 2% от хората се доверяват на радиото или на вестниците, за да бъдат информирани за положението в страната.


Доверието в радиото и вестниците като източници на информация за положението в страната е сравнително стабилно за периода между 2015 и 2018 г. Най-силна динамика има по отношение на телевизията: тя постепенно губи обществено доверие като източник на информация за положението в страната. През 2015 г. 81% от анкетираните са съобщили, че се доверяват на телевизията, за да се информират за положението в страната, а през 2018 г. този дял пада до 68%, т.е. 13% по-малко.


През 2018 г. се наблюдава


значително влошаване на обществената оценка за свободата и обективността на пресата и на телевизиите


в сравнение с данните от изследването през 2015 и 2016 г. Делът на анкетираните, които са съгласни с твърдението, че по принцип вестниците у нас са свободни да критикуват правителството, се понижава от 56% през 2015 г. до 41% през 2018 г., т.е. с 15% намалява броят на хората, които са убедени в свободата на пресата.


Обществената оценка за обективността на пресата в случай на престъпление по висшите етажи на властта е по-скоро негативна. През 2018 г. едва 21% от анкетираните са на мнение, че ако висш държавен служител се окаже замесен в престъпление, вестниците у нас биха съобщили истината по случая. Делът на убедените в обективността на вестниците спада с 11% между 2016 и 2018 г. Най-голям дял от анкетираните (53% през 2018 г.) не смятат, че вестниците биха съобщили истината по случая,


ако висш държавен служител се окаже замесен в престъпление.


Между 2015 и 2018 г. аналогичен ръст бележат и негативните оценки за обективността на телевизиите. През 2018 г. най-голям дял от анкетираните (50%) са на мнение, че ако висш държавен служител е замесен в престъпление, телевизиите у нас няма да съобщят истината по случая. Едва 25% от хората смятат, че телевизиите биха съобщили истината по случая, което е със 17% по-малко в сравнение с резултатите от изследването през 2016 г.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  На никого не се доверяваме ,радваме се ,че поне в няколко форума като този ,можем свободно да си изкажем мнението , все пак сме от поколението ,което се бореше за демокрация ,както каза АЛ ЙО ,на въпросите ,защо преди е бил против ГЕРБ ,а сега за тях ,а се изказва в други насоки ,ами ,човека вика ,аз съм се борил още преди 20 години именно за да мога да се изкажа ,та и ние .

 2. 2 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 941 Весело

  За сметка на това вярват, че премиера може свободно да критикува вестниците и не само тях...

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Абе кой купува вестници ???

  В тях информацията вече е стара.

 4. 4 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Няма нищо по-старо от днешен вестник.

 5. 5 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 284 Весело

  Отдавна е известно, че коѝто плаща, тоѝ поръчва музиката!

  Нека маѝка ви и на вас да купи вестници, като маѝката на Делянчо Пеевски, тогава и вие ще можете да казвате “Коѝ кум, коѝ свта брат и коѝ на булката брат“.

 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Тази форма на вестник ме устройва. отдавна дори нямам телевизор, а работата ми позволява да слушам радио. Радиото напоследък май е най добрият начин за осведомяване, но не казвам, че не трябва да се проверява информацията и от други места :)

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2741 Весело

  Когато колегата журналист, майка на две деца, пробва да зададе смислен въпрос и докато не получи откровен отговор, не спре да го прави, тогава не само ще и повярват, че спазва граматическите правила в българския език, но ще четат и вестника, за който работи.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Напротив. Абсолютно свободни са да критикуват правителството.
  Само че си дават сметка, че ако го направят - рекламите им ще намалеят.

 9. 9 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 233 Неутрално

  " Лековерието е основната сила на армиите" -- из филма Фанфан лалето. Доцент Ганев казваше : " Не може да има никакво съмнение,че първи съветски човек ще стъпи на луната. И сега можете да срещнете не малко същества ,които продължават да вярват на пророчеството на идиота.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Любопитно

  А да не би да вярват на телевизиите случайно?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  А дали вярват на фирми като Отворено общество, че повечето хора не вярват, че вестниците са свободни!?

 12. 12 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 689 Неутрално

  За да си напълно обективен и да пренебрегваш страха за оцеляването си, трябва да си напълно независим. От държава, работодатели, дори роднини и приятели /защото може да навредиш на тях в противен случай, което е спирачка/. Както може да се досетите, такива хора почти няма или се стараят да са инкогнито.

 13. 13 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 647 Весело

  Аз пък чета дневник и не съм видял положителна новина за премиера.
  Медиите ни са супер пристрастни и се люшкат от една в друга крайност и затова не са обективни.
  Или са като Дневник и дума или като Пик ...
  има и обективни като фокус , но там няма място за коментари на тролове и не е интересно

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Е как да вярват, като НЕ СА!!!!

 15. 15 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Весело

  Номер едно е "Пикъ" на Смърдялко Смърдялков!
  Там всеки ден президента Радев организира по десет кървави преврата, срещу ГЕРБ и оня от Банкя!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Свободата на медиите е важен елемент от всяко демократично управление. Гражданите не могат да участват в управлението, ако нямат достъп до надеждна информация за работата на правителството."

  - Стига с тая свобода на медиите. Говорете за свободата на журналистите.
  - Медиите НЕ са свободни. Зависими са от собствениците си. Така е и за Дира, така е за Дарик, така е и за "прогресивната преса". Не случайно се установи, че медиите са нашпиковани с ченгета на ДС. Политическата окраска на БТВ съвсем не случайно е поверена на щатен офицер на ДС. Други щатни офицери владеят Земя и Епицентър. За много собственици на медии журналистиката е на последно място. На първо място са бизнес интересите им. Те си спонсорират медиите, за да прокарат лобистките си интереси.
  - Рейтингът на обществените медии не случайно е висок. Оказват се доста добър филтър за лъжливи новини и откровено лобистка пропаганда. Такъв филтър категорично липсва както във фейсбук, така и в медиите, за чиито собственици журналистиката е съпътстващ "бизнес". А такива са както медиите на Пеевски, така и медиите на Сашо Дончев и Иво Прокопиев.

 17. 17 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Иванка Иванова
  Институт Отворено общество

  ---------

  1. Какви задачи са поставени на Иванка Иванова от кураторите и?

  2. Какви цели трябва да постигне клана от световната финансова олигархия които стои зад Отворено общество ?

  3. Сорос десйтвително ли е основен спонсор на Отворено общество , или е само лице на група олигарси от Уолстриит и Ситито на Лондон?

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#11] от "svoboden":

  Всеки си избира на кого да вярва...! Според собствените си разбирания и критерии. Интересното е, че много хора вярват и на тия, за които са се убедили, че са ги лъгали. Много хора не могат да живеят, без да са лъгани или просто искат да вярват в красиви лъжи.

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3559 Весело

  Верваме, верваме, що да не верваме - особено на изданията на успелия млад човек, които единственото, което правят, е да се борят за свободата на словото срещу разни олигарси като Прокопиев......

 20. 20 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 915 Неутрално

  българските журналя, тяхното слагачество и мазен слугинаж ,не доверие ,отвращение

 21. 21 Профил на dcj20524456
  dcj20524456
  Рейтинг: 8 Неутрално

  100% не вярвам на нито една медия. Всяка новина навсякъде е преиначена така че да изтъкне нещо и никога не е безпристрастна. Важното е да можеш да прочетеш м/у редовете и да си направиш съответните изводи на базата на минали събития и на това кой и за какво пише/говори.

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3546 Весело

  Хайде холан! Много сте черногледи! Свободни са медиите ни, много свободни! Могат да критикуват спокойно президента на Венецуела. Или иранското управление. Политиката на Путин и компания. Кръвожадната компартия на Китай. Е, ако почнат да ръчка далаверите на баце и другите герберасти, може да се появят едни маскирани момчета с оръжие. Или масирана данъчна проверка, продължаваща месеци наред. Ама, това са рисковете на свободната и независима журналистика! Нъл тъй? 😇😈

 23. 23 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 670 Неутрално

  1/3 не вярват, значи 2/3 вярват.

 24. 24 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Каквито и въпроси да задавате, хората отговарят само на един въпрос:

  Подкрепяте ли властимащите в момента?

  И аз съм така, ако ме кефят управляващите ще кажа че вестниците са свообдни, ако не ме кефят че кажа че не са свободни.

  Затова социологическите изследвания са много тънка работа, ако искаш да хванеш реалните резултати. Ако искаш пък да получиш дадени резултати- няма нищо по лесно от това. Формулираш въпрос които навежда към даден отговор и си готов.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 25. 25 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Гневно

  """".... Една трета от българите не вярват, че вестниците са свободни да критикуват правителството ....""""
  - = - = - = - = -

  Тъпа анкета на Отворено общество ! ! !
  Самото заглавие на статията показва свободата на журналистката Иванка Иванова да си изказва собственото мнение на оптимист ! ?
  Аз ако пишех заглавието бих написал :

  ДВЕ ТРЕТИ от българите ВЯРВАТ, че вестниците са свободни да критикуват правителството!

  Аман от черногледство и искате после да ви вярваме на вас журналята !
  А то как може един работник, т.е. журналист да е свободен от работодателя си ? ! ? ! ? !
  Лично аз , за да добия що годе реална информация преглеждам 3 до 4 сайта . . . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Всички вестници в България са свободни да критикуват Тръмп, Орбан, както и други политици и правителства.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 27. 27 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Това ще да е вица на седмицата.

  Ей това олигарсите на всичо са готови.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Ама тя вярата е ефимерна по принцип (ако не е здрава, комунистическа) и не се прилага от мислещи хора, така, че новината е оптимистична - хората започват да мислят :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#9] от "palivec":"Доцент Ганев казваше : " Не може да има никакво съмнение,че първи съветски човек ще стъпи на луната. И сега можете да срещнете не малко същества ,които продължават да вярват на пророчеството на идиота."
  Прав е бил човека! Ти къде мислиш, че са сега съветските хора? На луната, бе. Най ме е яд, когато комунист псува комунизма, глупак нарича по умни от него глупаци и съвършен идиот си мисли, че всички са идиоти.

 30. 30 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#26] от "zyb18561487": "Всички вестници в България са свободни да критикуват Тръмп, Орбан, както и други политици и правителства."
  И Путин и Путин, и най вече да страдат дълбоко за незавидното положение на руския народ. Ако намекваш, че не критикуват достатъчно Бочко, грешиш. Боко е невинен, така се е родил и така ще умре.

 31. 31 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 319 Неутрално

  "Институт Отворено общество – София за трети път изследва общественото мнение с цел да установи какви са тенденциите в нагласите към основните ценности на Европейския съюз – демокрацията, върховенството на правото и защитата на основните права на човека."
  1. Демокрацията няма! Има представителна демокрация, нещо като реален социализъм.
  Купуваш електорат, съживяваш мъртвите, правиш годните бюлетини негодни и обявяваш че представяш целия народ. Назначаваш съдии, прокурори, шефове на ДАНС и всякакви шефчета на различни нива, всички верни до гроб на властта, обявяваш ги за независими и естествено - силно демократични. Върховенство на правото? Чие право.
  Защита на правата на човека? На кой човек?
  Това са нагласите. Да влезнат изследващите.

 32. 32 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  А защо трябва да критикуват правителството? Това ли трябва да правят ден и нощ? или да отрразяват фактите такива каквито са без да влагат субективнити си мнение както правят в редакцията на Дневник, които използват манипулативна журналистика.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Весело

  Медиите излъчват това, което е изгодно на собствениците им. Затова е истина, че свободни медии няма- послушковците, които работят там, се самоцензурират!

  Пример: посочете ми някой от дежурните драскачи в "Дневник" (от типа на Дайнов, Слатински и сие) , който би написал нещо, позорящо Прокопиев. Или калесаният съдружник Костов. Или …(немам думи заради модератора) Радан и подгласника Ристю.
  Или пък "Нова" да започне да вади кирливите ризи на Домусчиев. Или други пък- на Пеевски. Не дай Бог "Алфа" да каже истината за Сидеров, или "Скат"- за В. Симеонов. Или пък "разследващият" журналист Ленчето да се хвърли да изкарва наяве мръсотиите на КТБ, особено в частта "пране на пари".
  Гола вода е нашата продажна журналистика! Къпе се в собствената си самоцензура и търси под вола теле.
  И плаче за народната любов! Сълзи не й останаха, а любовта все не идва...Сорри!

 35. 35 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Напротив . Критикуват го от сутрин до вечер. Критикуват ЕС, НАТО и САЩ. Не критикуват дебилите Радев, БСП и петата колона национални предатели. Все едно, че сме руска губерния.

 36. 36 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  "Институт Отровено Обшество" спрях да чета до тук.

 37. 37 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#8] от "atmanpg":

  А,вие вярвате,че вестниците се издържат от реклама?!Че Сашо Дончев,Прокопиев,Ал.Петров имат вестници,за да печелят от тях?!А уж само децата вярвали в Дядо Коледа!

 38. 38 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#32] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Е за Газетата и НПО-тата,свободни медии са,които плюят по ГЕРБ.Всички други не са.

 39. 39 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#25] от "Чардо":

  "Аз ако пишех заглавието бих написал :
  ДВЕ ТРЕТИ от българите ВЯРВАТ, че вестниците са свободни да критикуват правителството!"

  Всеки има право на мнение. Аз ще "послушам" Аристотел, твърдял, че Платон му е скъп, но истината му е по-скъпа.
  За да има обективно отразяване на изследването, според мене, трябваше да се публикуват всички възможни отговори. Защото, ако те са само два - анкетираните вярват/не вярват , ти си прав. Но ако тези 2/3 от отговорите са разпределени между:
  - вярвам;
  - по-скоро вярвам, отколкото не вярвам;
  - по-скоро не вярвам, отколкото вярвам;
  - нямам мнение
  и т. н., твоето твърдение няма да е коректно.
  Но пък всеки има право да изрази мнение.
  Поздрави!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 40. 40 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  До коментар [#39] от "Bramasole":

  Скъпа ми дружке,
  Съжалявам , че не си ме разбрала и сега трябва да се "оправдавам''.
  И си права и не си права!
  Права си за това както ти си го изложила с тълкуване на нещо което не е написано , че даже не се и подразбира .
  И си абсолютно права с :

  За да има обективно отразяване на изследването, според мене, трябваше да се публикуват всички възможни отговори.
  —цитат от коментар 39 на Bramasole

  И аз съм си дал мнението даже не толкова върху това не пълно отразяване на анкетата , а на оптимизма, който липсва на всички ни и отразяваме една новина не с положителното в нея , а с отрицателното ! ? ! ? ! ?
  В случая не споря ни най-малко истина ли е или не истина - приемам го за истина , но посмях да си дам мнението за поднасянето на тази истина
  А случая е типичен пример за лафа , че една истина може да бъде казана най-малко по ДВА варианта . . . . 😊
  Поздрави - и за тази думичка ние шопЕто имаме и други варианти
  та за това

  В Е С Е Л О ! ! !

  ЗАБАВЛЯВАЙ СЕ ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 41. 41 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#39] от "Bramasole":
  Предлагам ти един чужд коментар за истината в действията на Нинова, от там и на БСП :

  """".... Tsvetan Fikov
  във вторник

  Сериозно ли има членове и организации в БСП, които толкова да не познават устав и партия, че да искат невъзможни неща, като “оттегляне на оставка”?

  Оставката е еднократен акт!

  Тя не е месечен цикъл, който тръгва и спира, идва и си тръгва, появява се и се оттегля - като отлив при пълнолуние! Оставката в някои организации се гласува - отхвърля или приема. В други като БСП - се констатира, като факт- не се гласува, нито приема, нито отхвърля! В този контекст не познавам нито една организация в света в която може да подаваш оставка, след това да си я оттегляш и все едно нищо не е станало!

  Така, че другари - четете го този устав бе мама му стара, преди да пишете тез “трайчокостовски” писма! ....""""

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Ще почнат ли да се събуждат българите?

 43. 43 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3815 Весело

  До коментар [#41] от "Чардо":

  Мерси за осведомяването какво се случва из БСП, но те не ме интересуват. Там колкото е по-зле, е по-добре за държавата. Ако някога се запиша в някоя партия, тя ще е ППЧК на уважавания от мене Тони Филипов. Наистина разведряващо и интелигентно четиво е интервюто с Док. Под него е публикуван тестът за пригодност в партията. :)
  Вярвам, че ще се забавляваш! :)
  Виж на Л. С.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 44. 44 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Весело

  Всъщност, едва сега обърнах внимание, че три пети от екипа на проучването са доктори. Не е ясно само какви- хуманни, ветеринарни, или са радвали с "приноса " си някоя друга наука. Още ми направи впечатление, че в екипа има и групов модератор. Това съвсем ми отприщи емоциите...
  Честна дума, вече ме е страх да погледна нещо в коя да е медия- отвсякъде лъха на неприкрито далавераджийство. И , да отбележим, целият този миш-маш ни се поднася от позициите на последната инстанция- неговите готвачи са носители на най-високия морал, къпят се в достойнство и честност и неотразимо сияят в ореола на загриженост за заблудените овчици.
  Тоест, за всички нас, които не сме надарени с тези високи качества.
  Е, не ни остава нищо друго, освен да благодарим за което...Кой както може, разбира се!

 45. 45 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3815 Весело

  До коментар [#41] от "Чардо":

  Линкът към интервюто:
  http://www.vlastta.com/displaynews/29690

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 46. 46 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 284 Любопитно

  А бе защо според Галъп (Оксфордски) по доверие в медията Дневник е в една група ПИК и БЛИЦ? Те не бяха ли на различни собственици?

 47. 47 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  До коментар [#43] от "Bramasole":

  До коментар [#41] от "Чардо":Мерси за осведомяването какво се случва из БСП, но те не ме интересуват. Там колкото е по-зле, е по-добре за държавата. Ако някога се запиша в някоя партия, тя ще е ППЧК на уважавания от мене Тони Филипов. Наистина разведряващо и интелигентно четиво е интервюто с Док. Под него е публикуван тестът за пригодност в партията. :)Вярвам, че ще се забавляваш! :)Виж на Л. С.
  —цитат от коментар 43 на Bramasole


  С мъка събрах само 62 точки , но съм ставал за кандидат-член на ППЧК !
  Права си че е интелигентно и то най !
  Смях се , ама не се разведрих!
  До като го четях се смеех, но как привърших си подпрях бялата тиква и се замислих и . . . . . . . .
  Погледнато за мен , грубо , но точно казано - аз съм си подсигурил покрива и храната , ами ВИЕ дето сте след нас. . . .
  Пази се и внимавай от най-близките си, казвал съм ти , мен баща ми го използваха за оръжие срещу мен и всичко се срина ! ! !
  Преживях и преодолях всички лични козни на един твой любимец, който не можа да приеме , че като съм помагал на Доктора и Сашо Станишев, то той не е съизмерим с тях, но с имотната мафия не можах, събори ме . . . .
  Но има БОГ! Всички не са веч между нас !
  Потискащо е да знаеш кое как е , а да не можеш да го приложиш дори и тук!
  Наплашени са !
  Страх ги е , че ще ги изгонят, а това е възможно само ако ги осъдят ефективно и ги вкарат в затвора , ама не вярват!
  Насаме с мен са смели , но като кажа да направим Общо събрание на Дома като институция и бягат. . .
  ( Взимам за пример Общото събрание на етажната собственост и да го регистрираме в Съда с Устав и Правилник ! ! ! )
  Разпечатвам Конституция, Хартата , опита на щатите които имат Борд-ове от самите домуващи във всеки ст.дом !
  И не !
  Уморих се дружке !
  Това всеобщо овчедушие ме съсипва ! ! !
  А физическите болки са нищо пред душевната мъка
  И на края какво, те си живуркат и са предоволни,
  че ситуацията в Дома е обърната
  - = - = -
  На края даже и не ставам за член на ППЧК 😊👍

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 48. 48 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Иванка ИвановаИнститут Отворено общество ---------1. Какви задачи са поставени на Иванка Иванова от кураторите и?2. Какви цели трябва да постигне клана от световната финансова олигархия които стои зад Отворено общество ?3. Сорос десйтвително ли е основен спонсор на Отворено общество , или е само лице на група олигарси от Уолстриит и Ситито на Лондон?
  —цитат от коментар 17 на WWW


  Прекрасни и точни въпроси, @WWW! Само като прочетох, още в самото начало, „Институт Отворено общество“ и ми стана нетърпимо ясно в чий оркестър свири видната аФторка-кавалджийка! И не, не е в народен оркестър, а в оркестъра на Soros György, на 88 год. Кръсти се с двете ръце, стрино, бай Дьорд Шорош да изкара още някоя и друга годинка, щото синовете му хич, ама никак не си падат да раздават пари на този или онзи, особено след случката с Central European University, който бе изгонен от Унгария и се приюти във Виена! Че тогава да не ти се наложи да свириш в други оркестри, щото ти друго не можеш! А иначе аФторката ще мълчи, сякаш има нещо в устата и няма да отговори, освен срещу заплащане, по-харно от това на бай Дьорд! Вярно ли е, аФторке, или вече дращиш поредния пасквил?

 49. 49 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Има няколко вестника, в които няма форум за читатели. На практика в. 24 часа и Труд, най-отявлените дс-протежирани трибуни на родово-комунистическата -милиционерска партия ГЕРБ са премахнали всякаква възможност някой да каже нещо критично срещу мръсната милиционерска екскомунистическа диктатура. Жалките лакеи Блъсков и Валери Найденов са се погрижили да хвърлят купища дезинформация , бранещи яростно Борисов и шайката му. Особено неприятен е Блъсков, но той винаги си е бил служител на най-мракобесните и тъмни задкулисни ченгеджийски сили. В.Сега на ченгето Дончев уж допуска критични статии, а всъщност изразява кагебистката воля, там във форума коли и беси оргодоксалната комунистка Миряна Башева, която дори сама си говори на руски. Миряна Башева демонстративно затрива акаунтите на некомунистическите и свободомислещите мнения, които не састиковани с прокагебистките жалони . Там свободно , в дугинска гнусна кагебистка линия се насърчават безнаказано пропутинските имперски изложенишя на един откровен простак-родоотстъпник, с прякор ЗИП. Най-типичен пример за медиен слугинаж са медиите на Пеевски. ВПрочем отсечените глави, търкулнати през последните дни от НОВА телевизия подсказват начина, по който пълзащият към диктатура от афро-севернокорейски тип Борисов ще търси пътища , как да върне на тепсия в една крайно нестабилна обстановка властта в ръцете на путинско- евразийските тъмни сили у нас. Маневрите му ,дирижирани и силите в ЕС и Щатите, са по-скоро маневри на полезен идиот-диктатор, поставен като тампон по границата между ЕС и азиатските заплахи. Палячо и все по-опротивяващ безподобен простак, Борисов е в края на своите втръснали до болка шаблонни хвалби. Вижте му антуража, започвайки от Рашидов , вижте му противните тояжки, започвайки от Каракачанов, Сидеров, Симеонов и Доган. Вижте бутафорните боричкания в кощичката на майката-донор БСП. България е зле, стара, мизерна, с просташко население. Дори неврастеничката, с лице на гестаповски насилник, Нешка Робева днес в комунистическото радио Дарик направо взе да говори за Ванга, Людмила Живкова, Москва и да се отвращава от алчността на сегашните управници.

  Дедо Крум
 50. 50 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1241 Разстроено

  Мммм... не е така.
  Вестниците са свободни да критикуват правителството. Никой от правителството не им пречи или преследва. Само че самите вестници не желаят да го правят, за да не си изгубят "баницата".

 51. 51 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Mедиите не могат да критикуват правителството.
  Не могат да критикуват и Гриша Ганчев.

  Има и партии купени с парите на Олигарсите..
  Сещам се за ДеБъ и кампанията им за защита на ганчевистките журналисти...

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#42] от "Роси":

  Българино , събуди се..
  Франция избра Льо Пен ,а ние?

  Кажи ми, бедний народе , кой те в таз робска люлка люлее..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK