От юли най-добре ходете на плаж с бетоновоз

От юли най-добре ходете на плаж с бетоновоз

© Надежда Чипева, КапиталТома Белев е лесовъд, природозащитник, председател на управителния съвет на Асоциацията на парковете в България, бивш директор на природен парк "Витоша". Беше кандидат за евродепутат от коалиция "Демократична България", номиниран от "Зелено движение".


Депутатите не си вършат работата, за която сме ги избрали и за която им плащаме пребогато от нашите данъци. Защо мисля така? Защото видях как приеха 22-то изменение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Приеха го, въпреки че им се депозираха становища и в комисията им се обясняваше. Приеха го напук просто защото могат да го направят.


В новоприетото изменение депутатите разпореждат, че който постави палатка, шатра или паркира кемпер или каравана в чужд имот извън местата, определени по реда на чл. 10а, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв. За собствениците на местата, където се опъват тези палатки, шатри или се паркират каравани и кемпери, има по-големи глоби.
Тези места по чл.10а са новосъздадени и ще ги наричам биваци,


макар че този термин липсва в закона, но не ми харесва "местата по чл.10а на ЗУЧК".


Та тези биваци, предложени от председателя на комисията по регионална политика и депутат от ВМРО, имат за цел да концентрират свободно къмпиращите на определени места. На пръв поглед идея за някои нелоша, но както винаги - дяволът е в подробностите.


Според гласувания от депутатите текст тези биваци ще се устройват извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, в имоти от горски територии, земеделски земи и в незастроени урбанизирани имоти. Така всеки, който е с кемпер, каравана, палатка или шатра, няма да се страхува от глоба само ако е в собствен имот или в бивак.


С прилагането на този правен миш-маш с глоба ще се сдобият:


- Всичките къмпиращи с палатки, кемпери и каравани в законните и лицензирани туристически къмпинги, защото къмпингите не са и не могат да бъдат биваци


- Собствениците на лицензирани къмпинги


- Всеки собственик на кемпер или каравана, който спре край пътя или на паркинг в двукилометровата зона около Черно море, извън границите на населените места (при това границите им към 1 януари 2008 г., както определя законът за зона Б)


- Концесионерите на плажове или наемателите на заведения извън населените места, ако, не дай си боже, им хрумне да сложат една шатра за клиентите си, защото са го направили върху чужд имот


- Собствениците на вили или къщи в зона Б, ако вземат че поканят някой приятел да ги посети с кемпера си, защото за да поканиш подобен гост, ще трябва имотът ти да е незастроен и да си го регистрирал като бивак.


- Организаторите на всякакви спортни и културни събития извън населените места, ако си позволят да поставят шатри за временна защита на участниците


- Собствениците на заведения, паркинги или бензиностанции извън населените места, ако вземат да допуснат някой кемпер или каравана.


И не си мислете, че това касае малки територии – даже курортите Слънчев бряг и Златни пясъци попадат тук, защото не са населени места със собствени граници към 1.01.2008 г. Така е и с всички по-големи или малки курорти по морето. По този начин законодателите, мислейки как ще накажат лошите свободно къмпиращи, се намесват в живота и бизнеса на стотици хиляди хора по непозволен начин, затруднявайки прилагането на конституцията, защитаваща правото на свободно придвижване – ограничавайки средството, с което го правиш – всичко друго, но не и кемпер или кола с каравана, щом си в двукилометровата зона на Черно море. По същия начин депутатите ограничават и гражданите в конституционно гарантираното право на разпореждане с тяхната собственост, набърквайки се в начина, по който си посрещат гостите и се разполагат със своята собственост.


Отделно


управляващите зачеркнаха законния бизнес на къмпингите и ограничиха собствениците


на хотели, заведения, безниностанции или паркинги какви клиенти да обслужват. Започвам да се чудя защо депутатите толкова не разбират защо хората ползват палатка, кемпер или каравана и от решенията им извира неподправена омраза към тях. И се сетих – ами ние им плащаме почивните бази и почивките, като почиваш в двореца в Евксиновград или в Слънчев бряг и ползваш сауна, подводен масаж и перлена вана със специални освежаващи тялото, соли, някак си от само себе си почваш да не харесваш простолюдието, дето ползва общите бани по къмпингите.


В чл. 30 депутатите решават да се погрижат за опазване на пясъчните дюни, като предвиждат


"режещи главите" глоби и санкции за всеки, който поставя


преместваеми обекти, шатри, палатки, навеси или заслони или пък преминава или паркира върху дюни. Всъщност не върху всички дюни, а само върху белите, сивите и облесените дюни. Не знаете какво са белите, сивите или облесените дюни? Няма значение и депутатите не знаеха какви са видовете дюни (и си го признаха) и не можаха да обяснят защо изключват от мерките за опазване зараждащите се дюни. Защото зараждащите се дюни заемат 70-80 процента от всичките площи на дюните у нас.


Вече чувам въпроса "Ама как да различим дюните, в които можем да опънем шатра, от тези в които ще ни глобят?" Даже и да знаете ботаника и да можете да различите съобществата на песъчар, влагалищна властка, класник и морска люцерна (характерни растения за белите дюни) от тези на песъчар, бесарабски пирен, пясъчна метличина, ветрогон и класник (характерни растения за зараждащите се дюни), т.е. да сте добър ботаник, това няма да ви спаси от глобата, защото едва ли инспекторите, наети за лятото от общините срещу 600 лева, ще са добри ботаници и фитоценолози. А инспекторите няма и откъде да прочетат, защото в закона няма определение какво са зараждащи се, бели, сиви или облесени дюни. И в други закони също няма. Има определение за пясъчни дюни, но и то често става спорно при прилагането на закона (както в случая на строителството на къмпинг "Юг").


Тук можем да говорим за принципа, залегнал в конституцията, че България е правова държава. И как този конституционен принцип би могъл да се спази


само ако съдържащите се в нормативните актове разпоредби са ясни, точни и непротиворечиви.


Иначе те не биха били годни да регулират обществените отношения. Но този член няма задача да регулира обществени отношение, нито да опазва дюните, а просто да наказва гражданите, поставяйки ги под удара на закона и на знанията и тълкуванията на репресивните органи, защото просто не харесват да спят в хотелите (им).


Всъщност нашите плажове са съставени от 4 вида дюни – зараждащи се, сиви, бели и облесени и скали. И всичките четири вида дюни съгласно Червената книга на България от 2015 година, разработена от БАН, са включени в категория "застрашено местообитание", включително изоставените от депутатите зараждащи се дюни.


Но да се върнем към плажа - ако сте на скала, със сигурност няма да ви глобят. Със сигурност няма да ви глобят и ако първо залеете плажа с два кубика бетон или поставите един бетонен панел, защото и този път депутатите забравиха да създадат глоби за незаконно строителство по плажа и дюните.


Така че, уважаеми приятели – от юли на плаж най-добре ходете с бетоновоз – изсипвате бетона и после се разполагате върху него – хем ще ви е хладно, хем ще сте защитени от глобите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Мутрите съсипаха и природата.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Любопитно

  Зелените не са ли разбрали, че в България има капитализъм и частна собственост ???

  [email protected]
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  Благодаря за съвета, но българската Коста дел Бетон отдавна е затворена глава за мен. Отстъпвам я от сърце на прошляците-наркомани от Западна Европа и руската "средна класа".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Точно политици като Белев да ни дават акъл къде и как да ходим, не мерси!

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  До коментар [#4] от "svoboden":

  "Точно политици като Белев да ни дават акъл къде и как да ходим, не мерси!"

  Ти си знаеш: Крим or bust! 😆😆😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  Мутрите съсипаха не само природата, а и обществото...
  Аз пък тази година взех, че се престраших да отида на оглед на Бетономорието и гледай каква стана! Сега ще трябва да взема кратък курс по различаване на дюни заради герберастията... Май с бетоновоза ще е по-лесно...

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Мутрите съсипаха и природата.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  А природата /в частност , приватизираните "Златни пясъци "/ , спонсорира СИНОВЕТЕ НА"- - НАШИ ХОРА " - генералския син Александър Атанасов :"Златни пясъци" спонсорирали сина на Атанас Атанасов | Правен ...
  legalworld.bg/54165.zlatni-piasyci-sponsorirali-sina-na-atanas-atan...

 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  Точно политици като Белев да ни дават акъл къде и как да ходим, не мерси!
  —цитат от коментар 4 на svoboden


  Не се коси. На човек, дето политик от общественик не различава, акъл няма как да се даде...

 9. 9 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Цялото общество е на едно мнение, че най-накрая трябва да се сложи ред, защото не е нормално всеки който иска да си разпъва палатка или кемпер където му скимне.Отгоре на всичко вместо това да го искат точно природозащитниците, те искат точно обратното, всеки да прави каквото си иска.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Точно пък рекетьорът Тома Белев изхвърлен от Габрово за опит за рекет от 2 милиона общественик. Хахаха.

 11. 11 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Стига ревахте бе, ходете в Гърция с палатки и каравани, нали ви е по-близо? Там си ги опъвайте където ви душа сака, Гърция има над десет хиляди километра брегова ивица. Или май и те не дават?

 12. 12 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Защо да ходя на триста и кусур километра с бетоновоз, бетонпомпа, сметосъбрична машина, шумозаглушител и говновоз, при положение, че на по-малко от двеста има в изобилие различни по вид плажове, които никога не са пълни, душове със сладка вода пред 20-30м на плажа, спокойствие на кубчета, изумрудена топла вода, прекрасна храна на почти същите цени като в България и Узо на корем?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 13. 13 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 298 Разстроено

  Наистина не разбирам как може някой да харесва хотели и бетон повече от природата!?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#7] от "doroteus":

  "Златни пясъци "вече двайсет и кусур години са на Бай Иван и авери - К'во ти е чудно ???????????????

  [email protected]
 15. 15 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Добре де, аз не харесвам бетонирането на Черноморието.
  Това значи ли, че автоматично трябва да харесвам заградилите по 100 квадрата дюни каравани?

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Депутатите нямат своя воля. Търсете корена на проблема.
  Скоро ще бъде излят бетон на мястото(местата), забранено за диви къмпингуващи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#13] от "PisnaMi":

  Точно така. Аз предлагам да съборим Бургас и Варна, София и Пловдив и така всички градове и селца. И да отидем в пещерите. А забравих може и в кемпери и палатки. Интересно ти къде живееш. В пещера или в сграда. Щото ако живееш в сграда как можеш да харесваш бетон вместо природа.

 18. 18 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz": Аман от коментарите ти! Ти освен да плюеш всичко и всеки в България и да защитаваш глбти, нещо ХУБАВО поне един път можеш ли да кажеш за България? Ние пък си почиваме всеки път във Варна, не сме диви ил други къмпингари и считаме, че си оползотворяваме почивката отлично! Ходи в Коста дел Сол или в Коста Бланка, но Италианската ривиера в Лигурия и крайбрежието на Тоскана определено не за теб- ти ще намериш недостатъци и на тези райски кътчета...

 19. 19 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  И аз мисля, че мнението на Тома Белев трябва да се чете с доста предубеждение. като член на обществения съвет към МОСВ одобри ОВОСа на Южен поток България. Да припомня, че се предвиждаше бетонирането и асфалтирането на едни 400-500 декара в защитена зона по Натура. Нещо като перките на Калиакра или по-лошо. Тогава вместо подобна статия имаше само неговия подпис-индулгенция. Отделно е как ОВОСа го одобриха със светлина скорост. Но за това заслугите са най-вече на правителството на Газпром, т.е. на Орешарски.
  Вероятно е прав, но заради непоследователните изяви, някак олеква позицията му.

 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#8] от "puknatastotinka":

  И как се нарича човек, който участва като кандидат във всички политически кампании за избори, прескачайки от партия в партия!?

 21. 21 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#13] от "PisnaMi":

  Като за начало питай какво правеше Тома Белев в мидения ресторант на Дълбока.

 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Любопитно

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Ма що изобщо се обаждаш - стой с в панеля в Обеля и не си и мечтай за морето !

  [email protected]
 23. 23 Профил на tjj54611191
  tjj54611191
  Рейтинг: 316 Разстроено

  Къмпингувайте свободно в Гърция или Турция. Кой ви спира? Застрояването е отделна тема. Още по-дефинитивна.

 24. 24 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1023 Гневно

  Жалки сте троловете. За малко огризки сте готови и ла*ната на господарите си да ядете безкрай.

  А мутрите и политиците ѝ унищожиха всичко хубаво в БГ, даже места дето и комунистите немаха време да опропастят.

  Честито ви макс бетономорие с кафеникав отенък на водата.

  Чалгата и селянията окончателно победиха!!!!

 25. 25 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#24] от "pinoccio": Ние посещаваме всяка година българското Черноморие и аз определено съм доволна от местата, където ходим. Като не ви изнася- отивайте в тъпата гърция! Аз съм пушачка и нямам намерение да плащам на смотаните гръци глоба за пушене в личното ни мпс!

 26. 26 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#11] от "izt21595181":

  В Гърция къмпингуването е на светлинни години от Булгаристан, където нивото му е унищожено благодарение на мутрите.

 27. 27 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#26] от "Chubachubs":

  Ами ходи в Гърция тогава, защо ревете че не ви давали да си опъвате палатките на "бетономорието" като и без това е презастроено?

 28. 28 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1023 Весело

  До коментар [#25] от "cmy12603507":

  За нас светът е отворен, вие пълнете гушите на мутрите, плацикайте се с фекалиите и си правете лисиарник. Простотия е неизлечимо състояние...

 29. 29 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#28] от "pinoccio": Кои сте тези “вие“ и по какъв признак се обозначавате като “вие“? Всеки има право да живее така, както желае., стига да не нарушава законите! А що се отнася до зеленият талибанизъм- НИКОГА няма да стана “зелена“ - аз не ви уважавам и считам, че сте екологични талибани- за вас съхранението на природата е над съхранението на човешкият живот, а такъв манталитет светът не е особено отворен и не го приема радушно:)

 30. 30 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Весело

  Дрънц сложи чашата с кафе на миниатюрната сгъваема масичка в миниатюрната кухничка на субстандартната си гарсониера . От прозорчето се виждаше засиления трафик по Околовръстното. Някъде в далечината беше Витоша.
  Гарсониерата беше подарък от тъщата по случай сватбата . Дрънц беше от димитровградските села , щастливо женен за по- млада софиянка. От няколко години живееха с невръстния си син и котката Муци в малогабаритното жилище. В просторния тристаен апартамент над тях живееше самата тъща !

  " Цялата гарсониера е по- малка от единия ъгъл на ОВАЛНИЯ кабинет , в който сега сигурно се шири Орангото ! ", ядно си помисли Дрънц. " И това само защото дъртата вещица над мен не ще тя да слезе в гарсониерата, а ние да се качим в апартамента ! "

  Тук е мястото да спрем за минута и да обясним на уважаемите читатели, че отношенията между Дрънц и тъща му не се отличаваха с оная топлота и взаимност, така характерни за заврените зетьове и тъщите ! Нещо повече- планетта беше тясна за Дрънц и тъща му. Или той или тя . Някой скоро трябваше да си търси нова планета !

  " И куче да вържеш в тая дупка ще се разболее от клаустрофобия ! " , рече си Дрънц. " И руснак от средната класа няма да издържи, дори по цял ден да е наквасен с водка ! "

  Тъщата се беше запекла като упорит хемороид и отказваше всякакви мирни търговски преговори. Запъваше се като китаец от Хуавей ! " Докато съм жива , няма да дам кракът ти да стъпи в апартамента ! " , казваше тя на Дрънц. " По - скоро ще го завещая на някое НПО , подкрепящо Стратегията за детето, отколкото на теб ! "

  Тук е мястото да поясним на търпеливия ни читател , защо Дрънц и тъща му се отнасяха един към друг като вегетарианец и червей в салатата му. Като ирландец и безалкохолна бира ! Като Нанси Пелоси и Доналд Тръмп !

  ...следва продължение ....

 31. 31 Профил на Petar Draganov
  Petar Draganov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Дневник пак лъже!Съса много отдавна реши: Тома Белев не е легитимен председател на УС на Асоциация на парковете в българия. Лъжите на Белев разкри Мария Панова: "АВАНТАДЖИИТЕ С ПАЛАТКИ ЛЪЖАТ. Горския #Тома_Белев пак се изказа неподготвено. Той твъри по повод приетите вчера промени в ЗУЧК:
  "Така всеки, който е с кемпер, каравана, палатка или шатра, няма да се страхува от глоба само ако е в собствен имот или в бивак. С прилагането на този правен миш-маш с глоба ще се сдобият:
  - Всичките къмпиращи с палатки, кемпери и каравани в законните и лицензирани туристически къмпинги, защото къмпингите не са и не могат да бъдат биваци.
  - Собствениците на лицензирани къмпинги;
  - Всеки собственик на кемпер или каравана, който спре край пътя или на паркинг в двукилометровата зона около Черно море, извън границите на населените места (при това границите им към 1 януари 2008г, както определя закона за зона Б);
  - Концесионерите на плажове или наемателите на заведения извън населените места, ако не дай си боже им хрумне да сложат една шатра за клиентите си, защото са го направили върху чужд имот.
  - Собствениците на вили или къщи в зона Б, ако вземат че поканят някой приятел да ги посети с кемпера си, защото за да поканиш подобен гост ще трябва имота ти да е незастроен и да си го регистрирал като бивак.
  - Организаторите на всякакви спортни и културни събития извън населените места ако си позволят да поставят шатри за временна защита на участниците.
  - Собствениците на заведения, паркинги или бензиностанции извън населените места, ако вземат да допуснат някой кемпер или каравана... "

  .....Кой ще бъде глобяван е написано е чл.24в, а не в чл.10а.
  Глобите ще се налагат за който постави палатка, шатра или кемпер в ЧУЖД НЕУРЕГУЛИРАН поземлен имот в зона А и Б по реда от чл. 10а.
  - Неукият горски употребява израза "лицензирани къмпинги".В България такова животно няма, има въведен в експлоатация къмпинг. Това е урегулиран имот - не се налагат глоби.
  - Собствениците на къмпингите не могат по този закон да бъдат глобявани, защото те си притежават урегулиран имот
  - Ако собственик на каравана или кемпер спре на пътя или на паркинг, НЯМА да бъде глобяван, защото и пътя и паркинга са урегулирани имоти.
  - концесионерите на плажовете притежават концесия, която дава право да поставят до 2% в/у плажната ивица преместваеми обекти за хранене и имат съгласувани схеми за разполагането на различни видове плажни и обслужващи съоражения. Така, че и те няма да бъдат глобявани, ако поставят шатра под, която плажуращите ще могат да се хранят.
  - в собствен НЕРЕГУЛИРАН имот можеш да поканиш всеки, когото си искаш и заедно да правите в имота това, което собственика пожелае без да нарушава земеделските или горски ЗАКОНИ. Така, че и собствениците на имоти няма да бъдат глобявани :)
  Много ми е странно този горски, защо гледа все чуждите имоти и какво иска от тях. Ако са му останали имоти в Кърджали, да ходи там да прави с тях каквото си иска. Нито му е бащиния, нито му е право да се занимава с чужди имоти."

 32. 32 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не харесвам дивото и изобщо къмпингуването; предпочитам да спя в нормален недвижим имот, на нормално легло, с хубав дебел матрак, а не да земята и не виждам нищо романтично в дивото къмпингуване. Да се блъскам съзнателно в такова тясно жизнено пространство като в каравана или в кемпер, не е за мен. Предпочитам цивилизацията и не виждам какъв е проблемът човек да си пие кафето във ваканционният си имот на морето и да го гледа от терасата му, когато си пожелае, вместо да скитори из пущинаците и да рискува да си навлече всякакви заболявания от рода на лаймската болест, пренасяни от кърлежи и всякакви други обитатели на дивите пущинаци. Щом има хора, на които това им харесва, значи има хора и като мен и мнението на 2тш групи тези еднакво. Който иска да почива на палатка- негова си работа- плекситът ще застигне него, а не мен... Кой каквото прави, за себе си го прави....

 33. 33 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#32] от "cmy12603507":2тш групи тези - т.е. 2те групи теЖи

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1023 Весело

  Драганов, простотията ти е вдъхновяваща, почти... :)

  Я обясни, как дюните и другите земи покрай морето от държавни станаха частни.

  Или с какво наказаха подчовека, разорал дюната дето му пречела на гледката?

  Или ония гниди дето си дигнаха бетоновите уроди направо на плажа?

 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#36] от "pinoccio":

  Ами като са държавни що ги смяташ за свои бе. Аз не ти позволявам да стоиш върху дюните. Камо ли да сереш.

 38. 38 Профил на Petar Draganov
  Petar Draganov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#36] от "pinoccio":

  майка ти не е успяла да ти даде хапчетата днес, след като избяга от психиатрията. Бетонна глава!

 39. 39 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Дневник пак лъже!Съса много отдавна реши: Тома Белев не е легитимен председател на УС на Асоциация на парковете в българия. Лъжите на Белев разкри Мария Панова: "АВАНТАДЖИИТЕ С ПАЛАТКИ ЛЪЖАТ. Горския #Тома_Белев пак се изказа неподготвено..."
  —цитат от коментар 31 на Petar Draganov


  Ами как да си гледа бизнесът, човекът, като са подхванали група от най-яростните му поддръжници.
  А бизнес има, ето например: https://www.dnevnik.bg/skorost/2019/06/14/3925458_putnata_agenciia_tursi_koi_da_nabljudava_populaciiata/?ref=home_layer2 #comments-wrapper

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 40. 40 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#8:"puknatastotinka"][/quote]

  Общественик??
  Общественик е директор на читалище, на квартален комитет, на клуб по четене или плетене.
  Тома Белев е охранен политик и дерибей.

  Доброто е заразно
 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  До коментар [#19] от "sasoss":

  "И аз мисля, че мнението на Тома Белев трябва да се чете с доста предубеждение."

  Аз не коментирам Тома Белев, а септичната яма, наречена българско Черноморие.

  Ако дадеш най-красивата земя с най-божествената природа на парвенюта, мутри и простаци, се получава това, което е сега.

  Евтина дестинация за най-бедните британски и холандски безработни наркомани и все по-осиромашаващите руски взяточници.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#27] от "izt21595181":

  Май виждате само това, което ви изнася? Че някой протестира защото иска да ходи с палатка на море? Не прочетохте дори статията? За дюните, за двойния аршин спрямо бетона и всички останали. За липсата на санкции срещу унищожението. Но после всички като теб питат "Къде бяхте когато..." Еми тук сме - колкото - толкова. Ти, ти къде си? И всички вие, които безучастно гледате, а после питате "къде бяхте".

 43. 43 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#27] от "izt21595181":

  От 2012 не съм стъпвал на БГ Черноморие и не рева за нищо :) но не спирам да се учудвам на алчността на бай Ганьо големия туристически бизнесмен.

  Не разбирам чужденците, които идват в България на море. И Турция и Гърция, могат да предложат много по-конкурентни услуги и по цени и по качество.

  Личното ми очакване е, всички тези Бг предприемачи които серат бетон наляво и надясно в корумпирани схеми, да се опарят много жестоко скоро и тогава ще се смея много.

 44. 44 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Наистина не може да разберете, че шибаните палатки с които ходим, просто ще бъдат заменени с поредните пре шибани и пре скапани комплекси на СИК и сие!!! Но един ден сами ще видите Карадере бийч Мол...или пък друго яко име - Аризона или Маями блу бийч енд спа ризорт 5*

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 45. 45 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  след узаконяването на заменките - подаръци на отбрани мутри и комунисти, парламентарният добитък просто довърши това, което започна.

  свинска история отвсякъде - кафява, грозна и смрадлива.

 46. 46 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Българското Черноморие е грозно и селско. Бетон на метри от морето, няма зеленина, няма мисъл за някакво развитие на курортите като облик. Няма инфраструктура. Няма качествено обслужване, няма запомнящи се преживявания, няма местни забележителности, няма многозначителни сувенири. На всичкото отгоре не е и евтино. С удоволствие давам повече пари (а те не са много повече) за Гърция. С удоволствие давам повече пари за Испания и Италия, Хърватска. Дори в Турция предпочитам да отида. Нашето море е отражение на обществото ни - то няма високи стандарти, даже и средни няма. Не цени естетиката и красотата. Интересува се от това да има къде да положи шкембе, да си хвърли фаса, да пие и да блъска храна в шкембето.

 47. 47 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#46] от "m_todorov":

  Аз не си давам с удоволствие парите на изброените от теб места, но ходя там защото ме боли сърцето за това в което се превърна най-хубавато море.

 48. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Егати. Най-лошото ни Черноморие най-скъпи и пълно. А, че някой не му харесва и имаме Свобода какво критикувате. Ей това бе мога да разбера.

 49. 49 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  На отявлени лицемери и търгаши като аФтора не вярвам! Алоу, къде си, дрОгарю Белев, когато във Врачанско, Сливенско, Ботевградско, Самоковско и на още сто места местните „роми“ секат като изоглавени горите? М? Или ти си само там, където инвеститора няма да те среши на път с една брадва, а ще му писне от твоите и на сподвижниците ти изнудвания и ще ви напълни бригадирската количка с пачки? Или си мислиш, че така ще продължаваш винаги? Казвай!

 50. 50 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Понеже се сочи традиционно като пример Гърция. Е, там има уредени къмпинги с ток и вода. Застрояването на нашите къмпинги просто пресича тази инициатива из основи, а би било страхотен бизнес. Мине се, не мине и изведнъж някаква зона по нашето Черноморие, била традиционен къмпинг, изведнъж попада в лапите на инвеститор, който решава да я застрои. Ето, срещу това протестират хората. И по български всичко се прави на инат - кемпери и каравани стоят на места където летуването е повече от мъчително. Единственото предимство е, че можеш да се движиш.
  Същото е със "свободно къмпингуващите" в София мигранти, които не зачитат никакви правила за паркиране и съседски взаимоотношения.

  CONTADOR GRATUITO!
 51. 51 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  До коментар [#3] от "Norman Granz":Ма що изобщо се обаждаш - стой с в панеля в Обеля и не си и мечтай за морето !
  —цитат от коментар 22 на karabastun


  Ама недей така бре. Ветеранът от горянското движение и водач на съпротивата срещу СССР в Европа плажува само от Côte d'Azur нагоре! Пие кафе в Монте Карло за по 30 евро, а какви вина жули не ми се говори, че нямам толкова нули на клавиатурата, че да ги овеществя в пари. Важното е във всеки пост да ни показва, какъв космополитен играч тежка категория е, докато тука селяците само жулим пърцуца и се плацикаме на плажа в Китен. Дано поне сам не си е повярвал все още...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 52. 52 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Томата го начу**а на едноклетъчните майкопродавци в Народното събрание. Толкова се стараят да угодят на господарите си, че са готови майките си в гроба да вкарат. Нещастници, изроди.
  Едва ли има друга държава, която да гони туристите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 53. 53 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Забравих да споделя нещо положително и хубаво в преишния пост. Томата беше направил този материал на видео във фейсбук. Тъпите ГЕРБ-ери (извинявам се за тафталогията) в параноичен пристъп го забраниха. Томата поиска да му публикуват материала във формата на текст. Всичките малко или повече читави медии публикуваха този текст. Поклон за тях.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 54. 54 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#4] от "svoboden":

  Точно политици като Белев да ни дават акъл къде и как да ходим, не мерси!
  —цитат от коментар 4 на svoboden


  Първо, Тома Белев не е политик в смисъла, който влагате вие. Второ, той акъл не дава. Хеле пък на вас. Безмислените каузи не са негови.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 55. 55 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#9] от "tosho_toto":

  Цялото общество е на едно мнение, че най-накрая трябва да се сложи ред, защото не е нормално всеки който иска да си разпъва палатка или кемпер където му скимне.Отгоре на всичко вместо това да го искат точно природозащитниците, те искат точно обратното, всеки да прави каквото си иска.
  —цитат от коментар 9 на tosho_toto


  Природозащитниците не оставят никакъв боклук, където и да са. В града, в планината, на плажа, в палатка, в кемпер, където се сетите. Те винаги спазват правилата и пазят не само природата.
  Няколко изрода с власт и слугите им като вас не са цялото общество.


  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 56. 56 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Гневно

  До коментар [#15] от "Yotce":

  Отворко, хайде публикувай снимки на заградените от каравани дюни. Лайно безподбно.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 57. 57 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#25] от "cmy12603507":

  "Като не ви изнася- отивайте в тъпата гърция"

  Мдааа... Действаме по почина "да изгоним българите от България"
  Наистина ли смятате, че като изгоните свободолюбивите българи ще ви стане по добре?

 58. 58 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#32] от "cmy12603507":

  "Не харесвам дивото и изобщо къмпингуването; предпочитам да спя в нормален недвижим имот, на нормално легло, с хубав дебел матрак, а не да земята и не виждам нищо романтично в дивото къмпингуване. Да се блъскам съзнателно в такова тясно жизнено пространство като в каравана или в кемпер, не е за мен. Предпочитам цивилизацията и не виждам какъв е проблемът човек да си пие кафето във ваканционният си имот на морето и да го гледа от терасата му, когато си пожелае, вместо да скитори из пущинаците и да рискува да си навлече всякакви заболявания от рода на лаймската болест, пренасяни от кърлежи и всякакви други обитатели на дивите пущинаци. Щом има хора, на които това им харесва, значи има хора и като мен и мнението на 2тш групи тези еднакво. Който иска да почива на палатка- негова си работа- плекситът ще застигне него, а не мен... Кой каквото прави, за себе си го прави...."

  Първо да те поправя за някои нещица.
  1)В кемпера си имам надматрачна постелка от мемори пяна (върху нормалните постелки) и искам да ти кажа, че едва ли ще намериш по нашето черноморие хотел с по малко от 4 звезди с по добра спалня.
  2) Банята в кемпера е по голяма от повечето душ кабини по евтините хотели.
  3)хладилника ми е 80 литра - по голям от хотелските.
  4)Точно в момента съм с кемпера...... на хотел. Просто сме с други хора и взехме кемпера за да си носим колелетата, лодката, въдиците и да имаме под ръка студени напитки по всяко време.
  Та... Явно хабер си нямаш от ходене някъде с кемпер, обаче даваш акъли.
  По лошото е, че не си даваш простата сметка, че никой от нас не се опитва да те убеждава да не ходиш на хотел, да разпъваш палатки и т. н. Вие (хората като теб) се опитвате да налагате вашите стандарти над нас. Няма да се получи със сигурност. Рано или късно мракобесието ГЕРБ ще приключи. Дано е останал нормален човек в държавата.

 59. 59 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1792 Весело

  За пръв път виждам октопод да реве та да се къса.

 60. 60 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1792 Любопитно

  До коментар [#56] от "Gopeто":

  Затворко, това ще ти бъде ли достатъчно?

  https://bit.ly/2Ihjpdb
  https://bit.ly/2wUEjYW
  https://bit.ly/2XegvxX
  https://bit.ly/2IHaqAT

 61. 61 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  най-хубавато море.
  —цитат от коментар 47 на falkoneti


  Айде, не по-високо от кундурите, ако обичаш.

 62. 62 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 867 Весело

  До коментар [#8] от "puknatastotinka"

  "Не се коси. На човек, дето политик от общественик не различава, акъл няма как да се даде..."

  Какво виждаме тук под номер 109?

  https://demokrati.bg/evroizbori-2019/kandidati/

  Аз съм си УФчар, но ако се изтъпанча и аз в някоя евролиста автоматично и веднагически ставам от обикновен овчар, овчар-политик.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 63. 63 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Кво ревете за нещо, което не е ваше? Оставете морето да си го мислят руснаците, и да подхващаме норвежко-ислямистката тема.

 64. 64 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#43] от "Chubachubs":

  А да ти е минавало през тролската глава, че може би твоите възприятия са изкривени, а не на туристите, посещаващи бълг. черноморие или на предприемачите? Може би ти и другите форумни лумпени сте сбъркани, а не те?

 65. 65 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Май виждате само това, което ви изнася? Че някой протестира защото иска да ходи с палатка на море? Не прочетохте дори статията?
  —цитат от коментар 42 на falkoneti


  Наивнико, темата с "бетона" винаги я вкарват към палаткаджийството само за тежест, за да не им лъснат голите наркомански задници, че протестират единствено за безплатното си ваканцуване. Двете неща немат никаква връзка, че да се смесват. Дали ще позволят на жълтопаветните наркомани да осерат един плаж или не, нема никаква връзка с това дали ще залеят същия плаж с бетон или не.

 66. 66 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Гербаджия и мозък. Несъвместими понятия. Да ме простят Андрей Ковачев и Тодор Чобанов, ама всичкото им друго е просто матриял/ по бат Боце/

 67. 67 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#65] от "izt21595181":

  Точно!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 68. 68 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Май отдавна не сте излизали от панела?...

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Първо на троловете
  - не знам къде е мидената ферма в Дълбоки и никога не съм бил там. Не ям миди и други морски животни живеещи в замърсени води.
  - така нареèният обществен съвет на МОСВ просъществува в трите месеца на служебното правителство на Райков и не е гледал никакви ОВОСи и екологични оценки, защото не може - това е функция на ВЕЕС
  - къде съм бил когато секат тук и там - където си искам аз съм гражданин и данъкоплатец, този въпрос го задавайте към ГЕРБ, ДПС, БСП , Обединените патриоти и Воля и 440 000 държавни служители на които си плащате данъците, на мен нищо не плащате и ходя където си искам
  За Петър Драганов - проèтете текстовете на закона, не боли от четене или мислене. Вие коментирате 24 в ал.1 за забрани , които са написани в следващата алинея 2. Не съм в Кърджали защото съм свободен гражданин и имам право да живея където си искам в България и ЕС, но не ми пречи Вие чè живеете в селото където сте роден.

 71. 71 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#49] от "Santos":
  "На отявлени лицемери и търгаши като аФтора не вярвам! Алоу, къде си, дрОгарю Белев, когато във Врачанско, Сливенско, Ботевградско, Самоковско и на още сто места местните „роми“ секат като изоглавени горите? М? "

  А бе, Педро недоклатен, на "дрОгарю Белев" ли му е работа да следи и гони "изоглавените" по горите. А дрОгаря ти министър и всичките държавни институции, на които аз и ти им плащаме заплатите , да си чешат по цял ден ташаците и да се правят не невидяли, нечули и неразбрали. Защо си толкова задръстен, бе качулатко прост? И защо си с качулка, Педро смотан? От кого си криеш мутрето? Така ли си ходиш и по улиците и шариш фасадите със спрейче, педерастче недоклатено?!

 72. 72 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#70] от "Тома Белев":

  Петър Драганов те е разфасовал бе "експерте" дето си ходиш където си искаш. Или му отговори, или отлитай!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 73. 73 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#71] от "Косьо Генчев":

  Ей комуне, я по кротко с квалификациите и обидите. дрОгарът ти Белев прави политическа кариера с тази зеленясала кауза! Затова и има въпроси към точно него! На което дрОгарът отговаря: аз правя и ходя където си искам! Ха ха! дрОгар! :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 74. 74 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 300 Любопитно

  До коментар [#70] от "Тома Белев":

  И тоя тръгнал политик да става?! Ето тук във форума има няколко ваши потенциални избиратели! Убедете НИ, че статията ВИ не е една груба манипулация, фейк нюз, или по народному една мазна и дебела лъжа! Както "намекна" колегата от форума Петър Драганов, и аз също мисля, че вашата статия е долнопробен фейк! Айде започвайте да му отговаряте точка по точка, политиканче! А ние ще си преценим колко струвате, и изобщо ставате ли за политик, или нивото ви е тартор на надъхана агитка! Айде! Силни думи са това, или ще предпочетете да си замълчите, и да ходите някъде другаде "където си искате", чакаме!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 75. 75 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#74] от "ndb":

  не виждам защо д а убеждавам хора, които могат сами да четат и мислят с главите си. Ето текстовете на закона който приеха и коментирам. Четете и мислете.
  „Чл. 10а. (1) Извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги в поземлени имоти или части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, попадащи в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им могат да се обособяват места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани.
  (2) Местата по ал. 1 не се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма. В тях се разрешава поставянето само на обекти по чл. 153, ал. 1, т. 5 от Закона за горите - архитектурни елементи за обслужване на отдиха и туризма без търговско предназначение като: кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не представляват строителство по смисъла на Закона за горите и на Закона за устройство на територията.
  (3) Условията и редът за определяне на местата по ал. 1, правилата и нормативите за устройването и ползването им, както и за престоя в тях, се определят с наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на земеделието, храните и горите, министъра на околната среда и водите и министъра на туризма.
  (4) Местата по ал. 1 не могат да попадат в границите на защитени територии от категориите по чл. 5, т. 1, 3, 4 и 6 от Закона за защитените територии.“

  „Чл. 24в. (1) Който постави палатка, шатра, или паркира кемпер или каравана в чужд имот извън местата, определени по реда на чл. 10а, се наказва с глоба от 500 до 1000лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. Когато нарушението е извършено повторно наказанието е глоба от 1500 до 3000 лв.
  (2) Който устройва места за разполагане на палатки, кемпери или каравани в нарушение на разпоредбите на чл. 10а се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв. или с имуществена санкция от 10000 до 20000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. Когато нарушението е извършено повторно наказанието е глоба от 6000 до 10000 лв. или имуществена санкция от 12000 до 60000 лв.“

  Чл. 30. (1) Който в нарушение на закона постави преместваеми обекти и съоръжения върху подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А", ако по друг закон не е предвидено по-тежко наказание, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв. или с имуществена санкция от 3000 до 10 000 лв.
  (2) Който в нарушение на закона постави шатра, палатка, навес, заслон или друг вид съоръжение върху подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А", ако по друг закон не е предвидено по-тежко наказание, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв. или с имуществена санкция от 1000 до 3000 лв.
  (3) Който в нарушение на закона премине или спре превозно средство за престой или за паркиране върху подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А", ако по друг закон не е предвидено по-тежко наказание, се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв. или с имуществена санкция от 3000 до 5000 лв.
  (4) Когато нарушението по ал. 1 е извършено повторно, наказанието е глоба от 3000 до 6000 лв. или имуществена санкция от 5000 до 20 000 лв.
  (5) Когато нарушението по ал. 2 и 3 е извършено повторно, наказанието е глоба от 1000 до 3000 лв. или имуществена санкция от 5000 до 10 000 лв.

 76. 76 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 300 Любопитно

  До коментар [#75] от "Тома Белев":

  Ами като не виждате защо да убеждавате хора, които не можели да четат, защо написахте тази статия пълна с лъжи?! Ок, постнали сте сега и закона, чудесно, аз проблем не виждам, сега вие ни обяснете къде е проблема в закона?! Статията с фейк, не ми се връзва?! Аз да попитам, в кой параграф влиза фейка с 1000лв глоба за плажна кърпа? Ако спра с каравана на отбивка на път, къде е тоя фейк? И кой точно друг параграф и кое точно е проблем за вас, че написахте цяла статия? За всеки пункт от статията ви, аз искам да посочите: ето на този член и този параграф се дължи! Действайте! Иначе олеквате..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 77. 77 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#20] от "svoboden":

  Парти-джъмпер? Или може би: парти-хопер?

  master
 78. 78 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#76] от "ndb":

  нищо не мога да направя в област, която родителите и учителите Ви не са се справили. За съжаление, това, че човек може да пише, измамно създава впечатление, че може и да мисли. Написах статията защото така искам и така виждам състоянието. Не Ви задължавам да я харесвате. Ако имате друго мнение напишете го. Не се обяснявам на лица, които ги е срам да застанат с името си и лицето за да защитят позицията, която имат. Като престанете да се срамувате от името и лицето си мога и да Ви обясня, но признавам, че ще ми е трудно, като гледам основата.

 79. 79 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 300 Любопитно

  До коментар [#78] от "Тома Белев":

  Статията ВИ е съставена от няколко точки, неща които вие твърдите. Аз твърдя че закона е ок, а вашата статия е фейк новина, и груба манипулация. По вашите основни точки от статията, можете ли да посочите конкретни параграфи, алинеи въз основа на които да се обосновете?! Или не можете?! Статията някакъв анализ на закона ли се води?! Или пропаганда и лозунги?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 80. 80 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 300 Весело

  До коментар [#78] от "Тома Белев":

  За личните нападки естествено ще си замълча, но всеки има право да демонстрира нивото си! Относно дали ме е срам от името и лицето си, дори и да е така, аз лични данни в този форум нямам никакво намерение да споделям, сега или когато и да било. И това е мое право. Други колеги са застанали с имената си, ако не на мен - анонимния, обяснете на тях! Но иначе и аз, и те сме гласоподаватели :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 81. 81 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 300 Весело

  До коментар [#78] от "Тома Белев":

  И аз не разбирам защо се обяснявам с лица с 2 пъти по малък рейтинг от моя! Ами че аз ако застана с името и лицето си, както ме призовавате, а и ако взема че направя партия с моята кауза, нали ще направя 2 пъти по голям % на избори от вас?! Ха ха, смешник! Тръгнал с мен да се сравнява :) обоснови си долния фейк бе, умник! Това се иска от теб, не разбра ли?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 82. 82 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 605 Неутрално

  леле колко са чувствителни троловете изкраващи си парите с драскане по форумите

 83. 83 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 300 Весело

  До коментар [#82] от "Тома Белев":

  Еее не може всички да сме автори на фейк новини, долнопробна пропаганда, хейт и манипулации, какъвто сте именно вие! Последно, ще си обосновете ли фейк тезите от статията, или не? Айде бегай на орлов мост да протестираш! Това ти е нивото: да надъхваш едни зелени хипарчета с поредната доза фейк измишльотини! Те ще те разберат! Имай си се за голяма работа! Все пак фейк автор и тартор на агитка, си е ехееееей, абе голяма работа :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 84. 84 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Ей, зелени кратни, разберете в България не може да има диви места по цялата и територия. Или хората или природата. Това е вашия избор. Никогс хора като Белев не са предлагали баланс.

 85. 85 Профил на gogobyte
  gogobyte
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Пожелавам бетоновоз на всички зелени и специално на баш извратения зелен Томато Белен.

 86. 86 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 605 Весело

  Ей, зелени кратни, разберете в България не може да има диви места по цялата и територия. Или хората или природата. Това е вашия избор. Никогс хора като Белев не са предлагали баланс.
  —цитат от коментар 84 на patrokalche


  видяхме колко подкрепа получи лидерът на така наречената Национална асоциация Българско Черноморие на изборите - цели 181 гласа, така че е разбираемо защо се пенявите. Вашият избор винаги е бил "да продадем земите на дедите си най-скъпо и да избягаме в майка Гърция"

 87. 87 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  Първо на троловете- не знам къде е мидената ферма в Дълбоки и никога не съм бил там. Не ям миди и други морски животни живеещи в замърсени води.- така нареèният обществен съвет на МОСВ просъществува в трите месеца на служебното правителство на Райков и не е гледал никакви ОВОСи и екологични оценки, защото не може - това е функция на ВЕЕС- къде съм бил когато секат тук и там - където си искам аз съм гражданин и данъкоплатец, този въпрос го задавайте към ГЕРБ, ДПС, БСП , Обединените патриоти и Воля и 440 000 държавни служители на които си плащате данъците, на мен нищо не плащате и ходя където си искамЗа Петър Драганов - проèтете текстовете на закона, не боли от четене или мислене. Вие коментирате 24 в ал.1 за забрани , които са написани в следващата алинея 2. Не съм в Кърджали защото съм свободен гражданин и имам право да живея където си искам в България и ЕС, но не ми пречи Вие чè живеете в селото където сте роден.
  —цитат от коментар 70 на Тома Белев


  Напротив, няма нищо по-лицемерно от това да кажеш „на мен нищо не плащате“. Плащаме ти и то много здраво, защото по твоите изсмукани от пръстите на краката „програми“ за броене на комарите по Дунава, за спасяване на ливадния дърдавец, за „ужасната смяна на местообитанията“ на костенурки и кърлежи, се плаща от държавата, от нашите данъци и от невъзможността да построим жизнено необходими магистрали и ски-курорти! Ясно ли ти е, господин лицемер? След като си се заел да врещиш като преклецан папуняк и днеска, и нощеска за „запазване на природата и околната среда“, вече не можеш да кажеш „ходя където си искам“! Вече си ангажиран и то не от нас, данъкоплатците, а от собствената си алчност и наглост! Така че ще ходиш там, където природата и горите са застрашени от изсичане и обезлесяване, образуване на свлачища и други трайни негативни изменения, а не там, където можеш да изнудваш бизнеса и хората с тъпите си крясъци! Абсолютно съм сигурен, че и през ум няма да ти мине да осмислиш това, което ти пиша, но после да не кажеш, че не си бил предупреден! Твоята дейност и на подобните ти е вече директно антидържавна, антиконстутиционна и антибългарска! Ясно ли е? И няма да закъснее денят, в който ще бъдеш съдебно преследван! Тя и кметицата на Младост си мислеше, че е недосегаема, ама ще лежи на топло минимум 10 години! А като си толкова ербап, що не пробваш да ме осъдиш за това, което ти пиша тук? М? Тогава ще видиш колко си популярен, авторитетен, известен и поддържан! Пак заповядай!

 88. 88 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1523 Весело

  До коментар [#49] от "Santos":"На отявлени лицемери и търгаши като аФтора не вярвам! Алоу, къде си, дрОгарю Белев, когато във Врачанско, Сливенско, Ботевградско, Самоковско и на още сто места местните „роми“ секат като изоглавени горите? М? "А бе, Педро недоклатен, на "дрОгарю Белев" ли му е работа да следи и гони "изоглавените" по горите. А дрОгаря ти министър и всичките държавни институции, на които аз и ти им плащаме заплатите , да си чешат по цял ден ташаците и да се правят не невидяли, нечули и неразбрали. Защо си толкова задръстен, бе качулатко прост? И защо си с качулка, Педро смотан? От кого си криеш мутрето? Така ли си ходиш и по улиците и шариш фасадите със спрейче, педерастче недоклатено?!
  —цитат от коментар 71 на Косьо Генчев


  Папагалче, що не си облечеш едно „карате-ги“, пък да дойдеш в дожото на Академика да те „доклатим“?

 89. 89 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Любопитно

  До коментар [#8] от "puknatastotinka":

  Тома Белев бил "общественик" ?!

 90. 90 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  До коментар [#25] от "cmy12603507":

  Щом си пушачка (а навярно си и пиячка), ясно е колко си способна да схванеш какъв е проблемът на хората защитаващи и последните незамърсени от човешката алчност местенца...

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 91. 91 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  До коментар [#87] от "Santos":

  Схващаш ли, че ако измрат ливадните гадинки и други подобни на тях, с които се подиграваш и ти си готов за умиране?
  Как си представяш живота без други живи същества около теб?
  Аман от многознайници, които оригиналничат на гърба на цялото население!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 92. 92 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1523 Весело

  До коментар [#87] от "Santos": Схващаш ли, че ако измрат ливадните гадинки и други подобни на тях, с които се подиграваш и ти си готов за умиране? Как си представяш живота без други живи същества около теб? Аман от многознайници, които оригиналничат на гърба на цялото население!
  —цитат от коментар 91 на Храбър


  Бъди рахат, много по-наясно съм от теб, че „ливадните гадинки и други подобни на тях“ няма да измрат, нито се нуждаят от лицемерни грижи срещу заплащане! Виж, ако тръгнат да измират пчелите, тогава не само аз ще съм „готов за умиране“, а и човешкият род! Само че не съм чул досега фалшивите „природозащитници“ у нас да са се загрижили особено за пчелите и за пораженията от пестицидите, които ги убиват! Други въпроси?

 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Весело

  Цялото общество е на едно мнение, че най-накрая трябва да се сложи ред, защото не е нормално всеки който иска да си разпъва палатка или кемпер където му скимне.Отгоре на всичко вместо това да го искат точно природозащитниците, те искат точно обратното, всеки да прави каквото си иска.
  —цитат от коментар 9 на tosho_toto


  Да бе!
  "Цялото общество" иска само крадците и мошениците, които са си направили хотелчета да печелят от морето, а то (обществото) да им плаща за нахалството!
  Смешник!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#70] от "Тома Белев":

  Г-н Белев,само искам да Ви питам как спите,след като знаете,че вие и вашата клика сте една от причините за смъртта и зтраданията на десетки в Кресненското Дефиле,заради забавяне на строежа на "Струма" там?!

 95. 95 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#60] от "Lemmy": От факта, че вие и обичаните от вас ваши господари си изхвърляте боклука през прозореца и никога в кофите за боклук, не означва, че всички други го правят. Снимките на паркираната ваша каравана в нарушение на закона, не означава, че всички къмпингари не спазват законите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 96. 96 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#19] от "sasoss":

  До коментар [#5] от "Norman Granz":И аз мисля, че мнението на Тома Белев трябва да се чете с доста предубеждение. като член на обществения съвет към МОСВ одобри ОВОСа на Южен поток България. Да припомня, че се предвиждаше бетонирането и асфалтирането на едни 400-500 декара в защитена зона по Натура. Нещо като перките на Калиакра или по-лошо. Тогава вместо подобна статия имаше само неговия подпис-индулгенция. Отделно е как ОВОСа го одобриха със светлина скорост. Но за това заслугите са най-вече на правителството на Газпром, т.е. на Орешарски. Вероятно е прав, но заради непоследователните изяви, някак олеква позицията му.
  —цитат от коментар 19 на sasoss

  Тома Белев едва ли им нужда от моята подкрепа, но ми се струва, че разчитате на непознаването на материята от форума. Аз също не съм чел ОВОС -а за Южен поток, а и да го прочета едва ли ще разбера нещо. Няколко неща будат съмнение в мен. По времето на Орешарски Тома Белев и другите експерти еколози бяха подменяни в обществените съвети с послушни хора. Второ, решението на колективен орган се взима с някакво мнозинство. Не става ясно дали Белев е гласува за, или е гласувал против, а мнозинството е взело друго решение. Трето, в Натура 2000 режимите не са единствено забранителни. Поне не навсякъде. Четвърто, газопроводите са стратегически обекти за държавата и обикновено за тях има изключение от забраните. Пето, ако законът казва, че може да се построи, ако въздействието върху околната среда е незначително, или е възможно да има адекватни компенсаторни мерки, то няма как да глаасува против. Това би било действие продиктувано изцяло от личен интерес.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 97. 97 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Гневно

  До коментар [#94] от "yanne":

  До коментар [#70] от "Тома Белев":Г-н Белев,само искам да Ви питам как спите,след като знаете,че вие и вашата клика сте една от причините за смъртта и зтраданията на десетки в Кресненското Дефиле,заради забавяне на строежа на "Струма" там?!
  —цитат от коментар 94 на yanne

  Тома Белев и "кликата му" ли не строят тунел през дефилето?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#32] от "cmy12603507":

  Да седнеш да се грижиш за здравословното състояние на човек спящ на палатка, при положение, че пълниш устата си ежеминутно с боклук (пушачка си) е меко казано комично :)

 100. 100 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#97] от "Gopeто":

  Не строят.една от глсвните причини са да не се строи в Дефилето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK