Агентите на ЩАЗИ днес. Имат ли право да говорят?

Агентите на ЩАЗИ днес. Имат ли право да говорят?

© Надежда ЧипеваТекстът е препечатан от "Свободна Европа".


30 години след падането на Берлинската стена покаянието е невъзможно, но е изчезнал и страхът от ЩАЗИ. Ето две истории, които показват лицето на един нов разговор за миналото.


Щефан Шварц. Как живее днес, след като е работил за ЩАЗИ?
Днес Щефан Шварц е сатиричен писател, изкарва си хляба с писане на комедии и развлекателни четива за свободното време. През 2016 г., когато е на 51 години, става сценарист на 6-серийната телевизионна комедия "Седвиц", излъчена по обществената телевизия ARD. Тя представлява разказ за живота в ГДР, изпълнен с вицове. Хората на ЩАЗИ са показани като човеци с чувство за хумор.


Има ли право някой, който е работил за ЩАЗИ, да ни разказва за онова време? Или, както риторично пита тогава списанието Zeit Magazine –


"може ли дяволът да ни разказва вицове за ада?"


Щефан Шварц е бил на 17 години, когато по собствено убеждение е започнал обучението си в Министерството за държавна сигурност на ГДР, получило известност като ЩАЗИ. Когато пада Берлинската стена, е бил на 24 и е продължил да учи. Получил е стипендия от ЩАЗИ и е започнал да следва журналистика в Лайпциг. Напуска централата на източногерманските тайни служби през 1990 г., с последните уволнени. Точно тогава, като млад журналист, започва да работи като кореспондент от Саксония за новооснованото източно издание на популярния западногермански вестник TAZ.


Вестникът си поставя за цел да разказва именно за нарушенията на гражданските права в Източна Германия. Шварц пише. Започва и собствена рубрика като коментатор за новооснования опозиционен лайпцигски вестник DAZ. Никой не знае за неговата дейност при ЩАЗИ. Докато през пролетта на 1991 г. TAZ не се сдобива с досиетата на дузина бивши офицери на ЩАЗИ. Там редакцията открива и името на собствения си кореспондент – Щефан Шварц.


Още в следващия брой DAZ публикува разговор с него. Както винаги, такива разговори започват с класическите въпроси: Защо изчака да бъдеш разобличен, а не си призна пред нас? Защо излъга доверието ни? Шварц отговаря следното: "Така спечелих една подарена година. Година, в която всички ме приемаха като човек, без етикета "Щази". Благодарен съм, че имах тази година. Повече няма да ми се случи


Не бях и помислял, че водя двоен живот.


Времето беше невероятно, всичко беше отворено, а аз – обучен журналист."


В обширния портрет на Шварц, който "Zeit Magazine" прави, бившият офицер разказва за най-тежкия период от живота си, след тази случка – където и да отиде, каквото и да се опита да напише или публикува – бива отхвърлен. "Този е Щази-Шварц, остави го". Това продължава години. Обръща се към сатирата и започва да пише забавни, неполитически, хумористични книги. "Това ме спаси", споделя той пред "Zeit Magazine". Едва преди няколко години, през 2015, забелязва, че вече не е отхвърлян и руган заради миналото си в тайните служби.


Именно това е и големият въпрос, който списанието през 2016 поставя – дали 25 години след края на комунизма можем да дадем възможност на тези, които са извършили неправди и са подкрепяли режима, да говорят, ако искат да говорят? "Не е ли това историческият момент на нашето обединение – когато сме в състояние не само да демонизираме хора като Шварц, но и да им задаваме въпроси?"


Този въпрос, 30 години по-късно, звучи по същия начин. Защото хората, които искат да говорят, се броят на пръсти. И защото това, което казват, се различава от това, което повечето очакват.


Бернд Рот. Агентът на ЩАЗИ, който не намира издател


Бернд Рот, например, е друг такъв случай. Роден е през 1951 г. в Тюрингия, през 1967 г. става неофициален сътрудник на ЩАЗИ в Гера, през 1973 г. вече е официален служител. През 1990 г. стига до ранга майор. През 2011 г. пише автобиографичната книга "Сведения на един извършител от ЩАЗИ или животът е единствено чувство"[2].


Интересно е, че за книгата така и не се намира издател, но тя може да бъде четена като Kindle издание. Части от нея могат да бъдат прочетени и на доста популярния и авторитетен сайт на централата за гражданско и политическо образование bpb. Рот взима участие в редица политически дискусии, включително с хора като Роналд Ян, председателят на Комисията по досиетата.


"За мен е важно да отворя биографията си и да започна собственото си преосмисляне. От един офицер на ЩАЗИ се очакват винаги две неща – да се разкае публично и на всеослушание да признае, че ГДР не е била правова държава


Но покаянието и помирението са много лични неща.


Срещал съм се няколко пъти с хора, които са били подложени на репресии от ЩАЗИ. С някои имам вече приятелски отношения. Подобно развитие е възможно само при взаимно уважение. Никога въпросът за покаянието не е бил тема на разговор. Това, за което съжалявам, е че не съм имал силата да се противопоставя в моментите, когато съм изпитвал вътрешни колебания."


Щефан Шварц също не говори за покаяние и лична вина. "За какво си виновен, когато си на 20? Можеш ли да носиш вина за цялата система?" За най-тежко свое прегрешение приема предложението, което прави на трима души, да станат агенти. И тримата отказват. След падането на Берлинската стена е успял да говори и с тримата. Фактът, че режисьорът на филма "Седвиц" му се доверява за сценария, че му дават възможност да пише, че сериалът е излъчен, вижда като нова историческа възможност. Сякаш вече има достатъчно дистанция. Няма ги страстите на 90-те. Никой не го сочи вече с пръст – "Щази-Шварц".


Архив на куража


Кога подобна дистанция става възможна и кога за миналото може да се говори диференцирано? Вероятно, всяко общество дава свои отговори на тези въпроси. В Германия, изглежда, отдавна го няма страхът от ЩАЗИ. Историческите изследвания през последните години показаха, че далеч не всички на изток са били ченгета и сътрудници на ЩАЗИ. Точно обратното – Комисията по досиетата в Мекленбург-Форпромен например доказа, че от всеки петима души трима са отказвали да сътрудничат. Тези откази също са част от документите на Комисията, които я превръщат не само в архив на сътрудничеството и послушанието, но и в архив на гражданския кураж.


Подобна дистанция, която 30 години по-късно дава право на извършителите да отговарят на въпроси, идва вероятно и заради сериозното отношение към темата ЩАЗИ на самите управляващи. Преди по-малко от месец, на 15 май, почти незабелязано, немското правителство взе едно важно решение - удължи срока, до който ще продължат да бъдат проверявани за официални или неофициални връзки със ЩАЗИ определени лица, особено заемащите публични длъжности. Този срок трябваше да изтече на 31 декември 2019, но с новото решение е удължен до 31 декември 2030 година. Министърката на културата Моника Грютерс обяснява решението с "респект към хората, които продължават и до днес да страдат от репресиите и другите психологически методи за тормоз на ЩАЗИ."

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1936 Любопитно

  А с бившите комсомолци как е положението? Питам за една позната (вече е баба)....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  Липсат на лустрация бърка съдбата на България за много години напред. И сега службите дърпат конците и са кукловодите и на политиците и на олигарсите и на админстрацията и на съдебната и на репресивната системи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Schwarz е белязан като черна овца, Gestapo-то раздава ордени.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 4. 4 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 694 Разстроено

  а у нас ДСмръсниците биват дори награждавани от Библиотекарският,като Митьо Гестапото например,или като Кеворкян-доносникът Димитър,заел позиция на морален стожер,пфу гнус!

 5. 5 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  А тук хората на комунистическата ДС не само че благоденстват, но и държат на власт потомствения комуняга Борисов.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 6. 6 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 541 Неутрално

  В България управляват!

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  До коментар [#4] от "nibelung2":

  А Буда ни будалка години наред и раята го бокотвори !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 370 Неутрално

  А с бившите комсомолци как е положението? Питам за една позната (вече е баба)....
  —цитат от коментар 1 на venci4


  Изключително глупав въпрос:
  „Имат ли право да говорят агентите на ЩАЗИ днес?“

  Все едно дали имат право Иво Инджев и Г. Коритаров – агенти да ДС - да говорят днес. Нека си говорят за да видим доносниците на ДС какви тези защитават,кои са им приятелите, на кои партии симпатизират !  До коментар [#4] от "nibelung2":

  До коментар [#5] от "b_52_strato":

 9. 9 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Поне на мен историите звучат много далечно; възможни в съвсем друга реалност.
  В България познатите ми /лично/щатни и нещатни служители на българската ДС са много далеко от образите в статията. Нямам данни за тяхно пряко участие в репресии, но обхватът на дейността им преди и след промените е от ръководене на акции на иманярската мафия, нелегален алкохол /цял един винпром работеше паралелно за групата/, рекетиране на изселващи се за Турция, до бракониерски дърводобив, овладяване и източване на няколко фалиращи малки държавни предприятия, финансови измами, включване в съмнителни проекти с еврофинансиране... Хората минават за успели предприемачи и, в частни разговори, открито показват презрението си към всички нас, които сме били и сме извън техния кръг. Нищо, че някои от тях ме наричат "приятел".

 10. 10 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  “Агентите на ЩАЗИ днес. Имат ли право да говорят?”
  ——
  Само ако са на “правилната ” позиция ... както и всички останали. Пусто лицемерие, прозира дори в начина, по който се формулират въпросите

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 11. 11 Профил на Жълто паве
  Жълто паве
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Може ли дяволът да ни разказва вицове за Ада.

  Очевидно може. 90% от гостите в публицистичните предавния по националните ни телевизии са доказани бивши агенти на ДС.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4113 Весело

  До коментар [#10] от "Gretel":

  същото важи и за синчетата на комунисти и доносници. дори някои по будни и титла добър олигарх му дават

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Мдааа. Затова Германия е Германия, а България - най - бедната страна в ЕС. У нас няма покаяние, а долните ДС престъпници са в центъра на политиката, икономиката и културата. А, вината - само с мезета.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4113 Весело

  а петимата от РМС дето след малко ще се излюпят имат ли право? а надеждата на комсомол и партия прогноза за атлантическото време могат ли да редят ? посочените примери станали писатели , докато други сашета просто смениха господаря и със същата скорост въртят плочата.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 3001 Любопитно

  У на не само говорят, че и медии притежават.

 16. 16 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Виждате една нормална история, от една нормална държава. В България такива нормални истории няма. Тук е точно обратното, ако не си бил в ДС не може да си журналист, не може да си политик, не може да си нищо. Трябва да си бил в репресивният апарат на БКП за да успееш. Няма обществено порицание, тези от ДС се хвалят колко се гордеят с това, е са били част от тоталитарната система.

 17. 17 Профил на Жълто паве
  Жълто паве
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#10] от "Gretel":същото важи и за синчетата на комунисти и доносници. дори някои по будни и титла добър олигарх му дават
  —цитат от коментар 12 на дерибеев


  Може ли слагащите минуси да обяснат позицията си
  Фактът си е факт: Бащата и братът на Иво Прокопиев са агенти на ДС.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 18. 18 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3260 Весело

  А с бившите комсомолци как е положението? Питам за една позната (вече е баба)....
  —цитат от коментар 1 на venci4

  А-а,добре са - и FDJ - лерите , и ДКМС - те,особено тези ,които са били ръководители по времето на Хонекер и Живков.:)))) Като дялани камъни са - в какъвто ѝ зид да ги сложиш- все стават.:))) Една немска баба, толкова години вече води Германия нанякъде...Накъде точно я води е трудно да се каже,но те си знаят... Бабата е химик,все ще да е помислила, сместа,която е забъркала да не е взривоопасна...:))))
  Нашите- и те са добре,наместили са се,наместили са ги...всичко им е ОК...:)))
  Да му мислят редовите членове на тези две организации...

 19. 19 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  "Комисията по досиетата в Мекленбург-Форпромен например доказа, че от всеки петима души трима са отказвали да сътрудничат. Тези откази също са част от документите на Комисията, които я превръщат не само в архив на сътрудничеството и послушанието, но и в архив на гражданския кураж.""

  Колко хора са отказали да сътрудничат, германците и това са научили. Трима от пет.
  При нас знаят ли се каква е бройката на отказите или всичко минава под графа, такова беше времето.
  Оправданията на комунистическата власт и нейните репресивни служби ги знаем. Новото в тази посока е позоваване на минало време, свършено време.

 20. 20 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Липсат на лустрация бърка съдбата на България за много години напред. И сега службите дърпат конците и са кукловодите и на политиците и на олигарсите и на админстрацията и на съдебната и на репресивната системи.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Браво, кмете!

 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  “Агентите на ЩАЗИ днес. Имат ли право да говорят?”——Само ако са на “правилната ” позиция ... както и всички останали. Пусто лицемерие, прозира дори в начина, по който се формулират въпросите
  —цитат от коментар 10 на Gretel


  И коя е правилната позиция, другарке?

 22. 22 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#10] от "Gretel":същото важи и за синчетата на комунисти и доносници. дори някои по будни и титла добър олигарх му дават
  —цитат от коментар 12 на дерибеев


  Дерибеев, ама и ти ли се пишеш борец против комунизЪмЪ? Не станахте ли малко повечко?

 23. 23 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Няма нищо лошо ако ДС-доносниците се пробват да пишат книжки, лошото е, че у нас списват всички вестници и управляват телевизии...

 24. 24 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#21] от "bez_ime2":

  “И коя е правилната позиция, другарке?”
  ——
  Ама как коя, бе другарю?! Толкова Ви се обясняваше на партийната школа! Ама че матрял!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4113 Весело

  До коментар [#22] от "bez_ime2":

  ми не ми пука за комунизЪма ви, ама на лицемерие, грабеж/приватизация, .... да му викате борба с комунизма си е комичен прочит на учебника на КГБ . не случайно ви наемат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11967 Неутрално

  По Щази е най-добре да се съди за заметените следи тук, в България

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Защо авторката говори за ченгетата от ГДР, а не за тези в България ? Че те са навсякъде - Коритаров, Дремджиев, Илиан Василев и т.н. Ами собственика на "Дарик" също е бил доносник на ДС. Какво да кажем за хора като Иво Инджев ? От сутрин до вечер може да гледаме доносниците на ДС, които дават акъл.
  Май че Инанова се страхува да говори за това. Крайно време е тези да не бъдат показвани по медии и да не участват в предавания на радиостанциите.

 28. 28 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  За разлика от ГДР, в България не бяха лустрирани ръководните лица на политическата полиция и те овладяха новите политически структури. И досега много от важните неща се решават от кръга Монтарей или по-висш орган. Дори апартаментгейт беше дирижиран от тази задкусна структура. Опитатаха се да овладеят дори "Свободна Европа".

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4113 Весело

  До коментар [#27] от "krf54523578":

  и всички изброени пищят как им застрашавали свободното слово

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4407 Любопитно

  До коментар [#25] от "дерибеев":

  Покаяние,помирение ......и накрая ,книга за прехода......
  После аплодисменти...... след това още аплодисменти......
  И накрая......" Аз съм си в отрядааа"......

  Bukalemun
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4113 Весело

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  ми той този с книгата си е изваден от учебника ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#21] от "bez_ime2":“И коя е правилната позиция, другарке?”——Ама как коя, бе другарю?! Толкова Ви се обясняваше на партийната школа! Ама че матрял!
  —цитат от коментар 24 на Gretel


  Другарке, ама аз не съм бил прилежен партиец като вас и не ми разясняваха партийна позиция..., признавам си, не съм добър "матрял" за светлото ви бъдеще. Аз съм буржоазен елемент...

 33. 33 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#25] от "дерибеев":

  "ми не ми пука за комунизЪма ви, ама на лицемерие, грабеж/приватизация, .... да му викате борба с комунизма си е комичен прочит на учебника на КГБ . не случайно ви наемат""

  Не ти пука за комунизъма ли? Тъй ли? Какво си се разплакал тогава? Примитивните кадесарски номера не хващат дикиш, не го ли разбра най-сетне.
  За грабеж копни и разгледай в т.нар. "Комисия Тамбуев" и ДС грабежите с неизвестен извършител.
  За приватизацията виж условията на МВФ за сключване на стендбай споразумения.
  Само да ти напомня, че без тези споразумения нямаше да имаш нито комп, нито нет.
  Малка европейска Венецуела щяхме да с ме.
  Преди да почнеш да бълваш глупости, виж какво представлява МВФ, с какво се занимава и на кого помага. Айде отивай да четеш и след някой и друг ден пак се появи.


 34. 34 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#22] от "bez_ime2":ми не ми пука за комунизЪма ви, ама на лицемерие, грабеж/приватизация, .... да му викате борба с комунизма си е комичен прочит на учебника на КГБ . не случайно ви наемат
  —цитат от коментар 25 на дерибеев


  Дерибеев, как да не ти пука за комунизЪмЪ, та нали постоянно го защитаваш?

 35. 35 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#33] от "gmbh":

  На Дерибеев не му пукало за комунизма, ама е против приватизацията... :)

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4113 Весело

  До коментар [#35] от "bez_ime2":

  къде видя приватизация? винаги грабеж си е било

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  България е толкова далеч от Германия, толкова далеч от такъв начин на мислене описан в статията, че... Не че и тук хората не искат да е така, но не е така. Тези, които управляват се други. В Грмания просто ГДР изчезна и управлението беше поето от ФРГ. И ФРГ налижи свои правила, правилни правила, нормални правила. Докато в България управлението беше поето то БКП (създала различни партии "патриотични", "турски" "земеделски" и т . н.) и правилата се налагат от БКП. Как да има промяна като БКП трябва да е против себе си?

 38. 38 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#35] от "bez_ime2":

  "На Дерибеев не му пукало за комунизма, ама е против приватизацията... :)""

  Веднъж оформени, батаците в нечия електромерна кутия няма как да се избистрят.

 39. 39 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#35] от "bez_ime2":"На Дерибеев не му пукало за комунизма, ама е против приватизацията... :)""Веднъж оформени, батаците в нечия електромерна кутия няма как да се избистрят.
  —цитат от коментар 38 на gmbh


  Така е... :)

 40. 40 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#35] от "bez_ime2":къде видя приватизация? винаги грабеж си е било
  —цитат от коментар 36 на дерибеев


  Относно грабежите, обърни се към Нинова...

 41. 41 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  [quote#17:"Жълто паве"][/quote]

  Повечето хора са влезли в някакви отношения с ДС по чисто прагматични ,най-често кариерни съображения,Било за да си спестят проблеми,било да получат предимство.За някои длъжностти ,това е било почти задължително.и то не само за ръководни,а и за такива,като ексурзовод на група в западни държави,Плюс,че немалка част от служителителите в ДС са били обикновенни бюрократи,които са създавали видимост ,че си вършат работата,най-вече документална и е напълно възможно ,за да изпълнят плана за агенти,да са водили някой по документи,и са съставяли разни документи ,и са привлякли "агентите" с някои незначителни привилегии или спестяване на незначителни проблеми,.Като се появи възможност човек да види "досието си" в ДС,някои видяха такива идиотии,че са се заляли от смях,от рода "смее се на политически виц" или "рисува с американско червено"

 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#4] от "nibelung2":


  " У нас ДС мръсниците биват дори награждавани ... "


  Така е и така ще бъде, защото няма лустрация .
  Един Георги Марков " Николай " дори беше назначен за съдия от КС, а днес е депутат от ГЕРБ и много често поучително ни размахва пръст от някакъв телевизионен екран .
  НЯМА бившо ченге-доносник, както няма и бивш негър !


  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  До коментар [#40] от "bez_ime2":

  ами именно, точен ти е примера. назначена от кого? и за какво?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 44 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#40] от "bez_ime2":ами именно, точен ти е примера. назначена от кого? и за какво?
  —цитат от коментар 43 на дерибеев


  Тези, които защитаваш...

 45. 45 Профил на От Банкя с любов
  От Банкя с любов
  Рейтинг: 419 Неутрално

  СЕДМА ГЛАВА

  На Норман определено му беше скучно. Седнал на продъненото канапе мързеливо гонеше мухите с венецианското ветрило подарено му от стар приятел. Котката, която той така обожаваше се бе излегнала на припек на долната тераса и си пощеше бълхите. Чудеше се дали отново да й качи снимката на форумния си аватар в "Дневник". Стана за смях с това влакче… но и котката още не си беше понесла наказанието за мръсния номер, който му скрои в глава втора. Температурите бяха високи за сезона, Норман зяпаше БТВ, а Натали Трифонова с още по- къса поличка кокетно разясняваше как се очаквали градушки в западната част на страната. Много е хърбава- си помисли и превключи на Нова. Попадна на Никол Станкулова. Скука. Шарещият му поглед се спря на барчето в секцията. Норман имаше богата колекция от бутилки на качествени марки, които редовно доливаше с всякакви видове домашни ракии предлагани на пазарчето до блока. Не признаваше купешките помии от веригите. Беше ценител на хубавия алкохол. Реши да си налее стотина грама, но погледна часовника на стената. Отчиташе малко след 12. Рано е още- помисли си- а в Дневник цареше пълна скука. Даже и троловете, които редовно го тормозеха не бяха на линия. Тогава той се отдаде на спомените от вчерашния гей парад, които не го оставяха на мира. Какво преживяване беше само! Колко много усмихнати, весели и позитивни хора (повечето чужденци), облечени с пъстри и екзотични одежди. Танцуваха, говореха си и се целуваха през цялото време. Норман срещна и двамата му съседи от шестия етаж. Прииска му се да ги укори за уринирането в асансьора, но душа не му даде да им разваля рахатлъка. Единият (Таксиров май се казваше, според визитката, която му даде) беше толкова чаровен с тази червена перука, а партньорът му пък си беше сложил изкуствени мигли и постоянно премигваше и пърхаше като принцеса. Норман чу, че му викат ту Алекс, ту Иван. Напуши го смях като предположи, че е „правен“ от двама бащи, но бързо прогони тази нелепа мисъл. Видя и Кретен Килъра, който му беше пратил смс за да му напомни за парада. Стана му жал за него, знаейки какво детство е имал. Беше подочул, че момчето още като дете е правило неудачни опити да се самоскопи с две тухли. Какви ли не трагедии има на тази земя- каза си Норман бодро проправящ си път в пъстрата тълпа.
  Общо взето всичко мина нормално. Полицията ги охраняваше от озверените балкански субекти подминаващи парада с погнуса. Сензацията на вечерта беше естраден концерт, а черешката на тортата- изпълнението на израелската поп певица Нета. Норман беше запленен от това очарователно създание. Реши да я потърси във Фейсбук.
  -Норми?- се чу от кухнята. Жена му го викаше за обяд. Беше изпържила омлет и приготвила салата с краставици и копър. Нахраниха се и Норман допи лимонадата, примлясна доволно и отиде да си полегне. Чакаше го тежка вечер. Беше поканен от гей двойката над него на вечеря като изрично наблегнаха да дойде сам.
  Край на седма глава

 46. 46 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4113 Весело

  До коментар [#44] от "bez_ime2":

  успех

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  До коментар [#27] от "krf54523578":

  Викаш, ченгетата в България са навсякъде и споменаваш само тези , които пряко критикуват посткомунистическото мафиотско управление на България. Те ви са трън в очите , защото за разлика от другите ченгета , които продължават да обслужват комунистическата мафия , те са се обявили против нея. Затова са лоши, щото вече не играят в отбора на мафията и пишат срещу нея. Другите ченгета , които са в мафиотските структури и управляват България , те са добри. Тях не ги споменавате , не ги давате за лош пример.
  Елементарни сте , смешни сте , като от морални позиции се опитвате да злепоставите хора като Коритаров, Дремджиев, Илиан Василев и Иво Инджев с обвинението , че са били ченгета. Важното е днес какви позиции заемат, важното е , че са против властващата мафия. Тези , които се опитвате да злепоставите борците против мафията, че са били ченгета, фактически сте на страната на мафията и открито я защитавате.

 48. 48 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#45] от "От Банкя с любов":

  Не разбирам, защо държиш всички да разберат колко си тъп? Ако имаш чувства към някого, обърни се лично към него, не задръствай форума с глупости...

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8857 Неутрално

  Само жертвите могат да простят, ако искат.

 50. 50 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4113 Весело

  До коментар [#45] от "От Банкя с любов":

  като сме на темата доносници/дс/ченгета не е ли време за глава " как Норман и ко стигнаха дотук". пътуване/живот по света в търсене на себе си и познанието ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 51. 51 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#45] от "От Банкя с любов":като сме на темата доносници/дс/ченгета не е ли време за глава " как Норман и ко стигнаха дотук". пътуване/живот по света в търсене на себе си и познанието ...
  —цитат от коментар 50 на дерибеев


  Дерибеев, ти ревнуваш ли? Хо-хо-хо...

 52. 52 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2753 Весело

  До коментар [#48] от "bez_ime2":

  Ааа, напротив..Има хора, които го четем с удоволствие..Винаги е добре сатирично писание да ти докара добро настроение сутрин.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 53. 53 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#51] от "bez_ime2":

  Хе-хе, шегуваме се ние, ма Грънчо в прав текст оневини и Инджев, и Илиан Василев...Да не говорим за другите прогресисти, деца на комунистическата номенклатура..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2753 Весело

  До коментар [#21] от "bez_ime2":

  Правилната позиция, съвпада с правилната страна.Ако в днешно време са на хранилка у една фондация, начи може получат опрощение за сички земни грехове.Ко не са.....Еми , гадни доносници, мръсни комунета, потомци на ЦК на БКП и партизани...Тъй се движат нещата у съвременната ни реалност..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 56. 56 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#47] от "tacheaux":

  Против всички ченгета съм, но споменава тези, които не слизат от екран. А, че било важно какви поциции заемат сега.....е, това го кажи на тези, чиито съдби тия са съсипали с доносите. На ченгето Коритов военната служба била тежка и затова се бил съгласил... И за теб този плужек е човек ?! Ами Илиан Василев, който през целия си живот е далавера ? Сега лиже задника на американците. Толкова е жалък. А още по-жалкото е, че заедно с него в някакъв клуб е и Алекс Алексиев, чийто баща е убит от комунистите. Алексиев буквално си плюе в сората с това сътрудничество с този доносник. За доносника Инджев просто ме е гнус....

 57. 57 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2872 Любопитно

  " Получил е стипендия от ЩАЗИ и е започнал да следва журналистика в Лайпциг. Напуска централата на източногерманските тайни служби през 1990 г., с последните уволнени. Точно тогава, като млад журналист, започва да работи като кореспондент от Саксония за новооснованото източно издание на популярния западногермански вестник TAZ. ..."

  - Ма как тъй още не е шеф в телевизия като нашия щатен офицер на ДС Красимир Гергов??
  Или пък да си има "вестник" Земя като другия щатен с прозвище "Гестапото"?
  А Дневник дали препечатва мнението на някоя "Сабина"???

  Аре.

 58. 58 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Нека да не подценяваме германците. Те имат опит с ДЕНАЦИФИКАЦИЯТА. В тази колективна лудост е участвал всеки ГЕРМАНЕЦ. ГДР е творение на ТРИТЕ ВЕЛИКИ СИЛИ. Какво щеше да се случи ,ако нямаше ГДР...... ?? Нали горе долу толкова германски земи бяха подарени на ПОЛША ......, и населението бе избито или ИЗСЕЛЕНО. Някак се МЪЛЧИ за ЖЕЛАНИЕТО на Франция и Англия за заличаването на държавата ГЕРМАНИЯ. Какво щеше да се направи с германците ( най- културният народ на Европа) - ЗАЛИЧАВАНЕ :((
  Супротивата срещу заличаването на ГЕРМАНИЯ ,е основно на СССР ...и по мълчаливо на САЩ !! СССР не го прави от любов ...., но и Руската империя ,и СССР винаги са имали специални отношения с ГЕРМАНИЯ ( да не забравяме за близо 5 милиона германци в Русия/СССР ). Тоест руският ЕЛИТ , и царски ,и комунистически ....приема за образец в държавно отношение ГЕРМАНИЯ. Освен това е необходим контрабалнас срещу Англия и Франция в Европа. Какво правят едни сили за СИГУРНОСТ - да кажем не особено красиви неща. Какво правят нашите СИЛИ ЗА СИГУРНОСТ ? Може би още по лоши неща ... ,ако се появи друга власт !?? Всички работили в тези сили ....могат да попаднат в някакъв АНТИ МАФИОТСКИ ЗАКОН и да бъдат разобличени пред обществото. Нищо не е толкова ПРОСО И ЛЕСНО !

 59. 59 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  А с бившите комсомолци как е положението? Питам за една позната (вече е баба)....
  —цитат от коментар 1 на venci4


  Да нямаш предвид агент Ерика?

 60. 60 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  А вие чели ли сте вестник ТАЦ?

 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2468 Весело

  До коментар [#3] от "Николай Колев":

  "Gestapo-то раздава ордени."

  Мани, мани, с орден "Стара планина" са удостоени както Ерик Рубин така и Ахмет Доган:
  Агент Гоце награждава агент Сергей:
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2004/03/29/72982_ahmed_dogan_poluchi_orden_stara_planina_-_purva_stepen/
  Комсомолецът от Техническия университет, лично протеже на "голямата кошница", Емилия Масларова, награждава дружките ѝ:
  https://www.webcafe.bg/webcafe/politika/id_80315680_Orden_Stara_planina_ot_Soros_do_Yanka_Takeva
  Сега остава да лустрираме орденоносците! … Или ордените … да блеснат като "евро-атлантическа ценност".

 62. 62 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  ...Колко хора са отказали да сътрудничат, германците и това са научили. Трима от пет.При нас знаят ли се каква е бройката на отказите или всичко минава под графа, такова беше времето....
  —цитат от коментар 19 на gmbh  До коментар [#19] от "gmbh":

  У нас се знае само приблизително частта на унищожените от Семерджиев и Секерджиева досиета...

  "В резултат на тайната чистка в ДС са унищожени около 42 процента от досиетата, предимно на агентурния апарат, както и различни разработки, които компрометират „щита и меча” на партията. По този начин наследниците на БКП и ДС запазват контрол върху агентурния апарат през годините на прехода, като го държат в зависимост, манипулират го и го шантажират."
  https://desebg.com/otdeli/995-2012-12-08-09-40-32

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2468 Весело

  "както риторично пита тогава списанието Zeit Magazine –
  "може ли дяволът да ни разказва вицове за ада?""

  По-добре е истина от ада отколкото фалшификат от "времевия магазин" или "Играча", Шпигел:
  https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/12/20/3365151_shpigel_uvolni_svoi_vodesht_jurnalist_falshificiral/
  Обаче, въпросът за истинността на дявола винаги ще е отворен - е ли е дяволът истински способен, равностоен на Бог или е имитация като тия (Георги Коритаров, Иво Инджев), които се правят на журналисти? Толкова културни, че може ли поименно да изброят дяволите на върха на иглата.

 64. 64 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Питам за една позната (вече е баба)....
  —цитат от коментар 1 на venci4


  За др Каснер ли питате. Няма късмет завалийката. От секретар на отдел агитпроп в немския БАН юдеят Шнур я привлича в новооснована партия. Той пък да земе се окаже агент на Щази. Пък и партийката не прокопсва особено и др Каснер се мести при др Мезиер. Той пък и той излезе агент на Щази. Като ти тръгне на кутсуз, та няма спиране

  https://www.zerohedge.com/news/2018-03-04/still-raising-questions-how-angela-merkel-started-her-career-german-politics

 65. 65 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  До коментар [#34] от "bez_ime2":

  До коментар [#35] от "bez_ime2":

  До коментар [#36] от "дерибеев":

  Приватизацията беше извършена от комунета - Андрешковци, пъкнали се в средите на комунистите. Нарочно цитат от Мария Пиргова за приватизацията:

  „В БСП битката на лобитата за приватизация се водеше от 1995 г. с пълна сила, в СДС още не бяха чули, че те ще правят приватизация, защото те са десните и те слушат правилните съюзници. Жан Виденов беше принуден от Русия да подава оставка, защото на олигархична Русия не й трябва българска икономика. Те – руснаците трябваше да приватизират в България и направиха това с огромни приходи при правителството на Иван Костов. … САЩ на Клинтън и Русия на Елцин чудесно се разбраха. Изпълнителите от ОДС сториха това перфектно.“
  https://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/dots-pirgova-soros-specheli-za-dni-160-mln-dolara-ot-blgarskiya-maydan-i-svalyaneto-na-videnov-dokato-kostov-se-krieshe_news478987.html


 66. 66 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2468 Любопитно

  До коментар [#58] от "dejmos":

  "Някак се МЪЛЧИ за ЖЕЛАНИЕТО на Франция и Англия за заличаването на държавата ГЕРМАНИЯ"

  А Вие някак си премълчавате най-големият "доброжелател" на Германия? От любов към Германия, да не ѝ се загуби интелектуалната собственост, направо САЩисаните усвоили десетки хиляди патента. Ама не дотам, та се наложи да докарат и "нацитата" да им ги внедрят в едно с "капиталите" (репарациите).

 67. 67 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  До коментар [#47] от "tacheaux":

  Личности, като тези, слухтяха и доносничеха. Проповядваха партийната повеля, славословеха БКП и КПСС. Лижеха задници и правеха кариера. И после - изведнъж - първи демократи. Отново да прокарват партийната линия - новата. Да дават съвети, кой е прав и кой да е разпнат. Повече вярвам на Владимир Костов, отколкото на тези плужеци, които заради моментния интерес, са готови да продадат всичко и всички.

 68. 68 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4065 Неутрално

  До коментар [#11] от "Жълто паве":

  Естествено, какви други да са?! По медиите тече някаква вълна, която има за цел да отмие лошото име и подозрението, което има в много хора, когато стане въпрос за ДС. Все се разказва, как едва ли не, ДС работела за българските национални интереси и как ни пазели. Но, от какво ни пазеха? Пазеха ни, да не ходим на Запад, че да не си купим дънки и да не попаднем под вредното влияние на вражеската диверсия.

  Бивш tww09306483.
 69. 69 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Не знам за ЩАЗИ , ама на нашите агенти на ДС не може да им затвориш устата. То от тях всъщност нормален човек не може да се появи ни по вестници , ни по телевизии.

 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2468 Любопитно

  До коментар [#41] от "slonsco":

  "Повечето хора са влезли в някакви отношения с ДС по чисто прагматични ,най-често кариерни съображения, Било за да си спестят проблеми, било да получат предимство."

  Сиреч, продажниците са по-ценен мат'рял от предприемачите (партии), организирали бизнеса на "тайни продажби"? Да се чуди човек защо искат да съдят Джулио Асандж! При това извършвал "тайни продажби" от "чисто сърце", без лична изгода. Явно това му е грешката.

 71. 71 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4065 Неутрално

  До коментар [#65] от "plebs":

  Абе... Той и Борисов много говореше, че не трябвало да има давност за престъпната приватизация и щеше да я разследва и да изкарва наяве договори и документи. Ама, с чакането си останахме... :)))

  Бивш tww09306483.
 72. 72 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4065 Неутрално

  До коментар [#62] от "plebs":

  Нищо не е унищожено...! Това са приказки, за наивници. Всичко си е надлежно архивирано и прибрано, на отговорно пазене. Версията, че някой или някои са унищижили досиета и материали е за универсално оправдание. За да продължат да лъжат и манипулират. Просто се сервира, удобната истина или измислената истина.

  Бивш tww09306483.
 73. 73 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Тук досиетата се вадеха на час по лъжичка, и още даже се вадят. Колко време ще е нужно а да се отворят всички досиета? То Светът ще свърши тея докато отворят едни досиета. Защо не се отвоприха наведнъж всички досиета? Да не говорим за унищожените досиета, за които си мисля, че са били най-важните. Например на "патриарх" Максим не се намери досие, и веднага някои наивни казаха, че бил чист.

 74. 74 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#47] от "tacheaux":Против всички ченгета съм, но споменава тези, които не слизат от екран. А, че било важно какви поциции заемат сега.....е, това го кажи на тези, чиито съдби тия са съсипали с доносите. На ченгето Коритов военната служба била тежка и затова се бил съгласил... И за теб този плужек е човек ?! Ами Илиан Василев, който през целия си живот е далавера ? Сега лиже задника на американците. Толкова е жалък. А още по-жалкото е, че заедно с него в някакъв клуб е и Алекс Алексиев, чийто баща е убит от комунистите. Алексиев буквално си плюе в сората с това сътрудничество с този доносник. За доносника Инджев просто ме е гнус....
  —цитат от коментар 56 на krf54523578


  Как пък все ви е гнус от малкото сътрудници на ДС , които скъсаха пъпната си връв със Русия и се опълчиха на путиновите домогвания , пък нямате нищо против цялата останала десарска паплач, включително набора от библиотекари.

 75. 75 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2468 Весело

  До коментар [#69] от "Rex":

  "всъщност нормален човек не може да се появи ни по вестници , ни по телевизии."

  Всъщност идеята е по медиите да се изявяват "не нормални" хора. Сиреч знаещи и можещи повече от нормалното. Нормалните си се гледаме по улици, фабрики и офиси. Проблемът е, че в момента появяващия се по медиите "интелектуален елит", уж интелектуален елит, лъжат, че са знаещи и можещи. Дори тропат с краче, когато някой ги третира като паразити.

 76. 76 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4247 Неутрално

  Вярно ли ,че половината ЩАЗИ са станали идеолози на фондация Конрад Аденауер?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  До коментар [#73] от "anonim440":

  "Колко време ще е нужно а да се отворят всички досиета?"

  Зависи от скоростта на фабрикуване на нови досиета. Ако има повече публични и обществено достъпни регистри, ще се обезсмисли или поне затрудни манифактурата на доносничеството. Ей на, ако Кредитният регистър беше читав и публичен, нямаше един Бисер Лазов и няколко прокурори да създават нови досиета. Просто, квесторите под егидата на БНБ щяха да приберат парите от кредитополучателите, а не да набеждават изрядни длъжници с цел присвояване на бизнеса им.

 78. 78 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Тези червени изроди трябва да се арестуват, ослепят и пуснат да просят на улицата за да може всеки който е пострадал от тях да ги заплюва и рита.

 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  До коментар [#74] от "Rex":

  "малкото сътрудници на ДС , които скъсаха пъпната си връв със Русия"

  Това, да си откачиш пъпната връв от едно място и я закачиш на друго място, не те прави "мозък". Пак си оставаш "храненик" на чужда ясла.
  А "топлата връв" на библиотекарите със Сараите никога не сме я подминавали, нито при скалъпването на закона за ДАНС за да се втъкни в него Мамин Прасчо, нито при контрабандата на цигари (Турция обяви контрабандистите за персони нон-грата), нито при опитите им да опрощават (данъчно-осигурителни) задължения или моделират избирателния кодекс.
  Не разбирам защо подменяте фактите? Плащат ли Ви за това?

 80. 80 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Вярно ли ,че половината ЩАЗИ са станали идеолози на фондация Конрад Аденауер?
  —цитат от коментар 76 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  А вярно ли е че са те хванали с Евгени Минчев със смъкнати гащи в градската тоалетна ?

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2468 Любопитно

  До коментар [#71] от "Petleshev":

  "не трябвало да има давност"

  Някаква идея защо я има тая давност в правото? Ако цялото общество се отдаде на работа да рови в миналото (като прасе в калта), дали ще е възможно да се съгради нещо в днешно време? Па и да остане за поколенията в бъдещето?

 82. 82 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2753 Весело

  До коментар [#69] от "Rex":

  Прав си.Тва Илиан Василев, тва Инджев не можеш ги махна с топ.И стават все по-добри експерти във всичко.. Василев само дето зимнина как се прави не е казал още...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2468 Весело

  До коментар [#80] от "Rex":

  Комендантето дава нагледен пример как се създават фалшиви новини. Във фондация Конрад Аденаур няма идеолози. Всички са просяци, преживяващи на грантове. Обаче обществото се фокусира върху ЩАЗИ, реализацията на професионалистите от ЩАЗИ.
  Но бъзикането на обществото с такива фалшиви новини, поражда въпросът всъщност кой и как "пере пари" през фондация или източва държавния бюджет като сущински ДеДеСар.

 84. 84 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2468 Весело

  До коментар [#48] от "bez_ime2":

  "Ако имаш чувства към някого, обърни се лично към него, не задръствай форума с глупости..."
  Следва Вашия светъл пример по задръстванията. Дори го обогатява с чувство за хумор. Сиреч надгражда … нивото на форума.

 85. 85 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#48] от "bez_ime2":"Ако имаш чувства към някого, обърни се лично към него, не задръствай форума с глупости..."Следва Вашия светъл пример по задръстванията. Дори го обогатява с чувство за хумор. Сиреч надгражда … нивото на форума.
  —цитат от коментар 84 на wanderer


  Виждам, че си много богат... с лай..

 86. 86 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#69] от "Rex":Прав си.Тва Илиан Василев, тва Инджев не можеш ги махна с топ.И стават все по-добри експерти във всичко.. Василев само дето зимнина как се прави не е казал още...
  —цитат от коментар 82 на Noise

  Не всички са "свободни журналисти" като Явор Дачков...

 87. 87 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#71] от "Petleshev":"не трябвало да има давност"Някаква идея защо я има тая давност в правото? Ако цялото общество се отдаде на работа да рови в миналото (като прасе в калта), дали ще е възможно да се съгради нещо в днешно време? Па и да остане за поколенията в бъдещето?
  —цитат от коментар 81 на wanderer


  С давност и без давност такива като теб не са съградили нищо...

 88. 88 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#51] от "bez_ime2":Хе-хе, шегуваме се ние, ма Грънчо в прав текст оневини и Инджев, и Илиан Василев...Да не говорим за другите прогресисти, деца на комунистическата номенклатура..
  —цитат от коментар 53 на Noise


  Нека ти напомня основен принцип в правото е, че децата не са отговорни за действията на родителите... Освен това е добре да не забравяме, че всички имаме родители. По-добре да не хвърляме камъни по къщата на съседа, когато живеем в стъклени домове...

 89. 89 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5799 Неутрално

  Зад всеки успял мъж у нас, стои ДС!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 90. 90 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#48] от "bez_ime2":Ааа, напротив..Има хора, които го четем с удоволствие..Винаги е добре сатирично писание да ти докара добро настроение сутрин.
  —цитат от коментар 52 на Noise


  Добре, кажи трябва да се засмея като го чета?

 91. 91 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Няма как хората на ДС да се изкарат чисти. Това, че сега в България няма морален катарзис не означава, че винаги няма да има, че един ден няма да го има и на ниво държава няма да се появят закони и на ниво общество няма да се появи обществено мнение, което да съвпада с общественото мнение във ФРГ, т. е. мнение на осъджане на престъпниците.

 92. 92 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Зад всеки успял мъж у нас, стои ДС!
  —цитат от коментар 89 на Незнайко в Слънчевия град


  ++++
  ... и жена.

 93. 93 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#66] от "wanderer":

  Не премълчавам ,фокусът бе върху ..., с онези имат ли право да говорят ? Имат право ...дори и това да са сложни неща за Германия. Германия не се изхвърля в думи и действия. Другото бе проследяване . Едва ли има Европейска стана която да е по свързана с Русия, оставям настрана че самата Русия възниква като немски проект. Ключът за всичко е в ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. Разбираемо е избухването ....Неясно е защо Русия е на страната на АНТАНТАТА?? Неутралитета или по активното участие към края на Войната , би донесло на Русия ...много големи придобивки.

 94. 94 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2753 Любопитно

  До коментар [#88] от "bez_ime2":

  Ма това винаги, или само като говорим за нашите"кучи синове"?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 95. 95 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 494 Неутрално

  А защо агентите и доносниците на ЩАЗИ, КГБ и ДС да са по-виновни от идеолозите от БКП, КПСС и ГЕСП, създатели и основни печеливши на "диктатурата на пролетариата", под което име бяха маскирали терористичната си държава? Те могат да се оправдават, че са били само изпълнители на заповедите, издавани от ЦК, Политбюро, Конгреса и тути кванти. Нищо в държавата България не можеше да се извърши без санкция орт съответния партиен гаулайтер.

 96. 96 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Доносниците са най-долната плява при чекистите, много често повече жертви, отколкото палачи. Това не е правдание, но не могат да бъдат съдени , без тотално разнищване каманизъма ни , което не се състоя. Сериозните чекисти нямат картончета и досиета.
  Обикновенно ,тия дето най грачат по доносноците, са синчетата на тия , които са натискали разни нещастници да подпишат.

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 97. 97 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4798 Неутрално

  До коментар [#95] от "Oggie Petkov":

  точно така се оправдаваха мирчо спасов,ръждева и гогов в процеса за лагерите навремето,тодор живков казапък че той бил изпълнявал решенията на политбюро!

  klimentm
 98. 98 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4798 Весело

  Вярно ли ,че половината ЩАЗИ са станали идеолози на фондация Конрад Аденауер?
  —цитат от коментар 76 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  оставо ми то някои станаха и президенти на ссср - 2.0

  klimentm
 99. 99 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Да си говорят. Ако има кой да ги слуша. Но нямат право да вдигат пръстче като морални апостоли. Както правят ято доносници из медиите. Да ги изреждам ли?

  Мърфи е оптимист!
 100. 100 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Бе тая жена като латерна. Да рони сълзи за сътрудниците на ДСу когато не си прородил за унищожените от тях.
  Какво съчувствие, какво тхвърляне, те са си на власт у нас през цялото време - да ги елиминираме най-после.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK