Родната полиция и прокуратура ни пазят, ама друг път

Не е ясно как прокуратурата едновременно приема момчето за жертва и за извършител.

© МВР

Не е ясно как прокуратурата едновременно приема момчето за жертва и за извършител.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


В края на юли 2016 г. в баварския град Ансбах сириецът Мохамед Далил взривява себе си и ранява още 15 души със самоделна бомба. Във видеото, което сам е записал, той декларира своята лоялност към Ислямска държава (ИД).


На 22 март 2016 г. в Брюксел в резултат на три самоубийствени бомбени атентата умират над 30 и са ранени над 300 граждани. Още същата година белгийският съд се произнася с осъдителна присъда (лишаване от свобода за срок от 7 години) за Халед Хатаб - сириец с белгийско гражданство - за съучастие в терористична дейност. Отговорността за нападението е поета от ИД.
Какво е общото между двамата, освен Ислямска държава? Друга държава – България.


Първият трябва да бъде върнат в България по регламента "Дъблин", по силата на който първата държава членка, пред която е подадена молба за международна закрила, е компетентна за разглеждането ѝ. В конкретния случай това е България. Това означава, че молбата за закрила на сириеца е регистрирана от Държавната агенция за бежанците у нас. От това пък следва, че българските власти със сигурност регистрират лицето, а представители на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) водят беседа, но не се усъмняват в него. Във втория случай сириецът с белгийско гражданство бяга от правосъдието в Белгия като по пътя за Сирия (накъдето се е запътил) минава необезпокоявано през България. Хванат е чак от турските власти.


Примерите са илюстративни, а не изчерпателни. Те разкриват


липсата на капацитет на българските правоохранителни органи да се справят с конкретна заплаха –


откриването на симптомите/проявленията на автентичната радикализация и набавянето на свързана с това информация.


Когато към горното се добави и друга характерна за родната полиция и прокуратура черта – зрелищните конюнктурни акции с цел реклама, се стига до институционалната и обществена истерия, завихрила се около 16-годишния ученик от Пловдив. (И в този случай отново наблюдаваме разминаване на информацията относно редица факти. Така например веднъж Гешев твърди, че сигналът за готвеното нападение е подаден от близък до семейството източник, втори път адвокатът на момчето посочва, че сигналът е подаден от бащата и трети път прокурор Милева съобщава, че родители са помогнали много, но "информацията, първоначално придобита, е за радикализация и тя не е подадена от тях".) Друг въпрос е, че твърде често се оказва, че първоначално изнесените факти се различават от реално установените, а същевременно подходът нарушава презумпцията за невиновност (за което България неколкократно е осъдена пред Европейския съд за правата на човека).


Но да се върнем към пловдивския юноша - по информация от медиите специализираната прокуратура е повдигнала обвинение за тероризъм срещу него. Така жълтите медии


превръщат един непълнолетен (не без помощта на разследващите органи) в нещо като мечка на панаир,


в която част от обществото вижда явна заплаха, а друга изпитва жал и го възприема като жертва – категория, употребена и от самата прокуратура (Все още обаче не е ясно как прокуратурата едновременно приема момчето за жертва, а заедно с това обжалва мярката за неотклонение "надзор от инспектор на детска педагогическа стая" и иска да му бъде наложена по-строга). И двете крайности обаче са вредни. Освен че се плъзгат по повърхността, водят до силна поляризация на мненията, в която обективната истина неизбежно се губи. А в крайна сметка единствено съдът, с влязла в сила присъда, може да открие тази истина. Освен това статутът на жертва създава благоприятни условия за инструментализиране на тази жертва за дадена цел. Именно това се случва и с пловдивския младеж.


Протестът на пловдивските журналисти, становището на Асоциацията на европейските журналисти – България, както и отделни статии показват, че имунната система на журналистическата гилдия все още работи. Тя изобличи институционалните и журналистически недъзи. Бързо стана ясно, че когато става дума за непълнолетни и тяхната самоличност по време на разследване, подобни своеволия и разюзданост с правото са не просто недопустими и укорими, те са незаконни.


Докато тече това изобличаване обаче,


прокуратурата и службите за сигурност правят това, което правят винаги, когато са сгазили лука.


Първо, не поемат отговорност, а търсят подкрепа от този, който еднолично решава всички важни въпроси в държавата – премиерът. Той, разбира се, ги подкрепя, смъмряйки леко журналистите. Второ, използват случая (инструментализират жертвата за собствения си дневен ред), за да съобщят, че държавата ще създава "антитерористични центрове". Почти в един глас за това заговарят и премиерът, и главният прокурор и неговият заместник, и министърът на вътрешните работи.


Подобно предложение показва институционалното безсилие на останалите органи, в чиито правомощия влиза борбата с организираната престъпност и тероризма, да се справят с подобен проблем. А те не са малко – ДАНС, ГДБОП, прокуратура (особено специализираната), МВР. На всичко отгоре към ДАНС има създаден и Национален контратерористичен център. Освен институционална обезпеченост има и законодателна такава, която се допълва и от различни стратегически документи. През 2017 г. е приет Национален план за противодействие на тероризма. Той предвижда, че "министерствата и ведомствата, отговорни за неговото изпълнение, областните управители и кметовете на общини, собствениците или операторите на стратегически обекти, които са от значение за националната сигурност, изготвят свои планове за противодействие на тероризма". В него е разписан и алгоритъм на действие в случай на постъпване на информация за организиране или настъпване на терористична атака.


Предвид възпалението около пловдивския случай, не изглежда някой да е чел плана.


Така за пореден път държавата изглежда, че ще създава нови структури със съмнителна ефективност, вместо да укрепи капацитета на вече съществуващи органи със същите, ясно установени функции. Но пък това не е новост – историята със създаването на Специализирания наказателен съд и специализираната прокуратура, и с антикорупционната комисия - КПКОНПИ, се повтаря.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (126)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Разликите са, че ние заговорихме за "детето това, детето онова, ама детето било еди какво си" и т.н.
  Първо, нямаме дете, а юноша на 16 г. Второ, не трябваше да бъде освобождаван от ареста, с което се дава изключително лош пример за други подобни "промити мозъци" като него, бъдещи "герои" в собствените си очи, които дори и да правят бомба, и то огромна, дори и да ги хванат, ще ги пуснат...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Любопитно

  Важното е да се запази анонимноста на обърканото детенце от Пловдив.Да му дадат да взриви и 2-3 бомби, за да се успокои нежната му душа.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "Протестът на пловдивските журналисти, становището на Асоциацията на европейските журналисти – България, както и отделни статии показват, че имунната система на журналистическата гилдия все още работи."

  - Ъхъм. Ето как:

  "Бенатова: Рано е за обяд, лешояди. Иванов: Предложили са им договори като моя, аз приех" - https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7506380

  Били имали трудови договори, ама не били длъжни да са на работното си място...
  А пък заплатите им били около 7 пъти над средната...

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7515 Неутрално

  Един байчо от Костенец и един келеш от Пловдив, побъркаха и полиция и прокуратура....

  [email protected]
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Над 14 годишна възраст носи съдебна отговорност

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Екатерина Баксанова
  Института за пазарна икономика.
  ---------------

  кои ги държи ИПИ?

 7. 7 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2395 Любопитно

  Пак ли ще роним сълзи за нарушените права на пловдивския тийнейджър?
  Кои права са му нарушени? Тия, чене му дадоха възможност да стане мъченик, и избие сума ти народ?
  Малък и малолетен бил... Я вижте колко войни в Африка де водят/ водеха с т.н. "чайлд-солджърс"? Възхищавахме се на 11-годишния Митко Палаузов! Той какъв беше? Невръстно дете или "борец за правда и свобода"?
  Факт е че нашия ДАНС за нищо не става! Вчера се прокрадна информация, че за "въпросното дете", сигнал е получен от турските специални служби! Това си означава, че "работата е много по-дебела"...

 8. 8 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Родната полиция и прокуратура всъщност пазят стабилността,разбирай мафията.
  Родната полиция и прокуратура изобщо не я еня за електората-материала.
  Родната полиция и прокуратура арестува и тероризира журналисти и други хора,които казват и показват истината за безобразията на същата тази мафия в лицето на БКП,ГЕРБ,ДПС,"патриоти" барековци,аптекари.
  Родната полиция и прокуратура е некадърна с начин на мислене и действия от 60-80те години на миналия век,всъщност те продължават да си изпълняват задълженията от ония години пазейки БКП, а сега пази децата на БКП тоест: БКП,ГЕРБ,ДПС,"патриоти" барековци,аптекари .
  Но това е вследствие на :
  Материала,материала.

 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Екатерина Баксанова Института за пазарна икономика.---------------кои ги държи ИПИ?
  —цитат от коментар 6 на WWW


  ТОЙ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Много тъпа статия. Нареждат се някакви несвързани случай, задават се неадекватни обвинително-риторични въпроси. Правят се глупави изводи... изобщо буламач.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  Прокуратурата е твърде заета да "профилактира" Биволъ по фалшиви сигнали, а ДАНС е до такава степен инфилтрирана с руска агентура, че е ЗАПЛАХА за националната сигурност.

  За милицията какво да кажем? Там всичко е ясно още от времената на Мирчо Спасов и Лев Главинчев.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 338 Весело

  "Родната полиция и прокуратура ни пазят, ама друг път"

  Авторката е адекватна точно колкото пРезидента с рейтинг 79%. :)
  Не вярвате ли? Ма Кънчо и Андрей ви го казват - "„Галъп”: 79% е одобрението за Румен Радев".
  Сега остана и да не повярвате, че сте 80% дебили. Еми такива сте, ето и Дневник ви го пише...
  :)

 13. 13 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Прокуратурата е твърде заета да "профилактира" Биволъ по фалшиви сигнали, а ДАНС е до такава степен инфилтрирана с руска агентура, че е ЗАПЛАХА за националната сигурност.За милицията какво да кажем? Там всичко е ясно още от времената на Мирчо Спасов и Лев Главинчев.
  —цитат от коментар 11 на Norman Granz


  Не само е заплаха за националната, а и за сигурността на ЕС...

 14. 14 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Любопитно

  Прокуратурата е твърде заета да "профилактира" Биволъ по фалшиви сигнали, а ДАНС е до такава степен инфилтрирана с руска агентура, че е ЗАПЛАХА за националната сигурност.За милицията какво да кажем? Там всичко е ясно още от времената на Мирчо Спасов и Лев Главинчев.
  —цитат от коментар 11 на Norman Granz


  А вие другарю откъде знаете,че сигналите за бивола са фъшливи?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 15. 15 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Любопитно

  [quote#13:"bez_ime2"][/quote]

  И за демокрацията в Галактиката са заплаха!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 16. 16 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Важното е да се запази анонимноста на обърканото детенце от Пловдив.Да му дадат да взриви и 2-3 бомби, за да се успокои нежната му душа.
  —цитат от коментар 2 на Милост за живите


  Комрад, ти си достоен наследник на Мирчо Спасов и Лев Главинчев, що не се кандидатираш за главен прокурор?

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Трагикомедия.
  За съжаление трагичното е за нас, а комичното си го създават държавните служби...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Разстроено

  [quote#16:"bez_ime2"][/quote]
  Защото съм демократичен българин!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#13] от "bez_ime2":

  "Не само е заплаха за националната, а и за сигурността на ЕС..."

  А редовите милиционери, дето се тровят с газ и взривяват с гранати, са заплаха за цивилното население.

  На мен ми се е случвало, като пешеходец, до мен да спре патрулка и да униформени да ме молят да ги упътя към бул. Тодор Александров. Командировани били за събитие и не познавали София...

  А по време на протестите преди 6 години, когато около Народното събрание имаше издигнати временни бариери, а с жена ми и детето настоявахме да минем, един униформен жандармерист ми каза: ИМАШ КЪСМЕТ, ЧЕ СЕГА ВРЕМЕНАТА СА ДРУГИ.

  Демек, ако времената бяха, каквито на него би ми се искало, са щели да ме пребият, задето нахалствам.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#16] от "bez_ime2":

  "... що не се кандидатираш за главен прокурор?"

  Щото е толкова улав, че става само за трол-стахановец.

  Като цялата им бригада писачи на безсмислици.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 338 Неутрално

  ...А вие другарю откъде знаете,че сигналите за бивола са фъшливи?
  —цитат от коментар 14 на Милост за живите


  До коментар [#14] от "Милост за живите":

  Как от къде бре, Дневник го писа! Преди това Фрог.

  Ето и сагата по дати:
  11.06 Труд: „„Биволъ“ си е напазарувал евтини имоти по същата схема като „ Апартаментгейт“ (ДОКУМЕНТИ)“
  https://trud.bg/биволъ-си-е-напазарувал-евтини-имо/

  12.06 Фрог: "Асен Йорданов: Има офанзива на диктатурата, с фалшив сигнал срещу нас се впрегна цялата репресия на държавата"

  13.06 "Само във Фрог: Прокуратурата и МВР крият името на обвинителя, който проверява Асен Йорданов по фалшив сигнал на БОЕЦ"

  14.06 Дневник: „Прокурорска проверка срещу създателите на "БиволЪ" по сигнал, приписан на БОЕЦ“ - https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/06/14/3925491_prokurorska_proverka_sreshtu_suzdatelite_na_bivolu_po/?ref=home_main_news

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Биволъ даже не виждам какво се занимава обществото с тях. Пускат само димки и нищо. Също като Елена Йончева и ДБ с корупцията. Аз лично не съм дал и 1 лев подкуп от 1994 година до днес. Всякакви правителства е имало. Ама ние лаем без доказателства още от времето на Петър Стоянов и Костов. Корупция та корупция. Ами поне едно нещо да се извади. Апропо къщите за гости не са корупция, а кражба или както му казват галено злоупотреба с европейски средства.

 23. 23 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  [quote#14:"Милост за живите"][/quote]

  Анонимен сигнал е.
  И като такъв не се разследва.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 24. 24 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  Пак ли ще роним сълзи за нарушените права на пловдивския тийнейджър?Кои права са му нарушени? Тия, чене му дадоха възможност да стане мъченик, и избие сума ти народ?Малък и малолетен бил... Я вижте колко войни в Африка де водят/ водеха с т.н. "чайлд-солджърс"? Възхищавахме се на 11-годишния Митко Палаузов! Той какъв беше? Невръстно дете или "борец за правда и свобода"? Факт е че нашия ДАНС за нищо не става! Вчера се прокрадна информация, че за "въпросното дете", сигнал е получен от турските специални служби! Това си означава, че "работата е много по-дебела"...
  —цитат от коментар 7 на gak37608125  Митко Палаузов става дертва на тъпите си и безотговорни родители . Кой разумен човек ще заведе 11-годишното си дете там, където пищят куршуми и се сее смърт ?

  Мисля, че примерът ти, не е за тази статия .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 25. 25 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Няма значение партийната принадлежност.
  Ако са сгафили- прокуратура и съд.

  Но анонимен сигнал, малко скалъпено ми се струва

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 26. 26 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3035 Неутрално


  дертва
  жертва

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 27. 27 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Как успявате да изписвате толко дълги текстове това грантаджиите, без да казвате абсолютно нищо? Плескате некакво заглавие и нахвърляте куп несвързани помежду си и със заглавието свободни съчинения и накрая се получава едно големо нищо.

 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  До коментар [#23] от "nessarox":

  Отдавна се разследват анонимни сигнали. Мене 20 пъти за последните 10 години са ме викали в полицията. Ама вас какво ви притеснява. Нали Биволъ са честни и морални.

 29. 29 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#13] от "bez_ime2":"Не само е заплаха за националната, а и за сигурността на ЕС..."А редовите милиционери, дето се тровят с газ и взривяват с гранати, са заплаха за цивилното население.На мен ми се е случвало, като пешеходец, до мен да спре патрулка и да униформени да ме молят да ги упътя към бул. Тодор Александров. Командировани били за събитие и не познавали София...А по време на протестите преди 6 години, когато около Народното събрание имаше издигнати временни бариери, а с жена ми и детето настоявахме да минем, един униформен жандармерист ми каза: ИМАШ КЪСМЕТ, ЧЕ СЕГА ВРЕМЕНАТА СА ДРУГИ.Демек, ако времената бяха, каквито на него би ми се искало, са щели да ме пребият, задето нахалствам.
  —цитат от коментар 19 на Norman Granz


  Прав си, милиционерите са по-опасни... :)

 30. 30 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#16] от "bez_ime2":"... що не се кандидатираш за главен прокурор?"Щото е толкова улав, че става само за трол-стахановец.Като цялата им бригада писачи на безсмислици.
  —цитат от коментар 20 на Norman Granz


  Те, точно такива ги избират за прокурори...

 31. 31 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 254 Разстроено

  Колко качественно да работят службите на Република България?
  Каквото е положението във държавата и останалите институции и обществото такова е положението и във службите.
  Ако някой си въобразява, че службите са единственият остров на различност в подобна държава си е изцяло негов проблем.

  Модератора е неадекватен!
 32. 32 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  [quote#16:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 18 на Милост за живите
  Защото съм демократичен българин![/quote]

  Това е хубавото на демокрацията, всички имат права - и нормалните хора, и дебилите... Дишай спокойно.

 33. 33 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#28] от "Да вярваме на истината":

  Не ме притеснява нищо, както писах по-горе: който е доказано виновен - в затвора.
  Анонимните сигнали са несериозни.Ясно е, че няма да излезе нищо, но да всеем малко шум и да отчетем дейност.
  Когато сте сигурен в нещо, излизате с името си.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  До коментар [#33] от "nessarox":

  Ами ето купили са парцели на Зелено дърво по пътя между Габрово и Узана и са ги декларирали по 100 лева декара. Но да оставим това. Започнаха да атакуват напълно законни сечи в района на Зелено дърво много хора загубиха много пари. Повтарям хора не мафиоти или политици. А тя каква била работата. Лична.

 35. 35 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#28] от "Да вярваме на истината":

  Това е от сайта на пркуратурата:


  Изпрати сигнал

  Липсата на коректни имена, точен пощенски адрес, телефон и пр. може да доведе до третиране на сигнала Ви като „анонимен” и оставянето му без разглеждане.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 36. 36 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  До коментар [#6] от "WWW":

  руския пасоль?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  До коментар [#33] от "nessarox":

  Освен това Прокуратурата може да се самосезира даже по публикациите в пресата.

 38. 38 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Ми внесете си някаква чужда, за да ви пази.
  Аман от хейтърски коментарчета.

  Чудя се какви ли щяха да ги къдрят тези експерти, ако не дай бог беше гръмнала руската гимназия в Пловдив след десетина дни.
  Егати.

  Доброто е заразно
 39. 39 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#33] от "nessarox":Ами ето купили са парцели на Зелено дърво по пътя между Габрово и Узана и са ги декларирали по 100 лева декара. Но да оставим това. Започнаха да атакуват напълно законни сечи в района на Зелено дърво много хора загубиха много пари. Повтарям хора не мафиоти или политици. А тя каква била работата. Лична.
  —цитат от коментар 34 на Да вярваме на истината
  Подайте сигнал в прокуратурата с имената си, обстоятелства и нека се разследва.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 40. 40 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  До коментар [#35] от "nessarox":

  Значи има точен адрес този сигнал. Няма значение. Не ме интересуват полицията и Прокуратурата. Слава богу от 3-4 години не са се занимавали с мене. Полицията де.

 41. 41 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1463 Любопитно

  До коментар [#33] от "nessarox":Освен това Прокуратурата може да се самосезира даже по публикациите в пресата.
  —цитат от коментар 37 на Да вярваме на истината


  Може, но не го е направила :)
  А използва името на БОЕЦ /даже и не ги знам ,кои са/.
  Защо не се е самосезирала?

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 42. 42 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  До коментар [#39] от "nessarox":

  Биволъ също не ме интересуват. Свобода е. Всеки може да пише каквото си иска. Той си носи отговорността

 43. 43 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1463 Любопитно

  До коментар [#40] от "Да вярваме на истината":

  Много е важно, лицето ,подаващо сигнала да не е анонимно.
  Все пак иде реч за престъпление, което трябва да бъде разследвано.

  Отървали сте се, влезете ли в спиралата на НАП-Прокуратура: ходи доказвайте, че нямате сестра.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 44. 44 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1223 Весело

  Вече им свикнахме на аФторки като сегашната да подхванат някоя тема, може и за ливадния дърдавец, и накрая, в последното изречение, изплюват камъчето, след като са го овъртолили из устата си и олигавили до крайна степен! Тук „камъчето“ е следното: „Но пък това не е новост – историята със създаването на Специализирания наказателен съд и специализираната прокуратура, и с антикорупционната комисия - КПКОНПИ, се повтаря“. Ето къде я стяга чепикът аФторката и тези, които ѝ плащат за непродуктивните вербални напъни! Ами не, аФторке, ще има Специализирания наказателен съд и специализираната прокуратура, и другите органи ще ги има и както осъдиха алчната скандалджийка Иванчева, така ще осъдят и Влъчко и Маринелка, и Миню Стайков, и мазните Банев и Баневица – да не продължавам списъка! Това първо! Второ – този списък е само началото! Предупреждавам те, аФторке, гледай още отсега как и колко други от същия калибър олигарси ще напълнят следствения арест! Задай си въпроса 99,2% от целокупния български народ дали не си падат по раздаването на правосъдие! Защото тези, които не си падат, са само 0,8% и гласуват за тези, дето ти плащат! Не вярваш? Изчакай местните избори – тогава ще те чакаме какви ще ги дъвчиш! А че сте доста семпли и посредствени такива кати теб и мющериите ти, ето ти един пример – съдрахте си гърлата, гащите и ризите да квичите за Иванчева колко „несправедливо“ била „сготвена“, нали? Резултатът беше, че на евроизборите тези, които гласуваха за нея, ако бяха гласували за ДеБъ, маргиналната партийка щеше да има двама, а не един евродепутат! Ама акъл, как да ви го набие човек!

 45. 45 Профил на От Банкя с любов
  От Банкя с любов
  Рейтинг: 262 Неутрално

  СЕДМА ГЛАВА

  На Норман определено му беше скучно. Седнал на продъненото канапе мързеливо гонеше мухите с венецианското ветрило подарено му от стар приятел. Котката, която той така обожаваше се бе излегнала на припек на долната тераса и си пощеше бълхите. Чудеше се дали отново да й качи снимката на форумния си аватар в "Дневник". Стана за смях с това влакче… но и котката още не си беше понесла наказанието за мръсния номер, който му скрои в глава втора. Температурите бяха високи за сезона, Норман зяпаше БТВ, а Натали Трифонова с още по- къса поличка кокетно разясняваше как се очаквали градушки в западната част на страната. Много е хърбава- си помисли и превключи на Нова. Попадна на Никол Станкулова. Скука. Шарещият му поглед се спря на барчето в секцията. Норман имаше богата колекция от бутилки на качествени марки, които редовно доливаше с всякакви видове домашни ракии предлагани на пазарчето до блока. Не признаваше купешките помии от веригите. Беше ценител на хубавия алкохол. Реши да си налее стотина грама, но погледна часовника на стената. Отчиташе малко след 12. Рано е още- помисли си- а в Дневник цареше пълна скука. Даже и троловете, които редовно го тормозеха не бяха на линия. Тогава той се отдаде на спомените от вчерашния гей парад, които не го оставяха на мира. Какво преживяване беше само! Колко много усмихнати, весели и позитивни хора (повечето чужденци), облечени с пъстри и екзотични одежди. Танцуваха, говореха си и се целуваха през цялото време. Норман срещна и двамата му съседи от шестия етаж. Прииска му се да ги укори за уринирането в асансьора, но душа не му даде да им разваля рахатлъка. Единият (Таксиров май се казваше, според визитката, която му даде) беше толкова чаровен с тази червена перука, а партньорът му пък си беше сложил изкуствени мигли и постоянно премигваше и пърхаше като принцеса. Норман чу, че му викат ту Алекс, ту Иван. Напуши го смях като предположи, че е „правен“ от двама бащи, но бързо прогони тази нелепа мисъл. Видя и Кретен Килъра, който му беше пратил смс за да му напомни за парада. Стана му жал за него, знаейки какво детство е имал. Беше подочул, че момчето още като дете е правило неудачни опити да се самоскопи с две тухли. Какви ли не трагедии има на тази земя- каза си Норман бодро проправящ си път в пъстрата тълпа.
  Общо взето всичко мина нормално. Полицията ги охраняваше от озверените балкански субекти подминаващи парада с погнуса. Сензацията на вечерта беше естраден концерт, а черешката на тортата- изпълнението на израелската поп певица Нета. Норман беше запленен от това очарователно създание. Реши да я потърси във Фейсбук.
  -Норми?- се чу от кухнята. Жена му го викаше за обяд. Беше изпържила омлет и приготвила салата с краставици и копър. Нахраниха се и Норман допи лимонадата, примлясна доволно и отиде да си полегне. Чакаше го тежка вечер. Беше поканен от гей двойката над него на вечеря като изрично наблегнаха да дойде сам.
  Край на седма глава

 46. 46 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1912 Весело

  СЕДМА ГЛАВАНа Норман определено му беше скучно. Седнал на продъненото канапе мързеливо гонеше мухите с венецианското ветрило подарено му от стар приятел. Котката, която той така обожаваше се бе излегнала на припек на долната тераса и си пощеше бълхите. Чудеше се дали отново да й качи снимката на форумния си аватар в "Дневник". Стана за смях с това влакче… но и котката още не си беше понесла наказанието за мръсния номер, който му скрои в глава втора. Температурите бяха високи за сезона, Норман зяпаше БТВ, а Натали Трифонова с още по- къса поличка кокетно разясняваше как се очаквали градушки в западната част на страната. Много е хърбава- си помисли и превключи на Нова. Попадна на Никол Станкулова. Скука. Шарещият му поглед се спря на барчето в секцията. Норман имаше богата колекция от бутилки на качествени марки, които редовно доливаше с всякакви видове домашни ракии предлагани на пазарчето до блока. Не признаваше купешките помии от веригите. Беше ценител на хубавия алкохол. Реши да си налее стотина грама, но погледна часовника на стената. Отчиташе малко след 12. Рано е още- помисли си- а в Дневник цареше пълна скука. Даже и троловете, които редовно го тормозеха не бяха на линия. Тогава той се отдаде на спомените от вчерашния гей парад, които не го оставяха на мира. Какво преживяване беше само! Колко много усмихнати, весели и позитивни хора (повечето чужденци), облечени с пъстри и екзотични одежди. Танцуваха, говореха си и се целуваха през цялото време. Норман срещна и двамата му съседи от шестия етаж. Прииска му се да ги укори за уринирането в асансьора, но душа не му даде да им разваля рахатлъка. Единият (Таксиров май се казваше, според визитката, която му даде) беше толкова чаровен с тази червена перука, а партньорът му пък си беше сложил изкуствени мигли и постоянно премигваше и пърхаше като принцеса. Норман чу, че му викат ту Алекс, ту Иван. Напуши го смях като предположи, че е „правен“ от двама бащи, но бързо прогони тази нелепа мисъл. Видя и Кретен Килъра, който му беше пратил смс за да му напомни за парада. Стана му жал за него, знаейки какво детство е имал. Беше подочул, че момчето още като дете е правило неудачни опити да се самоскопи с две тухли. Какви ли не трагедии има на тази земя- каза си Норман бодро проправящ си път в пъстрата тълпа. Общо взето всичко мина нормално. Полицията ги охраняваше от озверените балкански субекти подминаващи парада с погнуса. Сензацията на вечерта беше естраден концерт, а черешката на тортата- изпълнението на израелската поп певица Нета. Норман беше запленен от това очарователно създание. Реши да я потърси във Фейсбук. -Норми?- се чу от кухнята. Жена му го викаше за обяд. Беше изпържила омлет и приготвила салата с краставици и копър. Нахраниха се и Норман допи лимонадата, примлясна доволно и отиде да си полегне. Чакаше го тежка вечер. Беше поканен от гей двойката над него на вечеря като изрично наблегнаха да дойде сам.Край на седма глава
  —цитат от коментар 45 на От Банкя с любов


  Искам да прочета и останалото, хахахах....

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 47. 47 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Ми внесете си някаква чужда, за да ви пази.Аман от хейтърски коментарчета. Чудя се какви ли щяха да ги къдрят тези експерти, ако не дай бог беше гръмнала руската гимназия в Пловдив след десетина дни. Егати.
  —цитат от коментар 38 на АзКлавдия


  Както отбеляза един колега, единственото, което гърми са димките на МВР и плочките на граф Игнатиев...

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#33] от "nessarox":

  "Анонимните сигнали са несериозни..."

  Напротив, анонимните сигнали са много удобни за прокуратура, учеща се от челния опит на руските Чайки.

  Достатъчно е някой да бъде нарочен за опраскване, и може наетият за целта прокурор (rent-a-prosecutor) сам да си пусне сигнала. 😎

  Щом е анонимен, какво го спира? 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Долно либерастко плюене!

 50. 50 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#45] от "От Банкя с любов":

  Както винаги на висота!

 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  За подаване на "сигнала" до наемния прокурор може да се използва и нармен журналист - например, някой син на самотна майка със странното име Волга и вид на нещо, което котката е довлякла от двора.

  Такива са особено услужливи, поради склонността си да серъхкомпенсират онова, което природата им е птнела. 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  Силно зависима прокуратура, некадърни прокурори, които много държат да се харесат, а не да работят за спазване на закона. При други обстоятелства никога нямаше да са на тези постове. Просто сега това се търси-послушници и нагаждачи.

 53. 53 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#45] от "От Банкя с любов":Както винаги на висота!
  —цитат от коментар 50 на von_seeckt


  Комрад, това ли е единственото, което си прочел последните 10 години? Хо-хо-хо, голям читател си...

 54. 54 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 558 Неутрално

  [quote#53:"bez_ime2"][/quote]

  Комундел, не си интересен!

 55. 55 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5586 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Именно. В Афганистан, 14 годишни момчета трещят с калашници, като на Нова година и окото им не трепва.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 956 Неутрално

  От информацията в медиите разбираме, че са налице: страховити бомби; книга купена от книжарница; кореспонденцията от телефона е изтрита и малко вероятна да се възстаниви.
  Що не го подведат под отговорност за криминално деяние, а "интелигентното" момче и неговия адвокат да доказват, че е жерва на Ислямска държава.

 58. 58 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Значи не се спряхте да оневинявате малкият келеш!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#53] от "bez_ime2":

  Не случайно му викаме Фон Инсект.

  Акъл, вкус и манталитет на муха-лайнарка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#40] от "Да вярваме на истината":

  И с право!
  Може и да греша, но ми се струва, че са те оставили в ръцете на специалистите, вразумяващи пациентите си, нахлузвайки им бели ризи с дълги ръкави, които завързват на гърба.

 61. 61 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Прочетох началото на пасквила и спрях до там. Да слагаш знак на еднаквост между непълнолетният и сириецът, го може само дв, само за България и единствено за оплюване на българите и държавата ни. Мога да зачеркна цялата статия само с един въпрос- КОЙ пуска нелегалните икономически имигранти в ЕС, КОЙ изискваше и заповядваше на граничните ЕС държави НА ВСЯКА ЦЕНА да осигурят противоправно коридор за преминаването им, КОЙ изнудваше ЕС държавите да приемат ВСЕКИ нелегален имигрант на територията си и да му предоставят международноправен статут- не беше ли меркел? Повече няма да коментирам- германското правителство и общество са тотално дискредитирани в очите на всички ЕС държави, а "грижата" им за нелегалните чужденци се свеждаше до настаняването им в територията на... бившите НАЦИСТКИ КОНЦЛАГЕРИ и в изхвърлянето на дългогодишните наематели- германски граждани от общинските жилищни имоти и настаняването там на търсещите сатут чужденци... Толкова за "великата" днешна германия...

 62. 62 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  Съсипаха я тая държава!

 63. 63 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 849 Неутрално

  СЕДМА ГЛАВАНа Норман определено му беше скучно. Седнал на продъненото канапе мързеливо гонеше мухите с венецианското ветрило подарено му от стар приятел. Котката, която той така обожаваше се бе излегнала на припек на долната тераса и си пощеше бълхите. Чудеше се дали отново да й качи снимката на форумния си аватар в "Дневник". Стана за смях с това влакче… но и котката още не си беше понесла наказанието за мръсния номер, който му скрои в глава втора. Температурите бяха високи за сезона, Норман зяпаше БТВ, а Натали Трифонова с още по- къса поличка кокетно разясняваше как се очаквали градушки в западната част на страната. Много е хърбава- си помисли и превключи на Нова. Попадна на Никол Станкулова. Скука. Шарещият му поглед се спря на барчето в секцията. Норман имаше богата колекция от бутилки на качествени марки, които редовно доливаше с всякакви видове домашни ракии предлагани на пазарчето до блока. Не признаваше купешките помии от веригите. Беше ценител на хубавия алкохол. Реши да си налее стотина грама, но погледна часовника на стената. Отчиташе малко след 12. Рано е още- помисли си- а в Дневник цареше пълна скука. Даже и троловете, които редовно го тормозеха не бяха на линия. Тогава той се отдаде на спомените от вчерашния гей парад, които не го оставяха на мира. Какво преживяване беше само! Колко много усмихнати, весели и позитивни хора (повечето чужденци), облечени с пъстри и екзотични одежди. Танцуваха, говореха си и се целуваха през цялото време. Норман срещна и двамата му съседи от шестия етаж. Прииска му се да ги укори за уринирането в асансьора, но душа не му даде да им разваля рахатлъка. Единият (Таксиров май се казваше, според визитката, която му даде) беше толкова чаровен с тази червена перука, а партньорът му пък си беше сложил изкуствени мигли и постоянно премигваше и пърхаше като принцеса. Норман чу, че му викат ту Алекс, ту Иван. Напуши го смях като предположи, че е „правен“ от двама бащи, но бързо прогони тази нелепа мисъл. Видя и Кретен Килъра, който му беше пратил смс за да му напомни за парада. Стана му жал за него, знаейки какво детство е имал. Беше подочул, че момчето още като дете е правило неудачни опити да се самоскопи с две тухли. Какви ли не трагедии има на тази земя- каза си Норман бодро проправящ си път в пъстрата тълпа. Общо взето всичко мина нормално. Полицията ги охраняваше от озверените балкански субекти подминаващи парада с погнуса. Сензацията на вечерта беше естраден концерт, а черешката на тортата- изпълнението на израелската поп певица Нета. Норман беше запленен от това очарователно създание. Реши да я потърси във Фейсбук. -Норми?- се чу от кухнята. Жена му го викаше за обяд. Беше изпържила омлет и приготвила салата с краставици и копър. Нахраниха се и Норман допи лимонадата, примлясна доволно и отиде да си полегне. Чакаше го тежка вечер. Беше поканен от гей двойката над него на вечеря като изрично наблегнаха да дойде сам.Край на седма глава
  —цитат от коментар 45 на От Банкя с любов


  не лошо, никак не лошо

  Норман - това Грънеца ли е?

 64. 64 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ето ви и друг материал на авторката -
  https://www.marginalia.bg/aktsent/temata-za-okayanata-situatsiya-na-horata-s-psihichni-razstrojstva-ne-e-seksi-medijno-i-politicheski-e-bezinteresna/
  "...Става дума за търсещите и получили международна закрила, чието психично здраве страда. Уязвимостта им е многопластова, защото освен от психично разстройство, тя се обуславя и от произхода им – идват от държави, в които войната е или е била ежедневие. А където насилието и агресията са тотални, се отварят големи рани – и обществени, и индивидуални.
  Защо тяхното положение Е ПО=ТЕЖКО и сложно:...“
  Предлагам на авторката да учреди фондация в обществена полза и със собствени финанси да предприеме мерки, с който да помогне на кръгът лица, за които лицемерно се е загрижила. Всички подобни лица издишат тотално, когато им се предложи те със своите реални действия и конкретно със своите парички да помогнат на тези, които много жалят.

 65. 65 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2687 Гневно

  НПО-шките които взеха под своя закрила невинният терорист жертва на ИДИЛ към която той се е обърнал за помощ и съвет сега ни лук яли ни мирисали - някой от Марс бил обявил момчето за жертва докато достойните журналисти били на поста си!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 66. 66 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  НПО-шките които взеха под своя закрила невинният терорист жертва на ИДИЛ към която той се е обърнал за помощ и съвет сега ни лук яли ни мирисали - някой от Марс бил обявил момчето за жертва докато достойните журналисти били на поста си!
  —цитат от коментар 65 на Julian Mall


  Пазарно-икономическия соросов институт ИПИ , до сега и дума не е казал за десеткиките талибански медсерета в Родопите от които имаме вече дипломирани хиляди деца наисустили Свещения Коран и са готови да се борят с неверниците! Ама ей на, едно момче си играло в мазето на бомбички и го изкараха жертва!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 67. 67 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "....И в този случай отново наблюдаваме разминаване на информацията относно редица факти....“ Това е естествено и даже задължително в казуса, но от къде ли многоучената г-жа автор ще знае съдържанието на най- важните български закони и такива важни закони, като НК и НПК- в крайна сметка, й струва твърде много време и търпение, за да ги прочете в нета, защото те са безплатно публикувани:)
  НПК Разгласяване на материалите по разследването
  Чл. 198. (1) Материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.
  (2) Когато е необходимо, органът на досъдебното производство предупреждава срещу подпис лицата, които присъстват при извършване на действията по разследването, че не могат да разгласяват без разрешение материалите по делото и в противен случай носят отговорност по чл. 360 от Наказателния кодекс.

 68. 68 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#45] от "От Банкя с любов":

  А-а-а-а...! Колко познато и изтъркано... :)))
  Това е по инструкциите от наръчника на дежурния милиционер, нали? Като няма нищо или не можеш да намериш нещо дискредитиращо за някой, добре е да кажеш, че е обратен. Няма нужда да се доказва и винаги върши работа... :)))

  Бивш tww09306483.
 69. 69 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2687 Любопитно

  Ама ей на, едно момче си играло в мазето на бомбички и го изкараха жертва!
  —цитат от коментар 66 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Някакъв специалист по информатика се опитваше да убеждава публиката как от ислямска държава сами откривали жертвите си по специфични думи , тагове и не знам що си! Ами то ако беше така подобно на телефонните измами все някой щеше да се обърне каъ службите че са правени опити да го вербуват пък ядец нито един. Значи или онези от ИДИЛ са суперспецове или просто ги търсят хора като момчето готови да им служат!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 70. 70 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Родната полиция не може да даде хляб на вързано куче. Цацаратурата, кърти и извозва(използвам строителна реклама), само когато има партийна повеля от баце(щото Цвъки вече не пее в хора). ДАНС, ако се наложи да разследва терористи, те ще си умрат от старост, или от смях. Контратерористичното звено, най-много да се избият помежду си, при провеждане на акция. Каквато държавата, такива и органите ѝ. За съжаление. Единствено стават, да пазят политиците от народната любов, да си получават големите заплати, да се почесват тук-там умно и да чакат пенсионирането с 20те заплати накуп.

 71. 71 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#45] от "От Банкя с любов":Който може, си го може. Пишете, а ако решите да издадете написаното, с удоволствие ще го купя.

 72. 72 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Случаят с пловдивското момче е показателен за пълната неадекватност на държавата ни да реагира на тази заплаха. И като законодателство, и като компетентност на институциите и най-вече - за абсолютната неадекватност на прокуратурата. Георги Черкелов (Бог да го прости) в ролята си на Велински от "На всеки километър" го казваше само с една дума "Идиоти". В случая само така може да бъде определена реакцията на Специализираната прокуратура да иска мярка за неотклонение "задържане под стража".
  Искането на тази мярка показва абсолютно житейско и юридическо тъпоумие, реакция на "кон с капаци":
  1. НПК първо казва, че за да искаш мярка задържане под стража, трябва да има опасност обвиняемият да извърши друго престъпление. Нищо подобно няма в случая.
  2. Липсват законодателни мерки, камо ли практическа сработка между институции, за да се стигне до координация между: оперативните органи на МВР, прокуратура и социални служби, отговорни за децата.

  В случая детето е И ЖЕРТВА, И ЗАПЛАХА за обществото. Реакцията на прокуратурата не е адекватна към никой от двата аспекта. Или по-точно - успяха да изпържат жертвата публично (с помощта на идиотските ни медии) и второ - по отношение на реалното разследване на случая - след като са проспали случващото се, след като са пропуснали чисто оперативно да гепят следата и като истински хрътки да я гонят (това им е работата - да стигнат максимално далече: кой е отсреща, какви са плановете му, кой друг е зарибил, в каква мрежа са организирани), прокуратурата тръгна да иска от съда ... "задържане под стража" - реакция не само безкрайно закъсняла и затова - ненужна, но и безкрайно вредна.

  Само си представете избора на следващите родители, които се окажат в подобна ситуация. Какъв им предлага държавата ни: след като се обърнат към службите, вместо адекватна помощ за жертвата, те го изпържват публично с помощта на медиите...

 73. 73 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Родната полиция ни пази - ужас, сал един Веско Маринов я възпяваше и той утече по асансьоро....

 74. 74 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#68] от "Petleshev":

  "Като няма нищо или не можеш да намериш нещо дискредитиращо за някой, добре е да кажеш, че е обратен."

  Типичен ДС похват.

  Навремето Петю Блъсковите парцали го приложиха по адрес на Филип Димитров.

  Аз съм донякъде поласкан, че форумните кенефни писачи ми отделят толкова внимание, колкото навремето техните колеги на кос коджа ми ти министър-председател. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 75. 75 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#72] от "inn": “....Само си представете избора на следващите родители, които се окажат в подобна ситуация. Какъв им предлага държавата ни: след като се обърнат към службите, вместо адекватна помощ за жертвата, те го изпържват публично с помощта на медиите...“ Хммм- и каква е тази жертва, която не се отвращава от разчленени тела, не се впечатлява от фактът, че новата й религия изисква умишленото убийство на неверници, като в числото на неверниците се включват и родителите й? Конкретно Вие, на 16 години, знаехте ли. че убийството е зло, морално и юридическо престъпление, и че не би следвало да извършите действия, с които да убивате хора, още повече- да ги убивате поради една еднинствена причина- само защото някоя религия ги определя като неверници, и сред числото на неверниците са собствените Ви родители? На 16 годишна възраст гледали ли сте разчленяване на човешки трупове, това безразлично ли Ви е било, съгласявали ли сте се да убивате хора и в последствие да ги разчленявате ? Защо другите тинейджъри в България обичайно не се занимават с и не се интересуват от такива неща на 16 годишна възраст?

 76. 76 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#74] от "Norman Granz":

  После ще ти кажат, че пишката ти е малка или, че децата ти не са от тебе... Да си знаеш. :)))

  Бивш tww09306483.
 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#76] от "Petleshev":

  Знаеш ли колко ми дреме! Виж ми подписа... 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  До коментар [#43] от "nessarox":

  Съдът е последната и най-важната инстанция. Отнасям се към него и се съобразявам и не коментирам. Когато обществото вярва на Съда ще ставаме все по-норналба държава. Прокуратурата е само страна в процеса.

 79. 79 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#53] от "bez_ime2":Не случайно му викаме Фон Инсект.Акъл, вкус и манталитет на муха-лайнарка.
  —цитат от коментар 59 на Norman Granz  До коментар [#68] от "Petleshev":"Като няма нищо или не можеш да намериш нещо дискредитиращо за някой, добре е да кажеш, че е обратен."Типичен ДС похват.Навремето Петю Блъсковите парцали го приложиха по адрес на Филип Димитров.Аз съм донякъде поласкан, че форумните кенефни писачи ми отделят толкова внимание, колкото навремето техните колеги на кос коджа ми ти министър-председател. 😎
  —цитат от коментар 74 на Norman Granz


  Грънчо, не бъди дребно човече бе! Защо не се радваш, че си прототип на литературен герой? Дори и Бай ти Ганя е имал такъв. Вземи си поука и се замисли, с какво си събудил толкова негативни чувства в толкова много форумци. Поздрави!

 80. 80 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#76] от "Petleshev":Знаеш ли колко ми дреме! Виж ми подписа... 😎
  —цитат от коментар 77 на Norman Granz


  Дреме ти и още как. Понеже си дребно, обидчиво, заядливо човече, затова ти дреме.

 81. 81 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#72] от "inn":

  Един от малкото точни коментари.
  Добре е, че все още има хора извън Матрицата.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 82. 82 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#75] от "cmy12603507":

  Това, че си изложила сума неща от негово име (че харесвал разчленени тела и пр.), няма да го коментирам (можеш да си твърдиш всичко - докъде е фантазията ти и колко е реалното, само Господ знае; аз не бих твърдял неща, щото "така се говори").

  Единствените смислени въпроси, които следват от случая, за мен, са:
  1. Как да направим така, че да е минимален шансът български деца да попаднат в пипалата на ИД?
  2. Ако някое българско дете започне да се поддава на пипалата на ислямистите, как да го върнем към обществото, а не да го затрием?

  И въпросът ми е - кой от тези два генерални въпроси се решава с ... искане на прокуратурата за налагане на мярка ... "задържане под стража".
  Краткият ми отговор е: НИКОЙ.
  Затова окачествявам (и това беше най-основното в мой коментар #72) като напълно идиотско искането на прокуратупата за налагане на мярка задържане под стража. А реакцията на някои медии: пирани.

 83. 83 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#82] от "inn":

  Голяма грешка направихте с поста си.
  Сега ще се почнат едни членове ,цитати, линкове.
  А факти -няма.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 84. 84 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#82] от "inn": "....Това, че си изложила сума неща от негово име (че харесвал разчленени тела и пр.), няма да го коментирам (можеш да си твърдиш всичко - докъде е фантазията ти и колко е реалното, само Господ знае; аз не бих твърдял неща, щото "така се говори"). ..“ Нищо подобно- ако човек действително се отвращава от разчленяване на трупове, обичайно не гледа такива неща и действа така, щото за в бъдеще да не му се наложи да разчленява трупове. Това не е моя измислица, а част от нормалното човешко поведение, а - видно от пресата, човекът не само, че е допускал умишлената смърт на множество лица, ако би извършил деянието си, но и пряко я е целял. В накаателноправната доктрина това се нарича пряка умисъл. Освен това- предварително е информиран за последиците от създаването на бомбата- какви поражения,у какъв кръг лица и с какви последици за лицата, тя ще им въздейства. Налице е учебникарски пример за приготовление към извършване на терористичен акт....
  "...1. Как да направим така, че да е минимален шансът български деца да попаднат в пипалата на ИД?...“ Когато РОДИТЕЛИТЕ им до 16 годишната възраст на децата си, им възпитават правилно- че убийството на човешко същество е морално и законово престъпление, че ако някой им предложи да направят нещо, с което да предизвикат убийството на човек или множество хора, то те веднага трябва да кажат на родителите си и ЗАЕДНО с тях да вземат решение какво да правят по-нататък и т.н. Казано накратко- не е достатъчно само да се роди едно дете- то трябва и да се възпита правилно и то така, че да НЕ става престъпник.
  “...2. Ако някое българско дете започне да се поддава на пипалата на ислямистите, как да го върнем към обществото, а не да го затрием?...“ Трудно е, защото във всяко семейство има различни дефицити- в някои това са семейните финанси, в други- времето, отделяно за възпитание на детето, в трети- липсва фигурата на биологичният баща в семейството и т.н. Когато един човек се довери някому и разкаже за дефицитите в семейството си, които пораждат семейните проблеми, то този човек става много уязвим спрямо слушателя. За това е важно човек на кого се доверява, а българският народ е казал- Доверие се гради цял живот, а се унищожава за един миг. Децата трябва да бъдат научени да не се доверят на всеки, който уж е съпричастен към проблемите им и е видимо готов да ги изслуша...

 85. 85 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#82] от "inn": “....И въпросът ми е - кой от тези два генерални въпроси се решава с ... искане на прокуратурата за налагане на мярка ... "задържане под стража"...“ Няма как с методи на държавната принуда да се замени липсващото възпитание от родителите. Но се постига друго- отделяне на момчето от евентуални нови вредни въздействия и съхраняване на личната му безопасност и лечение- защото за мен е видно, че психиката на този човек е болна и му е нужно лечение.

 86. 86 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  [quote#53:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 54 на von_seeckt
  Комундел, не си интересен![/quote]

  Да, за глупаците...

 87. 87 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#72] от "inn":

  Цялата работа на ВСИЧКИ т.нар. специализирани органи се изчерпва с една сентенция:
  "Празна Мара тъпан била..."
  Истинският полицай ще тръгне като хрътка по следата за да достигне източника на отровата.
  Или някой ще ме убеди, че 16 годишен пикльо е някакво самостоятелно явление и той САМ се е радикализирал...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 88. 88 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#75] от "cmy12603507":Това, че си изложила сума неща от негово име (че харесвал разчленени тела и пр.), няма да го коментирам (можеш да си твърдиш всичко - докъде е фантазията ти и колко е реалното, само Господ знае; аз не бих твърдял неща, щото "така се говори"). Единствените смислени въпроси, които следват от случая, за мен, са:1. Как да направим така, че да е минимален шансът български деца да попаднат в пипалата на ИД?2. Ако някое българско дете започне да се поддава на пипалата на ислямистите, как да го върнем към обществото, а не да го затрием?И въпросът ми е - кой от тези два генерални въпроси се решава с ... искане на прокуратурата за налагане на мярка ... "задържане под стража".Краткият ми отговор е: НИКОЙ. Затова окачествявам (и това беше най-основното в мой коментар #72) като напълно идиотско искането на прокуратупата за налагане на мярка задържане под стража. А реакцията на някои медии: пирани.
  —цитат от коментар 82 на inn


  Имам предложение по въпрос 1:
  Да се забранят всички паравоенни формирования ръководени от руски наемни убийци...

 89. 89 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#82] от "inn": “...И въпросът ми е - кой от тези два генерални въпроси се решава с ... искане на прокуратурата за налагане на мярка ... "задържане под стража"...“
  НПК Раздел II.
  Мярка за неотклонение и други мерки за процесуална принуда
  Мярка за неотклонение
  Чл. 56. (1) Спрямо обвиняемия по дело от общ характер може да се вземе мярка за неотклонение, когато от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че е извършил престъплението, и е налице основание по чл. 57.
  Цел на мерките за неотклонение
  Чл. 57. Мерките за неотклонение се вземат с цел да се попречи на обвиняемия да се укрие, да извърши престъпление или да осуети привеждането в изпълнение на влязлата в сила присъда.
  Прокуратурата е преценила от данните по досъдебното производство, че има вероятност лицето да продължи с престъпната си дейност- т.е. искането й изпълнява изискванията на закона. Какво е решил съдът за МН- мярката за неотклонение, е друг въпрос.
  НПК Мерки за неотклонение
  Чл. 386. (1) Спрямо непълнолетни могат да се вземат следните мерки за неотклонение:
  1. надзор на родителите или на попечителя;
  2. надзор на администрацията на възпитателното заведение, в което непълнолетният е настанен;
  3. надзор на инспектора при детска педагогическа стая или на член на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните;
  4. задържане под стража.
  Мярката за неотклонение, наложена от съда, е №3- т.е.- не е никак безобидна. Да- съдът не е постановил мярка № 4- най- тежката мярка, но и мярка № 3 не е безобидна.
  “....Специализираният съд е постановил мярка на младежа надзор от детска педагогическа стая....“
  Прочети още на: https://www.bgonair.bg/kriminalno/2019-06-09/prokuraturata-shte-poiska-po-stroga-myarka-za-momcheto-planiralo-atentat-v-plovdiv

 90. 90 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Когато един човек се довери някому и разкаже за дефицитите в семейството си, които пораждат семейните проблеми, то този човек става много уязвим спрямо слушателя. За това е важно човек на кого се доверява, а българският народ е казал- Доверие се гради цял живот, а се унищожава за един миг. Децата трябва да бъдат научени да не се доверят на всеки, който уж е съпричастен към проблемите им и е видимо готов да ги изслуша...
  —цитат от коментар 84 на cmy12603507


  Тук си в десятката. Но май не включваш в кръга на въпросните на "слушатели" прокуратура и социални служби за закрила на детето, които непременно трябва да отговарят на посочените от теб условия. Хайде сега поразсъждавай за адекватността на искането на прокуратурата за задържане под стража. Единственият успех на прокуратурата и медиите май беше да сипят повечко сол в раната...

 91. 91 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  [quote#79:"von_seeckt"][/quote]

  Това ли ви е целта бе, мухльовци, да обиждате тези, които са по-умни от вас? Ти едно изречение не можеш да напишеш без грешка, тръгнал си да говориш за литература...

 92. 92 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#88] от "bez_ime2": Одобрявам! А сега направете това предложение до онези, които имат правомощията в България да внасят законопроекти за създаване, изменение или допълнение на законите и проблемът Ви е решен! Нали , според Вас, това е много лесна работа- достатъчно е само да се сетите за това и да го предложите и хоп- излязло ново изменение на закона!

 93. 93 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#91] от "bez_ime2":

  Погледни себе си бе неграмотник!

 94. 94 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#91] от "bez_ime2":

  За такива мрънкала като тебе сайтът предлага опция "отбягване" на определен потребител.

 95. 95 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#58] от "С Стоянов":

  Защото всеки е невинен по презумпция. И цялия шум, който се вдигна си е по-скоро ПР акция, отколкото тревога и загриженост за хората. Още повече, че в първоначалната информация, прокуратурата (Гешев) скри, че са имали съдействие от родителите (и че първия сигнал е от тях). Сега вече (след като се вдигна шум от пловдивски медии, от ДАЗД) , могат много "изтекли" информации да се лансират от прокуратурата- дори, че първия сигнал е от турските служби...иди и докажи. Некомпетентно и непрофесионално свършена работа от прокуратурата, както и подаване информация (с име, адрес, училище, баща и т.н.) към определени медии с цел изместване вниманието от неудобните (/та) теми (/а).

 96. 96 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#95] от "zara09": “....Защото всеки е невинен по презумпция....“ Това важи за ДЪРЖАВНИТЕ органи, а гражданите МОГАТ да изразяват съмнения в невиността на дадено лице.

 97. 97 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#95] от "zara09": “....че в първоначалната информация, прокуратурата (Гешев) скри, че са имали съдействие от родителите (и че първия сигнал е от тях). ...“ Това е невярна информация- първият човек, дал сигнал за радикализацията на момчето, НЕ Е някой от родителите му, а ДРУГО лице. Родителите са съдействали в последствие.

 98. 98 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1365 Любопитно

  Браво "Дневник", прекрасен НПО ФЕЙЛЕТОН сте ни предложили.
  Това е за първа страница!
  Моля!
  НПО-тата ревЪт от безсилие. Троши им се дългогодишната промивка на мозъци. Информационната им матрица се обръща срещу тях. Разликата между изгражданата демагогска картинка и реалността.....

  ПО същество, службите този път положиха усилия за добра ПР акция. Естествено е да има дезинформация. Такава е методиката на този ПР. Гражданите бяха предупредени за съвсем сериозната ОПАСНОСТ. Имаме си "у дома" добре развита мрежа от вербувани терористи сред подрастващите. БЪДЕТЕ БДИТЕЛНИ!
  Само персонажът на Гешев е крайно неподходящ за такива акции. Предизвиква обратни ефекти.

  Резидентното НПО и главните му структури от НПО-та в началото на мрежата също разбраха че са осветени като подпомагащи, къде директно, къде индиректно, инфилтрацията и най-важното - ЗАКРИЛАТА над вражеските прониквания. Бяха предизвикани съвсем целенасочено. И ето го отговорът. ЗА пълно самоосветяване.
  Икономическо НПО прави контраразузнавателен "анализ".
  Нито е анализ, нито е контраразузнавателен.
  А дали НПО-то е икономическо...?
  ФЕЙЛЕТОН!
  !

 99. 99 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Прави ми впечатление, че никой не коментира следното- как е възможно изобщо в България родителите на 16 годишен младеж да не са го възпитали, че убийството дори на 1 един човек , е морално и юридическо престъпление? Това е ненормално и необичайно за българското общество и говори само по себе си за някакви ясни дефицити във възпитанието на младежа от страна на родителите му или за отключено психическо заболяване на младежа с навлизането му в по-активната фаза на пубертета. За мен НЯМА друго логическо или смислено обяснение защо младежът се е уловил на въдицата на ид. В България ислямът НЕ Е традиционната религия, че всеки бг. гражданин да познава неговите религиозни догми, така, че- за мен е налице тотална ЛИПСА на елементарно възпитание от родителите на младеж в посока той да НЕ се изгради като престъпник, с криминално мислене, а като нормален гражданин на обществото.

 100. 100 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#53] от "bez_ime2":

  Ушанка ,измисли си име най-после ,че да те включат и теб в някоя глава с ролята,която са ти отредили на полезен идиот ,който трябва да отегчава всички до смърт с тъпите си постове !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK