Как Тодор Живков скри от българския народ аварията в съветската АЕЦ "Чернобил"

Изложба на "Грийнпийс" - 20 години след Чернобил, 2006 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Изложба на "Грийнпийс" - 20 години след Чернобил, 2006 г.Минисериалът "Чернобил" на HBO разбуни духовете, показвайки престъпната небрежност на съветския режим, предизвикала най-голямата атомна авария през ХХ век, чиито радиоактивни отпадъци нанасят непоправими вреди на територията на днешна Украйна, Беларус и Русия, както в Източна Европа и Скандинавия. Територията на България също е засегната от радиоактивния облак, но за разлика от други страни, висшето ръководство на БКП в лицето на Тодор Живков угоднически мълчи в интерес на Кремъл и не предупреждава да се вземат навременни мерки за радиоактивна защита от населението. Сайтът desebg.com припомня това престъпление на комунистическия режим. Текстът е от книгата на разследващия журналист Христо Христов "Тодор Живков. Биография" (2009).


На 26 април 1986 г. в съветската атомна електроцентрала (АЕЦ) в Чернобил, Украйна, възниква най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Облакът от радиоактивни отпадъци, който се разнася, минава и над Източна Европа, включително и над България. Управлението на Тодор Живков и той лично не предупреждават своевременно за това обществото.


В подобни кризисни ситуации, когато е застрашено здравето на нацията, от ръководителите ѝ се очаква адекватна реакция и навременни мерки. От страна на Тодор Живков в качеството му на ръководител на НРБ такова реакция липсва. Грижа и превантивни мерки са взети от УБО по отношение на храната и водата на правоимащите, а обществото е оставено да тъне в неведение.
Запазването на съветските интереси


Когато още на 26 април вечерта световните информационни агенции дават гласност на атомната авария в България, обществото е оставено в неведение. Москва официално мълчи. А Живков, който може с едно телефонно обаждане да се свърже с Москва, дори не си дава сметка, че в този момент той е човекът, който трябва да защити българския народ.


Запазването на съветските интереси обаче без съмнение се оказва по-важно. Москва продължава да мълчи и на 27 април. Първото безобидно съобщение за аварията е пуснато по радиото и телевизия в СССР едва на 28 април вечерта.


Показателното мълчание на Живков


Показателен за мълчанието на Живков е разказът за случилото се на тогавашния зам.-председател на Министерския съвет Григор Стоичков, който е председател на правителствената комисия за преодоляване на последствията от бедствия и аварии.


Той не само потвърждава липсата на реакция от страна на първия партиен и държавен ръководител, но и високомерното поведение на съветските власти, спестило информация за аварията на правителствено ниво. Стоичков свидетелства:


"За аварията в чернобилската АЕЦ Министерският съвет не е получил официално съобщение от съветска страна, нито от съветското ръководство, както и от ЦК на БКП и лично от Тодор Живков. Първото кратно неофициално съобщение за аварията ние получихме на 29 април 1986. На 30 април излезе официалното съобщение на съветското правителство, което беше публикувано във в. "Работническо дело". Още на 29 април споделих с председателя на Министерския съвет Георги Атанасов за станалата авария и го информирах, че по линия на Гражданска защита са дадени указания за наблюдение. Предложих му да се проведе съвещание, което се състоя на 4 май. На същото бяха разяснени мерките, които следва да се провеждат от министерствата и председателите на общинските съвети."


Съветският посланик: "Шумите" повече, отколкото трябва


Съобщения за българското население са давани от Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели (КИАЕМЦ) на 2, 4, 6 май, но те са много кратки и закъснели. На 10 май следва ново правителствено съвещание.


"В този период от време аз се обърнах към посланика на СССР Леонид Греков за изпращане на специалист за оказване на помощ. Той ми препоръча да се обърна към съветския Комитет за мирно използване на атомната енергия. Греков ми каза, че ние преувеличаваме опасността от радиационното замърсяване и "шумим" повече, отколкото трябва. Отговорих, че като правителство ние сме длъжни да проведем тези мероприятия, които нашите специалисти считат за необходими", пояснява Григор Стоичков пред прокуратурата през 1990 г.


Специални доклади, останали без последствия


Той изготвя специален доклад по случая, адресиран до председателя на Държавния съвет Тодор Живков и министъра на народната отбрана Добри Джуров. "Информирах Живков, че има замърсяване и че сме взели мерки за разместване на зърното, за спиране продажбата на известно количество сирене и производството на ябълков сок. Казаното от мен беше възприето само като една информация, без той да вземе отношение", казва още Григор Стоичков.


В началото на 1987 г. е изготвен нов доклад до Живков относно "Предварителна информация за радиационната обстановка в страната в края на 1986". В него се посочва, че в резултат на изхранването на животните със замърсени фуражи се очаква повишаване на радиацията.


Онова, което следва е, повторно повишаване на радиацията в млякото и месото. Очевидно как радиацията се отразява на населението не е било от първостепенно значение за Тодор Живков, който в случаи, които пряко засягат интересите на СССР, както аварията в Чернобил, предпочита да не взима решения, които да предизвикат неодобрението на Москва.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (286)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Чернобил никога няма да им се прости.
  И не само на Живков.
  Много други са знаели, поне десетки! Те къде бяха?
  Престъпници!

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  "когато е застрашено здравето на нацията, от ръководителите ѝ се очаква адекватна реакция и навременни мерки" - така е в държава, когато ОПравниците са избирани по и заради интереси, а не да бъдат от полза за народа си. Докато интересите на други, от които несъмнено ТЕ са зависими, са по-значими, дотогава няма да има силна българска държава. Всички са наясно, всички за загрижени, всички се кълнат в народа си, но спазват свои правила, за които, колкото и да са против нацията, народа все не намира решения. Какви са последиците за КОЙто и да е предал интересите на нацията ни ОПравник - каквито и ще са винаги - никакви.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  Тогава се говореше, че Чернобил ще даде плодовете си след 30-40 години. Днес всеки втори около мен е болен. Няма нищо по безродно от слугите на Кремъл в България.

 4. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Не е вярно, че Тодор Живков не е взел отношение към аварията в Чернобил.
  Веднага е започнала доставка храна и вода от далечни краища на света – Франция, Австралия..,но това е било за ЦК на БКП!
  На 27 май половината народ научи от ВВС за случилото се, но не в подробности. Количеството радиация "доставена" от дъждовете на 1 май,така си остана в тайна до днес.
  Всеки се "оправяше" според нивото си.

 5. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  И до днес червенте като стане въпрос за престъпления, размиват темата. За червените съвест няма, лична вина няма. За комуниста всичко е позволено, той може да убива, да лъже, да краде. Това е тяхното учение.

  ДБ=БКП
 6. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Хората тогава говореха да не се ядат плодове и зеленчуци. Между хората се разпространяваше информация. Медиите, които в тоталитарната държава бяха до една комунистически мълчаха.

  ДБ=БКП
 7. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Сега ГАВАЗИТЕ, ШОФЬОРИТЕ и ПРИСЛУГАТА на СЪЩИТЕ,

  вече в качеството на ФРОНТМЕНИ-УПРАВНИЦИ,

  ни готвят БелеНЕ,

  все едно, че ЧЕРНОБИЛ никога не е бил......

  И мълчаливо ИЗТОЧВАТ МИЛИАРДИ ДАНЪК РУСИЯ

 9. 10 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#2] от "3аНиЗа":

  “така е в държава, когато ОПравниците са избирани по и заради интереси, а не да бъдат от полза за народа си.”
  ——
  Вярно. Апартаментите са пример за една такава народополезна дейност. Тия сега хич не са като ония тогава.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  На 26 април 1986 г. в съветската атомна електроцентрала (АЕЦ) в Чернобил, Украйна, възниква най-тежката авария в историята на ядрената енергетика."

  когато започнеш "обективно" ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 12 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  На 26 април 1986 г. в съветската атомна електроцентрала (АЕЦ) в Чернобил, Украйна, възниква най-тежката авария в историята на ядрената енергетика."когато започнеш "обективно" ...
  —цитат от коментар 11 на дерибеев


  Дерибеев, не се притеснявай, КГБ ще правят филм за Чернобил, щял да бъде "най-обективния" филм на тази тема. Ще ти разкажат, как гадните американци са предизвикали аварията, а подлите евреи са помагали. Само запази спокойствие... :)

 12. 13 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  ....Съветският посланик: "Шумите" повече, отколкото трябва....


  Нашите комунисти верни последователи на руските биологични отпадъци!

  Имало едно време ссср...
 13. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  До коментар [#12] от "bez_ime2":

  ааа, разбрах. статията била по вече излязъл филм

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 15 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1004 Весело

  До коментар [#12] от "bez_ime2":

  Дерибейката си живее в някаква паралелна вселена и реалността за него е нещо непостижимо. Хич го няма горкия, нито в нашата нито в неговата!

  Имало едно време ссср...
 15. 16 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Разстроено

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  На кого му дреме за истината !??!
  Сега Русия е враг и е важко да се вдига пара ....
  А за по любопитните
  https://profit.bg/svetat/golemite-radiatsionni-avarii-i-katastrofi/

 16. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  И в момента МЪЛЧАТ.

  МЪЛЧАТ за това, КОЛКО АЕЦа има в ЕДНАТА ШЕСТА ОТ ЗЕМНОТО КЪЛБО

  КОЛКО АЕЦа има в РУСИЯ

  ДЕСЕТИНА АЕЦа са !!!!!!!!!!!!!!!

  А "бедна майка България" ще я ИЗРЕКЕТИРАТ за ВТОРИ АЕЦ ?!?!?!?!?!

  ЗАЩО ?!?!?!

  Не могат ли КРАЙ МОСКВА или ДО САНКТ ЛЕНИНГРАД да си го ТУРЯТ !!!!!

 17. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  До коментар [#12] от "bez_ime2":ааа, разбрах. статията била по вече излязъл филм
  —цитат от коментар 14 на дерибеев


  ФИЛМЪТ в който СА НИ ВКАРАЛИ ОТ МОСКВА

  ОЩЕ НЕ Е СВЪРШИЛ, таварииш......

  ФИЛМЪТ ПРОДЪЛЖАВА.

  В момента готвят ДЕКОРИТЕ ЗА СЛЕДВАЩАТА СЕРИЯ

  БелеНЕ

 18. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  И нещо важно, тъжно и страшно.

  Работещите инженери и специалисти в Козлодуй

  са силно разтревожени от кошмарния факт, че

  БелеНЕ ще се строи в ЗЕМЕТРЪСНА ЗОНА.

  Само и единствено ШЕПАТА КОРУМПЕТА, обслужващи МОСКВА

  бодряшки НАТРАПВАТ БелеНЕ.

  Зер, да гушнат РУШВЕТИТЕ, да си бият камшика в посока КАРИБИТЕ

  а БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ - АЕЦове ги яли !!!!!

 19. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  До коментар [#15] от "citoplast":

  Дерибейката си прекарва изключително весело тук, особено като ви накара да живнете. та хората в неделя , преди осем ви пускат статия ... уважавайте усилията. всеки грант е все по ценен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 21 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1004 Весело

  До коментар [#20] от "дерибеев":

  Знам дерибейка, той живота ти премина абсолютно безполезно във форума на Дневник, от сутрин до здрач!

  Имало едно време ссср...
 21. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  До коментар [#21] от "citoplast":

  затова си прав, ама все пак съм бедно момче(на 46) и единствената забава която мога да си позволя е безплатната тук.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 23 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#12] от "bez_ime2":Дерибейката си живее в някаква паралелна вселена и реалността за него е нещо непостижимо. Хич го няма горкия, нито в нашата нито в неговата!
  —цитат от коментар 15 на citoplast


  Няма лошо, на новата, Евразийска империя, такива хора и трябват... :)

 23. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  До коментар [#23] от "bez_ime2":

  това е свежо , до оригинално направо

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 25 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И сегашните неграмотници, по върховете на държавата, са същата смрад.
  "Да не разсърдим пут.ин." ...
  Искрено се надявам, един ден, те и поддръжниците им по места, както и безгръбначните им тролове и манипулатори из форумите, да си платят. И да реват до последния си ден.

 25. 26 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#15] от "citoplast":Дерибейката си прекарва изключително весело тук, особено като ви накара да живнете. та хората в неделя , преди осем ви пускат статия ... уважавайте усилията. всеки грант е все по ценен
  —цитат от коментар 20 на дерибеев


  Дерибейка, трябва да призная, че си изключително ценен опонент... :)

 26. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  "високомерното поведение на съветските власти"

  Същото високомерие и днес руснаците демонстрират спрямо блгарските политици. И колкото пвече езин български политик роболепничи пред руснаците толково повече те го унижяват.
  Може и да се надсмиваме на унижението на Румен Радев или за часовете чакане на Станишев пред кабинета на Путин, но личносите Радев и Станишев унижават България.

  подпис
 27. 28 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#23] от "bez_ime2":това е свежо , до оригинално направо
  —цитат от коментар 24 на дерибеев


  Не си ли съгласен с мен? :)

 28. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nikolay Savov":
  "Сега Русия е враг и е важко да се вдига пара ...."

  Не само сега а винаги

  подпис
 29. 30 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  "високомерното поведение на съветските власти"Същото високомерие и днес руснаците демонстрират спрямо блгарските политици. И колкото пвече езин български политик роболепничи пред руснаците толково повече те го унижяват.Може и да се надсмиваме на унижението на Румен Радев или за часовете чакане на Станишев пред кабинета на Путин, но личносите Радев и Станишев унижават България.
  —цитат от коментар 27 на Иван К


  Това винаги са го правили, никога не са уважавали по-малките държави...

 30. 31 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Любопитно

  До коментар [#20] от "дерибеев":


  ... всеки грант е все по ценен
  —цитат от коментар 20 на дерибеев


  Хм...
  Мислех че варналии си имате само Костя Копейкин, но вие сте си имали и Красьо Копейкин, бе!
  Так держать!

 31. 32 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Весело

  До коментар [#28] от "bez_ime2":


  Не си ли съгласен с мен? :)
  —цитат от коментар 28 на bez_ime2


  Хей! Да не се каниш да си разкъсаш ризата, в случай на несъгласие?

 32. 33 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 536 Неутрално

  И всички дружно на манифестация на 1 май ... От родителите си знам че зелените салати са били огромни, на мен са спрели да ми дават всякакви млечни продукти, яко тъпчене с йод и мокри парцали по прозорците... Това е престъпление, добре че е имало радио Свободна Европа. Но и там не са казвали какво да правиш и какво не при радиация.

  Колкото повече - толкова повече
 33. 34 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#28] от "bez_ime2":
  —цитат от коментар 32 на gak37608125


  И чорапите ще си разплета... :)

 34. 35 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Престъплението на човеконенавистната комунистическа партия спрямо българския народ е непростимо!!!

  Храната на ЦК на БКП по време на аварията в Чернобил
  Номенклатурата лъже за аварията, но яде месо от Австралия и пие чиста вода. С хеликоптери търсят чисти места за управниците. Те, разбира се, ще отрекат. Винаги отричат!

  https://www.168chasa.bg/article/7503083?fbclid=IwAR379O8TNWTZ6xKC29r9P7oc2MK3KXeJWgufrTB4JIuPvSJ4_Y7E2nCr4wg

 35. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  "високомерното поведение на съветските власти"Същото високомерие и днес руснаците демонстрират спрямо блгарските политици. И колкото пвече езин български политик роболепничи пред руснаците толково повече те го унижяват.Може и да се надсмиваме на унижението на Румен Радев или за часовете чакане на Станишев пред кабинета на Путин, но личносите Радев и Станишев унижават България.
  —цитат от коментар 27 на Иван К


  Русия продължава да се гаври с България, заради Румен Радев :

  https://www.youtube.com/watch?v=0kBH63-AwpU

 36. 37 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Рака няма да пропусне и руските мекерета, нищо, че са яли вносна храна.

  No Pain No Gain
 37. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  Радев трябва да е мазохист. След гаврата на Гундяев към него , отиде чак в Петербург и там лично да му се подиграят и да го унижат. Нека да му се гаврят, но за наш срам той се води президент на България и чрез него руснаците се гаврят на българите и на България.

  https://www.youtube.com/watch?v=iEUrPHsnCRE

 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 40 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Рака няма да пропусне и руските мекерета, нищо, че са яли вносна храна.
  —цитат от коментар 37 на Умнокрасив


  +++++
  Те вярват, че св. Путин ги пази от болести...

 40. 41 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#36] от "tacheaux":


  ...заради Румен Радев...
  —цитат от коментар 36 на tacheaux


  Румен Радев в МАГАРЕТО, което 80%-ниците на Иво Христов избраха!
  Със същия успех щяха да изберат и Йоло Денев!

 41. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  До коментар [#31] от "gak37608125":

  добър опит, макар и характерен. и леко разваляш умнокрасивото убеждение , че съм бил също като тях анонимен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 43 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Любопитно

  До коментар [#39] от "izt21595181":


  Айде сега и за Фукушима...
  —цитат от коментар 39 на izt21595181


  Фукушима е резултат от природен катаклизъм; Чернобил е резултат на руска простотия!
  Или за тебе, руската простотия е природно обусловена?

 43. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  В същия ден валеше изобилен пролетен дъж - беше великден и хората го празнуваха както обикновенно: със зелени салати.....После разбрахме за каква радиационна храна става въпрос, но, разбира се, неофициално. Режимът на престъпната БКП никога не е мислил за хората......

 44. 45 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Любопитно

  До коментар [#42] от "дерибеев":


  че съм бил също като тях анонимен
  —цитат от коментар 42 на дерибеев


  Че за кого си анонимен? КОЙ Е АНОНИМЕН? Има ли глупаци, вярващи че са АНОНИМНИ?

 45. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 47 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Грантаджиите ептен изперкаха, всеки ден по 100 статии за Чернобил. Айде сега и за Фукушима, Хирошима и пр. Или за тях не плащат?
  —цитат от коментар 39 на izt21595181


  Точно така, ушанка, помни Фукушима и мисли какво може да стане с Белене. Мисли, ушанка, не пиши глупости! Японският премиер не се криеше като мишка и не разправяше глупости, че американците искали да ударят туризма им...

 47. 48 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Като слухове вървяха препоръки да се пие само минерална вода, да се капва капка йод в чаша вода и други. Опашките за минерална вода пред Централна баня бяха огромни. Двама мои познати получиха камъни в бъбреците заради непрекъсната консумация на минерална вода. Българският народ не вярваше на официалната пропаганда и воден от слухове вършеше и неправилни неща.
  Минералната вода в повечето извори е с радиация много над нормалната вода.
  Приетият метод за добив на уран включваше инжектиране на сярна киселина в земните недра и извличане на разтвора. Част от този разтвор попадаше в питейната вода, но това се приемаше като съпътстващи жертви, Хасковската уранова вода е плод на тези технологии.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 48. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 50 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  До коментар [#45] от "gak37608125":

  ++++

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 50. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 52 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Весело

  До коментар [#46] от "izt21595181":


  Психо...
  —цитат от коментар 46 на izt21595181


  Хайде още един с върховен "Чепига-Фактор"!
  Освен "ароматът на напалм🤣🤣🤣", другото, развеселяващо ме рано сутрин е разпенения путинар!

 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 54 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#36] от "tacheaux":Това ти ли си на профилната снимка? Нема да поверваш, но винаги съм си представял форумните мишки точно така!
  —цитат от коментар 51 на izt21595181


  Бягай да подкрепяш баба ти Нинова на конгреса...

 54. 55 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Весело

  До коментар [#53] от "bez_ime2":

  Почакай малко! Още не се е измъкнал под продрания чул, Фон Тахтаб!

 55. 56 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#46] от "izt21595181":
  —цитат от коментар 52 на gak37608125


  Сигурно се надъхва за конгреса, ще громи опозицията... :)

 56. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 58 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#53] от "bez_ime2":Почакай малко! Още не се е измъкнал под продрания чул, Фон Тахтаб!
  —цитат от коментар 55 на gak37608125


  Чакам всеки момент да се появи,ако не са го призовали на конгреса... :)

 58. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 60 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#53] от "bez_ime2":Добре си се описал, но едва ли си патриот. По-скоро една форумна пачавра. Беги сега при майка си.
  —цитат от коментар 59 на izt21595181


  БЕгим, бЕгим...

 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  "Живков, който може с едно телефонно обаждане да се свърже с Москва, дори не си дава сметка, че в този момент той е човекът, който трябва да защити българския народ."

  Тодор Живков има достойни прдължители в лицето на онези, за които е нормално и дори желателно да изсмукват милиарди долари от данъците на народа си, за да строят през България руски тръбопроводи за пренос на газ до Сърбия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 63 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1032 Любопитно

  Др.Тодор Живков отдавна гори в ада,БКП не е на власт.Защо тогава не се проведе научно изследване относно радиационните поражения и последствия причинени на страната от аварията?Цяла академия на науката има...

 63. 64 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#56] от "bez_ime2":


  надъхва за конгреса
  —цитат от коментар 56 на bez_ime2


  Конгресът на БСП ще е борба на торни бръмбари! Кой ще откъсне за себе си по-голямо парче лайно!

 64. 65 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 453 Неутрално


  До коментар [#16] от "Nikolay Savov":
  ами от 14 посочени аварии 7 са в СССР,не знам как ти се вижда

 65. 66 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Разстроено

  До коментар [#63] от "Sabbath":

  Времето няма "пауза" или "реплей"! Безсмислено е!

 66. 67 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#56] от "bez_ime2":
  —цитат от коментар 64 на gak37608125


  Според мен ще е замеряне с лай..

 67. 68 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  очаквано "дискусията" придоби характерен изказ и лични квалификации, а това размива труда на автора. някак незабелязана остана тънката аналогия подсказана в заглавието "Как Тодор Живков скри.." Кой пази навремето ТЖ, Кой се е учил от него, Кой е премиер, Кой подготвя през Белене неизбежен Припят, Кой другари. Кой? е върху това се концентрирайте уважавайки труда на редакцията

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 68. 69 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nikolay Savov":ами от 14 посочени аварии 7 са в СССР,не знам как ти се вижда
  —цитат от коментар 65 на anticomunist


  ++++
  Както винаги, Русия е водеща сила...

 69. 70 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#19] от "Hawaii":

  "Живков, който може с едно телефонно обаждане да се свърже с Москва, дори не си дава сметка, че в този момент той е човекът, който трябва да защити българския народ."

  Колега, както много пъти съм казвал, целта на "проектната компания" не е АЕЦ Белене да бъде ПОстроена, а да бъде строена, да се строи, строи, строи, ако може 40 години, и сумата за строежа (не за ПОстрояването) й да набъбне на 300 милиарда, от които половината да отидат в панамските сметки, а останалите да се разпределят между синовете и внуците на Таско Ерменковци, Гуце Първановци и вся астальная русофильская.

  Пък, ако накрая вземат да я построят и тя вземе, че гръмне, те ще са отдавна офейкали в Южна Африка, Аржентина или някоя друга братска страна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 71 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  очаквано "дискусията" придоби характерен изказ и лични квалификации, а това размива труда на автора. някак незабелязана остана тънката аналогия подсказана в заглавието "Как Тодор Живков скри.." Кой пази навремето ТЖ, Кой се е учил от него, Кой е премиер, Кой подготвя през Белене неизбежен Припят, Кой другари. Кой? е върху това се концентрирайте уважавайки труда на редакцията
  —цитат от коментар 68 на дерибеев


  Дерибейка, много си забавен... Никой не се занимава с шутове.

 71. 72 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#68] от "дерибеев":

  Е... Плюсът е от мене!
  Посочи КОЙ!
  Ученикът на "Крадлис Симо- Мадридски, БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!

 72. 73 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#61] от "izt21595181":

  Подобни постове не бива да се трият, а да стоят като илюстрация за нивото - интелектуално, лексикално, етично - на автентичния комунист-русофил.

  Хора, четете и си правете сметката за кого гласувате.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 74 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Абе сегашните за едни вафли, че са вредни и дума не дават да се обели.

 74. 75 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 453 Гневно

  комунистите са болни хора от неизлечима болест,казва се ПРОСТОТИЯ

 75. 76 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И всички дружно на манифестация на 1 май ... От родителите си знам че зелените салати са били огромни, на мен са спрели да ми дават всякакви млечни продукти, яко тъпчене с йод и мокри парцали по прозорците... Това е престъпление, добре че е имало радио Свободна Европа. Но и там не са казвали какво да правиш и какво не при радиация.
  —цитат от коментар 33 на mitakadm


  Още една от гнусотиите на онзи режим...

  П.С. Етимологически въпрос: Това което днес се нарича "салата/и" (растението, не смес от зарзавати) навремето се наричаше "марула". Някой да помни кога (и защо) се е сменило името на този зарзават?
  До коментар [#33] от "mitakadm":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 76. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 80 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  До коментар [#71] от "bez_ime2":

  болезнено си прав, и аз намирам за ... лоша идея да молиш Борисов да ти спира законни проверки, да налагаш брутална цензура( това намаля действително), да активираш петимата от РМС да пишат Путин, Тръмп, Борисов.... без значение от темата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 80. 81 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  КОМУНОИДИТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 81. 82 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  От средата на 90-те години до днес в България има невиждан ръст на раковоболните. В момента почти няма българско семейство, в което да няма нито един починал или заболял от рак. Подобен феномен не се е наблюдавал преди Чернобил. Днес също четем често, че млади хора около 30-35 годишни умират от рак или от увреждания по жлези, а наличието на доброкачествени тумори у българите е все по-често. Опашките пред онкоотделенията са огромни. Не съм чел статистика на кое място сме в ЕС по процент на раковоболните, но със сигурност трябва да сме на едно от първите 3 места.

  Тук трябва да отбележа, че всеки тумор се лекува успешно, ако е навреме намерен и овладян. Това се прави с профилактични прегледи, които за българите са все още излишно занимание. В повечето случаи тези тумори се откриват твърде късно, когато вече спасение няма. Липсата на профилактична култура у българина е една от причините за това да бъдем най-болната нация в Европа. Но това не променя факта, че именно аварията в Чернобил и последвалата консумация на заразени радиационни храни в следващата една година след аварията отлично съвпадат с ръста на раковоболните от средата на 90-те досега. Съвпадение? За всички българи, починали от рак, са виновни само и единствено комунистическите престъпници, целуващи краката на Москва.

  П.С. Един мой роднина, заклет комунист, също си отиде преди 20 години от рак - причинен от "здравословната чернобилска комунистическа радиация". Иронията на живота.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 82. 83 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1032 Любопитно

  До коментар [#79] от "От Банкя с любов":Увлекателно четиво,браво.Къде обаче са първите 6 глави,че съм ги пропуснал?

 83. 84 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#82] от "Lou":

  "... аварията в Чернобил и последвалата консумация на заразени радиационни храни в следващата една година след аварията ..."

  Документиран факт е, че "правоимащите" тогава се снабдяваха с храна от Аржентина и Бразилия по списъци, определени от Политбюро.

  Т.е. хората с най-голяма власт в държавата определяха кръга на лицата, които да имат официален достъп до незаразена храна, докато останалите набиваха братска съветска радиация.

  Комунизмът ни беше разделил на касти по признака "заслужаващи да живеят".

  Много се съмнявам, че всички които с пяна на уста защитават Тодор Живков, са били в списъците на правоимащите. Те също са били оставени да мрат от радиационното замърсяване, а го защитават, защото са с манталитет на кланичен добитък.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 84. 85 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нека душата ти гори вечно е най-ужасното кътче от ада, Тодорр. Ти и всичките ти болшевишки братя!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 85. 86 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":“Чернобил никога няма да им се прости.”——Ако не сте насъбрала фусти над гроба на кой да е от тия ... или поне хвърлила камък, тая патетика би била много куха
  —цитат от коментар 8 на Gretel


  Извинявай, но нищо не разбрах.
  Никаква патетика няма.
  Само гняв!

  Доброто е заразно
 86. 87 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":“Чернобил никога няма да им се прости.”——Ако не сте насъбрала фусти над гроба на кой да е от тия ... или поне хвърлила камък, тая патетика би била много куха
  —цитат от коментар 8 на Gretel


  Извинявай, но нищо не разбрах.
  Никаква патетика няма.
  Само гняв!

  Доброто е заразно
 87. 88 Профил на От Банкя с любов
  От Банкя с любов
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#83] от "Sabbath":

  Цъкни ми на профила и виж последните постове. Мисля, че някои вече са изтрити от модератора. Ако не ме домързи по обяд ще пусна цялата поредица в някоя от статиите, към 12:00

 88. 89 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":“Чернобил никога няма да им се прости.”——Ако не сте насъбрала фусти над гроба на кой да е от тия ... или поне хвърлила камък, тая патетика би била много куха
  —цитат от коментар 8 на Gretel


  Извинявай, но нищо не разбрах.
  Никаква патетика няма.
  Само гняв!

  Доброто е заразно
 89. 90 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#78] от "От Банкя с любов":

  ПРОТЕСТИРАМ!!! НИКОГА не съм ПРОДАВАЛ на Нормана, или на някой друг бастуни! ПОДАРЯВАЛ съм такива на няколко съфорумници като "бастун-сувенир от Обетованата земя, направен от маслинено дърво пораснало на Голгота, в окупираната Палестина".

  И НИЩО атомно/ядрено нямаше в тези бастуни. Имаше само един малък предавател излъчващ сигнал уловен от спътник посочвайки геолокацията на бастуна. Сигналът се задействаше само когато ДНКто на ползващия го съвпада с това на "поръчания субект" (в случая Норман и още няколко други "поръчани. И едно малко зарядно устройство базирано на нана'технологии, което зареждаше миниатюрните батерии при движението на бастуна. И двете джаджи бяха разработка на палестински инженери от Газа, големи количества от които бяха откраднати от израелската армия. Заедно с една друга джаджа-за копиране на ДНКто от коментари в Дневник и вградяване в дръжката на бастуня, и тази технология разработена от палестинци в Газа.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 90. 91 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1536 Гневно

  До коментар [#12] от "bez_ime2":ааа, разбрах. статията била по вече излязъл филм
  —цитат от коментар 14 на дерибеев


  ......филмът .....!!!!...ееее ТОТАЛНА , ТЕНДЕНЦИОЗНА и ИЗОПАЧЕНА ИДЕОЛОГИЧЕСКА ДИВЕРСИЯ.......!!!!!.......либерастията се ЗАНИМАВА САМО с ТОВА.......!!!!!....Изопачава , Преиначава , Смуче от Пръстите , СГЛОБЯВА ОТДЕЛНИ ДЕТАЙЛИ ИЗВАДЕНИ от КОНТЕКСТА.......!!!!.....ТОВА е СТРАШНА БОЙНА МАШИНА......!!!!!.....Добре СМАЗАНА и ОБИЛНО ПОДПЛАТЕНА ВКЛЮЧИТЕЛНО и ФИНАНСОВО на ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ
  НИВА.......!!!!!.......Радвам се ,че на ДЕЦАТА "филмчето" е СКУЧНО и не ПРЕДИЗВИКВА ИНТЕРЕС.......!!!!!?????!!!!!........ииии спрете да ОБРЪЩАТЕ КОСТИТЕ на БАЩИЦАТА.......!!!!!??????!!!!!........мнозина сме ЖИВИ СВИДЕТЕЛИ на тези СЛАВНИ ВРЕМЕНА При УПРАВЛЕНИЕТО на ЖИВКОВ..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 91. 92 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иван К":

  Забрави за Бойко, който ходи да се извинява на Путин...!
  Забрави за дядото на Лиляна Павлова, който е един от виновниците, за прикриването на истината за Чернобил. Интересното е, че Лиляна Павлова много се гордеела със своя дядо...!

  Бивш tww09306483.
 92. 93 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Колкото повече човек чете за престъпленията на червените кхмери, толкова повече човек изпитва гнус от поддръжниците им.

 93. 94 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#91] от "kesh":

  "... мнозина сме ЖИВИ СВИДЕТЕЛИ на тези СЛАВНИ ВРЕМЕНА При УПРАВЛЕНИЕТО на ЖИВКОВ.........."


  До коментар [#84] от "Norman Granz":

  "Те ... го защитават, защото са с манталитет на кланичен добитък." ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 94. 95 Профил на Гъска
  Гъска
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Чернобил никога няма да им се прости.И не само на Живков. Много други са знаели, поне десетки! Те къде бяха? Престъпници!
  —цитат от коментар 1 на АзКлавдия


  И какво ще направиш? Когато трябваше да ги избесим по дърветата пред НС се покрихте като мишки... Сега е късно. А вече и поколенията позабравиха или пък изобщо незнаят за тази трагедия

 95. 96 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#83] от "Sabbath":Цъкни ми на профила и виж последните постове. Мисля, че някои вече са изтрити от модератора. Ако не ме домързи по обяд ще пусна цялата поредица в някоя от статиите, към 12:00
  —цитат от коментар 88 на От Банкя с любов


  По добре ги закачи в нета, и постави линк към тях в сигнатурата си. Така по лесно ще се намират, без ровене в твойте коментари, някои от тях вече изтрити.
  До коментар [#88] от "От Банкя с любов":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 96. 97 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#90] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  добра реакция ++++

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 97. 98 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#90] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Тези палестински инджинери, много напред "с материала"... Това ли е новата IT долина?...

 98. 99 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  "..Греков ми каза, че ние преувеличаваме опасността от радиационното замърсяване и "шумим" повече, отколкото трябва..."
  А сега същите посланици ни наричат "троянския кон на Русия"...
  Нищо не се е променило...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 99. 100 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1536 Весело

  До коментар [#83] от "Sabbath":Цъкни ми на профила и виж последните постове. Мисля, че някои вече са изтрити от модератора. Ако не ме домързи по обяд ще пусна цялата поредица в някоя от статиите, към 12:00
  —цитат от коментар 88 на От Банкя с любов


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++......!!!!!.....++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 100. 101 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1536 Весело

  До коментар [#90] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":добра реакция ++++
  —цитат от коментар 97 на дерибеев


  .....+++++++......!!!!....едно не мога да им отреча на иврейте.../...ИСТИНСКИТЕ.../...!!!!????!!!!....Гениални са..........!!!!.....май наистина са БОГОИЗБРАНА НАЦИЯ........./.....се пак са слугували на ФАРАОНИТЕ.......аааа те са били от ДРУГАДЕ......./.........ако успеят да " хлъзнат"......!!!!????!!!!...иии КИТАЙЦИТЕ........????!!!!!......няма да има "място" за НИКАКВО СЪМНЕНИЕЕЕ.......!!!!....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK