Не реформирай това: 7 аргумента срещу идеите за промяна на ДДС

Кой освен политиците би счечелил от различните ДДС-та? На първо място това ще са хлебарите и мелничарите.

© Георги Кожухаров

Кой освен политиците би счечелил от различните ДДС-та? На първо място това ще са хлебарите и мелничарите.



Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика. Народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Дневник" препечатва текста му от "Свободна Европа".


Не е измислен начин да поправиш нещо, което не е счупено. През 1977 г. бюджетарят на президента Джими Картър предлага тази житейска мъдрост ("if it ain’t broke, don’t fix it") да стане водещ принцип на държавното управление. И пояснява, че основният проблем при политиката е, че "поправя" неща, които не са счупени, като ги разваля, и не поправя неща, които не работят.


Точно такава е идеята на БСП и ДПС за различни ДДС за хляб, лекарства и още нещо. На тях им е простено да се правят на приятели на народа. На него пък му е простено да се оставя да го водят за носа. Но не е простено на грамотната публика да подкрепя това умишлено лицемерно предложение.




1. Слухът, че ДДС влияе съществено върху цената, е силно преувеличен. Този данък не е основен мотив да се потребява или не която и да е стока и услуга. Както пише във втория урок по икономика, цената се определя от търсенето и предлагането. В това съотношение се намесват хиляди други фактори, свързани с доходи, мода, ограничения на ползване и доставка, регулиране, използване на заместители и използване на дадена стока като заместител за други стоки и услуги.


2. Случаят с хляба е типичен. През 1965 г., когато няма нормални цени на хляба, т.е. цената му е нещо като "данък хляб" (умишлено поддържан на ниско равнище), в България, по домовете – не в ресторантите (малко на брой) и столовете по предприятия и учреждения, се потребява три пъти повече хляб, отколкото през 2018 г. Най-вероятно с това огромно количество хляб са се изхранвали не само хората, но и магаретата, кокошките и другата стока в хорските дворове. За последните 25 години потреблението на хляб е намаляло около два пъти. Намаляването започва преди въвеждането на ДДС през 1992 г. и с изключение на 2010 г. се потвърждава като тенденция всяка година.


3. При лекарствата и книгите също не се забелязва нито един проблем от страната на потреблението.


Преди две години, по повод съответната статистика, имаше радостни възгласи в медиите, че България "не е на дъното" на класациите по четене на книги. За последните девет години цените на книгите растат средно с около 3% на година, а броят на отпечатаните книги – с по 5%. Печалбите на издателите са относително постоянни, а броят на четящите нараства. (Тук основният фактор е работата – ако имаш работа, четеш повече.) Това не означава, че се увеличават тиражите. При съвременните технологии издателите печатат само толкова, колкото поема пазарът. По това книгите се различават от много други стоки.


С лекарствата, въпреки забрани, ограничения, вредна (понякога смъртоносна) политика на държавните органи, картината е още по-ясна: за десет години цените са намалели с 4%, през 2018 г. увеличението им е с 0.1% - над 20 пъти по-ниско от средната инфлация. През 1997 г. продължителността на живота е до равнището на 1969 г. След 1998 г. тя се е увеличила с 4.5 години. На последните десетина години дължим 4/5 от подобрението за последните 50 години. При смъртността има пръст и Господ, но е ясно, че и медицината, и качеството на живот, и това на лекарствата се подобрява.


4. Хленчът е основно занимание на политиците и пресата: ако всичко е наред, те се продават по-малко. Остава въпросът кой освен политиците би счечелил от различните ДДС-та. На първо място това ще са хлебарите и мелничарите. Отрасълът е доста ограничен като брой фирми и собственици, с него са свързани и политици и министри. Един от ефектите ще бъде, че те затварят процеса – хем получават нещо от земеделските субсидии, хем за известно време ще се увеличат крайните печалби от продажба на хляб. Подобно предчувствие кара и други производители да застанат на опашка пред кабинетите на БСП и ДПС.


5. Някои сигурни крайни ефекти от замисъла им също са в пряко противоречие със заявената грижа за народа и бедните. Един от принципите на фискалната политика е, че онова, което субсидираш, го получаваш в повече. Субсидираш глупост, получаваш повече глупост. И обратното. Освен това е ясно, че субсидираш уж един, а винаги печели някой друг.


Тъй като регулирането на търсенето и предлагането, цените, е най-глупавото възможно регулиране, по-страведливо е данъците да са ценностно неутрални, равни за всички.


С ДДС би се получило, че онези, които потребяват повече, ще спестят повече от всички останали и ще станат малко по-богати. За другите относителното състояние ще е по-лошо и в смисъл на качество на потребяваните стоки. Цената на качествения хляб няма да се промени от размера на този данък. При по-некачествения спадът на цената ще е по-съществен. Но трябва ли да се яде повече некачествен хляб и дори повече хляб изобщо – това е тема, от която политиците не се интересуват.


Същото е и с лекарствата и книгите. По-ниският ДДС не дава гаранции, че ще има измислени, доставени и купени по-добри книги и лекарства.


6. Неутралността на данъка е важна и по технически причини. Никой не може да каже къде точно започва производството на една стока и услуга. Например ще включите ли дърводобива и въглищарството в производството на класическия молив с графит?


За всяка стока и услуга възникват подобни въпроси, които, първо, не могат да бъдат регулирани, второ, ако бъдат регулирани, ще увеличат решенията по усмотрение на данъчните власти. Първите, които печелят, са пак политиците: не само, че пред вратата им ще има опашка и от други отрасли, които ще искат намаление на ДДС, но тъжителите ще искат и повече подробности в регулирането.


Това ще защити вече започналите бизнес на дадено поприще от онези, които тепърва искат да навлезнат на пазара. Политиците се правят, че не разбират, че конкуренцията е лява идея. От нея и либерализацията печелят предимно малоимотните, защото получават повече по-качествени стоки на по-ниски цени, а на другите им е безразлично колко струва едно или друго. Вследствие на защитата на производителите ще нараснат разходите на потребителите.


7. Въпреки воплите, че се не се плащат данъци и че нарасват измамите с ДДС, след 2012 г. събираемостта на ДДС значително се подобрява - сумата на "загубите" от него спада почти 3.5 пъти. Това е така по много причини, но на първо място защото след спада на потреблението през 2009-2010 г., то след 2013 г. расте поради ръст на доходите и заетостта.


В тази ситуация разнообразяването на ДДС може да доведе до следните шест последици за фиска:


а) опашка за други по-ниски ставки по ДДС


б) измами от платците и корупция при данъчните служители


в) демонтаж и на равния (плоския) данък, защото ще намалеят приходите по линия на ДДС и ще се търси компенсация чрез увеличаване на преките данъци


г) намаляване на бюджетните приходи и поради тази причина


д) намаляване на доходите на хората със средни и ниски доходи


е) отлив на капитали и хора.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Добре, че Красен ни обясни как 20% не влияят на цената на антибиотика и хляба, а търсенето видиш ли определя цената на "Ние врабчетата". Аман от слуги на политическото статукво. Да вземе Краската да ни обясни за ниското ДДС в Гърция преди кризата защо след увеличението му се оскъпиха стоките които засягаше точно толкова с колкото се увеличи и данъка?

 2. 2 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  Рядко срещани дивотии!

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Местните избори идват и безумните заигравки с популистки идеи вече копаят дъното на Разума!!!

 4. 4 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Напълно подкрепям коментара в статията. Данъците трябва да са еднакви за всички и прости за прилагане и събиране. Не е ефективно да има базова ставка и хиляди изключения от нея. Отчетността на правителството е по-важна и по-малкото преразпределение на средствата. За да перафразирам, ще задам въпроса дали някой смята че чиновник в общината или някое министерство знае по-добре от какво се нуждае по-възрастен наш роднина? Минимална заплата осигуряваща възможност за здравословен начин на живот може, но срещу по-високи здраени осигуровки за пушачи, хора с наднормено тегло и прекаляващи с алкохола.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Вярва л инякой за загриженост на курпулентни политици за хляба, книгите или лекарствата на бедните?
  Гледайте в корена - заражда се далавера

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 9. 9
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 10. 10 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#9] от "uq":

  Не знам кий е глупакът. Дискусията за диференцирано ДДС не е нито глупава, нито червена.

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Щом има излишък, трябва да разхлабят малко примката!

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Както вече беше обяснено, ДДС може да падне, но няма механизъм, който да принуди търговците да намалят цената на стоката със съответните проценти или изобщо. Както е обяснено тук, намалението на ДДС просто ще увеличи печалбата на търговците със същия процент. Ако погледнете бюджета на държавата ще видите, че ДДС е основният източник на приходи. Всичко друго се крие, краде, изнася.

 13. 13 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":
  популистки идеи вече копаят дъното на Разума
  До коментар [#4] от "Batezuzi":
  За да перафразирам, ще задам въпроса
  ——
  Господа, не е необходимо да доказвате, че може да пишете бисери подобни на тези от текста. На вас,в качеството ви на форумци ви е простено. Ама афтуръ бил сума ти и работи, включая пруфесор ... мале мила!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 14. 14 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Тоя голям капацитет се извъди.. Това че в ЕС да речем повсеместно има разлики в Ддс.. се оказва пълна грешка..и само Бегето и шепа източноевропейски страни масово емигриращи на Запад били прави..Пълен идиот!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 15. 15 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Сега има намален данък за туризма.

 16. 16 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много долнопробни и неверни твърдения, откровена простотия. Хлябът мухлясва непродаден в магазините, колкото и да е натъпкан с консерванти. По препълнените рафтове на баничарниците застояват неизкупени баници и тутманици, козунаци и пици. Нека да дадем на г-н Станчев една малка сметка - три баници за закуска по 1.40 лв струват 4.20 лв. , един хляб за деня "Добруджа" 800 г струва 1.40 лв., две кофички кисело мляко по 400 г струват 2.20 ст. Или общо сутрин семейството започва деня от раз със 7 .80 лв. , да добавим три парчета пица по 2.20 лв. на тримата за обяд - ето ти още 6.60 лв. Сумата набъбва ежедневно на 14.40 лв... Да добавим четири билета по 1.60 лв. , ето ти още 6.40 лв. , стават 20.80 лв., да добавим две кафета от 60 ст, един вестник от 1 лв, стават 23 лв. да добавим и четири големи глави лук за вечеря - ето ти още 1.70 лв - дотук раходите за три баници, хляб, две млека , три парченца пица, вестник, две кафета от машина, четири билетчета и четири глави лук стават 24.70 ст. .. нека семейството да изстиска привечер и малко паста за зъби за 30 ст, закръгляме ежедневната сума до 25 лв. И така, за трийсет дни потребление с хляб, три банички и глава лук - 750 лв, драги теле-зрители. От тези 750 лв държавата шамаросва 150 лв ДДС. Точно от баничките, хляба, четирите билетчета и двете воднисти кафета в картонена чашка...прегледайте внимателно изброеното горе и ще се уверите . За 12 месеца, г-н Станчев, само от трите банички, хляба, двете млека, трите парченца пица, четирите билетчета и четирите глави лук за вечеря, държавата прибира от това клето семейство ДДС в размер на 1800 лв. Но вие, драги теле-зрители, не си мислете, че държавата не ви жули зверски с ДДС и от другите стоки. Да вземем книгите. Сто хиляди непродадени заглавия бяха намалени драстично на последното изложение в НДК. Масово издателите пуснаха книги от 5 лв, при стара корична цена от 30 лв. Ето, г-н Станчев с неговата странна логика твърди, че цената не се увеличава от ДДС-то. Напротив, напротив, г-н Станчев, увеличава се като лавина, щото цената на хартията в склада се формира с ДДС, цената на предпечатните и печатарските дейности ключва ДДС, отчислението за разпространителите включва ДДС, дори торбичката в книжарницата е начислена с ДДС. И книгите стоят непродаваеми, в смешни тиражи по 300 бройки. Книга , продадена в 1200 бр. тираж, се обявява за книга на седмицата! Нека си представим сега, че горното семейство, след като се е изръсило със 750 лв. за банички , хляб и три глави лук, купува две книги по 30 лв . на месец - ето ти 660 лв годишно. Нека сложим към тях и 150 лв за учебници на детето, станаха си 810 лв., да прибавим и три чифта обувки по 60 лв - 180 лв годишно, сумата набъбва до 990 лв. в годината. Да сложим и още 240 лв месечно за ток, телефон, интернет, кабелна телевизия, вода, отопление , чистачка на входа - ето ти към онези 1000 лв още 2680 лв годишно. Нека сега прибавим и по 60 лв месечно за сапун, тоалетна хартия, шампоан, пасти за зъби, прах за пране, миялни препарати - воть тебе еще 720 лв годишно. не знам, дали броите - 4400 лв дотук. Слагаме и 60 кинта месечно за бензин за разходка в събота и неделя, ето ти още 720 лв. И така, нещата отиват към 5120 лв годишно за клетото семейство с баничките. Обаче семейството иска да иде на почивка, айде още 1200 лв за пет дни в Албена, щото с палатките става страшно...Станаха си едни 6320 лв . Нека сложим и 700 лв годишно да олио, захар, оцет, сол, ориз, коприва, чесън, червен пипер, чубрица, боб, леща, шише вино от два кинта за Нова година, нека сложим и едни 500 лв годишно за малко месо, пиле, риба и кило агнешко на милиционерския празник - станаха си 7500 лв. От тях държавата шамаросва с ДДС едни 1500 лв годишно. И така само от ДДС държавата взима годишно 3000 лв ( пет минимални заплати) от това семейство. Обаче вие не си мислете, че държавата не прибира едни други пари от това семейство. За да похарчат 15 000 лева чисти годишно, от заплатите им са удържани данъци и осигуровки още за 4500 лв годишно, нали така - 30% от заплатата всеки месец. Турете сега винетки, застраховки, данък жилище, данък кола, каско - ето ти още едни 600 лв, с една дума държавата прибира годишно от това клето семейство 8100 лв. За разходи лекарства, болници, сватби, кръщенета, рождени дни, погребения не сме и помисляли, ама там ДДС-тата също си вървят...
  А сметките на некои експерти като г-н Станчев са известни...И той трябва да яде банички.

  Дедо Крум
 17. 17 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Към момента в САЩ няма облагане с ДДС в смисъла, по който го прилагат в ЕС .

  Защо?
  Щото са прости прости?
  Не сФащат икономическите механизми?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#7] от "George Svinarov":

  И защо да е тъпо ?. И аз и вие ползваме еднакво държавни услуги - сигурност, отбрана, образование. Защо аз да плащам повече от вас, само защото имам по-висок доход ?!? Това си е мое постижение, нито вие нито държавата имате нещо общо с това че съм учил здраво и имам добра професия и добри доходи !!!!

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#11] от "hope":

  Тогава може да намалим ставката на ДДС, няма нужда да отваряме вратички за измами. Или много по-смислено е с "излишните пари" да свършим полезна работа която да ни позволи когато добрите времена свършат да продължим да имаме добри приходи. Примерно да инвестираме в образование, инфраструктура, медицина, дори социални услуги и пенсии. Не е ли справедливо с по-високите приходи да вдигнем малко пенсиите на възрастните ?

 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Основната болка на авторчето е, че, ако се намали некоя ддс-ставка, ще трябва да се пипнат данъците на богатите - плоският данък.
  Даже според т. 1 може ставката да се вдигне на 30% - цените нема да мръднат, а така нема да има отлив на капитали и хора /буква "е"/

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#13] от "Gretel":

  Извинете, Вие в какво точно качество си позволявате да правите обидни квалификации на всички????
  На Вселенски Академик, може би???

 22. 22 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Разстроено

  ......Красен Станчев......"пазарна икономика".........!!!!!????!!!!....какво нещо е да станеш СИНОНИМ на БЕДСТВИЕ.......!!!!....Не знам КАК ееее.......!!!.....не съм специалист ,НО ... след като в ГЪРЦИЯ МОЖЕ..../...със ДИФЕРИНЦИРАНИ СТАВКИ за ШИРОК КРЪГ ОСНОВНИ ХРАНИ....+++++++...ЛЕКАРСТВА...../.....значи и ТУКА МОЖЕ......!!!!???!!!!.....за съжаление тука много отдавна СИЧКО е ТОТАЛНО СБЪРКАНО и ПРОБИТО.....!!!!.....даже и маалата се УСЕТИ и ДИГНА КАТУНА в странствооо.........ТРИ МИЛИОНА БЪЛГАРИ са ИЗВЪН ДЪРЖАВАТА.../най-АКТИВНАТА ЧАСТ от НАСЕЛЕНИЕТО.../......!!!!!......това е като да ИЗКЛЮЧИШ АЛАРМАТА /...филма ЧЕРНОБИЛ.../....в
  КОМАНДНИЯ ПУНКТ..../...преди ЕКСПЛОЗИЯТА...на РЕАКТОРА..../....ЩОТО ти "ПРЕЧИ".....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дедо Крум":

  Когато става въпрос за търговия между фирми, ДДС не се натрупва по веригата (разбирасе само ако са регистрирани по ДДС) То им се ”връща” като им се приспада от това ДДС, което трябва да внесът пък те в хазната. Затова и ценоразписите за търговия на едро между фирми платци на ДДС са с цени, без ДДС (поне в моята практика е така)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1263 Любопитно

  Аргумент 6:
  "Политиците се правят, че не разбират, че конкуренцията е лява идея. От нея и либерализацията печелят предимно малоимотните, защото получават повече по-качествени стоки на по-ниски цени, а на другите им е безразлично колко струва едно или друго."


  Моля?
  Г-н Станчев, с това олекнахте!
  Бихте ли обяснили на големите световни марки, че не е необходимо да се конкурират....
  щото било... ъъъ... левичарско?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 25. 25 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#21] от "selqnin":

  “На Вселенски Академик, може би”
  ——
  Е, спрете се вече...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 26. 26 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Разстроено

  До коментар [#16] от "Дедо Крум":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++.......бях много мъничък.......на СЕЛО......Съседката- старо БАБЕ... гледаше некво ДОБИЧЕ..../...ГОВЕДО ли....кво ли.....не знам ..бех МЪНИЧЪК..../..иии се разправяше...!!!!......Я му ДУМАМ.....!!!!....аааа ОНО РУПА ли РУПА.....!!!!......само натоварваме КЛАВИАТУРАТА тук..........аааа ОРАТА от КОГА СТЕГНАХА КУФЕРИТЕЕЕ........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#25] от "Gretel":

  Просто питам, понеже си позволявате квалификации и обиди, или не позволявате да попитам?!

 28. 28 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#7] от "George Svinarov":

  Точно това казвам. Решаваме, че искаме безплатно образование, здравеопазване, съд, полиция, детски градини... Партия А казва, че ще го осигури за 2000 лева на човек, партия Б казва за 3000 лева. Избираме партия А и дали всеки ще ги дава накуп за рождения ден или на части веднъж месечно все тая. Но не съм съгласен едни да дават 0, други по 1000, а някои по 50000 само защото са по-адаптивни и предприемчиви от останалите

 29. 29 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Боже, Боже, доживях икономически всекидневник, проповядващ либерализъм, да публикува икономист, който реве срещу либерализация на ДДС ставката, и то при положение, че цяла Европа, която все ни сочат като манната небесна, е с диференцирано ДДС. Явно е манната небесна само като става въпрос за нестандартни сексуални отношения и практики....

 30. 30 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#27] от "selqnin":

  “си позволявате квалификации и обиди”
  ——
  Ама Вие май сериозно...Единствената квалификация, която съм си позволила е “форумец”. Не разбирам защо това Ви обижда. Извинения, ако е трябвало да използвам “форумка”.. невинна грешка.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 31. 31 Профил на Vladimir Kolev
  Vladimir Kolev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ДДС на лекарствата трябва изобщо да се премахне. По-рано нямаше ДДС върху лекарствата, но след като "Царя" го въведе, лекарствата поскъпнаха с 20% за един ден.

 32. 32 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дедо Крум":

  Чудя се кой ли идиот не е схванал написаното и е ударил минус. Може би автора химселф?

 33. 33 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#28] от "Batezuzi":

  Не е лошо да попрочете исория на икономическите теории. Няма нужда да откривате защо топлата вода не е достатъчно топла.

 34. 34 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Прочетох ИПИ, а после се насилих за цялата статия. Миш-маш, тюрлю гювеч от псевдо истини и откровени лъжи. Поредният " икономически специалист", който си оправдава заплатата, с писането на глупости. Щом ДДС е толкова добро, да го вдигнем в туризма. Хазарта да плаща и той. Ама не може, щото ще се бръкне в кесията на нашите хора.

 35. 35 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#24] от "the_flea":

  С това бил олекнал.

  Че той е в горната стратосфера отдавна.

 36. 36 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#28] от "Batezuzi":

  За да не съм голословен, БВП на България за 2018 на човек от населението е около 7200 евро средната българска заплата е около тази сума. Според Вас как едно четиричленно семейство ще плати 56 000 лв годишно? А 5 членно? Дали някой ще посмее да има 2 деца?

 37. 37 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Работи ли, не пипай - стара инженерна мъдрост. Да се променя данък с висока събираемост и основен източник на бюджета е рискова политика. И да, бързо ще се намерят други фактори за запазване на сегашните цени.

  Eddie lives... somewhere in time!
 38. 38 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Абе Красене, абе икономисте, абе корифей...как ще обясниш простия факт че в много европейски държави, за различни видове стоки има различни ДДС ставки? Виж, за популизмът си прав. Ако БКП/БСП/ДС ги беше грижа за народа, щяха да предложат 5% ДДС за Ел. Енергията.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 39. 39 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#18] от "m17":

  "И защо да е тъпо ?. И аз и вие ползваме еднакво държавни услуги - сигурност, отбрана, образование. Защо аз да плащам повече от вас, само защото имам по-висок доход ?!? Това си е мое постижение, нито вие нито държавата имате нещо общо с това че съм учил здраво и имам добра професия и добри доходи !!!!"

  Ако бяхте "учили здраво" нямаше да задавате подобни въпроси. Идеята за данък на глава е обсъждана няколко пъти през средните векове... и отхвърлена като неработеща по ред причини. Не мисля, че трябва да си хабя времето с повторения на икономически принципи, които Вие, училият здраво, не сте прочели. Това което вие мислите е една много красива утопия.

 40. 40 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Красен Станчев щеше да е много интересен за четене, ако от време на време цитираше източници. Така ми идва малко спекулативно по комунистически.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 41. 41 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":

  Ако наистина мислена за бедните ,щяха да искат необлагаем минимум на доходите

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#1] от "nwj49315903":


  Добре, че Красен ни обясни как 20% не влияят на цената на антибиотика и хляба, а търсенето видиш ли определя цената на "Ние врабчетата". Аман от слуги на политическото статукво. Да вземе Краската да ни обясни за ниското ДДС в Гърция преди кризата защо след увеличението му се оскъпиха стоките които засягаше точно толкова с колкото се увеличи и данъка?
  —цитат от коментар 1 на nwj49315903


  Не знам какво сте разбрали от достатъчно стегнатия текст, но с едно нещо може би ще се съгласите. Намаляването и въобще промяната на ДДС ще влияе на крайните цени точно както цената на петрола влияе върху цената на горивото когато го купуваме.
  Когато расте ДДС-то, ще растат и цените, когато ДДС-намалява - цените не намаляват или в много по=малка степен ще повлияят.
  И както се обяснява в материала, за тези, на които не им пука какви точно са цените, защото възможностите и нивото на потребление им го позовляват, ще реализират някаква икономия, а на тези, които имат ниски възможности, минималното намаление ( ако въобще се стигне до такова) няма да им подобри качеството на живот. Ще спечелят производителите и най-вече търговците и не заради по-големите обеми, а заради по-високия процент печалба, който неминуемо ще реализират.
  Ако нашето икономическо развитие е добро и генерирания БВП расте, може да се мисли за намаляване на ДДС въобще - примерно 19 или по-малко процента и не защото народа ще цъфне и ще върже, а за да се освободят повече срества за бизнеса, за да модернизира производството. Но ако се отворят вратички за едни или други, просто ще се засилят корпуционните възможности и мераци.

 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#39] от "George Svinarov":

  Не е идея, до края на средновековието ( за България е до 1878'ма) данъците са били фиксирани на глава защото без централизирана държава е трудно да администрираш подоходен данък. И само съвременната държава дава възможност да вземеш процент от дохода с малък риск от измама. Което НЕ ГО ПРАВИ СПРАВЕДЛИВО !!!

 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#41] от "hodounski":

  И защо пък да има необлагаем минимум - спечелил си 5 лв, плащаш 50ст данък, спечелил си 1000лв, плащаш 100лв. Това че си спечелил малко се сължи на твоята квалификация/умения/късмет но данъка трябва да е СПРАВЕДЛИВ т.е еднакъв за всеки !!!

 45. 45 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#17] от "b_52_strato":

  Защото са назадничави поради силната децентрализация на държавата. То там няма и директно гласуване, гласуват за представители сякаш те ще пътуват до Вашингтон с каруци. Там ползват още данък печалба , както беше в БГ до преди реформите на Костов.

 46. 46 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Слухът, че ДДС влияе съществено върху цената, е силно преувеличен"

  Може да повлияе до размера на самото ДДС. Което в нашия случай е 20%, а дали това е съществено е въпрос на тълкуване.

  "Неутралността на данъка е важна и по технически причини. Никой не може да каже къде точно започва производството на една стока и услуга."

  Което важи в много по-голяма степен за туризма, отколкото за хляба. И въпреки всичко има 9% ДДС върху туристическите услуги, но в статията на Станчев това дори не е споменато.

 47. 47 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Ако може да обесня един принцип на търговеца - когато ДДС-то му се намалява, той си увеличава заложената печалба в себестойността на продукта и начислява по-малкото ДДС върху по-голяма себестойност. Когато ДДС-то се увеличава, реципрочно търговеца увеличава крайната цена на продукта и прехвърля увеличението на крайния потребител. Това е в общия случай. Когато има сериозна конкуренция и борба за клиенти, ДДС-то не влияе на цените. Единственото положително нещо от намаляването на ДДС-то биби било оставяне на повече печалба за фирмите и разполагаем доход за инвестиции и евентуално за разрастване и наемане на персонал. Няма пазарен механизъм да се контролират цени, всички механизми са непазарни - регулации, забрани и т.н. Ако държавата иска да има ниски цени на лекарства, изпраща екип при производителя на лекарства в Германия, Индонезия, или Папуа Нова Гвинея и закупува годишното количество на лекарствата, които ще са нужни и ги пуска на крайния потребител срещу рецепта и на доставна цена.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 48. 48 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ще спечелят производителите и най-вече търговците и не заради по-големите обеми, а заради по-високия процент печалба, който неминуемо ще реализират.
  —цитат от коментар 42 на tsvetko_51


  Неминуемо ще реализират печалба, ако има картелно споразумение. На един конкурентен пазар цените ще паднат. Тоя, който продава хляба на 1,2 лв., след махането на ДДС-то, няма да е на никаква печалба, защото производителят, който си смъкне цената до 1 лв. ще му обере клиентите.

 49. 49 Профил на rockfan
  rockfan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  1. Уроците по икономика също казват, че всяка промяна в стойността на продукта, води до изместване на кривите на таърсене/предлагане.
  2. Хлябът е особена стока - при покачване на цената се повишава и търсенето, както и обратното.
  3. Лекарствата също са особена стока - тяхното търсене не е гъвкаво, това позволява на фармацефтичните компании да добавят безумни надценки.
  Книгите не са стока от първа необходимост и на "читанка" не и пука колко е ДДС-то.

  В едно съм сигурен - нито един търговец няма да си свали цените, освен ако конкурентът му не го направи. А ако някой иска да облекчи потребителите - по-добре да се намали ДОД.

 50. 50 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Когато ДДС-то се увеличава, реципрочно търговеца увеличава крайната цена на продукта и прехвърля увеличението на крайния потребител.
  —цитат от коментар 47 на Darcas


  Какво прехвърля и колко прехвърля зависи от еластичността на търсенето и предлагането. При определени обстоятелства данъчната тежест се поема почти изцяло от производителя.

 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#46] от "Slex":

  Просто лобито на туристическите фирми успя да си извоюва тази преференция при Станишеф.. Която донякъде има логика понеже туризма е предимно межународен и понеже съседните държави имали ниско ДДС, то ако напето е високо реално услугата би била по-скъпа при еднакви разходи на хотелите.

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Нищо няма да се постигне с намаляването на ДДС. Той целият е 20%, а маржът в цената на едно и също лекарство в различните аптеки е 30%

 53. 53 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 488 Неутрално




  ДДС на лекарствата трябва изобщо да се премахне. По-рано нямаше ДДС върху лекарствата, но след като "Царя" го въведе, лекарствата поскъпнаха с 20% за един ден.
  —цитат от коментар 31 на Vladimir Kolev


  И за виагра ли да се махне? :)
  Пичове и мацки, в Директива 112 е позволено да има намалени ставки само на 18 вида стоки и услуги, освен ако не са освободени доставки по смисъла на ДДС. Например на въпросът му "Никой не може да каже къде точно започва производството на една стока и услуга. Например ще включите ли дърводобива и въглищарството в производството на класическия молив с графит?", краткия отговор е "НЕ", не е позволено по европейските правила :) Всъщност от този въпрос се вижда доколко му е идеологическа статията, а не по същество. Или да го кажем "опорните точки са тъпи, олеквате" :)

  Бог да благослови Америка за България!
 54. 54 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 423 Неутрално

  ДДС е най-справедливият данък в държава с голям дял на сивата икономика, защото облага потреблението и не може да се скрие. Колкото повече/по-скъпи стоки, толкова по-голяма абсолютна сума за ДДС - ето ви прогресивно облагане. Високо ДДС и плосък ДОД са по-справедлив вариант от избирателно намаляване на ДДС и прогресивен ДОД.
  И да, по-добре да не ядат хляб, а пасти.

 55. 55 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Никакво пипане на ставката на ДДС!

  И без това един куп народец се е натрупал на бюджетната маса и цоца ли цоца...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 56. 56 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#46] от "Slex":Просто лобито на туристическите фирми успя да си извоюва тази преференция при Станишеф.. Която донякъде има логика понеже туризма е предимно межународен и понеже съседните държави имали ниско ДДС, то ако напето е високо реално услугата би била по-скъпа при еднакви разходи на хотелите.
  —цитат от коментар 51 на m17


  Ясно, че ниското ДДС там е заради туристическото лоби. Но никъде Станчев (а и другите, които писаха против диференциацията при хляба) дори не изразява неодобрението си за това. Другото което е, че ДДС-то там е по-ниско, за да бъдели по-ниски и цените, което, както се обясняваше надълго и нашироко на читателите, нямало как да стане.

 57. 57 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 470 Неутрално

  1. Уроците по икономика също казват, че всяка промяна в стойността на продукта, води до изместване на кривите на таърсене/предлагане.
  —цитат от коментар 49 на rockfan


  Всъщност е обратното. Изместването на кривите на търсенето и предлагането водят до промени в цената на продукта.

 58. 58 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 488 Любопитно

  И таковата, тъй като тук в Дневник, всички сме десни, демократи, капиталисти и инвеститори, да попитам. Според вас къде е по-добре да инвестираме във верига от хлебозаводи? В Гърция и Румъния или в България? В коя от трите балкански държави-членки на ЕС маржът ще е най-висок при равна продажна цена на стоката на свободния общ европейски пазар?

  Бог да благослови Америка за България!
 59. 59 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Общо взето безплодно дърдорене. Причината не е особено ясна: дали щото трябва да се прави напук на Душмана Пеевски, или чорбаджията покрай другите начинания се занимава и с точене на дедесе и ше му намалеят печалбите

  То добре е в същия порядък да се направи и още един икономически анализ: какво ше стане, ако се тури 50% акциз на грантовете?
  а. Дърдоренето ше остане в същия обем "пеесе-пеесе , кой ти ги дава?"
  б. ше се увеличи със 100% за двоен грант да навакса акциза
  в. ше намалее с 50% "да не съм ахмак да ти плямпам за без пари?"

 60. 60 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  До коментар [#41] от "hodounski":

  Временно това може да помогне при силна администрация, която може да контролира изключенията.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 61. 61 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#56] от "Slex":

  Напротив, много пъти е изразявал неодобрението си, не може в една статия да си изложи цялото житие и битие. И отделно това няма още с темата искаме ли още диференциране или не искаме.

 62. 62 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#41] от "hodounski":Временно това може да помогне при силна администрация, която може да контролира изключенията.
  —цитат от коментар 60 на penetrating


  Повярвай ми, администрацията я имаме и сега, и контролът също го има.
  Съвсем друг е въпросът за изключенията при контрола :)

  Бог да благослови Америка за България!
 63. 63 Профил на rockfan
  rockfan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#57] от "Slex":


  [quote#57:"Slex"][/quote]

  Аз говоря за стойност, а не за цена. Най-общо стойността на продукта определя предлагането, а портфейлът - търсенето. Цената е точката, в която се срещат 2-те функции. В действителност рядко съществуват такива изчистени примери.

 64. 64 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#56] от "Slex":Напротив, много пъти е изразявал неодобрението си, не може в една статия да си изложи цялото житие и битие. И отделно това няма още с темата искаме ли още диференциране или не искаме.
  —цитат от коментар 61 на m17


  В случая туризмът е "слон в стаята", не периферен въпрос без отношение към темата, която не е искаме ли още диференциране, а дали да диференцираме по принцип. А пък аз визирам другите статии, които се появиха тези дни. Едно интервю имаше с Георги Ганев, мисля пак в издание на Икономедиа и една статия от Вера Денизова и Лилия Игнатова в "Капитал".

 65. 65 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Много добре е уловил Красен Станчев идеята защо се говори за промяна в ДДС. Просто е като галош, другари - вашите приятели комунистите вече източиха кръвчицата на всеки читав източник на финансиране, които бяха събрали за пооследните 25 години, и сега търсят път към властта, за да преразпределят. Дори предприятията на дидко пеев и на доганът ако останат на обикновен пазар за две-три години, са приключили.
  Каквото пипнат тези хора, умира.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 66. 66 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  А пък от друга страна народ, който не може да излъчи и контролира управляващите за елементарни неща не е казано, че трябва да го има.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 67. 67 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Станчев е прост гьотверен, и нв може да си направи сметката, че 20% са 20%. Дърт философ, който нищо не е направил с ръце или глава. Чешат си езика и гъзъ. 😎😂💀💩

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 68. 68 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#57] от "Slex":[quote#57:"Slex"]
  —цитат от коментар 63 на rockfan
  Аз говоря за стойност, а не за цена. Най-общо стойността на продукта определя предлагането, а портфейлът - търсенето. Цената е точката, в която се срещат 2-те функции. В действителност рядко съществуват такива изчистени примери. [/quote]

  Ти може да говориш за стойност, но в съвременните учебници стойността е субективна категория, която се определя от относителната оскъдност на благата (т.е. зависи и от търсенето, и от предлагането). Ако под стойност имаш предвид себестойност (или разходи за производството), това е виждане на класическите икономисти. Промяна в цената на производствените ресурси ще измести само кривата на предлагането (не на търсенето).

 69. 69 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  чии питомец е Красен Станчев?

  на чия ясла е?
  кои му дава ляба толкова години, чак от началотона демокрацията 1990?

  какви задачи му поставят кураторите му?

 70. 70 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Гневно

  чии питомец е Красен Станчев?на чия ясла е?кои му дава ляба толкова години, чак от началотона демокрацията 1990?какви задачи му поставят кураторите му?
  —цитат от коментар 69 на WWW


  ++++++++++......!!!!!.....понеже еееее таквизи "ЮНАЦИ" , като Другара Станчев се "упражняват" вече ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ.......!!!!!......територията се ОБЕЗЛЮДИ , ДЕЦАТА непрекъснато и постоянно СТЕГАТ КУФЕРИТЕ и стават БЕНЗИН в ЧУЖДИ ИКОНОМИКИ......ииии ако се погледне /...който има Капацитет да ВИДИ разбира се.../...отвъд ХОРИЗОНТА......!!!!????!!!!...опразнената .......ТЕРИТОРИЯТА в един "КРИТИЧЕН" момент ше СТАНЕ ПРОТЕКТОРАТ- АСОЦИИРАН ЧЛЕН на ЧУЖДА ДЪРЖАВА......!!!!!.......мисля ,че съвсем след още малко ВРЕМЕ ......!!!!????!!!!.....ПРОЦЕСА ШЕ БЪДЕ ...АБСАЛЮТНО..... НЕ ОБРАТИМ.......!!!!!.......аааа ДЪРЖАВИТЕ с ОГРОМНИ АРМИИ способни да ЗАТВЪРДЯТ "ПРОЦЕСА"......!!!!!.....не са МНОГО на тези геограФски ШИРИНИ......../....Броят се на двата ПРЪСТА на Едната РЪКААА....../....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 71. 71 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Разстроено

  До коментар [#70] от "kesh":

  .....ма мисля.......!!!!?????....едва ли да има нужда и от "АРМИЯ"........вече ИКОНОМИКАТА дава КОСМИЧЕСКИ ВЪЗМОЖНОСТИ.......!!!!......така щото да няма никви КРИТИЧНИ БРОЖЕНИЯ.........!!!!!????!!!!!....камо ли " КРИТИЧНА МАСА"........САМ ВЛИЗАШ в МАТРИЦАТААА..........особенно когато имаш СИЧКИ ЕКСТРИ в кочината ++++++ ОБИЛНО ЯДЕНЕ.....иии КЪРКАНЕЕЕ..........още от РИМСКО ВРЕМЕ.......матрялеца ИСКА ХЛЯБ/...ефтинн....без ПАРИ...../.....иииии......ЗРЕЛИЩААА........!!!!!......нищо Ново не е ИЗМИСЛЕНО.......Нищо СТАРО не ееее.......ЗАБРАВЕНООО......ама ААААА да го НЕМА ХЛЕБЕЦААА.......!!!!????!!!!.....ПАДАТ КРАЛСКИ ГЛАВИ......!!!!....на ГИЛОТИНАТААА.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Някой правил ли е разчети, с колко ще поевтинеят стоките, защото едва ли някой си мисли, че ще е с намалението на ДДС-то. Например млякото, за да си запази цената , непрекъснато си намалява грамажа. Вече има кофички по 350 грама, с хляба е същото. Подозирам, че намаляването на ДДС ще запази цените същите, а политиците ще ни опяват, как се грижат за народа.

 73. 73 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Има огромен излишък, та може спокойно ДДС -то да се свали с 2% за всички стоки. Излишъка ще намалее много по малко от 2% и пак ще е голям, но хората ще имат пари и за четвърто косело мляко дедо Круме, нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 74. 74 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Всичко написано в статията е вярно. Но това е, защото предложенията за промени са идиотски и изместват въпроса. Така може да се дискредитира всяка разумна промяна. Диференцираният ДДС е приет навсякъде в Европа. Най-нисък е върху храните, най-висок върху луксозните стоки /има и допълнителна такса Лукс/. Няма нужда от обяснения. Всеки грамотен икономист и политик може да си го обясни. Елементарно е.

 75. 75 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#72] от "Роси":

  Аз пък твърдя че намаляването на грамажите е много добра идея и няма общо с цената. Много добра идея е да има малка разфасовка хляб за да мога да си взимам мек хляб всеки ден а не да изхвърлям 700 грама от общо 750 храма защото е станал твърд на втория ден. С киселото млякото е подобно, макар че то е с по-дълъг срок на годност нов се пак, искам да си отворя нова кофичка а не да го ям седмици. При колбасите вече се усетиха и вече доминират разфасовки по 80-100 грама с нарязани на слайсове които не залежават толкова дълго в хладилника.

 76. 76 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Ако смъкнат ДДС-то на хляба, наистина ще се намали цената, заради конкуренцията.
  Ако калкулацията на разходите ти излиза с 20 ст по-малко, запазваш надценката и "убиваш конкуренцията".

  Друг е въпроса колко важни са 20 стотинки за отделния човек,
  И отделен въпрос е, ако в единия магазин цената е с 20 ст по-висока, и ти вече си влязъл да пазариш, дали за 20 стотинки ще се качиш пак на колата (или автобуса) и ще пътуваш 30 мин до следващия магазин, че да "спестиш" 20 стотинки.

  Изобщо ... !!! Колкото "мастило" се изписа до сега, за тия 20 стотинки, в т.ч, и моето писане ... (което е 50лв/ч)

  Да повишат пенсиите и минималните с едни 20 лева, да има за хляб. И да не пипат ДДС-то. Кой ще се занимава със дребнави сметки и глупости.

  Но не е популистко! Стига сте ни занимавали, пускайте кепенците на тия "свинщини" (пеевски).

 77. 77 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#23] от "DDR":

  Фирмите могат да си търгуват, както си искат помежду си, важна е крайната цена, на 75 лв за три книги, 15 лв. отиват за ДДС, справка: касовата бележка. Иначе дали ще наричаме данъка ДДР или ДДС, все тая. Хартията, мастилото, труда, склада, тока, машинопарка и заплатите в печатницата си влизат в тяхната цена. Толкова и толкова. Разпространителите си удържат 40 % от коричната цена . Никой издател не е луд да декларира тиража (съответно ДДС-то) , понеже допечатките са далаверата. Така че нещата не са толкова почтени.

  Дедо Крум
 78. 78 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1780 Весело

  Великолепни две изречения от дребния философо-счетоводител и анализатор за едни "институции" Красен Станчев. Перфектни две изречения:
  $$$Субсидираш глупост, получаваш повече глупост. И обратното. Освен това е ясно, че субсидираш уж един, а винаги печели някой друг.$$$

  Невероятно точно ... за финансирането на НПО. Субсидираш уж всичко за ДЕТЕТО, а печелят "детските" НПО. Субсидираш уж инвалидите, а печелят НПО, които употребяват инвалидите като помпа за пари. Субсидираш уж образованието, а печелят само НПО, източващи образованието.
  Субсидираш НПО Отворено обществоИПИ, което е глупост и получаваш още повече глупост под формата на НПО ИПИ и Красен Станчев.
  Иначе демагогията е великолепна- Както си личи по пламенните амразурчици тук.
  Хайде всеки за себе си да прозре шестте похвата на демагогията, използвани от Красен и да си даде сметка за ефектите в собствената си "промита" глава.
  Абе, какви глупости още ни липсват та извънпазарно субсидираме НПО?!
  :)
  !

 79. 79 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  Пеевски популистки глупотевини, ако му е мъчно за хляба на бедните, да си даде имотите и да им осигури безплатен хляб.

 80. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  "да си взимам мек хляб всеки ден а не да изхвърлям 700 грама от общо 750 храма защото е станал твърд на втория ден."
  До коментар [#75] от "m17":

  Не бъди жесток! Помисли за кварталните кучета и котки. И те имат душици.

 81. 81 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Не се забелязвал проблем с потреблението? Питайте пенсионерите, получаващ под 200 лв. месечна пенсия дали едни 10% надолу в цените на основните храни няма да им дойдат добре. Имахме 2 млрд. излишък, обаче ни е страх да пипаме данъците? Защо в Западна Европа имат диференцирано ДДС и като цяло по-ниски данъци при купувача?

 82. 82 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Гус-ин Станчев не ни просветлява защо в страните към които се стремим данъците са (1) прогресивни, (2) храните са без ДДС. Да не се намалявала цената на хляба защото консумацията му трябвало да намалее е върха на глупавите му идеи. Ако всички храни са без ДДС и можеш да си ги позволиш естествено ще избереш тази която е по-здравословна.

 83. 83 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#81] от "Лео":

  Лошото на български излишък е че е цикличен. В момента сме на върха на цикъла - ниска безработица, пълно натоварване на икономиката и съответно високи приходи от ДДС върху потреблението. Обаче след година партито ще свърши и тогава отново ще си излезем на 1-2 % дефицит както е и здравословно за икономиката между другото. Затова смисленото в момента е не да намалим данъците или да вдигнем разходите а да инвестираме парите в инфраструктура и преструктуриране на икономиката и обществото. За да създадем нови източници на приходи когато лесните пари пресъхнат. Което е доста трудно политически но за щастие поне засега се получава криво-ляво.

 84. 84 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 289 Разстроено

  До коментар [#42] от "tsvetko_51":

  Тук е мястото да цитирате Бойко Борисов и да кажете, че "държавата е лош стопанин" само това липсва в статията, която любезно ми обяснихте като съдържание.

 85. 85 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 430 Весело

  До коментар [#78] от "AzDebil":

  ма ти верно си мнооого голем дебил, а?

 86. 86 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Целият този вопъл е написан ей заради туй: "в) демонтаж и на равния (плоския) данък, защото ще намалеят приходите по линия на ДДС и ще се търси компенсация чрез увеличаване на преките данъци."
  Това е единственото вярно из всички глупости сътворени от "икономиста" и е единствената причина, поради която подкрепям диференцирания данък ДДС.
  Заради ефекта, поради който ще бръкнат из джобовете на плащачите на Красный - "философът" от Ленинград. Дето днес преподава основи на пропагандата из СУ.
  На това са го учили, това преподава.
  Горкият университет.
  Разбира се, има достатъчно разумни аргументи за това, данъкът ДДС да се направи и 25%, но това не отменя демонтажът на "равния" данък. Той, "равният данък" е толкова равен, колкото е бил равен младият Красен(червен) с някой представител на работническата класа в България по времето на соца, когато червените му другари, днешни "честни" капиталета, са го пращали в Ленинград от някой отдел на Партията му.
  Другари и господа, Станчев е икономист толкова, колкото аз съм летец изпитател. Т.е. - никак. Станчев е идеолог, пропагандист, говорител на най-алчната и абсолютно аморална шайка из територията, облажила се чрез грабеж през прехода, но неизработила един пирон да забиеш някъде из руините им. Станчев е говорител на лица като Гергов, Пеевски, Банев и баневица, на крадльото на ТНТМ и днешен виден работодателски бос.
  Общото между всички горни е, че са продукт на инкубатора на "златната младеж" на правешкия гений.
  Докато този ви глаголи "умно" през разни източници и нещата му се получават, а той ви плямпа така вече 30 години, страната ще стои там където е. До Молдова и Украйна в европейска плоскост.

  Ecrasez l’infâme
 87. 87 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Намаленото ДДС щяло да доведе до

  „измами от платците и корупция при данъчните служители“
  „отлив на капитали и хора.“

  А пък „конкуренцията е лява идея. От нея и либерализацията печелят предимно малоимотните“

  Кашата в главата на тоя индивид е пълна. Дори не е за смях.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 787 Неутрално

  За люкарства и леп не може, а за туризъм може? Защо не пише Станчев да се вдигне ДДС в туризма от 9% на 20%, за да я има въпросната неутралност?

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK