Защо БСП не вижда светлина в края на тунела

На конгреса Нинова предпочете да "поеме имиджови щети върху себе си", но да "предпази партията от хаос".

© Велко Ангелов

На конгреса Нинова предпочете да "поеме имиджови щети върху себе си", но да "предпази партията от хаос".На кого ни оставяте, другарко Нинова?!"


Въпросът - апел, прозвучал на конгреса на БСП в неделя, на който уж подалият оставка след евроизборите партиен лидер Корнелия Нинова си я "оттегли", разкрива истинската драма в Столетницата. Тя не е за политическата съдба на Нинова, чиято оставка ще стане отново актуална само след няколко месеца при очертаващата се загуба и на местните избори. Драмата на социалистите е, че парцелираната опозиция, обединена единствено от омразата и желанието си за реванш срещу Нинова, не може да излъчи харизматичен и компетентен кандидат. За да има сериозни шансове да детронира влязлата късно в редиците на партията бивша приватизаторка, той трябва да може да гледа отвъд отстраняването на Борисов и ГЕРБ от властта. Конкурентът на партийния лидер трябва да стане лице на преродената социалдемокрация и


да вдъхне надежди за по-добър живот на фрустрираните, озлобени и обезверени българи.
С други думи – проблемът е не замяната на Нинова с "наш" човек, а каква партия иска да бъде БСП и с какви хора в редиците си иска да осъществи промяната, която рекламира че носи.


На конгреса Нинова предпочете да "поеме имиджови щети върху себе си", но да "предпази партията от хаос, битки за овладяването й, с нечисти цели, загуба на подкрепа и срив в доверието". И матира вътрешнопартийната опозиция. Силно беше посланието й към гравитиращия около партията капитал: "На тези бизнесмени, които отвън се бъркат в партийните ни работи, искам да кажа оттук: "Наиграхте се. Затворете си портфейлите. БСП не се продава. БСП не е стока. БСП е кауза." Тези патетични думи сигурно са били приети възторжено сред обеднелите и маргинализирани избиратели социалисти. Как обаче Нинова ще гради доверие и мостове към широката периферия и малкия и средния бизнес, каквито заявки дава от три години насам, с хора като Кирил Добрев зад гърба си и Румен Овчаров край себе си - само тя си знае.


В това отношение обаче опозицията й изглежда още по-зле, най-вече в очите на твърдия електорат на партията. Бизнес "отборът" около Георги Гергов, в който влизат хора като бившия сив кардинал Димитър Дъбов и др., е крайно непопулярен сред членската маса на БСП. Гергов например,


отстранен от партийния връх заради "ЦУМгейт", продължава да "коли и беси" в Пловдив,


където отново се задава изборна катастрофа за социалистите. Неслучайно критиците му продължават да сочат контролирания от него Пловдивски панаир и сделката за т.нар. дупка в центъра на Варна като нагледни примери за бизнес сътрудничество между държавата в лицето на ГЕРБ и БСП. Въпреки политическата конфронтация помежду им. Впрочем Нинова продължава да избягва да коментира двете парещи бизнес теми.


Вътрешнопартийната опозиция се дискредитира и с противопоставянето си на прекия избор на партиен лидер. Въпреки че той беше и продължава да бъде калкулиран за преизбиране на Нинова, с настояването следващият председател на партията да се избира постарому, от конгреса, критиците на Нинова заемат ретроградна позиция. Неслучайно в речта си на конгреса партийният лидер подчерта, че пряко се избират лидерите на социалдемократически партии в Португалия, Велкобритания, Франция и др. Във Великобритания в прекия вот могат да се включат не само партийни членове, но и привърженици.


С такъв бизнес и идеен багаж върешнопартийната опозиция, в която личат и стойностни имена като Атанас Мерджанов, Антон Кутев и др., е компрометирана в зародищ. На тясна подкрепа в партията, но не и на емоционална вълна, в тяхна полза могат да разчитат за вбъдеще "претенденти" като Валери Жаблянов и Красимир Янков. А фигурата на лидера на ПЕС Сергей Станишев, който е брандиран като "най-европейското лице" на БСП, ще продължава да избледнява. Над него и без това тежат прегрешения като въвеждане на неолибералния плосък данък, който задълбочава социалното неравенство,


избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, макар и само за един ден,


и 11 загуби от ГЕРБ.


Най-големият проблем във вътрешнопартиен план обаче е, че няма ясно обособено и чуваемо ляво крило, което да бъде истински коректив на партийното ръководство. В БСП има отделни фигури, особено сред по-младите, които биха могли да изпълняват тази роля. Но ще отидат ли те отвъд вътрешнопартийната критика? На този въпрос все още не се наемам да давам отговори, макар че идейната безпътица води БСП все по-навътре в тунела без светлина.


Миналата година Ана Пиринска например направи съкрушителен анализ на прехвалената от Нинова и обкръжението й "Визия за България" в статия за списание "Ново време". Но той остана нечут сред по-широкия кръг от симпатизанти на БСП. Основно послание в него е, че, "битката срещу разрушителния неолиберализъм няма да бъде спечелена с войнстващ национализъм, а с радикална прогресивна социалистическа алтернатива". Тя изброи колко пъти се повтарят клучови думи в документа: "солидарност" - два пъти, "прогрес" – нито веднъж, "работници" - два пъти, "експлоатация" – нито веднъж, "неравенство" – 4 пъти, "класа" – веднъж, "олигархия" - нито веднъж, "капитализъм" - нито веднъж, "държава" – над 30 пъти, "икономика" - над 25 пъти, "бизнес" - над 15 пъти, "инвестиции" с разновидностите на думата - над 20 пъти. "Наред с някои добри идеи и инициативи, "Визията" нескрито фаворизира ролята на държавата. И тук въпросът е не дали, а каква държава? В каква рамка ще облечем онези така необходими социални политики, регулации, правила, защита на колективни интереси и т.н.? Социална и правова държава, полицейска държава или може би


"корпоративна държава", приложена за първи път от Бенито Мусолини във фашистка Италия."


Очевидно партията, в чието ръководство няма работници и хора на труда, която продължава да се срамува да говори за капитализъм и класова борба в условията на глобализация, не си е написала домашното докрай. Неслучайно уж "заплюти" от социалистите теми като прогресивното подоходно облагане и необходимостта от стриктно законодателство срещу "модерното робство" в много сектори на производството и услугите и др. се изговарят с крайно неудобство от водещи представители на партията. Или дори се премълчават.


Освен това, въпреки "всенародното" обсъждане на "Визията", което всъщност си беше кръжочна дейност на функционери и активисти на БСП, до началото на кампанията за евроизборите, в която заложиха на антикорупционната реторика, Нинова и обкръжението й сърфираха на съвсем друга вълна. С консервативен плам в очите, с дяснопопулистки обосновки и окрилени от техния нов идол – унгарския автократ Виктор Орбан, те громяха Истанбулската конвенция, джендъра и Плана на ООН за миграцията и популяризираха "традиционните семейни ценности". Тази идеологическа линия продължи и с остра критика на Стратегията за детето, която междувременно, след гласовита съпротива на всички консервативни среди в България, беше оттеглена от правителството.


БСП вече е заприличала на орел, рак и щука.


От партийната програма, в която като пътеводна звезда продължава да грее демократичният социализъм, непредубеденият читател може да остане с впечатление , че чете документи на социалдемократическа партия. Наследството на Станишев пък тежи с направения тогава завой към неоиберализма и ограничаване на трудовите права, омекотяван със социална реторика, а Нинова води бащината дружина към консерватизма, националпопулизма и "консервативното ляво".


При тази идейна какафония е ясно защо БСП не може да спечели за своите планове нови групи от електората. Нито в центъра, накъдето тегли Нинова, нито от прекариата – онази широка, но аморфна маса от трудово и социално незащитени хора, включително прохождащи на трудовия пазар младежи. Имено липсата на каквито и да е бродове към младите е стратегическият проблем на БСП, който виси с огромна сила с продължаващото застаряване на елетората й. Специфично негово отражение е липсата на каквато и да е работеща концепция и челен опит за работа на партията в социалните мрежи, където са активни и "живеят" потенциалните нови гласоподаватели на социалистите. Вместо това ръководството им продължава да държи на тромавата, насочена към твърдия електорат партийна БСТВ.


На евроизборите БСП успя да затвърди твърдия си електорат, не мотивира широката си периферия и


въобще не успя да генерира наказателен вот срещу ГЕРБ.


Въпреки понесените загуби формацията на Бойко Борисов запазва позицията си на партия на "средния" българин. Профилът на гласувалите според екзит пола на "Галъп" сочи, че Столетницата е трета политическа сила сред младите (18–30 г.), след ГЕРБ и ДПС. В почти всички възрастови групи доминира ГЕРБ. БСП е първа само сред най-възрастните – с вот от 41% сред пенсионерите и 39% сред тези на и над 60-годишна възраст. Така БСП изостава фатално зад "младия" вот на партии и коалиции като ДПС, "Демократична България" и ВМРО.


А без разтваряне на електоралното ветрило и мобилизация на нови прослойки, които да гласуват за нея, и най-добрите намерения на БСП ще си останат само в скучно написаните и неразбрани партийни документи.


Авторът е доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт по политически комуникации.

Ключови думи към статията:

Коментари (137)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Най доброто за България е тази партия да загине , защото доведе страната до пълна катастрофа и крах,ако това не може да стане ,следващото десетилетие ще доведе до крах на държавата .

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3662 Неутрално

  "... не може да излъчи харизматичен и компетентен кандидат..."

  Думите "харизматичен", че и "компетентен" на всичко отгоре, някак си не се връзват с кадровата банка от охранени клептомани, озверели сталинисти-реваншисти, а напоследък и откровени неонацисти, измежду които трябва да бъде излъчен въпросният възкресител на 100-годишния болшевишки труп...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1624 Весело

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Все си мисля за Велислава Дърева - хем компетентна, хем харизматична :)

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3662 Неутрално

  До коментар [#3] от "George Svinarov":

  "Все си мисля за Велислава Дърева - хем компетентна, хем харизматична :)"

  И напълно вменяема... ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Видя ли какъв паметник искали да вдигат?

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3662 Неутрално

  До коментар [#5] от "George Svinarov":

  "Видя ли какъв паметник искали да вдигат?"

  На Априлския пленум?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  БСП не са влака, така че няма как да видят светлина в края на тунела.

 8. 8 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Най важното е БСП да скъсат със заслепеното русофилство. Путинова Русия не им е СССР, КПСС я няма. Контактите с хора като Решетников винаги ще ги сочат като национални предатели. Как пък не се сближиха със социалдемократи от Швеция, Дания, Холандия, Германия.

 9. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2760 Весело

  ...БСП е първа само сред най-възрастните – с вот от 41% сред пенсионерите и 39% сред тези на и над 60-годишна възраст...

  Бита карта !

  ПП. Това над 60 год. трябва да се разслои на от 60 до 80 и над 80 + като при вторите сигурно процентът ще е близо 100 ...

 10. 11 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мавродинов":

  "Най важното е БСП да скъсат със заслепеното русофилство. Путинова Русия не им е СССР, КПСС я няма. Контактите с хора като Решетников винаги ще ги сочат като национални предатели. Как пък не се сближиха със социалдемократи от Швеция, Дания, Холандия, Германия."

  Вълка кожата си мени, нрава - никога.

 11. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Ама то това не е тунел, за това. Тва е гроб и, сега само трябва някой да им хвърли пръстта и да им отлее една бетонна плоча отгоре, с армировка, все пак, щото да не изпълзи нЕкой.

 12. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1244 Любопитно

  Има нещо, което със сигурност не разбирам.
  Дневник не е написал една статия дори за успеха, според мен поне доста приличен и дори неочаквано приличен, на Ангел Джамбазки, та чак и на втори човек от листата на вмро, макар, да речем, повече по математически причини, а не толкова революционен устрем.
  Но все пак е явление.
  Не написаха една дума за абсолютния, пълен, размазващ крах на Марешки, който само от ютията не го даваха с Льо Пен и Салвини и т.н.
  Не публикуваха и една дума за перспективата пред ДБ и дали формацията излиза по-силна от изборите или, напротив, разделението ляво дясно тепърва предстои.
  Ако щете, не беше спомената НИТО ЕДИН ПЪТ единствената, по мое мнение, лява кандидатура в този вот, а именно Ваня Григорова.
  В същото време по страниците на Дневник БСП е повече съобщавана и обсъждана и от вестник Дума!
  Има ли някакво разумно обяснение за едно заявяващо се като по скоро дясно издание??

  Доброто е заразно
 13. 14 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 527 Любопитно

  На конгреса Нинова предпочете да "поеме имиджови щети върху себе си", но да "предпази партията от хаос, битки за овладяването й, с нечисти цели, загуба на подкрепа и срив в доверието".

  Ами нали те нямаше да загубят изборите ако имаше доверие в тях!?!?

 14. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Неутрално

  До коментар [#13] от "АзКлавдия":

  Пиши по темата. БСП - враг №1 на банкянската селищна система !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Има ли някакво разумно обяснение за едно заявяващо се като по скоро дясно издание??
  —цитат от коментар 13 на АзКлавдия


  Да. Иво Прокопиев...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 16. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Весело

  Чугунените герберасти
  Пяна хвърлят в диви страсти !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1244 Весело

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кметче, аз съм от Пловдив и, нека не звучи грубо, но банкянската селищна система ми е важна колкото ланския сняг.
  Съсредоточи се, пиши си мненията и престани да ставаш за смях с подобни коментарчета.

  До коментар [#13] от "АзКлавдия":Пиши по темата. БСП - враг №1 на банкянската селищна система !!!
  —цитат от коментар 15 на КМЕТ В СЯНКА


  Доброто е заразно
 18. 19 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  "...Над него и без това тежат прегрешения като въвеждане на неолибералния плосък данък, който задълбочава социалното неравенство,....."
  Как плоския данък увеличава социалното неравенство и как прогресивното подоходно облагане ще го намали, драги ми червен авторе. Няма ли вестник Дума където да си публикуваш соц разсъжденията. Можеше и на конгреса да участваш.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 19. 20 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Има нещо, което със сигурност не разбирам.Дневник не е написал една статия дори за успеха, според мен поне доста приличен и дори неочаквано приличен, на Ангел Джамбазки, та чак и на втори човек от листата на вмро, макар, да речем, повече по математически причини, а не толкова революционен устрем. Но все пак е явление. Не написаха една дума за абсолютния, пълен, размазващ крах на Марешки, който само от ютията не го даваха с Льо Пен и Салвини и т.н.Не публикуваха и една дума за перспективата пред ДБ и дали формацията излиза по-силна от изборите или, напротив, разделението ляво дясно тепърва предстои.Ако щете, не беше спомената НИТО ЕДИН ПЪТ единствената, по мое мнение, лява кандидатура в този вот, а именно Ваня Григорова. В същото време по страниците на Дневник БСП е повече съобщавана и обсъждана и от вестник Дума! Има ли някакво разумно обяснение за едно заявяващо се като по скоро дясно издание??
  —цитат от коментар 13 на АзКлавдия


  ++++++++++ късно го прочетох

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 20. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Неутрално

  До коментар [#18] от "АзКлавдия":

  Знам отлично отде си и на кой бок се кланяш. Виж си какво си написала и доколко е по темата. А втората част не е продължение на първата. Нали уж си с претенции за функционална грамотност. К'во коментираш евроизборите ТУК ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Весело

  До коментар [#13] от "АзКлавдия":

  поради същата причина заради която "Защо БСП не вижда светлина в края на тунела"
  наследник на тежки комунисти и сегашен водач на демократичен проект се срамува да поведе лявото, а водач на листа се срамува да поведе прайд.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 23 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#13] от "АзКлавдия":Пиши по темата. БСП - враг №1 на банкянската селищна система !!!
  —цитат от коментар 15 на КМЕТ В СЯНКА


  БСП е враг номер едно на трудЯщит се!!!
  Виж коментар 10!!!

 23. 24 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 999 Неутрално

  На мен пък всичко ми изглежда нормално с Нинова. БСП е първа сред пенсионерите и те, каквито и да са били като млади, вече са пенсионери. Нормално е пенсионерите да са консервативни, мнителни, страхливи и да фаворизират държавата - нали тя им плаща пенсиите. Така че какъвто електоратът - такава и партията.
  Успешна мярка за местните избори би било да предложи сваляне на ДДС от погребалните услуги и борба срещу приватизацията на гробищните паркове (не че някой ги приватизира, но това никога не ни е спирало да се борим, нали?).
  Хубавата новина е, че комбинацията от национализъм и социализъм у нас няма да доведе до национал-социализъм - каквото и да вряка Стюпи. Трети райх не се прави с пенсионери.

  Свободата не е за гратисчии.
 24. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1244 Весело

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ако прецени, че коментарът ми не е по темата, има си кой да го изтрие и това не си ти. Нито си ми дружинна ръководителка, нито комсомолски секретар.
  Аре у лево!

  До коментар [#18] от "АзКлавдия":Знам отлично отде си и на кой бок се кланяш. Виж си какво си написала и доколко е по темата. А втората част не е продължение на първата. Нали уж си с претенции за функционална грамотност. К'во коментираш евроизборите ТУК ?
  —цитат от коментар 21 на КМЕТ В СЯНКА


  Доброто е заразно
 25. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Весело

  До коментар [#23] от "4ort":

  Грешно тълкуваш данните драга !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  "Преди да се обединим, трябва да се разграничим". Това е в сила днес за БСП. Въпросът е дали и как ще оцелее след разграничението, и кой ще е обединителя. Примерът със СДС и последвалите проблеми при разпадането му, е твърде показателен. А вождизмът е стара болест на българските партии.

 27. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#22] от "дерибеев":

  Това е напълно валидно обяснение.

  Доброто е заразно
 28. 29 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#24] от "espresso":

  Много точно :) Поздравления, особено за последния извод.

  Доброто е заразно
 29. 30 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  О, комундел! Кефи ли ви как Бате Бойче Великий ви направи мазохисти. Пори ви от към гърба и малко по-надолу.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 30. 31 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#19] от "zz_s":

  Основната идейка на Нинова е "повече държава в икономиката" и това няма нищо общо със социална (не)справедливост.
  Бъзика носталгичните чувства на дядовците по най-долен начин.

  Доброто е заразно
 31. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4392 Неутрално

  Светлина в тунела на виждали?! Ами трябва да го затрупат този тунел, и да си останат там, където са стотиците хиляди избити от тях...
  Нещастници!

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 32. 33 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#13] от "АзКлавдия":

  За Ваня Григорова имаше обширен материал в "Капитал" известно време след изборите. И още нещо не се коментира в анализите за БСП - тази година имат един евродепутат повече.

  Апропо социалните проблеми няма да се решат с инструментите на сегашната система. Тя доказано не е ефективна в това отношение. Трябва да се въведе безусловен базов доход (и още прогресивни идеи - който се интересува, може да погледне профила на Тони Баждаров във Фейсбук), иначе можем още хилядолетия да слушаме за социална справедливост при все по-широко разтворена социална ножица, и съответно засилващо се социално напрежение (отделно демографията и т.н.).

 33. 34 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2682 Весело

  "Защо БСП не вижда светлина в края на тунела"

  Според мен, не е съвсем така! Нямаше да виждат, ако бяха нормални хора, способни да възприемат и оценят реалността. Но комунистическият им манталитет , ярко блеснал при акцията на "трудовите колективи", им позволява хоризонт на обзора само до степен "привиждане".
  Та, викам, на тях им се привижда някаква светлинка в края на тунела и те пердашат към нея с пълна сила, както едно време към комунизма, който им се привиждаше на хоризонта и всеки момент трябваше да се покаже.
  А без това лирично отклонение, БСП успешно върви към предписаното й от историята място, което тя отдавна трябваше да заеме, ако България беше поне малко подготвена за геополитичския тайфун през 1989 г.

 34. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Защото насреща идва експресният влак, който ще ги отнесе като куцо пиле домат...!!!

 35. 36 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ,,БСП - враг №1 на банкянската селищна система !!!,,

  И коалиционен партньор на обединеното ДБ

 36. 37 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  "Конкурентът на партийния лидер трябва да стане лице на преродената социалдемокрация и


  да вдъхне надежди за по-добър живот на фрустрираните, озлобени и обезверени българи."  В помейната яма наречена БСП, няма как да има подобен кандидат. Просто средата е вредна. А за България, това е здравословно.

 37. 38 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#33] от "Читател":

  Говоря за Дневник, защото съм негов читател.

  По отношение на гарантирания базов доход, аз съм на мнение, че това не е прогресивна, а тежко регресивна мярка, която размазва човешката природа и отнема основно условие за щастието - да бъдеш полезен и да виждаш смисъл в съществуването си. Като едновременно насърчава мързела, липсата на инициатива, непукизма, егоизма и безбрежното лентяйство.

  Доброто е заразно
 38. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "бок"?!?!?!?!?!?
  с малка буква и с "к"?!?!?!
  Това източноправославните путинофилни талибани сте страхотни "интелектуалци и богослови"...!!!
  Инструкциите от любимата Ви мАсква ли повеляват да пишете обидно и ужасяващо неграмотно на езика и писмеността, които сме дали на алкашките?!?!?!
  СРАМ и ПОЗОР за всички рубладжии!!!!

 39. 40 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Най важното е БСП да скъсат със заслепеното русофилство...
  —цитат от коментар 8 на Мавродинов


  Как, та това е основата на тази партия, още от времето когато се преименува на БКП! Много по вероятно е Баце да дочете Винету, отколкото БСП да зареже русофилството.

  Eddie lives... somewhere in time!
 40. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Весело

  До коментар [#36] от "сидер":

  Дори да е така - партнират с една дясна проевропейска партия а не с кремълските слуги и ДС агенти като ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 42 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  До коментар [#13] от "АзКлавдия":Пиши по темата. БСП - враг №1 на банкянската селищна система !!!
  —цитат от коментар 15 на КМЕТ В СЯНКА  Ти тая "банкянска селищна система" я остави. БСП е враг номер едно на цялото ни общество. Като започнеш от атентата в "Св. Неделя"
  незаконния "Народен съд" и убийствата на хиляди, лагерите, създадени по подобието на Хитлер и Сталин, кражбата на имуществото на хората, наречена "национализация", фалитите, заемите, създаването на мутрите и Жан...

 42. 43 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1244 Весело

  До коментар [#2] от "Norman Granz":Все си мисля за Велислава Дърева - хем компетентна, хем харизматична :)
  —цитат от коментар 3 на George Svinarov


  С огромна доза ирония бих казала, че Велислава Дърева при цялата си антихаризма би поне удвоила резултата на бсп в Пловдив, ако се кандидатира.
  Гергов последния път взе около пет процента.
  Под пет процента е статистически невъзможно да се падне.

  Доброто е заразно
 43. 44 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  БСП може да просъществува малко по-дълго, само ако открито обяви че вече е БНСП!
  (Българска Национал-Социалистическа Партия)!
  Но пак няма да е за дълго!

 44. 45 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1779 Весело

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":"бок"?!?!?!?!?!?с малка буква и с "к"?!?!?!Това източноправославните путинофилни талибани сте страхотни "интелектуалци и богослови"...!!!Инструкциите от любимата Ви мАсква ли повеляват да пишете обидно и ужасяващо неграмотно на езика и писмеността, които сме дали на алкашките?!?!?!СРАМ и ПОЗОР за всички рубладжии!!!!
  —цитат от коментар 39 на selqnin  Ами той от сутрин до вечер тук Боко, Боко, Боко, Боко и просто по инерция :)

 45. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Весело

  До коментар [#30] от "todor._89":

  Това кметът на Симитли ли ти го каза ?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 47 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1779 Весело

  "В помейната яма наречена БСП,
  —цитат от коментар 37 на popovski31


  ПомИйната*

 47. 48 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2287 Весело

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":


  ...и на кой бок се кланяш...
  —цитат от коментар 21 на КМЕТ В СЯНКА


  Ха-ха-ха! Кмете! Ама ти забрави ли в коя партия бяха двата БОК-а"
  Преди два дни-три дни писах, че от вашия "БОК" се интересуват само торните бръмбари!

 48. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Весело

  До коментар [#39] от "selqnin":

  Горкичкият - не е чувал за бок( нали и ти нему се кланяш и подлагаш ката ден) - няма никаква грешка . Дано успееш да го разбереш !
  Това милиционерите верно къртите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  .... Как пък не се сближиха със социалдемократи от Швеция, Дания, Холандия, Германия.
  —цитат от коментар 8 на Мавродинов


  На тези пъпът им е хвърлен в Русия. И политически, и ментално, и социално (повечето са женени за рускини, а има и чисти руснаци) те не могат да се откъснат.
  Просто забатачена група от хора, неспособни да прескочат стобора, с който са ги оградили още Димитров и Коларов.
  Те не само че не могат, те не желаят да прескочат този стобор....

  Е!
  Има си и икономически причини. Техният просперитет минава само през отдавна изградените връзки с Русия.

  Виж Нинова е друга стока.
  Тя ще остане в БСП само докато старицата има някакво значенние в България.
  В момента, в който разбере, че БСП е загубена кауза (т.е. няма никакъв келепир от престояването в нея), Нинова ще си бие камшика и ще замине при синето в САЩ.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 51 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Искаш да кажеш, че ако продължат да съществуват червените ще са причината за краха на държавата до десет години? Не виждам защо, след като едва ли ще се доберат до властта вече. И без тях обаче продължаваме да копаем дъното и да заемаме едни от последните места в класации. И сякаш се доближаваме все повече до онзи комунизъм, който мнозина май забравиха - съд, прокуратура, полиция, държавни органи, медии, ключови отрасли - всичко се контролира от една шепа хора, без контрол.

 51. 52 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#38] от "АзКлавдия":

  Разбирам. В такъв случай ще получавате още от същото и по-зле ще става. Не съм пророк, сама ще се убедите.

  Наличието на базов доход не пречи на човек да работи, ако има възможност, и съответно да получава повече и да живее още по-добре.

 52. 53 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 3995 Неутрално

  Защото са комунисти (консервативно ляво). И заради избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, макар и само за един ден, както и заради безброй загуби от ГЕРБ.
  Да не говорим за посредствените им тролове в нета - жалка картинка.
  А, забравих - и заради лизането на съветски кагебейски "подгърбия", представено като "русофилия".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 53. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Весело

  До коментар [#42] от "popovski31":

  Нямаш нищо общо с историческата истина. Кой ти е преподавал Исория и къде? Май не си я учил както се полага?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 55 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#46] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#30] от "todor._89":Това кметът на Симитли ли ти го каза ?!?
  —цитат от коментар 46 на КМЕТ В СЯНКА


  Не ве кметче, аз от наше село по-далеч не ходя. По телевизора гледам как Бате Бойче ви премята като мазен пехливанин на селски борби. Който му излезе направо от земята! Явно и тебе те е търкалял и от там тази обсесия.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 55. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Весело

  До коментар [#45] от "popovski31":

  Не е инерция. И ти си забележително "грамотен", както и бок ти !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 57 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#33] от "Читател":

  Безусловният газов дих

 57. 58 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2000 Весело

  Добър анализ на Инджев, безпристрастен!
  А на първосигналните "коментатори", бих казал, но ще се въздържа, че ако няма дясно, няма и ляво! За политики говоря, не за самоопределяне.

 58. 59 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  Безусловният базов доход е безусловна идиотия. Не сработи във Финландия ама хич.

 59. 60 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Весело

  До коментар [#55] от "todor._89":

  по коя програма ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 61 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 2181 Весело

  Корнела се отметна , защото при нов временен председател ако се направи одит на касата на позитано и ще се хванат за главата, как може другите партии да имат милиони на влог, а другарите да са направили дупка в касичката си и в нея да има останали само няколко хиляди рубли, които не стигат и за месечната заплата на кметицата в сянка

 61. 62 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#58] от "batzdravo":


  Добър анализ на Инджев
  —цитат от коментар 58 на batzdravo


  Не на Инджев, а на ИнджОв!

 62. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Неутрално

  До коментар [#61] от "001":

  Така говори на баща си или на бок ти !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 63. 64 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  Най-интересните въпрос вече години е, че ДБ и респективно Дневник не могат да анализират защо десният избирател гласува за ГЕРБ. Ама никаква мисловна дейност. Просто 1/20 обявява 19/20 от десните избиратели за идиоти и глупаци и готово.

 64. 65 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#54] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#42] от "popovski31":Нямаш нищо общо с историческата истина. Кой ти е преподавал Исория и къде? Май не си я учил както се полага?
  —цитат от коментар 54 на КМЕТ В СЯНКА


  Явно човека не е учил "правилната" история. Лагерите в белене са мит, атентата в "Света Неделя" е малко по-силна пиратка, а военния и интелектуален елит не е репресиран след девети, а са ги водели на лагери да почиват, и доста от тях са.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 65. 66 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 2181 Весело

  ти за коя се мислиш ма кметичке, че ще казваш на другите как да говорят и кой да подкрепят.
  Още 20 години ще сте опозиция с ДПС , това ви е съдбата.
  Дори пенсията която ще ти дава Бойче другия месец , ще е в пъти повече от рублите които ти дават от позитано

 66. 67 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#53] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Корпулентният пак си е шеф на данс. Има си и министър на финансите, както и главен прокурор. Че за капак го пазят и от нсо, както и почетният прдседател. Сигурно е благодарение на червените кхмери, да знаеш. Беше чудесен ход на еднокнижника да им даде за кратко властта, че да има след това основание да прехвърля вината за всичко лошо на тях. Ей го, доан продължава да раздава порциите, само заради бсп - какво може да направи бочко, горкият...

 67. 68 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#60] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#55] от "todor._89":по коя програма ?
  —цитат от коментар 60 на КМЕТ В СЯНКА


  СеА пък отчет ли да ти давам! Много на сериозно си се взел и си вЕрваш!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 68. 69 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2000 Весело

  До коментар [#62] от "gak37608125":"До коментар [#58] от "batzdravo":


  Добър анализ на Инджев
  —цитат от коментар 58 на batzdravo


  Не на Инджев, а на ИнджОв!"

  Прав си!
  Моя грешка. 😩

 69. 70 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 2181 Весело

  Другаря Румен Гечев даваше на българите средна заплата от 7 долара на месец.
  Другия месец кметичката в сянка, ще получава от днешните управляващи 700 долара пенсия.
  Това му се вика разлика...
  При комунистите 7 долара пенсия, а сега 700 долара пенсия за кметичката комсумолец

 70. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Весело

  До коментар [#66] от "001":

  ДПС са ваши авери. Даже често ги обслужвате. А женския род говори само за теб !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 72 Профил на Павел Кънев
  Павел Кънев
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз съм много гневен, 70 години руски курви ми какзват какво ше се случи?

 72. 73 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#71] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#66] от "001":ДПС са ваши авери. Даже често ги обслужвате. А женския род говори само за теб !!!
  —цитат от коментар 71 на КМЕТ В СЯНКА


  Ай кмете! Тройната коалиция с кой я правихте? А Орешарски? Изневерява ти паметта! Старческа деменция?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 73. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Неутрално

  До коментар [#73] от "todor._89":

  Всички виждат. Колкото и да се пениш това е актуалния политически съюз. Обслужвате ги много старателно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 75 Профил на Павел Кънев
  Павел Кънев
  Рейтинг: 233 Неутрално

  хахаахахаха
  червните шапки оак са се насрали......

 75. 76 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Проблемът не е БСП a България - там не се вижда светлина в тунела - кражби, безумия всеки ден, от там провали на всяко ниво. Икономиката на помощи, мизерия до небето, абсолютно нищо не работи от здравеопазване, през образование до футбола - всичко е затънало на дъното. От там до масовата емиграция през терминалите е една крачка и много я правят всекидневно. За сметка на това угоени и крадливи тариакти гледат да затрият и окрадат и каквото е останало читаво.

 76. 77 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#49] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За всички в този форум е очевидно, че Милиционери са били дядо ви и баща Ви!
  А Вие сте обратното на "сложно" ченге!!!

 77. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Весело

  До коментар [#77] от "selqnin":

  Бъркаш ме с бок ти !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 79 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#74] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#73] от "todor._89":Всички виждат. Колкото и да се пениш това е актуалния политически съюз. Обслужвате ги много старателно.
  —цитат от коментар 74 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, Бате Бойче, да се свети името Му, няма нищо "черно на бяло" с Доган. Комундерите няколко пъти подписвахте "брак" с него и все бяхте откъм женската страна! От там вече не ви прави вЧеПетление Бате Бойче колко пъти ще ви ....

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 79. 80 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#78] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Съвсем приятелски съвет кмете. Коментарите явно ти идват в повече и започваш да зацикляш. При положение, че половината коментари са твои няма начин да не си изпълнил норматива. Надника го изкара, моля те, спри да ставаш за резил.

 80. 81 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#77] от "selqnin":
  До коментар [#73] от "todor._89":
  До коментар [#48] от "gak37608125":
  Ако спрете да отговаряте на този явен трол той сам ще си умре....
  Но пък се забавлявате продължавайте , както се казва да му наливате вода в мелницата....

 81. 82 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#80] от "zle_platen_trol":

  Айде стига и ти! Остави го човека, виж какво е забавно с него!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 82. 83 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Много ме радва, че КМЕТА в сянка и на слъце е все ошашавен и няма един аргумент в своя защита, а само оплювки. Откъде ги намират в БСП такива, че и чакат победа на избори.

 83. 84 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#81] от "Nikolay Savov":


  До коментар [#77] от "selqnin":До коментар [#73] от "todor._89":До коментар [#48] от "gak37608125":Ако спрете да отговаряте на този явен трол той сам ще си умре....Но пък се забавлявате продължавайте , както се казва да му наливате вода в мелницата....
  —цитат от коментар 81 на Nikolay Savov


  Аз не искам да "умира", на мене ми е забавен! Когато ми омръзне го оставям за няколко дни. А и като го "напънеш" малко повече си взима почивка.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 84. 85 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1669 Весело

  До коментар [#33] от "Читател":Говоря за Дневник, защото съм негов читател.
  —цитат от коментар 38 на АзКлавдия


  И аз имам хипотеза по въпросите ти и, колкото и да звучи абсурдно, Корнелия има право да говори за "затваряне на портфейлите" на разни бизнесмени. БСП вече е продадена. Купувачите не искат да се афишират като "леви", бивши комунисти и привърженици на Путин. Те са приватизатори, имат медийна власт, свързани са с банки и "кръгове", управлявали са със свои хора заедно с Борисов, страхуват се от това, че времето на безнаказаност свършва, а ГЕРБ все още е на власт.
  Колкото до БСП, тя е продадена е като куха структура, която "купувачът" пълни със спорно, но все пак някакво съдържание. "Спорно" от много гледни точки и поради многото зайци, които трябва да бъдат уцелени с един-единствен куршум. Как иначе ще се обясни, че Нинова беше "никой" там, а изведнъж стигна до власт, която й позволява не само да подкрепи и издигне Радев като президент, но и да го лансира и сред кремълофобите дотам, че да го изберат; не само "коли и беси" всякакви "лица" на тази партия (Станишев, Миков, Стоилов, Пирински и прочие), да ритне хора като Гергов и оня с ролса, но и да засенчи женствените и не твърде чистоплътни представители на УЖ повече синята част на политическата дъга. Радев обира пропутинските "овации", докато другарката, която го подкрепи, не се посвени да обвини Решетников в лъжа. С това обедини и поведе противниците на Борисов като истински ... мъж, което пък не й попречи да се пеняви срещу ИК, да поведе бабите и дядовците до паметника на ТЖ или на Съветската армия, да застане с мутри и джипове пред козичките на баба Пена, да изведе почти всичките си депутати от НС за три месеца и т.н., и т.н. В заключение ще кажа, че Нинова е другото лице на Пеевски. Двамата, осуетили официалната "коалиция" между БСП и ДПС - Станишев и Местан са низвергнати, Пеевски се проскуба като брулено от вятъра сламено плашило. Дойде времето на др. Нинова - едрогърдата приватизаторка от времето на др. Костов! Ето защо се писа, пише се и ще се пише за нея, хахаха...
  Катарзис, мадам! Наслаждавайте се.

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 85. 86 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Не вижда светлина, щото тунелът още не прокопан. Сега го копаем... Надолу...
  Друг е въпросът, че БСП би видяла светлина, само ако свети в червено.

 86. 87 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Примитивния антибокувизъм съсипа и ще довърши столетницата.
  Същия вирус като при лилавите.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 87. 88 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Ако БСП иска да вдигне рейтинга си, трябва да погледне наляво, защото въпреки че са води лява партия, всъщност досега водеше дясна политика.

 88. 89 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#76] от "jobssboj":

  Работи икономиката очевидно. Средният и дребният бизнес произвежда 92% от БВП и тази година ще внесем в бюджета 44,6 милиарда лева български пари. Така, че икономиката не работи на помощи. И е жалко, че има такива като тебе да вярват именно на олигархичните надаждания на безнадеждност. Щото Пеевски и Прокопиев са вече 0,05% от икономиката.

 89. 90 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#79] от "todor._89":

  Аз мисля, че дори да се изкара Доган на светло ще е добра първа стъпка. А и да напомня, че в ДПС отидоха Костовисти основно, Бисеров,Цонев, Дянкова и още стотици.

 90. 91 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Най важното е БСП да скъсат със заслепеното русофилство. Путинова Русия не им е СССР, КПСС я няма. Контактите с хора като Решетников винаги ще ги сочат като национални предатели. Как пък не се сближиха със социалдемократи от Швеция, Дания, Холандия, Германия.
  —цитат от коментар 8 на Мавродинов


  ++++++++++++++++++++++++++++

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 91. 92 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  партия, опозиция, програма, избори - все гръмки думи за една доказано пагубна за България организирана престъпна група, нямаща търпение да продаде националните ни интереси на русия!

 92. 93 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#81] от "Nikolay Savov":
  —цитат от коментар 84 на todor._89


  И аз това казвам!

 93. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Когато си решил да се самоубиваш, никой не може да те спре.

 94. 95 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1265 Весело

  Безусловния базов доход бе отхвърлен на референдум в Швейцария.
  Ама ний тук сме по-богати и, разбира се, по-умни от тях, що да не настъпим мотиката?

  И, съвсем между другото, милото дневниче окончателно обърна резбата и в политическо, и в джендърно отношение........

  Знанието е сила, информацията - власт
 95. 96 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1690 Любопитно

  До коментар [#2] от "Norman Granz":


  "... не може да излъчи харизматичен и компетентен кандидат..."Думите "харизматичен", че и "компетентен" на всичко отгоре, някак си не се връзват с кадровата банка от охранени клептомани, озверели сталинисти-реваншисти, а напоследък и откровени неонацисти, измежду които трябва да бъде излъчен въпросният възкресител на 100-годишния болшевишки труп...
  —цитат от коментар 2 на Norman Granz


  """...кадровата банка...""""

  Ръководството им е от милионери,
  а електоратът от пенсионери . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 96. 97 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Неутрално

  До коментар [#79] от "todor._89":

  Има - Нарича се Студен резерв !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 97. 98 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1704 Весело

  Чугунените герберастиПяна хвърлят в диви страсти !!!
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  А на БКП девиза е, "Дай пари за пасти!"

 98. 99 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6862 Неутрално

  БСП/БКП се лута. Заедно с тях се лутат и българските партии. По-лошото е, че няма смислена конкуренция и всичко партийно се разпада като печели най-популистката партия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 99. 100 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2682 Весело

  До коментар [#80] от "zle_platen_trol":

  "При положение, че половината коментари са твои няма начин да не си изпълнил норматива. Надника го изкара, моля те, спри да ставаш за резил."

  Неговата задача според мен е малко по-сложна- освен нормата за свои постове, той трябва да осигури и някакъв минимум общ брой коментари по зададени теми, за да имитира интерес към дадена тема. Между другото, много мултиниковци от лилавите се занимават със същото. Механизмът за това е прост- подхвърля дразнещи или откровено идиотски реплики и там- който се хване.
  А, както се казва, за всеки влак си има пътници.
  ПС Мисля дори, че сайтът на "Дневник" бе специално преработен, за да може медията да получава изгода от такъв тип комуникации във форума (всъщност, това е само подозрение, може и да не съм прав, но няма да се учудя, ако съм).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK