България утре: една празна страна

Прогнозата за пътя на България е мрачна

© Цветелина Белутова, Капитал

Прогнозата за пътя на България е мрачнаТекстът е препечатан от "Дойче веле".


Последната прогноза на ООН за демографското развитие на България може да бъде обобщена с една дума: мрачна. По данни на НСИ населението на страната се е свило до 7 000 039 души. Но с голяма доза сигурност можем да твърдим, че числото е дори още по-малко - има например хиляди, които от години са в чужбина, а статистиката ги отчита като живеещи в страната. Според прогнозата на ООН има много голяма вероятност броят на българското население да продължи да се топи. При това драстично. Според най-песимистичния сценарий през 2100 година в България ще живеят едва 2,18 милиона души, според най-оптимистичния - 5,5 милиона, а според усреднената прогноза в края на века ще сме под 4 милиона. Дори при условията на "нулева миграция" (тоест, ако броят на напускащите страната е равен на установяващите се в нея) в България ще живеят едва 4,24 милиона души.


Как ще изглежда България след трийсетина години?
Основната причина, поради която и към момента България намалява, е отрицателният естествен прираст. Страната печално се прочу с изключително висока смъртност, а положителен естествен прираст има само при малцинствените групи. Неясно остава обаче как стопяването на населението в съчетание с промяната на неговата етническа структура ще бъдат употребено от политиците. И има ли разумни решения или ще станем свидетели на популистки палиативни мерки, които само ще влошат ситуацията.


Цитираните по-горе данни на НСИ и ООН не дават представа за етническата структура на българското население. От преброяването през 2011 знаем, че тогава то е наброявало близо 7,4 милиона души, като етническите българи са били близо 85%, турците - 8,8%, а ромите - малко под 5%. Но и тези данни трябва да бъдат разглеждани предпазливо, тъй като далеч не всички анкетирани са посочили етническа принадлежност, а и много от ромите се самоопределят като турци.


Според редица прогнози броят на ромите в България ще продължи да нараства. В изготвено неотдавна изследване се твърди, че към 2050 година ромите ще са около 1,2 милиона, или приблизително 22% от населението. Същевременно с висше образование са едва 0,5% от ромите, а само 50% от икономически активните имат работа.


Въпреки някои успехи резултатите от интеграционните политики и т.нар. Десетилетие на ромското включване са крайно незадоволителни. Социалните дистанции между българи и роми се увеличават, а изследване, проведено в края на "интеграционната декада", показа, че според голяма част от анкетираните етническите конфликти между българи и роми са разпалвани целенасочено от политиците.


Не е тайна, че България е страна на активни етнически предприемачи. С това понятие могат да бъдат обозначени както етническите партии, така и "патриотични формации" като ВМРО, "Атака" и НФСБ. От ВМРО например предлагат "революционна" концепция за справяне с "циганизацията". Тази реторика, изглежда, свърши работа: ВМРО излязоха от ступора след скандалите в ДАБЧ и постигнаха, както се казва, "хубав резултат" на евровота на 26 май. Но с мерки като предлагания контрол върху раждаемостта ВМРО и политици като г-н Каракачанов само ще възпалят още повече проблема, тъй като има немалка вероятност да създадат мъченици - гетата са потенциален инкубатор за радикален ислям. Затова трябва да се действа повече с моркова, отколкото с тоягата: насърчаване на образованието, включително десегрегация на детските градини и училищата, и борба срещу стигмата да си ром вместо насъскване на един етнос срещу друг. Именно последното обаче - задълбочаването на междуетническите конфликти - е много вероятно в контекста на мрачните демографски прогнози.


"Все повече хора се връщат в България". Наистина ли?


Освен високата смъртност другият голям проблем е миграцията. Според някои оценки напусналите България са около 2 милиона. Премиерът Борисов обаче уверява, че "все повече успели, знаещи и можещи хора се връщат в България". Човек може да си помисли, че причината за това трябва да търсим във все по-добрия живот, гарантиран от трите мандата на ГЕРБ. Демографските данни на НСИ показват, че през 2018 година страната са напуснали над 31 000 български граждани, а са се завърнали само малко над 16 000 души.


Даниел Смилов правилно посочи в своя статия за "Дойче веле", че макар да е най-бедната страна в ЕС, България все пак е част от един наистина елитен клуб, тоест сравнява се с някои от най-развитите нации в света. Но бих добавил и това: хората сме така устроени, че винаги се сравняваме с тези, които са по-добре от нас. В противен случай още щяхме да обитаваме пещерите. Бедността, метастазите на корупцията, прогнилата съдебна система, зависимите медии - заради тези и други негативни характеристики България не изглежда като особено добро място за живеене. Освен може би за представителите на т.нар. Трети свят. Впрочем, прогнозата на ООН не отчита ефекта от мигрантски потоци към Стария континент. А те съвсем не са изключени.


Що се отнася до самата България - мнозина се опасяват, че страната все повече започва да прилича на потъващ кораб. И че тези на капитанския мостик явно не са в състояние да предложат смислени мерки за справяне с надвисналата буря.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (189)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Любопитно

  Няма празно - ей къде са турците ....

  [email protected]
 2. 2 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Абе нали беципету имаше визия за Б-я. Айде да идват на власт и да ни оправят, Кво са мотат?

 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Писах вече под друга статия: можем винаги да внесем работливи и дисциплинирани немци, бежанци от политиката на Меркел-Хабек-Бербок-Грета.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на Ale MI
  Ale MI
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Защото никой не мисли за утре. От години.

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Абе нали беципету имаше визия за Б-я. Айде да идват на власт и да ни оправят, Кво са мотат?
  —цитат от коментар 2 на dma12587967


  След Сполуката над два милиона напуснаха България.
  След Визията, Курнелия трябва да загаси ламБите и да заключи с катинара.

 6. 6 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ами- прочетох, че е материал на дойче зеле, и понеже СПЕЦИАЛНО за България дойче зеле УМИШЛЕНО публикува САМО негативни статии- нещо, което не се забелязва за НИКОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА, за която медията създава статии, и нещата ми станаха ясно. “....Що се отнася до самата България - мнозина се опасяват, че страната все повече започва да прилича на потъващ кораб. ...“ Уверявам дойче зеле, че предвиждам специално моето семейство да достигнем 100годишна възраст и да вдигнем наздравица след 5 години напр. за закриване на тази българофобска и българомразителска медия, наречена дойче зеле.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  Ще си говорим след десет години дали ще е "празна"... До тогава тази" миризлива партийна измет" трябва да е ошетана, и все повече българи ще се завръщат в Родината си...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  До коментар [#2] от "dma12587967":

  Какво БСП? След 30 години, всеки пети в България ще е циганин с 8-ми клас...! Какво прави ГЕРБ, сега? Освен да ни обяснява, как някой друг бил виновен...

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Еееее айде сега,малко повече оптимизъм!
  Вероятно ще останат, един файтон либерални грантаджии и два милиона пенционери!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  От левундерската немска медия са побързали политкоректно да се изходят по темата. И не е вярна констатацията, че много роми се пишат турци. Много роми се пишат българи, а много българи(мохамедани) се пишат турци!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  До коментар [#5] от "4ort":

  Даже май, няма да дочакаме Визията на Корнелия... Ще пуснем кепенците, с края на стабилността. ;)

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Абе как нема да потъва БГ? Я вижте тримата Шишковци. С такива като тех всеки кораб ще потъне...

 13. 13 Профил на Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Шилета,
  Подготвяте ли се да приемете мигранти?

 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  Що да е прогнозата мрачна? Много си е хубава даже! Какво му е хубавото на многото хора? На пренаселеността? На задръстванията? Тъжничко е че селата и малките градчета ще станат една огромна циганска махала, ама те и сега са си приличат на циганско гето. Пък и като се циганизираме по малко, по малко, даже не ни прави впечатление.

 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Има стретигия как да няма. Къде има висока раждаемост? Където има глад и мизерия. Е сещайте се.

 16. 16 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  От левундерската немска медия са побързали политкоректно да се изходят по темата. И не е вярна констатацията, че много роми се пишат турци. Много роми се пишат българи, а много българи(мохамедани) се пишат турци!
  —цитат от коментар 10 на С Стоянов


  Напротив-много цигани се пишат турци.Циганите са поне 800 хиляди,а не колкото са според официалната статистика 300 хиляди.

 17. 17 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Мечтите са хубаво нещо, но с този материал негативните прогнози са напълно реални.
  Народ,който си харесва мутрите,гледа оня учиндолски прстак, а начело на държавата избира мутра-охранител,а другия кремълска подлога не, че Винету не е нищо добро не го очаква.
  Материала, материала.

 18. 18 Профил на d10001
  d10001
  Рейтинг: 745 Неутрално

  има едно нещо което някакси не се отчита. Да си българин, не е марка за географски произход, а много повече. Всъщност географския маркер е с най-малко значение, вижте Бесарабските българи итн. Българите ще са колкото са, независимо къде по света се намират. Важното е да се гордеят с това и да запознават хората с нашата култура, бит, история и тн..

 19. 19 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 575 Весело

  Споко бреее ....идните години мургави братя няма да има в БГ ...вече почти всички се изнесоха в западна Европа ....и нямат намерения да се връщат в мизерията...!!!!

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Любопитно

  Никой не знае какво ще бъде след 80 години. Днес е така, утре е иначе. 1988 година, надали някой си е мислел, че само след година системата ще се срути. 1990 г надали някой е предполагал, че в следващите десетилетия ще се "изпарят" 2 000 000 жители на страната. 1912 година надали Царибродци са си мислели, че само след няколко години ще стават югославци и така до днес.
  Прогнозите са хубаво нещо, човек може да помечтае или да си набие обръчите и да се стегне.
  Ето какво си е мислил Иван Вазов през 1899 г. за това как ще посреща 21 век България.(отчитайки тогавашните тенденции)
  https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=5877&Level=3

  А иначе мантрата за "малко но качествени" е алиби за да не боли много, като се разбере накрая, каква беля е сторена и в каква заблуда са живели поне две поколения.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Проблемът е, че нашите политици са изключително егоистично настроени и не им пука какво ще стане след 100 години. Те тогава няма да са живи, а апартаменти със 180 кв. тераси и къщи за гости с евро фондове им трябват СЕГА, а не след 100 години.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Чолаков, кажи нещо за любимата ви тема, лгбт.
  Кажи какъв е техният принос за подобряване на демографския проблем...

 23. 23 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 575 Весело

  Ромите отдавна се интегрираха в Европата !!!

 24. 24 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Споко бреее ....идните години мургави братя няма да има в БГ ...вече почти всички се изнесоха в западна Европа ....и нямат намерения да се връщат в мизерията...!!!!
  —цитат от коментар 19 на ytrewq


  Глупости.Поразходи се малко из страната и тогава говори,че циганите се били изнесли.

 25. 25 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 953 Неутрално

  "От преброяването през 2011 знаем, че тогава то е наброявало близо 7,4 милиона души, като етническите българи са били близо 85%, турците - 8,8%, а ромите - малко под 5%."
  Това не отговаря на истината. Невъзможно е циганите да са под 5%, тук където и да се обърнеш, все цигани виждаш. Просто крият от нас истинската картина и ни заблуждават. Не може 5% от населението да правят толкова много золуми , от които хората навсякъде са пропищели. Дайте истинската картина на етническия състав, не ни правете на глупаци.

 26. 26 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#25] от "proza":

  Как да ги изброиш като не знаеш къде живеят? :)
  Те са много, но и не живеят дълго, болестите ги съсипват.

 27. 27 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Много от коментиралите по-горе нападат ad hominem медията и статията и продължават да отказват да виждат проблема. А той е страшен - над 2 милиона напуснали страната през последните години, изключително висок отрицателен прираст, един от трите най-високи в света, промяна на досегашния етнографски баланс. И тези коментирали продължават да си заравят главата в пясъка - либералите виновни, джендърите виновни, извънземните виновни. Ако вземат да я изровят оп пясъка или задника си - нещата ще потръгнат по-добре. Дотогава - не.

 28. 28 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#27] от "Черен хумор на кило":

  Това е цената на влизането в ЕС.
  Всички останали са по-богати от нас и дават по-добри заплати.
  Българският работодател на всичкото отгоре и доста стиснат.
  Етническият състав не мисля, че много се е променил.

 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Любопитно

  Проблемът е, че нашите политици са изключително егоистично настроени и не им пука какво ще стане след 100 години. Те тогава няма да са живи, а апартаменти със 180 кв. тераси и къщи за гости с евро фондове им трябват СЕГА, а не след 100 години.
  —цитат от коментар 21 на andreas_hofer


  Какво общо имат политиците с демографията? Самите те са жертава на мисловните модели заложени от нашите родители - "малко но качествени", "много е тежко да се гледат деца", "да не си му/и слугиня/слуга", "вържи го с едно дете и си гледай кефа", "кариерата е най-важна". и т.н. и т.н.
  Докато не се променят ценностите и усещането за света, нищо няма да помогне - ни пари от държавата ни празни стратегии.
  Хубавото е, че вече има първите лястовици на семейства с три и повече деца сред "данъкоплатците" и "непотребителите на социални услуги". Малко са, но това е добре, защото се разбива наложеният модел и се вижда, че децата не са нещо страшно и ужасно а в един момент може да се окаже, че са най-доброто, което един човек е постигнал през живота си (много хора няма да разберът последното изречение и ще ревнат, че то науката, кариерата, свободното време и т.н. - сигурно ще разберът какво съм имал предвид, ама тогава ще е късно)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#27] от "Черен хумор на кило":

  И какво предлагаш-да почнем да си скубем косите , защото населението на България намалява?Каквото е такова.Това е положението.

 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Любопитно

  Как ще изглежда България след трийсетина години?
  ========
  Доста интересно. .....
  Откъде DW намира смелост и лице .....да пита това . .....след като същата тази медия бе една от пионерите. ....да докара България дотук.....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#18] от "d10001":
  "вижте Бесарабските българи "

  Както и да ги гледаме, русифицирани са дотолкова , че не си знаят майчиния език. В Македония се превърнаха в македонци, в Сърбия станаха сърби , а в Гърция станаха гърци. В България една голяма част от българите са русофили и сърбомани , сиреч за тях Русия и Сърбия са по-мили отколкото България. Много малко останаха българите с българско самосъзнание.

 33. 33 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Такива статии винаги изобилстват от лицемерие. Хем населението намалявало (спорно проблем), хем структурата му се променяла (безспорно проблем), хем решението макар и премълчано е безконтролна имиграция?

 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Разстроено

  ....... И тези коментирали продължават да си заравят главата в пясъка - либералите виновни, джендърите виновни, извънземните виновни. Ако вземат да я изровят оп пясъка или задника си - нещата ще потръгнат по-добре. Дотогава - не.
  —цитат от коментар 27 на Черен хумор на кило

  Ами и да си я изроват, най - много да преживеят лична драма, как са се минали, пък и са минали и децата си като са ги възпитали с техният начин на мислене. Пропиляли сума ти време и усилие за ....нищо.
  Въпроса е сега да с еразчупва исиотският модел, насаден през последните 50-60 години.
  Бил съм свидетел, как семейства, които сдобивайки се с трето дете почти губият досегашните си семейни приятели, просто защото им показват, че при еднакви горе долу доходи и възраст е възможно да излезеш от матрицата. И това направо матира околните и те вместо да се замислят, прекъсват контакат.
  В главите на една голяма част от бг гражданите е страшно, пълна каша....


  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2162 Разстроено

  По-добре празна, отколкото пълна с цигани

 36. 36 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 556 Неутрално

  близките 10 години миграцията към България ще стане проблем и съответнонаселението ще нарасне; мигрантите ще бъдат предимно образовани и бели, без да влагам расизъм; също така раждаемостта сред българите ще нараства, но българомразци като дойче веле и сътрудниците им нямада останат капо - работа за завистливци и долна прислуга винаги ще има

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#20] от "DDR":

  Наивен русофил е бил Вазов. Едва на стари години разбира отрицателната роля на Русия в съдбата на България.

 38. 38 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Това е напълно естествен процес.
  Толкова високи концентрации на простотия и продажност не мигат да съшествуват в природата и са самоубийствени за който и да е народ.... Особено за народ, който възлага управлението на най-простите и най-продажните.

  Ако по бай-тошово време не се стреляше по границите, моментът на изчезването щеше вече да е настъпил.

 39. 39 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 845 Гневно

  "България утре: една празна страна"

  Йессс!!!
  Ще я населим с руснаци! Те само това и чакат!

  "Курица не птица,
  Болгария не заграница!"

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 40. 40 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#29:"DDR"][/quote] “....Какво общо имат политиците с демографията? ...“ ВСИЧКО- те са длъжни да създадат правната рамка, с която да се постигне такъв вид икономика, че хората да предпочетат да останат в България. Най- големият цинизъм е да се твърди, че политиците нямали нищо общо. ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ВЛАСТ в България е НС, а това е сборище на ПОЛИТИЦИ, а не е професионален форум на инженери, юристи, икономисти, математици, физици и т.н.

 41. 41 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#34] от "DDR":

  Браво-ей такива коментиращи харесвам.Бездетници,обвиняващи другите,че имали по едно или две деца.Като си нямаш понятие каква отговорност и ангажираност са децата,не би следвало да имаш претенции.

 42. 42 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Как ще изглежда България след трийсетина години?========Доста интересно. .....Откъде DW намира смелост и лице .....да пита това . .....след като същата тази медия бе една от пионерите. ....да докара България дотук.....
  —цитат от коментар 31 на eti mehter


  Когато DW пише за Турция никога не пише правилно,а когато пише за други държави намирала смелост!Абе Мемедчоооооо,хората си пишат свободно това което виждат,и не се интересуват за коя държава става въпрос..В твоята "демократична" Турция никога медиите няма да напишат критично за режима на Ердоганчо,защото иначе ще бъдат арестувани и хвърлени без никакви доказателства за престъпление в затвора.Ето за това запада не ви ще и ви би шута категорично....

  shlshlshlshl
 43. 43 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 316 Неутрално


  До коментар [#27] от "Черен хумор на кило":

  Какво ще е населението на България след 50 или 100 години е една огромна абстракция.
  Това некой не го мисли, нито има смисъл да го мисли.

  Нито обикновените хора, нито политиците.

  Обикновените хора не се интересуват от това, те се интересуват да си платят сметките, да имат работа, да отидат на море, да им увеличат заплатата, децата им да са здрави, и т.н.

  Част от хората мислят за това, че искат да си изплатят жилището си по-скоро, или , че децата им трябва да ходят на уроци по математика или английски език в билзиките 4-5 години. Това са мислите им в перспектива.

  ЕС е с отворени граници за България, хората учат езици, придобиват умения, пътуват, учат в различни страни, работят в различни страни.

  Възможности много.

  Страната не е с най-добрата икономика в ЕС, и това е причината много хора да избират да работат и да живеят в различни страни от ЕС.

  Това са нормални процеси. И всчики малки и не много богати страни изпитват тези процеси върху себе си. И не може това да се промени.

  А това, което едва ли не авторът на тази статия внушава, че политиците трябва да правят някакви неща. Ами, това са невозмъжни неща.

  Нито в България е възможно, нито в Германия.

  Политиците не са занимават с такиве абстрактни неща, как ще изглежда нещо сега или след 15-20 години или след 50-100 години.

  Хората НИКОГА не гласуват за абстрактни неща.

  Един политик почти няма шанс да бъде избран, ако не обещава конкретни мерки и видими и и близки неща. С абстрактнни обещания и с абстрактни борби е много трудно да спечелиш избори.

  Може да си гласовита опозиция, особено, ако имаш медийни бухалки в арсенала си, и да крещиш и да искаш някакви неща.

  Но, ако някой ден започнеш да управляваш, въобще не ти е до абстракции.

  Тоест, тази статия по-горе има точно НУЛА смисъл. Отвъд хонорарът на автора и.

 44. 44 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#34] от "DDR": “....Ами и да си я изроват, най - много да преживеят лична драма, как са се минали, пък и са минали и децата си като са ги възпитали с техният начин на мислене. ...“ Напротив- личната драма с „минаването“ си е вашата, ЕМИГРАНТСКАТА драма, особено, когато разберете, че в България има една прослойка граждани - ИТ специалисти, които са съизмерими по индекса на покупателната им способност с ИТ специалистите в един лондон например, и че заради плоският данък в България, казано най- кратко и като за лаици, на тази група българи в България им остават повече парички знаци, отколкото на същият вид специалисти в една германия или в един лондон- където данъчното облагане яко жули наголо всеки, който работи на тяхна територия....

 45. 45 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Как ще изглежда България след трийсетина години?========Доста интересно. .....Откъде DW намира смелост и лице .....да пита това . .....след като същата тази медия бе една от пионерите. ....да докара България дотук.....
  —цитат от коментар 31 на eti mehter


  Ето едно четиво от DW,та да ти влезе нещо в главата,макар,че е мисия невъзможна.....Станахте за резил с Ердоганчо,държавата ви е банкрутирала тотално...https://www.dw.com/bg/турците-са-обезверени-цените-не-спират-да-растат/a-49263342

  shlshlshlshl
 46. 46 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#27] от "Черен хумор на кило":И какво предлагаш-да почнем да си скубем косите , защото населението на България намалява?Каквото е такова.Това е положението.
  —цитат от коментар 30 на Мусаши


  Ми кво си се разревал тогава? Глей си кефа, яж си бахура и си пий пърцуцата. След мен и потоп, нали така?

 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#28] от "НеКой":
  "Това е цената на влизането в ЕС."

  Нали? Ако не бяхме вдигнали желязната завеса , сега щяхме да сме 9 милиона.
  Много ни отне тази пуста демокрация. Всички бягат от нея. Преди при социализма беше добре. Който се опита да бяга , го застрелваха на границата. Сега сме разграден двор. Все едно да махнат решетките на прозорците на затворите. Кой ще остане в затвора? Никой, освен родените, израснали и вече свикнали със затворническия режим хора.

 48. 48 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 933 Весело

  едно очушкване от камуняко-милицюйнеро-рушняшките мафийки завзели политиката и закона ше доде над всичко, икономиката ше дръпне, раждаемостта ше фръкне, цигнята ше станат хора и емиграцията ше се върне да си инвестира и харчи мильоните у бегето...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 49. 49 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Хващам бас със всеки желаещ, че в 2030 година при сегашното развитие на икономиката ни България ще е 11 милиона. Най-малко колкото Гърция днес!

 50. 50 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#34] от "DDR":Браво-ей такива коментиращи харесвам.Бездетници,обвиняващи другите,че имали по едно или две деца.Като си нямаш понятие каква отговорност и ангажираност са децата,не би следвало да имаш претенции.
  —цитат от коментар 41 на Мусаши


  Аз пък ей такива коментиращи като тебе много ме забавляват - на всяка манджа мерудия и само лепят етикети на хората - бездетници, гейове и т.н.

  Само гледай накрая да не се окажеш като в ситуацията описана от Швейк:
  В банята (където всички са голи) се води разговор за хода на войната - най-активният в разговора обвинява всички че са глупаци, предатели, не разбират от военно дело и къде какво е сгрешено при операциите. Накрая, като излизат от банята и си обличат униформите, оказва се, че той е с чин ефрейтор а останалите са от капитан нагоре, някои дори и доста известни с военните си постижения.

  Вече си мисля, че си специален трол, който под измисленат история сее безнадеждност сред хората на тема , как е тежко да се гледат деца. Остави ги хората сами да преценяват.
  И пак ще ти повторя и потретя - във форума има немалко хора, живеещи вкл в Бг, които имат по три и повече деца и не оревават орталъка като тебе.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 51. 51 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Любопитно

  [quote#29:"DDR"]
  —цитат от коментар 40 на cmy12603507
  “....Какво общо имат политиците с демографията? ...“ ВСИЧКО- те са длъжни да създадат правната рамка, с която да се постигне такъв вид икономика, че хората да предпочетат да останат в България. Най- големият цинизъм е да се твърди, че политиците нямали нищо общо. ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ВЛАСТ в България е НС, а това е сборище на ПОЛИТИЦИ, а не е професионален форум на инженери, юристи, икономисти, математици, физици и т.н. [/quote]

  Браво, сигурно са длъжни и да ти направят децата?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 52. 52 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#46:"Черен хумор на кило"][/quote]

  Разревал си се ти .Аз отглеждам три деца и за мен това е най-важното.Дали населението ще е от 20 или 5 милиона,това не ме бърка.Бърка ме единствено колко ще са моите наследници .

 53. 53 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#47] от "tacheaux":

  Ми бегай бе, като ти е затвор тук.
  Не сме длъжни да ти слушаме оплакванията ежедневно.
  Щом нямаш свързаност с тази земя, прав ти път.

 54. 54 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Весело

  До коментар [#34] от "DDR": “....Ами и да си я изроват, най - много да преживеят лична драма, как са се минали, пък и са минали и децата си като са ги възпитали с техният начин на мислене. ...“ Напротив- личната драма с „минаването“ си е вашата, ЕМИГРАНТСКАТА драма, особено, когато разберете, че в България има една прослойка граждани - ИТ специалисти, които са съизмерими по индекса на покупателната им способност с ИТ специалистите в един лондон например, и че заради плоският данък в България, казано най- кратко и като за лаици, на тази група българи в България им остават повече парички знаци, отколкото на същият вид специалисти в една германия или в един лондон- където данъчното облагане яко жули наголо всеки, който работи на тяхна територия....
  —цитат от коментар 44 на cmy12603507


  Апчетата, апчетата....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 55. 55 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#51] от "DDR": Простак- длъжни са да ти създават правната рамка, така щото да можеш да си отгледаш 4-5 деца, без да се притесняват, че ТВОИТЕ глбти нпо-та ще им ги отнемат поради бедност, например... Наистина си трол- простак- не знаеш елементарни неща, тръгнал да набеждава ник “Мусаши“, че бил трол...До коментар [#50] от "DDR": “.....Вече си мисля, че си специален трол, който под измисленат история сее безнадеждност сред хората на тема...“ Тцъ, тцъ, тцъ- за вас, троловете- чужденци, наети от всякакви нпо-та с цел платено провеждане на социалното им инженерство в българският мейнстрийм, всеки бг. юрист, който пише тук, бил “трол“:) Да не би това да е така, защото много пречим на вас -троловете- чужденци, да си прокарвате социалното инженерство в нашите форуми?;)


 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Любопитно

  До коментар [#47] от "tacheaux":

  Много ни отне тази пуста демокрация
  ========
  Точно така. ....
  Но това не е най лошото ......
  Там е работата, че продължава да отнема .......
  Да видим кога ще се усетите .....колкото по рано толкова по добре. .....

  Bukalemun
 57. 57 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Поредната злобна пропагандна статия. След месец от ООН и "Дойче Веле" ще пускат по 5 такива на ден. По-добре слабо населена територия, отколкото пукаща се по шевовете от черни талибани, германците продължават да отказват да си гледат в своята паница.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 58. 58 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#47] от "tacheaux":Много ни отне тази пуста демокрация========Точно така. ....Но това не е най лошото ......Там е работата, че продължава да отнема .......Да видим кога ще се усетите .....колкото по рано толкова по добре. .....
  —цитат от коментар 56 на eti mehter


  Турция да не би да е демокрация бе Мемедчо,а фалитът ,мизерията,безработицата и нищета е сега при ислямисткия режим на Ердоганчио....

  shlshlshlshl
 59. 59 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#56] от "eti mehter":

  Ти си гледай диктатурата:)) Ако изкарате 45 години после ще коментираме:)) Ама вече минахме Турция по средни заплати като станат 2 пъти по-високи пак ще ти напомня:))

 60. 60 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#54] от "DDR": Пий си хапчетата и не ме занимавай. Когато в лондон постигнеш стандарта на живот на ник Мусаши или моят, при положение, че си само емигрант без статут- ела и ми се обади:)

 61. 61 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#47] от "tacheaux":Много ни отне тази пуста демокрация========Точно така. ....Но това не е най лошото ......Там е работата, че продължава да отнема .......Да видим кога ще се усетите .....колкото по рано толкова по добре. .....
  —цитат от коментар 56 на eti mehter


  Каква демокрация има в Турция,като на Ердоганчо когато не му са удобни изборните резултати да притиска ЦИК да ги отмени и да насрочват нови избори.Пълна анархия и батак е в Турция при пишман ислямисткия режим на онова недоразумение с девствения мустак.....

  shlshlshlshl
 62. 62 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#50:"DDR"][/quote]

  Т.е искаш да кажеш,че ти имаш три деца,а аз съм бездетният .Всичко е възможно.Ама истината е една.
  Естествено,че деца се гледат много трудно.И не става въпрос само за финанси . Децата изискват ангажименти 24 часа в денонощието, източник са на постоянни тревоги и притеснения,и ограничават цялата досегашна дейност на родителите.И ние с жената постоянно бяхме по курорти и заведения преди да се родят децата.Ама сега рядко ходим някъде за повече от 3-4 дни.
  Та много лесно се дава акъл отстрани.Вземи направи поне едно дете и тогава обвинявай другите,че гледали само по едно или две.

 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  До коментар [#58] от "Against China":

  Турция да не би да е демокрация бе Мемедчо,
  ========
  Това не е по темата. ....но за твое съжаление ще те открехна.....
  В Анадола има такава демокрация ..... която дори не си сънувал......

  Bukalemun
 64. 64 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Тези от ,,Дойче Веле" ли намериха да ни драскат партенки за етнически конфликти? В Германия през ден черни талибани блъскат германци с камиони или ги режат с ножове по германските улици, а Коледата и Новата година в Германия са печално известни.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 65. 65 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#58] от "Against China": Турция да не би да е демокрация бе Мемедчо,========Това не е по темата. ....но за твое съжаление ще те открехна.....В Анадола има такава демокрация ..... която дори не си сънувал......
  —цитат от коментар 63 на eti mehter


  Има дръжки без чушки в Турция.Има фалирал примитивен ислямизъм.Истината боли и DW улучи точно в десятката......

  shlshlshlshl
 66. 66 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#63] от "eti mehter":

  Миналата година 37 000 турци български (основно децата и внуците на изселниците) и небългарски са се върнали в България. Работят. Тази година колко ще дойдат аз мисля към 70 000:))

 67. 67 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Важното е, че които останат ще са благодарни на червената аристокрация, че им дава хляб.

 68. 68 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Другата демографска криза е в Германия. ,,Дойче зеле" упорито мълчи за нея. Важна е българската.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 69. 69 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#58] от "Against China": Турция да не би да е демокрация бе Мемедчо,========Това не е по темата. ....но за твое съжаление ще те открехна.....В Анадола има такава демокрация ..... която дори не си сънувал......
  —цитат от коментар 63 на eti mehter


  България сега е на светлинни години от вас,защото е в ЕС.Нищо хубаво няма в Турция,нито свободи,нито развита икономика,нито проспериращо население,нищо!!!!!!!!!Имате един примитивен банкрутирал ислямизъм.За това в недяла на изборите в Истанбул,хората ще дадат хубав урок на пропадняка Ердоганчо.....

  shlshlshlshl
 70. 70 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#51] от "DDR": Простак- длъжни са да ти създават правната рамка, така щото да можеш да си отгледаш 4-5 деца, без да се притесняват, че ТВОИТЕ глбти нпо-та ще им ги отнемат поради бедност, например... Наистина си трол- простак- не знаеш елементарни неща, тръгнал да набеждава ник “Мусаши“, че бил трол...До коментар [#50] от "DDR": “.....Вече си мисля, че си специален трол, който под измисленат история сее безнадеждност сред хората на тема...“ Тцъ, тцъ, тцъ- за вас, троловете- чужденци, наети от всякакви нпо-та с цел платено провеждане на социалното им инженерство в българският мейнстрийм, всеки бг. юрист, който пише тук, бил “трол“:) Да не би това да е така, защото много пречим на вас -троловете- чужденци, да си прокарвате социалното инженерство в нашите форуми?;)
  —цитат от коментар 55 на cmy12603507


  Никой нищо не ми е длъжен - всеки сам отговаря за качеството си на живот. Ако не му харесва - действа и променя, включително като влиза в политиката. Аз ако бях живял на тази кълка, че някой ми е длъжен....:-)))

  Лек ден и повече мир и любов около Вас.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Весело

  До коментар [#62] от "Мусаши":

  .И не става въпрос само за финанси .
  =======
  Опа.....тук събори каруцата. ......
  До неотдавна твърдеше точно обратпите неща ......че ''наща заплата била по малка от ваща ''....и т н...

  Как те засичам ама........:)

  Bukalemun
 72. 72 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#54] от "DDR": Пий си хапчетата и не ме занимавай. Когато в лондон постигнеш стандарта на живот на ник Мусаши или моят, при положение, че си само емигрант без статут- ела и ми се обади:)
  —цитат от коментар 60 на cmy12603507


  Добре.
  Лек ден и мир и любов около вас.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 73. 73 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  [quote#50:"DDR"]
  —цитат от коментар 62 на Мусаши
  Т.е искаш да кажеш,че ти имаш три деца,а аз съм бездетният .Всичко е възможно.Ама истината е една.Естествено,че деца се гледат много трудно.И не става въпрос само за финанси . Децата изискват ангажименти 24 часа в денонощието, източник са на постоянни тревоги и притеснения,и ограничават цялата досегашна дейност на родителите.И ние с жената постоянно бяхме по курорти и заведения преди да се родят децата.Ама сега рядко ходим някъде за повече от 3-4 дни.Та много лесно се дава акъл отстрани.Вземи направи поне едно дете и тогава обвинявай другите,че гледали само по едно или две.[/quote]

  Добре.
  Лек ден и мир и любов около теб.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Весело

  До коментар [#69] от "Against China":

  България сега е на светлинни години от вас,защото е в ЕС.
  ========
  А....?
  Съседи сме , доколкото помня......
  Кога я изнесоха толкова на далече....?

  Bukalemun
 75. 75 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 261 Неутрално

  1 000 германки бяха изнасилени в Кьолн преди 3 години. Полицията потули случая. Тези жалкари ли ни се смеят? И аз мога да им мачкам самочувствието на германците всеки ден с коментари срещу тях.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 76. 76 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#56] от "eti mehter":Ти си гледай диктатурата:)) Ако изкарате 45 години после ще коментираме:)) Ама вече минахме Турция по средни заплати като станат 2 пъти по-високи пак ще ти напомня:))
  —цитат от коментар 59 на Да вярваме на истината


  То една диктатура има в Турция...Да не можеш да управляваш държавата си и да я оставиш на произвола на съдбата,да взимаш тотално грешни решения...и накрая банкрут....Нека си я имат тогава диктатурата,но народът скоро ще се надигне и ще им даде една диктатура...Ердоганчо и зетчето му първи ще го отнесат.Военните им един преврат не могат да направят като хората,но народа ще ги насмете съвсем скоро...

  shlshlshlshl
 77. 77 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мусаши": .И не става въпрос само за финанси .=======Опа.....тук събори каруцата. ......До неотдавна твърдеше точно обратпите неща ......че ''наща заплата била по малка от ваща ''....и т н...Как те засичам ама........:)
  —цитат от коментар 71 на eti mehter


  Истината е,че колкото по-примитивни са дадени общности, толкова по-висока е раждаемостта.Коефициента на туркините в европейската част на Турция е сходен с този на българките.Докато сред кюрдите и в Анадола има висока раждаемост.Това е така, защото жените млади се омъжват,не работят,живеят при родителите на мъжа и свекървата е млада и помага при отглеждането на децата.Едно е баба на 35 години,друго на 70.

 78. 78 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Много преди намаляването на общия брой на населението до посочените, драматични нива ще се случи друго. Ще се промени процентното съотношение на етносите и ще се обезлюди провинцията.

 79. 79 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#69] от "Against China": България сега е на светлинни години от вас,защото е в ЕС.========А....?Съседи сме , доколкото помня......Кога я изнесоха толкова на далече....?
  —цитат от коментар 74 на eti mehter


  Аз си идвам от време на време и виждам,че България върви нагоре,макар и много слабо,а вие вървите надолу към пропастта с вашия примитивен ислямизъм.Точка.Който разбрал разбрал...Който не да си купува памперси на цената С класа автомобил....Хихи...

  shlshlshlshl
 80. 80 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#70] от "DDR": “....Никой нищо не ми е длъжен - всеки сам отговаря за качеството си на живот...“ Това може да го напише само човек, който си няма елементарно понятие от висшият български закон- българската конституция. Това какво е- чушки и домати, така ли?
  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 14. Семейството, майчинството и децата СА ПОД ЗАКРИЛА НА ДЪРЖАВАТА и обществото.
  Чл. 47.
  (1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители И СЕ ПОДПОМАГА от държавата.
  (2) Жената майка се ползва от особената закрила на държавата, която й осигурява платен отпуск преди и след раждане, безплатна акушерска помощ, облекчаване на труда и други социални помощи.
  (3) Децата, родени извън брака, имат равни права с родените в брака.
  (4) Децата, останали без грижата на близките си, се намират под особената закрила на държавата и обществото.
  (5) Условията и редът за ограничаване или отнемане на родителските права се определят със закон.

 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Весело

  До коментар [#76] от "Against China":

  Ей момче .....темата е сериозна а ти продължаваш да пишеш за Турция. ....
  Знам ти болката но друг път .....под друга статия....

  Bukalemun
 82. 82 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#76] от "Against China":

  https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/georgi-stoev-bylgariia-se-nujdae-ot-imidj-na-tehnologichna-investicionna-destinaciia-250077/

  Първо Ети не може да разбере, че технологично мястото дето аз живея е 1000 години преди всяка точка на Турция:)) Второ етсествено, че диктатурата и безумието води до едно - глад:)) Елементарно. Ама то си следва! И ето сега турски Вапцаров ще напише навярно нещо че като няма лук е важно да има съюз със СССР и това правят хахахахаха

 83. 83 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Как ще изглежда България след трийсетина години?========Доста интересно. .....Откъде DW намира смелост и лице .....да пита това . .....след като същата тази медия бе една от пионерите. ....да докара България дотук.....
  —цитат от коментар 31 на eti mehter


  ......ааааа......ЕТКАААА......!!!!????!!!!....ние с тебе знаеме много ДОБРЕ на Къде ВЪРВЯТ РАБОТИТЕ........!!!!!........ама .....айде .....да не СТРЕСКАМЕ орицатааа........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 84. 84 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 261 Любопитно

  Германия утре: турци изнасилват и мъжете германци. ,,Дойче зеле" и полицията мълчат като риби за това, но пак се смеят на България. Жалкари.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 85. 85 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#76] от "Against China":Ей момче .....темата е сериозна а ти продължаваш да пишеш за Турция. ....Знам ти болката но друг път .....под друга статия....
  —цитат от коментар 81 на eti mehter


  Точно,че е сериозна темата,Турция банкрутира тотално...Хихи....Не виждаш ли,че всички ти се смеят бе Мемедчо????Хихи....

  shlshlshlshl
 86. 86 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#76] от "Against China":https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/georgi-stoev-bylgariia-se-nujdae-ot-imidj-na-tehnologichna-investicionna-destinaciia-250077/ Първо Ети не може да разбере, че технологично мястото дето аз живея е 1000 години преди всяка точка на Турция:)) Второ етсествено, че диктатурата и безумието води до едно - глад:)) Елементарно. Ама то си следва! И ето сега турски Вапцаров ще напише навярно нещо че като няма лук е важно да има съюз със СССР и това правят хахахахаха
  —цитат от коментар 82 на Да вярваме на истината


  Няма лук в Турция,но дряновици има.....Хихи....Ердоганчо и зетчето му се спкриха последните дни,защото предвкусват загубата на Истанбул.Йълдъръм горкият го оставиха на клада сам....Комедия е в Турция сега.....Ще я гледаме......

  shlshlshlshl
 87. 87 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Любопитно

  До коментар [#77] от "Мусаши":

  Истината е,че колкото по-примитивни са дадени общности, толкова по-висока е раждаемостта
  ========
  Ами значи, че не е най правилна посоката към която сте се засилили.....
  Постоянно ти повтарям......аз се върнах в 15 век.....

  Твърдиш че си адвокат човек .....трябва да си усетил накъде бия....

  Bukalemun
 88. 88 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#81] от "eti mehter":

  Каква болка бе човек икономиката си намира кадри и в момента 8,35 милиона човека живеят и работят в България и учат. До 2030 година като Гърция ще сме минимум 11 милиона само български жители. Децата им учат тука и второ трето поколение ще са българи по съзнание. Също като в Гърция ще стане. Ние имаме повече резерви от българи от гърците. В реалният живот няма проблем. Ако гледам статистиката Габрово намалява застарява и изчезва. Като изляза на улицата ми е претоварено от хора коли и всичко останало!

 89. 89 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Весело

  До коментар [#83] от "kesh":

  да не СТРЕСКАМЕ орицатааа........
  =========
  +++++
  Не разваляй партито .....
  Разтоварвам се тук .....с един дет се мисли за икономист.....;)

  Bukalemun
 90. 90 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 261 Любопитно

  До коментар [#81] от "eti mehter":Каква болка бе човек икономиката си намира кадри и в момента 8,35 милиона човека живеят и работят в България и учат. До 2030 година като Гърция ще сме минимум 11 милиона само български жители. Децата им учат тука и второ трето поколение ще са българи по съзнание. Също като в Гърция ще стане. Ние имаме повече резерви от българи от гърците. В реалният живот няма проблем. Ако гледам статистиката Габрово намалява застарява и изчезва. Като изляза на улицата ми е претоварено от хора коли и всичко останало!
  —цитат от коментар 88 на Да вярваме на истината


  Правилно. Гърция след ВСВ е била 5-6 милиона, но гръцката диаспора се върна и Гърция допреди 10 години беше 11 милиона. С България ще стане нещо подобно. ,,Дойче зеле" се оказа зелено калпаво зеле.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 91. 91 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 971 Неутрално

  1 000 германки бяха изнасилени в Кьолн преди 3 години. Полицията потули случая. Тези жалкари ли ни се смеят? И аз мога да им мачкам самочувствието на германците всеки ден с коментари срещу тях.
  —цитат от коментар 75 на Сенчеста фигура

  Муаааа-ха-хааааааа, ей, това азиатските мурзилки сте си живи конвеъри за фалшиви новини! 1000 германки били изнасилени и случаят потулен! Баси холокоста!!!! 😂😂😂
  Воня се разнася от теб, манипулаторче мизерно!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 92. 92 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#91] от "virtual brain":

  Вонята се разнася от германското лицемерие.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Весело

  До коментар [#82] от "Да вярваме на истината":

  Първо Ети не може да разбере, че технологично мястото дето аз живея е 1000 години преди всяка точка на Турция:))
  ========
  Брей....това е твърде смело ......
  Само един елипсовиден глупак може да е толкова уверен във виртуалното пространство. ..... с какъв събеседник разговаря.....

  Макар че имам сериозните основания да твърдя същото ....не го твърдя....:)

  Bukalemun
 94. 94 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Весело

  До коментар [#88] от "Да вярваме на истината":

  Докладвай на модераторите. .....
  Ще те изчакам.....

  Bukalemun
 95. 95 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#29] от "DDR":
  Политиците имат доста вина, защото емиграцията продължава и заради тях, но съм съгласен, че трябват определени ценности също за да има повече деца. Аз самият имам три деца, но това не ми пречи да имам академична кариера и повече публикации от някои колеги без деца.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 96. 96 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Прогноза и от мен:

  Германия, 2050 г. - беден черен халифат на турците с германско малцинство, кандидатстващ за еврофондове от Полша, Унгария и Източна Европа. Всичко се променя.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 97. 97 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#29] от "DDR":Политиците имат доста вина, защото емиграцията продължава и заради тях, но съм съгласен, че трябват определени ценности също за да има повече деца. Аз самият имам три деца, но това не ми пречи да имам академична кариера и повече публикации от някои колеги без деца.
  —цитат от коментар 95 на andreas_hofer


  И не ореваваш форума, колко тежко е да се гледат деца :-))))
  Проблема идва от мрънкачите, които волно или неволно създават и възпитават идиотски, с извиненив, модели на поведение. ..
  Относно децата и кариерата - ами въпрос на организация...вътре в семейството.
  Живи и здрави, това е важното и да не се подаваме на тролското скимтене. :-))))

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 98. 98 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#83] от "kesh": да не СТРЕСКАМЕ орицатааа........=========+++++Не разваляй партито .....Разтоварвам се тук .....с един дет се мисли за икономист.....;)
  —цитат от коментар 89 на eti mehter


  Аз също се разтоварвам с теб който се пише за пиколо,и който си мисли,че Турциябе първа сила,а тя е 100 дупка на кавала!!!Хихи..В неделя те искам на ринга.Да не бягаш по тъч линията???Сега си ми паднал...Хихи...

  shlshlshlshl
 99. 99 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Е, какъв е проблема?
  Мутрите няма да са на власт, понеже окончателно ще са се доказали като пагубни за всичко, пред българите и света, а останалите българи ще имат щастието да живеят в страна, управлявана от Европа или направо в Европа.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 100. 100 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#77] от "Мусаши": Истината е,че колкото по-примитивни са дадени общности, толкова по-висока е раждаемостта========Ами значи, че не е най правилна посоката към която сте се засилили.....Постоянно ти повтарям......аз се върнах в 15 век.....Твърдиш че си адвокат човек .....трябва да си усетил накъде бия....
  —цитат от коментар 87 на eti mehter


  Добре,че си признаваш,че живееш в 15 век в Турция,аз живдя в 21 век в САЩ и си свиркам...Хихи....

  shlshlshlshl
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK