10 + 1 въпроса за "отвореното" финансиране на партиите от бизнеса

10 + 1 въпроса за "отвореното" финансиране на партиите от бизнеса

© Анелия НиколоваНиколай Стайков е журналист и част от екипа на гражданската организация "Антикорупционен фонд". Коментарът е от профила му във "Фейсбук".


Логиката на "отвореното финансиране" на политически партии на теория работи опростено така: Ако си земеделски производител, финансираш партия/и с приоритет земеделие, строителните фирми - партии с приоритет по-висок процент БВП за инфраструктура, IT компаниите - партии с приоритет образование, и прочие. Дотук добре, както казал, прелитайки покрай шестия етаж, онзи късметлия, който падал от покрива към земята. Нещо обаче все ми казва, че нещата на родна почва няма да се получат точно така и


ето въпросите, които смятам за важни и без отговор в това откровено популистко съревнование за по-малки субсидии:
Кой ще защити спонсорите на политическите партии от институционални репресии, изключване от достъп до държавен/европейски ресурс и жълти медийни атаки на спонсорирани от правителството медии с проправителствен уклон?


Офшорните дарители (директно и през местни свои дружества) ще могат ли да даряват и няма ли вместо осветляване на отношенията бизнес - политика да се получи една схема за пране на пари, в която слабо известни дружества се оказват най-големите донори на огромни суми на партии без видими основания?


Ще бъдат ли изключени естествените монополи и концесионерите от потенциалните дарители на партии?


Само аз ли виждам проблема тук, свързан с потенциалното изнудване както от управляващи, така и от тези, които искат да седнат на тяхното място?


Счетоводството, глупако! - някой изобщо има ли идея как всъщност ще се осчетоводяват даренията и ще има ли данъчни облекчения?


Използването на фирмен ресурс за кампании - коли, персонал, печатници, билбордове, офиси - законно ли ще е? Как ще се осчетоводява, как ще се отчита?


Как трудовото законодателство ще защитава служители, несъгласни с политическата афилиация на своя работодател? Политизирането на фирмите неминуемо ражда този въпрос в трудово-правните отношения.


Акционерите в публични компании ще могат ли да подвеждат под отговорност ръководствата им, ако изразходват средства на дружеството за политически цели (абстрахирам се от втория логичен въпрос "успешно или неуспешно" се дефинира това инвестиране на средства в политика).


Отчетността - ще продължават ли сегашните одити от сметната палата на изразходването на средствата на партиите, или това ще се оставя само на добрата воля на самите партии бенефициенти?


Голяма строителна фирма финансира голяма партия, която печели изборите и им възлага голяма деветцифрена поръчка за строителство. Законно ли ще е това все пак? Или ако е спазен ЗОП, всичко е наред?


Политическа партия получава дарение от бизнесмен, но не изпълнява обещаното/планираното (случаят не е измислица). Започват скандали и искане за връщане на пари. Грешка на човека или грешка на модела?


И последен, немаловажен въпрос:


Ако се прави нов модел на финансиране, не е ли справедливо от следващите избори всички партии да започнат с равен старт и с 0 държавни лева в банковите си сметки? Или всичко ще се превърне в едно бетониране на сегашното статукво, в което никой нормален човек от бизнеса не дарява открито, за да не поеме видимите рискове от това, но няколко кампании наред партиите с финансови запаси могат да оцелеят спокойно? Ако една изборна кампания по досегашните сметки струва между 1/2 и 2 милиона лева, някои от тях вече знаят докъде могат да стигнат и с нула "отворени" дарения от бизнеса в следващите десет години.


Което напомня един друг виц за оцеляването в криза - че дебелите ще отслабнат, а слабите... всеки се досеща за невеселия край. Разбира се, весел или невесел край е крайно относително понятие - зависи от кой ъгъл на политическата софра гледаш на процеса, с какви начални банкови депозити и с какви скрити и недотам скрити обръчи от свързани фирми.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 27 Любопитно

  Сега ще потече пъноводна река от свежи пари към ДБ!
  Времето е наше!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 27 Любопитно

  Сега ще потече пъноводна река от свежи пари към ДБ!Времето е наше!
  —цитат от коментар 1 на Милост за живите


  пълноводна.
  Ама то и пъноводна става,щото в реката ще има,и пънове и чепове!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До №1 и №2

  Не е задължително да се изказваш по всеки въпрос. Ако няма какво да кажеш не го казвай!

 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7022 Неутрално

  "бетониране на сегашното статукво"

  Само друго управление без ГЕРБ може да промени сегашното статукво

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 27 Любопитно

  До №1 и №2Не е задължително да се изказваш по всеки въпрос. Ако няма какво да кажеш не го казвай!
  —цитат от коментар 3 на grajdanin1


  За тва ми плащат от АзБ.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1450 Весело

  Съгласен съм с Николай Стайков. Примерите са удачни. Ако си собственик на паркове с фотоволтаици, съвсем естествено е да подкрепил зелените демократични свободни медии, както и коалицията Демократична България, а ако си в охранителния бизнес - ГЕРБ ;)
  В САЩ така правят :)

  Бог да благослови Америка за България!
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  И досега олигарсите и разни тъмни и по-светли субекти плащаха щедро на партиите + държавната им субсидия. И какъв е резултатът? Доволни ли сме от политиците ни? Много ми е смешен този истеричен вой от либерастите.

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  зависи от кой ъгъл на политическата софра гледаш на процеса, с какви начални банкови депозити и с какви скрити и недотам скрити обръчи от свързани фирми.
  ____________
  За 30 години либерална демократура олигархията,НПО-тата и чуждите посолства, пускат своите парашутисти-либерасти в политиката а финансирането на политиците и партиите се прави от бюджета!
  За народа няма кой да мисли защото той е в пълна маргинализация - факт!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1992 Гневно

  Не виждам слисъл от сега съществуващите партии. Съгласен съм, като данъкоплатец, да плащам субсидии на партии, но не на сегашните.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Счетоводството, глупако! - някой изобщо има ли идея как всъщност ще се осчетоводяват даренията и ще има ли данъчни облекчения?"

  - Питай патило, друже Стайков. :)

  "Радан Кънев събира дарения за “Демократична България”" - https://izbori.bg/4932/
  "Как върви кампанията за вота: Дарения за 200 бона и коли за обиколки
  Малко над 220 хил. лева са даренията за партиите, коалициите и независимите кандидати за европейските избори на 26 май. Това показва справка на сайта на Сметната палата, направена от TrafficNews.

  Най-голям брой финансови дарители имат за момента "Демократична България" – над 110, като тук има дарения, които достигат 10 000 лева – на Александра Маркова.

  След тях се нарежда "Коалиция за България" – формацията около АБВ, с над 100 дарители. ..."
  https://trafficnews.bg/politika/kak-varvi-kampaniiata-vota-dareniia-200-bona-i-koli-obikolki-141452/

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Народът е подложен на изтребване и прогонване. Докато напълно се опразни територията. После Началниците ще си заселят когото те решат тук.

 12. 12 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Не виждам слисъл от сега съществуващите партии. Съгласен съм, като данъкоплатец, да плащам субсидии на партии, но не на сегашните.
  —цитат от коментар 9 на PisnaMi


  Най-лошия вариант е „ТИ“ или „АЗ“ да решаваме коя партия да получава субсидии. Законът трябва да се отнася за всички, независимо от нашите пристрастия.


  До коментар [#9] от "PisnaMi":

 13. 13 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Всъщност, това може и да не е чак толкова лоша идея. Само трябва партиите да са коректни и да обявяват финансирането си. Отваря се работа и на разследващите журналисти. Ако им се разследва де. Сега не е по-добре.Партиите хем получават субсидии (не малки), хем слугуват на силните на деня.

 14. 14 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4930 Неутрално

  Никакви субсидии, никакви дарения, никакви предизборни кампании...
  В Библията е казано:
  По делата им ще ги познаете!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 15. 15 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 809 Гневно

  По същата логика с отпадането на субсидиите и „отварянето“ към фирмени плащания, може да се премахнат и заплатите на държавните служители, министри депутати и т.н. и да „отворят“ даренията към тях. Така и така си признаваме за корупцията, така ще я узаконим и всъщност премахнем, защото всяко плащане ще е законно!

  А, бе, политиците! Вие сериозно ли ги мислите тези работи?

  @)----,--'--
 16. 16 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1373 Любопитно

  До коментар [#9] от "PisnaMi":


  Не виждам слисъл от сега съществуващите партии. Съгласен съм, като данъкоплатец, да плащам субсидии на партии, но не на сегашните.
  —цитат от коментар 9 на PisnaMi


  Бе то 'убаво?
  Ама като гледам от обявените сега действащи политически идеологии е свободна нишата само на национал-социализма или фашизма . . . .
  Ако съм пропуснал някоя идеология , подскажи . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7847 Неутрално

  Следващия път ще останат само ГЕРБ и ДПС. Няма надежда за България.

 18. 18 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1158 Весело

  "Ако се прави нов модел на финансиране, не е ли справедливо от следващите избори всички партии да започнат с равен старт и с 0 държавни лева в банковите си сметки? "

  ха ха ха.... ей го и този експерт.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK