Къмпингите - начин на употреба

Строителство край морето, Алепу

© Надежда Чипева, Капитал

Строителство край морето, АлепуТези дни темата с къмпингите, дюните, палатките пак превзе медиите.


То не бяха забрани за носна кърпа на дюната, не бяха проверки, журналисти, кметове. Музиканти се изказаха, приятели ми се карат, че не протестирам. Сега и аз ще се изкажа – да не съм по-назад – ходя на море от крехка детска възраст, когато почивките бяха по 20 дена. Продължавам да ходя на палатка и на почтените си 60 и кусур години. Междувременно сигурно имам поне 3 години живот в хотели между 3 и 5 звезди, между които различни хилтъни, империали, рояли, меридиени, хаяти, радисъни, бурдж ал не знам какво си и т.н. Ял съм на шведски маси, ял съм сьомга, черен и червен хайвер, но съм ял и цаца, копърка и русенско варено. Имам се за добре развит потребител на туризма.


Сега ще се опитам на разгледам няколко аспекта на проблема с дивото къмпингуване, ама така, че и аз да си ги изясня.
Първо – къмпинг или хотел


Драмата тук е в неразбирането на отдиха като такъв. За една група хора, може би по-голямата, почивката в хотел (апартамент, квартира) е единствено възможната. Не духа, не вали, има ток, вода, баня и WC. Това повтаря обичайният комфорт на ежедневието и няма стрес. За други хора обаче отдихът е тъкмо в разрушаването на комфорта. Палатка/каравана, няма ток (има солар), спане на земята, готвене на огън (газ), душ с кофата, нужник в гората (или химически в караваната). Една носталгия по някаква първичност на битието, което можем да си позволим за 20-ина дни в годината.


Въпрос на пари ли е?


За някои хора сигурно, но за мнозина не е. Ако се огледаме в кемпърите и караваните и присъщите им разходи, то със сигурност тези хора могат да прекарат доста почивки в най-добрите хотели. Следователно отдихът е въпрос на философия. И щом е така, то право на съществуване имат и едните, и другите. При сегашната несъразмерна окупация на природния ресурс в полза на хотелския тип отдих на море то логично е да се роди и спонтанната алтернатива на "дивото" къмпингуване. Както често се самоцитирам, човек почива с главата си, а не със задника си. А това наистина е философски въпрос.


Диво ли е дивото къмпингуване?


За държавата и общините то е диво, защото не вземат пари от него, защото не са го разрешили или поне регулирали. Да не говорим да са го организирали или обслужили. За практикуващите то си е нормално. Диво е и за едни т.нар. инвеститори, които имат апетит към ресурса, който сега е окупиран от дивите къмпингари. Явно е, че държавата с общините и инвеститорите играят в един отбор срещу "диваците". Ако палатката и караваната са на общинска земя – що не сте искали разрешение, кой ще ви събира боклука, плащайте такса смет колкото поискаме постфактум и се махайте от тука.


Ако пък горните средства за подслон са на частен парцел/нива, следват глоби на собственика, щото не е декларирал, че имотът се използва за нещо си, не дай Боже, за къмпинг – що нямаш лиценз за туристическа дейност, що не плащаш данък смет, туристическа такса и други тегоби.


Подозирам, че никой собственик на нива няма да си докарва главоболие. Най-много да се разбере с "диваците" за някой лев и после да се прави на ударен, че са се самонастанили. Може, разбира се, да си огради имота, да сложи платена охрана и да ближе рани от финансовите си загуби.
И за капак на всичко в този първичен бульон на интереси се слага щипка сол с акциите на полицията, която през два-три дена търси наркотици из палатките и караваните. Ако в понеделник няма, то в сряда непременно ще има или в петък.


Интересно е, че всички съставки от тоя бульон на интереси имат едно оправдание – екологията – дюните, растителността, чистотата, гущерчетата и други важни неща. На последно място споменават и липсата на плащане. Местните хора, виждате ли, плащат за чистенето след дивите къмпингари.


А кучете е заровено именно там, а не в гущерчетата. Общините, вместо да вземат по 2-3 лева на ден на човек и да организират сметосъбиране и извозване, настройват местните, че някой ги краде.


Хайде сега да смятаме, за да разберем за какво иде реч


Да си представим една условна площ от 10 000 кв. метра, или 10 декара. Ако я разделим на парцели по 100 квадрата за каравана/кемпер или палатка, то ще сложим 100 такива обекта. Да предположим, че в едно такова нещо има трима души. Значи едновременно там ще има 300 души. Тези 300 души все нещо трябва да ядат, да пият и поради това щъкат да близките села и градчета да заредят домати, краставици, дини, ракия, водка, бира, пържолки и други жизнено необходими неща. Плащат, но не пряко на държавата, а на местния бизнес или на някоя баба. А местният бизнес даже в магазинчето и на сергията с домати си е сложил една курортна цена, за да изкара до следващата година. Произвеждат, разбира се, и боклук, с който се справят както могат – зарязват го на място (много лошо) или карат до най-близката кофа. Ако я има. Иначе си го карат до най близкия град с кофи по улиците.


Това обаче продължава само 3 месеца в годината – юни, юли и август. Останалото време тези 10 декара са си дюни, гори, ниви, степи, треви, храсталаци и други и всички змии, гущери и други земни твари свободно си щъкат из хабитата. Никой на никого нищо не плаща до другото лято.
Не може така, реве държавата и местният кмет радостно приглася.


Плащането! Именно това е причината общините да гледат на "диваците" като на навлеци. Иначе отдавна да са спретнали някакви кофи за боклук, нужници, в т.ч. химически с график на извозване, и бани със слънчева вода, с каквато се къпеха доскоро из детските лагери по морето. И да са сложили някаква такса. В таксите лошо няма. Щом има услуга, трябва да се плаща.


Сценарият обаче е друг


Таксите трябва да се приватизират и да се плащат на когото трябва. Или ресурсът да се приватизира и да донесе много пари пак на когото трябва.


Сега да си представим, че тези 300 души са на хотел. Това са 150 хотелски стаи за по двама души. За сведение хотел "Радисън" в София има 142 стаи. Не знам каква е застроената площ на един такъв хотел, но ако сложим един–два басейна, паркинга за гостите (50 коли), два тенис корта плюс алеите наоколо, местна пречиствателна станция (ха дано, ама надали), сигурно ще стане 3 декара, че и отгоре. И, забележете, тези три декара остават бетонирани за цяла година, а не само за 3 месеца. Остават бетонирани поне за 50 години или по-дълго и никога вече няма да са дюни, гори, ниви, степи, треви и земните твари няма свободно да си щъкат из хабитата.


Ще има ли доволни? Разбира се. Общинарите ще вземат такса смет и местни данъци. Някои местни жители ще работят по 3 месеца в поддръжката на хотела. Ако се уредят. Инвеститорът ще прибира парите на туристите и ще ги храни на ол-инклузив, за да не може и една стотинка да остане в местните баби, които продават домати на тротоара, или за една ракия в местната кръчма.


Ако пък тия 150 стаи се разпродадат като апартхотел, нещата даже се влошават. Просто вече няма туристи и държавата и общината ще губят. Туристите вече не са туристи, а собственици или гости на свещената частна собственост и не дължат нищо на никого освен местните данъци и такси.


Къде са "дивите" къмпингари?


Няма ги. Те са гневни, някои отчаяни. Казали са пред телевизията и пред децата си, че това не е държава. Казали са го високо и ясно, защото не са маргинали, а музиканти, тенисисти, журналисти, водещи в радиа и телевизии. Част от тях са естествени лидери на общественото мнение. В тесен кръг и без микрофони сигурно са псували и поименно отговорните лица в държавата. Направили са опит да се изнесат на друго място или в друга държава. Поотрасналите им деца са се изнесли през Терминал 2.


Хотелът обаче е там за поне 50 години Може да е на дюните или даже на плажа.


А може ли да бъде по-различно? Да, ама не, или другият сценарий


Да вземем за пример един сегашен оборотен къмпинг. Там площта е разделена на парцели 10 на 10 метра. Слагаш вътре кемпер, каравана, палатка или каквото искаш и колкото искаш, стига да си в парцела. Цената за цял сезон (3 месеца) е около 3000 лева, или по 1000 лева на месец. Ако е само за 1 месец, вече е 1500 лева. Има ток (вкл. в цената), има общи нужници и душове. Излиза по 30-тина лева на ден (при цял сезон) и 50 лева на ден при наем за 1 месец. За да си на далавера в сравнение с квартирата в близкото село, то всеки божи ден поне трима–четирима, че и по петима души трябва да ползват парцела.


И хоп – ражда се нов бизнес. Каравана под наем – 100 лева на вечер. Колко са нощуващите? Няма ограничение – колкото могат да се поберат в караваната и на парцела. Двама, трима, петима, седем–осем. И изведнъж романтичното общуване с първичната природа става пренаселено. На нужника има опашка, водата на душовете свършва бързо. Скоро весел смях и яки ритми ще цепят нощната тишина. Има пазарна ниша и диджей Гунчо ще я запълни. На плажа става хавлийка до хавлийка. Днес на един къмпинг, утре на всички празно няма.


Ако не стане единият сценарий, ще преминем към другия. Важното е да се плаща.


Утре и "Корал" ще стане оборотен къмпинг. Ще го вземат за стопанисване най-правилните хора с най-почтената тръжна процедура на света. И ще се плаща на когото трябва. И колкото трябва.
За носталгия по някаква първичност на битието, което можем да си позволим за по 20-тина дни в годината, трябва да се плаща. Много и на когото трябва. В аванс.


Текстът е писан преди две години, но е актуален.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  Няма рецепта за почивка - но тоалетни и сметосъбиране трябва да има.

  [email protected]
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Много просто е .Бетонират за да перат пари. Кой пере -мафията. Значи ще се бетонира всичко.

 3. 3 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Не одобрявам на 100% мнението на автора, но пък той най-накрая има смелостта да каже нещата в прав текст, а не като протестиращите къмпингари....Така, че- предпочитам такава статия- като на автора, вместо къмпингарските смешни вопли как “това не е държава, щом не ми разрешава безпроблемно да „минирам“ околността, в която по свое желание съм решил да си спра караваната или кемпера или да си опъна палатката, а пък после се пиша пръв еколог, милея за природата, само дето мъъъничко я позас*рам....

 4. 4 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Напълно съм съгласен.
  И не мога да приема за нормално у нас да има само 9 къмпинга.
  А грижата на държавата е "след дъжд -качулка".
  Ще приема за истинска грижа само очистването от сгради на поне 100 метра от водата.
  При добро желание е изпълнимо.

 5. 5 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Любопитно

  Интересна статия, но не разбирам защо противопоставя "дивото къмпингуване" с хотелите.
  Може би, защото с голяма наивност чакам статия тип анализ, който да отговаря на въпроса:
  "Ако имам 10 декара земя до море, река или язовир в Натура 2000, дали да се опитам да направя регулиран къмпинг и дали ще дойдат при мен "дивите къмпингуващи"?"

  Бог да благослови Америка за България!
 6. 6 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Един що годе свестен анализ на ситуацията. Поздравления за автора. Ясно е, че на дивото къмпингуване, такова каквото се разбира в България трябва да се сложи край. Абсолютно никъде в Европа подобни свинщини не се практикуват. Обаче има и друга гледна точка, тази на хората предпочитащи този тип туризъм. Преди да започне да налага много солени и напълно заслужени глоби държавата трябва да създаде условия за тези хора. Места, където те да могат да почиват " диво " , както самите те обичат да го наричат, но и в същото време имат осигурени най- елементарни условия, тоалетни, сметоизвозване, душове и т.н. разбира се срещу съответната такса. Едва след като се осигурят такива места може вече да се налагат глоби за тези, които просто си разпъват катуна, където им падне. В момента такива места няма. Има някой и друг къмпинг, но те са по- зле и от курортите, справка Градина и Златна рибка.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  До коментар [#6] от "zle_platen_trol":

  Има - ето ти отзив от Venka Nikolova : ''Много приятно, реновирано, чисто. Има изводи за ток през няколко метра, тоалетните и баните са поддържани и нови. Местата за палатки са под дървета на сянка. Плажът е на 5 минути пеша, има хранителен магазин непосредствено до къмпинга. В бара към къмпинга се провеждат различни концерти, прожекции на филми и като цяло е много свежо място за една хубава ваканция без претъпкан плаж и милиони хора. Бихме се върнали с удоволствие.''
  и от Denitsa Borisova: ''Много добре устроен къмпинг, има навсякъде има прокарано електричество и вода, има чисти бани и тоалетни. Супер е!''
  В България е .

  [email protected]
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#6] от "zle_platen_trol":


  До коментар [#3] от "cmy12603507":

  Кое е по-опасно и по-вредно , няколко л@йна или един бетоновоз?

 9. 9 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#6] от "zle_platen_trol":

  "Ясно е, че на дивото къмпингуване, такова каквото се разбира в България трябва да се сложи край. Абсолютно никъде в Европа подобни свинщини не се практикуват."

  И какво според теб се разбира в България? И кой ти каза, че е забранено в Европа? Що не погледаш малко колоездачни състезания? Пълно е с кемпери.
  В Гърция (като най близка алтернатива) къмпингуването на диво е забранено, но никой не може да те закачи ако кемпера не е разпънат и не си извадил маси и столчета. Тук в Тикволандия след последния законов абсурд ако си паркираш кемпера в двукилометеовата зана на морето подлежиш на глоба.

 10. 10 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Мхм, нещо такова :) А резултатът е, че от 11 къмпинга са останали 9, според по предишна статия тук в Дневник.
  Между другото ще се радвам някой ден с теб да пием бира, че вчера някой от коментиращите тук казваше, че сме един човек :))

  Бог да благослови Америка за България!
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Весело
 12. 12 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#3] от "cmy12603507":

  "къмпингарските смешни вопли как “това не е държава, щом не ми разрешава безпроблемно да „минирам“ околността, в която по свое желание съм решил да си спра караваната или кемпера или да си опъна палатката, а пък после се пиша пръв еколог, милея за природата, само дето мъъъничко я позас*рам...."

  Друго си е да си разходиш кучето сутрин и вечер до детската площадка с пясъчника нали? Или да забраним отглеждането на овце, крави и други "осиращи" животни? Да не говорим, че болшинството кемпери и каравани са снабдени с тоалетни. Има еко химикали, които допринасят за по бързия разпад на фекалиите. Ама кой да ги знае тези работи, важно е да се лае с глутницата на Тиквоний.

 13. 13 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "George Svinarov":

  То не е според мен. Вие идвате на морето ( всъщност вие даже и не идвате ) и много знаете, но ние живеем тук и виждаме смайващи свинщини всеки ден. Не на мен тези, моля те. А, че е забранено в Европа ти го казвам аз. Айде отиди, разпъни катун, запали огън, надуй музиката, осери всичко, а на другия ден просто си тръгни. Или пък си спретни колибка, подслонче за през лятото. Тук това можеш да го направиш и масово се прави. Много искам да видя, някой да го направи някъде в Европа.

 14. 14 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#13] от "zle_platen_trol":

  "... виждаме смайващи свинщини всеки ден."

  Айде сега с ръка на сърцето да ми кажеш следното. Колко от въпросните свинщини са причинени от хора с кемпери или каравани?
  И повярвай ми ако зависи от мен, няма да стъпя на българското черноморие. И то точно заради Вас, местноте.

 15. 15 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  "Текстът е писан преди две години, но е актуален."
  Не само че за 2 години нещата не са се променили, ами са се влошили. И то законодателите съвсем съзнателно ги влошиха. Авторът казва, че човек почива с главата си, а не със задника си, а аз бих добавила и че депутатът трябва да работи с главата си, а не ...

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Къмпингуващите може да изцапат плажа . Друго си е да построиш хотел, басеин или дискотека, така че въобще да не се вижда пясък.

 17. 17 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#6] от "zle_platen_trol":Има - ето ти отзив от Venka Nikolova : ''Много приятно, реновирано, чисто. Има изводи за ток през няколко метра, тоалетните и баните са поддържани и нови. Местата за палатки са под дървета на сянка. Плажът е на 5 минути пеша, има хранителен магазин непосредствено до къмпинга. В бара към къмпинга се провеждат различни концерти, прожекции на филми и като цяло е много свежо място за една хубава ваканция без претъпкан плаж и милиони хора. Бихме се върнали с удоволствие.''и от Denitsa Borisova: ''Много добре устроен къмпинг, има навсякъде има прокарано електричество и вода, има чисти бани и тоалетни. Супер е!''В България е .
  —цитат от коментар 7 на karabastun


  И къде е този къмпинг ако не е тайна?

 18. 18 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#14] от "George Svinarov":

  "И повярвай ми ако зависи от мен, няма да стъпя на българското черноморие. И то точно заради Вас, местноте."
  Би било чудесно, НО доколкото разбирам пак ще дойдеш.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 19. 19 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#18] от "стафилокок":

  "Би било чудесно, НО доколкото разбирам пак ще дойдеш."

  За тази гостоприемност на местните говоря:)

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Текстът наистина е актуален...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#6] от "zle_platen_trol":

  Какво диво къмпингуване е държавата да ти прекара ток,вода,душове,бойлери,сметоизвозване?
  Тези услови ги има в къмпингите на съответната цена,но вие не искате да ходите в къмпингите, както нормалните къмпингари.

 22. 22 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#14] от "George Svinarov":

  Това за местните можеш да си го спестиш. Както и да е. С ръка на сърцето ти отговарям, че свинарите не са притежатели на кемпери и каравани, поне според мен. Което обаче не значи, че останалите, а те са болшинство, не оставят след себе си апокалиптични картини. Замисли се за нещо. Ако наистина българина пазеше природата щеше ли всяка година покрай почистването на България да се събират стотици тонове боклуци от морето и планината. Точно така. Нямаше. Но не пазим. И затова трябва да има правила.

 23. 23 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#12] от "George Svinarov": “...важно е да се лае с глутницата на Тиквоний...“
  1. Не съм куче, а човек
  2. Написаното не е инспирирано от политически решения, а от личният ми субективен възглед
  3. Преустановете веднага да ме слагате в партийните рамки на Вашите политически опоненти- аполитична съм и поради тази причина написах ЛИЧНОТО СИ мнение.
  4. Колкото и да не Ви харесва, има една голяма част хора, които НЕ харесваме дивото къмпингуване, защото не харесваме животът на катунари- пардон- на номади. Колко политически обременен трябва да е един човек, за да не вземе предвид това при общуването си с другите хора?

 24. 24 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Къмпингуващите диваци се настаняват на най-красивите места и ги превръщат в кочини и тоалетни, до които нормален човек не може да пристъпи. Искат да са свине, да бъдат. Но да не пречат на останалите като замърсяват всичко, до което се докоснат.

 25. 25 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#12] от "George Svinarov": “...Друго си е да си разходиш кучето сутрин и вечер до детската площадка с пясъчника нали? ...“ Нямаме куче и не отглеждаме животни като домашни любимци.
  “... Или да забраним отглеждането на овце, крави и други "осиращи" животни? ...“ Тези животни се отглеждат при точно определени условия, които са вписани в ЕС и в българските закони. Манипулацията Ви е ансолютно неуспешна.

 26. 26 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#19] от "George Svinarov":

  Свинаров, ако искаш направи си собствена кочина и живей в нея, но стой далече от цивилизованите и културни хора. Щом излезеш от собствения си периметър, нарушаваш обществения ред и правата на другите. Ако изобщо разбираш за какво става въпрос.

 27. 27 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#23] от "cmy12603507":

  "1. Не съм куче, а човек
  2. Написаното не е инспирирано от политически решения, а от личният ми субективен възглед
  3. Преустановете веднага да ме слагате в партийните рамки на Вашите политически опоненти- аполитична съм и поради тази причина написах ЛИЧНОТО СИ мнение.
  4. Колкото и да не Ви харесва, има една голяма част хора, които НЕ харесваме дивото къмпингуване, защото не харесваме животът на катунари- пардон- на номади. "

  Проблема Ви е, че налагате личното си мнение в унисон с Тиквоний, без да давате право на другите да имат собствена гледна точка. Разсъждавате в сталинистки рамки. Не предлагате по солени глоби за замърсяване, не предлагате по строг контрол за опазване на чистота. НЕ! Вие просто отричате правото на другите да са свободни. Вие не искате чиста природа, Вие искате да унищожите всеки, който не споделя Вашето мнение. Затова казвам, че лаете.

 28. 28 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#22] от "zle_platen_trol":

  "С ръка на сърцето ти отговарям, че свинарите не са притежатели на кемпери и каравани, поне според мен."

  Така. За това говорим. Новия закон предвижда глоба за паркиране на кемпер в двукилометровата зона. Където и да е. Мислиш ли, че бих искал да дойда и да се притеснявам от полицейски изстъпления? 500 до 2000 лв глоба!?! За какво?

 29. 29 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#24] от "валентин николов":

  Друго си е да изливаш фекалната тръба от хотелчето директно в морето, нали?

 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  И аз знам такъв къмпинг, но няма да му казвам името, за да не излезе, че правя реклама. Само ще кажа, че е някъде в района на Ракитника.

 31. 31 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#29] от "George Svinarov":

  Свинарю, имаш ли представа от понятия като култура, ред, дисциплина, цивилизация. Явно не. Мястото ти е в замръзналата кочина. Там са твоите съмишленици и има достатъчно място за диваци и варвари.

 32. 32 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#31] от "валентин николов":

  "Свинарю, имаш ли представа от понятия като култура, ред, дисциплина, цивилизация"

  Мхм. Нацистите и комунистите като теб налагаха техния ред и дисциплина като горяха книги (и хора) и така допринасяха за културата (например четириъгълния петохуйник) и наричаха това цивилизация.

 33. 33 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Диво кампиране да не се допуска в Натура 2000!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 34. 34 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#28] от "George Svinarov":

  Всъщност, ако забелязваш аз не твърдя, че закона е добър. Даже напротив. Просто смятам, че дивото къмпингуване трябва да се забрани, но едва, след като се осигурят съответните условия за хората, които ще бъдат потърпевши от забраната. По- горе форумци дават пример за такъв къмпинг и е ясно, че има, но да кажем, че са два три максимум. Защото Градина да речем вече не е никакъв къмпинг. С цялото застрояване, около къмпинга, с дискотеки, барове и прочее по- скоро се превърна в поредния курорт, отколкото в място за дива почивка.

 35. 35 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#6] от "zle_platen_trol":

  Само ме разбирам защо някой трябва да "осигурява" условия на кумпингарите.Това трябва да се остави на свободната инициатива.Малеева да не прави само кортове,ами да инвестира в къмпинг.хем всичките съпартийци оъ ДеБъ ще ходят,брабар с Гюров и Раданчо.

 36. 36 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  На пръв поглед смислената статия на бай Стоилов започва с едно погрешно допускане, че някак си двете групи - хотелджии и къмпингари са равностойни. А то не е така. Всъщност диспропорцията в полза на хотелските любители е същата както на уседналото население сравнено с номадите на тази земя. Оттам идва и хипертрофираното изложение на един по същество измислен проблем.

 37. 37 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#35] от "yanne":

  Ако държавата си свърши работата, ще се намерят и предприемачи, които да инвестират в къмпинги. Тези условия трябва да осигури държавата. Общо взето това, което са направили в цяла Европа преди да забранят катуните наляво надясно.

 38. 38 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Весело

  До коментар [#37] от "zle_platen_trol":

  Факт е, че държавата е създала всички условия, но въпреки това Прокопи предпочита "Каолин" и комисионите от ЕВН вместо да ви изгради плеяда полудиви "къмпинзи". Съответно разминаването между воплите във вестника и фактическите дела може би ви навеждат на някои мисли. Ма едва ли.

 39. 39 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#38] от "Lemmy":

  Не знам как реши, че щом не заставам автоматично срещу къмпингарите съм един от тях. Нямам спомен да съм преспал на палатка и една вечер от живота си извън казармата, но може пък ти по- добре да знаеш от мен. Това ни е проблема на нас българите, че никога не заставаме един зад друг, а винаги се противопоставяме. Ти как смяташ? Имат ли право палаткаджиите да почиват, както им харесва? Естествено при определени условия, на определени места и срещу определена такса. Имат или нямат? И още нещо, ако позволиш. Ти, какво предпочиташ, да речем на Корал. Грамаден хотел или зона за диво къмпингуване?

 40. 40 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#34] от "zle_platen_trol":

  "Просто смятам, че дивото къмпингуване трябва да се забрани, но едва, след като се осигурят съответните условия за хората, които ще бъдат потърпевши"

  Въртим се в кръг. Проблема е в замърсяването, а не в къмпирането. Аз твърдя, че хората, които протестираме срещу въпросния закон НЕ ЗАМЪРСЯВАМЕ ПРИРОДАТА. И е против конституцията да се наказват едни хора за греховете на други. Твърдя също, че закона не се прави с цел намаляване на замърсяването (както твърдите Вие), а с цел обслужване на олигархични интереси. И това е в разрез с всички демократични ценности.

 41. 41 Профил на tjj54611191
  tjj54611191
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Ако претендираме, че сме някаква форма на организирана държава - трябва да има и регулация. Каква, кога, къде, как, кой и т.н. са детайли, по които колкото хора, толкова и мнения. Общото благо е по-висша ценност от частното такова.

 42. 42 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Неутрално
  До коментар [#39] от "zle_platen_trol":

  Как реших, ами чета какво пишеш. На практика разрешителните за строеж на къмпинг са много по-леки отколкото примерно за строеж на хотел. Сиреч държавата е облекчила желаещите да организират къмпинг. Съответно държавата Е създала условия, но желаещи няма. Отговорът на въпроса "защо няма" е ключов и изисква честен отговор, който аз не виждам. Но Андрешко е достатъчен отговор.

  Що се отнася до Корал, имам много, много избледнели спомени от този плаж някъде в миналото, но дори и повечето от хотелите у нас оставят тръпчив вкус в устата. Имаме една колежка Fiji, те там предпочитам на Кастауей Айлънд, но и там не мога да ходя когато ми скимне. BTW преди няколко месеца в разгара на януарските студове у нас, заведох едно приятелско семейство от България в Riu Palace в Кабо. Вярвай, изгубиха говор и картина.

 43. 43 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Весело

  Отговарям и на "Имат ли право палаткаджиите да почиват, както им харесва". Имат разбира се, и точно условията за това постепенно се създават за да не виждаме повече каравани и таралясници на пясъка, нужници в шубраците и камари боклуци. Вярвам, че многобройните доказателства за грозните картини са дело на някакви провокатори, които петнят нарочно името на изтинските еко-плажуващи.

 44. 44 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#40] от "George Svinarov":

  Ти си на къмпинг около Китен ,но сер.еш в ОМВ Бургас?Евала,дри..льо.

 45. 45 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#40] от "George Svinarov":

  Всеки ,който не обича да му се сере в собственоста е олигарх?

 46. 46 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#40] от "George Svinarov":

  Всеки ,който не обича да му се сере в собственоста е олигарх?

 47. 47 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#32] от "George Svinarov":

  А анархистите са по-стока?

 48. 48 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#42] от "Lemmy":

  Грешите за разрешителните за къмпинг. Точно същите са, както за хотел. :-) За много други неща грршите, ама няма смисъл да го обсъждаме.

 49. 49 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#25] от "cmy12603507":

  Не,прав е.Диво къмпигуващи е равно на изброената от вас.

 50. 50 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#25] от "cmy12603507":

  Не,прав е.Диво къмпигуващи е равно на изброената от вас.

 51. 51 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Ходил съм на къмпинг в България преди много години, преди 30 и повече. Плащаш се такса на входа и си търсиш място за палатка. Имаше обща тоалетна и душ със слънчева вода. Ходил съм след това и в Америка. За всяка палатка си има определено място, с пейка и навес, и огнище. Има и примитивни къмпинги, разликата е че няма течаща вода, а химически тоалетни. Има и диво къмингиране, което е безплатно. И никога не съм чул за някакви проблеми, има си горски и ако някой замърсява сигурно ще го изгонят. Чудя се кой и защо ограничава хората в България от свободата да си опънат палатка ако искат. И отговорът ми е само един, хората трябва да бъдат тормозени, заплашвани, мъчени, да се чувстват постоянно зависими, да са гонени, да се молят на някой чиновник, да са глобявани. Докато не остане никой!

 52. 52 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Не разбирам убедеността, с която се защитава "правото" на уединена почивка в природата, но не коя да е природа, а точно тази до плажа и точно във високия сезон. Има много други места и времена за връщане към първичното. Аз практикувам туризма по конвенционалния начин, но винаги извън сезона и съм си супер. Е, и през август трябва нещо да се прави, тогава избирам някое село във вътрешността и ето ми я природата и отдиха.

 53. 53 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#52] от "velvoofell":

  Ако визирате мен, не сте прав. На мен любимата ми почивка е Гърция през октомври.

 54. 54 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#40] от "George Svinarov":

  Не е единствен проблем замърсяването. По голям проблем е обсебването на някаква обща територия. Което превръща района в негостоприемен за случаен турист. И не е само по морето. Но обичайния експириънс е следния: отиваш някъде за уикенд, и там някакви "местни" гледат враждебно и диктуват правилата! Това не е редно! И на това трябва да се сложи край!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 55. 55 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Весело

  До коментар [#30] от "Fiji":

  Този гореспоменатия от мен е доста по-на север :)

  [email protected]
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 544 Неутрално

  "Въпрос на пари ли е?
  За някои хора сигурно, но за мнозина не е."

  Глупусти, ако не е въпрос на пари ходете на къмпинг в Гърция....хора там има дори стаи за преповиване на бебета....тук мини от л..а в тревата.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 58. 58 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Има някой и друг къмпинг, но те са по- зле и от курортите, справка Градина и Златна рибка.
  —цитат от коментар 6 на zle_platen_trol

  Само че, тези къмпинги са частни. В Рибката има минимални условия като вода, душове, ток, но не е особено посещавана. Не схващам какво данаправи държавата и как да задължи собственика да поддръжа и развива имота си, ако не иска.

 59. 59 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#37] от "zle_platen_trol":

  Посоката е по-скоро обратна - първо държавата трябва да сложи ред, правила и инструменти за контрол на спазването им, а след това идва предприемчивостта. Казано иначе, една от причините в България да няма нито един нормален къмпинг е точно заради "дивокампингуващите", които НЕ искат да ходят на къмпинг а искат да експлоатират напълно безплатно чужда собственост - частна и обществена, но винаги чужда. Когато бъде забранено да си бъцваш палатка, кемпер, барбекю и каквото ти хрумне където ти хрумне, тогава има шанс да се създадат условия някой да направи къмпинги и в България.

 60. 60 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#22] от "zle_platen_trol":
  И щото едни шибаняци не си почистват, да забраним на всички да почиват (както казва авторът на статията) с главата си и да са свободни. Ми те същите и по местоживеене оставят същата кочина като на морето. Значи ли това, че трябва да забраним на всички хора да се разхождат в тези градове?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 61. 61 Профил на vaskoangelov
  vaskoangelov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#59] от "06210311":

  не съм съгласен, макар че виждам и Вашата гледна точка. Малко е като с проблема кое е първо - кокошката или яйцето. Където все още има къмпинзи, те се пръскат по шевовете. Това неоспорим факт. Така че, не е като да няма желаещи ли нам к'во си. Просто няма къде - а както пише в статията, къмпинг не значи някаква зверска тарапана - аз много бих искал пак да се върна на Градина или Каваци, но за мояте къмпингарска душа там е много пренаселено и шумно.
  Съответно, бягам на север (към Шабла), или в Гърция.Това са ми опциите. Кемпър нямам, но пък оборудване за цяла лагер - да :)

  Напълно съм съгласен и с тези, дето се оплакват о нахални групи завземащи плажовете, строящи колиби и цапаещи наоколо. Тия всички ги мразим, но да, има ги. За съжаление в БГ масово сме си такива :/
  Това обаче трябва да се бори на местно ниво, със здрава, но контролирана ръка - цапаш ли? Глобаа. На място, с кочана. Бичиш ли сръбско след 22 часа? Глобааа. И така.
  Нещата ще влезат в релси за НУЛА ВРЕМЕ - точно като с Бус-лентите по Цариградско Шосе (сложиха камери навсякъде и за един ден лентите се освободиха като с магическа пръчка). Обаче, с едната ръка като биеш през ръцете, в другата дръж салама - сложи кои, сложи хим. тоалетни, почиствай плажовете поне веднъж месечно, поправи счупените лампи. Направи малко пазарче местните баби да си продават доматите...
  Така се гради нещо, а не със безумни забрани и прочее тъпотии, които съвсем ще изгонят всички българи от нашети черноморие.

 62. 62 Профил на Мария Панова
  Мария Панова
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#29] от "George Svinarov":

  Изливането на фекалии е в София. Там мизерията е директно в Искър. На морето има пречиствателни станции. Изграждат се и нови там където няма.

 63. 63 Профил на Мария Панова
  Мария Панова
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#43] от "Lemmy":

  Значи еко къмпингарите нямат физиологични нужди? Да почиваш в природата по белия свят е скъпо удоволствие, сравнимо с удоволствието да имаш яхта. Само в България вместо скъпо, удоволствието е безплатно за практикуващия го, но скъпо за всички останали. И да попитам защо вече къмпингите са 9? Защото другите фалираха. На тяхно място сега има хотели. Защо да се плаща на къмпинг, като може и безплатно. Ето това е лицемерие и нахалство, а може би и социопатия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK