Бюрокрацията принуждава родителите да се справят сами с лечението на децата си

Има проблем с процедурата, по която НЗОК плаща животоспасяващи лекарства на болници за лечение на деца. А по правилник това е същата процедура, която имаше и фондът, когато проблем нямаше.

© Георги Кожухаров

Има проблем с процедурата, по която НЗОК плаща животоспасяващи лекарства на болници за лечение на деца. А по правилник това е същата процедура, която имаше и фондът, когато проблем нямаше.Текстът е от профила във "Фейсбук" на Красимира Величкова - директор на неправителствената организация "Български дарителски форум". Тя беше в Обществения съвет на закрития вече Фонд за лечение на деца и коментира случая, огласен в репортаж на bTV, за 6-годишно момиченце, лекувано в ИСУЛ от левкемия. Тъй като лекарствата не се покриват от здравната каса, болницата е издала фактура от 14 000 лв. на семейството, за да плати от откритата дарителска сметка на детето си. Родителите са кандидатствали за финансиране от комисията, поела функциите на закрития Фонд за лечение на деца на 25 април. Тя съобщи, че е издала решение за покриване на разходите на 18 юни. Детето почина на следващия ден. Това предизвика остри реакции от страна на неправителствени организации.


Това, което не става ясно по случая:


1. Има проблем с процедурата, по която Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща животоспасяващи лекарства на болници в България за лечение на деца. А по правилник това е същата процедура, която имаше и фондът, когато проблем нямаше. И цитираният случай съвсем не е единствен.
2. Има проблем със спазването на сроковете за отговор на заявленията. Два месеца чакане са много отвъд регламентираните в правилника срокове. Особено в случаи на спешност.


3. Очевидно има проблем със звеното в НЗОК и комуникацията му с лечебните заведения. Колко ли щеше да отнеме, ако от НЗОК бяха звъннали на лекарите в ИСУЛ, за да поискат "липсващата документация" на детето, за да дадат по-бърз отговор.


4. Има проблем с протоколите от Лекарските консултативни комисии (ЛКК). Това са протоколи, които НЗОК изисква от родителите, когато подават заявление за финансиране на лечение. Само че родителите рядко могат да убедят болниците да издадат такива. В НЗОК или не приемат заявленията, или ги броят за непълни и спират разглеждането им без такъв протокол, въпреки че в правилника е записано, че ако такъв липсва, НЗОК го осигурява по служебен път.


5. Тромавата и бюрократична система на фонда след 2016 г., а сега НЗОК, принуждава родители да се справят сами с лечението на децата си, като започват дарителски кампании. Кампаниите помагат на много деца. На още повече не успяват. Кампаниите обаче освобождават от отговорност институциите да се променят и да стават адекватно работещи. Не казвам да спрем кампаниите, но е важно родителите да адресират проблемите, с които се сблъскват - с жалби, споделени истории, репортажи, сигнали до институции и организации, защото само тогава ще има шанс за промяна на системата.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1035 Разстроено

  Рано или късно идва Видьовден!
  Рано или късно всеки отговаря за действията и бездействията си.
  Рано или късно има възмездие, което ще е точно такова и точно толокова голѣмо, тъй щото да ви заболи не по-малко от хората, които сте наранили, отблъснали или убили.
  Няма прошка за това, че загубихте всѣкаква човѣщина, гонейки личните си печалбарски интереси, яхнали тази или онази държавна службичка.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  Аз знам за поне три случая на семейства които прибягват до здравна емиграция!
  Другите събират пари за турски болници!
  У нас шансовете са нула, особено ако на детето му остават няколко месеца .

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  Е да, ама Боко се фали, колко добре действа сичкото ГЕРБ. А Дончев, иска бюрокрацията да се стегне?! Некадърните калинки и бръмбарчета, както и мамините синчета и щерки, набутани по топли синекурни местенца на високи заплати да работят??? Абсурд - герберастите не работят. Те само крадат и пречат на този, който се опитва да пробие въпреки системата.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5980 Неутрално

  ГЕРБАджийската бюрокрация УБИВА децата на българите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3479 Гневно

  Целта на упражнението е да откажат родителите от кацата и да събират пари от дарители. Гнусно гербери....

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Имаме констатиран проблем, ако имаме здрав Разум ще потърсим и решение!!!

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 249 Неутрално

  "Бюрокрацията принуждава родителите да се справят сами с лечението на децата си"

  Добре, че не сте написали "Демокрацията принуждава родителите да се справят сами с лечението на децата си", че съвсем щяхте да заприличате на Курнелия. без това сте се превърнали в неин рупор.

 8. 8 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Целта на упражнението е да откажат родителите от кацата и да събират пари от дарители. Гнусно гербери....
  —цитат от коментар 5 на hodounski


  Гнусно е че намесваш герберите и "адската им цел", другарке!

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jumbo Jet":

  Кой назначи счетоводител за мин. на здравеопазването? За него говоря.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jumbo Jet":

  По-гнусно е да караш болни хора да събират дарения, за да се лекуват. Още по-гнусно е, когато става въпрос за деца.

 11. 11 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  19 години и повече продължава блъфът НЗОК и имитацията на здравна система. Още по-малко от европейски тип , още по-малко независима от политическата класа комунета от всякакви разцветки. Не е нормално една здравна система да е основана и да съществува с дарения, помощи от чужбина , SMSи, 'българска Коледа' , блъфиране с пръстови отпечатъци и липсващи електронни здравни карти , виртуални и символични здравни вноски плащани от едва 1/3 от населението , райониране , лимитиране, бюджетиране от комунистически тип, здравно картографиране с цел икономии , продължаващи обещания за безплатно здравеопазване , петилетни програми без финансиране, лъжи ,че се чакат субсидии за здравеопазването от Запад, лъжи ,че бюджетът е 5милиарда за здравеопазване (никой от лекарите няма по-висок лимит за изследвания от 2017) медицински персонал принуден да работи като на комсомолска бригада ,изнасящ с,е всеки ден с по едно отделение лекари и медицински сестри през терминал 2...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  Държавата отблъсква гражданите не саммо в тази сфера.
  Вижте милионите преписки и копия които ви се искат, само и само да ви пратят на майната си, по-далеч от техните гишета. Нагли и безотговорни, корумпирани и надути държавните служители са отнасят към редовите граждани като към досадни, нисши същества дръзнали да нарушават тяхното спокойствие.
  И това са най-верните гласоподаватели за ГЕРБ..Защото те знаят, че ако техните курпулентни и корумпирани лидери не бъдат избрани и те (самите служители) няма да намерят спокойствието си.
  В същото време, независимо от клетвите и обещанията, държавната администрация непрекъснато расте.....И правилно. нали така избирателите на ГЕРБ ще стават все повече и повече!......А кой ще работи бе господа гербери? Кой ще изкарва парите за всички?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  Начи хората са се справяли сами с всичко от векове. :)

  После идва държавата и вика "Дайте пари, ние ще се погрижим". Естествено даваме пари, ама държавата не се грижи. :)

 14. 14 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Бюрокрацията е безсмъртна - предполагам че същото важи и за бюрокрацията облечената в бели престилки, при това навсякъде по света - разликата единствено е в обществата - едни са богати, други още по-богати, а има и такива, като нашето например, които са едни от най-бедните в ЕС.

 15. 15 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 369 Неутрално

  И още нещо, господа "отрудени" олигарси, както и вашите предани тролове и други техни мрежови обекти - ясно е, че това племе отново си е за кошарата от коята "заек няма да изкачи", но поне се ослушайте за да разберете, че този път залповете не са от крайцера Аврора, а залпове, говорещи за промяна на статуквото.

 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Вярно е за децата,но е вярно и за хора над 80 години.Да не бъркаме в раните.У нас има силно развита политическа групировка,пътно-строителни ремонтни дейности,художествена гимнастика,художествена самодейност във футбол,волейбол и баскетбол,отделни проблясъци от напуснали България работници в много области.Генерален Директор с джипа и главния му счетоводител.За това състояние,че нямаме правосъдие и образование не са ни виновни-краварите,ватенките,османлиите,евреите ами ние.30 години правим преход и дадохме властта на демократите - 4 години и 10 месеца и ги обвинихме,че ни съсипали земеделието,промишлеността-пенсиите и здравеопазването.Нас правосъдие не ни интересува,а то оттам идва икономиката,финансите,здравеопазването и всички други народни благини.Ние искаме един да има който да дава-откъде- не е важно,важното е,че друг кат него няма.

 17. 17 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Рано или късно трябва да влезнем в парламента, общини и крадливи болници и да ги избием до крак!

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6587 Неутрално

  А фондът за лечение на деца беше станал ефективен

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK