И законът срещу шума ще падне жертва на корумпираните местни власти

И сега музиката на заведенията на открито трябва да спира в 23 ч, но това не се случва.

© Георги Кожухаров

И сега музиката на заведенията на открито трябва да спира в 23 ч, но това не се случва.Новите текстове в Закона за защита от шума в околната среда нямат абсолютно никаква стойност, както нямаше стойност и досегашният му вариант. А прилагането му ще е все така имитационно или репресивно – според случая, в който трябва да бъде използван. Защото законотворното двуличие в България стана норма, с която се демонстрира безконтролна власт, а не контрол на властта.


В конкретния случай с поправките в Закона за защита от шума в околната среда всички очаквания за ефект от прилагането им са напълно безпочвени по една проста и банална причина: Общинските и местни администрации на държавната власт, които би трябвало да защитават гражданите от своеволията на други граждани, са


корумпирани до кости.
При това без воля за лечение.


Точно тези институции са отговорни за изработването на наредбите за регулиране на шума в градове, села и курорти, за съгласуването им с националното законодателството и налагането на наказания за неизпълнението им.


Но нищо от това не се случваше и преди Народното събрание да гласува поправките в закона, според които музиката на заведенията на открито трябва да спира в 23 ч, а кръчмите в сгради с повече от едно жилище да представят нотариално заверен протокол от общо събрание на етажната собственост, за да получат разрешение за работа.


Имам лична история в битката с шума в най-големия курортен град на страната – Варна. В нея има всичко – от десетки среднощни разговори с полицията до жалби, системно изчезващи по пътя от близкото районно управление на МВР до общинската администрация.


От


очевидни симулации на работа


- до демонстративното бездействие на общински ченгета.


От фалшификация на документи - до назидателна наглост от страна на тези, които са го извършили.


От среднощни заплахи по телефона до наказателно рязане на гуми. Всичко може да мине през главата на човек, решил да оправя непоправимото, или дори елементарен проблем с кръчма, бар, клуб или каквото и да е, боботещо под носа му колкото, както и докогато си иска.


Резултатът от всички усилия е нулев! Даже по-лошо – в подобни случки човек се чувства "на минус" от


унижението на беззаконието,


прехвърлило границите на поносимостта!


Така местните власти по всички краища на територията извършват едни и същи имитационни движения, с които насърчават наглостта на нарушители от всякакъв калибър. Вместо да вдъхва увереност у гражданите, че не са оставени на произвола им.


Издаването на разрешителни за удължено работно време, контролът и санкциите за неспазването на общинските наредби са поверени умишлено на дребни чиновници. По-голямата част от тях са бивши служители на полицията, напуснали доброволно заради монетаризирана неприязън към принципите на правото и реда. За тях общинските администрации са най-гостоприемната екосистема.


В нея те преживяват от "бакшишите" на мошеници, работещи най-често за сметка или под покровителството на Остап-Бендеровци в местните общински съвети.


Така кръговете от неутрализатори на всеки закон отдавна са структурирани по железните принципи на


организираните престъпни групи.


На всичко отгоре - облечени във власт.


"Фундаменталните проблеми в България остават. Корупцията в страната е ендемична". Това са думи на евродепутата Джефри ван Орден от 2008 г. Той беше докладчик за напредъка на България по пътя към членството й в Европейския съюз.


След Орден в докладите за проблемите с корупцията в България, изготвяни периодично от международни експерти и организации, епитетът "ендемична" стана устойчив. Той означава "свойствен, характерен за дадена област или район". А примерът, с които е илюстриран в тълковния речник е "ендемичността на маларията в някои райони около екватора".


Точно заради тази ендемичност няма да има ефект нито една и от чисто новите поправки в Закона за защита от шума в околната среда. В България законите не работят. Поправките им – също! Освен с едно изключение – за разчистване на пътя пред политически коректния бизнес. На бъдещи партийни дарители, да речем.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Всички варненци помним дискотеките и кръчмите на централния плаж, които се чуваха в почти целия град до ранни зори,помним и денонощните сватби в Максуда.Даже рева от мотори в среднощни гонки по булевардите вече рядко се чуват.
  Спас ги е забравил.

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Къв шум ве? Това се вертепи и бордеи. Първо се напиват и дрогират, а, ако все още е останало нещо у тях се ш...т. Само че нема как да се каже на мутрите "затваряйте и си продавайте дрогата и проститутките другаде"

 3. 3 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 586 Гневно

  Вчера гледах удивително манипулативен репортаж по БТВ.
  Журналистка, стиснала нещо в ръката си, първо мери шума на миксер, след това силата, с която Валери Симеонов говори.
  Впечатлението, което се създаде, че двата източника на звук са почти еднакви и не представляват особен проблем.
  1. Валери Симеонов няма как да говори със силата на миксер. Спокойния говор е максимум 55 децибела при стандартни честоти.
  2. Миксерът и ъглошлайфът достигат до 85 - 90 децибела, но за второто строго се препоръчват антифони за защита, при това професионални.
  3. Шумът се увеличава по логаритмична зависимост, което означава, че малки нараствания в силата се възприемат като драстично по-силен шум. Честотата и видът (импулсен или непрекъснат) също значат много.
  4. Не е за вярване, че лица, които вероятно гонят муха в стаята, докато не я възнесат, опитват да неглижират силата на ъглошлаф.
  5. Средата и характеристиките на звука имат значение за неговото разпространение. Ако примерно има ехо, то допълнително въздейства.
  6. Ако има други шумове, които да влезнат в резонанс с основния, силата може внезапно да се увеличи.

  Не всеки журналист става за мерене на шум, да не говорим за оценка на качествата му и вредите, които може да принесе.
  Валери Симеонов е прав и това е един от законопроектите, които в най-голяма степен съдейства за изграждането на нормална среда.
  Въпросът не е дали трябва да има стари автомобили, а защо не се спират тези, чийто гърнета са спукани.

  Най-вредна за средата е глупостта на нейните обитатели!

 4. 4 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Иначе, авторът на статията е прав.
  Приложението на разпоредбите в България е невъзможно.
  Дълбоко корумпирани, продажни институции, в съчетание с подчинени медии и глупави туземци не могат да създадат нормална среда.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Общинските и местни администрации на държавната власт, които би трябвало да защитават гражданите от своеволията на други граждани, са

  корумпирани до кости.

  При това без воля за лечение."

  - А може би чашата е наполовина пълна?!?
  Измененията са пореден натиск срещу своеволията на общинските власти. А те се избират от нас. Както кметовете, така и общинските съвети. Крещяща е нуждата от просвета за различните компетенции на кмет и общински съвет. И естествено тук я няма.
  Пропаганда на корем за сметка на това...
  Аре.

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Да представящ личния си интерес за обществен е меко казано непрофесионално, ако изобщо е журналистика.

 7. 7 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 274 Весело

  Един-единствен път съм се обаждал в полицията за нетърпим шум посред нощ (сватба в съседния блок) и ефекта бе нулев - дойдоха 2-ма голобради полицайчета и ми казаха нещо от типа - Хайде сега, сватба е, хората се веселят, какво толкова, няма да им пишем акт за такова щастливо събитие и бла-бла .. Трябваше да им запиша имената и да пусна жалба срещу самите ченгета, които отказваха да си свършат работата! Но и да го бях направил, ефекта пак щеше да бъде нулев - или загубена преписка, или действия на органите на реда в съответствие със създалата се ситуация и нищо повече ... Проблемите в подобни случаи са точно нежеланието и корупцията на местната власт да приложи АДЕКВАТНО приетите законодателни мерки, които са изцяло в обществен, а не личен, интерес ... :))))

 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Това правило го помня от най-ранните си години. Спазва се безпрекословно в блока и махлата и нарушителите се санкционират. Освен това е точка първа при събрания на етажната собственост. По ония времена, когато ходехме по къмпингите на море, имаше само един случай за вдигане на шум, но коменданта ги предупреди културно и като не го разбраха, просто ги нарита. Беше на Лес, младежкия център. Спасов го разбирам какво има предвид, значи това са големите батета дето няма си губят печалбите заради някакъв закон, но решение винаги има.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Корупцията - тя е в основата на всичко.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 440 Неутрално

  А може би чашата е наполовина пълна?!? Измененията са пореден натиск срещу своеволията на общинските власти. А те се избират от нас. Както кметовете, така и общинските съвети. Крещяща е нуждата от просвета за различните компетенции на кмет и общински съвет. И естествено тук я няма.Пропаганда на корем за сметка на това...Аре.
  —цитат от коментар 5 на plebs


  Явно нуждата от просвета засяга и теб. Ако толкова държат да натискат общините могат и сега да го направят. Дори не е нужно да доказват корупция.
  Защото според Закона за местното самоуправление кметът отговаря за спазването на обществения ред. А според НК неизпълнението на служебните задължения е длъжностно престъпление. Освен това според Закона за администрацията областният управител е длъжен да упражнява контрол върху действията на органите на местното самоуправление и местната администрация.

  Така че чашата е наполовина празна. Ако е само заради натиска няма никаква нужда да дублират местните наредби със закон. Има смисъл от него само върху държавната собственост, която не е предадена за управление на общините.

 11. 11 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 586 Любопитно

  Борбата срещу шума може да се поеме от гражданите.
  Първо всеки трябва да се ограмоти. Има достатъчно материали в мрежата за шум и неговите вреди.
  След това, на телефона да се инсталира приложение за измерване на шум.
  За предпочитане са приложенията, даващи възможност за оценка едновременно на мощност и честота. Изберете Sound Meter (Apps on Google Play), което извършва повече регистрации на шума за една секунда. Така вероятността за по-точно измерване на кратки шумове (гръм от пиратка например) нараства.
  Наистина, така направеното измерване има ориентировъчен характер, но не е за подценяване.
  Микрофоните на смартфоните имат честотен и мощностен диапазон, в който могат да регистрират шум. Ако шумът ви се струва по-силен от измерения, потърсете професионално устройство.

 12. 12 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#1] от "tosho_toto":

  В смисъл, сега дискотеките от плажа и пристанището не се чуват ли? Вие къде точно живеете, във Владиславово или Аксаково?

  Защо не влезете във фейсбук групата Виждам те КАТ Варна, да се осведомите за гонките и моторите по новите булеварди? Май май сте били във Варна за съвсем кратко?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Авторът тотално греши.

  Проблемът не е в корупцията, а във Фейсбук демокрацията и че това, че държавата не застава зад служители си.

  Дори и държавен служител да има добри намерения да си изпълни задълженията, ако отиде да проверява някой за шум ще бъде набит, освикрван и пр.

  Ако случайно успее да се размине без бой, ще го снимат с видео, ще го качат във Фейсбук, ще го коментира, ще го плюят, ще кажат че си е превишил правата и ако стане скандал шефа му може да го уволни, за да си запази па шефа мястото.

  За справка Валерката като почна да обикаля да глобява за висок шум - какъв рев почна във Фейсбук и Дневник също им пригласяше и беше против Валерката.

  Така, че държавните служители предпочитат да си пазят работното място вместо да се занимават с идиоти. Още повече, ако нямат подкрепата от началниците си - абсурд да проявиш самоинициатива.

  А за гонките с коли и мотори па всички ги знаят. Живея близо до едно РПУ и квото чувам аз през лятото, го чуват и те. И знаят къде точно се организират и знаят кога точно се организират. Но не смеят да отидат и да въдворят ред. Щото ще се почне рев по Фейсбук, по медиите, етц. И понеже министъра и Баце не обичат негативи, ще се разпореди проверка и може служителите да ги уволнят.

  Затова нещата работят на обратно. Началника на РПУ-то си затваря очите и стиска палци да не стане някой сакатлък. Щото като стане сакатлък почва обратния рев - къде е спяла полицията, защо нищо не е направила родната полиция, етц. Съответно може началника на РПУ-то да го отнесе и да бъде сменен.

  Така работи съвременната Фейсбук и медийна демокрация. И то не само у нас, ами и в Западна Европа и в САЩ и в Канада, в целия Западен Свят.

  Сещам се за случаи в Германия и в Швеция в които тамошни полицаи се изказваха негативно за мигрантите и кво стана? Ми уволниха ги, щото не било политкоректно и правилно те да говорят. Трябвало само началството да говори и да обобщава.


  Затова съм за местен шериф, който е на изборна длъжност. Щото той ще се отчита само пред местните хора, които го избират и няма да му пука много за имиджа на началството в София. :)

 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 976 Неутрално

  За съжаление човека е напълно прав, законите в България се използват избирателно за репресии срещу конкуренцията и в подкрепа на приятелските кръгове.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Ще стане както с цигарите на закрито..... Собствениците си плащат и не ги закачат. Бдителни граждани звънят.... или проверяващите са заети, в командировка... или който трябва връща обаждането на нарушителя и след 3-4 ч при проверка, всичко е ОК!
  Сега гражданите ще звънят, най-много полицай да направи забележка, а за заведенията.... забравете.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 18. 18 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxe00613919":

  А тя се култивира и стимулира с години ,за да даде най после очакваният резултат,разделени ,откъснати,обезверени и смачкани , хората се превръщат в незаинтересовано стадо, което убедено ,че не може да промени нищо и респективно,не прави нищо, но всеки по веригата си взема 50те лева. Няколко пъти съм бил свидел на , как полицията идва ,вдигащите шум ги посрещат като братушки и в ръце държа 50толевки и
  не става нищо просто чушки.

 19. 19 Профил на Galin Petrov
  Galin Petrov
  Рейтинг: 221 Весело

  "под покровителството на Остап-Бендеровци в местните общински съвети."

  Интересно ми е какво точно иска да каже автора с горното определение.
  Знаем моя точно прослойка я е страх от Степан Бандера и използва името му като обида. Не знаех, че спасчо спада към нея. А колко е варненец е отделен въпрос.

 20. 20 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Подобни дебилни журналя саботират въвеждането на ред, дисциплина и култура, вместо да ги подкрепят.

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "Имам лична история в битката с шума в най-големия курортен град на страната – Варна...."

  Когато във Варна човек опре до институциите за да разреши проблем създаден от институциите (включ. съд и прокуратура), остава с чувството че по-лесно ще разбие бетонна стена с главата си, отколкото да намери решение на проблема си.

  Когато говоря за съд не преувеличавам, но най-страшните неща се случват в Окръжния съди.

 22. 22 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#19] от "Galin Petrov":

  Е има голяма разлика между Остап Бендер и Степан Бандера. Четене му е майката...

 23. 23 Профил на Galin Petrov
  Galin Petrov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#19] от "Galin Petrov":Е има голяма разлика между Остап Бендер и Степан Бандера. Четене му е майката...
  —цитат от коментар 22 на raytcho


  Моя грешка, не съм чел романите. Първата ми мисъл беше за Степан Бандера.
  Чак аз ще си сложа минус :)

 24. 24 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 305 Весело

  "под покровителството на Остап-Бендеровци в местните общински съвети."Интересно ми е какво точно иска да каже автора с горното определение.Знаем моя точно прослойка я е страх от Степан Бандера и използва името му като обида. Не знаех, че спасчо спада към нея. А колко е варненец е отделен въпрос.
  —цитат от коментар 19 на Galin Petrov

  Както вече разбрахте, Бандера и Бендер са различни персонажи. Вторият е литературен.
  Но по темата:
  Вчера гледах удивително манипулативен репортаж по БТВ.Журналистка, стиснала нещо в ръката си, първо мери шума на миксер, след това силата, с която Валери Симеонов говори.Впечатлението, което се създаде, че двата източника на звук са почти еднакви и не представляват особен проблем.
  —цитат от коментар 3 на zxe00613919

  Което е прекрасна илюстрация на липсващото в тезата на автора. А именно дали обществото като цяло и медиите като негов глашатай искат наистина това, което твърдят, че уж искат. Или по-важното е да се наплюе всеки, която по някакви други причини не ни е симпатичен, както и да се повтори байганьовското "всичките са маскари", съчетано с учиндолското "нема такава държава".
  За много неща Спас Спасов е прав в статията си. За основното обаче не е. Защото основното му твърдение е, че няма смисъл никой нищо да прави в тая "нема такава държава", в която "всичките са маскари". Понеже то няма да се получи.
  Може би подтекстът или интимната мисъл на иначе читавият автор е друг: Дайте да ги изринем тези корумпета, да се обединим и да изберем правилните хора. Хубаво, добра насока. Обаче! Тя все пак предполага, че промяна към по-добро е възможна, т.е. основният авторов вопъл е емоция, а не премислен извод. Разбираемо - Славейков също пише "не сме народ, а мърша, пак ще кажа и с това ще да свърша", но после "жестокостта ми се сломи".
  Защото иначе - по авторовата логика - няма смисъл и в протести да се участва, в политически дейности, в избори и гласуване. Щото корумпетата всичко ще изкривят и фалшифицират.
  ****************
  Що се отнася до закона. Тепърва ще видим как ще действа, но едно е факт: Премахва голяма част от възможностите различните институции и "отговорни лица", включително от местната власт, да си прехвърлят топката един на друг, всеки да си измива ръцете с другия и да се оправдава, че няма правомощия. Тоест отговорността става доста по-ясна - коя институция и кои конкретно лица в нея за какво точно я носят.
  И това е много положителна промяна.
  Разбира се, ще има мощни атака и това да се обезсмисли. Те вече започнаха, при това не само в биТИВито на колтурата, както се забелязва с просто око.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 25. 25 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#14] от "realguru":

  Ебаси глупостите. Не знам защо си мислиш, че всички живеят във фейсу като теб вероятно.

 26. 26 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1534 Весело

  Погледнах в Гугъл Стрийт Вю адреса на нощния клуб (EMFusion Greek & Folk Club) от другата статия на автора... Полугол чичко си тупа покривата през прозореца: https://bit.ly/2X1fhlv 😂

  Варна, Варнааааа... 😂

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 27. 27 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Много точно казано. Вместо да научим циганите на ред и дисциплина, на уважение към институциите, на зачитане обществените порядки, цяла България, а най- вече провинцията бавно и не съвсем се циганизира. Шумът, наистина е най- осезаем, най- непоносим за обществото, но в което и село да отидеш високо децибелна циганска, и турска чалготия те залива, и прави живота ти непоносим. Другото са кражбите и всякакви други форми на незачитане, както на частната, така и на държавната, и общинска собственост. "Общественото" е ПОВЕЧЕ ТЯХНО, макар че не плащат данъци, отколкото на всички останали и си позволяват да се разполагат с него, както намерят за добре: да го рушат, мърсят и съсипват. Армен Назарян , шампийонът по борба, когато дойде в България, не знаеше дума български и така години наред се бореше за България, разнасяше славата на България. Днес и той и синът му говорят чист български и по цялостното им поведение личи, че се гордеят с България, че България е станала тяхната родина. Кога ли циганите ще се превърнат в истински българи, няма да се държат като изолат, "дискриминирани", обидени, анархистично настроени, а законът на мешерето няма да има сила пред законите на българската държава?

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Андрей Андреев
  Андрей Андреев
  Рейтинг: 5 Разстроено

  Интересно е да се чете. Нашата борба току-що започна. Пишете повече за Варна, ако не е трудно. Какъв е резултатът?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK