Обръчи от фирми: за какво беше театрото на ГЕРБ и ДПС?

ДПС играе като антагонист на протагониста ГЕРБ.

© Цветелина Белутова, Капитал

ДПС играе като антагонист на протагониста ГЕРБ.Текстът е препечатан от "Дойче веле".


Накрая ще излезе, че плаващото мнозинство ГЕРБ & ДПС е най-принципното по отношение на партийното финансиране. Хем иска да спази "народната воля" за субсидия от левче, хем не му дават. Хем иска да станат явни "обръчите" на партиите, хем не му позволяват.


Как започна всичко? ГЕРБ предложи 1 лев субсидия, а ДПС - нула и да падне забраната за финансиране от бизнеса. В следващите три седмици те получиха необходимото - чуха гласовете на 2,5 милиона българи, поискали субсидия от лев на референдума на Слави Трифонов през 2016 г.; поставиха на колене опозицията, парламентарна и извънпарламентарна, предизвиквайки я да ги обвини в нечисти договорки, нечестни удари преди местните избори и атентат срещу демокрацията. Но понеже са диалогични, милеят за демокрацията и за политическия плурализъм, няма да го направят. Просто показват, при това - с доводите на противниците си - колко несъстоятелно и кощунствено е да се премахне държавното финансиране и да се хвърлят горките партии в лапите на тия зверове, олигарсите, които само това и чакат.
Представлението върви в седмиците след евроизборите и ще приключи тази седмица - след коалиционния съвет, насрочен за вторник, 25 юни. По БНР министърът на правосъдието Данаил Кирилов допусна, че в резултат на консултациите "вероятно би могло да възникне и модификация на това становище (1 лев за един действителен глас, получен на избори - бел. авт.), но проблемът стои".


Театър без последствия?


След като театрото приключи, трудно ще се намери политическа сила, която да повдигне отново темата за правилата на партийното финансиране. Партийните субсидии вероятно ще останат на сегашното си ниво, в краен случай малко под него. Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ на ДПС, вече обяви, че движението държи на цената от 11 лева за действителен глас. Излиза, че досегашното им поведение е било камуфлаж - всъщност искали да покажат, че не бива да се намалява субсидията, предлагайки обаче точно това. Тоест ДПС играе като антагонист на протагониста ГЕРБ. Така ГЕРБ ще имат още един аргумент, за да не се случи намаляването на партийните субсидии - партньорът от плаващото мнозинство вече се е отказал.


Разбира се, в управляващата партия бяха наясно, че темата за субсидиите и предложението за орязване ще разгневи партньорите им в коалицията, особено НФСБ и "Атака", които не са така имотни като ВМРО. Неслучайно предложението за лев субсидия, прието от парламентарната бюджетна комисия, не влезе в пленарна зала за окончателно гласуване миналия петък. Намери се причина, чиято формалност беше лесна за разгадаване - комисията не успяла да подготви навреме доклада. Трудно за вярване предвид прецизната ѝ председателка Менда Стоянова (ГЕРБ); лесно за догаждане, че партньорите от "Обединени патриоти" са недоволни. И ето че заради това недоволство чак от Брюксел премиерът Бойко Борисов свири сбор на коалиционния съвет.


В този формат управляващите партньори не са се събирали от февруари, когато обсъждаха заздравяване на дисциплината и осигуряване на кворума в парламента, след като БСП напусна. Дори "Апартаментгейт" и последвалите оставки не предизвикаха коалиционен съвет, но сега май ГЕРБ и "Обединени патриоти" се канят да ни представят как потушават напрежението, след като по-големият отстъпи. Някак пропуснахме в триседмичните дискусии по темата, че ДПС, които настояваха за американски тип отворено финансиране на политическата система, така и не представиха такава концепция. Вече се досещаме за обяснението - не са го мислели в действителност, наужким е било, по принуда. Едва ли ГЕРБ искат избирателите им да знаят какви благодеяния ще направят строителните фирми – дали бизнесменът Георги Гергов дава повече на БСП или на управляващите; дали председателят на Минно-геоложката камара Николай Вълканов освен оня хонорар от над милион за председателя Ахмед Доган спонсорира и ДПС.


Ерзац дискусиите за партийните субсидии от последните седмици скриват голямата тема: защо и сега има олигархични зависимости, при положение че в момента партиите се финансират с парите на данъкоплатците? И как да престанат тези зависимости, или поне ограничени до санитарен за обществото минимум? Вместо изхвърлянията за един лев или нулева субсидия можеше да се предложат различни други варианти за здравословно намаляване. Все пак, откакто са въведени преди 17 години, парите за партиите са увеличавани няколко пъти от парламента - тройната коалиция ги вдигна на 5% от минималната работна заплата за глас, първият кабинет на Борисов наложи друга формула, която ги оцени на 12 лева, впоследствие намалени на днешните 11 лева. Но вместо разумни предложения ГЕРБ и ДПС стресираха партийните централи, отваряйки чувствителната тема за парите.


Предстоят важни гласувания


В парламента предстоят важни гласувания по сделката за американските изтребители F-16: актуализация на бюджет 2019, за да се извади сумата от резерва и да се платят накуп, и одобрение на междуправителствения договор между САЩ и България за закупуването им. Именно ДПС бяха политическата сила, оказала съществена подкрепа през януари, когато парламентът даде мандат за преговори с американското правителство за сделката. А партньорите от коалицията не са единодушни за покупката. Тоягата и морковът са изпитан метод за въздействие.


Но ДПС едва ли очаква само намаление на ДДС за книги и учебници срещу участието си в плаващото мнозинство с ГЕРБ. В парламента предстоят и други сериозни теми. По подкрепата им ще ги познаем.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно
 2. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Дойче Веле като са много загрижени за българската партийна система, защо не предложат на Германия да не дава пари на Герб чрез фондациите???
  Така могат да помогнат най-добре за по-добра контуренция между партиите.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно

  А кой му подаде топката на Слави ?

  [email protected]
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  Какви разумни предложения ма, госпожо Емилия? Какви гербове, какви марки?
  Имаше ли референдум?
  Имаше.
  Къде са статиите на госпожа Емилия от онзи период, преди референдума?
  Къде обяснихте на драгия читател колко е популистко и опасно?
  Никъде.
  Клуб З, родно гнездо на госпожата, дава трибуна на Слави Трифонов с всеки негов стон, сякаш самият дух на Бисмарк ги е снизпоходил.
  А сега изведнъж "Ах! Демокрацията си отива!"
  Ми изяснете се вътрешно, викам.
  Когато щеше да бута диктатора Борисов, всички потриваха потник ръчички. Като взе Слафчо да вика на Корнелия "Откога, ма, како?" стана лошичък малко.
  Айде аман от такива, дето умът им идва все със закъснение.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Електорални реверанси!

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Театрото го почна Слави !
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Сценаристите му, но не тези от шоуто му.

 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  И ГЕРБ и ДПС смятат, че тези нищожни субсидии ще бъдат в тяхна полза, защото около тях има обръчи от фирми. ДПС няколко пъти бе във властта и се огради с такива. Стигна се до там, че Ахмед Доган публично заяви, че той разпределя парите в държавата и това му изигра лоша шега. Въпреки всичко те смятат, че ще си намерят спонсори, докато другите партии, особено малките ще изчезнат от политическото пространство.

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#4] от "АзКлавдия":

  Как сте? Как сте? ... Как сте, госпожа, в тия трудни времена? Госпожа ... Как я карате сега ? Госпожа Емилия полива своите цветя.

  Още на: https://textove.com/klas-gospozha-emiliya-tekst
  Благодариние на textove.com

 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Какви разумни предложения ма, госпожо Емилия? Какви гербове, какви марки? Имаше ли референдум? Имаше. Къде са статиите на госпожа Емилия от онзи период, преди референдума? Къде обяснихте на драгия читател колко е популистко и опасно? Никъде. Клуб З, родно гнездо на госпожата, дава трибуна на Слави Трифонов с всеки негов стон, сякаш самият дух на Бисмарк ги е снизпоходил. А сега изведнъж "Ах! Демокрацията си отива!" Ми изяснете се вътрешно, викам. Когато щеше да бута диктатора Борисов, всички потриваха потник ръчички. Като взе Слафчо да вика на Корнелия "Откога, ма, како?" стана лошичък малко.Айде аман от такива, дето умът им идва все със закъснение.
  —цитат от коментар 4 на АзКлавдия


  Не няма референдум! Неуспялия референдум е само повод пред БУДАлите.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Какви разумни предложения ма, госпожо Емилия? Какви гербове, какви марки? Имаше ли референдум? Имаше. Къде са статиите на госпожа Емилия от онзи период, преди референдума? Къде обяснихте на драгия читател колко е популистко и опасно? Никъде. Клуб З, родно гнездо на госпожата, дава трибуна на Слави Трифонов с всеки негов стон, сякаш самият дух на Бисмарк ги е снизпоходил. А сега изведнъж "Ах! Демокрацията си отива!" Ми изяснете се вътрешно, викам. Когато щеше да бута диктатора Борисов, всички потриваха потник ръчички. Като взе Слафчо да вика на Корнелия "Откога, ма, како?" стана лошичък малко.Айде аман от такива, дето умът им идва все със закъснение.
  —цитат от коментар 4 на АзКлавдия  Госпожо Емилия има поставена една цел - да плюва по България и българите.

  АКо тръгнат наляво - ще плюва защо не са тръганли надясно.
  АКо тръгнат надясно- ще плюва защо не са тръганли наляво .
  Ако нищо не правят - ще плюва защо няма реформи .

  Това се нарича пропаганда.
  Черна, охулваща пропаганда.
  Отдавна хората в БГ трябва да са го разбрали.

  Понякога такава пропаганда даже е и пред-военна.

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#9] от "KA2":

  Хаха, нямало референдум!
  2.5 милиона души, алоу!
  Не мога да се сетя какво последно е получавало такава подкрепа... Царя ли беше, СДС ли беше? А може и нищо друго да не е получавало такава подкрепа, не ми се рови.
  Мислете с тия глави, чоджум!

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно

  До коментар [#6] от "4ort":

  Ясно, че не са от шоуто му - ама на мен не ми е много ясно откъде са ?

  [email protected]
 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#9] от "KA2":Хаха, нямало референдум! 2.5 милиона души, алоу! Не мога да се сетя какво последно е получавало такава подкрепа... Царя ли беше, СДС ли беше? А може и нищо друго да не е получавало такава подкрепа, не ми се рови.Мислете с тия глави, чоджум!
  —цитат от коментар 11 на АзКлавдия


  Не ти се рови защото е невалиден. Тия приказки довечера в клуба на БУДАлите ги разправяй.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  Ами например тази сутрин чу ли как другарят Първанов с миличък и лукав тон обяви, че на партиите една диета щяла да им дойде дюшеш?
  Ей такива сценаристи.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#10] от "WWW":

  Лошото е, че им дават думата на такива.

 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#13] от "KA2":

  Невалиден е едва ли не защото аз не гласувах в него! (което е факт).
  Да се правиш, че не се е състоял, е същата простотия като тази на Ердоган с първия кметски вот в Истанбул.
  Видя как завърши, нали?

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Слави си е комик, те не би следвало!

 18. 18 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#13] от "KA2":Невалиден е едва ли не защото аз не гласувах в него! (което е факт).Да се правиш, че не се е състоял, е същата простотия като тази на Ердоган с първия кметски вот в Истанбул.Видя как завърши, нали?
  —цитат от коментар 16 на АзКлавдия


  Изглежда си говорим на различни езици.Гласувалите са по-малко от 50% а от гласувалите има и такива които са били против. Какво не разбра.Но да се хване за невалиден референдум може само един и семките в тиквата.

  SHADOWS of SOFIA
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#18] от "KA2":

  Нещо бъркаш. Гласувалите са повече от два милиона и половина! Два милиона и половина са "за"!
  Отново повтарям : референдумът е незадължителен, но да се правиш, че го няма, е мегатъпо.
  Особено ако искаш да си в парламента, де. Иначе може.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#18] от "KA2":Нещо бъркаш. Гласувалите са повече от два милиона и половина! Два милиона и половина са "за"!Отново повтарям : референдумът е незадължителен, но да се правиш, че го няма, е мегатъпо.Особено ако искаш да си в парламента, де. Иначе може.
  —цитат от коментар 19 на АзКлавдия


  Пок ли не разбра? Невалиден , няма го в правния мир.

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Кат за пред тая "публика" и такова театро е достатъчно!

 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#20] от "KA2":

  Няма такова нещо като "невалиден"! Просто не е задължителен, не му стигнаха 12 000 гласа! Напълно си е валиден, всяка бюлетина е била законно пусната в урната!
  Това, че на мен или на теб не ни харесва, няма нищо общо,

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#20] от "KA2":Няма такова нещо като "невалиден"! Просто не е задължителен, не му стигнаха 12 000 гласа! Напълно си е валиден, всяка бюлетина е била законно пусната в урната!Това, че на мен или на теб не ни харесва, няма нищо общо,
  —цитат от коментар 22 на АзКлавдия


  Хайде ще ти го кажа по друг начин. Щом е валиден какво промени след себе си?
  Доцент Таков , Бог да го прости се шегуваше. Да вземеш чаша и да чакаш природата да ти я напълни.

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#23] от "KA2":

  Ама ти сериозно ли?
  Според теб нищо не променя факта, че близо половината имащи право на глас искат да накажат партиите със субсидията от един лев??
  От политическа гледна точка това е равностойно на два яки шамара.
  Как така да не променя нищо?

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#24] от "АзКлавдия":

  Знаеш , че не гласувам. Това е моето наказание за партиите.А гласувалите са искали да се самонакажат , като с вота си да поставят в зависимост политическия живот на олигарси и медииното НСО

  SHADOWS of SOFIA
 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Театрото беше ,защото ги хванаха по бели гащи- вместо 11 лв. взимали 13 лв и си траят .АМ -келнерският номер ,, ако мине". Сега покрай театрото забравихте ли ,че бездомният Горанов е раздавал наши пали незаконно? Забравихте ! Ето това е целта.

 27. 27 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Напоследък се нароиха ана(л)лизатори дето изостават с модерните тенденции...Номера с първо - последно изречение, се изтърка! Вече е важно и по средата... А то, най често е бла, бла...

  roo
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Който се е хванал с ДПС не е прокопсал.

 29. 29 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тая па, за един хонорар ще се насере... егати глупостите пишат в това Дойче веле.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 30. 30 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1374 Весело

  След като г-жа Емилия последния път така загори мусаката, че щеше да ѝ се случи домашно насилие, днес тя отново е запретнала ръкави, белким сготви някаква манджа, дето ще може да я предложи на бездомно куче, без последното да повърне от отвращение! За нейно сведение, ето изказване на Слави – от днес: „Започва още една седмица, в която говорителите на партиите ще вият на умряло за партийната субсидия от 1 лев. Драгомир Стойнев, Румен Гечев и Крум Зарков от БСП пак ще вият, че 1 лев субсидия е „разстрел на демокрацията“, след който „партиите ще изчезнат“. Ако БСП наистина са толкова загрижени за демокрацията, да бяха участвали в референдума като агитират срещу предложението за 1 лев субсидия. Ама не участваха. Явно са очаквали, че референдумът е нещо, което ще го намажем с ракия и ще мине“. Има и още - https://www.faktor.bg/bg/articles/slavi-kam-bsp-sami-dokazvate-che-ne-vi-puka-za-demokratsiyata-zatova-izcheznete-naistina-izcheznete

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Спасителните "обръчи"...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 851 Неутрално

  как стигнахме дотук да ни правят на луди мафиоти и ДС-ри?

 34. 34 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Врявата около субсидиите е нещо като ваксинация срещу популизма. Показва идиотизма му. Както се случи и с мажоритарния вот. Слави Трифонов да не клейми системата, а да поясни как да се финансират партиите със лансираната от него субсидия 1 лв. Хвърляш в пространството примамлива стръв - да накажем политиците, да чуем гласа на народа /който ще бъде "за" разбира се/ и пр. И гледаш сеир. Би могъл да даде пример с шоуто си. Как се финансира през офшорни фирми. Откъде идват парите и т.н.

 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Цялата история е така оплескана, че е срамота вобще да се обсъжда, да не говорим да стане главна тема за НС - уж най-важния орган.
  Първо Слави си прави ПР с референдум по този въпрос - така формулирани въпроси могат да скапят далеч по сериозно страни - виж за справка Великобритания. Нали утре, поредния още по мащабен популист може да постави въпроса дали искаме заплати по 5000 евро/ на тиква и мисля че му е гарантирано 100% успех. Или да няма ДДС, акцизи върху горивата, здравеопазването да стане 5 пъти по-добро, при това напълно безплатно.
  Сега ГЕРБ решава да употреби резултатите от референдума на Слави, според умните глави в тази партия, авно е подходящия момент, та белким "пропуснем" какво каза т.н. антикорупционна комисия, че кой купил-купил, всички са невинни.
  ДПС, като откровено, цинично и напълно разгащени и независещи ни от електорат, ни от закон бандити, чрез своите "остритетата" ( без значение колко тъпи са те), всеизвестните умници Данчо Ментата и отсъсътващия с години от НС, но иначе много активен законотворец с диплома пот магнаурската школа и още по-активен бизнесмен Пеевски, довеждат нещата до абсурд - ще ставаме американци. Те не ни пускат без визи, Пеевски го чака индивидуална санкция по въпроса, ама на нас какво ни пречи да ги "стигнем американците".
  И днес вече едва ли не въпроса става сериозен и започват серия коментатори да бърчат вежди и умно да разсъждават кое е по-добре - да останат 11лв/тиква, 1 лв на тиква или нещо по средата.
  Така е и така ще бъде, докато не започнем да мислим преди да гласуваме, а не след това.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK