ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Защо му трябваше на Борисов да си къса ризата

Всичко е добре, щом свършва добре за ГЕРБ, само че лошото чувство остана.

© Юлия Лазарова

Всичко е добре, щом свършва добре за ГЕРБ, само че лошото чувство остана.Какво облекчение - антикорупционната комисия не откри корупционни действия в сделките с евтините апартаменти на министри и депутати. За собствените си шефове КПКОНПИ си замълча, защото е неудобно някак сам да си разследваш недекларираните тераси. Затова пък Столичната община побърза да опрости на председателя на комисията незаконните сауна и барбекю. Ден по-рано и от фонд "Земеделие" дойде радостна новина - не можели да санкционират роднините на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, усвоили европейски пари за къщи за гости, в които не бил стъпвал крак на турист, защото изтекъл някакъв срок.


Спокойно, другари, не сме и очаквали друго


Време е и тази тема да заглъхне, както отмина без последствия скандалът с първия шеф на комисията - онзи с тефтерчето, заради което напусна юридическото острие на ГЕРБ Искра Фидосова, а тефтерчето беше покрито. Време е да забравим, както забравихме изтеглянето на митничарите от фабриката на Мишо Бирата по заповед на премиера Бойко Борисов. Защо да не преглътнем и този скандал, както преживяхме скандала с подслушаните разговори от Банкя, от които разбрахме как съдебната власт се отчита на ГЕРБ, а градски прокурор на София свидетелства, че премиерът си е избрал главния прокурор. Нещо да ни стана?
Всичко е добре, щом свършва добре за ГЕРБ, само че лошото чувство остана. Защо му трябваше на Борисов да си къса ризата покрай скандала пред изборите? Да издава четата? Да я поставя под съмнение?


За да не загуби изборите. Само и само да успокои страстите, той посипа гавата си с пепел вместо новодомците. Увери от телевизионния екран, че всички членове на ГЕРБ, които са извършили нарушения с купуването на апартаменти на цени под пазарните и със строителството на лични къщи за гости с евросредства, ще си понесат отговорността. И ги уволни до един. Без Вежди Рашидов. "Всеки, попаднал в такава ситуация, всеки немислил с главата си, всеки поддал се на манталитета си или решил, че всичко му е позволено, ще си понесе най-тежкото наказание и отговорност", закани се Борисов и добави, че "подаването на оставка е половината от работата".


Оставка след оставка


И последва порой от оставки. "Яд ме е, срам ме е. Грешката е моя, защото аз нито веднъж не отидох на гости на нито един мой министър, кмет, областен управител. Ако бях отишъл да видя, сигурно щях да взема много по-рано мерки", самобичува се Борисов. Да види какво? Незаконните им лукс апартаменти. Китните вили, финансирани от еврофондовете, за лична употреба. Ами поне финансовия си министър да беше посетил - дето преди няколко години нямаше пари да си издържа децата с държавна заплата, а оттогава живее безплатно в апартамента на кръстника си. Можеше да го попита как става номерът, стигат ли му вече средствата. А уж му идваше да вземе чук и да чупи - ефектно представление пред избирателите.


"Ще бъде направено всичко, за да се възцари справедливостта и да се върнат парите", декларира Борисов. И още: "Много ми е тъжно и гадно. Дори само нарушение да има, не престъпление, дори само нарушение да има, много внимателно ще проследя тези сделки. Това мога да ви уверя, защото решенията в случая са много тежки. Въпросът е ГЕРБ прави ли така? И това е тежкият въпрос за мен. То е морален въпрос. При положение, че имаш в по-хубавата част на квартала два апартамента, за които си ял бой и си ги доказал, минала е проверката в мандата на БСП, кое наложи да го направим точно сега?"


Какво разбраха гласоподавателите от този монолог на разкаянието? Че Цветанов и останалите са сложили катран в кацата с меда. Че са направили нещо нередно. Че ще бъдат наказани безкомпромисно. Само за недекларирания "зайчарник" в Банкя темата беше заметена - управляващите, начело с премиера, явно смятат, че им се полага да минават тънко.


Масов спорт


Не стигат хората във властта, оказа се, че и кандидатите за нея са се оплели в странни имотни сделки. "От 6-7 кандидати за министри или зам.-министри в момента, в който се спра на някого, на другия ден той пристига и казва – знаеш ли, майка ми, или баща ми, или кака ми е направила една сделка. Дали това няма да се раздуха утре по онзи начин. И отказва да поеме поста", тюхкаше се премиерът. Дългата скамейка на ГЕРБ окъся заради апартаменти, тераси и къщи за гости.


Борисов обаче беше безкомпромисен: "Не позволих на Цачева да се върне в парламента. За изказването на Цветанов в предаването "Панорама", аз му казах: може да го накаже Господ, хората и аз." После не му позволи даже като сътрудник да остане в парламента, защото оставял впечатлението, че изчистването на ГЕРБ е "пунта мара".


Самите уволнени не пропуснаха да си признаят, че скандалът хвърля петно не само върху тях, но и върху правителството. "От ГЕРБ всички замесени подадоха от всякъде оставки", отчете предизборно лидерът.


Замесени в какво?


Даже той не е допускал към този момент, че на всички ще им се размине. Даже той. Надявал се е, но явно не е бил сигурен. Антикорупционната комисия е ясна - тя за безплатния апартамент на финансовия министър не намери проблем, та какво остава за жилища, които все пак са платени, макар и след симулативни сделки. Остава да чакаме данъчните и МВР, които още проверяват нещо по темата по заповед на прокуратурата. Само майстор фантаст и социалистически утопист би седнал да се надява, че от този храст ще излезе заек. Все пак нечовешко и алогично е, когато изпълнителната власт се проверява сама, да вземе и да се уличи в нещо. Камо ли пък в сегашната ситуация, в която трите власти се координират от общ диспечерски център. Какъв взаимен контрол, какво взаимно възпиране...


Ситуацията е еталон за последствията от търговията с влияние във властта. Лидерът е изхвърлил виновните и се е заканил за още наказания, а проверяващите органи ги изпират, защото само това могат, затова са създадени. Обаче лекетата някак си остават.


Гражданите не чуха отговор на най-важните въпроси - как конкретно е злоупотребявано с властта и откъде са парите за скъпите апартаменти, купени на занижени цени. Каква е стойността на неплатените данъци, защо не са събирани доказателства за незаконни доходи, защо няма последствия за декларираните неверни обстоятелства, какви подкупи са давани и какъв натиск е оказван за лично облагодетелстване? Но се досещат. Само че какво от това?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK