Механизъм за "тримата големи"? Не, за опазване на властта на единия

Предлаганите промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт са поредната мистификация на Данаил Кирилов.

© Велко Ангелов

Предлаганите промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт са поредната мистификация на Данаил Кирилов.След двете публични дискусии в междуведомствената група за предлаганите законови промени за създаване на механизъм за търсене на наказателна отговорност от "тримата големи" - председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор, се очерта: вместо да се изпишат вежди, ще се избодат очи.


Промените, предлагани от правосъдния министър Данаил Кирилов, не решават проблема, поставян вече десетилетие от институциите на ЕС и Венецианската комисия - да се сложи край на неподсъдността на главния прокурор.


По-лошо: те
създават механизъм, усложняващ и затрудняващ търсенето на наказателна отговорност


от "тримата големи", защото предвиждат Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) да дава разрешение, за да започне разследване срещу тях. За разлика от сегашното положение, при което всеки прокурор, без оглед на неговия ранг, може да образува досъдебно производство срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) или този на Върховния административен съд (ВАС). А формално погледнато - и срещу главния прокурор.


А защо няма прецедент и няма да има такъв - завеждане на дело срещу главния прокурор, го обясни на дебата на междуведомствената група в понеделник съдията от ВКС Галина Тонева: "Теоретично е възможно и по отношение на главния прокурор (да бъде инициирано наказателно производство - бел. ред.) Но фактическото положение от нормативната и институционална уредба превръща главния прокурор в централна фигура на институцията – конституционно регламентирано е, че той осъществява целият контрол на наказателното производство." Тази институционална уредба обаче, която поставя в специфично положение главния прокурор, е извън предлаганите промени. А именно тази уредба има предвид Венецианската комисия, когато препоръчва да се намери механизъм за търсене на отговорност и на главния прокурор.


Ако се реализират идеите на Кирилов, това правомощие на всеки прокурор - за образуване на досъдебно производство, се прехвърля на ВСС, тоест "тримата големи" се отделят в специален режим от всички останали магистрати и за тях (тримата) ще трябва да даде разрешение ВСС.


Но на какво основание такъв специален режим? Извън съмнението дали такъв статут на неравнопоставеност е допустим от конституцията, стои въпросът


този ли е механизмът, за който от десет години натякват от Брюксел, че липсва


в българската институционална и процесуална система за търсене на отговорност от главния прокурор?

Не е този, ще ви кажат дори ученици от прогимназията, ако учителите им са ги научили да мислят в причинно-следствена последователност. Първо, нито в решенията на Европейския съд по правата на човека, нито в становищата на Венецианската комисия, нито в мониторинговите доклади на ЕК се визира проблем с "двамата големи" - председателите на ВКС и ВАС, а се сочи именно липсата на механизъм за ангажиране на отговорността на "единия голям".


Второ, и по-съществено - предлаганите промени по никакъв начин не гарантират, че при данни за престъпление от страна на главния прокурор прокурорската колегия, като част от пленума на ВСС, в която неговата дума, доказано от практиката, е решаваща, ще позволи старт на разследване срещу "главния". Да припомним, че след недопустимото участие на главния прокурор в сбирката в ЦУМ не се намери земна сила (Инспекторатът към ВСС с огромните си нови правомощия не можа!) да го накара да разкаже за какво са говорили, та да очакваме ВСС да разреши повдигане на обвинение?


От друга страна, сегашната теоретична възможност (всеки прокурор може да заведе дело срещу някого от "тримата големи") е практически неприложима за "единия голям", поради закрепената в конституцията пирамидална структура на прокуратурата (за разлика от тази на съдилищата), в която той стои на върха с право да отмени акта на всеки прокурор. Кой редови прокурор от така конструираната система ще образува дело срещу върховния си шеф, от когото зависи кариерата му и дори съдбата му? Остава абсурдният теоретичен вариант сам главният прокурор да започне разследване срещу себе си. Но тези неприятни въпроси просто се игнорират.

С две думи: предлаганите промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт са


поредната мистификация на Данаил Кирилов


но вече като министър. Мистификация, пренесена от арсенала на правната парламентарна комисия, където неговите законодателни подвизи не познаваха юридически препятствия. Понеже откъм Брюксел притискат правителството, а предстои и следващ мониторингов доклад на ЕК, трябва нещо да се прави. "Нещото", каквото се прави от Кирилов, няма да реши нищо от проблема с абсолютната безотговорност на главния прокурор, но пък ето - казваме на народа и света, че прозрачно, публично дискутираме, дебатираме, дори от време на време излизаме от добрия тон, защото се вълнуваме, въобще не стоим със скръстени ръце, а се стараем много и шумно, след като отлагахме 10 години да изпълним указанията на Европейския съд за правата на човека по делото "Колеви срещу България". В решението по това дело съдът посочи, че трябва да се намери механизъм за ефективно разследване, когато има данни срещу главния прокурор.


Нещото, което би свършило работа, е промяна на конституцията


в частта за правомощията на главния прокурор в "методическо ръководство на всички прокурори". Или създаване на независим орган извън прокурорската институция, който да не бъде подчинен йерархично и фактически на главния прокурор, за да стане възможно провеждане на независимо разследване срещу него. Но и създаване на такъв орган е възможно само с промяна на Конституцията, тъй като според сегашното устройство единствено прокуратурата може да инициира и ръководи наказателното производство.


Такъв извод го диктува не отношението към този или онзи фактор във върховете на съдебната власт; не личността на сегашния или на следващия главен прокурор; а простият факт, че функциите на прокурора и съдията - респективно на председателя на Върховен съд и на главния прокурор, са фундаментално различни, независимо от еднаквия начин на тяхното избиране, назначаване и освобождаване от Висшия съдебен съвет. Диктува го - най-сетне, здравият разум, оскърбяван методично от мимикриите на Данаил-Кириловци и от преливането от пусто в празно,


с едничката цел да бъде опазена едноличната власт и на следващия главен прокурор


Защото, иначе, ако и милиметър от тази власт отпадне, ще се обезсмисли сегашното трескаво сноване зад завесата за предварително договаряне на бъдещия приемник на едноличната прокурорска власт с върховете на политическа власт. За осигуряване на безметежното бъдеще и на двете, чрез взаимното търгуване на влиянието им.


Тази е целта на промените на Данаил Кирилов - не, не прекалявам с името му: да се знае и помни кой йезуитски обработва по телевизията общественото мнение, че уж търси механизъм за ангажиране на наказателна отговорност на "тримата големи" и че го търси тоя механизъм прозрачно, с публични дебати, демек няма скрито-покрито.


Какво да се прави оттук нататък ли?


Най-добре Данаил Кирилов да се откаже (да го откажат) от промените и да се запази сегашното положение


но да продължат дебатите, докато се намери ефективно решение. Звучи лошо, но само звучи, в сравнение с абсурда, който ще бъде сътворен, ако проектът му се приеме: вместо сегашната равнопоставеност на всички магистрати за търсене на наказателна отговорност от всички, ще бъдат изведени "тримата големи" в специален статут пред ВСС. Извън съмнението дали Данаилкириловото новаторство се вмества в конституцията, няма съмнение за другото - че няма да бъде решен въпросът с недосегаемостта на главния прокурор.


Така че или променете конституцията, или поне спрете Данаил Кирилов и не ни обиждайте повече с демагогията, че нещо разумно и полезно правите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 897 Неутрално

  На тоя всичките му законодателни инициативи са поръчкови до степен брутални.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Политиката се прави от задкулисие, което се обгражда с театрална сценография, за да имитира демократичен процес пред публиката.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  Писна ни от статии, колко сме зле! Добре, че Дневник не се чете от много хора, иначе щеше да види "обществената енергия" в действие пред редакцията си!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Забравил си да добавиш, че журналисти ще висят по дърветата.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":Забравил си да добавиш, че журналисти ще висят по дърветата.
  —цитат от коментар 4 на Deinio


  Никой никъде няма да виси! Това е само във вашите глави! Ама, че дразнят с глупостите си е факт!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Писна ни от статии, колко сме зле! Добре, че Дневник не се чете от много хора, иначе щеше да види "обществената енергия" в действие пред редакцията си!
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Да не си апологет на Барни?

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Писна ни от статии, колко сме зле! Добре, че Дневник не се чете от много хора, иначе щеше да види "обществената енергия" в действие пред редакцията си!
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Нали трябва пасажерите на пайтона да бъдат периодично (разбирай ежедневно) нахъсвани!

 8. 8 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  [quote#7:"Боби Бобев"][/quote]

  Остави пайтона! Нали Барни сам каза , ако не отпадне наблюдението на ЕС над съдебната власт , ще подаде оставка.
  Имай търпение до есента .

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  проблема е , че се очаква едни другари да са действително зле след конфискация

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":проблема е , че се очаква едни другари да са действително зле след конфискация
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  Там е заровено кучето!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3535 Любопитно

  До коментар [#8] от "KA2":

  Колкото винкела скочи от Аспаруховия мост? Вярваш ли, че ще има оставка(освен ако не падне цялото правителство)?

 12. 12 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Под обществена енергия имаш предвид ония, които бяха докарани от цяла България с платени автобуси, нахранени с по един сандвич и лимонада на контрапротеста в защита на мамин шишко за шеф на ДАНС, възторжено ръкопляскаха на целувките на двама национални престъпници на трибуната с кучешко раболепие в очите си и с много злоба срещу ония, които сами се организираха и направиха така, че мафията си оттегли кандидатурата на маминото шишане и не позволяват да бъдат управлявани с опорни точки.

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 605 Весело

  "Защо няма прецедент и няма да има такъв - завеждане на дело срещу главния прокурор, ..."

  - Ми щото няма прецедент - завеждане на дело срещу Борис Велчев /главпрок/ или Лазар Груев /шеф на ВКС/. А няма прецедент щото Гоце си ги назначи. :)

  Поредни дитирамби от малкото БКП. Нищо ново.

 14. 14 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#8] от "KA2":Колкото винкела скочи от Аспаруховия мост? Вярваш ли, че ще има оставка(освен ако не падне цялото правителство)?
  —цитат от коментар 11 на Vlado Nikolov


  Хи хи! Комунист срам няма.Нищо не очаквам , само споменах думите му.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Целият този текст, с който се защитава статуквото е нонсенс. Кирилов предлагал да се взема решение от ВСС, но сега си било много добре!

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4894 Любопитно

  Добре де, навсякъде в Европа има някакви механизми за правилното функциониране на съдебната власт. От Брюксел постоянно пишат доклади, какво не сме направили. Няма ли някакви насоки, какво точно трябва да направим, какви механизми да въведем, а ние да ги реализираме и да се приключи? Защо само се опитваме да откриваме топлата вода?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 752 Весело

  "Защо няма прецедент и няма да има такъв - завеждане на дело срещу главния прокурор, ..."- Ми щото няма прецедент - завеждане на дело срещу Борис Велчев /главпрок/ или Лазар Груев /шеф на ВКС/. А няма прецедент щото Гоце си ги назначи. :)Поредни дитирамби от малкото БКП. Нищо ново.
  —цитат от коментар 13 на plebs


  Поредните абсолютни глупости, които пишеш, и които нямат нищо общо, ама нищо общо, със статията ... И между другото - посочените от теб лица по-горе /Борис Велчев и Лазар Груев, като изключим политическите им пристрастия, са изключително умни и кадърни хора и най-важното - изключителни професионалисти в своята сфера! Нещо, което към настоящия момент не може да се каже за Цацаров, а само за Лозан Панов, но скоро и него ще го "отсвирят" .../. А статията показва ясна картинка - глупостите на Барни Ръбъла на правото са недостижими и показват тоталното му юридическо безсилие, за съжаление облечено във власт ... :):):)

 18. 18 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 752 Весело

  Целият този текст, с който се защитава статуквото е нонсенс. Кирилов предлагал да се взема решение от ВСС, но сега си било много добре!
  —цитат от коментар 15 на svoboden


  Добре бре, "свободен" човеко - как ВСС ще взема решение срещу глав-прокурора, като там половината са назначени от него? Ти ще гласуваш ли някъде, където всичко се протоколира, срещу шефа си?!?!?! Ако ми отговориш с "ДА" ще призная, че си голям лъжец ... :):):) Идеята е, че настоящата към момента ситуация, нищо че не отговаря на никакви европейски правила за равнопоставеността между властите, е по-добра от тази, към която уверено ни води "юридическия колос" министъра на правосъдието ... :):):) Т.е. с две думи, за фенове на ГЕРБ като теб - дори и да си в блатото, не се опитвай да копаеш по-надълбоко, защото затъваш още повече ... :):)

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5137 Неутрално

  Мимикрия :)
  а предложението на автора на статията ми напомня на вица за вкарването на магарето в пренаселена къща. Може би това умно (без ирония) е целяло предложението на Даниел Кирилов.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Оказа се че всеки алчен банкер може да вземе цялата власт, хващайки главният прокурор за гушата. Това е заложено в БСП конституцията и те няма да отстъпят, макар в момента Пеевски да е всевластен.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1309 Весело

  Едно не може да му се отрече на Дани Кирилов - очилата страшно го отварят и облагородяват. И физиономията му се оправя, и приказката му става друга. Да се чудиш същия Дани ли е това!

 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 605 Весело

  ... И между другото - посочените от теб лица по-горе /Борис Велчев и Лазар Груев, като изключим политическите им пристрастия, ...
  —цитат от коментар 17 на dedo_goshko  До коментар [#17] от "dedo_goshko":

  Е, аз не ги изключвам. Да, политическите пристрастия, а и икономическите...

  За главния прокурор и съответно изказванията му мога да кажа само онова, което е написал за него Григор Лилов в книгите си за най-богатите българи и тайните на големите играчи.
  "Той е бивш съветник на президента Георги Първанов. Произхожда от знатен комунистически род.
  Борис Велчев е син на дипломата Владимир Велчев и юристката Нина Велчева, внук е на Борис Велчев, който е бил член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП.
  Велчев е ръководните органи на сдружението "Българска асоциация за защита на финансовите интереси на Европейския съюз". Името му се среща и във фондацията за екологични изследвания "Екофонд".
  Името му присъства в близо десетина дружества.
  Две от тях са юридически и консултантски. Едното дружество е акционерно - "Консултантска къща - Право и Бизнес" АД. Другото е с ограничена отговорност - "Георгиев и Велчев" ООД. В първата фирма Борис Велчев има четвърт от капитала - толкова, колкото и Красимир Стоянов, който е главен секретар на президентството. Във втората фирма собственост на Велчев е една трета от капитала.
  Борис Велчев е управител и на "Кремас". Тя е търговски представител за България на едноименна руска фирма. Основният й бизнес е търговията с различни медикаменти и фармацевтични продукти.
  В борда на директорите на дружеството "Статус Инвест" също фигурира името на Борис Велчев. Според регистрите то е собственост на български лица, руски и гръцки фирми. Регистрирано е от Комисията по финансов надзор като инвестиционен посредник и има лиценз от БНБ за финансово-брокерска къща.
  Тази фирма е любопитна с обстоятелството, че притежава значими участия в капитала на основни поделения на бившата "Мултигруп" - "Ем Джи Елит Холдинг", в "София Принцес Хотел" на турския бос Окзан и в "Юмикор Мед" АД.
  Велчев е член и на борда на регистрирата през 2001 г. "Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт". Тази фирма се занимава със строителство и сделки с недвижима собственост. В нея имат участие и други фирми, сред които е широко лансираната по времето на синьото управление "Балканстрой" АД, която има 35.55% от капитала.
  Друго дружество, в което той участва с една пета от капитала, е "Джи Ен Ти - Инвест". На практика обаче собственоста му е повече, понеже неговата адвокатска кантора "Георгиев и Велчев" има още 20 на сто от дяловете."
  И т.н., и т.н.
  Главният ни прокурор се оказа основна, макар и скрита фигура в "Мултигруп", съдружник на перача и трафикант Суди Окзан, човек на една от най-мощните руски олигархични групировки, собственик на сочената ни като чуждестранна инвестиция "Юмикор Мед"...
  В книгите има и др. скандални и сензационни факти , но и това стига да се види мечът на Темида как и за кого се върти и не върти.
  —цитат от коментар 39 на Григор Лилов


  Цитатът е от https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/12/17/1711474_glavniiat_prokuror_organiziranata_prestupnost_e/

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4245 Неутрално

  Много сложно! Кажете го по-просто: Ахмед Доган и Бойко М. Борисов желаят така да бъде. През оная им работа и обратно какво щели да кажат от Венецианската комисия. Двамата имат благословията на Н. В. българският преподавател да показват среден пръст.

 24. 24 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  А още повече дразнят неканени мрънкащи, недоволни от едни и същи автори...
  Лесно има - просто не четете статиите от тези автори, още по-добре - не влизайте в сайта.

 25. 25 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Малиии... Тоя човек излъчва неадекватност. От къде го намериха това нещо?! Какви механизми, какви 5 лева. Махайте го тоя и сложете някой, дето може поне да си вързва обувките сам! Ц-ц-ц...

 26. 26 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 618 Неутрално
 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4813 Любопитно

  Писна ни от статии, колко сме зле! Добре, че Дневник не се чете от много хора, иначе щеше да види "обществената енергия" в действие пред редакцията си!
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Кое от написаното е невярно? Вместо да хулите, да бяхте бил по-конкретен!

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4813 Любопитно

  До коментар [#3] от "lz2":проблема е , че се очаква едни другари да са действително зле след конфискация
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  След конфискация, но без присъда? Нали, Дерибейка? Може да има конфискация и без присъда. Т. е. без доказана вина!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Това е, което имаме като министър. Ма то па и пожарникар ни е премиер, а даскалица по руски е кмет

 31. 31 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Писна ни от статии, колко сме зле! Добре, че Дневник не се чете от много хора, иначе щеше да види "обществената енергия" в действие пред редакцията си!
  —цитат от коментар 3 на lz2  До коментар [#3] от "lz2":

  Да не объркА статията :) Тука пише единствено, колко е зле Дани Кики, което, мисля че е безспорно :)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7847 Неутрално

  Сега стои въпроса, Китилов ли е толкова глупав, че не разбира, какво му говорят от Брюксел или се прави на идиот, ако мине. Защото толкова години минава.

 33. 33 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Баце как ги намира такива филмови герои - Ал Бънди, Барни Ръбъл,

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 491 Весело

  До коментар [#33] от "Darcas":

  Тенденцията от последните 2-3 години, е непременно да НЕ го превъзхождат умствено и визуално.
  Е, то се стигна до големи абсурди, но няма как, избора е сведен до 0.3% от населението в тоя случай... ;)

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK