Да приемаме авторитарно законодателство и да се свършва

Не че с главни прокурори като тези от последните десетилетия властимащите имат особени проблеми

© Анелия Николова

Не че с главни прокурори като тези от последните десетилетия властимащите имат особени проблемиМетоди Лалов е съдия в Софийския районен съд и негов бивш председател. Мнението му е от профила му във "Фейсбук".


Крайно време е юридическите титани на мисълта, които от години преобръщат (като файл) правовия ред у нас, да ускорят законодателните промени и да елиминират всякакви възможности да има разкрития като


"Апартаментгейт", "Терасигейт", "Къщи за гости", "ЦУМ-гейт", "Кумгейт" и т.н.
Както имаме конституция, според която главният прокурор е всесилен, всевластен и неотговорен, така да се премахнат все още останалите тук-там в законодателството механизми за разкриване, разследване и санкицониране на нарушения и престъпления от властимащите.


Не че с главни прокурори, като тези от последните десетилетия, властимащите имат особени проблеми, но съществуването все още на правни норми, които изискват поведение, съответстващо на установени в правовите и демократични държави разбирания за добро, нормално и справедливо, създава възможност за малкото будни граждани и граждански организации да изискват наказване на тези, които са злоупотребили с властта и обществените ресурси.


Вместо да си играем на фасадна правова и демократична държава


да приемем най-сетне докрай съответното авторитарно законодателство и да се свършва с тази мъка.


И българските граждани, и евроатлантическите ни партньори явно предпочитат да са зрители на случващото се у нас и в най-добрия случай само от време на време измрънкват под сурдинка, така че политическата върхушка няма от какво да се притеснява.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK