Услужливият "Строителен контрол"

Арх. Влади Калинов

© Цветелина Белутова, Капитал

Арх. Влади КалиновВ предизборен режим кметът на София Йорданка Фандъкова със замах разреши спора законен или незаконен е строежът на терасата на шефа на Комисията за противодействие на корупцията Пламен Георгиев. За скоростта на приетата оставка на несменяемия от 2006 г. и услужлив директор на "Строителен контрол" на Столичната община арх. Влади Калинов има принос и гражданското недоволство срещу ремонта на ул. "Граф Игнатиев", срещу строежа на небостъргача "Златен век", срещу избеления от Комисията на Пламен Георгиев "Апартаментгейт"...


Арх. Калинов е главен архитект на Банкя до 2006 г. След като Бойко Борисов става кмет на София, Калинов поема ключовата дирекция "Строителен контрол" на Столичната община. До днес. Беше и кандидат за главен архитект на София през 2016 г.


На 12 юни той издаде заповед да за спиране на процедурата по премахване на незаконния строеж върху терасата на Пламен Георгиев, започната от строителния контрол на район "Слатина" на 24 април. Със заповедта си арх.Калинов на практика узакони незаконните навеси и барбекюто на шефа Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ ) Пламен Георгиев.
"Не е удобно да коментирам действията на началниците ми", каза пред "Дневник" началникът на отдел "Контрол по строителството" на район "Слатина" инж. Михаил Джурджин по повод заповедта на арх. Влади Калинов.


По същото време КПКОНПИ провери и оневини сделките с евтини апартаменти на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и другите съпартийци от ГЕРБ. Мотивът е абсурден - те нямали частен интерес да прокарат поправката "Артекс" в закона, когато са я гласували в парламента. Е, после си купиха евтини луксозни апартаменти от същата строителна фирма.


Арх. Калинов опрощава незаконния строеж като се позовава на един-единствен документ - декларацията на Пламен Георгиев. В нея той твърди, че е заварил въпросните навеси при покупката на апартамента си на три нива в кв."Гео Милев". Сиреч не съм аз. Георгиев в началото твърдеше, че и самата тераса, върху която са построени, не била негова, а обща част като покрив и затова не я декларирал. Нищо че само той има вход към нея, а тя е с площ 186 кв.м и пак той й плаща местния данък.


При въвеждането в експлоатация на сградата на 18.10.2007 г. тези навеси не са отразени в иначе подробното удостоверение, издадено тогава от главния архитект на "Слатина". Кметът на района Наталия Стоянова (ГЕРБ) смята, че те са построени от предишния собственик на апартамента, а не от Пламен Георгиев.


Добре, но те си остават незаконни, тъй като за тях няма никакви книжа и не фигурират в никакви документи. Това установи и проверката на отдела "Контрол на строителството" на район "Слатина" начело с инж. Джурджин, извършена на 24.4.2019 г. в разгара на скандала "Апартаментгейт". Изградени са навес и остъклен навес, захранени с ел. енергия и покрити с битумна хидроизолацияу, с метър по-високо от разрешената кота "било" на сградата. "Строежът е напълно завършен без издадени строителни книжа – одобрен проект и разрешение за строеж", констатират проверяващите от район "Слатина".


В този момент двата навеса можеха да бъдат демонтирани за един следобед и всичко да приключи. Но шефът на Комисията за противодействие на корупцията провидя атака на олигарси срещу него и реши да контраатакува.


В декларацията си от 13.5.2019 г., подадена в района, Пламен Георгиев заявява, че е заварил навесите, когато е купил тризонета си. Нищо, че никъде в нотариалния акт те не са споменати. Кметът на района също услужливо подчертава, че тези навеси са отпреди нанасянето на Георгиев. И така да е, това не ги узаконява. Главният архитект на Столичната община Здравко Здравков недвусмислено заяви: "От 2001 г. думата "узаконяване" не съществува в Закона за устройство на територията!" Дотогава бабаитите на прехода първо строяха, после узаконяваха.


В закона може и да не съществува, но в общинския "Строителен контрол" начело с арх. Влади Калинов от години няма неразрешими казуси. На въпрос възможно ли е един строеж да е законен без строителни книжа, Калинов заяви пред БиТиВи: "Възможно е, ако е допустимо".


Той твърди, че въпросните навеси са построени заедно със сградата още през 2007 г., но просто тогава не са били включени в удостоверението за въвеждане в експлоатация от районния архитект на "Слатина".


"Това е абсурдно тълкуване на закона. Удостоверението за въвеждане в експлоатация е изключително подробно и е очевидно, че в него тези постройки не фигурират, незаконни са и трябва да бъдат премахнати", коментира казуса районен архитект пред в. "Сега".


Връх в йезуитския мотив за узаконяване на незаконния строеж е фактът, че арх. Калинов не отменя заповедта на районните контрольори от "Слатина" за събаряне на навесите, но заявява в своята: "Отказвам да издам заповед за премахване на строеж "Два дървени навеса", изпълнени на терасата. Прекратявам образуваното производство за премахването им."


Пак изниква въпросът – защо заради два навеса се налагат толкова хватки, хитрини и дяволски тълкувания на закона? Отговорът е пределно прост и той е в изказването на районния строителен контрольор на "Слатина" - "Не е удобно да коментирам действията на началниците си".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK