Прозира нов европейски свят

Стотици хиляди на юнските протести в Прага

© Reuters

Стотици хиляди на юнските протести в ПрагаЕвропа излиза от онази своя идейна депресия, която в продължение на няколко години окуражаваше "новите консерватори" (а всъщност мераклии - фашисти от предвоенен тип) да си мислят, че могат да я превземат. А днес, след като не спечелиха изборите за европарламент, същите тези мераклии дори не могат да формират обща парламентарна група.


Това, че като събереш в една зала куп мераклии фашисти, няма да получиш парламентарна група, а по-скоро – ефекта на паяци в буркан, е очевидно от поколения. Но не свадливият нрав на "новите консерватори" спасява Европа в момента.


Европа се спасява сама и то – по класическия за нея начин:
чрез политика
"Новоконсервативната" атака срещу Европа беше насочена срещу "либералите". Либерал ще рече: човек, който намира "следните истини за очевидни: че всички хора са създадени равни и че те са надарени от своя Създател с някои неотчуждими права, сред които са правото на живот, на свобода и на следването на своето щастие..." Либералите вярват в това, тъй като са убедени, че всички хора имат еднакво достойнство, от което следват съответните права и свободи на индивида – на "човека", както пише в международните документи. И няма, според либерала, никакво значение, дали този човек е мъж или жена, унгарец или баварец, християнин или кантианец.


Срещу това беше атаката на крайната десница, изправяща срещу правата – "традицията" (според която жените трябва да си стоят в кухнята), срещу равенството – неравенство (според което моята нация е по-значима от околните), срещу европейския човек – провинциалния обитател на някое национално племе, срещу религиозната равнопоставеност – нетърпимост към всичко, което не е "християнство". В крайна сметка предложението към европейците беше да престанем да сме равни и свободни индивиди, разполагащи с цял континент, а да се самозатворим в национално-племенни групи, в рамките на които някой фюрер да ни казва, какво да правим – т.нар. "Европа на отечествата".


Този разговор от самото начало е политически –
опира до това как в Европа си представяме нашето общо бъдеще


Искаме ли да треперим зад телени огради по границите, докато чакаме, кога местният сатрап ще спре свирепия си поглед върху нас? Или искаме да продължим да живеем по правилата, разработени още от древните гърци, т.е. като свободни и равни помежду си граждани?


От страна на основните партии в Европа този разговор не беше проведен по този начин. Напротив, класическата десница буквално се разтрепери пред лицето на карикатурни мераклии за диктатори, изскочили от боклукчийското кошче на историята. И партиите - членки на Европейската народна партия /ЕНП/, започнаха флирт точно с онези, които – като Орбан в Унгария, например – обявяваха човешките права за "американски измислици". Социалистите на свой ред просто гледаха не особено умно...


При това предателство на класическите партии за година-две изглеждаше, че Европа няма ресурса да спре "новите консерватори" – че повтаряме историята на 1930-те години. Но още докато те бяха убедени, че набиват ботуши в победен марш, Европа показа, че не е загубила главния си ресурс – онова, което я прави висшата цивилизация, някога градена: свободните граждани. Точно тези граждани отказаха да влизат в съглашателство с крайната десница. Напротив. Те избраха да й дадат бой от позициите на европейската цивилизация. Да не прикриват, че става дума за либерална философия на общото живеене; и именно от либерални позиции да се сблъскат с ретроградите.


Още в края на 2016 година в Австрия се сблъскаха челно двама кандидати за президент – "новият консерватор" Норберт Хофер (член на създадената от оцелели нацисти Партия на свободата) и говорителят на Зелените Ван дер Белен. Зеленият (т.е. по дефиниция и либерал) победи неонациста. Половин година по-късно същото стана във Франция, където Еманюел Макрон победи, с либерално-зелена платформа, кандидата на френската крайна десница Марин льо Пен. На изборите в Бавария през октомври 2018 г. не победиха, както се очакваше, неонацистите, а – Зелените. По същото време в Полша, където управляващата върхушка се опитва да изгради религиозен фашизъм от типа на Франко в Испания, на местните избори проевропейската либерална опозиция удържа контрола над големите градове и столицата. През юни 2019 година, на парламентарните избори в Дания победиха не неонацистите, а социалистите, явили се с доста либерална физиономия.


Европейските граждани, оказа се,
могат да намерят начините да охраняват либералния консенсус


в който живеят (и който е извоюван с милиони жертви в двеста години войни) въпреки парализата на традиционните партии.


Часът на истината дойде, разбира се, при изборите за европарламент от лятото на 2019 година. Вместо победа на "новите консерватори", като трета и четвърта парламентарна сила се оформиха либералите и Зелените. Два месеца по-късно сондажите в Германия вече сочеха Зелените като първа сила в германската политика, задминала както социалдемократите, така и десницата на самата Меркел.


Все пак авторитаристите бяха успели, в немалко страни в Европа, да направят така, че самоотбраната на европейските граждани да не може да мине през механизма на изборите. Но и в тези случаи гражданите успяха да намерят начин за самоотбрана – чрез протести. В рамките на няколко месеца огромни протестни вълни заляха Румъния, Сърбия, Унгария, Чехия. А накрая се случи чудото в Истанбул.


Турция, разбира се, не е член на ЕС, нито е добре функционираща либерална демокрация. По-скоро се превръща в диктатура от руски тип, обличаща се в религиозни одежди. Въпреки това и тук, на повторните местни избори в Истанбул, гражданите успяха да дадат отпор. Гласуваха за Имамоглу, чиято кампания беше толкова либерална, та чак – хипарска.


Имамоглу наруши доминиращото хейтърско говорене и предложи кампания, достойна за някой рок фестивал от края на 60-те години: лозунги като "Всичко ще бъде наред"; речи, изпълнени с послания, че всички хора са "братя"; внушения, че всички заедно, в качеството им на свободни граждани (а не – на етнически или верски популации) ще могат да преодолеят последствията от Ердоган. И именно тази крайно-либерална платформа разби кандидата на Ердоган с никога невижданите 770 000 гласа преднина.


...Преди пет години написах за моята рок група парчето "Буря". Последният куплет започва така: "На хоризонта прозира през утрото денят". Нямах представа, за какво иде реч; днес вече имам. Френският философ Жак Атали го е обяснил: "Музиката е пророчество... Тя ни дава възможността да чуем новия свят още преди да сме го видели."


Онова, което чрез музиката чух тогава, точно това виждаме днес. През мрака, носен от "новите консерватори", прозира нов европейски свят. Той е зелено-либерален. Негови носители са европейските граждани, както в ЕС, така и по неговите граници.


България, както винаги, се движи по-бавно


Тук държавната олигархия продължава да краде и вилнее на всички равнища. Но и тук мераклиите-фашисти не се представиха никак добре на европейските избори. А и тук отново тръгнаха протести на гражданите срещу нарушаването на техните права и присвояването на тяхната природна среда от мутри с власт.


На хоризонта прозира през утрото денят...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (172)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1157 Весело

  Пророк Генчо хептен изтървал козите гледам, вече 'вижда' 'фашисти' и като отвори хладилника

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 2. 2 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Дай Боже да сте прав, г-н Дайнов.

 3. 3 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Дефиниция за либерал по Евгени Дайнов: "че всички хора са създадени равни и че те са надарени от своя Създател с някои неотчуждими права, сред които са правото на живот, на свобода и на следването на своето щастие..."

  Действителна дефиниция за либрал: "всички хора имат еднакво достойнство, от което следват съответните права и свободи на индивида – на "човека", както пише в международните документи. И няма, според либерала, никакво значение, дали този човек е мъж или жена, унгарец или баварец, християнин или кантианец."

  Няма нужда да се гарнира дефиницията с дйоновизъм - балкански неолиберализъм.

 4. 4 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 757 Весело

  Дайнов да отиде да пие една ракия, а не да се занимава с това що е либерал.

 5. 5 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 545 Неутрално
 6. 6 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1017 Весело

  След употреба на миндянска спешъл на г-н Дайнов вместо бели мишки му се привиждат "фашисти" и "нов свят".
  Пълното изтрещяване е вече само на няколко бъчви разстояние.

  Знанието е сила, информацията - власт
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  "В крайна сметка предложението към европейците беше да престанем да сме равни и свободни индивиди, разполагащи с цял континент, а да се самозатворим в национално-племенни групи, в рамките на които някой фюрер да ни казва, какво да правим – т.нар. "Европа на отечествата"."

  Седя и немея! Кога и кой е "разполагал с цял континент"? Оп, един "фюрер, който да ни казва какво да правим", ако не се лъжа.
  "Европа на отечествата" не означава племенни групи из пещерите, Дайнов. Означава по-малки и по-управляеми части на континента, които имат общ език, традиции, култура и желание да продължат да представляват една цялост.

  Да не говорим, че ако Джон Лок и Монтескьо, Джефърсън и останалите автори на Декларацията за независимост се сблъскат с днешните "либерали", биха припаднали масово! Защото цялата МиТу, сто и трийсет местоимения за различните полове, соушълджъстисуориър истерия няма почти нищо общо с либерализма (или с класическия либерализъм, да сме по-точни).

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Абе чудих се какъв е този патос без съдържание, а то Дайнов бил. Тоя нов европейски свят, който уж тръгва от Чехия, кой го организира? Кой уши знамената, кой организира хората да почистват боклуците, кой инсталира монитори и тонколони, за да се виждат и чуват?

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Дайнов пак се е напушил с билки :)

 10. 10 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Евгений Дайнов е роден на 11 май 1958 г. в Пловдив, а по-късно живее в София. Баща му Александър Дайнов е бил член на БКП и „рабкор“ – кореспондент на в. „Работническо дело“ – в Лондон. Средното си образование получава във Форест Хил Скуул в Лондон. Започва обучението си в Оксфорд през 1976 г. благодарение на получена стипендия от фондация „Людмила Живкова“, а по-късно получава бакалавърска степен от колежа „Корпус Кристи“ на Оксфордския университет. През 1984 г. получава научната степен „кандидат на историческите науки“ след защита на дисертация на тема „Френската комунистическа партия и проблемът за политическите съюзи (1972-1981 г.“ Преподава известно време в Оксфорд, бил е асистент в Софийския университет. Евгений Дайнов е бил зачислен за редовен аспирант в Института по история на Българската комунистическа партия при ЦК на БКП през 1982 година. От проведената аспирантура има докторат по съвременна история на тема „История на комунистическото и работническото движение на националноосводобителните движения в Западна Европа след 1945 г.“ (1985). Работил е като преподавател в Института по история на БКП.

 11. 11 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Почнаха да бъзикат статията, тъй че си запишете.
  До коментар [#10] от "Славейко":

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2992 Весело

  баси купона е при Дайнов. само и спанак да не им дават

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лео":

  Ша ходи на море, пари тряат

 14. 14 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 291 Весело

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":

  Защо спориш със софтуер? То какво разбира?

 15. 15 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 279 Любопитно

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":

  Ами нормално, споменарите от Вас господа са живели преди има няма 250 год - това ли Ви е нас Вас мерилото? Той и Торквемада ще се обърне .....

  Светът се променя господа - или се променяме с него или изчезваме - простичък закон, в основата на цялата еволюция..... но той българина като цяло е над тези неща.......

  и да не забравяме най-опасната фраза за всички времена - we've always done it this way

  Хубав Ден!

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Великият Георги Марков се обръща в гроба като вижда тази тъпа пропаганда на платени с грантове или/и рубли псевдо-интелектуалци като Дайнов! Има ли кой-знае каква разлика между сега и преди "10-ти"?! Ако Георги Марков беше жив щеше пак да избяга от България. Но къде може свободният човек да избяга днес?! Може би само САЩ и Великобритания са териториите на които е останала някаква свобода...

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2992 Весело

  До коментар [#16] от "deaf":

  и отново бягайки щеше отново да напише онези писма , които избягвате да споменавате

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":Ами нормално, споменарите от Вас господа са живели преди има няма 250 год - това ли Ви е нас Вас мерилото? Той и Торквемада ще се обърне ..... Светът се променя господа - или се променяме с него или изчезваме - простичък закон, в основата на цялата еволюция..... но той българина като цяло е над тези неща....... и да не забравяме най-опасната фраза за всички времена - we've always done it this wayХубав Ден!
  —цитат от коментар 15 на Dalag Rij


  Разбира се, че е нормално.
  Дайнов цитира Декларацията за независимост, не аз.
  Обяснява ми какво значело "либерал" в днешно време с цитати отпреди 200 години.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":и отново бягайки щеше отново да напише онези писма , които избягвате да споменавате
  —цитат от коментар 17 на дерибеев  До коментар [#17] от "дерибеев":

  Да,писал е в писмата си,че на Запад има твърде много меркантилност която застрашава свободата.

 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Е да, ама ние не искаме крайности: нито либерални, нито националистически, нито суперконсервативни. Искаме нещо по средата, където обикновено е и здравият разум и където законите гарантират реда и нормалното съжителство в обществото.
  Защото абстрактните права са едно, но все пак границите между държавите съществуват, законите в държавите съществуват и маса народ ги нарушава безнаказано позовавайки се на правата си. Обаче няма как едни да имат само права, които веднага да се превърнат в задължения на другите. Нормално е тези със задълженията да роптаят и то не защото са фашисти и националисти, а защото не искат нарушаване на съществуващия ред.

 21. 21 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Дайнов лъже като дърт болшевик.

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До 10 от "Славейко":

  Хубав пост, научих много за Евгени - имал шанс да получи добро образование, но и успял да приеме от ценностната с-ма на Европа. За разлика от великденчетата - учили и работили на запад, и всичките великденчета се оказаха руски агенти - без нито едно изключение. Такива се оказаха всички герберасти, патрЕотари, и баш руския резидент А. Доган - иначе с турско име.

  За протокола - учих 2 семестъра "история на БКП", 2 семестъра политикономия на капитализма, 2 семестъра политикономия на социализма, 2 семестъра научен комунизъм, и 2 семестъра "диамат-истмат". По всичко това съм се явявал на изпити. И имам диплома за завършено висше. Е такива глупости ни караха да учим през социализма.

 23. 23 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Дайнов е прав, случи се напълно Европейско, и обнадеждаващо, реструктуриране на политическия пейзаж.

  През 20-ти век се наложи следния модел:
  Крайно десно--дясно център--ляво център--крайно ляво.

  Идеалният вариант в крайно-десните да са коректив на дясно център, а крайно левите да са коректив на център ляво. Т.е. да има едни полу-фашаги които да държат обикновените седесари в напрежение, да не се отпускат, и съотоветно едни комуняги, които да държат обикновените социалисти в напрежение, също да не се отпускат.

  Този модел беше разглобен постепенно след края на Първата Студена Война, и Първия Свят реши че вече отмина времето на идеологиите, дай всички да станем една технократска управляема демокрация.

  Национал-популисткия бунт беше и бунт на "неграмотните" срещу това което "грамотните" с преголямо удоволствие изпапваха и искаха и добавка.

  Те си бяха повярвали, и затова и Брекзит и Тръмп им се явиха такъв шок--оказа се че демокрацията още не е напълно управляема, и в момента на тайния вот човек гласува според реалните си нагласи, а не според фалшивите нагласи дето го натискаш да демонстрира публично. Шок! Не може да бъде! Путин е виновен!

  Благодарение на Брекзит и Тръмп, политиката в Европа и САЩ, пак стана "реална". Вече не е ритуализиран театър на подкрепа към статутквото, а различни групи граждани пак съвсем реално се пенявят и дори се опитват да защитават мнението си и да се самообразоват по някои въпроси.

  Случи се един "политически ренесанс" из целия свободен свят, хората се събудиха от наркотична дрямка, и катализаторът бяха Тръмп и Брекзит.

  Орбан също помогна, просто показвайки себе си като алтернатива, макар и корумпирана ченгесарска алтернатива, но като символ беше достатъчен да мобилизира определени политически сили из целия запад.

  Ние пост-соц граджанята знаем че да имаш един Орбан, камо ли един Путя, си е булшит, един мафиото-ченгесарски булшит, но ефектът от тези лидери на Запад беше положителен--събуди едни заспали националисти и патриоти.

  И сега Европа пак се връща към жизнена формула. Просто "крайно леви" са вече не баш комунисти, а "зелени". А се появи и нов вид "център"--който е вял полу-десен либерализъм, от рода на НДСВ (БГ както винаги, както и с АТАКА--беше десетилетия пред всички), или днешния ъпгрейднат вариант Да България.

  И си става така европейския политически спектър през 21-ви век:

  нациналисти--център дясно--центристи либерали--център ляво--зелени

  И пак всички са политически мобилизирани, и никой не смята вече че това всичко е просто "театър без последствия". Тръмп, Брекзит, Орбан и Салвини показва че ехее, има, има си реални последствия.

  Технократската антиутопия е отложена за още едно поколение. И макар лично да съм "банален седесар", не мога да не призная че именно т.нар. "неумити фашаги" послужиха като катализатор за връщането на Запада към реалната политика от аристотелски тип.

  За което--мучо гразиас поклон.

 24. 24 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Значи ако някой не е съгласен с превръщането на Европа в ислямско гето е фашист?
  Личи си здравата комунистическа закалка на автора...

  Panta rhei....
 25. 25 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#22] от "historama":

  Така се вземаше диплома през соца. Всички, дето мечтаехме да придобием желаната специалност, минахме по тая стърга...

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Евгени, статията ви е много хубава! Не че съм съгласен с всичко, но не е и задължително, нейната цел е да предизвика дискусия!

  В ЕС има 2 доктрини: "Европа на отечествата" (колко патриотично звучи), и "Европа на регионите"(колко елитарно!). Споменават се, но никой не излезе да ни обясни аджеба какво означават?

  Е, Европа на отечествата май означава капсулиране в сегашните национални (отечествени) граници, с националния език, с националните ни интереси. И постепенно обръщане гръб на идеята за обединена Европа.

  А Европа на регионите - постепенно федерализиране на сегашния съюз, избледняване на границите, и поява на нови смесени (трансгранични) региони , със свои общи интереси, които биха предпочели да защитят пред един съюзен център (ЕК напр.), а не пред някакъв "отечествен" (НС на Р. България), който ще е всъщност в съседния, често конкурентен регион. Един Благоевград може да се окаже с по-близки интереси със Струмица или Прилеп, не толкова със София, а едни Констанца и Варна ще са с по-общи интереси, отколкото с Букурещ и София, Страсбург и Кел, и т.н., и т.н. И може би точно регионите ще ускорят интеграцията на Съюза.

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#22] от "historama":Така се вземаше диплома през соца. Всички, дето мечтаехме да придобием желаната специалност, минахме по тая стърга...
  —цитат от коментар 25 на man_un


  Просто исках да напоння на колегата славейко, че изучаването на история на БКП и разните му идеологически дисциплини във ВУЗовете не е направило от нас задължително комунета.

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До 24:"Molossian"....Значи ако някой не е съгласен с превръщането на Европа в ислямско гето е фашист?....."

  Колега, когато попаднеш във Франция ще бъдеш неприятно изненадан, но те там приемат много по-лесно хората от бившите френски колонии, отколкото източноевропейците. В Ю.К. приемат много по-лесно индийците и пакистанците, отколкото българи, румънци, поляци. Там тепърва ни опознават, и трябва да свикнат с нас. За голямо съжаление ние сме много повече расисти и ксенофоби, отколкото те.

 29. 29 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Ейййй, хейтъри,
  Дайнов назад да тича, не можете да го стигнете. Боли Ви от прогнозата в статията и бълвате обичайната си злъч. Либерасти сме били, умнокрасиви сме били. То не беше злоба, то не беше омраза през последните години. И като Ви посочат, че губите почва и пак злоба.
  Умрете си в собствената злоба и злъч!

 30. 30 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Статията е пълна с лъжи и глупости. В ЕС отдавна няма истински либерали и истински консерватори- всичко е една амалгама, в която някой, за да се открои от другите, набляга само на 1 критерий от двата вида политики и го извежда до крайност. Най- близко до моето мислене стои мнението на коментар [#20] от "pamela" и считам, че той отразява мнението на голяма част от хората.

 31. 31 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#30] от "cmy12603507":

  "моето мислене"

  Кое, кое?

 32. 32 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#29] от "George Svinarov": „...Либерасти сме били...“ Бъдете, каквито си искате. Но посегнете ли да отнемете човешки права на член на семейството ми- например съпругът ми- като му вмените вина само защото е бял биологичен хетеро образован мъж, който не е насилник, дупе да ви е яко! Няма да позволя на група неграмотни глбти защитници да внушавате, че белите образовани хетеро мъже в България задължително и по дефолт са насилници, расисти и други идиотии. Ако ги няма тях, от къде белите биологични хетерожени ще си намираме сексуални и брачни партньори- или целта ви е точно това- да изчезнат по изкуствен начин нашите естествени партньори и да можете да се размножавате по изкуствен начин глбти?

 33. 33 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Извън темата , но Дневник няма ли да пуснат материал за демократското сборище на кандидатите за номинация , да се посмеем малко ?

  Видяхте ли как О Рурк и ония от Ню Джърси си кълчат езиците да говорят развален испански , а Окасио - моя любов им се смее !

 34. 34 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#31] от "George Svinarov": Моето мислене, ник “ георги свинаров“- за разлика от Вас, моето айкю е доста солидно, на съпруга ми- също, и не се вписваме във вашият шаблон на бели хетероидиоти:)

 35. 35 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#32] от "cmy12603507":

  "...Либерасти сме били...“ Бъдете, каквито си искате. Но посегнете ли да отнемете човешки права..."

  Мадам, откога ви убеждавам да спрете да говорите. Да, като мълчите, хората може да ви помислят за тъпа. Обаче Вие продължавате да разсейвате съмненията. Как можахте да формулирате простотията, че либерализма се опитва да отнема човешки права?
  Отделно това, че статията била пълна с глупости. Ма гуподжо! Дайнов е написал повече философски книги отколкото Вие сте прочела. С какво ораво давате оценка на текстовете му? Вие сте въплъщение на агресивното невежество, което според статията залязва. Да, разбирам болакта Ви, но не мога да Ви съчувствам.

 36. 36 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#34] от "cmy12603507":

  "Моето мислене, ник “ георги свинаров“- за разлика от Вас, моето айкю е доста солидно, на съпруга ми- също, и не се вписваме във вашият шаблон на бели хетероидиоти:)"

  Нещонконкретно като довод имате ли или поредното нищоказване с агресивен тон?

 37. 37 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Биологична хетерожена съм и считам, че се стига до голяма идиотия- всеки, който дори се понамръщи визуално на глбти изцепките и на незаконният прием в ЕС на повече от милион нелегални икономически имигранти, предимно мюсюлмани, в политиката, социалните отношения, обществото, дори икономическите отношения, веднага бива стигматизиран и му се лепва етикет “расист и фашист". От друга страна, глбти защитниците отчаяно се опитват да отнемата човешки права и свободи не само на понамръщилите се, но и директно да обвиняват ВСЕКИ бял биологичен хетеромъж в извършване на престъпление с расистки, ксенофобски, хомофобски подбуди, при положение, че субектът не извършва престъпление по законодателството на съответната държава. Неграмотни и отчаяни хора, никой няма да ви разреши такова поведение. Вие се опитвате да изтриете фигурата на биологичният хетеромъж, да му сложите априори етикет “престъпник“ и да му отнемете човешки права и свободи, за да разрушите възможността на биологичните хетерожени да си намерят своя сексуален партньор съгласно своята сексуална ориентация, а това не е само пряка дискриминация по признака “сексуална ориентация“, а е и разрушаване на основата на самото общество- бинарният биологичен модел, възприет от българското законодателство, за основен модел на отношения в нашето общество.

 38. 38 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#35] от "George Svinarov": “...Мадам, откога ви убеждавам да спрете да говорите. Да, като мълчите, хората може да ви помислят за тъпа....“ Обиждате ме, а това е престъпление в България-
  НК Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание.
  Както написах, видно е кой е с нисък интелект:)

 39. 39 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#29] от "George Svinarov": „...Либерасти сме били...“ Бъдете, каквито си искате. Но посегнете ли да отнемете човешки права на член на семейството ми- например съпругът ми- като му вмените вина само защото е бял биологичен хетеро образован мъж, който не е насилник, дупе да ви е яко! Няма да позволя на група неграмотни глбти защитници да внушавате, че белите образовани хетеро мъже в България задължително и по дефолт са насилници, расисти и други идиотии. Ако ги няма тях, от къде белите биологични хетерожени ще си намираме сексуални и брачни партньори- или целта ви е точно това- да изчезнат по изкуствен начин нашите естествени партньори и да можете да се размножавате по изкуствен начин глбти?
  —цитат от коментар 32 на cmy12603507


  Това още един път ако го пуснете ще е за първи път. :)

 40. 40 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#39] от "foxa5": След като глбти защитниците постоянно обиждат съпруга ми, като му вменяват вина , че бил насилник, при положение, че не е, какъв е проблемът писмено да защитавам съществуването на собственото си семейство в настоящият му вид- брачен съюз между бели, образовани биологични хетеромъж и хетерожена, при протичане на брачната връзка без насилие от страна на мъжа?

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Европа не е Африка, нито Азия. Ще намери най-верния път.

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Хубаво е да гледаме оптимистично на бъдещето...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#35] от "George Svinarov": “...Дайнов е написал повече философски книги отколкото Вие сте прочела....“ Нима? Когато аз започнах да чета филособска литература и Ницше, бях на 12 години. А Вие колко филособски книги сте прочел/а/о през краткият си живот- 0, 1 ,2 или настолни книги са Ви теориите на меркузе и книгите на джудит бътлър?:):)

 44. 44 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Миндяското комуне в защита либералболшевизма. Класика! Иронията е, че точно при консервативните управления в Англия и САЩ са приети основните права и свободи и принципите за равноправието,за които другаря Дайнов лъже, че консерваторите отричат. Всъщност либералите не се борят за равенство , а за обратното - привилегии за мигранти, джендъри и мюсулмани.

 45. 45 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  С какво право давате оценка на текстовете му?
  —цитат от коментар 35 на George Svinarov

  Опаа,това вече еточно в либерастки стил.Дайнов да не е написал Библията или Корана,та никой да няма право да го коментира?Нали уж не отнемахте права,а то какво излиза,"всички сме равни,но някой са по равни".Типично по болшевишки.

 46. 46 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#37] от "cmy12603507":

  Нахалната подмяна за която говорите е типична за руските тролски способи. Либерализма защитава всички права на хората и се бори всичко, което не нарушава чуждата свобода да бъде неотменно човешко ораво. Малко следствие от този фундамент се явяват сексуалните права на група хора. И се започва обратна екстраполация: понеже либерализмът защитава въпросните права (абе няма значение, че е непряко следствие на фундамента без да е пъвостепенна цел), значи либерализмът бил либерастия и се борел против правата на хетеросексуалния бял мъж.
  Гусподжа,
  Няма такова нещо!
  Вие сте типичния пример. Когато споменах въпросния процес на подмяна вие веднага ми сложихте етикет:
  "Няма да позволя на група неграмотни глбти защитници да внушавате, че белите образовани хетеро мъже в България задължително и по дефолт са насилници, расисти и други идиотии."
  Защо принизявате либерализма до "глбти защитник"? Че и неграмотен при това.
  Пак Ви повтарям, по добре замълчете.

 47. 47 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#29] от "George Svinarov":

  Струва ми се, че Вие сте този, който ръси лични обиди.
  Значи ли, че който не мисли като Вас е тъп? С какво право смятате, че Вашето мнение е единствено меродавно?

 48. 48 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#35] от "George Svinarov":

  Свиняров, либерализма в днешния му вид точно това прави - отнема човешки права на едни и дава привилегии на други.

  Казвам го като човек който до преди три години се изживяваше като либерал.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 49. 49 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#45] от "mvu02435512":

  "Типично по болшевишки."
  Ваденето на думи от контекста е типично по болшевишки, да.

 50. 50 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#46] от "George Svinarov":
  “....Нахалната подмяна за която говорите е типична за руските тролски способи....“ Хайде де- съпругът ми е пиейчди по сайсек от Военна академия- България- той ли е “руски трол“, след като разработва част от киберзащитата на България спрямо руските държавни кибервойски и руските тролове? Той ли е “врагът“ Ви? Хахахаха:):):) Толкова сте жалки, че няма накъде:):)

 51. 51 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#28] от "historama":

  Тези от бившите френски колонии знаят езика, а това е много важно за интеграцията.
  Същото важи и за имигрантите във Великобритания.
  На практика източноевропейците имат повече права от тези от бившите колонии, но много от тях не могат да се възползват от възможността да си намерят добра работа заради слаби езикови познания.

 52. 52 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#49] от "George Svinarov": Грешка- ваденето на цитати от Вашият коментар е способ, чрез който се цитират оспорваните пасажи , като се представя и насрещната теза в например едно съдебно производство и аз съм свикнала точно с този вид изразяване- приемете го като професионална деформация- все пак съм адвокат.

 53. 53 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#47] от "pamela":

  Напротив, Вие сте типичния пример. С Вас не сме на едно мнение, но вие спорите с доводи вместо със заучени нищонезначещи клишета. И точно заради това уважавам Вашето мнение.
  Ще ви дам още един пример. Троловете тайга и нойзи. Двамата защитават едни исъщи тези, които са ми органично непоносими, но само единия от двамата е... Както и да е. Другия винаги дава доводи, които трябва да се оборват и не винаги хората успяват.

 54. 54 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#53] от "George Svinarov": “...но вие спорите с доводи вместо със заучени нищонезначещи клишета...“ Ако Вие възприемате съставомерността на Вашият коментар № 35 в частта му “.......Мадам, откога ви убеждавам да спрете да говорите. Да, като мълчите, хората може да ви помислят за тъпа....“ като “заучени нищонезначещи клишета“, то наказателноправната доктрина на Р.България и българският наказателен кодекс си имат наказателноправна терминология за цитатът от Вашият коментар и той е “извършване на престъплението “обида“. Това иде да покаже, че Вие не знаете нищо за специализираната правна терминология, но с лека ръка я отхвърляте като празни приказки, които не значат нищо:) В този смисъл- ако Ви напиша, че правото на собственост се материализира в нотариалният акт, Вие пак ще напишете, че аз пиша “ заучени нищонезначещи клишета.“, с тази разлика, че вече ще лъсне Вашето невежество и липсата на формирано правосъзнание:)

 55. 55 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#48] от "Жълто паве":

  "Свиняров, либерализма в днешния му вид точно това прави - отнема човешки права на едни и дава привилегии на други.

  Казвам го като човек който до преди три години се изживяваше като либерал."

  Като изключим опита да ме обидите, довода Ви е добър.
  За съжаление засега обществено философската мисъл на нашето време не е намерила по дибър начин за справяне с дискриминацията от обратната дискриминация. Ако Вие имате по добро решение, светът ще Ви последва с удоволствие.
  Забележете, че никой никога не е твърдял, че това е идеалното решение. Просто към момента няма по добро. Класическия пример в това отношение е :
  "Казано е, че демокрацията е най-лошата форма на управление, но не сме открили по-добра."
  У. Чърчил

 56. 56 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Любопитно

  До коментар [#32] от "cmy12603507":"Мадам, откога ви убеждавам да спрете да говорите.
  —цитат от коментар 35 на George Svinarov


  Иначе ще я избухаш с приклада по тила ли??
  Що за обноски!

  Доброто е заразно
 57. 57 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#45] от "mvu02435512":"Типично по болшевишки." Ваденето на думи от контекста е типично по болшевишки, да.
  —цитат от коментар 49 на George Svinarov


  Аха,я да видим:"Ма гуподжо! Дайнов е написал повече философски книги отколкото Вие сте прочела. С какво ораво давате оценка на текстовете му? Вие сте въплъщение на агресивното невежество, което според статията залязва. Да, разбирам болакта Ви, но не мога да Ви съчувствам."И това ли е извадено от контекста?Много либерално,да затворим устата на всеки,който не мисли като нас.

 58. 58 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Факт е, че либерализма в соросоидния му вид се бори за унищожаване на семейството като основна клетка на обществата. И в това отношение е по-вреден от комунизма.

  Факт е либерализма в днешния му вид се бори за унищожаване на християнските религии във всичките им разновиднисти. И то като толелира безумната мюсюлманска религия в Европа.

  Факт е, че либерализма се опитва да подмени населението на Европа, с африканци и азиатци.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 59. 59 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Любопитно

  До коментар [#48] от "Жълто паве":

  Ама защо ти ще престанеш да се "изживяваш като либерал", ако наистина си?
  Доколкото индивидът и индивидуалните права + върховенство на закона са важни за мен, аз съм (в известна степен) либерал и смятам да продължа да бъда.

  Върло съм против либералите да почнат да се наричат "консерватори", за да могат неомарксистите да се наричат "либерали", а сталинистите - "неомарксисти"!
  Аман!

  Доброто е заразно
 60. 60 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Любопитно

  До коментар [#26] от "historama":

  Какво означава "капсулиране" в сегашните "национални граници"??
  Как се отнасяш към "капсулирането" в собствения си дом, защо не го разкапсулираш, за да е възможен всеобщ и паневропейски достъп?

  Доброто е заразно
 61. 61 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  [quote#56:"АзКлавдия"][/quote]

  "Не съм съгласен с това което казваш,но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш".Нали правите разлика в разбиранията между Волтер и либерала Свинаров?

 62. 62 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#55] от "George Svinarov": „....За съжаление засега обществено философската мисъл на нашето време не е намерила по дибър начин за справяне с дискриминацията от обратната дискриминация...“
  1. Във правната доктрина на Р.България Е ЗАБРАНЕНА ВСЯКА дискриминация, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОБРАТНАТА ДИСКРИМИНАЦИЯ. В БЪЛГАРИЯ ТОВА Е ВПИСАНО В ЧЛ.6 ОТ БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ.
  На когото това не му харесва, може да се освободи от бг. гражданство, но докато е български гражданин, е ДЛЪЖЕН да спазва висшият закон на Р.България.
  2. АКО в България на нито едно ниво не се допуска противоконституционно нарушение на чл.6 ал.1 и ал.1 от Конституцията ни, няма да има нужда от “....обществено философската мисъл ...“, която да се справи с “ дискриминацията от обратната дискриминация“- първо, защото обратната дискриминация е незаконна и противоконституционна в България, и второ- защото това не е работа на “.обществено философската мисъл .“, а е работа на НС в качеството му на законодателна власт.

 63. 63 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#50] от "cmy12603507":

  “....Нахалната подмяна за която говорите е типична за руските тролски способи....“ Хайде де- съпругът ми е пиейчди по сайсек,

  Никога не съм твърдял, че вие защитавате болшевишки идеи. Нито че сте руски трол. Говорех за подмяната с която руската фабрика за тролове промива мозъци... като Вашия. Какво общо има съпруга ви... хабер си нямам. За пиейчди(!?) нямам думи в контекста на казаното дотук може би значи доктор по философия.високопарния неясен изказ също е много типичен за хора като Вас.

 64. 64 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До 24:"Molossian"....Значи ако някой не е съгласен с превръщането на Европа в ислямско гето е фашист?....."Колега, когато попаднеш във Франция ще бъдеш неприятно изненадан, но те там приемат много по-лесно хората от бившите френски колонии, отколкото източноевропейците. В Ю.К. приемат много по-лесно индийците и пакистанците, отколкото българи, румънци, поляци. Там тепърва ни опознават, и трябва да свикнат с нас. За голямо съжаление ние сме много повече расисти и ксенофоби, отколкото те.
  —цитат от коментар 28 на historama


  Знаете ли защо ги приемат много по-лесно, отколкото нас?
  Защото онези от колониите "си знаят мястото", т.е. наясно са, че са втора категория, обслужващ персонал на "господарите", и са готови да го правят.
  На французите и англичаните пък им се набива в главите, че са "виновни за престъпленията на колониалното минало", следователно трябват "компенсации".
  Също така им е набивано в главите, че Източна Европа е някакъв Мордор, откъдето могат да се появят само престъпници (в най-добрия случай - олигарси), проститутки и цигани. По-интелигентните знаят, че това не е така, но пък се страхуват от конкуренцията на образованите и можещите измежду източноевропейците.
  Ксенофобията и расизма им на битово ниво съвсем не са по-малки от нашите, просто са дресирани да ги прикриват по-добре, за да нямат неприятности.
  Трогателните междурасови идилии от телевизионните сериали са точно толкова реални, колкото и детските приказки с еднорозите и феите.

  Знанието е сила, информацията - власт
 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До 60

  Съжалявам, че в края на 1989г. си въобразих, че България ще стане европейска държава.
  Съжалявам, че не продадох всичко, за да изнеса на запад от Сърбия.
  не че там щях да забогатея, но поне синът ми и внуците щяха да се махнат от тази евразийска свинщина на мутроразбойници и крадци

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#65] от "historama":

  +++++
  Абсолютно! Цял живот ще си плащаме за тази грешка.

 68. 68 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Факт е, че либерализма в соросоидния му вид се бори за унищожаване на семейството като основна клетка на обществата. И в това отношение е по-вреден от комунизма.Факт е либерализма в днешния му вид се бори за унищожаване на християнските религии във всичките им разновиднисти. И то като толелира безумната мюсюлманска религия в Европа.Факт е, че либерализма се опитва да подмени населението на Европа, с африканци и азиатци.
  —цитат от коментар 58 на Жълто паве


  Е, хайде, хайде, това ваши за Западна Европа, особено бивши колониални империи дето сега се гърчат от гузност.

  В Източна Европа "либерализъм" значи "хайде да имаме рул оф лоу, прозрачност на институциите, честни избори, свобода на словото, и човешки права". Което си е супер.
  Братчедите на Запад просто не са имали савекций период, и сега си го изживяват.

  Нашата задача е:
  1) да не допуснем това да прелее при нас
  2) доколкото е възможно да им пускаме "импулси нормалност"
  3) самите ние да си бацаме по своите задачки, които включват "либерализъм по източно европейски". (Което там днес се смята за крипто-фашизъм, но дова е друга забавна тема)

  А това за азиати и ислям пак не е еднозначно. Все пак българския етнос е смес от азиатски номади и уседнали славяни. Плюс имаме една дванайста население мюсюлмани, които са си пълни пичове.

  Сами по себе си тези ентически и религиозни категории не са самостойно зло.
  Стават булшит когато по съветски насила и форсирано се провеждат грандомански демографски ударни петилетки, и после налагат цензура и наказания относно негативите от петилетката.

  Но нищо--атмосферата се променя. Вече достатъчно реалисти има в парламентите там--и в европейския парламент--че да почва реакция към заземяване и нормализиране.
  Дори новоизбраните датски социалисти вече се държат като нормални хора.

 69. 69 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#63] от "George Svinarov": “..... Говорех за подмяната с която руската фабрика за тролове промива мозъци... като Вашия. “ Малко е сложничко някой трол да ми “промива мозъка“, при положение, че аз бях 1вият коментатор, който написа за трудовете на игор панарин в този форум, тъй като се наложи да се запозная с тях, когато подбирахме библиография за дисертационният труд на съпруга ми:) Защо си въобразявате, че някой може да ми промие мозъка? Аз виждам реално проявление на глбти идеологията в България чрез натиска на всякакви хора и организации за ратификацията на ИК, която е еманация на джендър идеологията и това не може да бъде зачеркнато с лека ръка. Запознайте се по-обстойно с това решение на българският Конституционен съд и кажете- това ли е “промивка на мозъка" и руска тролска пропаганда?
  http://www.constcourt.bg/bg/Acts/GetHtmlContent/f278a156-9d25-412d-a064-6ffd6f997310

 70. 70 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#62] от "cmy12603507":

  "https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Позитивна_дискриминация "

  Гусподжа, прочетете малко преди да говорите глупости, моля Ви.

 71. 71 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Само хора, които не общуват с други европейци могат да се притесняват, че Европа ще се търкулне обратно към 30те. Нео консервативните движения, които няколко трола тук се опитват да ни представят като масови, са всъщност съставени от маргинални лузъри и безскрупулни използвачи, които искат да се докопат до някаква власт.
  А па това, дето зелените са едва ли не някакви хипта, които живеят на палатки и не се къпят с дъждовна вода, е такава глупост, че няма къде повече.
  Който го вярва, няма никаква идея, къде се инвестират в момента огромни частни пари и то от консервативни институции, като банки и застрахователи. И който мисли, че го правят заради някаква "либерастка пропаганда", начи хал хабер си няма, как работят финансовите институции днес.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 72. 72 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1017 Весело

  До 60Съжалявам, че в края на 1989г. си въобразих, че България ще стане европейска държава. Съжалявам, че не продадох всичко, за да изнеса на запад от Сърбия.не че там щях да забогатея, но поне синът ми и внуците щяха да се махнат от тази евразийска свинщина на мутроразбойници и крадци
  —цитат от коментар 65 на historama  До коментар [#65] от "historama":+++++Абсолютно! Цял живот ще си плащаме за тази грешка.
  —цитат от коментар 67 на George Svinarov


  Никога не е късно бе, идете, вижте за какво става дума.
  Нали сте мегаинтелигентни, хиперкултурни и суперспособни, местните не са като тукашните свине и мутробандити, веднага ще ви оценят и тутакси ще ви постелят червеното килимче + милион евро за начало, вервайте ми.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До 51:"pamela"....Тези от бившите френски колонии знаят езика, а това е много важно за интеграцията.Същото важи и за имигрантите във Великобритания...."

  Не само езика, но в бившите колонии има много училища по програмите на западноевропейските, а не с нашите клишета. Специално ние в България вече 12 години отказваме да променим образователните програми - на всички нива. Не случайно партийните елити и малко по-заможните изпращат децата да учат на запад, и само заради западното си образование те са вече по-добре приети от останалите. Просто тук сме се затворили в кръгова отбрана - щели да ни правят лгбтейци, щели да ни вземат децата, хубавите домати, турското робство..., а на запад от Сърбия ни гледат с неразбиращ поглед, и са още по-неразбиращи гледащи нашите министри и особено премиера ни.

 74. 74 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 603 Весело

  До коментар [#3] от "zxe00613919":

  Дефиницията, която е дал Дайнов е от американската конституция :)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 75. 75 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  ...Европа излиза от онази своя идейна депресия, която в продължение на няколко години окуражаваше "новите консерватори" (а всъщност мераклии - фашисти от предвоенен тип) да си мислят, че могат да я превземат. А днес, след като не спечелиха изборите за европарламент, същите тези мераклии дори не могат да формират обща парламентарна група. .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  В същност това е най-добрата новина от последните избори!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 76. 76 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#70] от "George Svinarov": Споровете ми с Вас на тази тема са безсмислени- моите знания са от този и подобните му източници-
  https://chitanka.info/text/29884/23 #textstart , които са учебници по конституционно право, както и съм изучавала тази правна дисциплина и имам семестриална оценка на нея от следването си в юф. Вие нямате такъв бекграунд и за това източниците ви са уикипедия. Налице е твърде голяма разлика в понятийният апарат, която може да се преодолее само, ако Вие завършите юф и станете правоспособен български юрист.


 77. 77 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#70] от "George Svinarov":

  Позитивната дискриминация е еманация на неомарксизма. Противопоставяне на обществени групи и поставянето им в положение, което е по-облагодетелствано от това на останалите.
  Сравни следната реакция (либерализъм)
  "Аз съм цветнокож и гей!" "Хубаво, сядай си на чина и покажи домашното за днес. Ако някой те тормози, аз съм насреща. Никой няма право да тормози други ученици в моя клас!"

  "Аз съм цветнокож и гей!" "Ах, ще те включа в групата за натиск на лгбти общността, освен това седни на първия чин, при останалите цветнокожи ученици, вашите домашни не е нужно да гледам, имате право да не се готвите, а също така се извинявам за робството и братски те прегръщам! "

  Първоначално е започнала като равенство на ВЪЗМОЖНОСТИТЕ, за да се изроди в някакво измислено" равенство на съществуването ", каквото никъде няма.

  Доброто е заразно
 78. 78 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#69] от "cmy12603507":

  "Защо си въобразявате, че някой може да ми промие мозъка? Аз виждам реално проявление на глбти идеологията в България чрез натиска на всякакви хора и организации за ратификацията на ИК, която е еманация на джендър идеологията и това не може да бъде зачеркнато с лека ръка. "

  Сама доказвате, че не си въобразявам. Точно ИК е еманация на обратна дискриминация. В линка който ви дадох много ясно е обяснено, че въпросния процес е на тема обществен дебат в цялата западна цивилизация. Няма ясно изразена позиция. Аз например съм напълно подготвен да защитавам и двете страни на дилемата и нямам краен отговор по въпроса. Изтината обаче е (и тук няма въпросителни), че към момента няма по добро решение.
  В българия фабриката за тролове измести дебата в посока джендъризъм заобикаляйки фундамента на ИК:
  "Глава I — Цели, дефиниции, равенство и недискриминация, общи задължения

  Член 1 — Цели на Конвенцията

  1 Настоящата Конвенция има следните цели:

  а да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и

  премахва насилието над жени и домашното насилие;

  б да допринася за премахване на всички форми на дискриминация срещу жени и

  да насърчава действителна равнопоставеност между жените и мъжете,

  включително чрез овластяване на жените;"

  Да ви наблегна : глава първа, член първи, точка първа:
  Включително чрез овластяване на жените.
  Това, гусподжа, както сама казахте противоречи категорично на конституцията на РБ. И фабриката за тролове подмени истинския дебата с джендър бля бля. И Вие се вързахте!
  Защо не проведохме истинския дебат? Защото провеждайки го, щяхме да напуснем зоната на влияние на Северна Сомалия и да влезем окончателно и безвъзвратно в ценностната система на западната цивилизация. Вие (и много като Вас) не забелязахте как за пореден път Ви излъгаха. Както със референдума на чалгаря и субсидиите. С ръка на сърцето, кажете ми, Вие гласувахте ли за субсидия един лев преди 2 години?

 79. 79 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 790 Любопитно

  Излиза, че България няма бъдеще в Европа, тъй като ние нито сме зелени, нито сме либерали, а сме си същите ЦОЦИалисти.

 80. 80 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До 72 от "pag":

  През 1989г. нямах 40, а оттогава минаха 30 години, вече е малко късно. И в Германия, и във Франция има простаци, но тях почти не ги виждаш по ТВ-тата. Отделно, че намерих пътеки до тяхното здравеопазване, и ми излиза по-евтино от нашето. И по-човешко

 81. 81 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#72] от "pag":

  "веднага ще ви оценят и тутакси ще ви постелят червеното килимче + милион евро за начало, вервайте ми........."

  За това говорим. Милиона евро. Върховната ценност.

 82. 82 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  ..Това, че като събереш в една зала куп мераклии фашисти, няма да получиш парламентарна група, а по-скоро – ефекта на паяци в буркан, е очевидно от поколения...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Разбира се, че е така!
  Невъзможно е продължително разбирателство и съжителство, между ксенофоби, националисти, фашисти или дори комунисти! В крайна сметка се изяждат едни други, защото омразата към всичко различно от тях е залегнала в основата на съществуването им!
  Жив пример за това са нашите националисти-ксенофоби, които в момента подпират люшкащата се мутренска власт на герб!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 83. 83 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#76] от "cmy12603507":

  Извинявайте, но правите поредната подмяна : спорът ни с Вас не е юридически, философско политически ( все пак тръгнахме от статията на Дайнов). И ви дадох линк за общо обяснение на понятие, което явно ви беше мъгляво. И това, че е от уикипедия (нали сте юрист) е аргумент ад хоминем. Да ви дам ли линк в уикипедия за ад хоминем?

 84. 84 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 603 Весело

  До коментар [#36] от "George Svinarov":

  Препоръчвам ви да не се занимавате с мега итеуегентната хетеросексуална супер успешна адвокатка, с много богатия и готин хетеро съпруг, известна преди с ника Логика.
  Няма никакъв смисъл да се говори с такива :)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 85. 85 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 432 Весело

  При следващото си напиване Дайнов като нищо ще основе едно антифашистко движение.

 86. 86 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Дайнов са спрели да му дават качествени опрни точки (т.н. опорки) от НПО и кара на собсвени мисли и "идеи".

  Зле е много.

 87. 87 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Весело

  До коментар [#84] от "Dexx":

  Абе.... Позволих си да и кажа истината в очите и половината форум скочи срещу мен. Та реших да го докажа.

 88. 88 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#78] от "George Svinarov": “..... В линка който ви дадох много ясно е обяснено, че въпросния процес е на тема обществен дебат в цялата западна цивилизация. Няма ясно изразена позиция...“ Във България обаче ИМА ясно изразена позиция и тя е вписана във висшият ни закон- конституцията, като е въплътена в чл.6 от нея. Във България е забранена обратната дискриминация на ниво конституция, а не просто на ниво закон. Ако не можете да разберете това- Ваш проблем. Почетете малко повече правна научна литература, някой друг учебник по правна дисциплина, вместо да се надувате пред професионалистите като балон и да лъсне, че сте без покритие, и чак тогава елате да поспорим заедно.

 89. 89 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Доколкото индивидът и индивидуалните права + върховенство на закона са важни за мен, аз съм (в известна степен) либерал и смятам да продължа да бъда.Върло съм против либералите да почнат да се наричат "консерватори", за да могат неомарксистите да се наричат "либерали", а сталинистите - "неомарксисти"!Аман!
  —цитат от коментар 59 на АзКлавдия

  Точно така. И аз смятам, че индивидуалните права трябва да са гарантирани без идиотизми като квоти за всякакви малцинства или изисквания за етническо и полово разнообразие в ръководните органи на ЕС или фирмите. Държавите трябва да предоставят възможности на всеки, а оттам нататък кандидатите да се оценяват според качествата и квалификацията.
  Относно гей браковете мисля, че трябва да се приложи примерът на Ирландия за референдум. Tака е най-демократично никой не би оспорил мнението на мнозинството.
  А, освен това смяната на пола в документите да става само ако е извършена хирургическа операция. Хормони за смяна на пола и операции - само след 18 годишна възраст, а не по-рано.
  Не искам в дамските тоалетни и съблекални да влизат мъже под предлог, че се чувствали жени. Все пак и аз имам права, нали така?

 90. 90 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#83] от "George Svinarov": “....Извинявайте, но правите поредната подмяна : спорът ни с Вас не е юридически,...“ спорът Е юридически, защото законите са общозадължителни правила за пведение в обществото, адресирани към неограничен кръг правни субекти, докато обикновените диспути между анонимни лица не задължават останалите да спазват един или друг краен резултат от подобен спор. Със закона обаче не се спори- закон се изпълнява, При него няма “искам- не искам“, няма философско обмисляне за не/ предприемане на едно бъдещо без/действие. Законите имат задължителна сила.

 91. 91 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 603 Весело

  До коментар [#87] от "George Svinarov":

  Наскоро препрочетох "Атлас изправи рамене" на Айн Ранд. Това, което "открих" този път е колко е важно "да проверяваш предпоставките си" :)
  Мислите ли, че в този случай предпоставката, че такива Логика (а.к.а cmy12603507) имат нужда от доказателства, е вярна ;)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 92. 92 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  "Новоконсервативната" атака срещу Европа беше насочена срещу "либералите". Либерал ще рече: човек, който намира "следните истини за очевидни: че всички хора са създадени равни и че те са надарени от своя Създател с някои неотчуждими права, сред които са правото на живот, на свобода и на следването на своето щастие..." Либералите вярват в това, тъй като са убедени, че всички хора имат еднакво достойнство, от което следват съответните права и свободи на индивида – на "човека", както пише в международните документи. И няма, според либерала, никакво значение, дали този човек е мъж или жена, унгарец или баварец, християнин или кантианец...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Всъщност, тъй-като всеки човек по-принцип е либерален, т.е. свободен и не обича да му налагат непрекъснато нови и нови правила, така наречените консерви, нацисти, националисти и фашисти, срещу кой се борят?
  Ами видимо е, че се борят срещу Европа, а не срещу либералите, които на практика са трета политическа сила...
  73 броя нацисти на френската баба Пена и италианския фашист Салвини, срещу 108 либерали! Вижда се дори с просто око, че битката е неравностойна, защото евентуалната намеса на най-големите партии ЕНП и ПЕС, в никакъв случай няма да бъде на страната на "Европа на нацистите"!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 93. 93 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#83] от "George Svinarov":
  ЗАКОН ЗА НОРМАТИВНИТЕ АКТОВЕ изм. и доп. ДВ. бр.34 от 3 Май 2016г.
  Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г.) Законът е нормативен акт, който урежда първично или въз основа на Конституцията ОЩЕСТВЕНИ ОТНОШЕНИЯ, които се поддават на трайна уредба, според предмета или субектите в един или няколко института на правото или техни подразделения.


 94. 94 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#89] от "pamela":

  Именно.
  И аз имам права. Там, където моите и чуждите права се докосват, владее закон, стъпил на обществени порядки.

  Доброто е заразно
 95. 95 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар 76 от "cmy12603507":

  "Налице е твърде голяма разлика в понятийният апарат, която може да се преодолее само, ако Вие завършите юф и станете правоспособен български юрист...."

  Какво е общото между правоспособен бг юрист, и международно право? Колко съдебни решения на мастити бг юристи бяха отменени в ЕСПЧ?

 96. 96 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#77] от "АзКлавдия":

  "Позитивната дискриминация е еманация на неомарксизма."
  Много спорно твърдение. Зависи кое присъедините към неомарксизъм. Айо говорите за икономическата доктрина - не сте права. Ако говорите за хуманизма и свободата на Сартр, какво лошо има в това?

 97. 97 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#87] от "George Svinarov": Коя истина ми казвате в очите? Къде я формулирахте? Как точно я защитихте- с какви доказателства за верността на Вашите твърдения?
  До коментар [#83] от "George Svinarov": “....И ви дадох линк за общо обяснение на понятие, което явно ви беше мъгляво. ...“
  Моля, дайте систематичният си анализ на тази правна норма
  ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 68 ОТ 2006 Г.)
  Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е ВСЯКА пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
  (2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2016 г.) Непряка дискриминация е поставянето на лице или лица, носители на признак по чл. 4, ал. 1, или на лица, които, без да са носители на такъв признак, съвместно с първите търпят по-малко благоприятно третиране или са поставени в особено неблагоприятно положение, произтичащо от привидно неутрални разпоредба, критерий или практика, освен ако разпоредбата, критерият или практиката са обективно оправдани с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими.
  като имате предвид това:
  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 6.
  (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата ИЛИ ПРИВИЛЕГИИ, ОСНОВАНИ НА раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

 98. 98 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#91] от "Dexx":

  А неее, не.
  Аз говорех за колегите от форума които ме налазиха, че съм я обиждал. На тях се заех да доказвам, че не я обиждам, просто истината боли.

 99. 99 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#90] от "cmy12603507":

  Гусподжа, говорим за фолософско-политически екзистенциални проблеми на западната цивилизация. От Тръмп, през Брекзит до изборите в Истамбул последната неделя. И говорим в контекста на статията на Дайнов. Обяснете ми какво общо вашият съпруг, понятието закон и конституцията на РБ с темата? Говорим за идеи, морал, за визии. Вие говорите за гейове, за съпрузи и киберсигурност.... Не знам.... Единия от двамата явно не е съвсем у ред.

 100. 100 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До 89

  "Относно гей браковете мисля, че трябва да се приложи примерът на Ирландия за референдум. Tака е най-демократично никой не би оспорил мнението на мнозинството...."


  Стига с тези гей бракове, лгбт-та и т .н! Като ви чета оставам с впечатление, че българите са ужасени от бг гейовете, и са заели кръгова отбрана да защитават домовете си. И няколко супер мъже (някои от тях дебелички) са като чутовни богатири, бранещи домовете ни от попълзновенията на международните гей формирования, опитват се да надвикат гей противниците на бг исконните ценности.

  Имам много служебни контакти във френскоговорящите западноевропейски страни, имам страшно много познати там. не съм срещал гей двойка, не съм срещал агресивен гей или ЛГБТ (не че ги няма, но никой не ми го е манифестирал). Отделно десетки хиляди българи масово емигрират към страни, признали ИК, а и много от нашите антигей богатири са се установили там.
  Това не ти ли е странно?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK