Извършва се предателство на независимостта на съда

Извършва се предателство на независимостта на съда

© Велко АнгеловТекстът е препечатан от страницата на Българския институт за правни инициативи. Заглавието и акцентите са на "Дневник".


Преди повече от 100 години Бенджамин Франклин казва: "Който предаде свободата, за да спечели сигурност, в крайна сметка ще загуби и двете". Ако трябва да перифразираме неговите думи на полето на съдебната власт, можем да кажем, че който предаде независимостта на съда, за да спечели сигурност, в крайна сметка ще загуби и двете.


Именно такъв процес тече в страната от няколко месеца. Със заявката за създаване на механизъм за започване на наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер и временно отстраняване на "тримата големи" в съдебната система се извършва предателство на независимостта на съда. Защо?
Новата ни конституция от 1991 г. в глава шеста "Съдебна власт" казва, че "Съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата". И още нещо – "Съдебната власт е независима".


Какво означава съдебната власт да е независима?


На първо място, това означава, че съдът като институция и съдиите трябва да работят независимо и безпристрастно. Независимо, защото се ръководят само от предписанията на закона и от вътрешното си убеждение, и безпристрастно, защото следва да се отнасят по еднакъв начин към всички страни в един съдебен процес. Само ако работи по този начин, съдът ще може ефективно и ефикасно да защитава правата и законните интереси на посочените по-горе субекти. Защото разписаното в Конституцията е нищо, ако не може да бъде гарантирано от независимия съд. За да бъде реализирана тази независимост, за да бъде съхранена, за това трябва да работим всички ние. Всеки един гражданин следва да знае, че съдът ще се отнесе към него така, както би се отнесъл към всеки политик, депутат, министър или бизнесмен. Всеки един политик следва да знае, че посегне ли на независимостта на съда, посяга на собствената си защита и сигурност.


Овладеният съд може и да обслужва определени интереси за някакъв период от време, но той не може да гарантира сигурност и недосегаемост. Рано или късно едното ще се пропука.


Една държава е толкова демократична, колкото е независим нейният съд,


колкото са свободни нейните медии и колкото е силно нейното гражданско общество. Не демокрацията ни дава върховенство на правото, а върховенството на правото гарантира демокрацията. И върховенството на правото минава отново през... независим съд.


Какво следва да се каже за прокуратурата? В България прокуратурата е част от съдебната система, прокуратурата е част от нея и нейните правомощия също се уредени в глава шеста на Конституцията. Там е казано, че прокуратурата прави няколко основни неща – ръководи разследването и може и да извършва такова; привлича към отговорност лица, които са извършили престъпление; упражнява надзор при изпълнение на наказателните и други принудителни мерки; може да участва в граждански и административни дела и др. С други думи, прокуратурата разследва престъпления, решава дали да повдигне или не обвинение и се явява в съда, за да го поддържа.


Щом като се явява в съда, значи е


страна в процеса и всъщност представлява държавата.


Така че независимо че е част от съдебната система, нейната роля е доста по-различна от тази на съда. Има и още нещо. Никъде в конституцията не се говори за правомощия на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Те са споменати само по отношение на начина, по който се избират, и факта, че са членове на Висшия съдебен съвет по право.


Това не е така за фигурата на главния прокурор. На него е посветена ал. 2 от чл. 126 на Конституцията, в която се казва, че "Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". Именно тази алинея го превръща в самостоятелен орган в рамките на съдебната система и го отличава от председателите на върховните съдилища. Като самостоятелен орган той разполага с много по-широки правомощия и задължения, разбира се, които се разпростират върху всички прокурори в страната. Това не е така за председателите на върховните съдилища, защото, дори и да управляват двете системи от съдилища в страната (административните и всички останали), те нямат правомощия върху никой съдия, не осъществяват надзор за законност върху никой съдия и не могат да дават методически указания и ръководство на никой съдия. И ако някой се запита защо това е така, то отговорът е много прост – защото


съдът и съдиите са независими и това е най-важната им характеристика.


Но да се върнем отново на предложението за механизъм за временно отстраняване и започване на наказателно производство срещу "тримата големи". Поради вече изброените правомощия на прокуратурата в момента няма никакъв проблем тя да започне проверка, респективно наказателно производство било срещу председателя на Върховия касационен или Върховния административен съд. Не така стоят нещата обаче по отношение на главния прокурор. Като самостоятелен орган с власт върху "дейността на всички прокурори" той се намира на върха на системата, която разследва престъпленията и може да повдига обвинения. И дори на теория да има някаква минимална вероятност някой прокурор да започне разследване срещу него и да му повдигне обвинение, то на практика тази вероятност е сведена до нула, защото главният прокурор може да го спре. Логично е при това положение да си зададем въпроса – как тогава е гарантирано върховенството на правото и демокрацията, че и независимостта на съда, когато


в нашата съдебна система има фигура, която стои над всичко това?


Отговорът е елементарен – не е гарантирано и неспирните атаки към съда почти от началото на прехода го доказват.


В тази връзка предложенията на министъра на правосъдието са лишени от юридическа и демократична логика. И тук дори не е нужно да бъдат споменавани всички външни институции, които са давали своите становища, резолюции и доклади по темата. Предложенията за законови промени отричат най-важната характеристика на съда и отнемат на гражданите защитата на правата и законните им интереси. И така, както казва индийската писателка Арундрати Рой, свеждат независимостта на съда до "стока, свободна за продажба на този, който предложи най-високата цена".

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  У нас!Предателство?!ГЕРБ?!Не е възможно!
  Те са тоооолкова стабилни, че вече 10 години само крадат и лъжат!

 2. 2 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Важно е корумпираните да бъдат осъдени.

 3. 3 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  Не спряхте да ревете. Поне доходно ли е?

 4. 4 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  Важно е корумпираните да бъдат осъдени.
  —цитат от коментар 2 на DD Ay


  Затова всичкир евящи се плашат от КНКОНПИ и Специализирания съд. И реват като попарени срещу тях.

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  "На първо място, това означава, че съдът като институция и съдиите трябва да работят независимо и безпристрастно. Независимо, защото се ръководят само от предписанията на закона и от вътрешното си убеждение, и безпристрастно, защото следва да се отнасят по еднакъв начин към всички страни в един съдебен процес. Само ако работи по този начин, съдът ще може ефективно и ефикасно да защитава правата и законните интереси на посочените по-горе субекти."

  А ако съдът не работи по този начин какво правим? ;)

  Може ли да го поправим или ще почне рев че има намеса в съда?

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10865 Неутрално

  Кирилов купува/продава. Това му се иска и това го влече. Като послушна синя каска той изпълнява беропотно заповедите на #Кой като очаква похвала с кучешка признателност...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  Предложенията за законови промени отричат най-важната характеристика на съда и отнемат на гражданите защитата на правата и законните им интереси.
  ____________
  Моите уважения към съда ама от как е демократура, всеки ден оправдават най-големите айдуци,сводници,убийци и корупирани гадове и колко пъти опазиха конституционните права на гражданите?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Начи, когато съда осди клеветника и лилята ругае съда не е предателство

 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  [quote#4:"Jumbo Jet"][/quote]
  До коментар [#2] от "DD Ay":

  Щом е важно корумпираните да бъдат осъдени, да се започне с шефа на КПКОНПИ.
  По случая "Ало, Ваньо":
  "Записите са направени по поръчани от Пламен Георгиев специални разузнавателни средства, който по това време е прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП). Подслушването на тогавашния шеф на митниците било по сигнал за корупция. От получена от МВР справка от записите Георгиев научил за въпросния разговор, за който обаче се посочвало, че е проведен между Танов и неустановено лице. Прокурорът не се поинтересувал от този разговор и записите били унищожени. Така възможността да бъде образувано дело по случая е възпрепятствана."

 10. 10 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#9] от "Fiji":

  И него,и него!

 11. 11 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1111 Любопитно

  Важно е корумпираните да бъдат осъдени.
  —цитат от коментар 2 на DD Ay

  Корумпираните или неудобните за корумпираните?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 12. 12 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Затова всичкир евящи се плашат от КНКОНПИ и Специализирания съд. И реват като попарени срещу тях.
  —цитат от коментар 4 на Jumbo Jet


  А бe най-мнoгo рeвe Oлигархъm om грyпаmа на Дянкoв - Трайкoв
  и жyрналяmа om мeдияmа мy.

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":

 13. 13 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Не спряхте да ревете. Поне доходно ли е?
  —цитат от коментар 3 на Jumbo Jet


  Не спряхте да ревете.
  Не спряхте да ревете.
  Не спряхте да ревете.

  защо?
  кой ги държи?

 14. 14 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  ТЕзи дето ще правят реформа и са по върховете, са били приемани да учат право ,само след проверка за верност към БКП и с подпис на председател на ОК На БКП , те са се клели да защитават социализъма ,комунизъма и реформа няма как да има ,трябва пълна лустрация ,която няма кой да проведе ,щото са си те същите .Затова и сме обречени ,хвърлят ни по някое евро от ЕС и САЩ ,за да не се занимават нашенските комунисти с износ и организация на червени революции ,а да скатават некой долар и евро по запада ,заедно с децата си там ,а онези така да си пазят постиженията и начина на живот .

 15. 15 Профил на Trolling Stones
  Trolling Stones
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Недосегаеми може да има само в религиите и легендите. Не може да има такива в никоя власт. След като може да се сваля имунитет на депутат, трябва да има и механизъм за свалянето му и от магистратите. Иначе се нарушава фундамента от взаимноконтролируемост на властите, а сграда без фундамент няма да издържи дълго. Ами ако откачи някой прокурор и ни започне като Берия, без доказателства и съд? Какво правим?

  „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3327 Весело

  Все още няма осъден съдия, следовател или прокурор.
  Което е много лоша атестация за съдебната ни система.
  При положение, че България многократно е осъждана от Съда за правата на човека в Страсбург...

 17. 17 Профил на Trolling Stones
  Trolling Stones
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  ТЕзи дето ще правят реформа и са по върховете, са били приемани да учат право ,само след проверка за верност към БКП и с подпис на председател на ОК На БКП , те са се клели да защитават социализъма ,комунизъма и реформа няма как да има ,трябва пълна лустрация ,която няма кой да проведе ,щото са си те същите .Затова и сме обречени ,хвърлят ни по някое евро от ЕС и САЩ ,за да не се занимават нашенските комунисти с износ и организация на червени революции ,а да скатават некой долар и евро по запада ,заедно с децата си там ,а онези така да си пазят постиженията и начина на живот .
  —цитат от коментар 14 на edin drug


  Ако ги лустрират ще трябва да внесат хора от някъде, а гаранция че те ще са по-добри няма.

  „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
 18. 18 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 685 Неутрално

  “Преди повече от 100 години Бенджамин Франклин казва: "Който предаде свободата, за да спечели сигурност, в крайна сметка ще загуби и двете". ”

  Повече, повече, колко да е повече? Бенджамин Франклин е починал 1790 г. Значи толкова е погледнала авторката кой аджеба е тоя Франклин.
  Освен това е казал “Или напишете нещо, което си струва да се чете, или направете нещо, за което си струва да се пише!”

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8135 Неутрално

  "Една държава е толкова демократична, колкото е независим нейният съд"

  Че кой казва, че България е демократична държава?

 20. 20 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 888 Весело

  Ако се засегнат интересите на на наш човек, то прокурорите стават правителствени мекерета и избраници а ако засегнат е наш, красив магистрат се жертва независимостта на добрата съдебна власт. Досега се оплакваха от прекалената независимост на тримата големи сега взеха да хленчат за тяхната независимост. Най-добре е да превърнем един медиен олигарх в недосегаем народен трибун и да приключим с реформата.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 21. 21 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 888 Весело

  Ако се засегнат интересите на на наш човек, то прокурорите стават правителствени мекерета и избраници а ако засегнат е наш, красив магистрат се жертва независимостта на добрата съдебна власт. Досега се оплакваха от прекалената независимост на тримата големи сега взеха да хленчат за тяхната независимост. Най-добре е да превърнем един медиен олигарх в недосегаем народен трибун и да приключим с реформата.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 22. 22 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 888 Весело

  Ако се засегнат интересите на на наш човек, то прокурорите стават правителствени мекерета и избраници а ако засегнат е наш, красив магистрат се жертва независимостта на добрата съдебна власт. Досега се оплакваха от прекалената независимост на тримата големи сега взеха да хленчат за тяхната независимост. Най-добре е да превърнем един медиен олигарх в недосегаем народен трибун и да приключим с реформата.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 23. 23 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 888 Весело

  Ако се засегнат интересите на на наш човек, то прокурорите стават правителствени мекерета и избраници а ако засегнат е наш, красив магистрат се жертва независимостта на добрата съдебна власт. Досега се оплакваха от прекалената независимост на тримата големи сега взеха да хленчат за тяхната независимост. Най-добре е да превърнем един медиен олигарх в недосегаем народен трибун и да приключим с реформата.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3318 Любопитно

  Дайте сега да видим. Независим ли е съдът, който осъди Иванчева? Само като си спомня какъв рев беше, силно се съмнявам госпожата Франклин-Верещагин тогава да е била на същото мнение.

  ПП Когато се цитира е задължително да се превежда пълния цитат, а не по спомени от ЦЕУ-то.

 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3318 Весело

  Очевидно механизъм за разследване на главния прокурор е необходим. Но след като председателите на ВКС и ВАС нямат функционални за независимата система правомощия, с какво разследване срещу тях може да наруши независимостта на съдиите. Сега, че някои непеошки се плашат и от сянката си не е проблем на останалите.

  Другарката Биляна да преустанови антрефилетата на дребно, но направо да пише нова конституция за да не я стяга цървула повече. Прокуратурата - на обществени начала. 🌈👀😍

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4443 Неутрално

  До коментар [#2] от "DD Ay":

  Както до сега ли? Без истинска, а не "опраскана" съдебна реформа, най-корумпираните ще са като онзи инспектор в Първомай, който е хванат с подкуп от 1000 лева и две пити кашкавал!

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4443 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":

  Да Ви имам оптимизма!

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4443 Любопитно

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":

  Пацо Терасата ли ще съди корумпирани?

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4443 Любопитно

  До коментар [#13] от "WWW":

  Този "Пацо Терасата" кой го държи? Кой му дава хляба? 🤣

 30. 31 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Добре че тука никой не взима законите на сериозно, че да има такива драми

  Уважавай различното мнение, когато е подплътено с аргументи
 31. 32 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Политиката се прави от задкулисие, което се обгражда с театрална сценография, за да имитира демократичен процес пред публиката.
  В кръговата икономика на корупцията никой, свързан с властта, не може да бъде наказан. Налице е хибриден режим на управление - нито демокрация, нито диктатура. Основното свойство на хибридния режим е, че не стои мирен. Първоначално пълзи а впоследствие започва да тича само в една посока - диктатура!
  Основната причина за това е, че управляващите се подкрепят с държавни договори, докато независимите собственици на медии, неправителствени организации и представители на опозицията се наказват с данъчни разследвания в условията на ефективно разрушаване на съдебната система. Това е необходимо, за да се бетонира режима, внушавайки, че държава се управлява само по един начин - със силна ръка.
  От 2000 г. насам България е единствената страна в ЕС, която се намира в процедура на постмониторингов диалог, чрез която Съветът на Европа наблюдава отстраняването на недостатъци пред обявяването на страната за демокрация.
  В приетата от ПАСЕ резолюция за България се отбелязват 15 проблема, свързани със съдебната реформа, правата на човека и борбата с корупцията.Акцентира се, че липсват резултати в борбата с корупцията по върховете на властта, поставя се въпрос за ефективността на работата на КПКОНПИ. За медиите ПАСЕ отчита влошаване на средата, политически натиск върху журналистите, концентриране на собствеността върху медиите в едни ръце и липсата на прозрачност за тяхната собственост.

 32. 33 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Всъщност, според Франклин, този който е съгласен да се откаже от свободата заради сигурност не заслужава нито едното ;)
  Но аз бих извадил друг цитат от статията и бих препоръчал на всички, на които "демокрацията им е отнела много", да си го набият в кухите глави:
  "Не демокрацията ни дава върховенство на правото, а върховенството на правото гарантира демокрацията."
  Чест и почитания на г-жа Биляна Гяурова-Вегертседер!

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 33. 34 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 1011 Неутрално  Не спряхте да ревете. Поне доходно ли е?
  —цитат от коментар 3 на Jumbo Jet  До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

  Ти се радвай, че все още само "ревем" по форумите. Че както сме тръгнали с цитати, мога да ти предложа и друг:
  "Дървото на свободата трябва да бъде поливано от време на време с кръвта на патриоти и тирани"
  Джеферсън

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 34. 35 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2686 Гневно

  Докато начело е мутрата от СИК, Агент Буда и бивш пожарникар, не очаквайте прогрес.

 35. 36 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 1564 Весело

  "Какво означава съдебната власт да е независима?

  На първо място, това означава, че съдът като институция и съдиите трябва да работят независимо и безпристрастно."

  Ми НЕ, не означава това! Ако ви мързи да четете доктрината за държава, държавно управление, власти и т.н, ако не сте чували за Монтескьо, ако не са ви казали, че "власт" е понятие, различно от "съд", "съдия", "прокурор" и от изпълнението на техните задължения в институцията "съд", ако не сте способни да разберете какво означава "независимост" в конкретния случай... ами не си пъхайте гагата!

  Да не споменаваме за елементаризирането на ролята на прокуратурата до... страна в процеса, хахаха... С това какво ни казвате, авторке? Че съдът трябва да управлява прокуратурата ли? Че председателят на един съд е повече от главния прокурор и затова не бива да бъде разследван и отстраняван? Давате ли си сметка, че цялата "борба" за т.н. "независимост" се съсредоточава само и единствено в самата съдебна власт? Кой кого да контролира, да задължава, да наказва. Това искате - един човек, защото е "ваш", да има повече правомощия от главния прокурор. Затова бяхте "революционерите" в стария ВСС. Затова се наложи на съдиите да протестират в тоги срещу... самата КРБ. Защото били "независими", хахаха... даже от ЗАКОНА. Нали? Да не дава Господ утре Кирилов, примерно, да е шеф на ВКС, а главен прокурор - др. Панов. Тогава палачинката ще се обърне печена - недопечена, нали? Наистина пази Боже сляпо да прогледа и... дяволът да ти чете Евангелието.

 36. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 38 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 32 Неутрално


  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":

  Пацо Терасата ли ще съди корумпирани?
  —цитат от коментар 28 на vassilun


  уф, пак не си разбрал веее.... Тони Балкони ше решава за Пацо :D

  Nothing Fishy In The Fish Can: Critics Slam Bulgarian Corruption Probe
  https://www.rferl.org/a/critics-bulgarian-corruption-probe-finds-nothing-fishy-in-the-fish-can-/30019663.html

  Beautiful people are not always good but Good people are always Beautiful...
 38. 39 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 32 Неутрално

  До коментар [#36] от "Непукистка":

  78 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3399
  20:38, 28 май 19
  Весело

  Най-учтиво моля колежката "Непукистка" да се яви смирено на килимчето и да изпълни обещанието си - три пъти да се отрече от ГЕРБ ако "Демократична България" вземе мандат. Е, взе го. Аз чакам:

  72
  Непукистка
  Рейтинг: 1983 22:08, 13 май 19 Весело
  До коментар [#59] от "gr52":До коментар [#63] от "Непукистка":Тъй, тъй - веселяци! Ама нали знаете кой се смее най-добре?
  —цитат от коментар 65 на Един препатил

  Посмей се и ти. Заслужаваш си го, защото ни ум има в теб, ни разум. С всеки ден потъваш, барабар с прелюбимата ти коалиция, която... ако се класира изобщо, три пъти ще се отрека от ГЕРБ преди първи петли! Продължавай да се оправдаваш защо си гласувал за БСП и как после ние ще видим, след като вашият президент избере ваш главпрок, който ще отвори.. хахах.... досието "Ало, Танов", хохох...и ще видите такава гьостерица, че... косъм няма да остане от вас, не партийка, хаха... Сега, вбъдеще и во веки веков, амин!

  Ако някой види колежката някъде из форума моля да й предаде да намине насам. До първи петли има доста време, ама да не протакаме нещата като магистрала на Бойко Борисов.

  Beautiful people are not always good but Good people are always Beautiful...
 39. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 41 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 1093 Любопитно

  Гяурова-Вегертседер - името казва всичко, и преди поколения е била гяур, и сега е гяур, макар и вегертседер. Тези ли предадоха Търново през 14 век за някой друг сребърник?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 41. 42 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 32 Неутрално

  До коментар [#41] от "ndb":

  Марийка Габриел по-добре ли ти звучи ве гробар смрадлив?

  Beautiful people are not always good but Good people are always Beautiful...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK