Русия превърна ЕСПЧ в писач на изпълнителни листове за обезщетения

Русия превърна ЕСПЧ в писач на изпълнителни листове за обезщетения


Русия се завръща в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. След гласуването на ПАСЕ в нощта на 24 срещу 25 юни участието на депутати от Държавната Дума и членове на Съвета на Федерацията практически се подновява. Неуспешно бе оспорването на пълномощията им и всякакви нови ограничения ще са само козметични. Конфликтът между Москва и Страсбург е изчерпан, вноските в бюджета на Съвета на Европа ще бъдат изплатени, заплахата на Русия да напусне организацията е снета.


Но какъв беше този конфликт и каква е цената на компромиса?


Главният проблем в отношенията между Русия и Съвета на Европа стана присъединяването на Крим и подкрепата за сепаратистите в Донецка и Луганска области на Украйна. Подобни действия не се вписват в Устава на СЕ и ПАСЕ приложи към руската делегации една от малкото възможни санкции - лишаване от правото да гласува. Това вече се е случвало по време на войната в Чечения в началото на века. В отговор руските депутати решиха да се откажат изобщо да работят в Страсбург, а след изборите за Дума през 2016 г. нова делегация изобщо не беше назначена. Няма делегация - няма и срещу кого да са санкците.
Москва разбираше, че новата делегация ще бъде подложена на същите санкции. Но беше намерен друг способ за натиск над ръководството на Съвета на Европа - отказът да се плащат вноските. Заради това задължение на Русия като страна член щеше да последва изискване за решение на Комитета на министрите за прекратяване членството на руснаците. Москва предупреди, че в такъв случай ще напусне организацията по собствена воля.


Резултатът от това е, че случващото се, макар и да изглеждаше като конфликт, беше само такъв, в който се полагат усилия за усмиряване на нарушителя.


Но съкращаването на бюджета щеше силно да удари по бюрокрацията в Страсбург


и за да успокои Русия в Страсбург предприеха сериозни и принципни отстъпки. Първоначално Русия изискваше делегацията ѝ да получи право на участие в избора на съдии за Европейския съд за правата на човека, на комисар по правата на човека и на генерален секретар. И получи такова право.


След първата отстъпка Русия веднага отказа да изпраща делегация и поиска вече пълно възстановяване правата на депутатите ѝ. Тутакси подобно предложение дойде от Страсбург, но Москва заяви, че иска промяна в правилата в процедурите на ПАСЕ, за да не може пълномощията на националните делегации вече да бъдат оспорвани. ПАСЕ любезно прие и нова процедура за въвеждане на санкции и ограничи оспорването на пълномощията на делегациите, а Комитетът на министрите тържествено увери министъра на външните работи Сергей Лавров, че Русия може да се върне в ПАСЕ.


И тук правилата бяха променени, защото Русия пропусна срока за определяне на делегация за 2019 г. А нищо не знаем за направени непублични отстъпки.


Каква е цената на успокояването?


Със заплаха да не платят вноските, руските власти постигнаха безспорна победа. Причините за въвеждане на санкциите през 2014 г. така и не са изчезнали, но санкции повече няма. Съветът на Европа получава вноски, които държавите членки така или иначе са длъжни да правят, но не получи от Русия нищо повече.


Това свидетелства за способността на функционерите в Страсбург да действат в съответствие с нормите и принципите на организацията, а по-точно - отсъствието на такава способност. И макар в Русия да сме се фокусирали върху отношенията със Съвета на Европа, не бива да изпускаме крайно слабата реакция от Страсбуруг на масовите арести на правозащитници в Азербайджан, докато страната бе председател на организацията, както и на репресиите в Турция, последвали потушаването на опита за преврат.


В Страсбург бяха произнесени много речи за това, че всички отстъпки се правят от евробюрократите, за да се запазят правата на руснаците да се обръщат към ЕСПЧ. Но и тук Москва има рационална стратегия за отслабване на съда, превръщайки го от регулатор на новите проблеми в сферата на правата на човека в счетоводител, оформящ изпълнителни листове за изплащане на обезщетения на жертвите на систематични нарушения на закона и конвенциите.


Русия изпраща на ЕСПЧ


в индустриални мащаби еднотипни дела за изтезания и разгонване на мирни демонстрации.


Съдът е принуден да пилее маса ресурси за обработка на жалбите за тежки и практически безспорни нарушения на правата на човека. Руските власти признават наличието на редица системни проблеми и дори на думи са готови да решат част от тях. Обсъжда се например премахване на клетките и стъклените "аквариуми" в залите за съдебни заседания. Това е необходимо, но не е достатъчно - на съдебните заседания трябва да се извършва правосъдие.


Лидерите след Втората световна война са създали Съвета на Европа, за да остават държавите свързани с правови норми, а европейските контролни органи да могат да принуждават държавите да ги спазват, дори ако вътре в тези държави се е установил консенсус за нуждата тези общи правила да бъдат нарушавани.


В началото на студената война западноевропейските правителства са се опасявали, че всяка страна може да стане социалистическа чрез избори или революции и един вътрешен механизъм за сдържане и противовес няма да успее да спре този процес. Тогава


със спасяването на демокрацията и правата на човека е трябвало да се заеме Съветът на Европа.


Когато в Гърция се установява диктатурата на полковниците, тя напуска организацията и се връща чак след възстановяването на демократичното управление. Важно е не членството в Съвета на Европа на всяка цена и само по себе си, важно е в името на какво е то. Свободни и справедливи избори, независим съд, компетентна полиция, хуманна система на затворите - това не може да бъде създадено с нареждане от Страсбург. В съвременната ситуация, когато не само в Русия, Турция и Азербайджан, но и в не кой знае колко по-малка степен в Полша и Унгария, заявяват, че отказват да следват общите и доброволно приети правила. Отделни правила се отхвърлят в Сърбия, Украйна, Литва, Грузия, Армения...


Неспособността държавите да бъдат принуждавани да ги спазват на европейски ниво свидетелства за една по-сериозна криза, поставяща под въпрос съществуването на Съвета на Европа като организация, основана на общи за всички юридически норми. Ако съветът не може своевременно и адекватно да реагира общоевропейските призиви за демокрация, върховенство на закона и защита на правата на човека, то руските вноски могат само да разкрасят постепенното угасване на тази организация.


Вместо да гори огън, се издига дим.


Авторът е ръководител на международната практика на правозащитната група "Агора". Той е с над 15-годишен опит във воденето на дела в Европейския съд за правата на човека и работа с други европейски и универсални механизми за защита правата на човека. Преди това е бил юридически директор на Правозащитния център "Мемориал", част от основаната още през 1987 г. организация за изследване на политическите репресии в СССР. Оригиналното заглавие на коментара му във "Ведомости" е "Какво означава завръщането на Русия в ПАСЕ".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Русия е прекалено мощна за да може някой да се базика с нея. Никой нищо не може да й направи. Вече колко години има санкции - и какво ? Нито на йота Русия не отстъпва. А Германия си върти бизнес с Русия.

 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Истината е тъжна - Путин се изпика върху чиновниците от ПАСЕ, а те го гледат миловидно и питат за още!

 3. 3 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Русия е прекалено мощна за да може някой да се базика с нея. Никой нищо не може да й направи. Вече колко години има санкции - и какво ? Нито на йота Русия не отстъпва. А Германия си върти бизнес с Русия.
  —цитат от коментар 1 на krf54523578


  Комрад, не знам колко мощна може да бъде една империя от Каменната ера, но не виждам как ще и стигнат парите хем даплащат на европейските чиновноци, хем на обезумели диктаторчета, хем на родните рубладжии...

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  Агора ,опит изследване на ПАСЕ, НПО "Мемориал" :) Кой плаща парите на този ВЕЛИК УЧЕН. Има една държава ,която системно следи и разрушава Европейски институции - САЩ. Какво точно мислят храненици на САЩ ,е без значение. Горната реч много ЗАСТЪПВА позицията на УКРАЙНА. След като те са в ПАСЕ , Украйна излиза...и ше гради политика с Полша ,Литва, Англия, САЩ...., тези които я подкрепиха. Украйна е срещу Германия ,Франция,Италия,Австрия ,Скандинавските страни ,Испания ,Гърция, Кипър....и други. Европа е време да ИЗГОНИ от държави системни ХУЛИГАНИ , като : Полша, Унгария, Украйна ( от равнищата до където е позволено) . Общ дом се прави с хора които се разбираш . Никой не харесва в ОБЩИЯТ блок системни скандалджии. Проблемът не е в ПАРИТЕ (Европа има достатъчно), а в организация в която се спори и гласува. ЛИБЕРАЛИЗМА не иска да се гласува. Това е..

 5. 5 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 964 Весело

  До коментар [#3] от "bez_ime2":

  ама кво неща са рублите а, обърнаха на 180г еврогеиците А и вече ония дето напуснаха Лита Естония Грузия и те взеха поединично да се връщат

  гошо
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  "Русия изпраща на ЕСПЧ
  в индустриални мащаби еднотипни дела за изтезания и разгонване на мирни демонстрации."

  Авторът подценява помощта която оказва ЕСПЧ на руската опозиция.
  От кого друг могат да получат подкрепа тези нещастни хора родени по времето на Путин. За другите хора извън Русия има пътища за спасяване от Путин. Всички други хора извън Русия имат възможност да се противопоставят на Путин чрез сила. Само за руските граждани няма надежда.

  подпис
 8. 8 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Истината е тъжна - Путин се изпика върху чиновниците от ПАСЕ, а те го гледат миловидно и питат за още!
  —цитат от коментар 2 на niakoi_si

  Хъм... Русия възстанови членството си, което не й носи абсолютно нищо, освен крайно съмнителното удоволствие да гледа как се дръпна л****то на бившите комунисти от бившия СССР и Полша. Обаче, за целта ще трябва да си плати, съвсем реалните вноски, от момента на замразяването. Мен ако питаш, европейското чиновничество добре ги извози, особено във финансов план. :)

 9. 9 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#3:"bez_ime2"][/quote]

  Защо не се запознаеш с това каква е територията на Русия и на целия ЕС, с това какви оръжия имат руснаците, с това какво стана с Наполеон и Хитлер и т.н. Не е зле да се запознаеш какви имена е дала Русия в области като литература, опера, наука и др. Световни имена. Добре е някога да говориш с руснаци и ще разбереш, че имат съвсем друг мироглед за света от твоя, а и на доста хора от други страни. Та в крайна сметка тяхната територия е около 17 млн. кв. км, а територията на целия ЕС е около 4.5 млн. кв. км. При това положение нали разбираш, че руснака никога няма да търпи някой да се базика с него и дори никога няма да гледа на останалите като равни на него. Територията и редица други фактори дават имперското самочувствие на руснаците. Имат огромни ресурси, от които Европа се нуждае. Така че Русия е нужна на Европа.
  Просташките изрази по адрес на Русия ни най-малко ще трогнат Русия.
  Вярвай ми, но е по-добре да си видиш циганската България какво представлява. А за Русия не се грижи.

 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 703 Неутрално

  От цялата история русийката е с минус 75 000 000 Евро. Понеже е много богата :)
  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/pyciya-planipa-da-izxapchi-55-miliapda-dolapa-ot-fonda-za-chepni-dni

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 60 Неутрално

  До коментар [#3] от "bez_ime2":

  Даже и на тролски фабрика плащала лошата Русия!

  От къде ви намират?
  Конкурс за тъпота ли държите или само се преструвате?

 12. 12 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 60 Неутрално

  До коментар [#10] от "EU defender":


  Ще ги вземат от данък Русия ,който продължавате да плащате.

 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#11] от "DD Ay":

  Ти ли днес си на смяна, руски троле? Вчерашният ударник нафраска 100 коментара в темата за катастофиралия самальот. Ти трябва да го надминеш.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 306 Разстроено

  Същината:
  "Но съкращаването на бюджета щеше силно да удари по бюрокрацията в Страсбург
  и за да успокои Русия в Страсбург предприеха сериозни и принципни отстъпки."
  "...една по-сериозна криза, поставяща под въпрос съществуването на Съвета на Европа като организация, основана на общи за всички юридически норми..."
  Авторът на практика доказва това, което отдавна бе видно с просто око: Заради свръхбюрократизиране и овладяване на структурите от левичарстващи псевдолиберални "правозащитници" Съветът на Европа отдавна не функционира ефективно, а ЕСПЧ е превърнат в псевдосъд, който погазва елементарни норми на правото, известни още от Рим. Например ЕСПЧ вече има трайна практика да погазва известният още от римското право принцип "никой не може да черпи права от своето противоправно поведение".
  И това е непоправимо, защото се създадоха цели прослойки, паразитиращи върху тези организации.
  Решението е само едно: Разпускане на Съвета на Европа и свързаните с него институции. И преучредяване като нова организация с изчистване на тлъстите слоеве бюрократи и левичарстващи псевдоюристи. Придружено със забрана на левичарстващите да упражняват професии, свързани с правото - именно заради последователното погазване на правни норми от тяхна страна.
  Това обаче няма да стане. Не и скоро, ако въобще някога стане. И причината е чисто политическа. Паразитите са част от "европейския истаблишмънт". Връзката е взаимна - те са негова рожба, но от друга страна "рожбата" възпроизвежда удобното за "истаблишмънта" политическо статукво. Крайната им цел на всичките вкупом е безметежно охолство с чужди пари, прикрито като загриженост за "права". И понеже са го постигнали, трудно ще им бъде отнето. Още повече - пак с наши пари водят изключително мощна пропагандна кампания срещу всеки опит за обективно и спокойно преразглеждане на фактическата ситуация.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Не знам какви предимства дава на Русия тази 'победа", постигната срещу заплащане, но много ми прилича на случая, когато някой не може да спечели вниманието на някоя жена и си плаща за "любов". Не е лицеприятно за тези, които взимат решенията в Страсбург, но и липсата на потентност и привлекателност на Русия също се проявява по доста неприятен начин.
  Но очевидно това е един от начините за постигане на успехи на международното поле - дрънкане на оръжие, превземане на по-слабите и плащане когато друго не върви.
  На това му се вика дипломация - но няма защо да се чудим, след като начело на руската дипломация е ченгето Лавров, а начело на Русия е ченгето Путин.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5100 Неутрално

  ПАСЕ вече трева пасе (и руски рубли)...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1639 Любопитно

  До коментар [#10] от "EU defender":

  Защо не го прочети преди да го постнеш

  Този фонд може да се ползва ако е над някакви си % от БВП. Битката е сега е дали да се купят ценни книжа на западни банки или да се инвестира в руската икономика икономиката

 18. 18 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 877 Неутрално

  От цялата история си пролича, че евробюрократът е един слабак (а на испански слаб е дебил), който може много да говори, но има ограничено поле на действие и е зависим от парите до такава степен, че е готов да жертва принципите си и правото в името на финансовата инжекция.

  С такива слаби изпълнители Европа ще е слаба!

  Не е никак чудно, че ЕС от 20 години не може да намери сили да откаже на Турция членство в ЕС въпреки явното й и съзнателно отдалечеване от критериите за членство.

  Евроорганизациите за съжаление са безкрайно далеч от мотото на най-великия български демократ: "Дела трябват, а не думи!"

  ГНУС!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2355 Любопитно

  Дори от тази критична към Русия статия се вижда двойният стандарт на ПАСЕ, когато чичинските главорези се обявяват за борци за свобода, а защитниците на Дотбас са разбира се терористи срещу "демокротичната" украинска влост! Нарушенията на човешките права в Турция и Азербайджан не се осъждат но затова пък Русия е назначена за вечният грешник!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  "Но съкращаването на бюджета щеше силно да удари по бюрокрацията в Страсбург "
  Значи затова беше цялата работа. А заслужаваше ли си.

 21. 21 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 885 Весело

  Истината за връщането на Русия в ПАСЕ е проста като гъбена чорба - Европа, в лицето на свой важен юридически орган, вижда истината относно причините за изключването на Русия от състава си. А тя е, че "Крим - наш" по волята на кримчани, а в Донбас ДНР и ЛНР се противопоставят с оръжие на експанзията на укропите по отношение правата на рускоговорящите. При това Русия помага там, но не е участник и това, след като не беше доказано обратното, се прие от Европата. Всичко останало е сума от празни приказки, укропски сълзи и сополи и вмирисан въздух под налягане, изпускан при напъните на Укропия да се промъкне в европейското съзнание като жертва!

  Малинчо
 22. 22 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Весело

  Плачи дете, баща ти е невинен..Напрао турбо лоши дни за джендърската глутница..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 23. 23 Профил на today
  today
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Такива организации се обезсмислят с участието на фашистки държави като Русия.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK