"Ти си нищо, народът е всичко!" Как Нюрнберг се справи с гигантските паметници на нацизма

"Ти си нищо, народът е всичко!" Как Нюрнберг се справи с гигантските паметници на нацизма

© museen.nuernberg.deТекстът е препечатан от "Свободна Европа".


Стотици паметници от времето на комунизма в България изглеждат оставени на случайността. Когато държавата не знае какво да прави с тях, подобен резултат изглежда напълно логичен. В Германия обаче има един град, който показва, че зад такова поведение се крие системна грешка. Градът е Нюрнберг - място на гигантски пространства на нацистката архитектура и един от най-интересните и парадоксални уроци на историята. Не на последно място, защото показва какви дълбоки следи оставя монументалното мислене на тоталитаризма.


Със своите цели 11 квадратни километра, но този гигантски мащаб човек го осъзнава единствено когато е там, нацисткият параден площад е най-голямото запазило се архитектурно наследство на националсоциализма. В него са включени някогашната арена "Леополд", конгресната зала, така наречената Голяма улица, неосъщественият, но планиран за изграждане немски стадион, огромното пространство за митинги "Цепелинфелд" и трибуната "Цепелин". Зад тях стои името на Алберт Шпеер, първият архитект на Третия райх.
Всеки, виждал архивни кадри от партийните конгреси по времето на хитлеристка Германия от 30-те години или пропагандните филми на Лени Рифенщал (например "Триумф на волята" от 1934 г.), ще разпознае веднага тези места. Нюрнберг и националсоциализмът са свързани толкова силно, че не могат да бъдат отделени един от друг.


Поради удобното му разположение в сърцето на Германия, поради превърналия се в любимо място за излети след преустрояването си североизточен парк Luitpoldhain, а и най-вече поради силната подкрепа за Хитлер на цялата местна общност, именно


Нюрнберг е избран за място на всенародните партийни конгреси и пропагандни паради


на националсоциалистическата партия. Те събират до един милион души и се провеждат всяка година от 1933 до 1938 г. именно на това място за инсценировка на народната мощ – "ти си нищо, народът е всичко" – както и демонстрации на култа към фюрера. Гигантските пропорции са така избрани, за да усилват именно това чувство на безпомощност и отдаденост на водача.


Най-забележителното и най-парадоксалното е, че първата изложба след края на войната се случва едва през 1985 г. Документационният център отваря врати през 2001 г. Но защо на Нюрнберг му трябва толкова много време, за да обърне внимание на това тоталитарно наследство?


Първите 20 години целият ареал потъва в забрава и е напълно изоставен. Части от него се използват за склад на американските войници. През този период много обекти и паметници са взривени, премахнати, оставени на съдбата. Това съвпада с икономическото възстановяване в цяла Германия, който е същевременно период на амнезия, забрава и опит да се игнорира случилото се.


Едва студентските бунтове в края на 60-те години слагат начало на промяна. През 1973 г. е променен баварският закон за защита на паметниците – под закрила са поставени и паметниците от времето на националсоциализма.


Чак след това градската управа започва да мисли какво да прави с мястото.


Първото решение за саниране на входната част на трибуната "Цепелин" - така наречената Златна зала, датира от 1983 г. Проблемите в търсенето на решения са не малко – трябва ли да се инвестират средства в поддържането и запазването на място, централно за една катастрофирала идеология? Но ако мястото се премахне и затвори, няма ли да доведе това до ненужна мистификация на тази идеология? Не е ли именно забравата и изоставянето най-доброто, което може да се случи на подобно натоварено с толкова пропаганда пространство?


Към всичко това се прибавя размерът – става дума за наистина гигантските 11 квадратни километра. Тяхното обхождане отнема повече от час. Всъщност чак до 2000 г., докогато се правят и отхвърлят няколко архитектурни конкурса, се допуска грешката да се мисли, че трябва да се намери единно и цялостно решение за бъдещето на мястото.


Днешният кмет на Нюрнберг сам признава, че именно това търсене на цялостно и единно решение е блокирало процеса дълго време. Едва когато се приема, че такова единно решение е невъзможно, че могат да се търсят частични, фрагментарни решения и че диалогът за функциите на различни части от ареала продължава и в него участват различни граждански организации и институции, се стига до началото на преосмисляне на мястото и реалното му отваряне към хората.


Именно това е големият урок на Нюрнберг –


животът в монументална тоталитарна среда оставя следи в мисленето


и една от тях е търсенето на монументални решения. Нещата трябва да бъдат решени глобално, цялостно, или-или. Да се види отстрани това, да се отдаде внимание на фрагмента и да признаеш, че решенията могат да бъдат само частични, временни, фрагментарни – е процес. В Нюрнберг той отнема над 40 години.
Днес документационният център със своята лека дървена конструкция, мислена именно като контраст с монументалната нацистка архитектура на Алберт Шпеер и постоянната си експозиция "Очарование и насилие – Нюрнберг и националсоциализмът", е един от най-добре курираните музеи в цяла Германия. Годишно тук идват около 250 хиляди души, половината – от чужбина. Място на диалог, където да се срещнат различни субективни гледни точки и всеки сам да се конфронтира с въпросите – как се чувствам в такова място, искам ли да се запази, или да го няма?


Между другото – последният въпрос продължава да предизвиква дебати. Именно защото поддържането на 11 квадратни километра изисква много пари. Тази година дебатът беше провокиран и от факелно нощно шествие на трибуната Цепелин от малка групичка неонацисти, проникнали в мястото именно поради слабата охрана, което беше разпространено в социалните мрежи. В момента мястото е интересно именно с това, че има грижа, охрана и информация. Но тя не е прекалена, рушенето продължава –


човек може да се движи сам между информацията какво се е случило и полуизоставеното и обрастващо с трева поле,


където някога са се събирали привържениците на Хитлер.


Има още два важни урока от Нюрнберг. Първо, реакцията на изоставяне и игнориране е нормална реакция след дълъг живот в монументална тоталитарна среда. Психологически това може да се обясни с желанието за бягство след катастрофа. Това е и част от торалитаризма вътре в нас - мисленето в категория "или-или", виждането на единствено полюсни и цялостни, тотални решения.


Второ, колко дълго ще продължи игнорирането зависи от това колко време е нужно на едно общество да израсне до разбирането, че няма друг избор освен да се ангажира с миналото си. И то така, че да включи максимален брой хора в неговото осмисляне. Изборът на наследниците на тоталитаризма не е дали се ангажират с миналото, а единствено как го правят, така че да остава място за всеки следващ да намери своята гледна точка.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Комунизмът победи нацизмът и затова има още паметници!

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Нека припомним и как са се справили в Берлин:

  https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/22/2365750_vlastite_v_berlin_ne_razreshavat_izravianeto_na/

  "Главата е била част от известна в миналото 19-метрова статуя на Ленин, основателя на Съветския съюз. Разрушена е през 1991 г., две години след падането на Берлинската стена. Разбита е на 129 части и след това е заровена в гора в покрайнините на града."

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Нека припомним как изглежда как изглежда Альоша в Берлин:

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Soviet_War_Memorial_ (Treptower_Park)
  Паметникът на съветския войн в берлинския Трептов парк вероятно е най-известният съветски военен паметник извън Русия.
  Представлява 12-метрова фигура на войник, стъпил върху останките от счупена свастика. Той държи момиченце, което е спасил (такива случаи наистина е имало) в едната си ръка и меч - в другата. Според първоначалния план на скулптора Евгени Вучетич той е трябвало да държи картечница, но Сталин предложил това да е меч.

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#3] от "DD Ay":

  И него ще го разбием на парчета и ще ги заровим. Както на Ленин.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  УВАЖЕНИЕ за Диана Иванова!
  Прекрасен текст!!!
  Гледай Нюрнберг, мисли за МОЧА!!!!!!!!

 6. 6 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В статията да не описват Краснии плошшад?

 7. 7 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1082 Любопитно

  Имайки предвид уклона на "Свободна Европа" напоследък, да четем ли горното писание като : "Абе, г'лейте там някак да запазите МОЧА..." ?

  А?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4856 Неутрално

  До коментар [#3] от "DD Ay":

  Паметниците от съветско време трябва да отидат там, където отиде Съветския Съюз (Нерушим)!

 9. 9 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":

  Иди се опитай да го боядисаш първо!

  Арабите те чакат в немския затвор...

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Все си мисля не може ли да се разкара някъде МОЧА.

 11. 11 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#1] от "DD Ay":

  Да,и затова ще ти пратим у родното мЕсто *моча*,да си го забиеш у нивата!

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4856 Весело

  До коментар [#1] от "DD Ay":Да,и затова ще ти пратим у родното мЕсто *моча*,да си го забиеш у нивата!
  —цитат от коментар 11 на tedif


  Той нива няма! В комуналка живее в мАсква! 🤣

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Е ми те в България самите комунисти се отрекоха и разрушиха паметниците си. Не само "чинията" на Бузлуджа. А например мавзолея след като самите те изнесоха мумията на Г.Д.,той стана абсолютно безсмислен е трябваше да се разруши.

 14. 14 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#11] от "tedif":

  МОЧА си стои добре в центъра на София!
  Супер място сте му избрали,всеки ден да си го гледате,русоробчета...

 15. 15 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#12] от "vassilun":


  Имам нива от дядо,ама не е в София!

  Имам тризонет в София,ама нямам барбекю още...

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#7] от "ТНТ":

  Четенето очевидно Ви се отдава лесно и това е похвално, с разбирането, обаче имате тежък проблем!!!

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#10] от "stedim":

  Може, има и Къде, но няма КОЙ!!!
  Няма кой да изпълни взето от Софийски общински съвет решение от 18.03.2003 г.!!!!!!!!!!!!!!!!

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Любопитно

  Най-забележителното и най-парадоксалното е, че първата изложба след края на войната се случва едва през 1985 г.
  ==$======
  Защо да е парадоксално..?
  Само след 5 години се чупи и берлинската стена. ....може би най големия паметник. ....
  До тогава тия паметници не пречили на никого....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  УВАЖЕНИЕ за Диана Иванова!Прекрасен текст!!!Гледай Нюрнберг, мисли за МОЧА!!!!!!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Пак някаква идеологическа либерастия до шия!

  Имайки предвид уклона на "Свободна Европа" напоследък, да четем ли горното писание като : "Абе, г'лейте там някак да запазите МОЧА..." ? А?
  —цитат от коментар 7 на ТНТ  Германицте най-добре си знаят, а како знаят? Знаят ,че това един град в който населението което не се е евакуирало е изтребено до крак с бомбардировки и камък върху камък не е останал! След войната всичко е строено от кота нула и Нюрнберг е нов и различен!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  Направете един референдум по темата !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1082 Весело

  До коментар [#16] от "selqnin":

  Прочитайки Вашият псевдоним "selqnin" на български език като "селянин", Ви заявявам следното:

  Проблемите на града, особено на големия град, се различават съществено от тези на селото, тъй че, както се казва в една българска поговорка: "Всяка жаба да си знае гьола!"

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 22. 22 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#17] от "selqnin":

  Отивай на Московска и протестирай!
  Какво чакаш?
  Докато седиш във форума само няма да стане,трябва действие!

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#19] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Либерастията , както "гейропа4 и производните им алкашки скодоумия е много стара и много вмирисана кремълска опорка!
  Звънете на пасоля немедлено за нова!!!!

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#21] от "ТНТ":

  Дори ние "на село" , въпреки, че не съм селяни и подхода ви показва просто и само социалният ви расизъм и предразсъдъци/ не само сме чували, но и практикуваме неща като урбанизъм!
  Жалко за неоснователно високото ви самочувствие!!!
  Егото е убиец на разума!!!

 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3805 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Има количествени натрупвания.
  Има и качество Мавзолей с тленни (но вечни) останки.

  Защото Комунизмът е супернацизм.
  Пример: Супернацията от нации СССР под ръчно управление на КПСС.
  Друг: Супернацията Китай под управление на ККП.

  В дъното е науката на Маркс и Энгелс от 1848 Комунистически манифест.
  За въоръжено сплотяване на пролетариат срещу непролетариат.

  В резултат, Обществото на Човешки Народи било избутано назад в историята чрез Втора световна война и възтържествувала Организация на Обединени Нации
  с КПСС, КПП, СС и др. Наци елементи вътре.

  Така устойчива и страшна е науката комунизъм.
  С Коминтерн I, Коминтерн II, Коминтерн III и нелегални Коминтерни,
  каквито след Победната Комунистическа ООНации
  просто станали излишни.

  А преди това, неудобни.

  През 1939 Коминтернът № III, оглавяван от КПСС,
  наел Антикоминтерна (имало такъв)
  като официален агресор разпалвач на Втората световна война.
  С обещания за вечна соц дружба и подялба на военннияи и следвоенен ред.

  В позиция на официален агресор, Антикоминтернът нямал шанс.
  Мобилизирали се почти всички Демократични народи и държави.

  И Коминтернът станал неудобен, особено след като на 22.6.1941 станало ясно,
  че разпад грози вечния вероломен соц пакт от 1939 КоминтернАнтикоминтерн.

  КПСС била пред риск да загуби любимите си Ленинград, Москва, и не по-малко любим Сталинград (изгубила ги, но много по-късно).

  Наложило се да търси демократични съюзници.
  Наложило се да отстъпва на военни фронтове и за сметка на свои политически
  чети от ЗКПЧета.
  Отрекла се от Коминтерна.

  Оттогава същият не съществува (официално).

  До коментар [#1] от "DD Ay":

  Комунизмът победи нацизмът и затова има още паметници!

 26. 26 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  савецките паметници не са изоставени, даже нови строят напоследък

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  А например мавзолея след като самите те изнесоха мумията на Г.Д.,той стана абсолютно безсмислен е трябваше да се разруши.
  ========
  Това е окултизъм. ....идващ чак от древен Египет. ....но сега ....в марксистката му форма. ....
  И Ататюрк е мумия .....но едни хора още немогат да се примирят ,че вече не е жив....
  По този начин се малтретира дадено общество. ....
  Употребата на мощите на едно тяло .....е допотопна и вредна практика за идните поколения. ....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#20] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Всички избори са референдум!
  СДС и неговите производни с пещерния си антикомунизъм бяха изритани на политическото бунище от избирателя!
  Отломките от политическата им катастрофа лижат рани по форуми,клубове и кафенета ,обсъждайки доброто старо време,когато времето беше тяхно ,добре захранвани от мастити спонсори.
  Паметниците си стоят ,мълчаливо и невъзмутимо...

 29. 29 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#7] от "ТНТ":Четенето очевидно Ви се отдава лесно и това е похвално, с разбирането, обаче имате тежък проблем!!!
  —цитат от коментар 16 на selqnin


  Абе ти що повтаряш едни и същи неща всеки път? Толкова ли си умствено немощен, че не можеш да измислиш нещо ново?

 30. 30 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#7] от "ТНТ":Четенето очевидно Ви се отдава лесно и това е похвално, с разбирането, обаче имате тежък проблем!!!
  —цитат от коментар 16 на selqnin


  Абе ти що повтаряш едни и същи неща всеки път? Толкова ли си умствено немощен, че не можеш да измислиш нещо ново?

 31. 31 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#28] от "DD Ay":

  а савецкия кенеф се успокои след разклащтането през 1989 и каймака на съветското общество изплува отново отгоре

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Мавзолеят сам по себе си е просто една гробница. В бивша Югославия също има и до днес мавзолей на Тито. Пита се защо комунистите в България заличиха мавзолея на Г.Д.? От какво ги е срам? Риторично питам.

 33. 33 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#31] от "Opportunity":

  Не знаех,че си кенефмайстор!

  Разкажи ми някоя друга история ,много са интересни...

 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#28] от "DD Ay":

  Хубаво е преди да се пише да се ЧЕТЕ!!!
  Приликата между избори и референдум е като приликата между стола и електрическият стол- ПОЧТИ същото е, но е доста Различно!!!

 35. 35 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#30] от "von_seeckt":


  Той и това не го е измислил той!
  Вероятно го плагиятства от някой друг форум...

 36. 36 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#29] от "von_seeckt":

  Когато се научите да пишете на "вие" не непознати и да бъдете достатъчно възпитан и любезен може би имате шанс да разберете колко сте обратното на "остър"!!!

 37. 37 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Имам страхотно решение за проблема с тези паметници. В двора на кремиковци има толкова много място, може да се направи един музей, всеки паметник се реди в едни карета и местим музея от Гемето там. После започва да се правят организирани екскурзии, първо безплатни за пенсионерите, които си пазят ДС картите и по 1лв за деца, на които да им се обяснява какво същинско зло е комунизма и как всъщност цялата мизерия, в която живеем е благодарение на него.

  Може да се направи 'стена на плача', където милеещи бабички могат да оставят цветя и да си пореват. А и някои хора от форума също..

  Даже може Путин да го плати, не мисля, че ще има против.

  Така ще очистим София, а защо не и повече градове от тая мизерия и грозотия и живота ще започне да върви на горе. Защото в момента тези паметници тегнат над хората с безпочвените си очаквания.

 38. 38 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#34] от "selqnin":

  Така е ,но и на електрическият стол може да се седи,а и на обикновен стол може да те удари тока,ако си миеш краката в леген с вода и някой си изтърве сушоара вътре!

  Та изборите показаха кой трябва да кара българския политически влак и това не са разбитите седесарски авари!
  Няма и нужда вече от референдум по темата,защото унищожаването на българското монументално изкуство,пък било то и тоталитарно приключи и не е в дневния ред на обществото!
  Ако не разбираш нещо от коментара с удоволствие ще ти помогна ,за да ти се изясни...

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#32] от "deaf":

  От миналото, разбира се. .....
  Този който чупи ,руши ,опожарява ,.....неща напомнящи миналото , е страхливец.....
  Страхуват се цели държави. ....а не само общества. ...
  Дано се сещаш ....понеже няма да ги спомена.....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#35] от "DD Ay":

  Убеден съм, че това "изключително проницателно съждение" е породено от собственият ви опит!
  Жалък сте!

 41. 41 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#38] от "DD Ay":

  Може ли смирено да попитам КОЙ Ви е упълномощил да"говорите" от името на "обществото" и да съобщавате приоритетите на дневният му ред?!?!?!

 42. 42 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#29] от "von_seeckt":Когато се научите да пишете на "вие" не непознати и да бъдете достатъчно възпитан и любезен може би имате шанс да разберете колко сте обратното на "остър"!!!
  —цитат от коментар 36 на selqnin


  Селски, с този си пост направо блесна. Мухахаааа....

 43. 43 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#37] от "Петърчо":

  Добре ,ние нали искаме да сме като западните държави?

  Защо да си създаваме проблеми ,а да не ги поддържаме, както те правят?

 44. 44 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#10] от "stedim":Може, има и Къде, но няма КОЙ!!!Няма кой да изпълни взето от Софийски общински съвет решение от 18.03.2003 г.!!!!!!!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 17 на selqnin


  Как да няма Кой? Бат' Бойко, он ни е пръв демократ и пръв европеец. Он че го мане.

 45. 45 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#42] от "von_seeckt":

  Със "селски" можете да се обръщате към останалите старшини от Милицията, с които се събирате на ментак и обсъждате величието на джуджето!!!

 46. 46 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#41] от "selqnin":

  Виж колко съм проницателен-предвидих,че ще имаш проблеми с разбирането!

  Това се казва мнение ,базирано на наблюденията ми върху политическия живот в България.
  Хайли лайкли е така,панимайш?

 47. 47 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#46] от "DD Ay":

  На сАвеЦки говоря с кучето си , само когато е направило беля и му се карам!!!!
  Иначе сте проницателен колкото гранитно паве!!!

 48. 48 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#40] от "selqnin":

  Виж,хората обикновено изглеждат най-смешни ,когато се мъчат да изглеждат като нещо ,което не са!
  Просто спри да се правиш на умен и възпитан,бъди какъвто си естествен...

 49. 49 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  До коментар [#44] от "jony":

  Решението на Софийската община за преместване на МОЧА е спряно за изпълнение от правителството.

 50. 50 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#47] от "selqnin":

  Това куче е по-умно от теб,щом знае толкова много езици!
  Каква порода е?

 51. 51 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#49] от "deaf":

  Правилно!

 52. 52 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#50] от "DD Ay":

  Името на породата е вдъхновено и инспирирано от Вас и се казва "Отвращавам се от рубладжии в Отечеството"!!!

 53. 53 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  Аз викам от паметниците на комунизма да се направят писуари, а от бузлуджанския чайник-тоалетна, за да може човек да пикае на комунизма а на Бузлуджа да му се из..ре на високо!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 54. 54 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#48] от "DD Ay":

  "Умните"си съвети можете да подпъхнете в отверстието, което се намира южно от продължението на гърба Ви!
  Неприятна вечер Ви желая, неуважаеми!!!

 55. 55 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#52] от "selqnin":

  Знаех си,че си лъжец ,защото такава порода няма!

 56. 56 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#54] от "selqnin":


  Това ти обяснявах и аз,да се държиш ,такъв какъвто си!

 57. 57 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#33] от "DD Ay":

  В Русия 25% нямат собствен кенеф и ползват общ :) или ходят в тундрата

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 58. 58 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#57] от "Opportunity":

  Вярвам ти,явно си добър кенефмайстор и си разбираш от работата!

  В кой град на Русия работиш?
  Колко ти плащат?

 59. 59 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  С тролове с никове на два дена няма смисъл да се спори. Те са платени. Профилирани са като:
  1. Червени, комунистически чугуни.
  2. "Православни" (в кавички е, защото колкото и да иматират,ч е са православни комунистите са антихристи).
  3. Защитават винаги тези спуснати от партията (БКП), Кутев, Шеломов, Решетников.

 60. 60 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Сега комунистите ще се развикат "ама защо рушите историята".

 61. 61 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#58] от "DD Ay":

  https://www.indexmundi.com/facts/russia/indicator/SH.STA.ACSN

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 62. 62 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#61] от "Opportunity":

  Разкажи ...

 63. 63 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Аз викам от паметниците на комунизма да се направят писуари, а от бузлуджанския чайник-тоалетна, за да може човек да пикае на комунизма а на Бузлуджа да му се из..ре на високо!
  —цитат от коментар 53 на lz2


  Около 3-4 години мавзолеят на Георги Димитров изпълняваше функциите на писоар. Официално беше отворена тоалетната , на която са се облекчавали ТЖ и членовете на Политбюро , по време на манифестации. Намираше се веднага вляво от централния вход ,на който навремето стоеше почетната стража , минаваше се по един коридор и на дъното беше тоалетната. Няколко пъти съм я ползвал и ми е било интересно да пикая на автентичното клозетно седало , на което е клечил ПС на ЦК на БКП и Пр. на МС на НРБ другаря ТЖ.
  Като разрушаваха мавзолея ми беше жал, че унищожават най-луксозната тоалетна на пъпа на София.

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Има нещо унизително в тези многобройни съветски паметници. Да строиш паметници на своите окупатори, грабители ,разрушители и убийци е неуважение към родината ти, народа ти и историята ти.

 65. 65 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#37] от "Петърчо":Добре ,ние нали искаме да сме като западните държави?Защо да си създаваме проблеми ,а да не ги поддържаме, както те правят?
  —цитат от коментар 43 на DD Ay


  Проблема с тези паметници е че не символизират красив и достоен живот. Симовлизират убийства, мъчения, конц-лагери, затвори, празни магазини, опашки за елементарни стоки, режим на тока, режим на водата, липса на човешки права, затворено общество, ДС (където дори двама съпрузи са се докладвали един друг), цели семейства са затваряни, заради грешно изказване или неодобрение на партията от ЕДИН човек от семейството...

  И всичко това на контраста на партийците, които са се къпали в лукс, западни стоки, свободи, храни и тн.. Всеки, който днес защитава соца тогава е живял добре, заради партийната линия, а след соца му се е наложило да работи и да живее в конкурентна среда, а това е тегаво.

  Сравнението със западните държави е неуместно, защото 1) те са по-близо до белите страни, по-бързо са се оттърсили от комуницма и са пораснали вътрешно. 2) в България още живеем под ботуша на Русия (нелогични атомни централи се строят, скъп газ, държавни служители, които са си продали гъза на руснаците и още стотици примери). 3) Този народ е научен да е послушен, да е с наведена глава, да не си позволява да протестира, да го шибат през лицето, да търпи унижение...

  Да продължавам ли?

 66. 66 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#65] от "Петърчо":
  Продължавай ,ако искаш,но всичко ,което описваш не обяснява защо западните държави да могат,а ние да не можем да имаме цивилизовано отношение към паметниците.

  Ако всичко,които описвате,че ни пречи това означава,че повтаряте или искате да извършите отново всичко ,което осъждате,че други са правили неправилно!

  А съвременната политика както но и тя се вплете в паметници от минали времена също е непонятно!


 67. 67 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#65] от "Петърчо":Продължавай ,ако искаш,но всичко ,което описваш не обяснява защо западните държави да могат,а ние да не можем да имаме цивилизовано отношение към паметниците.Ако всичко,които описвате,че ни пречи това означава,че повтаряте или искате да извършите отново всичко ,което осъждате,че други са правили неправилно!А съвременната политика както но и тя се вплете в паметници от минали времена също е непонятно!
  —цитат от коментар 66 на DD Ay


  Не се разбрахме. Аз не искам да се счупят паметниците и да се заровят. Искам да се преместят на едно общо място - музей, където мога да заведа детето си един ден и да му покажа, за да знае и да не повтаря грешките от миналото.

  То и Хитлер е част от историята на Германия, ама колко паметника има на армията му и на него самия? Или сега няма да има общо между двете?

 68. 68 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#34] от "selqnin":Така е ,но и на електрическият стол може да се седи,а и на обикновен стол може да те удари тока,ако си миеш краката в леген с вода и някой си изтърве сушоара вътре!Та изборите показаха кой трябва да кара българския политически влак и това не са разбитите седесарски авари!Няма и нужда вече от референдум по темата,защото унищожаването на българското монументално изкуство,пък било то и тоталитарно приключи и не е в дневния ред на обществото!Ако не разбираш нещо от коментара с удоволствие ще ти помогна ,за да ти се изясни...
  —цитат от коментар 38 на DD Ay


  Другарке, кое е това "монументално изкуство" бе? Боклуците на социализма изкуство ли наричаш? Грозотии като мавзолея и петохуйника пред НДК какво изкуство са? Да не говорим за МОЧА и Альоша - идиотски творения.

 69. 69 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#68] от "bez_ime2":

  Въпрос на вкус !

  Аз не си падам по нежните ЛГБТИ склуптури,а по-мощните като Съветския съюз паметници с яки мъжаги по тях!

 70. 70 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#67] от "Петърчо":

  По-добре да не правим национални трагедии от няколко паметника и да не буним и разделяме народа!
  Най-лесното и цивилизовано решение е да си останат където са си!
  Така са направили много по-културни и богати народи от нас,нека следваме примера им.

 71. 71 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#68] от "bez_ime2":Въпрос на вкус !Аз не си падам по нежните ЛГБТИ склуптури,а по-мощните като Съветския съюз паметници с яки мъжаги по тях!
  —цитат от коментар 69 на DD Ay


  Пробвай се в някой порносайт тогава...

 72. 72 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2876 Весело

  До коментар [#69] от "DD Ay":

  савецкия концлагер спонтанно се разпадна, много мощно.

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 73. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3805 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не е.
  Мавзолеите сохраняват басамирани мумии.
  За радост на хиляди человечески генерации.

  Ти инспектира ли лично вътре "мавзолея" на Тито?
  Или разнасяш слух глух?

  Питаш "риторично", но те мъчи носталгия и слаба вера.
  Повервал си, че другари комунисти са способни на антимавзолейска вандалщина.

  До коментар [#32] от "deaf":
  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Мавзолеят сам по себе си е просто една гробница.

  В бивша Югославия също има и до днес мавзолей на Тито.

  Пита се защо комунистите в България заличиха мавзолея на Г.Д.?
  От какво ги е срам?

  Риторично питам.

 74. 74 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  Ле-ееко да препликираме написаното. Германците изобщо не са се отказали от (според авторката) "монументалното мислене на тоталитаризма". Парадоксално, нацистката сграда на днешното министерство на финансите в Берлин...

  https://on.ft.com/2IYfK4p

  ... изглежда като ренесансов шедьовър в сравнение с новопостроената централа на разузнавателната служба BND пак в Берлин....

  https://bit.ly/2IUdlHM

 75. 75 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2962 Неутрално
 76. 76 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2962 Неутрално
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До 19:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"...Германицте най-добре си знаят, а како знаят? Знаят ,че това един град в който населението което не се е евакуирало е изтребено до крак с бомбардировки и камък върху камък не е останал! След войната всичко е строено от кота нула и Нюрнберг е нов и различен!..."

  Дрезден

 79. 79 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До 69:"DD Ay"....Въпрос на вкус !Аз не си падам по нежните ЛГБТИ склуптури,а по-мощните като Съветския съюз паметници с яки мъжаги по тях!..."

  Ти да не си джендър?

 80. 80 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 644 Неутрално

  А Путин тем временем страдает паранойей в терминальной стадии. На ужине G-20 все президенты пили из обычной посуды, которую им принесли. Путин был единственным президентом, который припёрся на ужин со своей посудой (кружкой и термосом). Этот карлик действительно думает, что если он может травить людей "новичком", диоксином и полонием, то и все остальные будут поступать так же.
  ОтветитьВетвь дискуссииLink

 81. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  До коментар [#28] от "DD Ay":а савецкия кенеф се успокои след разклащтането през 1989 и каймака на съветското общество изплува отново отгоре
  —цитат от коментар 31 на Opportunity


  Затова се разсмърдя напоследък толкова на вкиснало и мухъл!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK