Защо българите са бедни

Работници

© Юлия Лазарова

РаботнициТрийсет години след края на социализма и 12 години след влизането в ЕС въпросът за бедността сред българите остава един от основните сред обществото и политическия елит. Не случайно темата не спира да бъде част от предизборни дебати и граждански инициативи. Ако на сравнително ниво бедността сред обществото е по-малка, отколкото през 90-те години, то негативната тенденция страната да бъде първенец по този показател остава и до днес.


Един от най-силните разкази за произхода на бедността
е историческото наследство на социализма


Голяма част от бившите социалистически държави са днес в редицата на тези с най-голяма бедност, което до известна степен потвърждава този разказ. Само че историческите данни от периода на късния социализъм и началото на прехода показват по-различна картина. В цяла Източна Европа страните преминават през увеличаване на бедността по време на първите години на 90-те, когато икономическата трансформация води до голямо понижаване на доходите на хората и безработица. При някои страни увеличението на бедността е минимално като Хърватия (от липсваща до 2.23% през 2000 г.) и част от Вишеградската четворка, а при други наподобява социална катастрофа. В групата на вторите влизат както "изоставащите" България и Румъния, така и някои от отличниците на шоковата терапия като Естония, Латвия, Литва, но и държави с проблематична или липсваща демократизация като Молдова, Беларус и Русия.
В този смисъл връзка между историческото наследство и бедността съществува дотолкова, че периодът на голяма трансформация в началото на 90-те години е важен момент за институционални решения във вътрешната политика и икономика, които водят до увеличаване или намаляване на социалните щети в страните в преход. България е от тези, в които социалните щети са едни от най-продължителните и най-големи, в другия край са държави като Словения с отличаващ се плавен преход към пазарна икономика и бърза консолидация на демокрацията.


Друг влиятелен разказ за бедността
е връзката със степента на икономическо развитие


Ако направим сравнение на базата на всички европейски държави, ще се отличи до известна степен силна взаимовръзка между нарастване на БВП (един от най-често използваните индикатори за икономическо развитие) и бедността. Колкото по-богата е една държава, толкова по-малък процент са бедните, и обратното. България тук отново е в позиция на догонващ. Близки исторически и географски държави като Словения, Словакия, Чехия и Хърватия отдавна са ни изпреварили по този показател. Като разгледаме развитието на този показател исторически, ще се открои следната тенденция - изоставането на България е свързано с проблемите в икономиката в края на 80-те години, откогато започва спадът на БВП и рязкото му и продължително понижаване през 90-те години. По данни на проекта "Мадисън" нивата на БВП в България от 1989 г. са достигнати едва 14 години по-късно. Но България не е изключение. Същата тенденция се наблюдава в голяма част от другите източноевропейски държави. Нивата на БВП от 1989 г. са достигнати над 10 години по-късно в почти всяка една от тях, в това число Чехия, Хърватия, балтийските републики, Сърбия, Македония, Словакия.


Трети влиятелен разказ
е за положителното влияние на външните инвестиции


Това е фактор, който често бива употребяван в България за обяснения на икономическото развитие и наличието на бедност. Счита се, че колкото повече инвестиции идват в България, толкова по-малка ще бъде бедността и безработицата. Вероятно този аргумент е вследствие на очакването, че това ще подобри бизнес средата, ще увеличи конкуренцията, а с това и заплащането ще се подобри. Само че голямата картина е по-различна. Ако направим сравнителен анализ на външните инвестиции като процент от БВП във всяка европейска страна, ще открием, че няма връзка между големината на инвестициите и процента бедни хора. Ако търсим някаква тенденция, тя е дори обратната. България е една от страните, в които големината на външните инвестиции е над 70% от БВП, докато държави като Италия, Германия, Франция, Финландия, Дания и т.н. са в групата на държавите с под 50% външни инвестиции.


Четвъртият разказ е сравнително непопулярен в България,
той свързва бедността с ролята на социалната държава и преразпределението на благата


Смята се, че един от основните фактори за намаляването на бедността е увеличаването на средствата за социална защита. По този показател България заедно с други източноевропейски държави е в групата на държавите, които отделят най-малко за социална защита - под 15%. В голяма част от случаите това са държави с голям процент на бедни. В другия край са скандинавските държави, Франция и Австрия, които отделят над 20% за социална защита и в същото време са с малки нива на бедност - под 10%.


Втори измерител по ролята на този показател е да проверим доколко бедността намалява процентно след социалните плащания - така в една държава може преди социалните плащания бедността да е голяма, а след тях - да намалява драстично. По данни на Евростат ролята на социалните плащания за намаляването на бедността се равнява на близо 34% средно за Европа. Т.е. заради социалното подпомагане 34% от населението в Европа излиза от категорията "бедни". България е в дъното на тази класация като една от страните, в които бедността не намалява драстично, а едва с между 20% и 25%. Лидерите по този показател са отново скандинавските страни, но също така Унгария, Чехия и Словения.


Трети измерител на ролята на социалната държава е доколко неравенството върви ръка за ръка с бедността. Често се твърди, че напредването на най-богатите води след себе си до подобряване на положението на най-бедните. По тази логика бихме очаквали, че ако в една страна съществува голямо неравенство заради голямото богатство на най-заможните 1% и голямата разлика в доходите им с тези в дъното, това не би било свързано с нарастване на процента на бедни, а на обратната тенденция - към тяхното намаляване. Действителността обаче е по-различна. Колкото по-голямо е неравенството в една страна, толкова по-голям е процентът на бедни хора - кое е първопричината е въпрос на подход, но е факт, че силна връзка съществува и тя в сравнение с останалите фактори е най-силна. В групата на водачите по неравенство и бедност влизат България, Румъния, Латвия, Гърция, Кипър и Литва. В другия край са скандинавските страни, Белгия, Холандия, Чехия, Словакия и Словения.


От всичко показано дотук изглежда, че ако има воля за решаване на проблема с бедността, това неминуемо преминава през сериозно осмисляне на първопричините за появата и поддържането на високи нива на бедност. Ако съдим по други европейски държави, намиращи се както в Северна Европа, така и в Централна, но и Източна, решенията трябва да включват увеличаване на ефекта на социалните плащания, намаляване на икономическите неравенства (въвеждане на минимален необлагаем минимум и прогресивно данъчно облагане например) и развиване на силна икономика в страната, а не икономика, разчитаща основно на външни инвестиции. Нещо повече, както видяхме, в групата на страните с малка бедност и силни икономики присъстват бивши социалистически държави. Така че е време да се забрави вечното оправдание, че "соцът" е виновен, и да започнем да говорим сериозно за капитализъм и демокрация.


Ивайло Динев е докторант по политически науки в Скуола Супериоре Санта'Анна (Пиза). Бил е гост учен в Центъра по изследвания на Югоизточна Европа в Грац и е преподавал във Флорентинския университет.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (244)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  "Защо българите са бедни?"

  Защото са осемдест процента.....

 2. 2 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Защото много ги крадат! Вече цели 30 години

 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То е повече от ясно!
  ТЕ са виновни!
  На българина винаги са му виновни ТЕ,но той никога за нищо не е виновен!
  ТЕ са комунистите,фашистите,империалистите.....,и за всичко друго за което се сетите!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Защото много ги крадат! Вече цели 30 години
  —цитат от коментар 2 на uhl23528019


  Много ясно!

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Бедни са в мислите си и в духа си.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Несриозна статия, несериозни коментари. Защо са бедни българите се вижда от снимката: трудът им е нископроизводителен, често ръчен. Нито социализмът, нито липсата на прогресивно подоходно облагане са виновни за това.

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6044 Неутрално

  До коментар [#6] от "john_3volta":

  На снимката виждам добре охранени екземпляри с наднормено тегло.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  Бедни били българите?! След всичко което са преживяли: национална конфискация, комунистическо управление 45 години, няколко фалита, вкл. банкови, деноминация на спестяванията им, и без да говорим за стотиците милиарди корупция, стотици милиарди загубени по приватизацията, и въпреки това притежава недвижима собственост, в това число къщи, апартаменти, земя, в едни от най-високите проценти в света - 98% смело може да се каже, че българина е един от най-богатите хора на света...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  Щото на българските комунисти всичко което правят е калпаво. И социализмът им беше калпав и капитализма който сега градят също е калпав.

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3546 Весело

  Може да сме бедни, ама политиците ни са богати. Образовани, четящи книги, говорещи много езици, та ще се гордеем с тях. 🤣

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  за щастие обаче има поне един добър и честен олигарх ,но по страшно от бедността на българина е лошия Цацаров който иска върне на държавата честно получените подаръци.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Хубав анализ, само че авторът срамежливо пропуска да спомене два много важни, да не кажа основни фактора:
  1. Приватизацията, по-точно начинът, по които бе направена у нас и в другите бивши соцстрани.
  "Там", за разлика от "тук", приватизацията беше основно "касова" (срещу реални пари) и активите бяха продадени на сериозни западни инвеститори. "Тук" активите бяха подарени на десари и "бивши" комунисти (напи и руски) + международни аферисти
  2. Лустрацията, която тук не се направи. След като получи властта през 1997 г., другарят Костов каза "Законът за лустрацията е закъснял и не решава проблемите на деня"

  Българите са бедни, защото българските комунисти са богати.
  Благодарим ти за което, другарю Костов!

  Знанието е сила, информацията - власт
 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  Бедни са в мислите си и в духа си.
  —цитат от коментар 5 на DDR


  Непосилен е данъкът Русия , който българите плащат благодарение на продажните политици , които избират , за да обслужват чужди интереси в ущърб на българските. Българите не си знаят интересите , защото не могат да се ориентират кои са му душманите и кои приятелите.

 14. 14 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  И от стрес се напълнява, защото метаболитните процеси в организма не функционират, когато човек не се храни качествено и редовно!

 15. 15 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf":


  Стандартите в другите държави и в нслата са доста различни. Какво имам предвид? Ако на запад е нещо нормално да живееш на квартира то е защото минималната работна заплата ти позволява това. А тук българина живее или в старо жилище по наследство останало му от неговите родители, или е изтеглил ипотека(заем) за да си плаща сигурността за цял живот.

 16. 16 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Сосиализъм и богатство нема как да стане. Се още сме с сосиалистически трудови взаимоотношения, ако може така да са изразя. Началството гледа как да юрка другите, а самото то да скатава и краде. Почти секи е тъп на гъдулка, завистлив и злобен по комунистически. Успеват само връзкарите. Сичко това, а и много други факторе дават тази картинка.

 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Бедни били българите?! След всичко което са преживяли: национална конфискация, комунистическо управление 45 години, няколко фалита, вкл. банкови, деноминация на спестяванията им, и без да говорим за стотиците милиарди корупция, стотици милиарди загубени по приватизацията, и въпреки това притежава недвижима собственост, в това число къщи, апартаменти, земя, в едни от най-високите проценти в света - 98% смело може да се каже, че българина е един от най-богатите хора на света...
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf


  Статистиката за притежателите на жилища е изкривена.В България е характерно в едно жилище да живеят няколко поколения-според данните 40 процента от българските граждани живеят в пренаселени домакинства.Освен това има много жилища по села и малки градчета,които са необитаеми и не са кой знае какъв актив при продажба.

 18. 18 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Любопитно

  До коментар [#16] от "anonim440":


  Е да де, ама нали вече десет години няма социализъм и ни управляват други?
  Тогава?

 19. 19 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#18] от "uhl23528019":

  Е защо 10 г.? Нали вече 30 г.?
  Въпросът е доколко има промени.

 20. 20 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Икономиката-калпава, образованието-неефективно,неадекватно на нуждите на пазара и бъка от корупция,здравеопазването-да го ожалиш,пълна каша която се разбърква при всяка смяна на министъра му,а съдебната система.... КОЙ НЕ Е ЧУВАЛ ЗА НЕЯ?....

 21. 21 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#19] от "anonim440":


  Защото в тези 30 ни управляваха и комунистите

 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "въвеждане на минимален необлагаем минимум и прогресивно данъчно облагане например"

  - Между редовете все едно слушам госпожа Лъжа... Воплите за по-големи социални плащания втръснаха и са неадекватни. Време е другарите левичари да се замислят за отношението на масата към средствата за производство. Ако по "дясно" се разбира основно мнозинство от мажоритарни собственици на относително дребен бизнес, то няма нищо по-естествено "левите" да се стремят към мнозинство от миноритарни собственици на едър бизнес. Ако го правят нито необлагаемият минимум ще им пречи, нито плоското облагане на доходите. Да, ама не. Каолин Техноимпексов си пази своето, но иска да е и на общата трапеза на държавата.

  - Извадете статистика за обобществяването при собствеността върху средствата за производство, другари левичари. Да, сравнете Германия примерно и България.
  Само дето не ви стиска...

 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4363 Неутрално


  ДАНЪКЪТ РУСИЯ

  МИЛИАРДИ ДОЛАРИ и ЕВРО СЕ ИЗТОЧВАТ

  В ПОСОКА РУСИЯ и тукашната й ПРИСЛУГА

  Няма как ДА ИЗТОЧВАШ МИЛИАРДИ ОТ БЪЛГАРИТЕ

  и да искаш те да не са БЕДНИ

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Филип Димитров:
  "Тези, които търсеха да спечелят много пари от старата комунистическа икономика, дадоха възможност на практика на мафията да се развие, защото това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.“
  https://dariknews.bg/novini/interviu/filip-dimitrov-ako-doktrinata-e-qsna-vinagi-ima-koj-da-poeme-shtafetata-natatyk-260139

  "Кр. Станчев: Фалитите на соца се крият от учениците, за да не ги насочат към причините за изоставането на доходите ни
  Децата ще разберат, че тогавашното управление е взимало заеми, за да удържа властта и привилегиите си..."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/krasen-stanchev

  Сбърканата приватизация и липсата на лустрация у нас са мярка за силата на БКП и ДС. Затова според Огнян Минчев "Българският президент стана водеща фигура в черния руски ПР срещу сделката за Ф-16" - https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/ognyan-minchev-balgarskiyat-prezident-stana-vodeshta-figura-v-cherniya-ruski-pr-sreshtu-sdelkata-za-f-16

 25. 25 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Прочетете отново Ботев, Славейков, Вазов, Страшимиров и някои пътеписи на известни чуждоземци и си спомнете за чипа.

 26. 26 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 901 Весело

  Защото добрите олигарси не са на власт. И Ристю и Лозю да царуват в съдебната система като мъдри султан и велик везир а Ръдан гръмовержец да уволнява фашистите заклеймени в огнените антрефилета на пророк Генчо.

  Е те тогава те секи ше пачкоса богато!

  Facing Worlds
 27. 27 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Алеко ако можеше днес да види какво става щеше да се хване за главата. Защото Бай Ганьо си е тук, но вече деградирал от комунистическите 45 г. и вече заприличал на дявола, толкова е лукав, злобен, гаден, завистлив, подъл, глупав.

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  До коментар [#12] от "pag":
  "Българите са бедни, защото българските комунисти са богати.
  Благодарим ти за което, другарю Костов!"

  Браво , бе! Костов бил виновен за българската бедност.
  Българите са бедни , защото 80% от тях са като теб.

 29. 29 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  за щастие обаче има поне един добър и честен олигарх ,но по страшно от бедността на българина е лошия Цацаров който иска върне на държавата честно получените подаръци.
  —цитат от коментар 11 на дерибеев


  Дерибеев, какво казваш щял да върне Цацата?

 30. 30 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#26] от "Saint of Me":

  Това е система! Който и да влезе във властта и управлението веднага идеите му се опорочават.
  Забелязва се една тенденция. В началото всички тръгват с идеята да подобрят живота и стандарта на обикновения човек, но след по-малко от един мандат сякаш са получили амнезия и не знаят за какво ги е избрал народа.

 31. 31 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Който подкрепи автора, ще получи +. Който не подкрепи,-. Аз само ще кажа, че това е поредната тумбалалайка.

 32. 32 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  До коментар [#21] от "uhl23528019":

  До коментар [#19] от "anonim440":Защото в тези 30 ни управляваха САМО комунистите
  —цитат от коментар 21 на uhl23528019


  Ето затова няма лустрация, няма капитализъм, няма пазар, няма икономика, няма държава. Защото да си боядисаш червената лада (взета като привилегия на партиен секретар), синя и да си я караш по старому (работата, не ладата) - не те прави нито демократ, нито капиталист. Реват някои хора за онова време - а като се огледат - то същото, даже по-добре, че днешните комунисти също много крадат; но поне няма лагери, затвори и "народни врагове" .

 33. 33 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 118 Неутрално

  след като ДРАГАЛЕВСКИЯ МАВЪР ,
  окраде и разпродаде БЪЛГАРИЯ ,
  за жълти стотинки ,
  за ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК не остана НИЩО ! ! !

  Every little helps
 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Весело

  Ако се отчитаха реалните доходи, например на зъболекари, лекари, автомонтьори, майстори в различни области на строителството, зеленчукопроизводители, скритите доходи на учителите от стотиците хиляди предадени от тях частни уроци, от получени наеми, особено в туризма и т. н., резултатите щяха да бъдат доста по-различни...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Българите не сме бедни! Никога ама никога България и българите не сме били по-богата. Факт. А що не сме богати като германците скоро ще станем. Ние имаме дадености топла природа и топло море, които германците нямат. Така, че сиромахилството не върви.

 36. 36 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  след като ДРАГАЛЕВСКИЯ МАВЪР , окраде и разпродаде БЪЛГАРИЯ , за жълти стотинки , за ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК не остана НИЩО ! ! !
  —цитат от коментар 33 на Шопов


  На всички дебили им е виновен Костов...

 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  До коментар [#18] от "uhl23528019":Е защо 10 г.? Нали вече 30 г.?Въпросът е доколко има промени.
  —цитат от коментар 19 на anonim440


  За тези 30 години единствени промени в посока въвеждане на пазарните механизми в икономиката , които са в основата на стопанския растеж , бяха направени от Костов. 80% от българите никога няма да разберат това. Ако Костов беше останал поне още един мандат премиер на страната , България щеше да е на нивото на днешна Унгария или Чехия. Вместо това тези прословути 80% от българите го обвиняват , че едва ли не той е виновен за бедността им.

 38. 38 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#37] от "tacheaux":


  Има нещо вярно и тук. Но не можеш да отречеш че по времето на Костов се случи най-престъпната приватизация с прословутите РМД-та и компенсаторки...

 39. 39 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#30] от "uhl23528019":

  Абе то ако човек разчита на политиците да му оправят живота е обречен на непрестанни разочарования.

  Задачата на политиците и всичките там институции е да поддържат сравнително изравнен терен така че почитаемото народонаселение да има ВЪЗМОЖНОСТИ да си гони всеки неговото щастие без да прегазва другите правещи същото.

  Самото пътешествие към дестинация щастие НИКОЙ не може да го направи вместо съответната човеколеглохраноединица. Това е положението :)

  Facing Worlds
 40. 40 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#37] от "tacheaux":

  Никой не обвинява никой политик бре. Тези, които работим не чакаме на държавата. Ние даваме данъци. Значи Костов, царят и така нататък до днес ползват това, което им дадем. Тази година Държавата ще получи 45 милиарда лева. Невиждана сума. Самолети ще купи, Борисов денонощно да джитйа с джипката пак ще имаме излишък в бюджета декември. Щото Държавата харчи бавно

 41. 41 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Не бих казал бедени. 🤔
  Ако сравним Русия и България със средното ниво на благосъстояние на гражданите и на градове и села, Русия изглежда много по-зле. Повярвайте ми, имам възможност да сравня.)

  "Чуждестранен агент"
 42. 42 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#35] от "Да вярваме на истината":


  Топлата природа и топлото море не те топлят когато няма добре работеща съдебна система. Нима не знаеш рекетьорите какво правиха по топлото море?

 43. 43 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#39] от "Saint of Me":


  Така е,но ...само донякъде..

 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  До коментар [#24] от "plebs":
  "Филип Димитров:
  "Тези, които търсеха да спечелят много пари от старата комунистическа икономика, дадоха възможност на практика на мафията да се развие, защото това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.“

  Филип Димитров е прав , но в Унгария десните правителства дойдоха веднага след промените и първата им работа беше да направят приватизацията. У нас 80% от народа си избра отново комунистите да ги управляват и така те имаха възможност до 1997 година да окрадат държавата и спестяванията на гражданите чрез фалити на банки , финансови пирамиди и фалит на държавните предприятия. Когато Костов дойде на власт, парите вече бяха в ръцете на комунистите. При наложителната приватизация те купиха ограбените от тях фалирали предприятия, за което е виновен матриялът, упорито гласуващ за своите душмани.

 45. 45 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  след като ДРАГАЛЕВСКИЯ МАВЪР , окраде и разпродаде БЪЛГАРИЯ , за жълти стотинки , за ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК не остана НИЩО ! ! !
  —цитат от коментар 33 на Шопов

  За него знаем. И да не знаем ни се казва и припомня. С повод и без повод. Но не пренебрегвате ли тези преди него? Няколко години и няколко десетилетия. Както и тези след него.

 46. 46 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#42] от "uhl23528019":

  Топли те и още как. Можеш да си го ползвал щото е до гъза ти. А рекетьорите не могат да го грабнат цялото. Топли те, че като излезеш в природата оапкаш неща дето германците плащат скъпо.

 47. 47 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Любопитно

  До коментар [#39] от "Saint of Me":


  И се питам защо всяка ,,човеколеглохраноединица" в момента в който изчезне от България забогатява, а тази ,,човеколеглохраноединица" която остане тук си е все на същия хал во веки?

 48. 48 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#6] от "john_3volta":На снимката виждам добре охранени екземпляри с наднормено тегло.
  —цитат от коментар 7 на Незнайко в Слънчевия град


  Които нищо не работят, а само размахват метлите и се крият под сенките!

 49. 49 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#26] от "Saint of Me":Това е система! Който и да влезе във властта и управлението веднага идеите му се опорочават.Забелязва се една тенденция. В началото всички тръгват с идеята да подобрят живота и стандарта на обикновения човек, но след по-малко от един мандат сякаш са получили амнезия и не знаят за какво ги е избрал народа.
  —цитат от коментар 30 на uhl23528019

  Говорите от името на всички. Всички тръгват с обещанията "да подобрят живота и стандарта на обикновения човек". Едва ли дори и Вие знаете какви са идеите на всички и на всеки.

 50. 50 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Любопитно

  До коментар [#46] от "Да вярваме на истината":


  Море къща не храни,освен ако не си на море а на работа там! И освен ако не те оберат докато си припечелил добри пари!

 51. 51 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#49] от "zhivko6461":

  Идеи имат-много! Тук не споря.
  Проблема е че реализацията им не води до по-спокоен, по-доволен и добър живот . Това искам да кажа.

 52. 52 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  До коментар [#45] от "zhivko6461":

  ами той е служил на тези преди него и създаде тези след него

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 53. 53 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 679 Неутрално

  за6тото не искат да работят

 54. 54 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  България започна истински преход към пазарна икономика по-късно от Вишеградската четворка. У нас това се случи през 99-а година, а в четворката през 91-92 година.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 55. 55 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Бедни са защото са мързеливи и без грам желание за развитие.
  Всеки гледа как да не си свърши работата и ако може да не носи никаква отговорност за това което е свършил още по-добре.
  При поколението над 50 годишни думата "частник" още е мръсна дума, а за голяма част от населението пари се правят като спечелиш от лотарията, а не като работиш.

 56. 56 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#19] от "anonim440":Защото в тези 30 ни управляваха и комунистите
  —цитат от коментар 21 на uhl23528019

  Съюзът "и" е излишен. Комунистите винаги са управлявали и управляват. Организирали и осъществили прехода и демократичното развитие на България.

 57. 57 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Съжалявам че звуча толкова песимистично, но малко са онези хубави неща който сме постигнали. С тези темпове два живота няма да ми стигнат за да видя реалните промени от които имаме нужда като общество.

 58. 58 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#56] от "zhivko6461":


  И тука може да сте АБСОЛЮТНО ПРАВ!

 59. 59 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#47] от "uhl23528019":

  /И се питам защо всяка ,,човеколеглохраноединица" в момента в който изчезне от България забогатява/

  Мит. Нали има лаф - прати ме мамо надалеко та да мога да се фаля леко :)

  Минаването през терминала не прави от един циврещ некадърен лузър ощракан пичага, па е циврещ некадърен лузър. Тия дето са оправни успяват разбира се но те и в България не са били зле. При всички положения е супер че сега човек е СВОБОДЕН да се търкулне където му е кеф. Но това не е универсална безотказна рецепта за щастие. Никъде не ДАВАТ даром кефски живот

  Facing Worlds
 60. 60 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#45] от "zhivko6461":ами той е служил на тези преди него и създаде тези след него
  —цитат от коментар 52 на дерибеев


  Дерибеев, кои точно е създаде Костов? Симеончо, Станишев, Боко, Пеевски, Марешки, Бялата Златка...?

 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  До коментар [#37] от "tacheaux":Има нещо вярно и тук. Но не можеш да отречеш че по времето на Костов се случи най-престъпната приватизация с прословутите РМД-та и компенсаторки...
  —цитат от коментар 38 на uhl23528019


  Глупости на търкалета. Костов осъществи най-добрата приватизация в историята на прехода , защото , за да спасява държавата от фалита до която я докара Жан Виденов, трябваше спешно да приватизира фалирали предприятия с огромни задължения към държавата.

 62. 62 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#59] от "Saint of Me":


  Така е!

 63. 63 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 385 Неутрално

  ДАНЪКЪТ РУСИЯ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ и ЕВРО СЕ ИЗТОЧВАТВ ПОСОКА РУСИЯ и тукашната й ПРИСЛУГАНяма как ДА ИЗТОЧВАШ МИЛИАРДИ ОТ БЪЛГАРИТЕи да искаш те да не са БЕДНИ
  —цитат от коментар 23 на Hawaii


  А за партиите финансирани от Русия какво да кажем. Те парите се връщат!

 64. 64 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Весело

  До коментар [#61] от "tacheaux":


  Давам си сметка че българина е скаран доста с икономиката!

 65. 65 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1358 Разстроено

  е елементарно,защото са прости...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 66. 66 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#24] от "plebs":

  Точно казано!

 67. 67 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално


  след като ДРАГАЛЕВСКИЯ МАВЪР , окраде и разпродаде БЪЛГАРИЯ , за жълти стотинки , за ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК не остана НИЩО ! ! !
  —цитат от коментар 33 на Шопов
  За него знаем. И да не знаем ни се казва и припомня. С повод и без повод. Но не пренебрегвате ли тези преди него? Няколко години и няколко десетилетия. Както и тези след него.
  —цитат от коментар 45 на zhivko6461


  Какво знаеш за него? Че е окрал и разпродал държавата за жълти стотинки? Ама видите ли не само той бил виновен. Тези преди него и след него и те били виновни.
  Докато българинът не разбере , че най-успешното правителство на прехода е това на Костов, и продължава да гласува за душманите си , той винаги ще остане най-бедния в Европа.

 68. 68 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Хубав анализ. Добре е да се добави и нивото на корупция, степента на завладяване на държавата от олигархични кръгове, функциониране на съдебната система.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 69. 69 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Весело

  Тодор Живков, Луканов, Жан Виденов,,,Драгалевския Мавър" (както му казвате!),Царя,Пък Станишев,Пък Борисов....
  кой ли не се изреди да управлява?
  И по времето на кой можете да кажете с ръка на сърцето че е нямало сериозен гаф като примерно КРИЗА, ФАЛИТИ НА БАНКИ, КОРУПЦИЯ ИЛИ ПРЕСТЪПНОСТ?

 70. 70 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Защото като им откраднеш всичко над екзистенц-минимума, това е и приятно (за тебе), и възпитателно (за тях).

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 71. 71 Профил на bgmot
  bgmot
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Несриозна статия, несериозни коментари. Защо са бедни българите се вижда от снимката: трудът им е нископроизводителен, често ръчен. Нито социализмът, нито липсата на прогресивно подоходно облагане са виновни за това.
  —цитат от коментар 6 на john_3volta


  Прав си за това, че причината е ниската производителност на труда, но от друга страна има връзка м/у социалната политика и производителността на труда.
  Т.е. където има социална държава, производителността на труда е по-висока.

  Аз лично, както и повечето българи (тъй като сме на принципа "всеки се оправя сам") винаги съм бил за плоския данък, докато не видях следната ТЕД сесия на тема "В кои държави е най-лесно да забогатееш":
  https://www.youtube.com/watch?v=A9UmdY0E8hU

  За да е вдигне производителността на труда, е необходимо силно образование, а за да има добро образование за всеки, трябва силна социална държава.


 72. 72 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  България започна истински преход към пазарна икономика по-късно от Вишеградската четворка. У нас това се случи през 99-а година, а в четворката през 91-92 година.
  —цитат от коментар 54 на Николай Колев


  Абсолютно вярно , но това 80% от българите не могат да разберат. Истинският преход към пазарна икономика започна едва при Костов в условията на фалит на държавата , след като България беше вече ограбена от комунистите.

 73. 73 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  [quote#71:"bgmot"][/quote]

  Където има социална държава, производителността е ниска, а където има социалистическа държава, няма производителност...

 74. 74 Профил на bgmot
  bgmot
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#6] от "john_3volta":На снимката виждам добре охранени екземпляри с наднормено тегло.
  —цитат от коментар 7 на Незнайко в Слънчевия град


  В днешно време дебелината е по-скоро признак за бедност, а не за богатство. Защото бедните хора не могат да си позволят качествена храна, съответно ядат боклуци.

 75. 75 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#71] от "bgmot":

  ...един кръг!...Счупиш ли го се чудиш после как да го скрепиш та да тръгне...

 76. 76 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#47] от "uhl23528019":/И се питам защо всяка ,,човеколеглохраноединица" в момента в който изчезне от България забогатява/Мит. Нали има лаф - прати ме мамо надалеко та да мога да се фаля леко :)Минаването през терминала не прави от един циврещ некадърен лузър ощракан пичага, па е циврещ некадърен лузър. Тия дето са оправни успяват разбира се но те и в България не са били зле. При всички положения е супер че сега човек е СВОБОДЕН да се търкулне където му е кеф. Но това не е универсална безотказна рецепта за щастие. Никъде не ДАВАТ даром кефски живот...
  —цитат от коментар 59 на Saint of Me

  С лекота изказани звучащи оригинално сентенции, словосъчетания, бисери и т.н. се обявяват за митове. Претендирате ли, че цитираният от Вас "мит" е общовалиден?
  Всеки, който изразява по някакъв начин недоволство от установени норми и порядки ли е "циврещ некадърен лузър"? Факт е, че много от клесифицираните като "циврещи некадърни лузъри" заминаха нанякъде. Основната причина е именно установеното подобно отношение към позволяващите си да изразят недоволство. Голяма част от заминалите заживяват, по-добре, установяват се в други страни, ..., идват си в България за да видят близките си. А тук на "циврещите некадърни лузъри" се заявява гордо "който не харесва да напусне, отвън чакат". Наистина чакат. Знаем колко и какви.

 77. 77 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Представете си една компания, в която счетоводството не знае, какво прави отдел "продажби", производствения отдел е неефективен, а за началник на правния отдел, компанията е взела селския идиот. Финансовият директор е всъщност главен счетоводител, а изпълнителният не знае чужди езици и е прочел две книги. Вярно, компанията работи по европроекти, но парите потъват в съвета на директорите.
  Бихте ли очаквали, такава компания да реализира печалби?

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 78. 78 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  До коментар [#34] от "hamiltonf":

  Точно така. Всеки що годе по-умен, работлив и кадърен е намерил начин да изкарва доходи, достатъчни за нормален живот.

  До коментар [#44] от "tacheaux":

  Напълно вярно. България беше единствената държава, в която комунистическата партия оцеля в първоначалния си вид и продължи да управлява. Последствията са ясни: ошушкана икономика, фалирали банки, разорени фирми, народ с доходи от няколко долара месечно. Обаче Костов им бил виновен...


 79. 79 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#76] от "zhivko6461":


  Поздравявам Ви за този коментар!
  Той отразява обективно самата действителност такава каквато е!

 80. 80 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#77] от "Dexx":


  НЕ! НИКОГА!

 81. 81 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  след като ДРАГАЛЕВСКИЯ МАВЪР , окраде и разпродаде БЪЛГАРИЯ , за жълти стотинки , за ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК не остана НИЩО ! ! !
  —цитат от коментар 33 на Шопов
  За него знаем. И да не знаем ни се казва и припомня. С повод и без повод. Но не пренебрегвате ли тези преди него? Няколко години и няколко десетилетия. Както и тези след него.
  —цитат от коментар 45 на zhivko6461
  Какво знаеш за него? Че е окрал и разпродал държавата за жълти стотинки? Ама видите ли не само той бил виновен. Тези преди него и след него и те били виновни.
  Докато българинът не разбере , че най-успешното правителство на прехода е това на Костов, и продължава да гласува за душманите си , той винаги ще остане най-бедния в Европа.
  [quote#67:"tacheaux"][/quote]
  Каквото знам или не знам си е мое знание или незнание.
  След като Вие поради силни емоции, липса на концентрация и други причини, в т.ч. и комплекс за многоценност, не сте разбрали смисъла на коментара ми, опитите за допълнителни обяснения са обречени на неуспех.

 82. 82 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Нулевият разказ - с директивата да бъде громен социализмът от '89 насам и да бъде отречено всичко направено, настана разсипия и кражба. Приватизира и ликвидира се 95% от производствения комплекс в леката и тежката промишленост - машините (често нови) бяха продадени за скрап. Селското стопанство се разтури, сградите се бутбаха, техниката се разграби, вкл. организацията за поддръжка и поливане на обработваемата земя, както и защита от бедствия. С раздробяването на земеделската земя (така лелеяното от хората, които никога не са пипали мотика, "връщане" на земята) се постигна тоталното му разкостване - България е на първо място в Европа по раздробеност на обработваема площ (данните са от 2015 г.).

  Така, при това - каква производителност, какви 5 лева????

  Но - понеже учебниците по история са на дневен ред и популярна тема сега - там трябва да пише, че българите са бедни днес по много причини, но и поради горната!

  И всичко останало е демагогия и изкривяване на действителността!

 83. 83 Профил на bgmot
  bgmot
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#71:"bgmot"]
  —цитат от коментар 73 на bez_ime2
  Където има социална държава, производителността е ниска, а където има социалистическа държава, няма производителност...[/quote]

  Не е така, виж линка, който съм дал по-горе.

  Давам конкретен пример :
  - в САЩ (Лас Вегас) пазаруваш и след това има човек, който стои там и работата му е да ти сложи нещата в торбичка -> силно неквалифициран труд в богата, но несоциална държава

  Такова нещо в скандинавска държава няма да видиш, понеже работодателят просто не може да си позволи да плаща заплата за нископроизводителен труд.

 84. 84 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1989 Гневно

  Защо българите са бедни.
  —цитат от коментар 0 на Статията

  Защото се краде като за световно.

  КОРУПЦИЯ БАТЕ!

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 85. 85 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#76] от "zhivko6461":

  Ами простото отиване 'навън' по никакъв начин НЕ гарантира просперитет. ПАК зависи от конкретния човек.

  Нали специално казах че това дето всеки е СВОБОДЕН да си търси късмета където ще е супер обаче айде да не изкарваме по подразбиране всеки живеещ 'навън' някакъв суперхюман превъртял играта или пък живеещ доволно само щото е извън България. Не е. Читавото се оправя, циврежите циврят, някои циврежи и 'навън' се гърчат ама разбира се разказват колко са 'добре'. Известни неща са това, не правим велики географски открития

  Facing Worlds
 86. 86 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#82] от "911":

  Голяма доза истина!

 87. 87 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  [quote#83:"bgmot"][/quote]

  Няма какво да гледам,достатъчно съм се нагледал на социализъм, комунизъм, социално, държавно, общонародно...

 88. 88 Профил на bgmot
  bgmot
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ...един кръг!...Счупиш ли го се чудиш после как да го скрепиш та да тръгне...
  —цитат от коментар 75 на uhl23528019


  Прав си, за съжаление! Да вървиш по обратната спирала, е много по-лесно.

 89. 89 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#88] от "bgmot":


  А бе мъчат се нещо да правят горе. Не че не се мъчат. Ама не им извървя нещо.

 90. 90 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 646 Неутрално

  България е най-бедна според статистиката. Статистика, която властите умело манипулират и която им е повод да просят от ЕС фондове. Пак властите поддържат в бедност и неграмотност турците, циганите и селско-градските алкохолизирани маргинали. Останалите 30% са далеч напред с материала. Да не говорим за онези с личните асансьори.

  Navigare Necesse Est
 91. 91 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Ако съдим по други европейски държави, намиращи се както в Северна Европа, така и в Централна, но и Източна, решенията трябва да включват увеличаване на ефекта на социалните плащания, намаляване на икономическите неравенства (въвеждане на минимален необлагаем минимум и прогресивно данъчно облагане например) и развиване на силна икономика в страната, а не икономика, разчитаща основно на външни инвестиции.
  *
  Хайде стига с тези социални плащания! Високият социал води до т.нар. капан на бедността: получаващите ги не се хващат на работа, защото животът на помощи напълно ги устройва. Защо да се морят да работят нискоквалифицирана работа, когато обществото им осигурява приличен живот без работа? И този манталитет се възпроизвежда в поколенията.
  Затова социалните плащания трябва да са временни за здравите и работоспособните и постоянни само за болни и инвалиди.
  Силна места икономика се прави от предприемчиви и умни хора, а не от назначени капиталисти, разпределили и парцелирали цялата икономика и обществените поръчки. Така, че в България няма как да стане, защото който и да дойде на власт нищо не се променя.
  А с въвеждане на прогресивно данъчно облагане най-много да изгонят висококвалифицираните специалисти, които плащат данъци върху целия си доход, за разлика от самоосигуряващите се и по-нископлатените категории работници, които крият доходи.

 92. 92 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#90] от "Schopenberg":


  Защо,,да просят "? Та те еврофондовете на ЕС са за подпомагане и развитие!

 93. 93 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#82] от "911":

  И още нещо - всичко това доведе до изкривеното мислене у населението, че "'ей с'я тая далверка" се изкарват лесни/бързи пари - и това е най-големият бич! Благополучието идва след упорит труд, не може да вложиш нищо и да получиш нещо! Но в мисленето на масовия българин остана мнението, че парите трябва да са лесни, "няма кой да им работи" за Х или У лева - независимо колко са това, много или малко; по правило - винаги са малко... и това стана част от манталитета - винаги да се взира в това колко получава, а не в това - колко дава.

  Та затова сме бедни. Затова допускаме да ни крадат, защото масовият мат'риял се надява и той да захлеби покрай "големите"...

  България ще си я поправим само когато се сбъднат две неща:

  1. Трудът стане отново повод за гордост - тогава, ще можем да се фокусираме върху производителния труд и как да е още по-.

  2. Поддържането на чистота - чистотата е първата стъпка към съвършенството, казват японците. Като почнат да стават хората прибрали боклук от улицата повече, от тези, които хвърлят, това ще е индикатор, че има качествена промяна за по-добро в българското общество!

 94. 94 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Цялата тази боза е написана заради последната част, в която ни представят "социалната държава", като едно от изискванията, за да няма бедност. :-) Въртят, сучат и либералните пишмадемкорати все социализъм и болшевизъм пропагандират!!!

 95. 95 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#3] от "Милост за живите":

  хаха трол савецки. савецките другари са виновни. не ги мешай заедно с илюминсатите, гущерите от сирисус и световният еврейски заговор. Комумистите си бяха реални, и си запазиха властта след краха на савецкия режим. И не искам да слушам, че това не били истински комунисти или вече не са... въпросът не е в етимологията

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 96. 96 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Не знам какво толкова има да се умува. Снимката показва съвсем ясно защо българите са бедни - защото 6 човека с първобитни средства вършат работа, която в други държави върши ЕДИН човек с помощта на някаква машина. Резултатът е, че с машина се върши поне 3 пъти повече работа, отколкото биха свършили онези шестимата от снимката. Което позволява хем да има добра печалба за бизнеса, хем заплатата на единствения работник да бъде 6 пъти по-голяма. И така се разбира защо МРЗ в БГ е около 500лв, а във Франция е около 3000лв.

  Жизнь или Life - избор има.
 97. 97 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  България е много добре, само дето едни хора не са много съгласни и по 50000 души бягат от мизерията всяка година. Интерсно защо бягат, като тук е толкова добре?

 98. 98 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1297 Весело

  До коментар [#12] от "pag":"Българите са бедни, защото българските комунисти са богати.Благодарим ти за което, другарю Костов!"Браво , бе! Костов бил виновен за българската бедност.Българите са бедни , защото 80% от тях са като теб.
  —цитат от коментар 28 на tacheaux


  Самият Светиня Му Костов си го признава в книжката си, ама вие не сте я чели, щото сте непоносимо много умни и всичко знаете по рождение.
  Папагали лиляви, не ви ли омръзна да повтаряте простотиите на комунистическите професори бе?

  Знанието е сила, информацията - власт
 99. 99 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Разбира се сигурен съм, че в този форум пишат и милионери, дето всичко си имат, но така доколкото познавам богатите в България всички са си от едно време. т. е. тя баницата беше разпределена още тогава и са си все същите играчи. И политиците са същите, или производни от тези партии тогава.

 100. 100 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Винаги ще е беден, тоя който на първо място работи за пари ...

  Прави брутално впечатление като дойдеш от някоя "бяла" държава в БГ - тука повечето искат да са богати. Не да им е чисто, хубаво, удобно, тихо, красиво, да се разбирт с околните, работата да им харесва ... а да са богати и най вече да личи от самолет, че е са богати.

  Когато властимащите и управляващите основните капитали в една държава имат тая основна цел държавата е бедна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK