Медийният закон на Пеевски е срещу всеки, дръзнал да има електронно издание

Този закон бе приет с подкрепата и гласовете на ГЕРБ, дето иначе "режат вени" колко много разтоварвали бизнеса от регулации.

© Юлия Лазарова

Този закон бе приет с подкрепата и гласовете на ГЕРБ, дето иначе "режат вени" колко много разтоварвали бизнеса от регулации.Авторът е адвокат и активист в гражданската инициатива "Правосъдие за всеки". Текстът е от профила му във "Фейсбук".


Малко за т. нар. "медиен закон на Пеевски" или за измененията в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ).


Сещате се, това е задължението на
всеки сайт, който не е личен блог или социална медия, всяка година до 30 юни да декларира:


- действителния си собственик


- полученото за предходната година финансиране, както и


- сключени договори "с държавни или местни органи или дружества с държавно или общинско участие в капитала, включително в резултат на обществени поръчки, с политически партии, рекламните договори с лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация, както и договорите, по които е получено финансиране със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове или от други международни финансови институции и донори".


Тук трябва да се уточни, че според § 1, т. 12 от допълнителните разпоредби на закона "финансиране" е "всяко безвъзмездно получаване на парични средства или имущество и/или всяко друго получаване на парични средства, независимо от използваната правна форма, извън приходите от обичайната дейност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми и банкови кредити."


Т. е. задължението за деклариране на "финансирането" е насочено на първо място срещу сайтовете, които получават дарения или грантове. Тях са длъжни да докладват, като задължението им не се отнася до "приходи от обичайна дейност". Не е съвсем ясно дали "получени банкови заеми и кредити" попадат в дефиницията на "финансиране" или са извън нея.


Задължени лица по този закон са всички "доставчици на медийна услуга"


по смисъла на § 1, т. 16 от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс. Доставчици са както класическите печатни или медии, така и електронните издания на вестници, списания, информационни агенции и други електронни издания. Изключени са само социалните мрежи - фейсбук, туитър и други подобни (правопис запазен), и личните блогове с изключение на профилите в социалните мрежи на споменатите вече медии. Това означава, че всеки собственик на "друго електронно издание" е задължено лице по закона на Пеевски. Вижте § 1, т. 15 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс, ако не вярвате.


Крайният срок за деклариране на посочените обстоятелства пред Министерството на културата е 30 юни, а неизпълнението на това задължение влече след себе си глоба от 10 000 до 15 000 лева. При повторно нарушение тя става двойна.


От министерството са разработили образец на декларация, в чийто раздел IV трябва да се посочи "финансирането", а в раздел V - сключените договори с държавни или общински органи, дружества с държавно или общинско участие, политически партии и т. н. (вижте третото тире по-горе).


Декларацията се подава онлайн, като е нужен електронен подпис (КЕП). Може да се подаде и от пълномощник (примерно адвокат). След подаване получавате потвърждение. Дотук добре.


Според закона (чл. 3, ал. 2)


декларации, които не съдържат информацията за полученото "финансиране" и за сключените договори се смятат за неподадени,


като, нали помните, за неподадена декларация има глоба от 10 до 15 хиляди лева.


Нормално и логично е много задължени по този закон сайтове да не са получили нито "финансиране", нито да са сключвали договори с държава, община, държавна или общинска фирма, политическа партия, участник в обществена поръчка, получател на евросредства и прочее.


Също така нормално е в съответния раздел от деклрацията (IV или V) да се посочи "не", "не е получавано финансиране", "няма сключвани такива договори" или нещо от този порядък.


Да, ама не. Подадете ли така попълнена декларация, получавате отговор от Министерството на културата, че декларацията ви се счита за неподадена, защото не съдържа въпросната информация. Което е повече от абсурдно, защото очевидно


министерството вменява, че всеки собственик на сайт, който не е просто личен блог, задължително получава дарения


или има сключени договори с държава, община, държавна или общинска фирма, политическа партия, участник в обществена поръчка, получател на евросредства. И реши ли собственикът на сайта съвсем честно да си декларира нещата, рискува да бъде глобен с 10 до 15 хиляди лева.


Това, скъпи приятели, е "медийният закон на Пеевски", чието съдържание и изпълнение видимо са в тежък ущърб на всеки, дръзнал да развива "друго електронно издание". Като това обикновено са неправителствени организации или дребен бизнес, които сега са обект на допълнителна и буквално неизпълнима регулация и почти сигурно ще бъдат обект и на драконовски глоби.


Припомням, че този закон бе приет с подкрепата и гласовете на ГЕРБ, дето иначе "режат вени" колко много разтоварвали бизнеса от регулации. Рядко лицемерие на фона на гореописаното.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1414 Любопитно

  Изкарвайте белия роял на площада.
  Упсс..
  Забравих.
  Част от умно-красивите бяха сложени за кратко на трапезата и им запушиха за дълго устите. Ранобудните са в тежка алкохолна дрямка, а красиво-умните са из съдебните зали.
  Другари-господа, крайният резултат от "революцията" срещу "КОЙ" е като на всяка революция. "КОЙ" законодателства, придобива централи и пристанища, а Пеевски е главният коалиционен партньор. :)
  Не го пуснаха в ДАНС, а той си подреди цялата съдебна система, облечен в имунитет на депутат и доверието на онзи, за когото умно-красиво лашкаха рояла около опашката на коня..
  Дъщерята на Бъчварова що не се търкаля артистично по австрийските павета?
  Въпросът е към издателя, а не към изданието. :)

  Ecrasez l’infâme
 2. 2 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Нали затова Шиши направи медийно НСО? Требе да се брани статуквото на вербално ниво.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 932 Любопитно

  Например някой "дръзнал" като Бабикян и неговият информиран.нет?

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Политиката се прави от задкулисие, което се обгражда с театрална сценография, за да имитира демократичен процес пред публиката.
  В кръговата икономика (обръчи от фирми + разпределител на порции) на корупцията никой, свързан с властта, не може да бъде наказан. Налице е хибриден режим на управление - нито демокрация, нито диктатура. Основното свойство на хибридния режим е, че не стои мирен, като следствие от морфичния резонанс. Първоначално пълзи а впоследствие започва да тича само в една посока - диктатура!
  Основната причина за това е, че управляващите се подкрепят с държавни договори, докато независимите собственици на медии, неправителствени организации и представители на опозицията се наказват с данъчни разследвания в условията на ефективно разрушаване на съдебната система. Това е необходимо, за да се бетонира режима, внушавайки, че държава се управлява само по един начин - със силна ръка. Както казва Путин: "Либерализмът е отживелица, най-важното е да има стабилност" - т.е. не ми посягайте на режима, който съм установил.
  От 2000 г. насам България е единствената страна в ЕС, която се намира в процедура на постмониторингов диалог, чрез която Съветът на Европа наблюдава отстраняването на недостатъци пред обявяването на страната за демокрация.
  В приетата от ПАСЕ резолюция за България се отбелязват 15 проблема, свързани със съдебната реформа, правата на човека и борбата с корупцията.Акцентира се, че липсват резултати в борбата с корупцията по върховете на властта, поставя се въпрос за ефективността на работата на КПКОНПИ. За медиите ПАСЕ отчита влошаване на средата, политически натиск върху журналистите, концентриране на собствеността върху медиите в едни ръце и липсата на прозрачност за тяхната собственост

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 318 Любопитно

  "Също така нормално е в съответния раздел от деклрацията (IV или V) да се посочи "не", "не е получавано финансиране", "няма сключвани такива договори" или нещо от този порядък.


  Да, ама не. Подадете ли така попълнена декларация, получавате отговор от Министерството на културата, че декларацията ви се счита за неподадена, защото не съдържа въпросната информация."

  - Нещо логиката тук куца. "Не е получавано финансиране" си е точно информация. Вменяването на вина на министерството е по-скоро агитация. Което е доста нормално за адвокатско мислене, но не става за сериозни издания.


  Например някой "дръзнал" като Бабикян и неговият информиран.нет?
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия

  +++++

  п.с. Авторът е активист на ДеБ - https://emilageorgiev.eu/

 6. 6 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":
  Искаш статия от активист на ДПС ли?!

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  айде по сериозно.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Таа Свин. поне един свинарник дали е построила? Барем една пържола да е произвел. Свин.те из политиката много, ма свинското все вносно...

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 318 Весело

  До коментар [#5] от "plebs":Искаш статия от активист на ДПС ли?!
  —цитат от коментар 6 на авторът


  До коментар [#6] от "авторът":

  - О, и такава прочетох. И тя е напичкана с кухи внушения като тази. :)

  "На кривите „експерти” на „Демократична България” – Пеевски им крив" - https://www.monitor.bg/bg/a/view/na-krivite-eksperti-na-demokratichna-bylgarija-peevski-im-kriv-169262

  За такава среда 111 място е много високо в класацията... :)

 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Не разбрах какъв е проблемът в съответните графи да пише "не" или "няма". Още в училище ни учеха на изпит да не оставяме празни полета.

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Мирише на свинско, но не като на Коледа, а като преди това....на кочина!

 12. 12 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Счита ли се за общинско финансиране прераждането на тротоарите с разтегливи павилиони, рекламни пана фризери и хладилни витрини под формата на "Спирки на концесия"? И за да не е ощетен от минималната такса, на този незнаен концесионер му се осигури държавна подкрепа да унищожи неудобните конкуренти и правото да събира каквито си иска наеми от обекти на общински терени поставени до 100 м. от въпросната Лафка?
  Така е в Пловдив!

 13. 13 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Счита ли се за общинско финансиране прераждането на тротоарите с разтегливи павилиони, рекламни пана фризери и хладилни витрини под формата на "Спирки на концесия"? И за да не е ощетен от минималната такса, на този незнаен концесионер му се осигури държавна подкрепа да унищожи неудобните конкуренти и правото да събира каквито си иска наеми от обекти на общински терени поставени до 100 м. от въпросната Лафка? Така е в Пловдив!
  —цитат от коментар 12 на mara71


  Браво!
  Много уместен въпрос!
  Аз от Лафка НИКОГА не съм си купил и ЕДНА ДЪВКА ТУРБО!
  Боклук !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 14. 14 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 607 Любопитно

  Бахти адвоката, бахти чудото. Такива консултации трябва да ги дават счетоводителите! Като искат от Министерство културата някакво финансиране, ми нека им се покаже, дееба. Толкова ли не могат да напишат, че са получили 20 лева от Пантелей Харалампиев от Панагюрище?

  Бог да благослови Америка за България!
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  "Това, скъпи приятели, е "медийният закон на Пеевски", чието съдържание и изпълнение видимо са в тежък ущърб на всеки, дръзнал да развива "друго електронно издание". Като това обикновено са неправителствени организации или дребен бизнес, които сега са обект на допълнителна и буквално неизпълнима регулация и почти сигурно ще бъдат обект и на драконовски глоби.


  Припомням, че този закон бе приет с подкрепата и гласовете на ГЕРБ, дето иначе "режат вени" колко много разтоварвали бизнеса от регулации. Рядко лицемерие на фона на гореописаното."


  Моделът КОЙ си мисли, че може да затормозява свободното функциониране на електронните медии и свободата на словото чрез тях, но много се заблуждава - мерките ще се обърнат срещу тия, които са ги приели, а успелият млад мъж ще продължава да се крие от обществото " по съображения за сигурност" до момента на пълното му изчезване, когато ще бъде издадена европейска заповед за неговото издирване, а от ДПС ще ни уверяват, че нямат никаква информация за неговото текущо местонахождение......

 16. 16 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално


  "На кривите „експерти” на „Демократична България” – Пеевски им крив" - https://www.monitor.bg/bg/a/view/na-krivite-eksperti-na-demokratichna-bylgarija-peevski-im-kriv-169262
  —цитат от коментар 9 на plebs


  Весело ще е как при все повече ачик топлата връзка между ГЕРБ и ДПС, все повече гербаджийските тролчета ще трябва да разкриват истинския си източник на вдъхновение и опорни точки: свинските медии.

  Не за друго, ми щото обикновено твърдят, че свински медии не четяли.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":

  Некой има затруднение с четенето. Но много мило защитаваш Делянчо, истинска романтика.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на juu30603811
  juu30603811
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е несериозно. Що за юрист е писал тази статия?

  чл. 3, ал. 2 Декларации, които не съдържат информацията за полученото финансиране и за сключените договори се смятат за неподадени.

  Всеки второкурсник в ЮФ ще ви каже убедено, че изброяването (полученото финансиране и сключените договори) е алтернативно, а не кумулативно и ще бъде прав. Естествено, че няма да декларираш договори, ако нямаш такива и това няма да е нарушение.

  Но как може едно електронно издание да няма финансиране? Ами не е възможно. Дори и всички в него да работят про боно, то най-малко трябва да се плаща хостинг за уеб платформата. Съответно трябва да има бюджет и финансиране, както всяка една фирма в България. Никой не казва, че посоченото финснсиране, което се декларира трябва да е има определен източник за да се приеме декларацията.

  Пропагандата на тези НПО-та досега поне беше малко по-софистицирана, но в последно време се излагат нещо.

 19. 19 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 637 Весело

  Троловете, от североизток и северозапад ще публикуват ли отчет с миналогодишното си финансиране!?
  Питам за 2ма-3ма приятели.

 20. 20 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":

  Делянчо ти ли си, мамин сладък?

 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2508 Весело

  Олигаршата да изнася медията в Брюксел. Там режимът бил лек. 🌈

 22. 22 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Подкрепящите ББ в този форум, а и извън него трябва много добре да си спомнят мутрата на Пеевски на едно първите парламентарни заседания по време на кабинета Орешарски. Тогава той от трибуната се обърна директно към безсмъртния от Банкя и Цв.Цв. с думите "Страхувам ли ви?". Само заради това изказване гербаджиите трябва да смятат Пеевски за изконен и вечен враг, а не да ръкоплещят под всеки закон или действие, подтискащ свободните медии, които не зависят от държавната поръчка.

  CONTADOR GRATUITO!
 23. 23 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 464 Гневно

  Приятели, докато ние не изринем ГРОБ, ДПС и Пеевски/Доган, нищо няма да се промени.
  Само че ние сме учили в нормални училища, и нашите не са били членове на БКП, та не сме научени как се правят преврати, и са ни учили да спазваме реда, и сме възпитани в демократичност. Но България е в обсада, това е робство дори.
  Борисов, очаквай ни на жълтите павета скоро!

 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Подкрепящите ББ в този форум, а и извън него трябва много добре да си спомнят мутрата на Пеевски на едно първите парламентарни заседания по време на кабинета Орешарски. Тогава той от трибуната се обърна директно към безсмъртния от Банкя и Цв.Цв. с думите "Страхувам ли ви?". Само заради това изказване гербаджиите трябва да смятат Пеевски за изконен и вечен враг, а не да ръкоплещят под всеки закон или действие, подтискащ свободните медии, които не зависят от държавната поръчка.
  —цитат от коментар 22 на г-н Думанов


  Гербаджия не е партийна принадлежност, гербаджия е професия. Затова нямат никакъв проблем да са първи приятели с този, който щеше да "вади зъбки"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5805 Неутрално

  #Кой/ДП/10 си брани монопола - както на държавните пари, така и на медийния пазар.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  И какво лошо има да декларираш действителния собственик и получените дарения? Нещо притеснява ли ви???

 27. 27 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 318 Весело

  В изследването на Живко Георгиев за РИСИ 40% ОТКАЗВАТ да се определят в термините русофили/русофоби. Очаквам не по-малък процент да отказват да се определят и в термините "Пеевски/Прокопиев". :)

  До коментар [#16] от "КретенКилър":
  До коментар [#17] от "Darth Plagueis":
  До коментар [#20] от "Doge":

  - Може да ме считате за симпатизант на всеки от отлюспените от "Пеевски § Прокопиев" - Москов, Плевнелиев, Муравей Радев и т.н. :)

 28. 28 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 662 Неутрално

  НА ВНИМАНИЕТО НА РОБИТЕ, КОИТО СИ МИСЛЯТ, ЧЕ НЕ СА РОБИ:
  Webground Actualno Expert iWoman Sportlive Sofialive Bueno Club ДНЕС (23) РЕГИОНИ (2) TRIGGER Азбучник на българския хаос: АФЕРА 28.06.2019 09:45 5457 6 Снимка: колаж на Actualno.com Share   Лаура Кьовеши: „България е една огромна афера”. Това заяви наскоро бъдещият европейски прокурор в свое поредно емоционално изявление. Неукротимата румънка добави, че разследванията в България трябва да започнат веднага, защото страната ни е прогнила от корупция и беззаконие, а политическата класа, вместо да трие наровете по затворите, става все по-нагла и безнаказана. Кьовеши е човек, който добре знае какво казва и едва ли трябва да се съмняваме, че познава добре смисъла на думата „афера”. Идва от френски и означава мошеническо дело или недобросъвестно, непочтено деяние, извършено с цел облагодетелстване или лична изгода. Аферата обичайно се отнася за политическа или търговска сделка, осъществена с непозволени средства. Но онова, което Кьовеши може би не знае в подробности, са дълбоките причини за това безумно състояние на ситуацията у нас, включително в сравнение с родната й Румъния. Тези причини са основно три. Първата. Отношенията на партийния лидер на Румъния по времето на социализма Николае Чаушеску не бяха твърде „любовни” с нито един от вождовете на СССР, като започнем от Брежнев и стигнем до Горбачов. Това е особено видно, ако ги сравним с прословутата българска подлизурщина и верноподаничество. Твърди се, че така Живков успявал да вземе евтини суровини и най-вече петрол от СССР. За разлика от нас обаче, румънците си имат не само петрол, но и характер. Това те доказаха с отказа си да участват съвместно с войските на Варшавския договор в нахлуването в Чехословакия през 1968 година, което предизвика лично на Чаушеску симпатиите на Запада. Комшиите ни дори си позволяваха твърде фриволни икономически контакти освен със страни от Западна Европа, също и с такива отявлени врагове на СССР по онова време, като Китай и САЩ. Тези обтегнати отношения между нашата съседка и Страната на Съветите продължаваха така до самия край на социализма, до падането на Берлинската стена. Затова и в Румъния плана на Андропов за трансформация на властта на Съветската комунистическа партия /КПСС/ и тайните й служби/КГБ/ от политическа в икономическа не проработи така, както у нас. Нека припомним този план – овладяване на финансовите средства от партийния елит и КГБ и превръщането им в икономически владетел на страната. Създаване на борчески бригади/мутри/ на основата на силовите спортни клубове и превръщането на тези бригади в бухалката на новоизлюпените капиталисти. Тези бригади трябваше да парализират общественото мнение, да потушат гражданската съпротива и при необходимост да играят ролята на бушони, тогава, когато общественото напрежение има нужда от това. В Румъния не се случи нищо подобно. Спомням си Букурещ през 90-те години. Там, за разлика от нас, нямаше момчета с анцузи, нямаше толкова джипове и други скъпи коли, както в София. Втората причина за огромната разлика в самочувствието и решителността на българите и румънците беше начинът, по който се срина системата. При тях това стана не с безкръвен дворцов преврат, както у нас и което много анализатори отчитат като особен принос на българския преход /Егати приноса, егати прехода!/. В Румъния публично екзекутираха Чаушеску и жена му. Това е, няма раждане без кръв. Споменът за тази екзекуция има психологически и дисциплиниращ ефект и до днес. Третата причина за наличието на подобна гражданска енергия, готова да се бори с родната афера/не както у нас/ в Румъния е нейният етнически състав. В тази страна живеят няколко милиона унгарци, словаци и немци. Тези граждани на нашата съседка носят друга култура, чувство за свобода и законност, именно те са един от основните катализатори на активния граждански процес. Затова и румънските площади продължават да бъдат пълни, затова наскоро потегли към затвора поредният висш политик – Ливиу Драгня, а там го очакват мнозина като него. Да се върнем на българската Афера. Съмнявам се, че можем да се справим само с наличните сили на онези българи, които се намират в страната. Нужна е помощта и енергията на свободните милиони българи, емигрирали в чужбина. Ако се върнат.

  Прочети още : https://www.actualno.com/viewpoint/azbuchnik-na-bylgarskija-haos-afera-news_763151.html
  © Actualno.com

 29. 29 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Сървърите извън българия с друг домейн,може и с проксита(публична тайна е, че повечето фирми в държавата не спазват закона по ред причини) и готово. Закона се заобикаля. Интернет пространството не е като да отидеш в кварталния магазин и да искаш рекет. Затова и мутрите не влияят на ИТ бизнеса дотакава степен и следователно без външна намеса се развива добре. Като гледам и повечето коментиращи са на нивото на мутрите.

  This is the place where puddings die.
 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#26] от "Jumbo Jet":

  По принцип, няма нищо лошо... Даже си имаме и Жирардели. И кипърски безработен милиардер си имаме...! По принцип, обаче...! ;)

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#26] от "Jumbo Jet":

  Ако живеехме в нормална държава не би трябвало да притеснява никого. Само че при нас, както обикновено едни ще спазват закона, а други не. И тези, които няма да го спазват са точно тези, които го предлагат.

  CONTADOR GRATUITO!
 32. 32 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1112 Весело

  До коментар [#9] от "plebs":

  ad hominem - последното убежище на глупака

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 33. 33 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Фактът, че в класацията по свобода на медиите гоним Северна Корея, не говори ли сам по себеси, че информацията се контролира на държавно ниво. Кой може да изчисли, колко губят хората и икономиката от режима?
  Колко ни струва издръжката на Шести отдел на ДС?
  Защо Гестапото се крие зад Пеевски в борбата с идеологическата диверсия?

 34. 34 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  ЗЗДПДПОРДМУ
  Много сложна абревиатура. Може да я опростим малко, за да е по-лесна за запомняне — ЗЗДП — Закон за Защита на Делян Пеевски.

 35. 35 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 928 Весело

  Добре че е Бойко Борисов, че да ни спаси от ДПС.

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 36. 36 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Ако бизнеса и въобще пропагандата ,кактпо и влиянието на идеологиите и въпбще идеологиèското мислене,мотивация и действия бъдат сведени до минимум ,това би било само от полза,
  А медиите трябва да се поставят на мястото,което заемат реално и то е платформа за реклама,ПР,пропаганда и други форми за въздействие на публиката от една страна,това е бизнеса,от там са приходите и платформа за развлеèние от другата,
  Никой професионалист не ползва медиите за да се информира,никой не ги ползва и за източник на информация за важни според него решения,Крайно време е и всички хора да постъпват така,А и журналистиката отдавна не е в медиите,

 37. 37 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Фактът, че в класацията по свобода на медиите гоним Северна Корея, не говори ли сам по себеси, че информацията се контролира на държавно ниво. Кой може да изчисли, колко губят хората и икономиката от режима? Колко ни струва издръжката на Шести отдел на ДС? Защо Гестапото се крие зад Пеевски в борбата с идеологическата диверсия?
  —цитат от коментар 33 на mara71


  Марче… да не слънчаса на къра, мойто дитье? Що не си носиш забрадката, ами ходиш разчумена, да те пече солнцето и да ти уврежда гънката, дорде не речеш?

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7889 Неутрално

  Как може депутат, притежаващ медии, да пише закон за медиите и той да се приема. Никой не зачита в това НС конфликта на интереси.

 39. 39 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Приятели, докато ние не изринем ГРОБ, ДПС и Пеевски/Доган, нищо няма да се промени. Само че ние сме учили в нормални училища, и нашите не са били членове на БКП, та не сме научени как се правят преврати, и са ни учили да спазваме реда, и сме възпитани в демократичност. Но България е в обсада, това е робство дори. Борисов, очаквай ни на жълтите павета скоро!
  —цитат от коментар 23 на arcanum


  Ще изринете вие, на баба си курниците. Ама нали сте мързеливи и некадърни, и това не умеете. Учили били в нормални училища - учехте у френцката и си правите преводите с Гугъл транслейт, щото толкова сте и учили. "Буржоата реформа блок…", бухахахахаха.

 40. 40 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Когато изкараш на светло КОЙ дава пари на една медия, лесно се разбира КОЙ поръчва музиката.

 41. 41 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#23] от "arcanum":

  10 човека с 200 профила революция не могат да направят...

 42. 42 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Неизказаната болка на Пеевските, обслужващи правителството медии, че те са зависими от държавата. Това автоматично ги обръща в слуги от собственика до чистачката, защото ако не е държавата да натиска рекламодателите към тях, то няма кой. Парцали из РП, Лафките, бензиностанциите - безброй. Същото и в мрежата. Но да изтъкнеш сключените договори "с държавни или местни органи или дружества с държавно или общинско участие в капитала, включително в резултат на обществени поръчки, с политически партии, рекламните договори с лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация, както и договорите, по които е получено финансиране със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове или от други международни финансови институции и донори" означава да бъдеш институционализирана медия. Щом е държавно гарантирано, значи важи.
  Не важат медиите, които получават финансиране от дарения или грантове. Добре! Всъщност и това може да се демострира честно и почтено като декларацията на Оффнюз, че се подкрепят от "Америка за България", но с уточнението, че редакцията си запазва правото на мнение, които могат и да се разминават от мисията на фондацията. Казано-трупнато-фондацията няма възражения. Само дето поради този конформизъм, форумът на Оффнюз е осран от тролове и изоставен като кв. Димум, Белене. Освен това, издаването на медия може да бъде и изцяло за лична сметка. Според Пеевски личното финансиране на медии е недопустимо, защото за него е грехота да си бръкне в джоба и да даде пари за слово. Това е отживелица - кви там Ботев, Каравелов, П.Р. Славейков - балами!

  CONTADOR GRATUITO!
 43. 43 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  И защо не питате на бай Кирил Данито, как го приеха, защо го приеха и какво целят с този закон, съдружниците във властта - ГЕРБ & ДПС?

 44. 44 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Глупости на търкалета! Закона на Пеевски е единствения закон, който ще изведе държавата ни до челни световни позиции по свобода на словото! Очаквам с нетърпение и другите законови инициативи на г-н Пеевски в социалната, финансовата и правовата област! Крайно време е един успял и достолепен мъж да ни оправи всички, ако не всички заедно, поне едни по един да ни подкара! Стига сме чакали спасение отвън от ФАЩ или ЕС! Единствено нашите братя и братя на Путин, могат да ни оправят, но нека първо опитаме сами да се изправим на колене, в поза партер, достойни за оправяне!

  No Pain No Gain
 45. 45 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Татарските курви не заслужават свободни медии.


  Меч, гореща лъжица за панелната гъгрица!

 46. 46 Профил на k.d
  k.d
  Рейтинг: 234 Неутрално

  И какво лошо има да декларираш действителния собственик и получените дарения? Нещо притеснява ли ви???
  —цитат от коментар 26 на Jumbo Jet


  Притеснява ме:
  1. Че още преди няколко години подавахме декларации по други закони пред други държавни институции за собствениците
  2. Че държавата има в държавните и общински фирми договорите с медиите и може да си направи справката оттам, не като губи време и нерви на бизнеса в безсмислени декларации
  3. Че ВСЯКА ГОДИНА трябва да се подава декларацията, дори да няма промени в обстоятелствата
  4. Че си изгубихме 1 месец /ЕДИН МЕСЕЦ/ в опит да подадем декларацията, която може да се подаде само с КЕП през системата на Мин. на Културата, КОЯТО НЕ РАБОТЕШЕ! Дори промениха бланката 10 дни преди крайния срок, попълвахме я отново.
  5. Че глобата е 10 до 15 хиляди лв за закъснение!
  6. Че освен в МК същата декларация трябва да се подаде и в ТР! Със същата глоба!
  7. Че всяка медия, сайтче и др. трябва да описват цяла година всеки договор или фактура с общини и държавни фирми, и да ги проучват в ТР имат ли държавно участие
  8. Че това, както и много други закони и глоби убива нормалния бизнес в Бг, а перачите и далавераджиите никой не ги проверява, защото законите са техни.

  Това ме притеснява, заедно с още 1000 издевателства над бизнеса.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#1] от "Graf":

  я опитай пак, че нещо не ти се е получило този път! :) :) :)

 52. 52 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Странно!... Само на мен ли не ми работят "+", "-" и "!"?

  MAD in BG
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK