Всеки опит да се надникне в схемите за санирането се блокира

Санирането и строителството на магистрали са визитките на управлението на ГЕРБ

© Надежда Чипева, Капитал

Санирането и строителството на магистрали са визитките на управлението на ГЕРБТекстът е препечатан от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Някои новини не са това, на което приличат. Когато тези дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщи, че е установила картел от 33 фирми, възползвали се от програмата за саниране, мнозина възкликнаха "Знаехме си!".


Но какво по-точно? Че от санирането, което е запазена марка на ГЕРБ, се облагодетелстват определени фирми и политици? Че при обществените поръчки по програмата за 2 милиарда лева има нередности? Че КЗК си върши работата?
Първо, картелът е установен при дейности, за които не отива лъвският пай от Националната програма за енергийна ефективност, чийто старт бе даден през 2015 година - става дума за обследване на сгради и изготвяне на енергийни и технически паспорти. Големите разходи са за външната топлоизолация. И тъй като санирането и строителството на магистрали са визитките на управлението на ГЕРБ, техните "лаврови венци", управляващите няма да допуснат и листо да падне от тях.


Второ, един и същ кмет два пъти сигнализира КЗК за картели на фирми, облагодетелствали се от програмата за саниране. Това е д-р Дарин Димитров, първи мандат кмет на Търговище, избран от листата на ГЕРБ, който би желал и втори. Кметът е подател на сигнала, по който е актуалното решение за картел. Но има и друг от март 2016 - анонимка, за която Димитров твърди, че нямало как да не препрати на КЗК. А самата КЗК се произнася чак след две години, през декември 2018 - също със заключение за картел, този път от 13 фирми. И в двата сигнала става дума за едно и също - фирми се договаряли как да си разпределят обектите и какви цени да предлагат.


Твърде много съвпадения


Освен проявената два пъти кметска бдителност впечатление правят и други съвпадения - въпросните картели изпълняват обществени поръчки в общините Пловдив и Гоце Делчев. (Но са работили и на територията на община Търговище.) От което следва, че ще бъдат проверявани кметовете на двете общини - Иван Тотев, чиито несходства с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов са публично известни, и Владимир Москов, който кара шести пореден мандат като кмет на Гоце Делчев, от листата на БСП.


Три фирми се набиват на очи в съобщенията на КЗК за картели по Националната програма за енергийна ефективност - "ВМЛ-консулт", "Архкон проект" и "Евиданс инженеринг". Те (заедно с други) фигурират в три решения на КЗК - в двете по сигналите на кмета на Търговище и в още едно от декември 2018, където отново се визира сговаряне за същата дейност в картел от 11 фирми, действали в община Гоце Делчев.


Но какъвто и да е резултатът от решенията, от там няма да тръгне разплитането на схемите в санирането. Досега всеки опит да се надникне в тях беше блокиран. Опитаха се да го направят от служебния кабинет, назначен от президента Радев през 2017 година. Тогава имаше сигнал до прокуратурата заради прекалено високи и необосновани цени на санирането, но прокуратурата не откри данни за престъпление. Според говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова в сигнала било посочено, че навярно е възможно да има злоупотреби, както и че липсва контролен орган за разходване на средствата. Но нямало конкретно нарушение. От БСП пък въпреки отделни критики не показаха последователност по темата.


Така една от най-големите схеми за разходване на публични средства се оказва извън обсега на опозицията, макар че през 2017 Сметната палата констатира, че е нарушена бюджетната дисциплина, тъй като правителството е изляло 1 милиард в проект, за който не са били предвидени разходи в бюджета. А активността на КЗК по отделни случаи разфокусира вниманието от общини, обявени за първенци в санирането и съответно получатели на най-много средства по националната програма.


Половината от тези средства са от заеми, чието изплащане предстои в следващите години. Българската банка за развитие (ББР), през която минава финансирането на санирането, изтегли два кредита - от Банката за развитие към Съвета на Европа и от германската KfW, за общо 500 милиона лева, които трябва да се върнат през 2022 и 2023 година. Освен това има и друг финансов ангажимент за още половин милиард лева.


"Не е справедливо"


По-рано от падежите обаче изтича 5-годишната гаранция на първите санирани сгради. В случай на дефекти сдруженията на собствениците, регистрирани заради изискванията на програмата, трудно ще си търсят правата по съдебен ред. Защото под договора за целево финансиране стои подписът на съответния кмет, упълномощен от сдружението да го подпише.


Други новини за санирането няма. И пари няма. Управляващите периодично съобщават, че над 2000 жилищни сгради имат договори за целево финансиране с ББР, но това е факт от януари 2016, когато е преустановено сключването на нови договори. По данни на Министерството на регионалното развитие санираните сгради са 1669, за други имало обявени обществени поръчки за техническо обследване или за строително-монтажни работи, а по трети нищо не е започнато. Тази пролет властта обяви, че програмата спира. При едно пътуване до Пазарджик с джипа на министър-председателя вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че програмата за държавно саниране спирала, защото не било справедливо с данъците на всички да се ремонтират жилищата на малцина. Това през 2015 г. не го ли знаехте, г-н Дончев?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  Мазна далавера за милиарди на управляващите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Облепяне със сиропор не саниране, НО за сметка на това е на цената на НОВО строителство. Салам има за всички.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Санирането - герберски патент за кражба на народни пари

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Всичко относно картелите е такава демагогия и лицемерие, че...
  Уж не може да има картели, но в някои браншове може - например нотариуси, адвокати, строителни проектанти и други гилдии имат утвърдени минимални цени, никой няма право да конкурира другите с по-добри цени, и всичко е законно.
  На международно ниво ОПЕК+Русия са петролен картел, даже тази седмица се срещат във Виена за да се наговорят за нивата на добив и цени на петрола, но никой нищо не казва, спокойно си купуваме петрол от Русия и всичко е законно.
  Сега за тези фирмички с 10 циганина "алпинисти" - не че няма картел, ама как няма да има след като за много по-големи и важни неща има и никой нищо не казва, та защо да казва и тук?

 5. 5 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Облепяне със сиропор не е саниране
  —цитат от коментар 2 на 442


  +1

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4055 Неутрално

  Изтече информация, че и Васко Маринов бил много навътре в санирането, чрез дъщеря си:
  https://pz.24info.bg/регион/city/item/5088-ppovepyavat-veselin-mapinov-zapadi-sanipane-i-v-pazapdzhik

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  Тая врътка я измислиха почти перфектно.

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 299 Неутрално

  "Така една от най-големите схеми за разходване на публични средства се оказва ..."

  - Глупости на търкалета от стандартните говорители.
  - Голямата кражба е илюстрирана само на една графика - за БВП на глава за Германия, Унгария и България. Отчетливо се вижда голямата кражба само в България. При правителствата на Беров и Виденов, двете правителства на Мултигруп и Топенерджи.

  „Какво се случи в България през прехода - в една графика“ - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7533993

  В Унгария такава кражба няма защото:
  "Тези, които търсеха да спечелят много пари от старата комунистическа икономика, дадоха възможност на практика на мафията да се развие, защото това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.“
  https://dariknews.bg/novini/interviu/filip-dimitrov-ako-doktrinata-e-qsna-vinagi-ima-koj-da-poeme-shtafetata-natatyk-260139

 9. 9 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1953 Разстроено

  Да се надникне в схемите за санирането едва ли ще стане.
  Но падащите изолации ни помагат да надникнем зад боята...

 10. 10 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Първо, картелът е установен при дейности, за които не отива лъвският пай от Националната програма за енергийна ефективност, чийто старт бе даден през 2015 година - става дума за обследване на сгради и изготвяне на енергийни и технически паспорти."

  И като не отива лъвският пай, какво? Отива доста добър пай, защото не се влага почти нищо, а се вземат пари за подписи. Правят се само документи, но най-важното (обследването на заварките) май не се прави.
  Статията изкарва извод, че има картел , но сумите не били лъвския пай и нямало да произлезе нищо от проверките. С други думи сигналите нямат смисъл и по-добре да не са били подавани. Много умно, наистина.

 11. 11 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Но падащите изолации ни помагат да надникнем зад боята...
  —цитат от коментар 9 на PisnaMi


 12. 12 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1344 Весело

  Кво ревете ве, това е нашият принос в борбата с климатичните промени!
  А както е известно, тази борба струва скъпо!

  Знанието е сила, информацията - власт
 13. 13 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Но падащите изолации ни помагат да надникнем зад боята...
  —цитат от коментар 9 на PisnaMi


  Падат… на баба ви ританките на вазе, радикалните комундели от ДСБ. Това пада.

 14. 14 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 635 Неутрално

  За секи следил политиката, нареждането на пъзела е от лесон по-лесно!
  Схемата започва съсъ Роската, Плевналиевиа. Той, заедно с дойчето, банката врътнаха таз далавера. Еврозаем, президенто-закон за "енергоспестеване" и опаааааааааааааа: БАНКАТА СЕ НАГУШИ С МИЛЯРДИ, ПРЕЗИДЕНТОТ ОРГАНИЗИРА КОТАРАЦИТЕ ЗА ЯКО ЗАХЛЕБВАНЕ.
  Това, че ГЕРБ били на бутона е верно само в по-късните етапи. И това, че нема се разкрие щот Плевнята е кукловода, а не требва се петни името му.....също е верно.
  Аз, зарад тоз закон бидех изнудван от "бифшите си съкафезници". да санираме, ма по най-скъпите цени - имаше предложениа от 28 до 72 лева на квадрат. Домсъвета избра 72 кинта. Скандали, обвинениа, отвращение и продадех апартмънтъ. С такиви пеераси нещем да живеем.

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3654 Неутрално

  " Половината от тези средства са от заеми, чието изплащане предстои в следващите години. Българската банка за развитие (ББР), през която минава финансирането на санирането, изтегли два кредита - от Банката за развитие към Съвета на Европа и от германската KfW, за общо 500 милиона лева, които трябва да се върнат през 2022 и 2023 година. Освен това има и друг финансов ангажимент за още половин милиард лева."

  Стана запазена марка на приближените до глутницата ( т.е членовете и !) да усвояват едни милиони на изключително завишени цени ( разликата над нормалната пазарна стойност е чиста сума в джоба на шайката) и да оставят дълговете да се изплащат от джоба на цялото ни общество !

 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2632 Любопитно

  Нормално. Кой ли стои зад това?

 17. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#15] от "samoedin":

  Ето това е! И после се бием в гърдите КОЛКО МНОГО Е ,,НАПРАВЕНО"....

 18. 18 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Санирането на повечето блокове беше скъпо, но за сметка на това некачествено.

 19. 19 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "през 2017 Сметната палата констатира, че е нарушена бюджетната дисциплина, тъй като правителството е изляло 1 милиард в проект, за който не са били предвидени разходи в бюджета.."

  Да припомним само, че на 20 декември 2017, докато матр'яла пазаруваше свинско, Бай.Х. и компания тихомълком гласуваха този 1 млрд. за саниране, без решение на НС и без да е предвиден в бюджета целево.

  Няколко дни преди това, бяха отказали да отпуснат няколко милиона на Здравната каса за спешно необходими разходи за лекарства, ако не с лъжа. Приоритети, трябва да се папка.

  Те така се краде официално и се вдига номинално БВП за статистиката.

 20. 20 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Да го кажем по вапцаровски:
  Саниране ли бе – да го опишеш?
  Саниране ли бе – да го разровиш?
  Разровиш ли го – ще мирише
  и ще горчи като отрова.

 21. 21 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "z_axis":

  гробар смрадлив, оти така си изпърдя легендата?

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 22. 22 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Те поне да лепяха стиропора като хората, а то....гербава работа.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 23. Ами ще се блокира, иначе ще лъсне голия задник на гробарите и произхода на средствата за жилищата на кликата около б.б.

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 24. 24 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#21] от "Шихан Йордечка":

  Шиха, овчи, поФали меката коалиция и се потапяй!
  И се дръж прилично!

 25. 25 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Добрият разследващ журналист знае как се набавя информация по публични проекти.
  Зас съжаление, в България вместо журналисти, имаме пропагандисти.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  След КТБ, това беше най-голямата кражба. Следват Белене и Турски поток.

 27. 27 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Защо да се наднича? То се виждаот светлинни години! Взимат милиард от бюджета и го подаряват така просто! Подаряват саниране, подаряват дограми, с чужда пита помен правят! Да са питали някого? Тоакова безобразие не ми го побира главата!

  Мърфи е оптимист!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2205 Весело

  Мазна далавера* за милиарди на управляващите !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  ------------------
  *Далавера — това е схема, в която не участваш...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2205 Любопитно

  Сега, колкото и да е странно, санирането е нова схема, при която част от далаверата остава у голяма част от електората, при това без самия електорат да има връзки. За първи път и народа намазва филията. Е част от народа и тънко намазано, не е съвсем различно от руските атомни самовари дето ги плащаме за едното нищо.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6140 Неутрално

  Като гледам цените - 70% са откраднати..,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Опозицията е във възторг от почти перфектната айдушка схема и не отваря приказка за клане на златната кокошка.Само си чака реда и си вика "дано". Според запознати,отчисленията нагоре по веригата са около 60%.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Организирана Престъпност:

  1. Как престъпниците са си разпределяли "обектите",
  т.е. как са си разпределяли Собственици и на Собствениците Собствеността
  (Многофамилни жилищни сгради с Десетки Конституционно неприконсновени Жилища
  неприкосновени Частни собствености,
  покрай каквито и Техна на Собствениците обща "етажна",
  отдавна прилично енергийно-ефективна.

  По-точно казано:
  Как престъпници "изпълнители" са си разпределяли "Възложители"?!?

  2. Какви цени (подкупи) са предложили "изпълнителите".
  За да сполучи престъпната им сполука,
  е било необходимо благоволение от:

  * Служител (един или повече) в Министерство за регионално благо воление и благо устройство ;
  * Служител в Община (Околийска, Регионалана и/или лицемерна столичная) ;
  * Служител т.нар. "домоуправител", представляющ т.нар. сдружение на собственици и ангажиращ Всички собсвеници на Многофамилна жилищна сграда
  като Възложители съучастници в престъпна схема инициирана от престъпни инициатори.

  "И в двата сигнала става дума за едно и също - фирми се договаряли

  как да си разпределят обектите и
  какви цени да предлагат."

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Следвайки партийния канон на ГЭРБ,
  г-н Дончев Не може да се мери по тъпотия с лидера си.

  Просто, успе да предложи бая разумна перспектива:
  Електрическа ефективност = Соцялна.

  В.И. с конспиративен ник "Ленин" предлагал и наблягал,
  ама кой да го чуе...

  Преди това:
  Тесла, Едисон и пр. пр. Осветители Просветители
  Не криещи се зад конспиративни никове.

  "министър-председателя вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че

  програмата за държавно саниране спирала,
  защото не било справедливо с данъците на всички
  да се ремонтират жилищата на малцина.

  Това през 2015 г. не го ли знаехте, г-н Дончев?"

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Лъжеш.

  Преди 20 или 25 години имаше малки фирми, изолиращи,
  кога качествено, кога не, със стиропор.

  За всичкото това време (оцелелите) се научиха как се прави
  по-добре: задоволително.
  По поръчки на Частни Клиенти Възложители.

  А по Наци програма... куче влачи диря няма.
  Комунярска престъпност Салам за всички.

  Чиба!

  До коментар [#2] от "442":

  Облепяне със сиропор не саниране, НО за сметка на това е на цената на НОВО строителство. Салам има за всички.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK