Защо Борисов отигра топката на Слави Трифонов

Според коалиционните партньори Борисов просто отиграва много добре ходовете на Слави Трифонов.

© Велко Ангелов, 100ivana.com

Според коалиционните партньори Борисов просто отиграва много добре ходовете на Слави Трифонов.Повече от месец скандалите в парламента се въртят главно около промените в законите, определящи субсидиите за политическите партии. По време на дебатите нито една парламентарна група (без ДПС отчасти) не посмя да възрази на вече популярното мнение срещу финансиране на политическите сили въпреки очевидните щети за всички формации и за политическата система.


Дотук печеливши от намаляване на субсидиите са Слави Трифонов и кръгът му, лансирали идеята с референдум, както и ГЕРБ, поне засега.


Флиртът с тази тема отчита настроенията срещу политиците на власт, а и срещу цялата политическа класа. Тези настроения могат да се превърнат в почва, необходима за израстване на нова политическа партия. Тя пък от своя страна може да се превърне в необходимата бъдеща патерица за владетеля на ГЕРБ Бойко Борисов.
За какво му е на Борисов нов играч


ГЕРБ управлява с "Обединените патриоти". Коалицията беше създадена специално за участие в парламентарните избори между "Атака", ВМРО и НФСБ. Последните две крепяха и предишния кабинет на Борисов под името "Патриотичен фронт". Новата управляваща конфигурация беше лансирана като единствения вариант за създаване на правителство. Двете години в този парламент обаче показаха, че патриотите не са обединени - парламентарната група не се събира, рядко постигат съгласие за единно гласуване в зала. Верноподаническата любов на Волен Сидеров към Москва изключва и етикета "патриоти". Коалицията на Борисов с тройния партньор му донесе множество критики от ЕС, където ги наричат "ултранационалисти". Както се казва, с такива съюзници опозиция не ти трябва.


ГЕРБ си партнира с ДПС и в този парламент, но Борисов не иска единодействието да се официализира (по същите причини като БСП).


Хронология на "дебатите" за субсидиите


Сюжетът със субсидиите започна на 21 май, когато Слави Трифонов обяви, че партиите получават от държавата по 13.23 лв. на глас вместо предвидените в закона 11 лв. На държавната субсидия имат право представените в парламента формации и партиите, събрали подкрепата на над 1% от гласувалите на парламентарните избори. На следващия ден министърът на финансите Владислав Горанов, който отговаря за субсидиите, оправда действията си с несъвършенство в Закона за политическите партии. Тълкуването на Горанов е, че според закона "общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпредели само между правоимащите партии и коалиции". В същия ден главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка.


Вместо Горанов да понесе наказание, Борисов пое във въздуха подадената от Слави Трифонов топка и седмица по-късно внесе в парламента законопроект, с който всички партии, получили повече субсидии от 2016 г. насам, трябва да ги върнат до 2020 г., а сумата се заковава на 11 лв.


Тук в сюжета се включи депутатът от ДПС Делян Пеевски, който се появи за втори път в парламента за две години и каза: "Мислиме да внесеме проект за свалянето на ДДС-то на хляба, защото това е голям проблем, на 5%, за лекарствата да помислиме и безплатни детски градини... и за книгите". БСП също предложиха намаляване на ДДС за книги и храни.


На 5 юни Слави Трифонов, пак във "Фейсбук" профила си, публикува информация, че още през 2012 г. ГЕРБ са получили по-голяма партийна субсидия от полагащата им се. Вместо 12 лв. на глас - 14,25 лв., използвайки тогавашното правило, че субсидията следва депутата, а повечето независими депутати са декларирали принадлежност към ГЕРБ


На следващата сутрин премиерът Бойко Борисов се появи изненадващо в парламента, където не стъпва дори за парламентарен контрол. "Вкарваме в парламента закон, с който партийната субсидия ще стане 1 лев", обяви той. Спестените пари щели да отидат за строителство на детски градини и ясли, обясни премиерът и анонсира, че обмислял и нулев данък върху книгите в отговор на "предложенията" на ДПС. Идеите на БСП и ДПС за намаляване на ДДС върху хляба и лекарствата обаче Борисов определи като популизъм. Предложението за 1 лв. беше одобрено от извънредно събралата се бюджетна комисия на парламента още същия ден.


Седмица по-късно ДПС се включи пак: "Предложението на ГЕРБ няма да подкрепиме, но ще подкрепиме да е 0 лева субсидията". Това каза Пеевски при четвъртото му появяване в парламента за две години. От Движението предложиха, ако ще се променя моделът, то да има финансиране от бизнеса от ясни и прозрачни донори "по американски модел". "Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. Изборът е на партиите", каза още Пеевски.


В крайна сметка със задна дата субсидията беше фиксирана на 11 лв., а партиите, които нямат необходимите пари в банката, станаха длъжници на държавата. Историята с намаляването на субсидиите до 1 лв. все още не е приключила, въпреки че това можеше да стане още на 21 юни. Предложението на Борисов експресно беше одобрено на първо четене два пъти в комисия и веднъж на първо в пленарната зала. Нищо не пречеше да се гласува на второ четене и в пленарната зала, но с процедурна хватка беше отложено.


След това коалиционният съвет на ГЕРБ и "Обединените патриоти" реши, че въпросът със субсидиите ще бъде поставен на обсъждане и ще бъде гласуван в пленарната зала до лятната депутатска ваканция, която традиционно е през август. Това не стана миналата седмица с обяснението - заради посещението на председателя на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова в Япония.


През следващите седмици ще се види дали ГЕРБ ще продължи да играе защитник на народната воля за 1 лв. субсидия срещу всички останали партии. Досега всички други се опитваха да яздят общественото мнение, без да му се противопоставят, но осъзнават, че няма да е възможно да водят политически живот и да се явяват на избори без държавна субсидия. Засега от ГЕРБ говорят, че държат на 1 лв. субсидия, но не всички депутати от партията са убедени в правилността на такова решение. Другият вариант е ГЕРБ да "клекне" в името на "стабилността" и да се стигне до консенсусен вариант от субсидия от 5-6 лв. глас. Третият е "обсъждането" да отиде при обсъждането на наказания за депутатите, неходещи на работа, тоест да бъде отложено в безкрайността.


Сценарий?


Според източник от опозицията Слави и Борисов си взаимодействат по сценарий. Трифонов първо ще направи телевизия или уеб медия и ще се яви на парламентарни избори, редовните са след по-малко от две години. Тогава щял да подпре следващ кабинет на Борисов. Договорът на Трифонов с Би Ти Ви изтича този месец. Стартът на новата му медия се очаквал през есента.


Или не?


Според коалиционните партньори Борисов просто отиграва много добре ходовете на Слави в опит да запази първо финансовия министър Владислав Горанов, а после и рейтинга си. Според тях това се вижда и от безпомощността на ДПС, което сменя позицията си според заявките на премиера. Това, че Трифонов продължавал атаките си срещу правителството, също говорело, че няма сценарий.


Застъпниците и на двете версии обаче не изглеждат сигурни какво точно ще стане.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3427 Весело

  От много време ни плашат с тоя Славчо как щял да избие рибата на изборите, пък той още не е отишъл за риба.

  Еретик
 3. 3 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Лаф-мохабет да става.

 4. 4 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Паралелната власт, трайно превзела БГ след разпада на социализма, бележи началото си в разгара на перестройката, когато ДС и ЦК на БКП, виждайки резултатите от политиката на Горбачов, осъзнават, че със социализма е свършено и се организират в подготовката на план за оцеляване и недопускане на загуба на контрол върху държавата, вече в условията на фалирал социализъм, координирано с КГБ. Условно, плана е наречен "Възраждане". От своя страна, КГБ организира аналогични проекти в другите страни от соцлагера. Тогава западната банкова система установява упражняване на финансов натиск от страните от соцлагера в размер на 27 милиарда долара само в началния етап на разпадането на социализма, известен като период на раздаването на куфарите с пари.
  В резултат, политическата и икономическата власт се оказа в ръцете на ограничена група хора, придобили изведнъж огромен финансов ресурс. Собствениците (тези, които оцеляха) на най-големите куфари си създадоха организация и структури, които упражняват координирано влиянието си върху парламента, правителството, политическите партии, публичната администрация, полицията, съдебната система, масмедиите и т.н. В България се установи авторитарен феодално - олигархичен режим, известен още и като фасадна демокрация, която последните 10 г. под управлението на ученика на Т Живков се разви като най-успешният проект на паралелната власт, използваща групировката ДПС като несменяем политически лост за влияние.
  Най-важното, което може да се каже за ролята на ДПС през тези 30 години е, че е подвластна на програмата на задкулисието, което си постави за цел БКП/БСП да не носи никаква отговорност за извършените престъпления. Придобитата икономическа мощ на олигархията им дава свобода за политическо инженерство или превземане на политически формации, които се считат за заплаха на установеното статукво, kаквото беше СДС, превърнато отдавна в парцалена кукла, която се вади от скрина по преценка на паралелната власт, обикновено в предизборно време. A най-добрия проект е този, който се задържа вече 10 г. От управленска гледна точка, структурата на паралелната власт е пирамидална. В основата на пирамидата са изцяло кадри на ДС. Над тях е групировката ДПС, маскирана като политическа партия, представлявана от разпределителя на порции. На върха на пирамидата формално за сега е мамин шишко, който е в пряка връзка с другия връх на пирамидата на публичната власт, представляван принципно от премиера и цацаратурата за момента. Така структурирано, управлението на държавата прави недосегаема паралелната власт, тъй като всички структури от публичната власт (най-вече правосъдната система и финансите, ЦИК и разследващи органи) са изцяло под контрол на паралелната власт.

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  На Слави всичкото му е чалга. И в политиката да влезе и тя ще е чалга, ерзац. А мутрьо като че ли му е все едно - който и да дойде със сигурност няма да му търси Наказателна отговорност, щото всичко е Корумпе до корумпе

  Не народ, а Мърша.

 6. 6 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 526 Неутрално

  От няколко месеца медиите близки до ГРОБ постоянно рускат новини за Слави или екипа му. Аз лично на седмица виждам поне 3 такива (често повече) в една локална медия близка до управляващите. Статиите не са положителни или отрицателни - по-скоро неутрални. Според мен го подготвят за следващият "спасител" и в момента създават медиен шум колкото да му вдигнат рейтинга. Всичко е като по учебник от ДС. Това започна след гостуването на Туквата в шоуто....

 7. 7 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Извинявам се за правописа - пиша през телефона.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1199 Весело

  Хубав анализ - "може така, може и онака, ама никой не знае и нищо не се знае".........

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2255 Неутрално  Интернет телевизия е тесла, защото ще отреже традиционния телезрител на Слави.

 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И Сл. Тр. и Борисов са доказани интересчии, ще направят ВСИЧКО за власт

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Чалгарите бичат яко чалгата.
  Едните от екрана, другите от парламента.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Защо Костовистите отиграха топката на Макаров?

  „Преди два месеца руският посланик Макаров лично заяви по повод изявление на Цветанов, че антируското му говорене не остава незабелязано в Кремъл. Цветанов е човекът, който спомогна комунизмът да се изучава в учебниците по история. Цветанов беше и един от първите, който категорично заяви, че България трябва да се въоръжи с Ф-16 и работеше тази сделка да се случи. Той говореше ясно евроатлантически“

  https://www.faktor.bg/bg/articles/metodi-andreev-tsvetanov-deystvashe-yasno-evroatlanticheski-antiruskoto-mu-govorene-ne-ostana-nezabelyazano

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Защо
  "Реформаторите се подиграха с 570 хил. граждани, подкрепили референдума"
  на Плевнелиев?

  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/reformatorite-se-podigraha-s-570-hil-grazhdani-podkrepili-referenduma-51425

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Защото ТУК "правилата на играта", която някой наричат политика/която всъщност е нещо различно/ го изисква за да удържиш одобрението и властта!!!

 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1199 Весело

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци":

  Хубаво писание, горе-долу вярно, само има две малки липси - подаряването на активите на комунистите (а.к.а. "приватизацията"), както и разцепването на СДС (а.к.а. "отделяне на духа от тялото") и недопускането на никаква партия в дясното политическо пространство.
  И двете задачи бяха блестящо изпълнени от Светиня Му Костов, за което беше възнаграден с няколко милиона, преференциални депозити, консултанстки хонорари и накрая с лабораторийка, да има с какво деа си играе на пенсия.

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Боце буквално скопи Учиндолския с намаляването на субсидиите.
  Това беше главният коз на Слави, всичката му пропаганда се въртеше само коло това и Боко буквално му го изтръгна от ръцете, при това с финес.
  Слави вече няма какво да предложи.

 20. 20 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  В този "анализ" дори не се споменава волята на 2.5 млн. българи, не се споменава, че референдума не успя на косъм.
  Какво искал Слави, пък какво искал Борисов,какво искал сульо и пульо.Излиза, че партийте се интересуват за собствените си интереси и изобщо не ги интересува какво иска народа.

 21. 21 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2863 Весело

  Той Славччо удобно дига топката , ама отсреща има Монстър Блокк...

 22. 22 Профил на ptf39587191
  ptf39587191
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Прост народ слаба държава. Престанете да гледате и коментирате филма на Боко и Слави и ги накажете с мълчание и презрение. Всички които ги коментират или гласуват за тях ги легитимират и бетонират на власт. Друг е въпроса ако наистина ги харесвате и искате да ви управляват още 20 години.Тогава да са ви честити.Ашкулсун!

 23. 23 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4938 Неутрално

  Хубавото е ,че шоуто продължава , а за кого е хубаво е въпрос с един отговор....И затова т.н. "ПРЕХОД" ще продължава до като изчезнат тези ,които им помнят престъпленията...

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 273 Любопитно

  Защо "десните хора, подкрепили Радев" отиграха топката на Решетников?

 25. 25 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Има ли човек, когото Баце да не е пуснал по пързалката? Няма. И Славчо ще последва съдбата на предшествениците си. Потрябвал му е на Борисов близнак калтак!

 26. 26 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Неутрално

  От много време ни плашат с тоя Славчо как щял да избие рибата на изборите, пък той още не е отишъл за риба.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  Проблемът на Слави е , че вече Бареков я изби...

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#20] от "tosho_toto":

  А-а-а-а...! Добро утро...! Партиите не се интересували, какво искал народа? Ами, естествено! Минали 3 години от референдума и Борисов се присетил, за какво гласували хората. Но хората не са гласували само за намаляване на субсидията, нали? Гласували са, за още две неща, но Борисов кой знае защо, не се сеща за тях?! Докато го играе, колко е загрижен "за волята на 2.5 милиона българи"...!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5618 Неутрално

  Едва ли има сценарий. Всички са популисти и играят от днес за днес...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 283 Весело

  Понеже са прости и се разбират! :)

 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#19] от "Killing Joke":

  Напротив, има много теми и болни въпроси. Но, нито Слави ще говори за тях, нито Борисов. Откакто мина последното интервю на Славчо с Бойко, който има малко в главата разбра, че Слави е част от постановката. И с просто око се вижда, че ченгетата усилено търсят и се оглеждат за заместник на Борисов, за който глупаците да гласуват, като за нов спасител. Просто шараните са готови да гласуват за всеки един, който са виждали по телевизора. Без значени, какво ще ги лъже...!

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#20] от "tosho_toto":А-а-а-а...! Добро утро...! Партиите не се интересували, какво искал народа? Ами, естествено! Минали 3 години от референдума и Борисов се присетил, за какво гласували хората.
  —цитат от коментар 27 на Petleshev


  Лилявите комунисти помнят точно три минути - като едни техни събратя, дека ходим да им се радваме у зоологическата градина.


  14 ноември 2016:

  https://www.mediapool.bg/gerb-predlaga-do-mesets-da-se-priemat-rezultatite-ot-referenduma-news256536.html


 32. 32 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 275 Неутрално

  ...за който глупаците да гласуват, като за нов спасител. Просто шараните са готови да гласуват за всеки един, който са виждали по телевизора. Без значени, какво ще ги лъже...!
  —цитат от коментар 30 на Petleshev


  Сякаш си нарисувал "новите десни проекти" на цветан Василев и Ивчо прокопиев - РъБъ и ДеБъ! Както и "умньовците", гласували за тези "спасители". Браус!

 33. 33 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Слави ги хлъзна по пързалката на субсидиите и сега се надцакват кой
  по-популист !!!

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  "Вместо Горанов да понесе наказание, Борисов пое във въздуха подадената от Слави Трифонов топка и седмица по-късно внесе в парламента законопроект, с който всички партии, получили повече субсидии от 2016 г. насам, трябва да ги върнат до 2020 г., а сумата се заковава на 11 лв."

  Какво значи пое топката на Слави!? Значи всички партии, а не само ГЕРБ гласуваха и приеха в парламента, че трябва да върнат надвзетите пари от субсидии. Това беше общо тяхно правилно решение, а не само на ГЕРБ.

  Аз Славчо не го харесвам, но трябва да му признаем, че след неговия сигнал за завишените субсидии тези милиони левове се върнаха в държавната хазна. Едно добро нещо, което той и неговия екип направиха.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 972 Любопитно

  Че той Славчо кога не е играл за Бойко?
  Всяка една от инициативите му е в полза на ГРОБ, както беше референдума за мажоритарния вот, както е и това.
  Че Слави го качи на власт ореди 10 г. - всяка вечер беше в шоуто, даже на два пъти му беше водещ.
  Кой и за какво пак е изненадан и се учудва?

 36. 36 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2683 Весело

  Няма нищо за философстване и нищо толкова екстраординарно- просто ББ в стила си използва всяка възможност, която му носи дивиденти, независимо, кой я създава. По логиката на заглавието, той е отиграл топката и на нещастните автори на "Апартаментгейт".
  Цялата мъка на горката опозиция е, че интуицията на ББ винаги ги изпреварва с една крачка, каквито и динени кори да му подлагат.
  С политическата интуиция нищо не може да се направи- тя е даденост, която си идва с раждането. В такива случаи казват- роден политик! След това е работа на случайността дали ще позволи тази интуиция да се прояви. Тук тя явна е била на нужното място и в нужното време.

 37. 37 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Дневник, много ви пада качеството. Този "коментар" или "анализ" е лишен от ясна структура, теза, извод. Нашляпването на разни размисли и страсти от страна на някакъв журналист, определено не ви се е получило.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 38. 38 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Ако някой си мисли, че Слави Трифонов ще е много популярен като политик и ще спечели изборите, ако си направи партия, много се лъже. Да, той е популярен като комик, но история като тази със Зеленски в Украйна едва ли ще се случи.

 39. 39 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Весело

  Това нема да го чета. Вероятно статията отразява размишленията на един умнокрасив, които е измислил ново възможно уравнение на властта с пет-шест неизвестни. Но е много притеснен че ДБ липсва в уравнението.

  Прав ли съм?

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 40. 40 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#38] от "Voiko":

  В момента С.Т. има потенциал за едни 10%, които са напълно достатъчни, за да стане патерица на ББ, стига да има кой да му даде пари за предизборните надлъгвания, защото той не е луд да харчи от своите.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Това нема да го чета. Вероятно статията отразява размишленията на един умнокрасив, които е измислил ново възможно уравнение на властта с пет-шест неизвестни. Но е много притеснен че ДБ липсва в уравнението.Прав ли съм?
  —цитат от коментар 39 на Жълто паве


  Уравнението е написано за 100г. напред още през 1985г., когато по указ на БКП се разреши частен бизнес. Тогава Огнян Дойнов раздаваше порциите само на ДС представители. Не случайно точно тези архиви, заедно с архивите на един Държавен комитет за контрол, не си спомням вече как се казваше точно, заминаха на съхранение в архиварника на създадената декември 89-та от КГБ във Виена, мега групировка НОРДЕКС, в чийто състав влизаше и Мултигруп. Тази групировка разви бизнес в цял свят, обхващайки всички фирми, създадени от всички страни от соцлагера по указания на КГБ и в процеса на разпад на соцлагера в нейните сметки бяха прехвърлени милиарди. Тази групировка и в момента дърпа конците по света и е разпростряла влиянието си и в други страни извън бившия соцлагер. Включително е спонсорирала кандидат президентски кампании на двама президенти на САЩ. Те подхвърлиха Путин на Елцин за негов заместник, оставяйки го да си мисли, че е негов избора му на наследник.
  Понеже изглежда си наясно за умнокрасивите, какво мислиш за глупавогрозните?

 43. 43 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1199 Любопитно

  [quote#42:"Анти Шишковци"][/quote]

  Изтървал си илюминатите, рептилоидите и планетата Нибиру, там се съхраняват всички архиви.

  Много сте забавни - ту от комунистите по-прости и загубени няма, ту пак същите въртят трилиони в някакви мегакомпании и дърпат конците на всичко живо.
  Айде определете се най-сетне....

  Знанието е сила, информацията - власт
 44. 44 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2318 Весело

  Защото може! Топките на СлТр не са чак толкова високи, като се има предвид ръста му. И да не пази Горанов, не става този министър.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 45. 45 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#31] от "Reporter US":

  Да бе... Това го знаем. И какво? Защо не е прието? ГЕРБ не знаят, нали...? :)))

  Бивш tww09306483.
 46. 46 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#40] от "Oggie Petkov":

  Добре, бъдещето ще покаже.

 47. 47 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#31] от "Reporter US":Да бе... Това го знаем. И какво? Защо не е прието? ГЕРБ не знаят, нали...? :)))
  —цитат от коментар 45 на Petleshev


  Ами не е прието, защото комунистите от трите БКП-та - БСП, ДСБ и ДПС - го бойкотираха. Ето, да си припомниш, понеже на всички десебилчета слабото място ви е главата:

  Бойкот на ГЕРБ и на референдума на Слави

  Правната комисия на Народното събрание не успя да събере гласове, за да приеме мажоритарните избори, поискани в референдума, организиран от Слави Трифонов, подкрепен от 2,5 милиона българи. Вносители бяха депутатите от ГЕРБ, но никоя друга партия не ги подкрепи.
  Цялата опозиция и партньорите на ГЕРБ от Реформаторския блок обориха аргументите на ГЕРБ и точката така и не стигна до дневния ред на комисията.

  Други въпроси, ако може по-тъпи от досегашните, че да ти лъсне хубаво червения ... пърдьон, чЪрвеното "знаме" (по ваша Рада)?

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  На проста нация, след Борисов, Слави ще и е лика прилика.

 49. 49 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 275 Неутрално

  На проста нация, след Борисов, Слави ще и е лика прилика.
  —цитат от коментар 48 на Роси


  Ти от коя нация си ма, Роске? Да н' си от ПариШ случайно? Гиди селяндури дръгалефски вий, ха-ха-ха-ха...

 50. 50 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 486 Любопитно

  "Трифонов първо ще направи телевизия или уеб медия и ще се яви на парламентарни избори, редовните са след по-малко от две години. Тогава щял да подпре следващ кабинет на Борисов. Договорът на Трифонов с Би Ти Ви изтича този месец. Стартът на новата му медия се очаквал през есента."
  ==============================================================================
  Може ѝ да стане...С телевизията или уеб медията...С изборите ще е по-трудно.

 51. 51 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Гневно

  Ако българите са толкова малоумни да гласуват за Сл. Тр. то тогава си заслужаваме съдбата!

 52. 52 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#51] от "arcanum":

  Българите изпратиха Бареков и Джамбазки в Евро парламента, забрави ли? Няма никакъв проблем да вкарат Слави в нашия парламент...!

  Бивш tww09306483.
 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#47] от "Reporter US":

  Само не разбрах, кога ще въвеждате задължителното гласуване и мажоритарни избори в два тура? :)))
  Или след още няколко години, Борисов ще се сети и за това? :)))

  Бивш tww09306483.
 54. 54 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци":Тиранти, скромно премълчаваш ролята на Сорос, ЦРУ, Рабинович и "демократите". В овладяването на властта. Роля изигра и т.н. Величество ,който с кратката си програма " Трай коньо за зелена трева" (800 дни) и попречи на БСП да взлеме мнозинство в парламента и спаси провала на Костов. Личеше и координация в натрапването на Пожарникаря във всички медии. Откакто стана главен секретар на МВР и досеа не е минал ден без да го показват. Сега знаеш ли кой е гл.секретар на МВР?
  Всъщност провалът на демокрацията бе дело на некадърниците от СДС, които не само не бяха подготвени да управляват държава, но и бяха нищожества като личности. Това беше добре известно на спонсорите , но им изнасяше защото ги водеха за носа.
  Нещо подобно става и със Слави Трифонов. Отново един чалгаджия го пробутват като политик. Самият референдум беше шашма. Сценаристите използваха избора на президент, та паралално пробутаха и Слави. Въпросите на Слави бяха тези, лансирани от група адвокати на соросова хранилка.

 55. 55 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  "Според източник от опозицията Слави и Борисов си взаимодействат по сценарий"

  ГЕРБ не са в състояние да предложат нещо ново и оригинално

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 56. 56 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Само не разбрах
  —цитат от коментар 53 на Petleshev


  Не се тревожи, всички знаят, че си десебилче и последното, което очакват от теб, е да разбираш нещо...

 57. 57 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 275 Неутрално

  ГЕРБ не са в състояние да предложат нещо ново и оригинално
  —цитат от коментар 55 на neut


  Така е, по комунистическите манифести сте вие, от радикалното БКП на тов. Костав...

 58. 58 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Дрън дрън ерина

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 59. 59 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 850 Весело

  Боце буквално скопи Учиндолския с намаляването на субсидиите. Това беше главният коз на Слави, всичката му пропаганда се въртеше само коло това и Боко буквално му го изтръгна от ръцете, при това с финес.Слави вече няма какво да предложи.
  —цитат от коментар 19 на Killing Joke


  @Killing Joke, ++++++++++++++++++++++++++++! Твоят е най-краткия и точен коментар! А Слави дори и да има какво да предложи, никой вече не го иска! Славчо се амортизира!

 60. 60 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 850 Любопитно

  [quote#42:"Анти Шишковци"][/quote]

  @Анти Шишковци, би ли ни дал, златен, някакъв линк към тази „създадената декември 89-та от КГБ във Виена, мега групировка НОРДЕКС, в чийто състав влизаше и Мултигруп“? М? Щото в нета има само това - https://casebook.ru/demo/company/moskva/ooo-nordeks-inn-7734717919-ogrn-1147746115923 , ама тя е основана през 2014 г., а другата компания с такова име е http://www.nordex-online.com/en/nordex/contact-form.html. Или тази „мега групировка“ е толкова тайна и законспирирана, че няма и сайт? М?

 61. 61 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#54] от "ahasver":

  Няма да те разберат. Едните викат " Да живей Костов". Вторите - "Да живей истинското дясно" (но не обясняват кое е то). Третите - "Баце, звинаги". Народа гледа, мълчи и тъпее.

 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Ако българите са толкова малоумни да гласуват за Сл. Тр. то тогава си заслужаваме съдбата!
  —цитат от коментар 51 на arcanum


  Ако от мутрите преминат към Слави, то ще е прогрес. Не че Слави не е мутра.

 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Ако българите са толкова малоумни да гласуват за Сл. Тр. то тогава си заслужаваме съдбата!
  —цитат от коментар 51 на arcanum


  Ако от мутрите преминат към Слави, то ще е прогрес. Не че Слави не е мутра.

 64. 64 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 263 Неутрално

  защото Бойко управлява така, както Слави пее....

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Боико е тъп пожарникар, но има кучешки нюх за публичните настроения. Пожарникаря надуши че хората почнаха да се обращат с/у него , и че Слави почва на набира моментум, затова реши да го спъне в крачка преди да е набрал скорост. Целта му беше да предложи субсидята да стане на 1 лев , да се излее пумия от дезинформация как това ще унищови българия, след като хората се стреснат, да се откаже от предложението, и да остави Слави без кредит и доверие.

  Само че не се получава. Ако сега имаше избори, Слави ще спечели мнозинство 100%. Боко Харам затова не иска да има предсрочни избори.

 67. 67 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6727 Любопитно

  Като му дойде времето ще видим, да оцелеем в жегите.

 68. 68 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Слави Трифонов и Бойко Борисов са си слуги на мафията. А мафията не допуска пазарна икономика в България, която изисква работещи публични тържища, борси, съдебни институции... Мафията обяви малкия бизнес за сив и прави всичко възможно да го унищожи. Големите боклуци получават всички пари по програмите от ЕС, всички обществени поръчки от държавния и общинските бюджети, всички концесии и тотално подпомагане от държавата... Но въпреки това пак са на загуба, защото са собственост на некадърници свикнали да крадат и пилеят пари. Днес сме свидетели на постоянно вдигане на цените на вътрешния пазар с идеята фирмите на мафията да започнат да печелят. Но тези структури с тия безхаберни управляващи с тези мастодонни структури на управление, с това нищонеправене и ниска добавена стойност са си обречени на провал. Малките фирмички получават присъда, тотален постоянен тормоз и рекет с цел да затворят врати.

 69. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  защото Бойко управлява така, както Слави пее....
  —цитат от коментар 64 на Джони Глупавия


  Еее, ма колега не може да не си разбрал, че Слави превъзхожда Боко с един милиметър. Малко но съществено.

 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  Докато медиите ни занимават с чалгаря, който въведе псувните на майка в ефир, а Корнито и половината БСП направиха неистови усилия да изхвърлят Станишев, в ЕС го предложиха за председател на ЕП за половин мандат.
  Долнопробната бг чалга дали щяха да го забележат? Дори и със смръдящия на фасове Слабак щяха да останат невидими.

 71. 71 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Точно "бъдеща патерица за владетеля на ГЕРБ Бойко Борисов", защото ще трябва да се финансира от избрани играчи и да им козирува или ще гладува и ще се разпадне. А ако пък я финансират други веднага ще кажат, че са от грантове, соросоиди, и че клатят държавата.
  Каквото го надроби Слави - такова ще го сърба. Както и всички ние, защото сами си го надробихме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK