Няколко жокера при вадене на документ от произволна административна структура

Няколко жокера при вадене на документ от произволна административна структура

© Георги КожухаровФани Давидова е юрист. Текстът е от профила й във "Фейсбук".


Преди една година споделих с вас няколко жокера, които могат да се използват при вадене на произволен документ от произволна административна структура. Сега добавям още няколко - не ми благодарете!


Когато вадите удостоверение/справка/заверен препис:
1. Не разчитайте на указанията на официалната страница на институцията в интернет. Те често нарочно са написани погрешно, за да развиват естествената интелигентост, съобразителност и ловкост у гражданите. Понякога това, което имаме като изисквания, умишлено е объркано, за да можете да се върнете 5, 6 пъти и така да поддържате стройно тяло и добра спортна форма.


2. Електронното подаване на документи не изключва, дори напротив - предполага, изпращането на същите по пощата на хартия, задължително С МОКЪР ПЕЧАТ. Значи вие там си играйте, подавайте си електронно колкото си искате но, след това, ако не изпратите всичко в 4 екземпляра по пощата, а най-добре на място в деловодството - нищо не сте направили.


3. Подгответе нужната екипировка - на някои места (митници , РДСП) падат тавани, стени, мазилка, подът е наводнен, затова - каска и ботуши.


4. Носете дребни подъръци - кутия/и бонбони, и/или козметични тестери (хем дребно, хем луксозно, без да се натрапва) за чиновниците, патронче гроздова за портиера. Трябва да дарите охраната при влизане, за да ви пусне вътре, после за да ви разреши да натиснете копчето на асансьора, после, за да не ви крещи, че той не е информация.


5. В специално подготвена "чанта за вадене на документ" (нещо като комплект за първа помощ), носете:


- лист формат А3. Ще ви трябва за да си начертаете схема на сградата и да си отбелязвате откъде сте минали,


за да можете по метода на изключване да разберете къде е отделът, в който се целите


Тук администрацията услужливо помага с указателни табели, от които вие разбирате, че "Тук не се плащат данъци", "Тук не е счетоводство", "Тук не правим справки", "Тук не е за граждани". Така чертаете схема, задрасквате къде какво НЕ Е и накрая - попадате там, където искате да отидете.


- портативен ксерокс/принтер/скенер - задължително! 100%, нямате копие от акт 287, а трябва да го представите в 28 екземпляра с надпис "Вярно с оригинала" и подпис. Администрацията с ксерокси НЕ РАЗПОЛАГА. За да направите копията, ще трябва да минете две преки, където обикновано в кучешка колиба има заврян човек, притежаващ ксерокс. Той ще ви направи копия по лев и петдесет едното, но докато се върнете, вече ще е затворено.


- няколко цвята химикалка и 3 нюанса на синьото. Всеки път, като ви погледнат с отвращение и ви кажат, че "не може с такава химикалка" - вадите резервата.


- вода и суха храна - не е ясно колко ще чакате


- компас - така указанията "идете в източното крило", "колежката е в северната стая", "счетоводството е в западната част" - няма да ви затруднят ни най-малко и най-важното - няма да отнемат време


- калкулатор, синонимен речник и милиметрова хартия. Те са ви необходими при попълване на документи, ориентиране в коридор и/или когато трябва да отгатнете какво означава ОТХА-37/12.09; ВЙТ-90-74- ДЗ от 1954 г.


- мокър печат!!! Ей това нещо много се пренебрегва от гражданите и води до излишни пререкания с администрацията и многобройни връщания. Ама това, че сте физическо лице и нямате нужда от печат, ама айде стига вече. По книжарниците продават - има жабки, животинки...


ми зарадвайте я тая администрация, бе - ударете там една лилава маймунка до подписа си -


нещо ще ви заболи ли???


- човек "backup". Докато вие чакате на опашка - "backup"-ът чака на друга опашка, пази да не се скрият другите служители, също така може да легне на входа и да попречи на затварянето преди края на работното време.


- учебник по административно право и процес, както и томчета на "Сиби" за актуална нормативна уредба. Юридически трябва да сте бетон.


- дребни пари - защото няма да имат да ви върнат


- едри пари - защото никой не е длъжен да ви приема стотинките


Стъпки на действие:


Първо и най-важно - не се ангажирайте с работно време. Просто недейте - тази битка е изгубена предварително, пазете си силите за по-важни сражения. Ако имате да си свършите нещо - отивате в 5 ч сутринта и почвате да чакате - до 5 ч следобед дверите все ще се открехнат и ще се шмугнете, преди да затворят за обедна почивка или за сутрешна предиобедна такава. Администрацията е стриктно безкомпромисна за началото на задължилтения отдих и щедро великодушна по отношение на края му.


Второ - веднъж проникнали през вратата, ще се сблъскате с охраната, която подобно на митологичен страж - като една Сцила и две Харибди варди администрацията от граждани. Вие обаче - подготвени - веднага подавате горепосоченото подаръче, охраната се разнежва и изревава в лицето ви, че ТУК НЕ Е ИНФОРМАЦИЯ. Това на административен език това означава "Добре дошъл, заповядай, влез гражданино!"


Трето - изтегляне на електронен номер за ред. Сега вие си мислите, че познавате тая система от банките, но нищо подобно. Тук е много по-виртуозно и загадъчно. На първо, второ и трето натискане апаратът не светва. Оглеждате се безпомощно и изблейвате, че май машината не работи. Останалите граждани ви гледат със съжаление, но никой не помага, защото те вече сами са преборили машината и не виждат защо точно на вас трябва да ви бъде спестено. Безизходно ритвате апарата, който светва и на него се появяват руни - за ОГД - 5; за НТГО - 2; за РТВ - 12. Каквото и да натиснете - все ще е погрешно, затова карайте на късмет - важното е да се докопате до гише


Четвърто - Съобщението: "Системата блокира, защото точно ни смениха софтуера и не знаем дали до края на деня изобщо ще тръгне". Това става точно преди да ви дойде редът. Коя система е блокирала не е ясно, защото така и така всичко се попълва на ръка, но все тая. По-лековерните и неопитни граждани свиват рамене и се разотиват, за да опитат пак на следващия ден. Така остават само най-достойните. Само тези, които имат реален шанс като крал Артур да изтеглят меча от камъка.


Пред гишето - първа работа на администрацията, щом ви види, е да размаха отбранително ръце и да обясни, че "вие не сте за нас, вие сте за 48-мо гише". НО! Веднъж добрали се до служител - няма да се давате.


Ако трябва легнете по корем и се хванете с всичка сила за така приложения мокет,


за да не могат да ви изтеглят. Настоявайте, че сте за тях.


Следваща стъпка на чиновника е да ви обясни, че добре, за тях сте, но нямате право да искате това, което искате. Вадите "Административно право и процес" на Кино Лазаров, томчетата на "Сиби", в краен случай "Обща теория на държавата и правото" на Венелин Ганев и доказвате тезата си.


Идва най-опасното - преглед на необходимите документи. Администрацията напада ниско по тревата и ви казва, че на нейната интернет страница всичко е описано, но ОЧЕВИДНО не сте се подготвили и не носите документи 1, 2, 4 ....423, както и 4,6 .... 483, които не са посочени, но е трябвало да се сетите да вземете. Моментално контраатакувате и вадите - акт за раждане (във всички ситуации), препис извлечение от..., нотариално заверена скица на..., родословно дърво, удостоверение за идентичност на нещо си и съдебно решение - каквото имате.


Обезоръжена администрацията ви дава да попълните формуляр. Напълно безмислено е да си разпечатвате форма в къщи и да я подготвите предварително. Значи напразно се напъвате. Администрацията винаги изисква да е НА ТЯХНА БЛАНКА и попълнена на място. Ако гишето е на третия етаж, ще платите на четвъртия (тук играем играта "всички ми идвате с едри, нямате ли дребни" или "аз стотинки не приемам - да не съм клошар"), после ще покажете касовия бон на шестия етаж, но другото крило, за да вземете проклетата бланка, и ще се върнете в изходна позиция на третия, където ако не си водите човек "backup", ще изчакате втори път на опашка, за да подадете вече попълнения легален формуляр.


Преминали и това изпитание, с дълбока въздишка, ще ви пратят през две улици, в съседна сграда, където има едно гише на единствената банка на планетата, с която тази администрация оперира, за да си платите таксата за самата услуга.


Ще ви върнат поне три пъти, защото:


- сте посочили грешно основание за плащане


- осмицата не я изписвате със закръглено тумбаче


- химикалката ви е светлосиня, а трябва тъмно.


Когато се върнете с платежното, работното време ще е свършило, но вие сте подготвен - вашият човек "backup" лежи на пода по вече указания начин и ви пази ред.


Подавате предварителните документи, попълнения формуляр, платежното и със светнал поглед очаквате да ви възнаградят с входящ номер и указание кога да дойдете да си вземете нужния документ (който между другото ви е необходим за друга административна процедура, която предстои). Очаквате, но не се радвайте предварително. Рано е още да казвате "Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?"


Оказва се, че всичко това, дето сте го приготвили - хубаво - ама трябва да е в 5 екземпляра ... Един за вас - на него ви слагат входящ номер. Един за администрацията, един за министерството, един за съда, ако някога се стигне дотам и един за вечни времена. Тук на помощ отново идва портативният ксерокс/принтер/скенер, с който нанасяте съкрушителния удар - звучна плесница в лицето на администрацията. Взимате си вашия екземпляр с входящ номер и се молите да ви дадат документа, преди да му е изтекла валидността, защото и това го има в зара.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 271 Гневно

  2-3 екипа от например Python програмисти могат да направят в рамките на 6 месеца 80% от администрацията излишна.

  Ако държавата обяви задание и посочи github хранилище доброволци ще свършат работата напълно безплатно.

  Но както казват в армията - Остави! Нямаш желание.

 2. 2 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1519 Разстроено

  "- осмицата не я изписвате със закръглено тумбаче
  - химикалката ви е светлосиня, а трябва тъмно."

  Ей това много ме мори. Осмицата не била достатъчно закръглена отдолу и на лелята ѝ приличала на седем/девет/едно или химикалката била светлосиня и на ксероксът не излизала...
  Много вярна статия.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 3. 3 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Електронно правителство! Ако бяхте избрали Костов 2001 г. щяхте да го имате вече

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Толкоз за е-администрацията. Оставаме в 20-ти век.

 5. 5 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  Че кога напуснахме 19-ти век?

 6. 6 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  Че кога напуснахме 19-ти век?

 7. 7 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Статията е трепач!
  Да се смееш ли, да плачеш ли ....

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 8. 8 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1212 Весело

  Това със синия печат е самата действителност!
  Ако няма печат на листчето - то това е хвърчащ лист.

  Благодаря на авторката за начина, описващ бюрокрацията. Великолепно Ръководство.
  Тя се майтапи, но по едно време действително ходех със лаптоп, скенер и принтер във багажника на колата - де да ги знам какво точно ще измислят при поредния опит за получаване на заветно писмо или документ. И винаги със достъп до сървър, където имам копие на всичко - там няма само Съгласуване и Благословия от Светия Синод. Но днес, със развитието на технологиите и опростяването на процедурите нищо чудно да ми поискат някъде и такова писмо. Знам ли?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 9. 9 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Развесели ме и ми припомни на следващите избори да съм активен пак и да гласувам срещу Партия 1 и Партия 2

  malart.blog.bg
 10. 10 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 217 Разстроено

  До коментар [#1] от "gim20551226":

  Да, ама чрез раздута администрация се печелят избори и никой не смее да прави съкращения.

 11. 11 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1744 Весело

  Ох, преди десетина дни минах тази процедура. Само 4 дни ми отне. Отне ми ги защото оборудваха чиновника с компютри, а не са съобразили програмите с капацитета на въпросния чиновник. Е да не си кривя душата и аз не попълних всички квадратчета съвсем правилно сякаш. Ама и логика в квадратчетата не открих. :)

 12. 12 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1507 Любопитно

  Всяка администрация по дефиниция си е мудна, но големите обобщения са меко казано тенденциозни. Примерно КАТ са си в 19 век и соца, докато при НАП нещата нямат нищо общо с това преди 10-15 години. Дори банките са по-зле в момента от НАП с техните безчет измислени хватки за прибиране на такси. В НОИ и ГИТ е фифти-фифти, част от услугите им са перфектни, но част са пази боже. За общините си е мъка, но там като цяло и заплати, и компетентност, а и желание за работа и подбор са теми кауза - пердута. Не случайно и там корупцията е най-масово, с "малки" суми но редовно.

 13. 13 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "gim20551226":

  а от какво ще се прехранват калинките

 14. 14 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#7] от "Kamenarski":

  вземай сопата и бой по главата , разбира се не авторката

 15. 15 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Силно преувеличено, но има доста верни моменти. Иначе изчетох статията с интерес, много хумористично е написано.
  Напоследък ходих по институции, и навсякъде свършвах за по 10 минути.

  Но Агенцията по Вписванията ми предстои, и се подготвям психически 2 седмици предварително :)

 16. 16 Профил на до лъжльо
  до лъжльо
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#3] от "Шапчица":

  Какво е Костов?

 17. 17 Профил на до лъжльо
  до лъжльо
  Рейтинг: 262 Неутрално
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Весело

  Живата действителност е по-добра от всеки фейлетон. :)
  Автора, Автора!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Не стреляйте по чиновника - той толкова си може и не е там за да услужва чинно на гражданина, а да му доказва колко е незначителен.
  Държавна политика вече 75 години.

 20. 20 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Браво на авторката!Очакваме Томислав Дончев да ѝ/ни отговори "ДОКОГА ТАКА?".

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Развесели ме и ми припомни на следващите избори да съм активен пак и да гласувам срещу Партия 1 и Партия 2
  —цитат от коментар 9 на malart


  +++++ Много точно!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 23. 23 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 498 Весело

  Фани Давидова - достоен наследник на Алеко Константинов. И той се е занимавал с право.

  Сега да преплете и една любовна драма на забранена връзка между НАП-аджия и жена на "бизнесмен", покушение и отмъщение, престъпление и (липса на) наказание и ще има бестселър.

  После и сапунка по авторски сценарий, действието ще се развива в пентхаус с частен асансьор (в София с лопата да ги ринеш), частен гръцки остров а-ла Жаки Кенеди, силиконови статистки на плажа, луксозна но ненатрапчива вила в Барселона, задкулисни игри и работно заглавие

  Игра на Еврофондове.

  Воала!

  Ще вземем и няколко известни турски имена и сериалът ще е двуезичен за експортните източни пазари. И без това Ганьо по душа е ориенталец и все към Дубай го влече. Ще се арчи като топъл хляб, новото розово масло.

 24. 24 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Електронно правителство! Ако бяхте избрали Костов 2001 г. щяхте да го имате вече
  —цитат от коментар 3 на Шапчица


  Мда, кой точно щеше да го направи това "електронно" правителство 2001-2005, когато още нямаше и интернет в България почти никъде. Вие от сектата на драгалевските теменужки съвсем изтрещяхте. А между другото няма ли да си го приберете тоя плазмодий Иван Иванов от КЕВР, че досега от толкова клякане на монополите, сигурно си е протъркал коленете завалията.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 25. 25 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Не е точно така навсякъде. Миналата седмица вадих от НАП удостоверение за липса на задължения. На сайта им пишеше срок за издаване 14 дни. Направиха ми го веднага, безплатно. Без връзки и без подаръци. В кадастъра също се минава в срок по обявените правила.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Това направо може да се ползва , като пособие и ръководство за вадене на документи. А Дончев нека да ни убеждава, колко сме намалили бюрокрацията.

 27. 27 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Злите езици говорят, че преди Пиночет и в Чили администрацията се самозабравяла...после ходила да спортува.

 28. 28 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#3] от "Шапчица":Какво е Костов?
  —цитат от коментар 16 на до лъжльо


  Ако питаш повечето българи - Костов е нещото, което е виновно за всичко лошо на планетата!За климатичните промени, за замърсения въздух, за непочистените улици зимата, за ниските пенсии и заплати, за това, че не ти е запалила колата или запалката!Костов е нещо, като Сатаната, който е на много места едновременно и единственото, което върши - е да руши, краде и лъже!
  Ако обаче питаш някой от много малко останалите нормални българи, които не са си изгубили спомените от преди 2001-ва година - Костов е единственият български политик, свършил нещо полезно и стойностно!Костов е причината да сме в НАТО и в ЕС!Костов е политикът, който измъкна България от мизерията и бедността след Виденовата зима - нищо, че вече много хора знаят, че това е направил Георги Първанов!Лъжа е!
  Та - ако бяхте избрали Костов - наистина до днес щеше да има електронно правителство, че и нещо много повече.Но вие си избирате все комунисти и подлеци - цар, Станишев, Борисов, Орешарски и пак Борисов!Е, хак ви е - чакайте и си тровете нервите.Администрацията е най-малкият ви проблем!Децата ви бягат в чужбина, защото вие гласувате срещу тях, но пък повечето от вас и ги учете, че през комунизма е било толкова хубаво и демокрацията ви е отнела това хубаво нещо - 14 дни на море, с карта от работата!Сякаш сега не ходите в Гърция всеки уикенд, със собствената си кола, за която сте платили и взели веднага, а не сте чакали 7-8 години за нея!
  Туй е Костов!Вододелът, когато българите избраха да живеят в постсоциализъм - примирение, лъжа, шуробаджанащина - а не в Европа!!!!

 29. 29 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#1] от "gim20551226":

  Проблемът никога не е бил в липсата на програмисти или пък дори в липсата на пари. Основният проблем е политическа воля и воля сред сменящите се началници на администрациите да се работи в полза на гражданите. Има десетки системи, които чиновниците просто не ползват поради некомпетентност, поради това, че ще станат прозрачни и т.н. Разбира се има и десетки неграмотно направени системи, но пък добре платени.

 30. 30 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не съм редовен потребител на административни услуги, но интерес на истината в последните години отношението на служителите много се промени за добро. Поне на мен ми помагат и не се заяждат за глупости - даже дописват където не е било достатъчно ясно какво трябва да се въведе. Разбира се за целта всеки път запомвам с усмивка и "добър ден", но това са нормални човешки отношения. Това е за Пловдив - НАП, ГРАО, Данъци и дори КАТ). Друг е въпросът, че персонал не достига, работят в ужасни условия, пълна бумащина и липса на техника, но това не зависи от самите служители.

 31. 31 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Браво, страхотен текст, супер чувство за хумор. Все пак аз съм доволен от хората в НАП офис Младост. От време на време, счетоводителката ме пуска да ида сам, явно, за да ми калява характера, но пък служителите се държат човешки. Даже последния път една от тях излезе, да ми покаже кой от 48те формуляра пред стаята е ми трябва. И ми даде...
  ХИМИКАЛКА

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 32. 32 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 525 Неутрално

  В НАП не е така, сайтът им работи и самите служители са разбрани.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#1] от "gim20551226":
  Защо точно Python?

  Мърфи е оптимист!
 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Хехе, браво на авторката, смях се от сърце!

  Мърфи е оптимист!
 36. 36 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Адмирации за текста! После що имало много фалшиви болнични, ниска производителност, малко туристи по черноморието......ми то гражданинът опре ли до администрацията 'сичко си е ...... или требе да избега от работа, или да си "вземе" болнични, или да си "пусне" (планира) отпуск.

 37. 37 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тези неща събрани накуп може да звучат като майтап, но със сигурност всеки е изпитал поне едно на гърба си.

  На мен ми се случи случката с изтеглянето на електронен номер за ред в НАП - натискам копчетата, нищо не работи. Поглеждам умолително към охраната, който стои до мен и ме гледа в ръцете, но той само вдига рамене безпомощно. Оттеглям се пораженчески. Човека след мен обаче тегли един шут на машината и тя тръгна! От благодарност го оставих да ме пререди.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 413 Весело

  Забавен текст, на моменти доста верен. На мен преди няколко месеца ми се случи да заверявам документи в Министерството на здравеопазване. Е, те са в 18-век.

  1. Отивам. Добър ден, имам 23 документа, разрешителни за лекарства. Искам да ги заверя при вас. Викат, дайте пълномощно.
  2. Връщам се с пълномощно. Викам, дайте да попълвам. Не, трябва да попълните 23 заявления. Почвам да се хиля, решавам, че се бъзикат. Аз съм един, клиентът е един и същ. Не, НЕ СЕ бъзикат. Всеки документ - отделна поръчка. Допускам първа грешка, втрещено ги питам в кой век живеят. Свиване на устни, злобни погледи.
  3. Питане - що са му на клиента ви? Допускам грешка - отговарям, че не е тяхна работа, просто трябва да си потвърдят документа. Ма ние трябва да знаем. Викам, на шибания документ сте написали, че това е ветеринарен препарат. ЗА КАКВО според вас му е разрешението за ползване? За да си допълни комплекта документи за банков лиценз?
  4. Връщам се с 23 заявления писани ръчно. (!) Връчвам. Дайте пълномощно. Ето. Аааа, що не сте го копирали. Викам, моля? Ми, имате 23 поръчки. Копирате го 23 пъти. Разкрещях им се така здраво, че си го копираха сами. Копирната им машина беше пред мен, та не отказаха.
  5. Връщам се да ги взема. Дайте данни за фактура. Ето. Ааа, елате малко по-късно. Викам - що? Ми пускаме 23 фактури за по 3 лева. Почвам да се хиля истерично, което никак не ми подобрява положението.
  6. Връщам се за фактурите. Ето. Сега се подпишете на всяко заявление "ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ ПОЛУЧИХ ЗАВЕРЕНИЯ ДОКУМЕНТ НА (ДНЕШНА ДАТА), ПОДПИС. Викам, не се ли сетихте това в заявлението да го напишете, за да може клиентът просто да се подпише. Е как може! Е как така! Пишете, пишете.

  Повече ми беше интересно, че им казах, да вземат да протестират, щото това е гавра и с гражданите, и със собствения им труд. Гледаха ме изцъклено като луд ... Ако някой оттам ме чете - ей, оправете си системата, ве.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK