Сега или преди - кога беше по-добре?

Сега или преди - кога беше по-добре?

© Красимир ЮскеселиевКрасен Станчев е основател на Института за пазарна икономика. Народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Управител на КС2 ЕООД. Текстът е препечатан от "Свободна Европа".


"Миналото е изтрито, заличаването е забравено, лъжата е станала истината."
Джордж Оруел


Проблемът с тълкуването на периода 1944-1989 г. се поражда от възгледите за настоящето и амбициите за бъдещето.
Икономическият прочит е относително свободен от произвол и истината се различава лесно. Винаги има данни и анализи от външни и безстрастни наблюдатели. За мнозина от местните наблюдатели, не само по идеологически причини, икономическото сравнение на сегашна България с тази преди 1989 г. е неудобно


Тогава - много по-богати от Гърция


Ако се вярва на изчисленията на Мартин Иванов, през 1870 г. БВП на човек от територията на сегашна България е бил почти с 40% по-висок от този показател за Гърция, малко по-висок от Испания и Финландия, и само два пъти по-нисък от БВП на човек в САЩ. През 1945 г. Гърция по този показател е вече с 55% по-бедна, Испания е задминала България с 20%, а гражданите на Финландия и САЩ са съответно два и седем пъти по-богати от тези на България.


Очевидно независимостта на България не е много икономически изгодно начинание. Поне не удържа предимствата на този показател на благосъстояние в сравнение с вече значително по-заможни икономики към края на Втората световна война. Между другото независимостта към 1906 г. е и десет пъти по-скъпа за поданиците на Царство България от данъците, които те биха плащали на Високата порта.


Тези изчисления са по общоприета методика – в щатски долари от 1990 г. Според тях през 1945 г. БВП на човек в България е 7 300 долара. По същата методика КУАНДЪЛ, реномиран портал за икономическа статистика (в основата са данни на МВФ) показва, че БВП на човек в България в края на 1980 г. е бил 6 500 щ.д., т.е. по-малко от 1945 г. (окупираните "обединени" територии не са в сметката). В края на 1988 и 1989 г. показателят е 8 700 щ.д. на човек, за да спадне през 1996-1997 г. до 5 400 щ.д.


Тук се натрапва неприятният извод, че в постоянни цени благосъстоянието на българските граждани (измерено по този начин) е останало същото като в края на Втората световна война. През това време Гърция, която през 1945 г. е по-бедна от България, е вече над три пъти по-богата от България, нищо че минава през гражданска война и военна диктатура, който траят до средата на 1970-те години. Този факт крещи за обяснение по някакъв начин. Само спадът от 1989 до 1997 г. е 48% от БВП на човек от населението, т.е. около половината доход е изчезнал.


Как изчезва доход?


Съществен принос за това развитие има обстоятелството, че България е не просто единствената комунистическа страна, която за 45 години е "успяла" да фалира три пъти. Тя е единствената страна в северното полукълбо с такъв рекорд през втората половина на ХХ век. Това е така, защото икономиката работи на загуба. А през 1996-1997 г. има още един фактически фалит по вътрешния правителствен дълг. Той е "изчистен" с инфлация. През януари 1997 г. средната пенсия е 14 долара, заплатата – 40, за да спаднат през февруари същата година до съответно 5 и 20 долара. Който не помни, може да прочете обзора на МВФ за тези години. Впрочем това е най-ниското сравнително равнище на лични доходи в цялата история на България след 1878 г.


След 1997 г. България повтаря реформите от 1991-1994 г., този път по-решително. Резултатът е, че в края на 2018 г. (според същия източник) БВП на човек в България е 12 800 долара. Иначе казано, както и да се тълкува случилото се през последните 20 години, няма как да не се отбележи, че това – с едно 16-месечно прекъсване през 2009-2010 г. - е най-дългият период на стопански растеж след 1878 г. насам и че в сравнителен план след Втората световна война българските граждани никога не са били по-добре. В крайна сметка около 80 на сто от страните в света са по-бедни от България. Включително Русия през повечето години от 1990-те насам, като сега стойностите на БВП на човек са приблизително равни, според същия източник.


После - успех след 1998 г., неуспех преди това


Ако споменете един от горните факти, неминумо ще трябва да споменете и почти всичко, което следва.


Последните 30 години се разделят доста ясно на два подпериода. До средата на 1997 г. и след това. Периодът от 1990 до 1998 г. е време на лутане в стопанската политика: добро, макар и нестабилно, начало на пазарните реформи от 1991 до 1994 г., връщане на централното планиране от януари 1995 до март 1997 г. (проявило се в контрол върху цените, дълбока банкова криза, хиперинфлация и масово обедняване на населението), и второ начало на либерализацията на стопанския живот след март 1997 г. Хрониката на преминаването от единия период към другия е история на преминаването отвъд монументалните стопански нещастия. То никога не е окончателно.


Ако признаете успеха на периода след 1998 г., следва да се признае и неуспеха на годините преди това. Ако животът ви е преминал в някаква съществена част преди 1989 г., той е обществено несполучлив, независимо индивидуалното самочувствие и благосъстояние. Ако имате проблем, той е донякъде за психиатър.


Ако сте обществен деятел, вие ще трябва да приемете факта на различието между двата периода. Ако сте на това отгоре и политически деятел, ще се окаже, че вие просто няма какво да вършите – "голямата работа" вече е постигната. Вие сте ненужен.


Вие ще сте толкова по-важен и нужен, колкото повече хора са убедени, че


а) демокрацията след 1989 г. е отнела нещо на гражданите,


б) летоброенето започва от вас,


в) предшествениците са маскари, а преходът е "изцяло сбъркан и частично криминален",


г) България "никога не е била толкова зле" и


д) ЕС я ограбва, "колонизира" и й пробутва по-лошо качество храни на по-високи цени.


През 1998 г. БВП на човек от населението спрямо ЕС е 22%. Днес е 50%. Това е заради приватизацията, външните инвестиции, членството в НАТО и перспективата за, а след това и встъпването, в ЕС. До 2009 г. България е сред първите десет страни в света по привличане на чуждестранни инвестиции. След 2010 г. НСИ регистрира 31% ръст на БВП.


Дори и вие да сте управлявали, амбицията изисква да неглижирате онова, на което вашият успех е стъпил. Някак си естествено общият знаменател на политическите тълкувания се измества към обругаване на либерализацията от последните 20 години и възхвала на времето, за което няма спомени и документи. Забравата става политическа тактика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (223)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Специално за България - разбира се че преди е било по-добре.

 2. 2 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Иначе казано, както и да се тълкува случилото се през последните 20 години, няма как да не се отбележи, че това – с едно 16-месечно прекъсване през 2009-2010 г. - е най-дългият период на стопански растеж след 1878 г. насам и че в сравнителен план след Втората световна война българските граждани никога не са били по-добре.

  Е как така. Нали всяка втора статия в Дневник е как няма по зле от България и как трябвало всички да напуснем България. Пък и форумните либерасти само това повтарят и повечето от тях уж живеят извън България. Що не живеят в нея като е толкова хубаво?

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  По тези територии, винаги е било сиромашия. С някакви пари са се виждали само такива дето са били много близо до властта и в нея. И сега е така.

 4. 4 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Със същите лъжи на „Красен Станчев и сие“ започна преходът към демокрация през 1990г. И сега сме с ограбено здравеопазване и пенсионни фондове.
  Тия от института по пазарна икономика не разбраха ли, че са абсолютни некадърници? Или още не са се „наяли“ ?

 5. 5 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  С този начин на сегашно управление при който ни предлагат някаква псевдо-демокрация, през соца беше 100 пъти по-добре.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Сега е по-добре!
  Преди немахме банани,секс тилифони и ДБ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  "През 1998 г. БВП на човек от населението спрямо ЕС е 22%. Днес е 50%. Това е заради приватизацията, външните инвестиции,"

  Ихуууууууууууу! Днес БВП на калпак бил 50%. Инак сме последната дупка на кавала, наречен ЕС. Очевидно сме много "по-добре".
  А инвестициите ... дали да не споменете с колко са спаднали (чуждестранните), а, откак цял свят ни разбра що за стока сме.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  По тези територии, винаги е било сиромашия. С някакви пари са се виждали само такива дето са били много близо до властта и в нея. И сега е така.
  —цитат от коментар 3 на 442


  А бе,по-добре е сега!Не е нужно да си във властта, за да видиш некви пари,може да си и към некое НПО!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Растеж сравнен с 1870?!
  Не е ли време да поживеем малко и в 21 век?
  Помним за какво става дума, а и самия автор го помним когато ръсеше акъл облечен в протрити пуловерчета.
  Сега ясно се е очертала разделителната линия между наедрелите проповедници и плебса

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  Станчев не вижда сялата картинка на действителността - нека тълкува разпределението на БВП. Там е заровено кучето както и в износа на БВП. Българите са роби в собственатаси държава.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 889 Неутрално

  С този начин на сегашно управление при който ни предлагат някаква псевдо-демокрация, през соца беше 100 пъти по-добре.
  —цитат от коментар 5 на Taiga


  Със сигурност си бил по-добре. Ама какво да правиш, партийни секретари много, куфарчета с пари малко. Ще я буташ някак си с по няколко рублета на пост и това си е. Па и веднъж годишно на Копринка на топла бира и по кебапче.

 12. 12 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Задръствания по границите.... Изпратени допълнителни служители.... Километричните опашки остават.... Мноого сме бедни.... А преди сме били мноого богати.... Е, който има глава на раменете....

 13. 13 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Тоя трябва да се научи да пише (да се изказва) по разбираемо. Да пишеш така, че нищо да не ти се разбира не винаги е белег на интелигентност. Политиците са свикнали да говорят и нищо да не казват, или да имат изказ, който е много труден за разбиране. Труден за разбиране е този текст.

 14. 14 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 288 Неутрално

  С този начин на сегашно управление при който ни предлагат някаква псевдо-демокрация, през соца беше 100 пъти по-добре.
  —цитат от коментар 5 на Taiga


  Щайга, затова ли заграждахте държавата някой да не избяга от "хубавото"?

 15. 15 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#12] от "xefgo":

  По опашките на гранциата ... по това ли определяш благосъстоянието на българина?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 16. 16 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 477 Неутрално

  вярно е , демокрациата отне много на комунистите, но природата почти всичко от мозъчните им възможности....

  Анализа ясен-от война можеш да се оправиш, от робство ....но един път лош късмет и цял живот си Румен Гечев...

 17. 17 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Сравнение с Гърците!? Ами Красене, те са с 500 милиарда дълг бе. Нас за десет милиарда ни разказаха играта. Половината от тия десет можехме да си ги вземем от либия, ирак. А гърците тия 500 милиарда няма да ги върнат никога!

 18. 18 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Сега е по добре, каквото и да казварт разни носталгици.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 19. 19 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#12] от "xefgo":

  Сега ще е хубаво да кажеш и тези "огромни" задръствания какъв точно процент са от цялото население на България, че да видим колко "много" хора всъщност отиват на почивка в Гърция.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Задръствания по границите.... Изпратени допълнителни служители.... Километричните опашки остават.... Мноого сме бедни.... А преди сме били мноого богати.... Е, който има глава на раменете....
  —цитат от коментар 12 на xefgo


  И за кво ти е глава на раменете!?
  В България, за да си добре, требе да имаш тиква на раменете!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боби Бобев":

  Особено доходите от корупция и докато са в болнични.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 477 Неутрално

  За 89 не знам но 96-97 имаше едни дето трябваше да стоят известно време прави...
  ...може да са 4 фалита за 20 век но такъв масов грабеж на практика до последният обикновен човек какъвто спретнаха тогава ,никога не е имало..на горките страдащи по Живков им взеха всичко спестено, за целият им щастлив трудов живот..

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3173 Неутрално

  да направим извода , който спонсора през клавиатурата станчева от скромност е спестил. българите са били най добре през турско, през костово, е и сега ама то пак е благодарение на костово .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2133 Любопитно

  До коментар [#17] от "ban":

  Бан-ски ти от кога започна и от икономика да разбираш?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 27. 27 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  [quote#23:"д р Чарли Мишкин от ГРУ"]Единственото хубаво преди е че бяхме млади.[/quote
  Как един файтон хора,ве!?
  Вече са цял рейс "Чавдар" и то препълнен!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 28. 28 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Сравнение с Гърците!? Ами Красене, те са с 500 милиарда дълг бе. Нас за десет милиарда ни разказаха играта. Половината от тия десет можехме да си ги вземем от либия, ирак. А гърците тия 500 милиарда няма да ги върнат никога!
  —цитат от коментар 17 на ban


  Да бе, а другата половина от дрогаря Самора Машел, фронта Сандино и от русийката. Дрогарьо учоний, десетте милиарда загробиха България защото бяха съизмерими с БВП-то ни. Не от този измисления, в който течаха реки от мармалад, а от истинския. А най-тежкото беше, че трябваше да бъдат платени от днес за утре, както се казва.

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3173 Весело

  До коментар [#27] от "Милост за живите":

  ама европейски вече Чавдар

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2444 Гневно

  "Ако се вярва на изчисленията на Мартин Иванов, през 1870 г. БВП на човек от територията на сегашна България е бил почти с 40% по-висок от този показател за Гърция, малко по-висок от Испания и Финландия, и само два пъти по-нисък от БВП на човек в САЩ."

  Кой е този Мартин Иванов който ще не убеждава че сме били най-добре като сме робували на турците!? Такива майкопродавци на подготвят за новото робство което отново ще ни отвори необятните пазари на Османската империя!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  Красен защо не коментира УБИЙСТВЕНИТЕ цени на тока за бизнеса. Хората затварят производства.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Не сме наравно с другите защото фактически възстамовяването от банкрута на соца започна едва преди десет години. Двадесет години беше безвремие, през което некадърните наследници на соц управляващите си разпределяха, а и накрая погубиха и малкото останало от старата икономика.
  И въпреки това сега е по добре и хората го усещат. Не случайно биха шамара на БСП на изборите, защото знаят какво е след Гечевци и компания.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  Само носталгик, който няма общо с логиката и фактите би могъл да разсъждава върху подобна измислена "дилема"!!!!

 35. 35 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#33] от "zz_s":възстамовяването -> възстановяването

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3322 Неутрално

  Днес е много по-добре за онези, които разчитат на себе си и си поставят прости и рационални цели: да получат добро образование, за да работят нещо необходимо на околните, да взимат добри пари срещу нещото, което работят, да построят дом, да изучат децата си и да ползват благата на съвременната цивилизация, включително привилегиите, които им дава притежаването на европейски паспорт.

  И много по-зле за хрантутници на социалистическата държава: ЗКПЧ-та, партийни секретари, милиция, ДС, стопанска номенклатура, деца и внуци на АБПФК, синекурни нищонеправещи по "институтите" и пр. deadwood.

  Проследете кои се оплакват под статията и кои заявяват, че са доволни от живота си, и лесно ще разберете кой от кои е. `

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#31] от "Julian Mall":

  Ако не беше толкова самородно първосигнален ,можеше и да разбереш че човека ти обяснява че турците по разбират от икономика,по са работливи ,по малко крадат и най-вече имат късмет че са прекалено големи за да може някой да си прави комунистически експерименти на държавата им.

 38. 38 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#33] от "zz_s":

  Сега е по-добре заради глобализацията и развитието на технологиите. Иначе, нищо което българинът ползва в ежедневието си не е българско. 80% от БВП е услуги, нека поясня, това са пазачи, продавачи, шофьори. всички тези професии, с развитието на роботизацията ще отидат в небитието. Иначе, положението при Баце, е същото като при Тато, два-три милиарда дефицит по сметката, попълвани при тато с оръжия, реизнос на нефт, контрабанда, сега са оръжия, пари от ЕС, пари от мигранти! Неслучайно Баце се ослушва като лалугер за самолетите шото 2 милиарда долара няма от къде да ги извади!

 39. 39 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Няма да престана да повтарям една българска поговорка:
  Ум царува, ум робува, ум патки пасе.
  С други думи - от тебе лично зависи дали ще хленчиш по минали илюзии или ще си караш старините къдет ти е кеф.

  ПП. Но едно нещо не може да се отрече - днес имаме повече свобода отколкото при диктатурата на пролетариата.
  А това е основата.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 40. 40 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Аз се чудя като икономист как след като днес икономиката ни е 3,2 пъти по-голяма от 1989 още има соцнодталгицу и съветскофили дето наляво и надясно ръсят коментари какъв рай е бил соца. Аз пък сравнил 200 стоки като сложих с тежкото стоки като тока тогава 2 стотинки днес 30 и се получава, че при 4,96 пъти по-голяма средна заплата цените на стоките са по-високи с 2,11 пъти.

 41. 41 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#40] от "Да вярваме на истината":

  Може и да си прав, но ако зимата те заболи зъб, и имаш сметка за парно 200 лева, тези сметки не са от значение!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#38] от "ban":

  Трудно да ти повярвам.
  Расте реално индустрията.
  А за самолетите парите ги има от миналата година.
  Това ако е анализ на БАН, не случайно гладни ще стоите.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 44. 44 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#40] от "Да вярваме на истината":

  Можем да го сметнем и по друг начин, 5 пъти по-голяма средна заплата
  транспорт - 300 пъти увеличение
  парно - 20 пъти увеличение
  ток - 10 пъти
  храни - 10 пъти
  +платено здравеопазване и образование!

 45. 45 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#43] от "zz_s":

  Че като ги има, що нещо за актуализация на Бюджета говори Баце! А за платежния баланс си има данни, там няма скрито покрито, сметката е винаги на -2 или 3 милиарда, валута!

 46. 46 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 931 Любопитно

  фасадният социализъм беше заменен от фасадна демокрация ,тук е царството на бутафорията ,и после ревем и мърморим защо никой не ни взема на сериозно

 47. 47 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Сравненията с африканските дръжави не минават пред публиката. И се сравняваме със само себе си, нещо като да си бие чики. авторчето. С ЕС както и да се сравняваме все сме последни. А населението намалява както при война - всяка година с къмто 50 хил. души и то само от смъртност / раждаемост без емиграцията, но това не е важно за авторчето. За него е важно Кражбите сега да не биват Пипани. За пенсионерите и др. нема да питаме понеже авторчето и неговите патрони ще бъдат вечно млади, а и такива фактори не се изучават в техните вероучения.
  Авторчето плюе комунизъма, но дали е дочуло как всички управляващи и бизнесмени /повечкото/ са с червено комун. потекло. И статуквото, което защитава е точно тяхната идеология....

 48. 48 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боби Бобев":

  Фасулчо, кажи какъв процент от 7-те милиона българи са тези, ходещи в Гърция и Турция да си харчат парите.
  Я имаш една шепа, я не - и това са основно мутрите от София + няколко по-големи града.
  Останалите милиони българи не са границата за Гърция, клончо, а се чудят как да свързват двата края.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 49. 49 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#36] от "Norman Granz":

  ..И много по-зле за хрантутници на социалистическата държава: ЗКПЧ-та, партийни секретари, милиция, ДС, стопанска номенклатура, деца и внуци на АБПФК, синекурни нищонеправещи по "институтите" и пр. deadwood.... `
  —цитат от коментар 36 на Norman Granz

  Е, с това не мога да се съглася. Изброените са още по-добре. Та те държат и икономиката и властта...


 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  До коментар [#44] от "ban":

  Вода - 300 пъти увеличение. а на някои места и ДОСТА повече. Да видим цени на коли и жилища -10 - 50 пъти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Като изключим личното си остаряване, което няма как да спрем, във всяко друго отношение сме по-добре.
  Няма да коментирам мазните внушения за османския период, дето сме живели в един мулти - култи рай.
  Авторът е направил и едни психологически схеми с а,б,в....,
  които изглеждат като реклама на прах за пране. И най-тъпите не са толкоз тъпи, колкото ги мисли.
  Ако презираш едни хора, не разговаряй с тях.

  Еретик
 53. 53 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Въпреки Б. Борисов, БСП, ГЕРБ, ДПС..., сега е много по-добре от времето на социализма...

 54. 54 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Що се правите, че не знаете как са се случили нещата? Имате и Венецуела за пресен пример. САЩ разполага с всички инструменти за фалиране на една малка държава и точно това се случи с България през 97. До онзи момент правителството на Виденов не е приватизирало почти нищо и братята американци му спретват един фалит. Как пък никой не се замисли, че след супер инфлацията идва Костов и всичко се оправя за 2 месеца? Как става това според вас? Обвързването на лева е подготвено от правителството на Виденов и за великия мъдрец Костов остава само да приватизира/унищожава икономиката. Той и затова е назначен, но пък аверчетата му, сдобили се с цели заводи и притежаващи медийни империи, продължават да ни го представят като спасител. И като продължавате да говорите за "три фалита", кажете какво означава това. Може да фалираш, ако нямаш нищо, което да продадеш, а НРБ е имала достатъчно активи. Едни крадци измислиха, че е най-добре да кажат колко зле са ни били заводите и икономиката, с което да оправдаят унищожаването ѝ. Имало е лоши практики, неефективни предприятия, злоупотреби и дългове, но това не оправдава разграбването, което се случи по времето на Костов. То и затова народът го ненавижда, а той мисли единствено как ще го запомни историята.

 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3322 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мондиана":

  "Е, с това не мога да се съглася. Изброените са още по-добре. Та те държат и икономиката и властта..."

  Икономиката и властта я държи един минимален, специално подбран по Дойново-Луканово време елит от кредитни милионери, който през годините на "масовата" приватизация обрастна с обслужващ персонал (сред последния беше и тогава никому неизвестното Борче Бойко Методиев от Банкя - тогава "сътрудник" на Румен Николов-Пашата).

  Ако синекурните нищонеправещи от "институтите" бяха прокопсали кой знае колко, сега нямаше да се оплакват, че лев и 60 билет за рейса или 200 лева парно за отоплителен сезон са им непосилни.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Като оставим настрана политическите бъркочи забъркани в статията, нека се спрем на прословутия брутен вътрешен продукт. Той е основното мерило. Този продукт се СЪЗДАВА. За да се създаде трябва да има съответните условия.
  Да произвежда пирони може и обикновен ковач, а може и една елементарна машина. Колко пирона и с какво качество се получават в двата случая всеки разбира. Като някой открадне работещата машина и я предаде за скраб можеш ли въобще да пройзвеждаш пирони?
  България бе деиндустриализирана по един варварски начин. Инженери с образование и квалификация отидоха да търкалят таксита наравно с безграмотните цигани. Няма индустрия- няма продукт, дори да има кой да го пройзведе.

 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  До коментар [#56] от "bez_ime2":

  Коментирай следното !
  Красен Станчев,Баща му Стефан Станчев е зам.завеждащ отдел в ЦК на БКП.Станчев завършва философия в Съветския съюз и веднага започва работа като асистент по философия в АОНСУ при ЦК на БКП.Първата съпруга на Станчев е дъщеря на висш кадър от Окръжния комитет на БКП във Бургас.След развода си с нея той се жени за Гергана Жулева-също от комунистически род и също като него директор на неправителствена организация,също на хранилката на,,Отворено общество”на ДЖ.Сорос.Като директор на ИПИ/Институт за пазарна икономика/Станчев има за колети в Управителния съвет Левон Хампарцумян,Мартин Заимов,Калин Христов,Дим.Вучев.Една любопитна подробност-преди десетина години по Интернет форумите се въртеше списък,за който се смяташе,че е съставен в ЦК на БКП,през май 1989г-за бъдещите опозиционери.Там под номер 97 е името на Кр.Станчев,а пред него са Асен Агов и Желю Желев,след него-Константин Тренчев и Христофор Събев.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Не може да се каже, че сега сме по-добре в сравнение с преди 1989 г. Това е реалността за жалост. България не направи промени, не тръгна решително в посока на декомунизиране. Какво да се очаква? Няма богат народ в комунистическите страни. Целта на комунистите никога не е била да създадат социална държава. Докато в капиталистическите държави в Европа целта беше именно да се създават социални държави.
  След като България не тръгна да се променя, то мизерията е нещо нормално.
  И по-зле ще става.
  Българинът и до днес гелда да крадне, да излъже, да измами нещо. Комунистическият манталитет не се променя.
  И да, има вече и средна класа от програмисти, мениджъри и т. н., но... тази средна класа не е мнозинство в държавата. Т. е. не изпълнява условието да е средна класа. Мнозинство в държавата са бедните.

 60. 60 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#50] от "bez_ime2":

  Номер 12 ги бълнува, да си чел, безименико.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 61. 61 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Като оставим настрана политическите бъркочи забъркани в статията, нека се спрем на прословутия брутен вътрешен продукт. Той е основното мерило. Този продукт се СЪЗДАВА. За да се създаде трябва да има съответните условия. Да произвежда пирони може и обикновен ковач, а може и една елементарна машина. Колко пирона и с какво качество се получават в двата случая всеки разбира. Като някой открадне работещата машина и я предаде за скраб можеш ли въобще да пройзвеждаш пирони? България бе деиндустриализирана по един варварски начин. Инженери с образование и квалификация отидоха да търкалят таксита наравно с безграмотните цигани. Няма индустрия- няма продукт, дори да има кой да го пройзведе.
  —цитат от коментар 57 на skomina


  Само трябва да се уточни кой продаде машината за скрап.
  А това с хората които получиха икономическата власт по партийна линия след 89'г.
  Сега постепенно производството се възстановява.
  Няма как след такова закъснение да не сме все още на опашката, но е по добре от соца.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 62. 62 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Задръствания по границите.... Изпратени допълнителни служители.... Километричните опашки остават.... Мноого сме бедни.... А преди сме били мноого богати.... Е, който има глава на раменете....
  —цитат от коментар 12 на xefgo


  Ти па намери кво да кажеш... Преди имаше кльонове и вместо служители, граничари с автомати.

 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4038 Весело

  Ако се вярва на изчисленията на Мартин Иванов, през 1870 г. БВП на човек от територията на сегашна България е бил почти с 40% по-висок от този показател за Гърция,
  ======
  Хе...... това би трябвало да е финала на статията....
  И понеже е в началото.....тя е приключила докато почва.....

  Туш ....

  Bukalemun
 64. 64 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Специално за България - разбира се че преди е било по-добре.
  —цитат от коментар 1 на ygo11542256


  Моля ????Имена

  Ние сме три сестри.
  Най-голямата е Борба.
  Средната е Победа.
  Най-малката е Вяра.
  Родени през социализма.
  Ужасно си личи.
  . Възпитавани сме, че националната история е нещо крайно сериозно, свещено, като материята, от която се шият знамената, и там не можеш да втъкаваш както си поискаш своята малка частна история, особено ако се различава от официалната . Посто сме си били "щастливи " по "социалистически " и всички бяхме принудени да живеем" от немай къде" и да чакаме , кога най- после благата на "развития социализъм " ще ни докоснат и нас ! А очите ни гледаха жадно ДОРИ КЪМ СЪСЕДНА ГЪРЦИЯ !

 65. 65 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 889 Неутрално

  ... Да видим цени на коли и жилища -10 - 50 пъти.
  —цитат от коментар 51 на КМЕТ В СЯНКА


  Ако се вземе и предвид, че апартаментите ги раздаваха от партийните бюра по месторабота, разликата е още по-голяма. За бележките до Мототехника за закупуване на Лада с предимство пък да не говорим. За тези от висшия ешелон имаше и от Кореком, но те и сега са добре, а не подсмърчат като Кмета и недоучения банаджия.

 66. 66 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#44] от "ban":

  Е не можем така да го сметнем. Щото да речем токът е 10 пъти по-скъп транспортът 16 пъти градският и 3 пъти междуградският парно. Това бяха дотираните стоки през соца. Ама къде видя поскъпване в храните 10 пъти след като месото е на същите цени, а сирената и олиото са 3 пъти, захарта 1,5 пъти и така нататък. Или така да си плещим.

 67. 67 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1689 Весело

  ......КРАСЕНЕ........!!!!!????!!!!!.......СОЦА .....!!!!....Нямаше АНАЛОГ.......!!!!.....Самия Ти си НАЯСНО с ТОВА........!!!!!......./...но си ПОДРЕДИ МИСЛИТЕ.......!!!!!?????!!!!!.....ако съм ти СТУДЕНТ не ЗНАМ КОЛКО ВРЕМЕ ше ми ЗАДЪРЖИШ ВНИМАНИЕТООО......!!!!!...../......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 68. 68 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Станчев е майстор. Добре подготвен експерт. Безспорно България е по-добре от гледна точка на БВП на глава от населението. Но, винаги има едно НО. Елементарна манипулация с твърдения от рода "в сравнителен план след Втората световна война българските граждани никога не са били по-добре". Едно е да си добре с БВП на глава, съвсем друго е българските граждани да са добре. Истината е точно обратната - все по-голяма част от българските граждани живее все по-зле. Станчев задава въпроса как и къде изчезва доход. Точно той знае най-добре как и къде. Краде се! Изнася се! Прахосва се!

 69. 69 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1689 Весело

  Ако се вярва на изчисленията на Мартин Иванов, през 1870 г. БВП на човек от територията на сегашна България е бил почти с 40% по-висок от този показател за Гърция, ======Хе...... това би трябвало да е финала на статията....И понеже е в началото.....тя е приключила докато почва.....Туш ....
  —цитат от коментар 63 на eti mehter


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 70. 70 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Според мен сега ако трябва да се върне комунизма, то от БКП ще са против. Те си направиха една "демокрация" точно като за себе си. Така направиха, че вече техните клонинги са взели управлението на България в свои ръце. Т. е. чл. 1 си стои, но вече завоалирано. Уж няма БКП, но има клонинги на партията, които си сменят управлението помежду си.

 71. 71 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#45] от "ban":

  Платежният ни пък баланс е свръхдобре. Миналата година е на плюс 3,2 милиарда евро. Пак повтарям на плюс. Тази година до април е точно плюс 1 милиард евро.

 72. 72 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#54] от "ynx53574781":

  "До онзи момент правителството на Виденов не е приватизирало почти нищо и братята американци му спретват един фалит. ""

  Американците му спретват един фалит, ихааа!
  Ей това е за бабите оплаквачки из общите панелни пространства и кварталните кръчмарски седенки.
  Лъжата на седмицата е факт.
  Американците пре*б@ли Жан. Пък той цял годишен бюджет наля във фалиралите още през осемдесте години предприятия.
  Скрита приватизация имаше при Беров, и при Жан, алоуууу....

 73. 73 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#40] от "Да вярваме на истината":

  Изводът може и да е верен, ама не ти вярвам на сметките, даже не вярвам, че можеш да смяташ с двуцифрени числа.

 74. 74 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Я да видим как са увеличени жилищата. През соца нашата панелка 1979 година 11 200 лева 57 средни брутни заплати тогава. Ти днес ще дадеш ли 78 000 лева реципрочните заплати за 54 квадрата панелка в Габрово. Кажи бе демагог?

 75. 75 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  До коментар [#65] от "gianni":

  Бачкаторите в Коми и Либия ли са висшия ешелон от КОРЕКОМ !?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4038 Любопитно

  До коментар [#37] от "lynyrds":

  имат късмет че са прекалено големи за да може някой да си прави комунистически експерименти на държавата им.
  ========
  И затова ....ни пробваха с друго....още по лошо.....
  Налагаха ни светския превратизъм.....
  Но понеже вероятността да се объркаш е голяма.....знай че .... нещата които се случиха тогава в Анадола .....бяха ПЕТ ПЪТИ .....по вредни от балканския доц....

  Bukalemun
 77. 77 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  [quote#65:"gianni"][/quote]

  Пропускаш , че някои от нас събираха "заветните " ЛИХВОТОЧКИ за панелки , чрез вноски в ДСК , с които "спонсорирахме " соц. ни Родина ! И за кола "без предимство " беше същото !

 78. 78 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#66] от "Да вярваме на истината":

  Като цяло по времето на комунизма беше по-евтино. Ако сравниш цени на апартаменти, наеми, ток, градски транспорт, междуградски транспорт. Да не говорим за цените по заведения. докато сега доходите на българите не са скочили чак толкова. А цените скочиха неимоверно. Иначе бяха направили изследване и разликата в парите от комунизма и сега е 4,5 пъти, т. е. ако тогава си взимал 200 лв. това се равнява сега на 900 лв.

 79. 79 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  До коментар [#65] от "gianni":

  Жилища се получаваха по десетки начини. Коментирай ЦЕНИТЕ и колко СТАНДАРТНИ млади семейства могат да си позволят тристайно жилище - 95-100 квадрата в София.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 80. 80 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 889 Неутрално

  България бе деиндустриализирана по един варварски начин...
  —цитат от коментар 57 на skomina


  Така е! Завод без комин и без партиен секретар е като къща без покрив. Що ни е туй производство. А бе барем една заводска стенгазета да има, па да се громи капитализма.

 81. 81 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#76] от "eti mehter":

  Стига си лъгал хората.

 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  До коментар [#66] от "Да вярваме на истината":

  Доматите храна ли са ? лук, картофи, чесън, краставици и прочие ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  До коментар [#68] от "Мърмор":

  Манипулира откровено защото 1000 долара преди 30 години са доста повече от 1000 долара днес и това го знае всеки икономист.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 84. 84 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#40] от "Да вярваме на истината":Можем да го сметнем и по друг начин, 5 пъти по-голяма средна заплататранспорт - 300 пъти увеличениепарно - 20 пъти увеличениеток - 10 пътихрани - 10 пъти+платено здравеопазване и образование!
  —цитат от коментар 44 на ban


  Ей, тука е още по-сериозно! Транспорт 300 пъти увеличение, демек, ако сега е около 10 стотинки за километър, тогава е било 10 стотинки за 300 километра или от София до Бургас се е пътувало за 15 стотинки с автобус, с влак е било по-евтино, примерно. Ми кво правиме за дестинации като София - Перник или Бургас - Созопол? Или ако речеме да сипеме нечетни литри бензин, като за 1 стотинка са сипвали 2 литра?

 85. 85 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1655 Весело

  Защо във визитката на Красен Станчев са пропуснали, че е и бивш служител на АОНСУ към ЦК на БКП! Когато човек чете такива текстове от значение е да бъде наясно кой точно ги е писал - индивид с "чисти пазарни възгледи" или комунистически мутант!

  I Want To Believe
 86. 86 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  До коментар [#66] от "Да вярваме на истината":

  Коментирай цените на млеката ! Всички видове.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 87. 87 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#78] от "anonim440":

  Вземай и смятай. Цените 1989 година са държавни има ги всичките. Останките днешно ги вземаш вземаш брутните средни заплати и смяташ. Като слагаш съответното количество. Примерно телевизор делиш цената на 60 за да ти излезе за месец ако го ползваш 5 години. Слагаш 150 киловатчаса той на човек. Слагаш 60 билетчета за градският транспорт за да е в полза на соца у смяташ.

 88. 88 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  До коментар [#74] от "Да вярваме на истината":

  Ще кажа че лъжеш. 100 кв панел в Младост в София 1980 - 9000 лева.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 89. 89 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#55] от "Norman Granz":

  200 лева за парно за отоплителен сезон? Да не живееш в колибката на кучето зимата?

 90. 90 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 750 Весело

  До коментар [#83] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете(председателю), тежка горест по "хубавото време" прозира от коментарите ти! Отмина това и няма да се върне, другарю!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 91. 91 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 889 Неутрално

  ...колко СТАНДАРТНИ млади семейства могат да си позволят тристайно жилище - 95-100 квадрата в София.
  —цитат от коментар 79 на КМЕТ В СЯНКА


  Таваришч, по онуй време стандартното семейство от страната се бореше за софийско жителство, а не за апартамент. Можеше да получат гарсониера в Ботунец, ако постъпeха на работа като чугунолеяри в Кремиковци. Тия пък от София, ако получеха трета група, след десет години чакане и при късмет получаваха гарсониера в Обеля или дори в Дружба-2. Ха-ха-ха!

 92. 92 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3322 Неутрално

  До коментар [#89] от "usero":

  "200 лева за парно за отоплителен сезон? Да не живееш в колибката на кучето зимата?"

  Не, в постелката на котката живея.

  Ако четеше по-внимателно, като си сочиш с пръст и мърдаш бавно устни, щеше да разбереш, че цитирам друг участник.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 93. 93 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  От анализа на г-н Станчев става ясно, че сме си били много по-добре под ярема на султана, отколкото като независима държава. И че за периода на социализма нямало спомени и документи. Както и че хората, които по-дълго време са живяли по времето на соца, са живяли напразно. То бива, бива, ама такива простотии на н-та степен скоро не бях чел.

 94. 94 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#87] от "Да вярваме на истината":

  Е да, за телевизори ако говорим... Ние купихме един скапан "София" цветен по лиценз с PAL система за 1600 лв. 1500 лв. струваше телевизора и 100 лв. бяха рушвет за продавачката, за да не чакаме ред (1 месец се чакаше да ти излезе реда), а и можеше да свършат бройките докато ти дойде реда. Та значи ако трябва да преобразуваме в днешни пари умножаваме 1600х4,5=7200 лв. сегашни пари. Значи един скапан телевизор с диагонал някъде 30 инча е струвал 7200 лв. То сега монтора дето ми е на компютъра Full HD, IPS матрица LED, ултратънък, с еко дисплей 27 инча струва 400 лв.

 95. 95 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Твърде много хора се водят по носталгия към младините, а други не са доволни от това, че все още ред, законност и справедливост в България не са постигнати на оптимално ниво... Познавам такива над 50-60 години, които направиха доста пари след промените /без да са феодали/, изучиха си децата в престижни университети, ходят на почивки по различни дестинации в България и извън нея, карат нови западни автомобили... Реално живеят по - добре чисто икономически, но все още болеят по онези времена.

 96. 96 Профил на spq11354794
  spq11354794
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Може ли списъка!

 97. 97 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  "През 1998 г. БВП на човек от населението спрямо ЕС е 22%. Днес е 50%. Това е заради приватизацията, външните инвестиции,"Ихуууууууууууу! Днес БВП на калпак бил 50%. Инак сме последната дупка на кавала, наречен ЕС. Очевидно сме много "по-добре".А инвестициите ... дали да не споменете с колко са спаднали (чуждестранните), а, откак цял свят ни разбра що за стока сме.
  —цитат от коментар 7 на Taiga


  Информация за Путинофилски анализаторите, които винаги са в танка:😊
  Анализаторите на Централната банка обясниха тройния срив на чуждестранните инвестиции в Русия.
  Чуждестранните инвестиции в руската икономика спаднаха през 2018 г. до минимум десет години, казаха от Банката на Русия. Анализаторите на Централната банка обясняват това с прекратяването на дългосрочна тенденция, когато капиталът се връща в икономиката чрез офшорни компании.
  Преките инвестиции в Русия от чужбина са намалели през 2018 г. с повече от три пъти в сравнение с 2017 г. до 8,8 млрд. $. По отношение на БВП това е минималната стойност през последните десет години, заяви Банката на Русия в неотдавнашен преглед. какво казват тенденциите "🤔😊
  РБК.

  "Чуждестранен агент"
 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4038 Весело

  До коментар [#81] от "anonim440":

  Дано да съм ги излъгал.... защото...:

  В момента им се изплъзва под краката...... същото това което им се изплъзваше и през 90 година ..... когато викаха......ДЕ....МО....КРА ....ЦИ...Яяя.....

  Bukalemun
 99. 99 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  ФАКТИТЕ!
  По жизнен стандарт България е СЛЕД Габон в Африка!!!
  По смъртност България е №1 е в света!!! Да,правилно прочетохте..."в света"!

 100. 100 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#93] от "Читател":

  Бива бива.....
  Направо е уцелил десятката, автора....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK