Кой ще определя кучешката агресивност или всичко е на килограм

Ако приемем, че всяко куче над 5 кг е агресивно, какво правим с тези клетите, живеещи навън? Убиваме ги?

© Николай Дойчинов

Ако приемем, че всяко куче над 5 кг е агресивно, какво правим с тези клетите, живеещи навън? Убиваме ги?Кристина Петкова е юрист и председател на ДСБ Жени. Мнението й е от "Фейсбук" профила й и се публикува със съгласието й.


А сега отвъд хумора, въпреки опасенията ми, че за много хора само той остана, е време да поговорим за поредните безумия, на които ставаме свидетели в парламента.


Трябва да призная, че нивото на политически популизъм е доста високо и професионално, но, чудя се, икономическият интерес дотолкова ли е замъглил ясната представа за обществен морал и работа в името на гражданите, че представителите в Народното събрание се държат като всичко останало, но не и народни.
Темата за животните, в частност на кучетата, е на дневен ред, но както с останалите политически теми, и тази бива изтласкана от обществения дебат, който се подменя със "спешни мерки за защита". Ама кого, как защитаваме и от какво - не става ясно.


Проблем с животните има и той не е от вчера.


Проблем има и с бездомните животни, и с домашните.


При бездомните основният аспект е липсата на изпълнение на програмите за кастрация от общините, неконтролираното и незаконно домашно развъждане (в този ред на мисли - Столичната община, съветвам ви да проверите обектите на ваша територия, наричащи се "фермерски пазари", на които се случва точно гореописаното. Пример може да дадем с битака в с. Долни Богров, но там още чакаме СО район Кремиковци, нали?), както и отношението сякаш към вещи.


При домашните животни проблемът е липсата на контрол и познание що е то куче и какво правим ние сега с него.
Аз като собственик на две кучета мога да кажа, че никога не съм била проверявана дали моите кучета са паспортизирани, регистрирани, кастрирани (съответно съм ли аз освободена от данък). Да, те са, и аз нося техните паспорти, така както го изисква законът, заедно с техните поводи и каишки. Което обаче не отменя факта, че държавата в лицето на общините и общинските райони няма и бегла представа за статистиката на обитаващите на нейна територия животни по домовете. Да, това би подпомогнало хазната, но на кого ли му дреме, когато може да правим ремонт на ремонта и да "усвояваме кинти".


Та, бидейки темата за домашните животни "гореща" в НС, нашият любим Валери Симеонов - НФСБ, СКАТ, яхна вълната на популизма и реши да бори тез пусти животни!


Всичко над 5 кила - с намордник!


Вербализирайки спешния си план, той не провежда нито обществено обсъждане, нито се съветва с експерти (да, такива хора съществуват), а на ангро приема, че всичко над 5 кг е агресивно и подлежи на укротяване. И понеже сме на темата с агресивността, питам аз - кой ще определя тази кучешка агресивност или всичко е на килограм? Наред с това, ако приемем, че всяко куче над 5 кг е агресивно, какво правим с тези клетите, живеещи навън? Убиваме ги? Залавяме ги и ги натиряме в приют? Дори на Симеонов да му се ще някое от горните, то няма как да се случи, защото:


1) страната ни е поела (слава богу) ангажименти за хуманно справяне с проблема


2) решението не е в това да убиеш 10 000, като не можеш да спреш притока на останалите Х хиляди. Изградените приюти са вече пълни и това също не би било решение. Не и такова, което да пасва на популисткия профил на Симеонов.


Убедена съм, че законови промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност са твърде необходими, но:


1) в съвсем друга насока


2) след като се изслушат експертите и законодателите могат да уверят, че законът не просто ще се приеме, но и ще се спазва, а няма да бъде поредният акт, изграден от кухи норми, които нямат приложение.


Защото когато говорим за народно представителство и за обществен дълг, какъвто е политиката, говорим и за морал, господа депутати. Все още има чест в тая работа.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7324 Любопитно

  Деца не раждат, ама кучета въдят !

  [email protected]
 2. 2 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Проблемът с уличните кучета идва най-вече от ниската култура на кучкарите. Първо, взема се животно без да се мисли и в един момент като им писне или като видят, че се изискват грижи, просто ги захвърлят - кара го с джипа извън града и го зарязва някъде. Не знам що за изрод трябва да си за да направиш това, но случаи бол. Второ - масово некастрирани домашни кучета. Кучкарите масово не искат да кастрират щото видиш ли тяхното е уникален, невероятен и красив екземпляр и ще е грехота да не създаде поколение. При което ги пускат по парковете да търчат както им падне и те, понеже са животни, се чифтосват естествено и после с нежеланите кученца или минаваме на точка първа или ги ражда улична кучка и пак същото.

  Преди да ме засипете с обидени коментари тип "Моето е кастрирано и т.н." да кажа, че съм сигурен, че вашите са ОК. Но на масата не са и това е факт. Необходимо е по-строг контрол и възпитание на потенциалните собственици - например всеки, който иска да има куче легално да минава курс за обучение и култура. За тая цел естествено е необходима държавна воля, която не я виждаме никъде.

 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Аз да попитам кога куче, ранило човек, ще бъде евтаназирано незабавно?

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  До коментар [#2] от "kapitan_laino":

  Казвал съм го много пъти... На 90 процента от кучкарите им хлопат дъските. При някои даже, домашните им любимци са, по-умни от тях...!
  Докато не се научат да си плащат данъците и да си чистят след кучета, глоби до посиняване. Иначе, навсякъде ще продължава да е осрано и да има нахапани и убити хора!

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#2] от "kapitan_laino":

  Гледката, която няма да забравя беше как собственик изоставя животинчето на пътя/магистрала/ ,потегля бързо и кучето тича след него.........

  Разбира се ,прибрах животинчето, записах и номера на джипа,останалото е история.
  Всичко опира до съзнанието на собствениците на домашни любимци, чипиране, кастрация и т.н.
  Ако не можеш да се справиш, не е нужно да го изхвърлиш на улицата и друг да го мисли.


  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 333 Весело

  "Темата за животните, в частност на кучетата, е на дневен ред, но както с останалите политически теми..."

  - Тц, тц, тц, темата за кучетата била политически въпрос...???
  - А вие какво предлагате, уважаема?

  - "Какво да се прави" по Чернишевски, така де се каже...
  или
  “To be, or not to be, that is the question”, така да се каже...

  :) :) :)

 7. 7 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Действително. Преди седмица видях в парка две стари жени, които си говореха дали миниатюрните им кучета се харесват. Тотално изтрещели лелки, затова и покрай тях нямаше внучета, които да си говорят.

  Между другото, в богатите държави ветеринарни служители прибират безпризорните кучета и котки в приюти и след време им слагат смъртоносни инжекции, а на бойните кучета - веднага. Това са доказано опасни породи и само корумпираните политици в България и екоталибаните отказват да го приемат, затова всеки българин трябва да има средства за самозащита.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 8. 8 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Вместо да го усуква *по килифарски*,адвокатинката да отговори - ако аз разхождам внучето,а нейните кучета почнат настървено да го лаят и да се дърпат от повода с явната цел да се запознаят отблизо с вкуса му,мога ли:
  - да ги отстрелям веднага,на място;
  - мога ли след това с една гьостерица да проверя колко и е здрава главата?
  На фона на съвсем наскоро изядения от кучета - ама те били затворени,ама много са мили,ама те са душички,на обезобразените деца,да заставаш и да филосовстващ в защита на кучетата е неморално,грозно и отвратително.
  Това е животно,адвокатинке,и ти не знаеш какво му става в главата.
  Впрочем,един англичанин е казал - кучето и жената са най-добрите приятели на човека.

 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  Има един мини пинчер, гастрольор е на нашата улица, никой не знае кой му е собственик. Когато се появи на улицата, настава страшна врява, защото този мъник хем лае, хем се стрелва за секунди и те хапва за крака. Толкова е пъргав, че трябва да си и ти пъргав като нестинар, за да не те клъвне. А няма не 5, а може би и 1 килограм. Моят лабрадор, натежал с годините (дори не знаем вече точните му килограми, но със сигурност са много повече от 5), проявява царствено пренебрежение към дребосъка, сякаш не го нито чува, нито вижда. И когато ме захапа за крака, слава Богу, бях с ботуши и не ме нарани.


 10. 10 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Аз си мисля, че най-добре е в градовете изобщо да бъде забранено отглеждането на кучета, защото като нация нямаме култура в отглеждането им... Аз съм от Ямбол около блока има прилични зелени площи, които са "минирани" и "перфюмирани" от кучетата -на 80 години съм станал и още не съм видял около блока някой да почисти, след като кучетото му се облекчи, на паркинга смърди...Ама кучетата имали права, а майките с децата не могат да си изкарат децата, заради мръсотията и риска някой ротвайлер да ти захапе детето..

  Я не люблю, когда мне врут, Но от правды я тоже устал, Я пытался найти приют, Говорят, что плохо искал. И я не знаю, каков процент Сумасшедших на данный час, Но, если верить глазам и ушам - Больше в несколько раз...
 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Пак откриваме колелото, а? Че то отдавна е открито бе другари! Всички бездомни кучета да се съберат в приюти, ваксинират, и предлагат за осиновяване. Когато човек по каквато и да е причина не може да се грижи повече за кучето си да го даде в приюта за осиновяване. Ако пък го изостави на улицата, службата а контрол по животните да го улови и прсти в приюта. Куче без каишка може да има само в двора.

 12. 12 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1586 Гневно

  .......животните......!!!!!.......не са ВИНОВНИ........!!!!!!.......Хората .......!!!!!.......СТАНАХМЕ ЖИВОТНИ........!!!!!.......ОСНОВНИЯ ПРОБЛЕМ СА """ ХОРАТА."""".......!!!!!....ииии ЦЯЛАТА ТЕЖЕСТ на ЗАКОНА ТРЯБВА да е НАСОЧЕНА СРЕЩУ ТЯХ........!!!!!.......Няма КАК ЦЕЛИЯ ВХОД да СТАВА ЗАЛОЖНИК на ЕДИН МАЛОУМНИК с НЯКОЛКО ПИТБУЛА.......!!!!!.......ако , че ти ОБЯСНЯВА че КУЧЕТАТА са "ДУШИЦИ"......!!!!!?????!!!!!!.......да КУЧЕТАТА НАИСТИНА са ДУШИЦИ.......!!!!!......НО СТОПАНИНА е за СВРЪХ РЕГУЛАЦИЯ и за ЦЕЛИЯ РЕСПЕКТ на ДЪРЖАВНАТА МАШИНА......!!!!!!........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 333 Любопитно

  Аз да попитам кога куче, ранило човек, ще бъде евтаназирано незабавно?
  —цитат от коментар 3 на Лео  До коментар [#3] от "Лео":

  И аз да попитам - кога за поведението на домашен любимец ще стане отговорен стопанинът му? И дали при инцидент на стопанина ще се признават смекчаващи обстоятелства или ще се прилагат задължително хипотезите за умисъл на стопанина като причинител на вредата? Не е ли въпрос на едно просто тълкувателно решение, или ще плачем щото не може да се оправдае пияния кънкьор на Гоце, причинил смърт на пътя???

 14. 14 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 264 Любопитно

  Градовете не са и никога не трябва да стават зоопаркове. Само комплексирани самотници отглеждат животни, защото не могат да общуват с други хора и ги заместват с животни.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7324 Любопитно

  До коментар [#8] от "tedif":

  Аз ще ти отговоря .
  Една буля си ''разхождаше'' кучето в Морската - и то подскачаше около детето / на 4 години момиче / , което явно се плашеше от него!Казах и да го прибере, а тя почна да ме успокоява, че било добро и не хапело ... казах и пак да го прибере, щото ще получи ритник ..
  Тя почна да се обяснява пак , кво добро животинче било кучето .. и получи шут по задника - ТЯ !
  Зяпна, млъкна и това беше !!!

  [email protected]
 16. 16 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#8] от "tedif":Аз ще ти отговоря .Една буля си ''разхождаше'' кучето в Морската - и то подскачаше около детето / на 4 години момиче / , което явно се плашеше от него!Казах и да го прибере, а тя почна да ме успокоява, че било добро и не хапело ... казах и пак да го прибере, щото ще получи ритник ..Тя почна да се обяснява пак , кво добро животинче било кучето .. и получи шут по задника - ТЯ !Зяпна, млъкна и това беше !!!
  —цитат от коментар 15 на karabastun


  Жената не е била права, но да ритнеш някого... Просто имаш късмет, че е била жена, едва ли ще тръгнеш да риташ произволен мъж ;)

 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]Деца не раждат, ама кучета въдят ![/quote

  Аз биих сложил намордник на всички кучета , а и на някои могознайковци , които спекулират с допълненията към закона ! Явно пак ще имаме ПРОТЕСТИ ! На фона на изядения човек и случаят от тази сутрин , на майката с дете ми се струва доста "контрапродуктвно "! Другарите от "Екоравновесие " да не се помайват , а да гледат да се постараят на намалят популацията на скитащите БЕЗДОМНИ КУЧЕТА ! Пиша това , защото ми писна от многознайковци , а мен са ме хапали 3 пътн много - до кръв -"дружелюбн "РОТВАЙЛЕР , другите -", дребосъци на каишка !

 18. 18 Профил на hkk06592402
  hkk06592402
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Единственниятверен коментар е, че част от българите нямат възпитание и морал. Това много лесно се доказва като се прочетат мненията и съответните предложения направени от пишещите по горе. Започващи с " ритник по задника" и завършващи с "откритието" , че всички отглеждащи кучета са идиоти. Повечето от тези "идиоти" имат доста повече ум и разум от пишещите тук, обикновенно са с висше образование и допринасят за обществото многократно повече от ".умниците" коментирали темата.

 19. 19 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лео":

  Аз питам, кога човек наранл куче, ще бъде евтанизиран незаавно?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Само защото авторката,адвокат, е член на ДБ ли трябва да четем напечатаните И мисли?Или тя се изявява по неин си начин като адвокат на кучетата? А хората какво?Или както се казва яли ги кучета? И защо всяко нещо трябва да се политизира?

 23. 23 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#18] от "hkk06592402":


  До коментар [#17] от "doroteus":

  Явно дребосъците са ти чели глупостите, които пишеш в този форум.
  И ти си си за намордник...

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 333 Неутрално

  "25 години народна власт - 25 години цирк! — светещ надпис върху цирков купол"

  - Годините са повече, но смисълът остава.
  - Дневник???

  Що ли питам.

 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  "Кристина Петкова е юрист и председател на ДСБ Жени."

  Не става ясно каква е разликата между ДСБ жени и ДСБ всиюки останали, но очевидно такава има след като се споменава изрично!
  :-)
  Колкото до това, кой определя дали едно животно е агресивно, логично е това да решава санкциониращият орган. Демек инспектор от общината или зоополицай, ако дай боже някой ден доживеем.
  Когато проблемът опира до бездомните животни, там политиката е ясна.
  Важното е да се реши какво става, когато опрем до проблем с агресивно куче, което има собственик, който не @бава. Там има нужда да се намеси държавата и то много категорично.

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7324 Любопитно

  До коментар [#20] от "Doge":

  Кучето няма смисъл да се рита !

  [email protected]
 27. 27 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1487 Весело

  До коментар [#20] от "Doge":

  имаш ли приятели в ортопедията?Щото аз имам,колеги са,и да знаеш как ще ти *наместят* кокалите след като те опухам.За зъбите си приготви отделно пари - там ще плащаш кеш,и то много.

 28. 28 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Прави ми впечатление, че бездомните кучета в София намаляха, но въпреки това има достатъчно. Да определяш агресивността като функция от килограмите ми изглежда доста глупаво. Но съм съгласен, че всяко куче трябва да бъде на каишка, с намордник , регистрирано и с платен данък.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Искам да видя мозъците, измислили закона как ще обяснят намрник на кокершпаньол или биигъл?

 31. 31 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#30] от "Doge":

  Деса също ще изглежда добре с намордник, съгласен.

 32. 32 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#18] от "hkk06592402":До коментар [#17] от "doroteus":Явно дребосъците са ти чели глупостите, които пишеш в този форум.И ти си си за намордник...
  —цитат от коментар 23 на НеКой


  ИГНОР ! Просто това , което си написал е тъпо и нелогично ! Брой до 10000 преди да пишеш или говориш За твое добро ти го пиша !

 33. 33 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#32] от "doroteus":

  Какво да ти напиша, като си написал глупост.
  Как ще сложиш намордник на куче 5 килограма?
  И защо?

 34. 34 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1586 Весело

  До коментар [#20] от "Doge":Кучето няма смисъл да се рита !
  —цитат от коментар 26 на karabastun


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 35. 35 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  На матриалла е добре да му се забрани да отглежда мастии по домовете и извън тях щот той няма нищо у чутурата и кат има пес си мисли, че е 100 кила и е много важен.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 36. 36 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#28] от "stedim":

  И ваксинирано и обезпаразитено

  Предразсъдъците са за ограничените.
 37. 37 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Не знам кой какво ще определя, но е безумие кучета да убиват хора! И да не се прави нищо по въпроса!

 38. 38 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лео":Аз питам, кога човек наранл куче, ще бъде евтанизиран незаавно?
  —цитат от коментар 19 на Doge


  Ако куче нарани твой роднина, ще искаш да убиеш кучето на място, ама тук се правиш на интересен!

 39. 39 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Искам да видя мозъците, измислили закона как ще обяснят намрник на кокершпаньол или биигъл?
  —цитат от коментар 30 на Doge


  https://www.24chasa.bg/Article/141470

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 40. 40 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Това, което Валерката, останалите "законотворци", а и част от колегите от форума не разбират, е че проблемът с предложението на Симеонов излиза много извън кучетата. Добре е "народните представители" да схванат, че те създават закони и това не проста работа.
  Хубаво е например да се образоват, що е то превенцията и как действа. Жокер: не е налагане на наказание, преди! нарушението. По-ученолюбивите може даже да видят, каква е разликата между генерална и специална превенция. Могат и да проверят, дали пък генералната превенция, случайно не е е по-ефективна, когато наказанието за дадено нарушение е неизбежно, а не тежко.
  На кратко, никой не следи за спазването на правилата сега, но Валерката предлага да ги направи по-строги?!?!?

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 41. 41 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 565 Весело

  До коментар [#8] от "tedif":

  Вместо да го усуква *по килифарски*,адвокатинката да отговори - ако аз разхождам внучето,а нейните кучета почнат настървено да го лаят и да се дърпат от повода с явната цел да се запознаят отблизо с вкуса му,мога ли:- да ги отстрелям веднага,на място;- мога ли след това с една гьостерица да проверя колко и е здрава главата?...
  —цитат от коментар 8 на tedif

  Бе може да се пробваш, ма ако попаднеш на жена ми например, такъв бой ще изядеш, че после няма да можеш да разхождаш внучето.
  Ако пък, недай боже нещо направиш на кучето, няма да ти стгне пенсията до края на живота ти, да го платиш.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  В този парламент изглежда само дебили сме пратили. То как едно смислено нещо не приеха.

 43. 43 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Първо трябва да се наложи забрана за отглеждане на бойни кучета, както е в немалко страни по света. Например в Германия са забранени питбули, бултериери и т.н. Ако в България забранят отглеждането на разни зверове няма да са нужни и намордници. Пък и що за домашен любимец е питбула или кане корсо, ротвайлер и т.н. Второ, свирепи глоби за всеки, който си разхожда кучето без каишка. Трето, още по свирепи глоби, ако не му чисти мизериите. Трябва да се направят и обширни зони за свободно пуснати кучета, където пък животните да се чувстват добре. Ако знаеш, че кучето ти налита, защото често малките кученца са доста агресивни, ще си го водиш на къс повод. Ако допуснеш да нападне някой, глоба, солена. Разбира се трябва да има и ефективна зоополиция, която да следи за всичко това. Понеже нищо от това няма да се реализира, конфликта между кучкарите и останалите ще се задълбочава. Подобно на всякакви други конфликти в България.

 44. 44 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ... Аз съм от Ямбол около блока има прилични зелени площи, които са "минирани" и "перфюмирани" от кучетата -на 80 години съм станал и още не съм видял около блока някой да почисти, след като кучетото му се облекчи, на паркинга смърди....
  —цитат от коментар 10 на Иосиф Давыдович


  Пък аз за 2 1/2 г' в кв. Иван Вазов видях 4 човека които правят това. Една от тях е героинята на фотоновината в линка. Не е много, но все пак е нещо!

  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2013/11/17/2184270_vupros_na_kultura/
  До коментар [#10] от "Иосиф Давыдович":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 45. 45 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#44:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Здрасти наборе,или почти, защото си почти на моята възраст. Това с торбичката май е само за снимката- поне така ми се струва.....Живял съм десетина години в Англия и там беше почти задължително, у нас да видиш човек с торбичка за.... с куче си е жива екзотика, пред нашия блок такова чудо не съм видял, а съм в този апартамент от 1975.... затова съм доста негативно настроен към хората с кучета и не си говоря със съседите, които гледат кучета....нямат нулева толерантност към нас хората, на които не им харесва да стъпват в .....

  Я не люблю, когда мне врут, Но от правды я тоже устал, Я пытался найти приют, Говорят, что плохо искал. И я не знаю, каков процент Сумасшедших на данный час, Но, если верить глазам и ушам - Больше в несколько раз...
 46. 46 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Като се има предвид медията,съм убеден,че авторката е от кучелюбно НПО.Сега да видв ,дали съм бил прав.

 47. 47 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#46] от "yanne":

  Е,била от ДСб,ама то е същото..

 48. 48 Профил на www
  www
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не ми стана ясно каква е тезата на авторката на статията, стил нещо да се напише. Проблемът с кучетата е свидетество как нашето общество не може да взема решения. Не ви ли писна всеки ден да има нахапани, а всяка година поне по няколко смърти случаи? Има няколко прости решения. 1. Не може да има бездомни кучета. Трябва да се прибират и приспиват ако никой не ги иска. 2. С промяна на закона да се задължи полицията да следи за спазването на правилата за почистването и намордниците, общин ите не се справят, а полицаите и без това трябва да са на улицата. 3. При смърт причинена от домашно куче собственика трябва да носи наказателна отговорност като непредумишлено убийство, ако няма данни за умишленно такова, а кучето веднага се убива без никакво обсъждане!

 49. 49 Профил на Miti Konst
  Miti Konst
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Популизъм на кило е и тая статия. И я не знам как е, ама и така не е! Очевидно женичката е далече от темата, ама трябва да я цитирате!

 50. 50 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#48] от "www":

  не само собственика ами и хрантутниците дето не са си свършили работата. ОСобено ако има предишни оплаквания, както често се случва

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 51. 51 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Не са проблем бездомните, освен ако не са на глутница. Големият проблем са домашните.
  Преди години ме нападна и ухапа 80 кг. чудовище, млад мъжки кангал (тогава тежах около 70 кг). Беше в двор , вързана верига. Как да позная обаче до къде може да стигне с веригата? Бях там по работа , в сградата бе офиса на фирмата, в която работеше съпругата ми. В последствие, същата гад остаря и стана над 120 кг. За отиде на ветеринар го качваха на платформа. Та въпроса е - как малоумните предложения на г-н Симеонов решават проблема с тези чудовища? И защо въобще е разрешено да се отглеждат в населени места? И да, от тогава вече не ме е страх от кучета.

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  До 4:"Petleshev"..... На 90 процента от кучкарите им хлопат дъските. При някои даже, домашните им любимци са, по-умни от тях...! Докато не се научат да си плащат данъците и да си чистят след кучета, глоби до посиняване....."

  Колега, аз съм бивш кучкар, имах овчарка, и изобщо не ми хлопа дъската. Между другото винаги са ми били странни разказите, за хора нападнати от кучета!

  Но по втората част - плащане на данъци, глоби на непочистили мръсотиите на домашния си любимец.... я ми кажи, ти видял ли си някого да глобяват? Аз не съм видял! Кой е виновен? Пак държавните бокови чиновници, чиито основно занимание е да си бъркат в носовете, да получават заплати, и да гласуват за ГЕРБ. От боковите прости милиционери само това чуваме - удесеторим глобите!
  Тъпани - само за глоби мислят, и да си вземат евентуално рекета - 20% от глобата!

 53. 53 Профил на Roi
  Roi
  Рейтинг: 288 Весело

  Въпросът е изключително неуместен! Има само един човек, който решава всички въпроси в България.Няма шест-пет...

 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  До 8:"tedif".... - ако аз разхождам внучето,а нейните кучета почнат настървено да го лаят и да се дърпат от повода с явната цел да се запознаят отблизо с вкуса му.......На фона на съвсем наскоро изядения от кучета - ама те били затворени....."

  1. Кучето не лае, и не напада малко дете, усеща го по миризмата му ( кучетата са малко расисти, не понасят цигани, не знам защо). Когато разхождаш внучето си, и се заканваш на някое куче, можеш да загазиш- затова внимавай! Внучето ти никой няма да го закачи.
  2. Вързаното куче е по-опасно от свободното - свободно куче можеш да приближиш, но вързаното избягвай!
  3. Не нарушавай територията на кучето - двор, къща. Навън може да не те закача, но ако те сгащи в двора си - може и да те убие.
  4. Кучето пази стопанина си - не се заяждай с него.
  5. Кучето е много благородно животно, по-благородно от човека, особено овчарката.

 55. 55 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1040 Разстроено

  Като чета коментарите...Абе добре че се ометох от територията и да не дава Бог да се връщам.
  Струи агресия и простотия на талази.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  До 48:"www"..... 2. С промяна на закона да се задължи полицията да следи за спазването на правилата за почистването и намордниците, общин ите не се справят, а полицаите и без това трябва да са на улицата. ...."

  Тук ме разсмя! Полицай да следи за спазването на ........

  Абе ти виждал ли си полицай да прави нещо смислено, освен да дебне зад храстите по пътищата?

 57. 57 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 726 Любопитно

  В този парламент изглежда само дебили сме пратили. То как едно смислено нещо не приеха.
  —цитат от коментар 42 на Роси


  От ДБ няма в парламента.Така че кого сте изпратили?

 58. 58 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  До 6:"plebs"....- А вие какво предлагате, уважаема?...."

  Ако беше прочел статията щеше да разбереш какво предлага дамата. Тя е от малкото кучкарки, която е паспортизирала 2-те си кучета, плаща им данъците, събира нечистотиите зад тях. И е учудена, че нито един път нито един държавен чиновник, или общински полицай, не я попитал дали кучетата й са редовни?

 59. 59 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Като чета коментарите...Абе добре че се ометох от територията и да не дава Бог да се връщам.Струи агресия и простотия на талази.
  —цитат от коментар 55 на sandman


  Стой си там където си и не коментирай,защото си безполезен.

 60. 60 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Аз си мисля, че най-добре е в градовете изобщо да бъде забранено отглеждането на кучета, защото като нация нямаме култура в отглеждането им.....
  —цитат от коментар 10 на Иосиф Давыдович

  Да бе,да се забрани...И,защо?!? Защото,видите ли, сме нямали култура в отглеждането им?!? Ами,създайте си я тази култура ,изградете я,поддържайте я,вие да не си мислите,че в други страни тази култура им е паднала от небето или хей-така- с раждането си я имат?!?Как не.Само,че, ако там видят някой да е пуснал по алея ротвайлер,или доберман или, каквото и да било друго куче да си търчи сред разхождащите се хора,какво ли ще му се случи на собственика на това куче?!?И,още по-интересното-как ще реагират разхождащите се хора?!? И,как реагират тук?!?Е,те там е разликата!

 61. 61 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#17] от "doroteus":

  Е как ще намлят бездомните кучета?!После как ще оправдават нуждата от дарение?!

 62. 62 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иосиф Давыдович":

  А според мен трябва да бъде забранено невежи глупаци като този, на когото отговарям, да пълнят форумите със спам. Първо да прочетат малко специализирана литература, пък тогава да се опитват да пишат.

 63. 63 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иосиф Давыдович":

  А според мен трябва да бъде забранено невежи глупаци като този, на когото отговарям, да пълнят форумите със спам. Първо да прочетат малко специализирана литература, пък тогава да се опитват да пишат.

 64. 64 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#51] от "Vassil Stoychev":
  Вързаното куче просто си е охранявало територията. Съвсем нормално.

 65. 65 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#43] от "zle_platen_trol":

  Явно зле платеният трол освен това е и невеж трол. Нека малко да го ограмотим: 1. Такова нещо като бойно куче не съществува.
  2. Няма такава порода питбул. Питбул е понятие - за куче, която хора-изроди обучават да се бие с други кучета на арената и там се извършват незаконни залагания. Кой е виновен за това - кучетата или хората?
  2. Може в Германия някои породи да са забранени, като американския питбул териер, в САЩ и в много други страни не са. Впрочем, в САЩ американският питбул териер е най-показваната по киноложки изложби порода. Това е порода куче, което е най-дружелюбно и добре настроено към хората, дори и към непознати. Но който не разбира и не е запознат, пише глупости в пресата и форумите. В същото време в някои страни например не се разрешава отглеждането на немски овчарки. Малоумни законотворци има не само в България. Дали едно куче ще бъде агресивно или не, зависи от това как е отгледано и възпитано.

 66. 66 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#65] от "murry":
  +++++++++++++++++++++++++

 67. 67 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Да, именно, на килограм. Отдавна в БГ трябва да се научи една способност - спазване на тъпи правила, безпрекословно. Така животът тече по-гладко. Ама няма хън-мън, изключения и такива. Това е цивилизационен маркер на растежа. Да, ще слагаш намордник, ако и да е тъпо. Да, ще караш с 50, ако и да може тарикатската със 70.

  Да, уличните кучета се убиват. Шумни са, грозни, нехигиенични, непотребни. В Пловдив се убиват тихомълком и о, изненада, няма глутници.

  И да, куче над 5 кг. вече е опасно за децата ми.

  Ами това е, искаш куче - спазваш правила.

  Сега кучкарите ще станат по-активни и от ФБ групата срещу Стратегията.

 68. 68 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иосиф Давыдович":

  Здравей, градски!
  Снощи се разхождахме с булката по безумно скъпата улица Раковска около 8 часа.
  Сравнително хладно, народ, и кучета.
  Ама много кучета.
  Големите бяха над 30, а малките не съм ги броил.
  Лай, усукване на поводи, крайно неприятно.
  За да си изкараш кучето на "разходката", явно държиш да се похвалиш с него, или искаш да плашиш хората.
  Наистина трябва да се помисли са забрана.
  Просто кучетата нямат място сред хората излезли да се поразходят.

 69. 69 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 813 Неутрално

  ........Абе ти виждал ли си полицай да прави нещо смислено, освен да дебне зад храстите по пътищата?
  —цитат от коментар 56 на historama


  да пие кафе на муфта

 70. 70 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Не знам каква е тази любов на българина към кучетата, някаква връзка с родното село може би. Цяла Европа съм обиколил, но толкова кучета никъде няма. Тук са навсякъде - апартаменти, гарсониери, ателиета , тавани, дворове, улици. Като особено са популярни сред старите моми и комплексираните мъже. Тези глоби трябва да са само началото. Трябва като в целият цивилизован свят безпризорните кучета да се евтаназират. Кучета над 5 кг нямат място в града и специално в блокове, паркове, улици по които се движат деца. Таксите трябва да са голями, за да може да плащаме някой да чисти осраните градове

 71. 71 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Абсолютно ВСЕКИ собственик с айкю, което е по-високо от размера на обувките му, може да прецени дали кучето е агресивно. Или става агресивно в дадена ситуация.
  Никак не е трудно.

  Доброто е заразно
 72. 72 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#65] от "murry"

  Поредния комплексар с голямо куче и малък мозък. Първо, тук не е САЩ, а Европа. Второ, ганьовците не умеете да гледате кучета и в резултат тук сме свидетели на немислими в цивилизования свят инциденти.

 73. 73 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Агресия ли е, ако някой замахне с дебела, чепата тояга срещу вас, но в последния момент спре и не ви удари. А ако някой започне да ръкомаха и крещи срещу вас на улицата или ви напсува и ви каже, че ще ви счупи главата, но без никакъв физически контакт, това агресия ли е? Абе защо се правите на "дръж ми шапката". Все едно не знаете, че изобщо не сте приоритет на корумпиран държавен чиновник или на едва свързващ двата края полицай.
  Да ви кажа как се решава въпроса с агресивните кучета.
  След като се спусне куче срещу вас, напръсквате със спрей първо кучето, после кучкаря или в обратна последователност. След това вадите пищов и гърмите във въздуха. Последното е много важно, защото по закон се изисква предупредителен изстрел. Ако не се разкарат, следват правилата на неизбежната самоотбрана и каквото дойде.
  Докато разсъждавате върху предложението ми, намерете и подпишете Петицията до Европейския Парламент за контрол върху кучешкия лай в жилищните райони.

  http://kuche.mypressonline.com/petition.php
  Добре би било Държавните особи да се разбързат, защото масовата саморазправа чука на вратата.

 74. 74 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#70] от "Lazar Petrov":
  Ми явно има нещо.
  Но определено голяма част от кучкарите са си слънчасали целогодишно.

  Panta rhei....
 75. 75 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 334 Весело

  "Темата за животните, в частност на кучетата, е на дневен ред, но както с останалите политически теми..."- Тц, тц, тц, темата за кучетата била политически въпрос...?....
  —цитат от коментар 6 на plebs


  Ти първо отвори речника и виж какво означава и какъв произход има думата 'политика' и тогава цвъкай тук с некомпетентни изказвания!

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Аз съм за реципрочност. :)

  Изобщо реципрочността би решила доста проблеми. Древните са го разбирали това и са го ползвали доста успешно. Живот за живот.

  Нахапване от куче за нахапване от куче на собственика на агресивното кучи + смърт на агресивното куче.

 78. 78 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  До коментар [#74] от "Molossian":
  Хората вземат кучета в голямата си част по желание и настояване на децата, и недооценяват че тая животинка става част от семейството за 10-15 години.
  С повечето хора с кучета с които съм разговарял, почти 80% , някой друг член от семейството, най-вече децата са ги взели и после връчили на родител. И много вероятно е, че колкото децата се грижат за кучето, толкоз ще е и за родителите като остареят. Въпрос на възпитание.
  Другото е, че в агресивни и лоши хора кучето става такова, то те и по начало си избират такава порода и очакват такова поведение от животното. Бях адски учуден в чужбина от поведението на разни териери , питбули и други зверове, по кротки от нашите лабрадори....

 79. 79 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#72] от "zle_platen_trol":

  Кучето ми не е голямо ( направете си труда да поразгледате снимки и данни за породата в интернет, за да не пишете глупости, тъй като ставате за смях ), мозъкът ми не е малък, а образованието ми е достатъчно високо, вероятно за разлика от Вашето.

 80. 80 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#79] от "murry":

  Те моите образования всъщност са две, но не сме в този форум за да си мерим образованията. Правите го тези, които имате нужда да изпъкнете някъде, пък било то и в анонимен форум, в който на никой не му пука имаш ли или нямаш образование. А за породата съм чел достатъчно. Например за да знам, че се казва Американски Питбул териер. Едва ли и Вие отговаряте на въпроса, какво е вашето с нещо различно от разговорното питбул, но това не Ви пречи да се правите на много запознат. Знам и, че " бул " породите са създадени в Англия именно за боеве. Знам, че в изложби участва Американски Стафорширдски териер, а не Американския Питбул териер. Между двете породи има макар и незначителна разлика. Американците обичат питбули, факт. Само, че ние не сме американци, а европейци и тук тази порода е забранена в не една и две държави. Вие може и да сте възпитали едно прекрасно куче, но другите 99 % не са, така че уви, заради тях мерки трябва да се вземат.

 81. 81 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#80] от "zle_platen_trol":

  Пак не сте чели достатъчно. Породата е една, макар че съществуват някои спорове по този въпрос. Просто двата най-големи киноложки клуба дават различни наименования. Според UKC името е "Американски питбул териер" и сега се води точно така - регистрирана порода, мисля, че през 1897 г. Клубът АКС дава име на породата "Американски стафордширски териер". Този клуб я регистрира, ако не греша, чак през 1934г., след като след дълги спорове променят името именно на Американски стафордширски териер. Дотогава отказват регистрация, защото в името съществува думата "пит", т. е. арена. Както и да е, това са подробности. Пак ще повторя - няма лоши кучета, има лоши стопани на кучета. Или безотговорни. Когато е необходимо, трябва да се наказват стопаните, а не питомците им. Но, като свободен човек, никога няма да приема някой си да ми определя какво куче да гледам в дома си. Просто това няма да стане.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#59] от "gobay":

  Слушам другарю старшна!/изпънат и с оцъклен поглед/

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1757 Любопитно

  Мнооооого сложно бе, направо като да построиш и изстреляш ракета в космоса. Правят законно да снимаш как собственик не чисти след кучето, как го води без повод, как кучето се хвърля срещу минувачи, към клипа дата час и място, а после получаваш % от наложената глоба. Хайде после същото и за автоджигитите (по схемата от немско, с оплакванията по телефона от автомобил с номер ХХХХХ, и после всяка глоба на същия автомобил гони минимума или максимума според броя на оплакванията от него)... Хем наличните държавни служители ще са достатъчно, хем глобите ще растат според броя на оплакванията. Да, ама не щото балканщината ни пречи да мислим разумно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK