"Данък телевизия" – спасителният пояс за БНТ?

"Данък телевизия" – спасителният пояс за БНТ?

© Юлия Лазарова44 млн. лв. очаквани дългове до края на годината, цели четири канала, а едва 6% дял от аудиторията и стар генерален директор, осъден за шофиране в нетрезво състояние, БНТ е в нокдаун, техническият нокаут е въпрос на време. Съдията не го свири, защото управляващите все още имат нужда от пропаганден рупор, маскиран като обективна медия.


Повечето анализатори акцентират върху фактическия фалит на БНТ, оповестен неотдавна от и.д. генералния директор Емил Кошлков, до неотдавна програмен шеф на БНТ 1, в стил "ни лук ял – ни лук мирисал". Непосилните разходи за цифрово излъчване, скъпоструващи права за излъчване на спортни събития и нерентабилни продукции предполагат нова финансова инжекция от правителството като добавка към държавната субсидия за т.г., възлизаща на 65 млн. лв. (БНР разполага с 42 млн. лв.). Този неизбежен сценарий отваря отново дискусията за опитомяването на обществената телевизия от властта. Други се фокусират върху личността на Кошлуков, считан за предизвестен победител в надпреварата за поста на Константин Каменаров: върху странния му възход до върховете на "Сан Стефано" 29, средния пръст, който показа като водещ в ефир, вписването на БНТ вече изцяло в линията на правителствената пропаганда.


Така се подминава
може би най-тежкият порок на обществената телевизия – скандално ниската й гледаемост,


която в интерес на истината Каменаров и Кошлуков получиха в наследство. Пазарният дял на групата на БНТ е шест пъти по-нисък в сравнение с дяловете на групите на "Нова" и Би Ти Ви (по данни на "Нилсен адмосфер" за май 2019 г.). Нито една новинарска емисия, шоу или филм, излъчвани по БНТ, не се нареждат сред 25-те най-гледани тв програми.


В този си вид БНТ не е в състояние да отстоява обществения интерес. Тя няма как да бъде и надеждна платформа за борба с фалшивите новини, въпреки че в нея има острови на качествена журналистика. По дефиниция от обществените медии се очаква да формират просветено обществено мнение, да контролират властта и да бдят за езика, културата и националната идентичност. Обществените медии са европейски феномен от периода след Втората световна война. Те могат да изпълняват функциите си само ако са автономни от държавата. Автономията се реализира с институционални механизми – чрез моделите на финансиране и на публичен надзор над дейността им, но най-важна за осъществяването й е наличието на демократична журналистическа култура.


Най-независими са обществените медии, при чието финансиране е


реализиран в най-пълна степен принципът на "отдалеченост от държавата".


Във Великобритания и Швейцария са въведени такси за приемане на радио- и телевизионни програми. Във Великобритания всяко домакинство, което има цветен телевизор, плаща около 173 евро годишно за програмите на BBC. В тях рекламата е забранена. В Швейцария домакинствата заделят по 322 евро за радио и телевизия. През 2018 г. беше свикан референдум за отмяна на таксите, но мнозинството гласува за запазването им.


В Германия се плаща месечна вноска в размер на 17,50 евро за всяко жилище с радио или телевизионен апарат или компютър с интернет, независимо дали хората ползват някоя от 20-те телевизионни и 73-те радиопрограми на обществените медии. През 2018 г. те са получили финансиране от гражданите на стойност 7,9 млрд. евро. За сравнение – телевизионната реклама, която е основен източник на приходи на частните телевизии, е едва 4,6 млрд. евро.


В Германия вноските се събират педантично. Ако се правиш на разсеян, можеш да завариш колата си с поставена скоба от общинските служби. Медии дори съобщиха за две жени, лежали по месец-два в затвора за системно неплащане на вноската.


В Швеция от 1 януари т.г. досегашната такса в полза на обществената телевизия беше заменена с


public service данък, равняващ се на 1% от брутните доходи на всяко лице над 18 г.


(максимумът е 125 евро годишно). Очаква се по този начин да намалее финансовата тежест върху гражданите. С парите ще бъдат финансирани пет национални тв канала и четири национални радиопрограми. С данъка се реагира на две тенденции – намаляващия брой на хора, притежаващи телевизори, и нарасналия процент на хора, които не плащат таксата. Освен това размерът на данъка и използването му от отделните медии са фиксирани за по-дълъг период от време, за да няма изкушения за промяната му при смяна на правителственото мнозинство. Сходен модел се въвежда и в Дания.


В страни като Испания и Унгария обществените медии по подобие на България са силно зависими от държавния бюджет, респ. от политическата линия на мнозинството. В Испания от 2010 г. рекламата в TVE е забранена. В Унгария обществените радио и телевизия са деградирали до пропагандни рупори на режима на Орбан.


На изслушването си като кандидат за генерален директор на БНТ в СЕМ Кошлуков разгледа три модела за финансиране на БНТ. Третият е най-накрая да заработи фондът за публичното ѝ финансиране, чрез който гражданите да плащат част от издръжката на телевизията, но когато авторитетът й стане достатъчно добър, за да имат зрителите доверие в прозрачността на разходите. Действително последното нещо, за което българинът би плащал в момента, е за услуга, която не ползва. Месечните такси, които трябва да постъпват във Фонд "Радио и телевизия", все още фигурират в медийния закон. Липсата на политическа воля,


популизъм от рода на "да не натоварваме излишно данъкоплатците" и сривът на аудиторията на БНТ


отдавна са делегитимирали всякакви опити да им бъде вдъхнат живот.


Вторият модел за стабилизиране на БНТ– да засили продажбите на рекламно време, вкл. като аутсорсва дейности към рекламни агенции, има горещи почитатели в сферата на рекламната индустрия. Но се посреща на нож от критично мислещи журналисти и НПО. Те виждат в него отворена врата за подчиняване на обществената телевизия на пазара. Сега телевизията дори не запълва рекламната квота, която й позволява законът.


Първият модел, предложен от Кошлуков - БНТ да мине изцяло на държавна издръжка, без да излъчва реклами, изглежда най-консервативен. Той сякаш би тикнал изпосталялата обществена телевизия директно в лапите на държавата. Ако обаче бъде модифициран по скандинавски образец, с достатъчно буфери срещу пряката държавна намеса в работата на медията, може да се окаже спасителен пояс за обществената телевизия. Защото ще гарантира финансовата й стабилност за по-дълъг период от време. При това само трябва да бъде усъвършенстван един модел, към който вече преминават водещи обществени медии в Европа. И посоката да бъде към


постепенно намаляване на държавното за сметка на публичното финансиране.


Такива идеи са разглеждани в България преди девет години от работна група с шеф доц. Георги Лозанов, когато първото правителство на ГЕРБ замисляше да прекрои радикално медийния закон. Според тях всяко домакинство трябваше да плаща по 60 лв. годишно за телевизия и радио, независимо дали има телевизор или радио. Идеята беше този своеобразен "тв данък" да се събира заедно с местните данъци и такси и средствата бъдат заделяни във фонд, който да подпомага държавата при финансирането на националните телевизия и радио.


Подобни решения обаче трябва да бъдат търсени не в полуанонимни работни групи и редки публични дискусии, а чрез широки политически и обществени дебати.


Авторът е доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт по политически комуникации.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  "Във Великобритания всяко домакинство, което има цветен телевизор, плаща около 173 евро годишно за програмите на BBC."

  Затова BBC стана лява и абсолютно пропагандна медия. Ама и там лицензите и намалят. Демек хората вече не си купуват ТВ-та. Ах каква изненада. :)

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3378 Весело

  Четейки статията се сетих че ако се въведе такса "ТВ" и тук...първата която ще иска дял е др.Нинева....от Крушовица!За да има "равнопоставеност"!?!?А Тв Орландовци се гледа от общо 0.02% от населението....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на Граф де Моне
  Граф де Моне
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Категорично съм против хвърлянето на подобни "спасителни пояси" на БНТ. Като всеки един българин, и аз плащам 10% данък, който управляващите разпределят по свое усмотрение ежегодно, без да ме питат. Нов данък - за спонсориране на официозна телевизия, нямаща нищо общо с обществения интерес? Не, благодаря!

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  Глупости!
  И в момента, защото е перо в бюджета, БНТ е де факто с "данък телевизия".

  А ако Иво Инджов си мисли, че ако прокарат "чист" и отделен "данък телевизия" ще се промени нещо - много се лъже!
  Защото пак ще се събира и предоставя чрез бюджета.
  Или какво - Инджов би препоръчал и специални "телевизионни данъчни", та да са "независими"? Ъхъм ...

  Стига глупости бе, хора!
  Проблемът не е във финансирането, а в механизмите, по които функционира обществото ни! И джурналята и медиите не са паднали от Луната, а са си наши издънки!
  И те просто с "е'ни пари" и "менажирането им" не се оправят!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Весело

  Тази статия, публикувана до статията за предрешения избор на Кошлуков за директор на БРТ е като статия за повишената цена на партното до статия за безгрижието Вальо Топлото :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  С Кошлуков начело БНТ ме изгуби като зрител и данъкоплатец!!!!!

 7. 7 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Един призрак броди из Европа ...

  Winora forever
 8. 8 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Един мандат на Митю Пайнера и ще светнат. Можем да си помечтаем :)

 9. 9 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 382 Неутрално

  А защо не направят така, че да искаме да плащаме за БНТ?

  Много хитър
 10. 10 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  "Така се подминава  Така се подминава може би най-тежкият порок на обществената телевизия – скандално ниската й гледаемост,

  която в интерес на истината Каменаров и Кошлуков получиха в наследство. Пазарният й дял на групата на БНТ е шест пъти по-нисък в сравнение с дяловете на групите на "Нова" и "Би Ти Ви" (по данни на "Нилсен адмосфер" за май 2019 г.). Нито една новинарска емисия, шоу или филм, излъчвани по БНТ, не се нареждат сред 25-те най-гледани тв програми."
  —цитат от коментар 0 на статията


  Това сериозно ли го мислят?!?
  Нима малоумните "шоута" и индийско-турските сериали по БТВ и Нова са "шест пъти" по-гледаеми?!?
  Между другото всеки, който плаща за кабелна или сателитна телевизия си е платил и за каналите на БНТ. Защо държавата не си прибира парите от назначените милионери си е нейна работа, но след като бюджета издържа "националните държавни медии", защо казват, че са безплатни?!? Всички в този "опит за държава", което плащат данъци плащат и за същите тези медии!
  На управляващата паплач обаче, тези пари им се виждат малко и затова се чудят, как да измъкнат още пари!

 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#2] от "Willy Messerschmitt":
  Аз си спомням по времето на соца 60-те години, когато в пощата се плащаше годишна такса за радио, радиото си имаше книжка. Същото и ако имаше частен автомобил с радио.

 12. 12 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  До коментар [#9] от "Кум Лисан":


  А защо не направят така, че да искаме да плащаме за БНТ?
  —цитат от коментар 9 на Кум Лисан


  Ама вие си плащате за БНТ!
  Всички си плащаме за БНТ!
  Дали искаме или не искаме издръжката и' е от нас.
  Въпроса е, че сега под прикритието на куп глупости изписани в статията се чудят, как да вземат още пари?
  Всяка година ни обявяват, че има 2-3 милиарда лева "бюджетен излишък", а сега ревът, че БНТ загивала! Ми да си я издържат, защо трябва още пари да взимат?

 13. 13 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 449 Весело

  С Кошлуков начело БНТ ме изгуби като зрител и данъкоплатец!!!!!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Мен пък ме спечели...
  Ти може да си гледаш БСП тв , докато не я закрият

 14. 14 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  👍Много се радвам, че българи много са по-умни от зомбирани руснаци, които непрекъсното гледат "зомбоящик"📺

  "Чуждестранен агент"
 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Данък Кошлуков. Телевизия така или иначе няма да има.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 16 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 449 Весело

  До коментар [#9] от "Кум Лисан":

  Хаха
  щял да иска да плаща ...
  Бай Ганьо не иска да плаща за асансьор и чистачка във входа, ще иска да плаща да гледа бнт...
  Даваха някакъв 13 етажен блок в който от 20 години не работи нито един от двата асансьора.
  Тези на високите етажи са изтеглили късата клечка, а тези от ниските са казали всеки да се оправя както иска, те пари за ремонт не дават

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До колкото знам всяка държава членка на ЕС има национална телевизия и радио. И навсякъде тя се финансира или директно от данъци и такси на гражданите или от държавната хазна директно. Нашите управляващи със сигурност ще спасят от фалит БНТ и ще продължат да се грижат за нейното финансиране.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 582 Неутрално

  "постепенно намаляване на държавното, за сметка на публичното финансиране"

  Преведено на български - премахване на трансфера от Републиканския бюджет с източници - ДДС, мита, преки данъци, чрез въвеждане на нов данък или такса, сумата от които да се събират от НАП и да се превеждат на Сан Стефано, чрез създаването на специален фонд "обществени медии", по принципа на НОИ, НЗОК и ДЗПО.

  Казвал ли съм ви любимият ми коледен виц?
  Върви Дядо Мраз по улицата. В лявата си ръка държи чувала с подаръците, а в другата вибратор. Срещнала го блондинка и му казала:
  - Дядо Мраз, дай подарък!
  - А хуй нещеш ли? - попитал добрият старец и протегнал дясната си ръка

  Бог да благослови Америка за България!
 19. 19 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Не мв ебе БНТ, Бтв или Нова. Какво има за цел гледане? Същите са като всяка квартална ТВ.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 20. 20 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  БНТ, с всичките му програми предлага добър културен продукт. А дори и коментарни рубрики, и сравнително независими журналисти(май вече в минало време). БНТ може и да няма как да е на печалба, като обществена телевизия, която не предлага пошли шоА, но със сигурност може да има доста по-сериозен приход от реклами.
  Дори по време на хитовия сериал Под прикритие и малкото позволено рекламно време беше на практика празно. Говорил съм си с рекламисти по този въпрос. Оказва се, че БНТ изобщо нямат каквато и да е рекламна политика, предлагане по блокове и т.н специфики, което прави телевизията непривлекателна за рекламодателите. Пък едни други вътрешни хора споделят, че на практика от години рекламният бизнес на БНТ е концесиониран за наши(на всички власти) хора, които плащат мизерна сума на телевизията и нямат никакъква мотивация да заемат по-голям дял от рекламния пазар.
  Е на фона на всичко това и Кошлука като шеф - ами не. Няма как да ми обясняват, че трябва да поддържаме Обществена телевизия директно от джобовете си, за да може други да я източват.

 21. 21 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Съжалявам, аз за тая дрисня пари няма да дам! За Бойко Василевци и някакви неориентирани агитпропчици....

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#13] от "001":

  Бъркате ме с баща си, с когото очевидно редовно и с трепет следите програмата на гнусната рубладжийска ТВ "радиоточка" - телевизията на крушовската биволица - ездачка!!!!

 23. 23 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2472 Весело

  Е, комунизмът се завръща!
  По една стара песен, от времето, когато Кошлуков "беше демократ"!
  Колкото по-високо се издигат другарите, толкова повече лъсват червените им продължения на гърба!
  И сега плащаме за телевизия, а този нов, предложен от демократа Кошлуков, отгоре таксите на операторите ли ще е?!

 24. 24 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#10] от "vagabond66":

  Явно са гледаеми боклук сериалите. Прав си да твърдиш че който плаща за кабеларка плаща и за БНТ. Защо БНТ не взима пари от кабеларките не знам.

  За радиото: По нашенско навремето взимаха още една малка такса към разрешителното за колата. После се отказаха .... тихомълком. Ни държавата, ни радиото фалираха

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 25. 25 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#11] от "telqk":

  И тогава медиите бяха ли обективни и честни?

 26. 26 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 289 Весело
 27. 27 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Демек зрителите предпочитат да гледа сапунките на Нова и Бтв, или съдебен спор, Биг Брадър и т.н? Еми браво на зрителите, като ги вълнува жълтото, са прави да се възмущават.

 28. 28 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Любопитно

  "Съдията не го свири, защото управляващите все още имат нужда от пропаганден рупор, маскиран като обективна медия."

  Хм, кое е светът на Арман Бабикян и Добри Божилов, кое е обективна медия???

 29. 29 Профил на Лилипутин
  Лилипутин
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Проблемът с БНТ не са парите. Липсата на пари са пряко следствие на неадекватността на хората, които работят там. Колкото и пари да се налеят ще е нов бардак със стари к… Някои предавания не са мръднали от както ги помня като дете. Тотален абсурд. Не искам да ми намалят дохода с още 1% за да се плащат заплати на феодали, които си играят на телевизия.
  Сравнението с BBC е неадекватно, най-вече поради невероятното качество на предаванията които BBC правят. Не мисля, че реалистично е възможно някога БНТ да заприлича на тях, ако ще и 1% от държавния бюджет да им се дава.
  БНТ, БДЖ и други подобни тумори трябва да се оставят на пазара и да си изберат дали ще се преструктурират и адаптират според търсенето в 21 век или ще бъдат заличени от съществуване.

 30. 30 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Аз не гледам телевизия ! Защо ще плащам данък за нещо, което не ползвам ???

 31. 31 Профил на shakez
  shakez
  Рейтинг: 468 Неутрално

  На коментиращите по-горе бих казал следното. Аз например нямам желанието да гледам нито една от БНТ, БТВ и Нова. От време на време евентуално да погледна новини, които естествено са филтрирани до неузнаваемост. Обаче ми се налага, тъй като, когато съм в някаква среда, част от хората държат да гледат я сериал, я някое "публицистично" предаване, я нещо друго. Е, не се задълбочавам особено в това, което върви, но за съжаление ми се налага. И да, така е, Дами и Господа. Може би Вие, или Вашето обкръжение не желае да гледа турски/индийски, или испански сериали, но като цяло, масата от народа, това му е забавлението.
  В допълнение, да, дотираме БНТ посредством данъците си. НЕ желаем нов данък, част от нас и първия не желаят, но да, ще плащаме, защото шайката така е казала.

 32. 32 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#29] от "Puck Futin":

  Ако искаш пазара да се намеси, подкрепяш идеите на Кошлуков. Ако се остави изцяло на пазара и под ръководството на Кошлуков ще получим НТВ и БТВ. Само че, тъй като не е частна и се управлява от връзкари ще се заделят определени проценти за шефа и Партията, което се прави и сега де. В такава ситуация, няма смисъл БНТ да съществува. Друга трябва да е нейната роля.

 33. 33 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Любопитно

  "Така се подминава

  може би най-тежкият порок на обществената телевизия – скандално ниската й гледаемост..."

  Хм,

  "Институтът "Ройтерс" публикува и класация на медиите, които се ползват с най-голямо доверие в България."
  - БНТ, БНР, Нова и т.н. Точно в този ред!!!
  https://offnews.bg/medii/institutat-na-rojters-publikuva-klasatcia-na-mediite-koito-se-polzvat-705227.html

  Другото е светът на Арман Бабикян и Добри Божилов.
  Жал ми е за жертвите им.
  Със здраве.

 34. 34 Профил на shakez
  shakez
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#30] от "_imi_":

  Защото с раждането си, като гражданин на тази държава си подписал обществен договор с т.нар. държава.

 35. 35 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  в нормална държава подобен данък има логика

  но няма начин да плащам 60лв на година за телевизия на която шеф е Кошлуков, че и средни пръсти да показва на тия същите дето и данък ще плащат

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 36. 36 Профил на bobisf
  bobisf
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Няма лошо да се плаща, но да има за какво.. В Германия си личи, че парите се използват добре - качествени предавания, хубави филми и сериали, документални поредици..

 37. 37 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 358 Весело

  аз гледам нефликс, амазон и хбо. Плащам си , стига ми . ако въведат такъв данък махам телевизора, оставан на ПЦ

 38. 38 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 358 Весело

  До коментар [#33] от "plebs":

  в изследването не става въпрос за гледаемост а за доверие...

 39. 39 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 752 Неутрално

  В Германия плашаш като поп "рундфунк" - 52 евро на тримесечие. Удържа се на домакинство, директно от сметката ти - няма не искам, няма недей. За сметка на което слушането на радио е истинско удоволствие - подбор на музика, водещи и пр. Телевизията и тя не е за изхвърляне - има всичко.

 40. 40 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1798 Весело

  Интересното в дискусията е, че всички, които плащат за тв са доволни. Най-хубавата тв явно е германската. Щото там не може да не платиш :))

 41. 41 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Не и докато БНТ е яхана от такива продажници като Кошлуков. Дълго време БНТ успяваше да се държи независима и обективна и това явно подразни 3-мата шишковци и батко Ахмед.
  А сега решиха, че аз трябва да плащам за удоволствието да бъда облъчван от втора програма на Канал 3. Не.
  Когато е очевидно независима - може.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  И понеже е негледаема, решиха да сложат пак Кошлуков, че да стане още по-негледаема.

 43. 43 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Каква е разликата дали БНТ и БНР ще се издържат от бюджета или ще се въведе отделен данък за тях?
  Собствениците на хотели за всички телевизори ли ще плащат?

 44. 44 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Ако ще плащам данък искам да мига да сложа вето на това Кошлуков да е шеф там,нецензурирани новини и тн. Пи бнт гледам само мачове.

 45. 45 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#27] от "nema_labavo":

  Жълтото е жълто, БНТ не е дори жълто. Понеже не сте го пускали от десетилетия, си мислите някакви фантазии. БНТ е дъното на дъното.

 46. 46 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 985 Весело

  До коментар [#42] от "Роси":

  ..., за да имат основание да я закрият накрая.

 47. 47 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Авторът пада от небето, подобен данък е невъзможен за събиране в България и би довел до сериозен проблем за партията, която се опита да го въведе. Изумително е как е възможно да се напише подобна глупост.

  -voxy
 48. 48 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#11] от "telqk":

  И аз си спомням и как не плащахме такса за радиото, като бяхме декларирали, че е повредено. Дойдоха ни за проверка от пощите и радиото за куцуз взе, че проработи и ловеше каквото му скимне. Имаше и глоба, естествено.

 49. 49 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Целият държавен бюджет да изсипят в БНТ.... ще го усвоят и ще искат още!
  Данък телевизия, данък чадър, данък паркиране...... Крайно време е на територията да се въведе и данък дишане! Достатъчно е само по 1 ст на вдишване, издишването безплатно!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 50. 50 Профил на ShakaZulu
  ShakaZulu
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Не знаех, че Великобритания и Швейцария са приели еврото вече. Ако и останалото е толкова вярно, нямам думи. Апропо, таксата не е малка в ОК, даже сега гледат да онодат и възрастните над 75г. да плащат за ББС. Отделен е въпросът какви заплати разкриха, че взимат богоизбрани там.
  Та и в БНТ така, отделен въпрос е, че къде мина Кошлука трева не расте.

 51. 51 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Няма лошо да се плаща, но да има за какво.. В Германия си личи, че парите се използват добре - качествени предавания, хубави филми и сериали, документални поредици..
  —цитат от коментар 36 на bobisf


  Глупости!

 52. 52 Профил на Selqndur
  Selqndur
  Рейтинг: 8 Неутрално

  БНТ не може ли да се пребори и тя за един грант?

 53. 53 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#25] от "ivant88":
  Да "Свободна европа"!

 54. 54 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Любопитно

  "Проблемът с БНТ не са парите. Липсата на пари са пряко следствие на неадекватността на хората, които работят там."

  И с какво са виновни работниците в БНТ за хайдушките договори сключени по времето на Уляна Пръмова, примерно. Нима си мислите, че някой от тях е имал достъп до съдържанието им...

 55. 55 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Весело

  "Може би най-тежкият порок на обществената телевизия – скандално ниската й гледаемост"

  Без съмнение, ако БНТ започне да излъчва мачовете от Шампионската лига, тенис турнирите от Големия шлем , Формула 1 и професионален бокс, вместо репортажи за партийните прояви на политиците по време на изборите, нейната гледаемост ще се повиши в пъти. Но затова трябват пари. Много пари...

 56. 56 Профил на Освалдо Риос
  Освалдо Риос
  Рейтинг: 292 Весело

  Има Нетфликс , НВО , Амазон видеос , - има бол сайтове за новини та и без БНТ може!
  Иначе това е пълна демагогия- ми тези пари дето ги дават от бюджета откде идват? Пак от нашите данъцил А контрол по харченето - никакъв , длгова като за световно.
  А сс здравел

 57. 57 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Огромен проблем пред налагането на данък "БНТ" ще бъде фактът, че всички ние чинно си плащаме вече всеки месец сметка за ТВ на доставчик. Ако аз плащам 30 за пакет програми на месец, от какъв зор да плащам и отделно такса БНТ, която е включена в пакета канали... И друг проблем - БНТ се излъчва ефирно и напълно безплатно с цифров сигнал, който може да се лови от всяка евтина антена, струваща до 30 лв. Защо да плащам пари за нещо, което получавам безплатно?

  Номерът с цветния телевизор и други хитрини е малко невървежен. Ако съм включил собствена сателитна чиния към този телевизор и гледам американския АБС, а не БНТ, как ще ме накарат да плащам? На новите технологии като Нетфликс дори не говорим, много сме изостанали още в България.


  подобен данък е невъзможен
  —цитат от коментар 47 на voxy


  Не само, че е възможен, ами дори "умният" законодател го е вписал в медийния закон. Но в България законът е врата у широко поле. Пълен абсурд е, че писан закон не се изпълнява от властите. Или да се прилага, или да се премахне. Ако властта реши да осъди някой, може да го направи именно по този член от ЗРТ - неплащане на такса за БНТ и БНР. Нищо, че законът не се спазва - това самият закон не го знае. Но никой не се сеща да премахне тази такса БНТ към всеки електромер - не се смейте, така е записан - всяко домакинство с електромер трябва да плаща такса БНТ на касата със сметките за тока. Без майтап.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 58. 58 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Независима телевизия със ченгарско зависим директор!!!....в държавата на тиквите, изненадани има ли!!!

 59. 59 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 334 Неутрално

  На тиквите, тиквеника винаги им е малко!!!

 60. 60 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Телевизията няма бъдеще, така че дрУгаре на копанята свиквайте, че все по празна ще бъде!!!

 61. 61 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Единственото шоу което гледах е нощта след изборите, политическите артисти и техните клакьори, политолози и социолози.....ама на тези избори удариха дъното!!! Закривай!!!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  "Във Великобритания всяко домакинство, което има цветен телевизор, плаща около 173 евро годишно за програмите на BBC."Затова BBC стана лява и абсолютно пропагандна медия. Ама и там лицензите и намалят. Демек хората вече не си купуват ТВ-та. Ах каква изненада. :)
  —цитат от коментар 1 на realguru


  И освен това - хората започнаха кампания за спиране на левичарския парцал ..

  https://www.heraldscotland.com/news/16410049.bbc-switch-off-campaign-goes-viral-but-is-the-publicly-funded-broadcaster-really-biased/

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  В Германия плашаш като поп "рундфунк" - 52 евро на тримесечие. Удържа се на домакинство, директно от сметката ти - няма не искам, няма недей. За сметка на което слушането на радио е истинско удоволствие - подбор на музика, водещи и пр. Телевизията и тя не е за изхвърляне - има всичко.
  —цитат от коментар 39 на georgi_ww


  В обществената ard имало всичко?

 66. 66 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Няма лошо да се плаща, но да има за какво.. В Германия си личи, че парите се използват добре - качествени предавания, хубави филми и сериали, документални поредици..
  —цитат от коментар 36 на bobisf


  Абе, приятелю , наясно ли си КОИ ТЕЛЕВИЗИИ в Германия са обществени и кои са частни?

  Къде ги видя интересните предавания в обществените?

 67. 67 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  👍Много се радвам, че българи много са по-умни от зомбирани руснаци, които непрекъсното гледат "зомбоящик"📺
  —цитат от коментар 14 на putinxujlo


  Пак ли се примъкна приятелю ,с мнения за твоята Русия и руснаците ??

  Ами неадекватно ... в СТАТИЯТА И ДИСКУСИЯТА СЕ СПОМЕНА ГЕРМАНИЯ , ВЕЛИКОБРИТАНИЯ , БЪЛГАРИЯ .. твоята Русия я нямаше ..

  Какъв ти е поводът , облещен , да ни занимаваш с нея ?
  Ако е Роджен ден и е имало Боярищник .. или както вашето питие там се казва .. си извинен за кухото чудато бръщолевене и имаш едно "Наздраве!"

  Поздрави

 68. 68 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Стига сте гледали разни смахнати модели за данъци! Вече съвсем завихте на ляво!
  Що не предложите американската с-ма и да върви на майната си БНТ вместо да търсите начин как да "мародерствате" (Айн Ранд) работещите хора?

 69. 69 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Как ли пък ще плащам данък бнт, да уволнят 70% от тюфлеците там дето нищо не работят и да се оправят, аз тв не гледам и нямам телевизор. А тези които гледат и без това си плащат кабелната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK