Математика за концесионери и за крокодилските сълзи на меринджеите в туризма

На плажа

© Юлия Лазарова

На плажаУважаеми читатели, малко късно се намесвам в дебата за чадъри и шезлонги. Причината е, че последната седмица почивах на БГ черноморието. Така че съм свеж и актуален като метеоролог на смяна. Или като фотограф на плажа на Слънчака.


И така – къмпинг "Делфин" между Варвара и Ахтопол. Цена на голяма палатка 10 лева, на човек 4 лева, 2 лева за ток и 1 лев за колата – общо 21 лева на ден за мен и Дулцинея. В боровата гора е прохладно и е близо до плажа. Бирата в капанчето е 2.70, а 2 литра бира в пластмасова бутилка в магазинчето е 3.60 лева. Пак курортна цена, ама е ледена.


Сега да минем към математиката за концесионерите с чадърите и пластмасовите нарове с виниловите постелки, или т.нар. шезлонги. Цената на всяко едно от тия неща в Ахтопол е 5 лева. Значи ако аз и Дулцинея искаме сянка, на ден ще плащаме по 15 лева. За една седмица това са 105 лева. Тези пари са за удоволствието ми да ходя до плажа само с едно пешкирче или чаршафче, за да не лежа на винила. Много ли е или малко? Както е казал рошавият гений с мустаците, всичко е относително. Важно е да си отговорим на въпроса за какво плащаме. А ние плащаме за комфорта на сянката и за удобството да не се търкаляме в пясъка. Лично аз с удоволствие си лежа на пясъка на едно лично чаршафче, дето си го нося.
Сега да се пренесем на неохраняемата зона пред къмпинга. На пясъка има инсталирани всевъзможни фабрични изделия, които да ви направят сянка. Като се почне от китайски чадърчета за по 10 – 12 лева, до фабрични тенти с по 6 – 8 кв. метра сянка. Завръща се и старата тента с 4 колчета и домашен бял чаршаф, под която се криехме като деца преди 55 години. Има и всякакви плажни мебели – платнени столчета, цели плажни кресла с облегалка за главата, сгъваеми и надуваеми легла и каквото още се сетите. И всичко това сгъваемо, леко и удобно за носене. Един татко може спокойно да осигури сянка и комфортно седене на семейството, без да е шампион по щанги. Ако има разбрана съпруга, може да занесе на плажа и хладилна чанта с 2–3 студени бирички и 2-3 сокчета за децата плюс надуваем крокодил например или розово фламинго.


Сега да се запитаме дали искаме да оставим 105 лева за една седмица за услугите на концесионера в Ахтопол, или да си купим няколко плажни артикула, които ще ползваме още 4 – 5 – 6 години. Търговските вериги предлагат от пиле мляко в този сегмент. Моят избор е за второто и 105 лева са ми напълно достатъчни.


Сега си направете сами калкулацията


Ако цената не е 15 лева, а 40, 50 лева или повече, каквито касови бележки се търкалят из медиите.


Гледам по телевизора един особено трогателен млад човек. Сложил е шезлонги от тиково дърво (4 броя), огромен чадър над тях със специален италиански плат, който не пускал UV лъчите, и там можело да се съберат по 10 човека. Наистина съм впечатлен!


Има обаче малък проблем. На този плаж туристите, които различават тиково дърво от байцвани чамови летви, са колкото пръстите на ръката на разсеян дърводелец. Това с плата с UV защита е ОК, за който разбира. Само че, ако аз като плащам 70 лева за услугата, не искам 10 души на шезлонга си? Аз не съм дошъл на пионерски лагер. А клиентите за тези суперчадъри и шезлонги (за малко да кажа миндерчета), са в друг ценови сегмент.


Чува се вой на концесионери


Щели да намалят цените само ако държавата им свали концесионните такси. Така ли? А може ли държавата да вдигне концесионните такси и ако няма концесионери, да даде плажовете за управление на местните общини без право на концесиониране. Или и това вече е непосилно за кметовете?


Ясно е, че концесионерите имат разходи – спасителите искат заплати, искат вода и кафета, тракторът, който чисти плажа, иска нафта, ако има доктор, и той иска заплата. Но както казват самите концесионери, нали е пазарна икономика. Е, да, пазарна икономика е, само че политическите чадъри и лобисткото законодателство осигуряват ресурса, който вие, уважаеми, ползвате. И точно по пазарните закони аз си купувам плажния комфорт от спортния магазин и напускам услугите ви. Отивам на неохраняем плаж, на свободна зона или както там се казва.


Време е и да се разсее митът, че там е мръсно, не се чисти и т.н. Да, сигурно има и такива места. Но аз наблюдавам как става все по чисто, защото наоколо щъкат собствените ни деца.


Има ли риск? Да, има. Като няма спасител, има и риск. То има риск и ако има спасител. Само че по света има десетки хиляди километри плажове без спасители. Има ги в Европа, има ги в Азия, Африка и двете Америки. Но това е осъзнат избор на възрастни хора. Не искаме да сме стадото, което е навряно в кьошетата на плажовете. Така че хващайте калкулатора и си оправете математиката.
Или отивам в чужбина.


Струва си да кажем нещо и за различния тип отдих


При хотелите с ол инклузив всичко е ясно. Те ощетяват местните общности, защото концентрират паричния поток в едни ръце и той обикновено напуска региона. Квартирите са полупразни, ресторантчетата - също, никой не купува домати от бабите и ракия от местния магазин. Но това е цената, която местните хора по крайморските градчета платиха, за да си продадат набързо нивите. Сега вместо туристи имат съседи и конкуренти от апартхотелите и частните новопостроени къщи. Собственикът не е турист. Шестата му братовчедка спи безплатно.


Особена тема е бюджетният отдих. Струва да помислим за двете "К" – къмпинг или квартира. За къмпингите вече писахме в "Къмпингите – начин на употреба". Квартирите в момента се конкурират с бюджетните хотелчета. В Ахтопол квартирите са 15 лева с климатик, самостоятелен санитарен възел и телевизорче. Значи 30 лева за двамата с Дулцинея. Супер!


Само че, скъпи читатели, квартирите не са това, което бяха преди 30 - 40 – 50 години. Тогава бабите даваха по една–две стаички и ги майтапехме, че ни настаняват в кокошарника. Тогава нямаше проблем да си сготвиш вечерята, да хапнете на масата под лозницата в Приморско с още едно семейство. Сега е друго. Бабите са мениджъри на по 5–7 стаи, че и повече. Къщата всъщност е едно малко хотелче и пърженето на цаца, барбекюто с вратни пържолки, яденето на тиквички с чесън и др. не е добре дошло – пушляви се, мирише, едни се мръщят, други протестират. За вечеря ставаш абонат на някое от ресторантчетата в градчето със съпътстващите проблеми – цени, обслужване, проблеми с храната и качеството на алкохола. Имам и личен опит от една мастика в Приморско.


И накрая в къмпинг. В къмпинга толерантността е много голяма. Никой не протестира, стига да няма турбо-чалга на макс. Предполагам и Вагнер или Шостакович на макс няма да са ОК. През седмицата около 23:00 става тихо. Бедняшки ли е този отдих? Ами не е. Около палатките и кемпърите има по 2–3 хамака, има газови барбекюта от 200 лева нагоре, по масите се виждат шотландски и ирландски напитки.


И тук опираме до по-големия въпрос.


Разбират ли меринджеите в туризма математиката на предлагането и търсенето?


От години всяко лято четем и слушаме безкрайни глупави обяснения за кризата с кадрите в туризма. Нямало квалифицирани, хора с езици и т. н., търсят ги от чужбина от Казахстан до Код д‘ Ивоар. Добавиха се и критики към медиите, че тиражирали слухове и снимки, ама те не били верни. Снимките не били верни! Медиите гонели туристите в Гърция и др. щуротии. Нямало проблем с туристите, щото сезонът сега започвал. Сега, сега – колко сега. Значи почва на 15 юли и ще свърши на 25 август. И кога ще се напълнят 500 000 легла от Обзор до Равда, както посочи някакъв фактор в някаква асоциация в туризма?


Това са крокодилските сълзи на туристическите меринджеи.


А какво се случва на практика с кадрите? Опитайте да си намерите сезонна работа, ако сте на средна възраст. Ей така, пуснете CV на няколко обяви за сезонен персонал.


Истински пример: - мъж на 60 години с перфектен руски и много добър английски, и много добър полски, бивш екскурзовод, живял и работил в чужбина, пуска 20-25 сивита за администратор на хотел по морето и на други места. Живее добре, не умира от глад, просто му е писнало да си стои у дома. Обаждат му се само от един хотел в Созопол. Кандидатът пита с мейл за следното: какъв е графикът на смените, каква е заплатата, през какъв период се плаща и как е решен въпросът с настаняването. Пита два пъти. Отговор от меринджеите на хотела няма. Няма нищо, нито отказ, нито благодаря за интереса. Нищо. "Да ви ... на бизнес културата", си казва човекът и отива на почивка в Корсика.


Вие, уважаеми меринджеи, администраторите и за консумация ли ги предлагате, че не вземате хора на средна възраст? Например учители за сезонна работа.


Изглежда, в този бизнес жените над 40-45 стават само за камериерки (да ги ритат пияни задници в главите), а мъжете за водопроводчици. Докато има такова мислене – такива ще са ви и кадрите.
И по-лошо – такива ще са ви и туристите.


И това е при застаряваща нация, която вдига пенсионната възраст, защото не може да изхрани старите си хора. Един огромен ресурс от хора над 45-55 години, в т. ч. и такива с висше образование, чужди езици и др. квалификации, е оставен извън трудовия пазар. Хора, които освен досегашната квалификация могат да усвоят и нещо ново. Да не говорим, че трудовият морал на по-възрастните работници не е за пренебрегване. Но не би – българските меринджеи в туризма искат млади, ако може леко глуповати служители, които да работят за трохи и да бъдат изхвърлени при първия каприз на меринджея. И такива ще получават, включително и от чужбина.


Има, разбира се, и умни и почтени хора, които се хващат да работят за малко пари. От зор. Само че те при първа възможност си бият камшика и се махат от пишман мениджърите в туризма.
Много от собствениците на бизнеси в туризма (хотели, ресторанти, дискотеки, концесионери) и мениджърите им искат с 20-30 стаи за месец или с едно-две заведения за месец и половина сезон да карат "Бентли" или "Майбах". И то, ако може, още на втората година. Искат децата им да учат в частна детска градина, а после в Лондон или в Цюрих. Искат да имат и една интимна приятелка на 22-25 годинки и местенце, където да се срещат. Затова не плащат, а консумират или може би изнасят голяма част от печалбата за имоти в чужбина. Да питам само къде арестуваха наскоро едно–две семейства с инвестиции в туризма? Само питам бе. Докато е така, никакви чужди работници не трябва да има.


Немалка част от българските собственици и мениджърите трябва да сменят бентлитата и мерцедесите си с шкоди, дачии и фолксвагени, може и втора употреба, да пратят децата в кварталната детска градина, в местното квартално училище и после в местния университет. И със спестените пари да правят още инвестиции и да плащат по-високи заплати.


Иначе да затварят.


Качествените млади хора се изнасят да учат или да работят и после не се връщат до пенсия.
Ще видим кога последният ще затвори вратата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (149)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Разстроено

  Разплаках се от умиление за българските пишман капиталисти!
  Затова и тая година пак в Хургада,като миналата година.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  ХОТЕЛА НЯМА ДА РАБОТИ ЮЛИ И АВГУСТ!
  На почивка сме в Гърция.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 589 Любопитно

  Това лято са морските ни т.нар. курорти, но идва Видовден и за планинските. Тъй че анализа да се чете и от "меринджеите" на Банско, Боровец, Пампорово...

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  Затъкнаха се от собствена алчност в сос от некадърност.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Десетки години не съм стъпвал па българските курорти. Предпочитам други дестинации. Явно и други взеха да го правят, вече и масово!

  Имало едно време ссср...
 6. 6 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Доста изкривихте истината !
  В Гърция àдърите са безплатни и затова цената е в стаята.
  Например там за семейно ателие за 4 чòвека плащам 60 - 80 евро.
  Тук такова нещо е 60 - 80 лева + 20 - 50 лева чадър ....
  Така , че при нас цените са дори по ниски....

  Проблемът при нас е , че най хубавите плажни зони са покрити с платени чадъри и почти няма плажуващи , а свободните зони са претъпкани...

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  Последно бях на черноморието ни, през 1994г. Става само за отявлени мазохисти. Няма какво да се оплаква идиотите "бизнесмени". С този акъл и култура - толкоз.

 8. 8 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  В Гърция ми е идеално. И по-близко, и по-човешко, и по-чисто. Никакъв шанс да бия път за да ме гледат накриво и да ме лъжат на всяка крачка.

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Весело

  да се четат в комплект
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/07/05/3933945_poukata_ot_slovakiia_iskate_goliam_avtozavod_no/?ref=home_mainStory

  или как доброто старо раб. дело громеше капитализЪма

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Статията не ме развълнува, защото отдавна според мен актуалният въпрос по това време на годината е: "Касандра или Ситония?"...

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  жените над 40-45 стават само за камериерки
  =======
  Камериерка на тая възраст има голям опит.... и ако иска ,може да 'влачи'...зад себе си всички гестърлейшъни ....стига да знае два три езика....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Самолет след самолет кацат в Бургас. Даже тази година идват и големи като Боинг 787 и 777 и продължават статии как се бил сринал частният туризъм като, че ли умните и красивите и комунягите като Кмета имат акции. То може и да имате де.

 13. 13 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Каквато "държавата", такива и плажовете....кой от какво се жалва, нали вие си ги избрахте такива като Цвъки Кауна и Боко Тиквата.....Каун и Тиква портокали ли очаквате да родят!!!

 14. 14 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1672 Весело

  За мен Южното Черноморие е като трън в неудобно място. Подскачам, като стане дума. Готов съм да изсипя всичко от цветистия български фолклор на деликатна тема, и пак ще съжалявам, че не съм намерил най-добрата псувня!
  Но и има нещо друго. Както Бай Ганьо е обичал думата "фатален" (гаче ф-ф-фащам някого за шията), така аз ненавиждам думата "концесионер" (гаче някой ме ф-ф-фаща за шията).
  А защо пиша това?. В квартала доскоро в една барачка работеше ключар, а над барачката имаше табела с големи букви "КЛЮЧАР ... и да кажем, Петър". Сега табелата стои, но на прозореца има обява "Ключарят е затворен".
  Та, значи, предлагам, в началото на всеки концесиониран плаж да се постави голяма табела " Концесионер...да кажем, Вълчо", за да може, когато му дойде времето (много скоро) да прочетем "Концесионерът е затворен". Е, сигурно ще бъде с по-малки букви, но ще го преглътнем някакси.

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nikolay Savov":

  цената е в стаята.
  =======
  Така е .....
  Колкото по малко броеве цени , толкова по добре..... клиента не се плаши....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 894 Весело

  да се четат в комплект https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/07/05/3933945_poukata_ot_slovakiia_iskate_goliam_avtozavod_no/?ref=home_mainStory или как доброто старо раб. дело громеше капитализЪма
  —цитат от коментар 9 на дерибеев  Това само Ти го можеш дерибейка, да окомплектоваш две различни статии с работническо дело! Давай ти го можеш, Ти само Ти си.... и то с името си!

  Имало едно време ссср...
 17. 17 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Явно сега ще се надават вопли за този крупен бизнес.
  Който винаги се е правил от боклуци за боклуци.
  Даже при чужденците обираме шлаката.
  Няма решение на тази дилема.
  Сезонът е къс народът е прост.
  Презрените жълтопаветници си намериха други дестинацйи.
  Диви питоми важното е че са други.
  И като във вица:
  Кой ял ял ...... кака се омъжи.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 18. 18 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  Правилно, всичко си е ОК, само да не ни занимават всеки ден, всички медии, вси "експерти" с проблемите на едва ли не, " нашият" туризъм! Той си е техният, гърмяха се, рушвети даваха, политически протекции ползваха за да си го вземат! Сега да не реват и да вменяват на държавата ( нашите пари), задължения по спасяването им!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Весело

  До коментар [#16] от "citoplast":

  и двете си лъхат на соц с човешко лице

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Любопитно

  Тук такова нещо е 60 - 80 лева + 20 - 50 лева чадър ....
  Така , че при нас цените са дори по ниски.......
  —цитат от коментар 6 на Nikolay Savov


  Фекалиите и мазута във водата отделно ли ги плащаш,

  в даденият от теб пример

 21. 21 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#18] от "soul":

  Има хиляди семейни хотели по черноморието обаче. Тях никой не ги коментира. Там съм много доволен от обслужването. Ама не. Мутри, бетон, а това са 1% от хотелите по морето. Може и под 1% да са. Много важни. И освен това хотелиерите да стъпят на врата на концесионерите. Щом им пречат на бизнеса.

 22. 22 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Ходих на море на Ахтопол.Сега ще ви изнеса лекция как трябва да се прави туризъм в България и се почва с тънките сметки с храна от супермаркета и Дулсинея да клечи цял ден пред печката.
  Истината е, че има и скъпи курорти има и евтини, има за парти има и за семейства.Общо взето се предлага абсолютно всичко за което може да се българската душа.

 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Весело

  До коментар [#18] от "soul":Мутри, бетон, а това са 1% от хотелите по морето. Може и под 1% да са. Много важни..
  —цитат от коментар 21 на Да вярваме на истината


  Ха-хааааа

  Значи, искаш да ни кажеш, че МИЛИОНИТЕ ТУРИСТИ,
  отчетени от МУТРО-ХОТЕЛИЕРИТЕ са 1 % от всичките туристи ?!?!?!
  Че то излиза, че 100 % са НЯКОЛКО МИЛИАРДА туристи
  Целиот Свет се е изсипал в "хилядите частни хотелчета" в БЕТОНОМОРИЕТО
  ха-хааааааа

 24. 24 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 264 Любопитно

  До коментар [#6] от "Nikolay Savov": проблемът е в качеството на услугата и отношението! Всички сравняват цени директно и пряко, без да се каже какво получаваш за тази цена. В Гърция може да са малко по-високи цените (макар последното е под въпрос), но за сметка на това получаваш много повече:

  - не мислиш като като си паркираш колата дали някой ще те запуши или одраска колата (емблематичен 4-звезден хотел в БГ - 4 часа след като съм освободил стаята не могат да намерят г-на който ме е запушил на паркинга на хотела, за да си тръгна);

  - персонала в БГ не винаги се сеща че си жив човек с нужди (хващам си полета на магия понеже младежа на рецепцията с блага усмивка, леко забавен говор и много зачервени очи решил, че няма драма да чакам такси - негов познат - 1 час, при условие че многократно съм предупредил още при настаняването за кога ще ми трябва транспорт),

  - собственика в БГ не винаги се сеща, че вероятно очакваш да получиш това за което си платил (СПАхотел, на който СПА-то е в ремонт в сезона, но от там тактично пропускат да го споменат при резервирането и настаняването) ,

  - не се чудиш алкохола от кой бидон е и не ти трябва carbon dating , за да разбереш полуразмразената храна на каква възраст е ("бавно" печени ребра пристигат за 5 мин и от две чаши "узо" не знаеш къде си)

  - няма пияни на мотика хора на всякаква възраст навсякъде около теб по всяко време

  - персонала не ти се кара и не ти вика насреща и не те гони, да ходиш "някъде на друго място" ако откажеш да дадеш 30 лева на вечер за паркомясто (понеже той паркинга на хотела бил отдаден на друг и хотела нямали общо там и нямало какво да направят по въпроса)

  Относно персонала: за разлика от БГ, персонала - стюардите (има и такива представяш ли си) и стюардесите, келнерите и келнерките, сомелиерите и хостесите, рецепционистите и рецепционистките и т.н. и т.н. са на възраст от 20 до 60 год и не са подбирани само и единствено по гръдна обиколка, дължина на бедъра и колко къси поли са готови да носят на работа и имат отношение, работна култура, опит и др. такива "дребни" и "неважни" за бранша качества (и получават адекватно заплащане разбира се)

  Относно плажовете: сте абсолютно прав, там има достатъчно и свободни плажове ако искаш да си боднеш чадърчето и да разпънеш акърпата, има и достатъчно чадъри и шейзлонги ако си решил, че си заслужава да пиеш едно две кафета / бирички / узо-та. Най-важното - никой не идва да ти се кара като си разпънеш кърпата малко по -встрани от чадърите и шейзлонгите ако си решил да дойдеш за малко на плажа

 25. 25 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 264 Разстроено

  защото в БГ като ида на "почивка" изхабявам повече нервни клетки отколкото след тежък ден в офиса

 26. 26 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Кой където иска да ходи на море, стига да си изкара добре. От Добрич примерно няма да се дигнеш 600 км. по диагонала на България да ходиш в Гърция+ един ден чакалня на границата, след като Албена или друг курорт ти е на един х...хвърлей разстояние. Нашите дивотии по БГ курортите ще ги има още, докато се налапаме доволно с определен период капитализъм. Най-добрият начин да кажем дали е така или не, е да направим едно сравнение между нашите къмпинги и тия на Сен Тропе от 1979 г. примерно. Но кой е ходил там или в Барселона по тия времена. Начи, хората имат опит, защото винаги са били на частна инициатива, а не начинаещи селяни като нас. Така че и тук ще стане като хората, само се иска време. И без ругатни и злобни заклинания.

 27. 27 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Ще видим кога последният ще затвори вратата."

  След бурното строителство започнало преди около двадесетина години следва бурна амортизация на построеното.
  Пита се в задачката, неизбежните огромни количества строителни отпадъци и боклуци кой, къде и за чия сметка ще извози.
  Толкова за боклуците, шлаката и простотията.

  До коментар [#17] от "dedoliben":

 28. 28 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  От Варна съм, но от както съм напуснал Родината, не съм карал лятна почивка по Черноморието. Иначе преди две годинки обиколих известните ни курорти. Уплаши ми се окото. Това не са места за нормална почивка и огромни бетонни парти зони.

  За храна и прочее е безсмислено да се коментира. Когато съм в БГ избягвам да посещавам случайни заведения за хранене. Заплюл съм си няколко местенца и толкоз.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Той пазарът ще ги научи. Ако дотогава не са фалирали.

 30. 30 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  За сметка на това, на Слънчака няма кьорав човек под чадърите. Къде се изпари пътникопотока от тези, ежеминутно кацащи “големи” (777 и 787 - хахахаха) самолети? Може би в главата на трола, чийто слоган по-скоро трябва да е “Да вярваме в пропагандата и лъжите”?

 31. 31 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#30] от "Chung Kuo":

  Това че кацат еди колко си и еди какви си самолети въобще не означава че последните са пълни с пътници.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 32. 32 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nikolay Savov":


  Доста изкривихте истината !В Гърция àдърите са безплатни и затова цената е в стаята.Например там за семейно ателие за 4 чòвека плащам 60 - 80 евро.Тук такова нещо е 60 - 80 лева + 20 - 50 лева чадър ....Така , че при нас цените са дори по ниски....Проблемът при нас е , че най хубавите плажни зони са покрити с платени чадъри и почти няма плажуващи , а свободните зони са претъпкани...
  —цитат от коментар 6 на Nikolay Savov


  И да ми слагате минуси все тая това са фактите!
  А че Черно море се различава от Бяло море това също е непроменим факт.

 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Само дето тоя със скъпите чадъри и шезлонги не е в Ахтопол, а на съвсем друг по-престижен плаж. :)

  Демек човекът се опитва да развива туризъм за високоплатежни клиенти. Нали такъв вид туризъм искат уж умно-красивите. :)

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Весело

  Чудесно четиво!
  Става за всякакви меринджеи в българския бизнес :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  До коментар [#33] от "realguru":

  Какво означава престижен плаж?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 36. 36 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  До коментар [#33] от "realguru":

  Какво означава престижен плаж?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 37. 37 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1142 Весело

  До коментар [#34] от "penetrating":

  За меринджеи е добро четиво. За мениджъри не става. Последните биха написали фоста по-обширен и аргументиран материал.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#33] от "realguru":Какво означава престижен плаж?
  —цитат от коментар 35 на tsyrvulan


  Ми където ходят мутрите и кифлите бе :)

  Или туристите с изисквания. Хубави шезлонги, хубави чадъри, хубав пясък, хубаво море, хубав бар, добро обслужване. :)

  Ей такива неща за платежоспособни туристи. Нали това искат някои хора да се правят много пари от малко туристи и да не се бетонира. :)

 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#33] от "realguru":

  Ма те тия туристи искат качество, бе образ.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 732 Неутрално

  "Сега да минем към математиката за концесионерите с чадърите и пластмасовите нарове с виниловите постелки, или т.нар. шезлонги. Цената на всяко едно от тия неща в Ахтопол е 5 лева. Значи ако аз и Дулцинея искаме сянка, на ден ще плащаме по 15 лева. За една седмица това са 105 лева. Тези пари са за удоволствието ми да ходя до плажа само с едно пешкирче или чаршафче, за да не лежа на винила. Много ли е или малко?"

  Ами точно това е идеята на почивката - да почиваш. Не да носиш партакеши от 400 километра и после да си ги прибираш, и другата година пак така. Щом 105 лева (54 евро) са ти много за 1 седмица носи си, няма проблеми. Цена от 5 лева за чадър е разумна. Ако беше 12-15 лева може би щеше да имаш право.

  "Ако има разбрана съпруга, може да занесе на плажа и хладилна чанта с 2–3 студени бирички и 2-3 сокчета за децата плюс надуваем крокодил например или розово фламинго."

  Дулсинеята също е на почивка, не е нужно да я впрягаш да носи хладилната чанта със студените бирички (може направо една двулитрова от 3.60), а вечерта да готви и после да измиете чиниите заедно. Хората ходят в заведния, вие явно не. Един път в едно, после в друго и като ви хареса ставате редовни клиенти. Не е нужно като почиваш 3х7 пъти да готвиш с продукти от багажника и бакалията.

 41. 41 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Черноморския туризъм няма да го коментирам, той е ясен за всички - и възторжените му почитатели, и крайните му отрицатели. Засегната е темата за персонала, който "липсвал" и затова се внасят някакви украинци и молдовци, които се лъжат веднъж и не повтарят. Повсеместно и в други сектори на икономиката хора над 40-45 години са нежелани, особено за ниски стартови позиции и работа с клиенти. Освен всичката друга дискриминация, има и такава по възраст - човек над 50 години де факто не може да си намери нормална работа. Същия този човек отива някъде в ЕС и си намира ниската позиция, която му предлагат и тук, само че за доста повече пари. И те така те, както каза майката на един мой приятел, която се пенсионира и на дърти години отиде в Германия. България просто остаря, преди да забогатее.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#33] от "realguru":Ма те тия туристи искат качество, бе образ.
  —цитат от коментар 39 на Darth Plagueis


  Еми като има качество цената става 70 лв и пак се почва рев, що била 70 лв. :)

  А иначе чест прави на автора, че е сравнил къмпинг с плаж на Ахтопол, където и двете са бюджетни. В крайна сметка на плажа Ахтопол има доста свободни зони и може там да се опънеш. Отделно и може само чадър да си вземеш за 5 лв и да си опънеш хавлията отдолу.

 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Весело

  До коментар [#37] от "tsyrvulan":

  Съгласен :)
  Но и мениджърите не започват обучението си с буквара

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 403 Разстроено

  Абе...занимавам се с търговия от 15 години, нагледал съм се на търговци у Българията. Накратко: масовото търговец си мисли, че маржа се генерира от по-високата надценка. Не мойто пате, марж се генерира с човеко-оборот.

  Е, има и читави (като да пуснеш кафето през 0 печалба, ама то ти генерира продажби и на разни други "високомаржови" продукти и повишава човеко-потока)

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov, tsyrvulan
 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#43] от "realguru":

  Къмпингът не е бюджетен, и противно на общите схващания не е за прошляци.
  Иначе, цената става 70лв, само ако си некадърен. Защото родното чурноморие в цялата си прелест не може да предложи услуга, която заслужава 70 лв на ден. Затова и плажовете са празни. Същата мизерия като зимните курорти, впрочем.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1672 Весело

  До коментар [#36] от "tsyrvulan":

  "Какво означава престижен плаж?"

  В очите на самите парвенюта, "престижен плаж" е всеки, в който парвенющината се отразява като в огледало и не се нуждае от допълнителна реклама- достатъчно е да го погледнеш!

  ПС За мен най-престижният плаж си остава дивият Слънчев Бряг с казиното в "Глобус" , три-четири ресторанта и рибарската хижа, къмпинг "Емона" , буйната зеленина и прекрасния морски бряг с широка плажна ивица и дюни.
  Разбира се, не пледирам, че той трябваше да си остане такъв. Можеше много цивилизовано да се направи един разумен баланс между урбанизацията и природата, за да се създаде едно прекрасно място за отдих- всички предпоставки бяха повече от достатъчни!. Но мутризацията , започнала през 90- те, превърна този райски кът в бетонно чудовище. Безвъзвратно!
  Но затова пък там са "престижните плажове", за които става дума. За възторг на "престижните" хора, които ги населяват.

 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#43] от "realguru":Къмпингът не е бюджетен, и противно на общите схващания не е за прошляци.Иначе, цената става 70лв, само ако си некадърен. Защото родното чурноморие в цялата си прелест не може да предложи услуга, която заслужава 70 лв на ден. Затова и плажовете са празни. Същата мизерия като зимните курорти, впрочем.
  —цитат от коментар 46 на Darth Plagueis


  Празни са другия път :)

  Точно толкова пълни са колкото и в Северна Гърция където ходят българите, само дето там сезонът е по-дълъг - съответно се пълнят/празнят по-рано/късно. :)

 49. 49 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#47] от "Дон Кихот":

  И ако се беше направило така щеше да почне рев що струва толкова скъпо, примерно и що се е направило така. :)

  Между впрочем Албена си седи все още незастроена. Ама не знам да сте се засилили там да ходите. Било старо, лъхало на соц. - казват тука вечно мрънкащите разбирачи. :)

 50. 50 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дон Кихот":

  Какво си ревнал? Нали си голям фен на ГЕРБ? Какво очакваш от държава, в която управляват милиционери и мутри? Това, което се случва по нашето крайбрежие е отражение на управлението. То, не се случва от само себе си...!

  Бивш tww09306483.
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#49] от "realguru":

  Албена...? С тия пари, отиди в Испания. Даже, може и да ти останат. И няма да се къпеш в лайняната вода, която излиза от колектора на плажа в Кранево. И няма да ядеш полуфабрикати. Иначе, редовно лъжат баламурниците със сини флагове и всякакви други измишльотини...!
  Албена е гнусно място. Само дето е, малко по-лустросано...!

  Бивш tww09306483.
 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#52] от "Petleshev":

  Ето виждаш ли, винаги има недоволни. :)

  Слънчака - застроено - не ни харесва, ще ходим в Гърция.
  Албена - незастроено - не ни харесва, ще ходим в Испания.

  Те така, бизнеса се нагажда според нуждите на клиентите.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Много верни констатации. Че и остроумно и увлекателно написани.
  И колкото по-зряла става нашата пазарна икономика и свобода да пътуваме, толкова по с пръст в устата ще остава родният пишман бизнес.

 61. 61 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 475 Неутрално

  [quote] Така че и тук ще стане като хората, само се иска време. И без ругатни и злобни заклинания.[/quote]
  Е,време,време,колко пък,време ще да е нужно,за да "стане като хората"?!? 30 години минаха...:)))))И,все "меринджеи" и все си е същото...:))) Другаде, ще да е причината...Но,авторът на статията е посочил една:"Много от собствениците на бизнеси в туризма (хотели, ресторанти, дискотеки, концесионери) и мениджърите им искат с 20-30 стаи за месец или с едно-две заведения за месец и половина сезон да карат "Бентли" или "Майбах". И то, ако може, още на втората година. Искат децата им да учат в частна детска градина, а после в Лондон или в Цюрих. Искат да имат и една интимна приятелка на 22-25 годинки и местенце, където да се срещат."Може и да е главната причина това...:))))

 62. 62 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#53] от "realguru":

  Не е само до това, дали е застроено или не е...! Какво от това, че Албена се запази малко, откъм презсатрояване? Пак се къпеш в мръсна вода, пак има фасове в пясъка, пак ядеш боклуци, пак плащаш на мутри за паркинг. Пак си в същата гадна среда, тип Балкантурист. Това, не го ли схващате...? Аз не искам да плащам на назначен капиталист, какъвто е сътрудникът на ДС, другарят Красимир Станев. Той е същият модел като Баневи, като Ветковци и Герговци...! Мене ми е хубаво да седна в селската таверничка на Лименария и собственика Георгиус да ми каже: Калимера, без да ми се цупи и без да ми се сърди. После да ме пита, как предпочитам да ми направи ципурата... Вие си ходете на Албена, яжте стари кренвирши и пържени яйца, пийте водка от варелите на Миню Стайков и сокове, дето ги носят на прах. Аз предпочитам, нещо друго...

  Бивш tww09306483.
 63. 63 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Доста изкривихте истината !В Гърция àдърите са безплатни и затова цената е в стаята.Например там за семейно ателие за 4 чòвека плащам 60 - 80 евро.Тук такова нещо е 60 - 80 лева + 20 - 50 лева чадър ....Така , че при нас цените са дори по ниски....Проблемът при нас е , че най хубавите плажни зони са покрити с платени чадъри и почти няма плажуващи , а свободните зони са претъпкани...
  —цитат от коментар 6 на Nikolay Savov


  Глупости.И това ти го казвам не аз, а хиляди българи които правят тапи на Кулата постоянно.Така,че...

 64. 64 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Абе...занимавам се с търговия от 15 години, нагледал съм се на търговци у Българията. Накратко: масовото търговец си мисли, че маржа се генерира от по-високата надценка. Не мойто пате, марж се генерира с човеко-оборот.

  Е, има и читави (като да пуснеш кафето през 0 печалба, ама то ти генерира продажби и на разни други "високомаржови" продукти и повишава човеко-потока)

  До коментар [#45] от "Пешо":

  А с четенето на икономическа литература как си?
  Или с ориентацията в реалността?

  Ниската надценка убива бизнеса.
  Човекопотока носи загуби.

  Още преди 25 години, когато фалира поредната хипер-мега верига универсални магазини в САЩ (К-март), най-накрая се намериха анализатори на Уол-Стрийт да направят едни сметки и да ги публикуват.
  Оказа се, че 90% от цялата печалба на такива магазини се генерира от едва 10% от клиентите.
  Другото са кибици, отиващи на разходка с цялото си семейство, разхвърлящи и повреждащи стоките, купуващи по няколко бройки и после връщащи същите покупки - с повредена опаковка, носени(дрехи и обувки). Вдигащи врява, създаващи проблеми на персонала и осиращи и опикаващи тоалетните.

  И от такъв бизнес-модел (голям човекопоток) страдат всички ритейлъри с нисък маржин.
  Обратно - ритейлърите с по-високи цени си работят и нито страдат от липса на клиенти, нито от липса на оборотен капитал.

  Я дай примери с 0% надценка на кафето в Гърция, Италия, Франция?
  Същия тъп магнит, който струва в Китай 5 цента, в България се продава за левче, в Гърция - за 1-2 евро, в Италия и Испания - 2-3 евро, в САЩ - 7 долара.

  Затова и гърците нямат проблем в туризма - всички продават скъпо, без да си подбиват цените.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 65. 65 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 527 Неутрално

  И да - сумарно, за същия брой дни в Гърция даваш повече пари.
  Факт.
  Не е по-евтино, по-скъпо е, като теглиш чертата, но не е много-по-скъпо. Затова и много хора предпочитат Гърция - плащат малко повече, но получават много повече(поне така изглежда).
  В малките семейни хотели и ресторанти, където си работят от семейството - и храна и обслужване е ОК. Но в по-големите хотели са същите руснаци, украинци, македонци и албанци от обслужващия персонал. И не - не всеки хотел има безплатен паркинг.
  А морето си е супер - спор няма.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 66. 66 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#52] от "Petleshev":Ето виждаш ли, винаги има недоволни. :)Слънчака - застроено - не ни харесва, ще ходим в Гърция.Албена - незастроено - не ни харесва, ще ходим в Испания.Те така, бизнеса се нагажда според нуждите на клиентите.
  —цитат от коментар 53 на realguru


  Ами хубаво,щото бизнесмени много,клиенти-малко.Да се нагаждат де!Като си оправят бизнеса,ще дойдат и нормални туристи,не само социално слаби алкохолни лекета.

 67. 67 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1142 Весело

  До коментар [#38] от "realguru":

  Няма такова нещо като престижен плаж. Престижът се създава от заобикслящата среда и качеството на услугите. Ако си мисшиш че истински бпгат човек ще почива в хотел с двеста стаи, жестоко се лъжеш. Айде и със здраве.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 68. 68 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  Въпросът беше кое ще се случи първо - Ганьо да се научи предоставя читава услуга или гърците от Халкидики да говорят криво ляво български?

  Иначе няма какво да им смятаме математиката на черноморието, все ще има нещо, което не знаем, а те изглеждат доволни, така че ще се оправят някакси.

 69. 69 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#38] от "realguru":Няма такова нещо като престижен плаж. Престижът се създава от заобикслящата среда и качеството на услугите. Ако си мисшиш че истински бпгат човек ще почива в хотел с двеста стаи, жестоко се лъжеш. Айде и със здраве.
  —цитат от коментар 67 на tsyrvulan


  Ако си мислиш, че истински богат човек ще дойде да почива на нашето Черно море, дълбоко се лъжеш. :)

  Така че остава варианта с 200-те стаи. :)

 70. 70 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1672 Весело

  До коментар [#50] от "Petleshev":

  "Какво си ревнал? Нали си голям фен на ГЕРБ?"

  Последен път бях на Слънчев Бряг през 2009 и впечатленията ми са оттогава- още тогава всичко беше свършило. А основно престъплението "Да унищожим Слънчев Бряг" води началото си от втората половина на 90-те. Да знаеш, кой беше на власт тогава? И при кого мутрите се вихреха , както си знаят, а "Мултигруп" беше вся и все? И при чие управление главният прокурор Иван Татарчев публично си пиеше ракията с бандита Иво Карамански?

 71. 71 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Българският туризъм основен враг на американските медии в България.

 72. 72 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дулсинеята също е на почивка
  —цитат от коментар 40 на z_axis


  Гробарите имате наглостта да фалшифицирате и Еростат дори. От 2017 до 2018 броят на неспособните да отидат на почивка за седмица бил спаднал с 42% ??? и на какво отгоре? какво се е променило от 2017 до 2018? само сравнете румънската крива как изглежда в сравнение с нашите смехотворни изгъзици...

  спад от 52.6 на 30.5??? баси наглите лъжи

  дори и според тези очевадни гробарски фалшификации, 30% от българите не могат да си позволят седмица на почивка. някъде, където и да е. а нефалшифицираното число би било към 50%

  Inability to afford paying for one week annual holiday away from home - EU-SILC survey
  https://rpubs.com/tikva/fishy_home

  Vernam Cipher
 73. 73 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Бех мноо време в Гърция на море,
  връщам се, един ми вика то туризма умре.
  Викам чеки бе, дай да ги видим тия талибани.
  Тоа ми вика мани мани, тва е неква нова мода,
  бега народа. Според мене, що ос*ахме целата природа

 74. 74 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#70] от "Дон Кихот":

  Усещам, какво намекваш, ама и ти си същият плосък лъжец, като Плебса...!
  Точно по времето на Костов, мутрите се бяха покрили. После при НДСВ изпълзяха отново. Загладиха косъма при Тройната, а при ГЕРБ са в Ренесанс...! Погледни, кои са концесионерите на плажовете? Основно СИК-аджии, ВИС-аджии и всякакви подобни отрепки от времето, когато вожда ти беше мутра, обслужваща Тодор Живков...! Съвсем закономерно сме се превърнали в посткомунистически кенеф, ръководен от мутри. И съвсе закономеррно, хората бягат. Накрая мутрите и милиционерите ще си стоят сами под чадърите, а дори и такива като тебе, ще ходят в Гърция и Турция да почиват.

  Бивш tww09306483.
 75. 75 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Пробвайте да резервирате тук:

  Дюни Марина Роял Палас

  https://www.booking.com/index.bg.html

  Букинг лъжат, че последната стая е резервирана преди два дни, няма места от един месец.
  Най-ниската цена е 200лв./стая за двама.

  Любовта ще спаси света!!!
 76. 76 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Който веднъж иде в Северна Гърция, не си и помисля повече за нашето мутренско море.

 77. 77 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Г-н Стоилов,
  много ми хареса статията Ви.
  С тънко чувство за хумор.....
  Може ли да се замислите за следното.
  Когато човек купува стока или услуга, дава печалба за някое лице или компания. И за тези пари се борят всички компании по света. Колкото повече печалби отиват в чужди компании, в толкова по-лоши условия ще живеем. Вече нямаме селско стопанство, произвеждаме малко стоки и то с ниска печалба. За българските компании остават трохите. Туризма е сравнително доходоносен, но и него ще прилапат. Чуждите компании имат полза в България да няма работещо правосъдие, да няма свободни медии, да настройват хората срещу нас.
  Впрочем никой не си зададе въпроса защо и зимния сезон беше слаб! И не само на прословутото Банско.

  Любовта ще спаси света!!!
 78. 78 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  До коментар [#69] от "realguru":

  Ми тогава за какви престижни плажове и дивотии говориш хич не ми е ясно. Говори за мутро-престиж а не за престиж че иначе не може да се разберем.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 79. 79 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  До коментар [#77] от "hope":

  Пич, туризмът е изключително динамичен сектор влияещ се от много променливи фактори. Ако мутро-хотелиерите са си мислили че каквито изисквания и очаквания са имали туристите преди 10 годинки ще ди останат същите, жестоко се лъжат. За не добри резултати в произволна компания вина има поредица от грешни решения. Важи и за туристическият бизнес.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 80. 80 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#79] от "tsyrvulan":

  "За не добри резултати в произволна компания вина има поредица от грешни решения. "


  Говорим за цял сектор, не за отделни компании. На какво се дължи отливът от туристи.
  Отношенията между Турция и Русия оказват огромно влияние върху нашия туризам.
  Не всичко по нашето Черноморие е ОК, но не цената на шезлонгите е причина за отлива на туристи.
  В Созопол например Кмета трябва да забрани слагането на бутилки с вода по тротоарите и въобще паркирането по тротоарите. Според мен този проблем не се решава нарочно. Такава е политиката на Герб. Нашето Черноморие да е зле, за да печелят чужди компании.
  Мога да дам и още примери.

  Любовта ще спаси света!!!
 81. 81 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#77] от "hope":

  Аз не искам да плащам на мутри и милиционери, които са настроили хотели и са налапали плажове по нагласени концесионни процедури! За какво да им плащам? За да се подиграват с персонала си, за да крият данъци и осигуровки или за да си купуват нови Ес класи?
  Естествено, че нямаме селско стопанство. Нямаме селско стопанство, защото нямаме държавническо управление, заради това. Не, заради нещо друго...!
  Не са ни виновни чужди компании. Ние сме си виновни, че си избираме крадливи комунисти, които ни управляват. Спести си глупостите на патриотична тема, Те са за глупаците, които гласуват за ГЕРБ.
  Българите не трябва да се чувстват ангажирани с проблемите на мутри и милиционери, които ималт хотелиерски бизнес. Българите да почиват там, където се чувстват добре и където не ги третират, като глупаци на които да им приберат парите!
  Ти, като си много загрижен за Диневци, Герговци и подобни на тях, отивай да им правиш оборот на хотелите...!

  Бивш tww09306483.
 82. 82 Профил на Antoniya Spasova
  Antoniya Spasova
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nikolay Savov":

  Това с цените е купер относително е невярно. След два дни отивам в Гърция в прекрасна, чисто нова, напълно оборудвана вила с три спални, на първа линия, но метри от морето, за 80 евро. 7-8 човека преспокойно събира. Тук за 20 лв. на човек не ми се мисли какво ще получим.
  Но основният проблем не е в парите. В мръсното море, отвратителната храна, нивото на обслужване и отношението към клиента е.

 83. 83 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 96 Неутрално

  До коментар [#77] от "hope":

  Благодаря Ви. Замислям се по много въпроси. В т. ч. и за чуждите компании, и за износа на печалба от страната. Само че поради проблеми в страната има и БГ компании, които изнасят печалби и инвестират в чужбина. Много от т. н. бизнесмени демонстрират несъразмерно потребление (лукс) за бизнеса, който имат за сметка на инвестициите. Аз и сега мисля, че има чужди пари в туризма. Но това е наш избор, не може да живеем на самотен остров, подписали сме маса документи за свободно движение на хора, стоики, услуги и капитали. Написал съм за изключително вредната система на ол-инклузива. Тя е разработена за корорти в пустинята - няма населени места, няма магазини, няма местни общности, които живеят там постоянно. Тази система изсмуква приходите/печалбите и ги праща неизвестно къде. При нас продуктът е разкъсан - един има хотел или дава квартири, ама друг държи плажа. Не може всичко да се каже в един текст, при това леко шеговит.

 84. 84 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#80] от "hope":

  Другата седмица съм на почивка на гръцки остров. Не е от големите им туристически дестинации. Живот и здраве ще се опитам да постна една галерия от няколко снимчици, та тогава ще разбереш защо има отлив. Нарочно ще снимам ценоразпис за шезлонги и чадъри.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 85. 85 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Исках да потърся статистика за това колко хора почиват в Гърция. НСИ дава данни само за текущата година и те препраща към архив.

  Та, според НСИ почиващите в Гърция намаляват 2018 спрямо 2017 година.

  https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/reports/result.jsf?x_2=112

  Любовта ще спаси света!!!
 86. 86 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  А това са данни за май месец, понеже има данни и за 2019 година.

  Любовта ще спаси света!!!
 87. 87 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#80] от "hope":Другата седмица съм на почивка на гръцки остров. Не е от големите им туристически дестинации. Живот и здраве ще се опитам да постна една галерия от няколко снимчици, та тогава ще разбереш защо има отлив. Нарочно ще снимам ценоразпис за шезлонги и чадъри.
  —цитат от коментар 84 на tsyrvulan


  -----
  Пич, от десет години нямам пропуск да ходя на море в Гърция.
  Не ми показвай, знам.
  Въпросът е, обедняваме ли или забогатяваме1 Защото аз пак казвам, че отливът според мен е защото обедняваме.

  Любовта ще спаси света!!!
 88. 88 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално
 89. 89 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#87] от "hope":

  Аз не завися от конюктурата в България. То ест вадя си ляба в странство. И въпреки че лятна почивка в БГ би ми излязла по-евтина, щото няма да платя за настаняване в хотел, не стъпвам по родното Черноморие. За последното причините са много.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 90. 90 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#83] от "stoil_stoilov":

  "Написал съм за изключително вредната система на ол-инклузива."

  Тази система е нещо, като последна брънка /на микрониво/ от глобализацията.
  Така хотелите намаляват разходите за престой на туристите, защото намаляват разходите за храна. Според мен с цел да са по-конкурентни на пазара. Така от евтиния сегмент от туристически услуги печалбите намаляват все повече, а качеството е все по-ниско. Всеки лев инвестиран в Созопол носи 5 стотинки печалба, а всеки лев инвестиран в Дюни, носи 10 лева печалба.
  Защо протестират против споделените таксита - Юбер? Същото е, предлага се нов продукт, с по-ниска себестойност, но оставя без работа хиляди хора.
  Ол-инклузива оставя без работа ресторантьори, но е по-евтин.
  Любовта ще спаси света!!!
 91. 91 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#87] от "hope":Аз не завися от конюктурата в България. То ест вадя си ляба в странство. И въпреки че лятна почивка в БГ би ми излязла по-евтина, щото няма да платя за настаняване в хотел, не стъпвам по родното Черноморие. За последното причините са много.
  —цитат от коментар 89 на tsyrvulan


  --------------------------
  Ами отвори сайта на Марина Роял Палас на Дюни и ми кажи поне една причина да не отидеш там на почивка? В Същия хотел и при същите условия в Гърция, цените са по три.

  Любовта ще спаси света!!!
 92. 92 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  До коментар [#91] от "hope":

  И защо да ходя в този хотел? Още през зимата съм купил пакет за Aegean Village. Последното е хотел намиращ се на южен гръцки остров. При ранно записване, цените са повече от сносни.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 93. 93 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Чета някои коментари и не разбирам... Някои ми се сърдят, че съм ходил на море в Гърция, а не в България? И ми правят сметка на парите, колко тука, колко там?!
  Алоууу!
  Утре ще ми заправите сметка и за колата, за къщата , жената, децата....

 94. 94 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Исках да погледна още от статистиката, и отворих линковете, които съм постнала.
  Данните ги няма. Да им имам и сайта на НСИ.

  Любовта ще спаси света!!!
 95. 95 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Пътувания на български граждани до Гърция през 7 месец

  2016-82 188 човека
  2017-95 351
  2018-80 809  Любовта ще спаси света!!!
 96. 96 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  За август:

  2016 - 115 106
  2017 - 126 523
  2018 - 120755

  Любовта ще спаси света!!!
 97. 97 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#26] от "man_un": "Така че и тук ще стане като хората, само се иска време."
  Думичката "ЩЕ" означава в бъдеще време, преди 30 години се разбираше "светлото бъдеще". Явно си оптимист, демек и в лошо хигиенизиран селски кенеф, си в състояние да запазиш определена позитивност. "Умния се учи от опита на другите, тъпака от собствен опит". Хората го измислили, ние "ЩЕ" чакаме да го измислим сами!

 98. 98 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  За май месец, когато има много празници, има данни и за 2019 година:

  2016 - 73 633
  2017 - 82539
  2018 - 72 391
  2019 - 75 774


  Излиза, че 2017 година е била тай-добра за българските домакинства.

  Любовта ще спаси света!!!
 99. 99 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Разходи (вкл. туристически пакет) за туристически пътувания в страната

  2016 - 792 006 лв.
  2017 - 1 276 650 лв.
  2018 - 1 198 940 лв.

  Любовта ще спаси света!!!
 100. 100 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ходих на море на Ахтопол.Сега ще ви изнеса лекция как трябва да се прави туризъм в България и се почва с тънките сметки с храна от супермаркета и Дулсинея да клечи цял ден пред печката.Истината е, че има и скъпи курорти има и евтини, има за парти има и за семейства.Общо взето се предлага абсолютно всичко за което може да се българската душа.
  —цитат от коментар 22 на tosho_toto


  Ами то точно там е проблема, в БГ за съжаление няма връзка цена качество. Дори и в най-скъпия хотел сечустваш като дойна крава. Хотел пет звезди а ти дават сирене от пет лева за закуска, домашна баница всъщност е купешки боклук и т.н. Това че имаш повече пари не означава че трябва да ги подаряваш на разни назначени бизнесмени хотелиери.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK