Излишъкът създава апетит за популизъм

Правителството планира да приключи 2019 г. с дефицит от 600 млн. лв., а към средата на годината се очаква излишък от 3,2 млрд. лв.

© Велко Ангелов

Правителството планира да приключи 2019 г. с дефицит от 600 млн. лв., а към средата на годината се очаква излишък от 3,2 млрд. лв.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Парадоксално или не, но продължаващият ръст на бюджетния излишък може да се превърне в проблем за управляващите. Трупането на излишъци в условия на сравнително висок икономически растеж е чудесна политика, тъй като могат да осигурят необходимия "буфер" по време на период с нисък икономически растеж или рецесия, каквато е ситуацията в периода 2009-2010 г. Те обаче лесно могат да се превърнат в проблем, когато правителството планира да приключи 2019 г. с дефицит от 600 млн. лв., а към средата на годината се очаква излишък от 3,2 млрд. лв. Проблемът е още по-голям, ако това се е превърнало в постоянна практика през последните три години. Превишението на приходите над разходи за първите пет месеца на годината е над 3 млрд. лв., а очакванията са към края на юни да се увеличи с още близо 200 млн. лв.


Причините не са изненадващи и вече няколко пъти сме писали за тях (например тук и тук), но се задълбочават, а заедно с това се задълбочава и проблемът. Той се изразява в това, че наличието на бюджетен излишък в средата на годината създава грешното впечатление, че излишъкът или ще се запази, или ще продължи да расте до края на годината. След това много бързо започват да се появяват идеи както за допълнителни разходи, като попълването на зърнените запаси, допълнителни разходи за болници и др., така и за намаляване на данъци, като диференциране на ДДС или промяна в подоходното облагане. Дори и на експертно ниво подобни предложения да могат сравнително лесно да се оборят, политическият дебат и натиск са нещо съвсем различно. Така например през последните години
лесно се отпускат непредвидени средства за какво ли не с оправданието, че има излишък.


Фискалният резултат, който се наблюдава в момента, много бързо ще се стопи до края на годината, както това се случи и през 2018 г., тъй като се наблюдава традиционното изоставане при разходите. Те се отлагат за втората половина на годината, когато има и местни избори.


Натрупаният излишък по консолидираната фискална програма за първите пет месеца на годината се дължи почти изцяло на излишъка по националния бюджет, за разлика от предходни години, например 2015 г., когато причината са европейските средства. Същата ситуация се наблюдава и през 2018 г., но тази година превишението е по-голямо, което се дължи на по-висок излишък по държавния бюджет и по бюджетите на Българската академия на науките, държавните висши училища, Българската телеграфна агенция, Българската национална телевизия и Българското национално радио и бюджети по чл.13, ал 4 от Закона за публичните финанси.


Излишъкът по държавния бюджет може да се обясни основно с изоставащите в сравнение с предходната година разходи и трансфери. Така например за първите пет месеца изпълнението на приходите, като дял от годишния план, е около нивата си от 2018 г. – около 43%, докато изпълнението на разходите е около 31% в сравнение с 33% през предходната година.


Това се дължи в най-голяма степен на капиталовите разходи –


при планирани за годината около 2,7 млрд. лв. по държавния бюджет за първите пет месеца за изхарчени едва 88 млн. лв. Изоставяне се наблюдава още при издръжката, както и при трансферите за социално- и здравноосигурителните фондове. Това "забавяне" е повече от умишлено, съдейки по бюджетното изпълнение от предходните години, и бързо ще бъде наваксано в края на годината. Големият въпрос остава дали правителството ще успее да удържи на натиска за допълнителни разходи дотогава.


Другият "виновник" е Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), в който се събират приходите от т.нар. цена за задължения към обществото, която е част от сметките за ток и който е част от бюджети по чл.13, ал 4 от Закона за публичните финанси. Досега те се превеждаха към Националната електрическа компания (НЕК) и не бяха част от консолидираната фискална рамка. Заедно с това се прехвърлят и задълженията за плащания от НЕК към ФСЕС, т.е. приходите и разходите в бюджета на годишна основа би трябвало да се увеличават с един и същи размер. Да, обаче за първите пет месеца на годината фондът отчита излишък от близо 633 млн. лв. в сравнение с около 53 млн. лв. за същия период на предходната година. И докато приходите му се увеличават с около 700 млн. лв. (включително 135 млн. лв. по-високи приходи от продажба на квоти CO2), ръстът на разходите е едва 119 млн. лв. Това е "излишък", който дори и да не изчезне до края на годината, е с точно предназначение, но в същото време


създава политически натиск за увеличаване на други разходи,


понеже на консолидирано ниво това не застрашава фискалната цел.


Всичко това може сравнително лесно да бъде решено, като се въведе планиране и отчитане на консолидираната фискална рамка на начислена основа (Касовото осчетоводяване признава приходите и разходите само когато има обмяна на пари, докато счетоводното отчитане на начислена основа отчита приходите, когато са спечелени, а разходите – при издаване на фактура, дори и да не е настъпило плащане.).


Това автоматично ще намали политическия натиск за допълнителни, непрозрачни и необосновани разходи, тъй като предполагаемият бюджетен излишък ще е значително по-малък. Следващата важна стъпка е да се подобри бюджетното планиране, така че да не се планира дефицит, а да се постига голям излишък. Следващото е да се подобри бюджетното изпълнение, така че да не се струпват разходите в края на годината. Така например през 2018 г. месечните разходи за периода януари-ноември средно са около 2,9 млрд. лв., докато през декември те са 6,5 млрд. лв. След като се намали политическият натиск, може реално да се пристъпи към дебат за ефективността и ефикасността на публичните разходи, за да се подобри ефектът от тях.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Да, ама с този излишък, баце се явява рицарят на бял кон. Спасителят и благодетелят на всички и всичко. Смелия борец срещу комарите.

 2. 2 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  От статията не става ясно за какво е бил харчен бюджетния излишък през последните 3г.

 3. 3 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Излишъкът е планиран даже. Има 2,5 милиарда в закона за бюджета под пряко разпореждане на Правителството. Ами четете закона. То естествено не може да го изхарчи и хоп излишък. Ама декември ще го разпределят за нещо. Защото даже да платим изтребителите като кебапчета утре пак ще генерира икономиката излишъци.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Ами то затова субсидията за партиите ще е 1 лв. Бойко има резерв от 3 млрд.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Весело

  Но как иначе ще чуваме "Аз ви постоим тази магистрала, училище, мост..."

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Брех, чорт возми, когато няма пари, лошо, когато има, пак лошо. Бе то, Господ не може да угоди никому. За тия, дето много са учили, казват, че най-успешно осребряват знанията си адвокатите, в смисъл, че са най-големите тарикати. Обаче икономистите може да ги изпреварят като почнат да те заглавичкват как правилно да изхарчиш 10 лв. Малката секира като беше фин. министър раздаде некви компесации на бедния народ, излезе надуто по ТВ и снизходително посъветва:да не се юрнете сега да харчите балите с пари, внесете ги в банките на лихва...Затова един, който намерил вълшебната пръчица, първо отишъл при счетоводителя на предприятието и го превърнал в жаба. Причината била, че все му измислял някакви удръжки.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Да, ама с този излишък, баце се явява рицарят на бял кон. Спасителят и благодетелят на всички и всичко. Смелия борец срещу комарите.
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov


  Не знам дали е "спасителят и благодетелят", ама със сигурност е комуно-убиецът ви!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Весело

  До коментар [#8] от "lz2":

  Е, щом и партийните секретари възроптахте срещу баце и партията кърмилница - ГЕРБ, спукана им е работата! Леле, половината БКП, че иде у киреча! Ма, после да не рИвете, че сте бедни!

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":Е, щом и партийните секретари възроптахте срещу баце и партията кърмилница - ГЕРБ, спукана им е работата! Леле, половината БКП, че иде у киреча! Ма, после да не рИвете, че сте бедни!
  —цитат от коментар 9 на Vlado Nikolov


  Кой реве, че е беден? Само мързеланите и тъпаците, пък били те и красиви!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Парадоксално или не, но продължаващият ръст на бюджетния излишък може да се превърне в проблем за управляващите
  —цитат от коментар 0 на статията


  Този проблем се решава елементарно.
  Има два варианта:
  1. - излишните пари отиват за изплащане на външният дълг.
  2. - излишните пари се прехвърлят към бюджета за следващата година.

 12. 12 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#11] от "atmanpg":

  Вариант 3 е да върнат пари на гражданите, пък всеки да реши за какво да ги харчи, но лично аз съм за изплащане на външния дълг

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Весело

  До коментар [#10] от "lz2":

  Добре, разбрахме. Ти си умен, грозен, работлив и беден. Нищо де, бедността не е порок. Само е неприятна. Но ще свикнеш. Или ще се опаричиш. Евентуално.

 14. 14 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1273 Весело

  Сбутаното аФторче, дето и една баничарница не е управлявало, а се пише баш икономист, да бъде така добро да не плаче на чужди гробища и да се сополиви аналитично! Като си член на никому неизвестния „Институт за пазарна политика“, къде ги видя, джанъм, тези разходи като „попълването на зърнените запаси“, например? Къде? Или си ги изсмука от пръстите на краката? Ами другите епохални тъпни като „диференциране на ДДС или промяна в подоходното облагане“? Кой от управляващите, аджеба, е тръгнал да прави „диференциране на ДДС или промяна в подоходното облагане“? Кажи, семпло аФторче, не се срамувай! Кой си ти и с каква неописуема наглост се опитваш да даваш акъл как „да се подобри бюджетното планиране, така че да не се планира дефицит, а да се постига голям излишък“? Ти събрал ли си поне един лев от каквото и да било, освен от заплати, хонорари, грантове и подаръчета? Къде се буташ с тия две леви ръце и празна гъдулка? Пък си и нахален: „Парадоксално или не, но продължаващият ръст на бюджетния излишък може да се превърне в проблем за управляващите“. Така ли? И ти си в състояние да го решиш този проблем, с мижавата ти, индоктринирана и предплатена експертиза? Къде отиваш, може би?

  Само че ние знаем защо се пишат този и други подобни „анализи“ от „анализатори“ като теб, носещи вода от десет кладенци само и само да обяснят, на псевдонаучен език, колко са лоши, глупави и несръчни управляващите и как са пренебрегнати тези, които със силата на своята умнокрасива мисъл ще докарат реки от мед и масло за тоя прост „народ“! „Аз съм прост и вие сте прости“, нали? Ах, колко ви е любимо това, а не се усещате, че Баце десета година вече ви се подиграва с подобни изречения, като например и това „Аз съм прочел само „Винету“! Да, ама не! Само „Винету“ е прочел „еднокнижника“, ама ви пръска трътките на де що има избори, ГЕРБ си седи на хлад в парламента, а вие сте оплезили език до пояс под опашката на коня! Ама нищо, продължавайте да го подценявате – него и хората около него, само че никога няма да влезете повече във властта, защото сте много учтиви, имате много голяма коалиционна култура и умеете да „чупите ръчички“! Пак пиши, малко аФторче, много си удобен на някои дрОгаре!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK