Защо Кошлуков предпочете да говори за пари?

Защо Кошлуков предпочете да говори за пари?

© Юлия ЛазароваТекстът е препечатан от "Дойче веле".


Изборът на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ потвърди подозрението ми, че това е отдавна замислен сценарий, според който Кошлуков е трябвало да се озове на този пост още с предишния конкурс през 2017 г. Но липсата на необходимия управленчески стаж му е попречила и на "неговото място" временно е отишъл Константин Каменаров, а Кошлуков е бил принуден да преседи година-две като програмен директор на Канал 1. И сега вече нищо да не е в състояние да му попречи да стъпи на върха на БНТ.


Новият конкурс даде и нови доказателства за валидността на този сценарий. Център на представянето на Кошлуков беше следният противоречив сюжет: от една страна той разобличаваше ръководството на телевизията, че е направило неправомерно високи разходи за програмно съдържание, които са я довели до фалит, но от друга в качеството си на програмен директор отказа да поеме каквато и да е било отговорност за тях. Защото в тази си роля нищо не е можел да направи и не е правил. Тогава защо безропотно я е изпълнявал до последно? И то въпреки откровения конфликт на интереси – едно и също лице да е програмен директор на Канал 1 и водещ на предаване в Канал 1. Отговорът е очевиден – трябвало му е да трупа стаж на ръководен пост. И същевременно е искал да се наложи като лице на БНТ, която се е готвел скоро да оглави.
Защо тази рискована стратегия?


Следващият въпрос, който възниква е: защо тогава за автопромоцията си пред СЕМ въобще е възприел такава рискована стратегия на обвинения към ръководството, на което сам принадлежи? Та да му се налага да се оплита в неубедителни оправдания, както отбелязаха и членове на СЕМ. И тук отговорът не е труден: който пръв каже на висок глас, че финансовото положение на медията е лошо, от само себе си започва да изглежда на страната на добрите. Колкото повече успееш да уплашиш работещите на "Сан Стефано", толкова е по-голям шансът да видят в теб спасител. А Кошлуков имаше спешна нужда от консолидация с тях, защото с първото си влизане в БНТ като програмен директор предизвика негативната им реакция и почти го докара до протести. Както обикновено, ролята на "мека връзка" между бъдещия директор и подчинените му изиграха профсъюзите, които първи и точно на време изнесоха данни за тревожния финансов дефицит в обществената телевизия, за да може после Кошлуков да ги повтори и потрети. Дали са действали в синхрон или всеки сам за себе си, не е известно, но е известно, че профсъюзните лидери в БНТ подкрепят или нападат ръководството на медията главно с цел да останат незасегнати от реформите, които то провежда или би могло да проведе.


Така или иначе Кошлуков наложи темата за тежкото финансово положение на БНТ като водеща в публичните дебати, предхождащи избора му, и така до голяма степен "изби топката извън игрището". Не че темата не е важна – напротив, но не конкурсът е мястото, на което тя може да намери решение. Кандидатите се мятаха в широкия диапазон от заложен твърд процент в държавния бюджет за обществената медия до събирането на такси от населението. От увеличаване на рекламното време до пълно премахване на рекламата. От това, че БНТ е недофинансирана, до това, че парите за нея, давани от данъкоплатеца, са предостатъчни, но се харчат лошо. И т.н. Все проблеми, които не са в компетентността и правомощията на "четвъртата власт", а на други две – законодателната и изпълнителната. При това са им добре познати, тъй като са обект на дългогодишно обсъждане. Обект са и на заключения от надзорните финансови институции, каквато не е нито СЕМ, нито ръководството на БНТ.


Отговорите, които Кошлуков не дава


Специално Кошлуков също не успя да блесне в предизвиканите от него финансови дебати. Извън дежурните оздравителни мерки заяви намерението си да спре успешни формати на БНТ в момента, защото не може да си ги позволи. Което пък влезе в противоречие с плана му да намали дефицита с увеличаване на приходите от реклама.


И в още един капан го вкара драматичното насочване на разговора във финансовата плоскост – концепцията му, която не без основание, беше оценена високо от членовете на СЕМ, се оказа почти същата като тази, с която е кандидатствал преди две години. А както сам твърди, финансовата криза, в която БНТ е изпаднала през последния мандат, прави ситуацията в нея съвсем друга. И съответно и очакванията към вижданията на кандидатите стават други.


Защо тогава Кошлуков сам се вкара в разговора за пари? Защото това е атрактивен начин да не се стигне до основния въпрос при избор на генерален директор – доколко има репутацията на политически и корпоративно независима обществена фигура, която може да гарантира независимостта на обществената телевизия. Къде-къде по-лесно му е на Кошлуков да демонстрира загриженост за нейното финансово състояние, отколкото да отговаря на този въпрос, задаван му под различни форми от медии и граждански организации в навечерието на конкурса.


Въпреки че отговорите, които Кошлуков не дава, но обществото е в състояние и само да си ги даде, не са окуражаващи, ще завърша и този текст, както текста, който написах при избора му за и.д. генерален директор – с доза оптимизъм. В биографията на Кошлуков има различни моменти и е възможно да надделеят тези, които ще го карат да се чувства неудобно, ако изпълнява ролята на "момче за поръчки".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 24 Гневно

  Дойчо Вълнев е прав!
  Кошлуков говори само за пари,бързи коли и красиви жени!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Лозанов поставя въпроса:
  „Кой от двамата – Кошлуков и Лозанов – е по-голям демократ
  и по-десидент за историята на България?“

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3051 Весело

  Ъ-ъъ, бай Папийон страда неутешимо и от мъка намира спасение в конспиративната теория как Кошлуков изначално бил цанен за шеф, но трябвало да набере стаж в сянката на пияндето. И сега вече "сценарият" се реализирал. Достоен текст за Дойчо Велев. Ротфронт!

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  и разбира се "статиите" за Кошлуков не са за пари. хранениците на фондацията остават без трибуна

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Защото за каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари!

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Кошлуков е нещо като "катил" - циганин с транзистор - Гоуемата работа е. Само логория, знаел това, познавал онова, лежал с Доган /страшна визитка/ и др. подобни.
  А това за финансите е малко изхвърлено. Кошлука е знаел, че е много вероятно да е следващият ген. д-р, та предварително е подготвил почвата. При него нещата ще се влошават и, за да остане на поста ще изпълнява яко поръчки.

 7. 7 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  Оставете Кошлучето на мира! Показал ви среден пръст , голяма работа. Политическия картел непрекъснато го прави с действията си но това не се коментира.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  С този начело аз приключих с БНТ!!!

 9. 9 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Дойчо Вълнев е прав!Кошлуков говори само за пари,бързи коли и красиви жени!
  —цитат от коментар 1 на Баро Вкаров  За красивите жени ти чу ли го лично ... ?
  Аз се съмнявам ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 10. 10 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  [quote#9:"niksan1"][/quote]

  Много се съмняват ама да не ровим в чершафите на хората.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5307 Неутрално

  Момчето за мокри поръчки на #Кой

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на aa1830
  aa1830
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Мнохо рядко противен и нагъл тип!

 13. 13 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 368 Весело

  Дойчо Вълнев е прав!Кошлуков говори само за пари,бързи коли и красиви жени!
  —цитат от коментар 1 на Баро Вкаров


  Мъже, не жени...

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5385 Неутрално

  Като му гледам отеклата физиономия, въпрос на време е, да го засекат и него с няколко промила алкохол, зад волана...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Аз да питам. Как ще събират такси от зрителите плюс финансиране от бюджета? В Австрия плащаш за ТВ, но това е. Няма от бюджета. Има ли някъде по света, дето го има и едното, и другото? И друго:защо няма това, за което аз примерно с удоволствие бих платила. Един образователен канал. Срещу заплащане. Курсове по езици, но не само английски, а и редки - китайски, японски, фотошоп, word, ексел, но в тънкости, готварство (но не шоута, а истински курс от истински готвач - такова месо, така се приготвя, основни теста, тънкости), йога, спешна помощ - това на прима виста. За учениците - толкова пари дават за частни уроци, най-вече за математика. И сигурно не само аз имам такова желание!

  Мърфи е оптимист!
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  Големият въпрос е, дали Кошлуков е агент на ГРУ. Миналото му и начинът, по който приятелчетата му го бутат напред дават основание да се предположи, че е.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  Мнохо рядко противен и нагъл тип!
  —цитат от коментар 12 на aa1830


  Верно е!
  Много е рядко....л....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 24 Любопитно

  Мнохо рядко противен и нагъл тип!
  —цитат от коментар 12 на aa1830


  Не бе,момчето е от такъв род!
  Дедо му на времето е предал некъв партизански отряд!Не, че партизаните са биле убави хора,ама просто момчето е наследило такива гени!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 20. 20 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Защото в България само парите са важни, пари пари пари. За пари всичко се прави, и майките и децата си ще продадът.

 21. 21 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 711 Неутрално

  С този начело аз приключих с БНТ!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Ти защо гледаш БНТ? Заради генералния директор, или заради предаванията?

 22. 22 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Ъ-ъъ, бай Папийон страда неутешимо и от мъка намира спасение в конспиративната теория как Кошлуков изначално бил цанен за шеф, но трябвало да набере стаж в сянката на пияндето. И сега вече "сценарият" се реализирал. Достоен текст за Дойчо Велев. Ротфронт!
  —цитат от коментар 3 на Lemmy


  Имаме един Кошликов, но за съжаление има и много Боклуков - като теб!

 23. 23 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Ти защо гледаш БНТ? Заради генералния директор, или заради предаванията?
  —цитат от коментар 21 на dma12587967


  Хората масово взеха да изпляскват. Няма никакво значение кой стои зад една ТВ, ако тя е качествена. Дали ще е такава с Кошлуков начело, предстои да разберем.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 461 Неутрално

  С този начело аз приключих с БНТ!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Да бе , върл седераст ..

  Помним го, помним ..

 26. 26 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 461 Неутрално

  [quote#18:"Храбър"][/quote]

  Седераст .. аФтентичен десен .. навремето подскачаха.

 27. 27 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  какво те кара да се съмняваш/ В онези времена , а може би и сега рядко ще се пропусне възможност човек с такава легенда да бъде изтърван.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8303 Неутрално

  Оттук нататък БНТ ще върви само надолу. Не е Кошлуков човека, който ще я вади от дупката.

 29. 29 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Говорел пък,този само за пари?Е,за какво да говори? БНТ била в практически фалит,а той видите ли говорел за пари?!?:))))))Каква невероятна изненада?!!:))) За балет...

 30. 30 Профил на SoloV
  SoloV
  Рейтинг: 602 Неутрално

  С две думи Кошлука поема вината за лошото финансово състояние на БНТ, но само с мезетата.

 31. 31 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 722 Неутрално

  при комунистите винаги става дума за пари

  BG e мини империя на злото.
 32. 32 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#8] от "selqnin":

  Какво е това БНТ ? Къде може да се намери?

 33. 33 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 617 Любопитно

  До коментар [#7] от "KA2":

  Нима твърдиш, че Кошлуков не е част от този картел!?!

 34. 34 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Кошлуков да си признае , è поставен на този пост за да фалира БНТ и после телевизията да се приватизира от Кирò Домуза.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 35. 35 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Дръпнаха ми хранилката в последната секунда?

  roo
 36. 36 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1749 Любопитно

  Когато Георги Лозанов беше в НСРТ и СЕМ защо нищо не каза за хайдушките договори сключени по времето на Уляна Пръмова. Само питам...

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK