Социализмът, обяснен като за тийнейджъри

Експонати от музея на социализма в Пещера - дъвките бяха само "Идеал". Правеха балончета, вкусът им минаваше с пет предъвквания, ама той и без това миришеше на прано.

© Юлия Лазарова

Експонати от музея на социализма в Пещера - дъвките бяха само "Идеал". Правеха балончета, вкусът им минаваше с пет предъвквания, ама той и без това миришеше на прано.Текстът е препечатан от "Артакция" със съгласието на редакцията.


Здравейте, комсомолци!


Здраве желаем, другарко Касимова!
Ако социализмът не си беше отишъл преди 30 години, ето така щяхме да се обръщаме едни към други, уважаеми съвременни тийнейджъри. И много още неща нямаше да са така, както ги виждате днес, както други не бяха такива, каквито напоследък разни хора ви ги разказват. Слушах наскоро едно двайсет и няколко годишно красиво създание да ми обяснява колко хубаво и спокойно било по времето на Тодор Живков. За него чувала от баба си, която й разказвала още какви хубавини сме преживявали през социализма и как сме били на ръба да влезем в комунизма, когато строят се променил.


Да оставим настрана, че винаги е подозрително да слушаш какви ги говори баба ти, когато самият ти си в своите двайсет, ама и да се възторгваш по нещо, което няма как да си познавал, е направо глупаво. Затова и пиша този текст. В него няма да ви обяснявам геополитическия контекст, вечното съревнование между Запада и Изтока, няма да ви говоря за Русия като стратег на репресивната социалистическа практика, икономическата система на социалистически пазар и утопичната доктрина на комунизма. То не би било интересно, защото си беше мъртво родено и такова си остана. В следващите редове ще ви разкажа какво беше да си тийнейджър в онова време. Ще го направя практически, така че да можете да съпоставите нашето тийнейджърство с вашето днес. Това няма да го видите в учебниците - те очевидно са написани от хора с доста продажна памет и твърде зависими спомени.


И така.


Соцнаследство, нрави и Комсомол


По времето, когато родителите ми ме създали, хората трябвало задължително да са женени, за да могат да живеят заедно и да имат деца. Когато пък майка ми е била тийнейджър (тогава такава дума не е съществувала в езика ни - на тийнейджърите им се викало "подрастващи", "младеж" или "юноши и девойки"), ако те сварят, че например си в една хотелска стая с момче или, както се казва, ви хванат "на калъп", задължително ви оженват. На такива бракове им се викало "комсомолски", защото Космосолът ги организирал. Комсомолът пък беше организация, в която всички млади хора от 14 до 30 годишна възраст задължително членуваха. Той беше нещо като люпилня на Комунистическата партия - преди да влезеш в нея (можеше след навършване на пълнолетие), те подготвят за това велико събитие, като ставаш комсомолец.


Комсомолът беше адски тъпа работа - даваш някакъв дребен членски внос, за да получиш червена членска карта, а после, ако те изберат на някаква отговорна работа в структурата, се разбиваш от следучилищни заседания, оперативки, срещи на колективите и т.н. Комсомолците си имаха строга структура и всеки на някого беше началник. В йерархията аз стигнах до завеждащ културно-масовата работа на училищния комитет, което си е нещо като министър на културата, ама в училище. Караха ме да организирам рецитали, изложби на патриотични картини на деца художници и масови посещения на скучни музеи.


Имахме главен секретар на Учкома (училищен комитет) - една Борислава, която, ако не беше се сменил строят, вероятно вече щеше да е министър на нещо - толкова отдадена на комитета и комунизма беше! В Комсомола приемаха първо седмокласници отличници. Понеже бях такъв, трябваше да съм кандидат с първата група, което значеше голям гърч. Три месеца учихме устав, история и идеи, и назубряхме някакви много важни Тезиси, написани от Първия секретар на БКП и ръководител на страната, другаря Тодор Живков. Разбира се, тайно на тия тезиси им викахме "тестиси", тестисите на Бай Тошо. Ама много тайно, защото по онова време всеки всекиго подслушваше и можеше да го докладва като непрогресивен или враг на народа, ако нещо не го кефи. И затова всички лъжеха, че много обичат партията, персонално Бай Тошо (така му казваха хората на Тодор Живков - както сега на Бойко Борисов казват Бате Бойко) и безпределно вярват в идеята на комунизма за равенството между хората.


В същото време имаше много вицове, с които му се подиграваха, но те се разказваха само сред проверени хора. Групата от "прогресивни младежи", които трябваше да станат комсомолци, се явихме на два изпита - на районно ниво и на градско ниво. Препитваха ни по конспект разни малко по-големи от нас, които го играеха големи шефове. Питаха ни например колко са петимата от РМС. Не ви е важно да знаете какво е РМС - ама пък колко да са тези петима, а?! Приеха ни, купихме си специални светлосини ризи и униформи за комсомолци и много се надухме, че сме "некви специални". На следващата година във въпросния Комсомол приеха и последните хаймани на училището, без изпит. Тогава разбрахме, че някои неща наистина нямат смисъл. Комсомолът определено.


По време на социализма нямаше Дядо Коледа, а Дядо Мраз. Вършеше същата работа, но си имаше с него една Снежанка да му помага. Великден и Коледа не съществуваха и по време на тези празници из църквите се разхождаха разни проверяващи шайки, които можеха да ти извоюват наказание по комсомолска линия, защото се разправяш с църкви и религии, вместо с правилния идеалистически материализъм.


Дискотека


Комсомолът регулираше изцяло извънсемейния ни живот. Дискотеките ни се организираха под негово ръковотство и се провеждаха следобяд или рано надвечер, но никога не свършваха след 22 ч. Там алкохол не се сервираше, но ние се напивахме, защото криехме алкохол под дрехите си. Ако ни хванеха, лошо. Музиката беше и българска, и чужда, като на една западна песен, се падаше да има три от социалистическия блок. Затова слушахме Майкъл Джексън, в компанията на Алла Пугачова, Карел Гот и върха на сръбския рок "Бело дугме". Смелите диджеи (известни тогава като диско жокери) нарушаваха това правило, но си беше опасно да не им цъкнат тока.


Плакати на любимите банди се продаваха на черно и с това се занимаваха най-отворените. На мен ми донесоха за един рожден ден плакати на някакви немски певци, които даже не ги знаех кои са, ама снимките им бяха на средната страница на списание "Браво", бяха шарени и модерни и аз тутакси си ги закачих на стената в стаята.


Презаписвах музика от радиото - предаванията "Нощен хоризонт", "Музикална стълбица" и "Пулсиращи ноти" - директно чрез външния микрофон

© Юлия Лазарова

Презаписвах музика от радиото - предаванията "Нощен хоризонт", "Музикална стълбица" и "Пулсиращи ноти" - директно чрез външния микрофон


Касетофон получих в шести клас - моно. Двукасетъчен дек пък ми подари майка ми между 10 и 11 клас - голям зор беше и пак стана чрез познати моряци, които ми го купиха от Корекома (какво е това, ще разберете след малко). Записи на касети се продаваха в сувенирни магазини и принципът на подбора в тях пак беше като онзи в дискотеките. Иначе презаписвах музика от радиото - предаванията Нощен хоризонт, "Музикална стълбица" и "Пулсиращи ноти" - директно чрез външния микрофон. Молех се горещо водещият да не се обади с някаква реплика, майка ми да не влезе в стаята или да не звънне телефонът, че да ми развалят записа.


Стил и мода


Не можехме също така да си боядисваме косите, да си правим розови или зелени кичури, да имаме пънк гребени или изобщо да ходим на училище с необран врат за момчета и несплетена коса за момичета. Няма дълги коси, няма бради, няма мустаци. И конските опашки не важат - плитка или късо младежко! Никакъв грим, никакви лакове и дълги нокти. Униформите бяха задължителни, но не във всяко училище. В моето не бяха до гимназия. В гимназията трябваше да носим сини престилки върху другите си дрехи, а когато имаше официален повод, носехме костюми в един убийствено отвратителен нюанс на синьото - нещо като днешните униформи на ватманите. Не ни пускаха да припарим в училище, ако чорапите ни не бяха бели, без никакви ленти, мотиви или каквото и да е по тях. Мен ме върнаха един ден от училище, заради синя и червена лента на късите чорапки.


Да имаш дънки беше голяма работа. Дънки с маратонки, които не са родно производство (имаше едни "Ромика" само) си беше направо мега модерно. По едно време дънките се носеха с китайски кецове. Едва си намерих едни с три номера по-големи - шляпах с тях из града като с плавници, но гордостта, че съм модна икона не ме напусна цяло лято. Изобщо готини дрехи нямаше и за да си "по-така" някой трябваше да ти донесе нещо от чужбина или вашите да могат да пазаруват в специалния магазин за стоки от Западна Европа, наречен Кореком, за който вече ви споменах. Това бяха моряци, пилоти, търговски представители на някакви определени и много малко компании, дипломати, гурбетчии в Либия, Сирия, Конго и т.н.. Нашите не можеха да стъпват в Кореком, затова и носех едни ужасно грозни дънки, които някаква приятелка на майка ми й подарила. Носих ги пет години. Само тях.


Стремежът да си по-различен от общата маса беше толкова силен, че изобретаталността ни беше впечатляваща. С две съученички намерихме познати бензинджии, които имаха специфични униформи. Уговорихме ги да ни намерят по едно от техните якета, сложихме им собственоръчно копчета "тик-так", налепихме някакви емблеми кой откъдето има, и станахме "различни". В десети клас си накъдрих косата на студено къдрене. За малко да ни намалят поведението - спаси ни високата ни комсомолска активност и училищен успех.


Храни и напитки


В междучасията ядяхме от лавката в училище, където се продаваха мазни и студени пържени картофи, нещо като соцвариант на чипса, ама влажен, прегорен и супер солен. Казваше се "картошки". Имаше още два-три десерта с имена като "Република", "Байкалче" и суха паста "Родопи". Ядяхме сандвичи в пликчета - филия студен бял хляб с маргарин и две кръгчета салам. Саламът беше два вида - шпек и мек. Имаше и два вида сирене - бяло и кашкавал. Кисело мляко, прясно мляко, брашно и разни там други неща се правеха от няколко държавни фирми и стояха в безкрайни еднакви редици по супермаркетите. Кока кола, Пепси, Севън ъп - забрави! Вместо тях - "Алтай", "Кооп кола", Лимонада, "Бреза" и варианти на швепсове, които незнайно как бяха част от социалистическия пазар на безалкохолни у нас. Кафето също беше просто кафе - каквото са докарали в магазина, ако са докарали. Нескафе не се продаваше. Дъвките бяха едни - "Идеал". Правеха балончета, вкусът им минаваше с пет предъвквания, ама той и без това миришеше на прано.


Пицарии нямаше - на пиците им викаха "гарнирани пити" и представляваха парче влажно тесто с много доматен сос и лигав кренвирш с някакви вариации. Ресторантите бяха малко и сервираха една и съща храна, защото навсякъде тя се приготвяше по един рецептурник, одобрен от държавата. Да си готвач беше унизително, шефове нямаше. Шоколадът беше само български, най-хубавият беше фин млечен, на който му викахме "Крава", защото имаше снимка на крава на опаковката. Беше отвратителен, но това го разбрах късно, като един приятел на татко ми донесе Tobleron - видя ми се небесна храна. Шоколадово яйце видях на 10 години, подари ми го приятелка на мама, беше си дошла от Франция и разказваше за там все едно е била в друго измерение. Така беше - когато някой заминаваше за чужбина, носеше подаръци за всички и те идваха у тях, за да го слушат да разказва. Беше празник! Гледахме го като божество - изглеждаше някак по-модерен и винаги миришеше хубаво. За това, когато някъде миришеше хубаво, децата казвахме, че мирише на чужбина.


Хигиената и други телесни неща


Дамските превръзки бяха едни и да се доредиш до тях в аптеката (само там се подаваха) беше трудно. Жените масово ползваха лигнин и памук. Тампони и презервативи пък нямаше хич - за да се сдобиеш, трябва майка ти да е приятелка с аптекарката. Нямаше скъпи парфюми, ползвахме един поносим дезодорант, наречен "Хоби", а впоследствие се появиха и някакви Рексони и Fa, които се ползваха и вместо парфюми. Много желан подарък беше сапун LUX и цветен чорапогащник, хеле пък ако е и с фигури. Кремът за лице беше един - NIVEA. Имаше и някакви други - "Ален мак", "Невен" и прочие, ама те бяха съвсем долна класа. Шампоанът за коса в нашия магазин беше два вида - Коприва и Лайка. Препаратът за миене на чинии - един, казваше се Веро.


Разбира се, правехме секс като вас, въпреки че полово ни възпитаваха, че "не са хубави тия работи" и "интимност" може да имаме, когато сме в брак и сме полово съзрели. Така че за секса научавахме от по-отворени приятели, от тайните порно списания на съученици, чиито бащи бяха международни шофьори, и от една единствена книга, наречена "Книга за пубертета". Е, това не ни пречеше, само дето сума момичета забременяваха и или се женеха по принуда за момчетата, дето са им ги направили, или правеха криминални аборти. Имаше и някакви немски контрацептиви, от които, според легендата, ти поникват мустаци и косми по гърдите, но аз не стигнах до тях - първоначално се пазехме на принципа "Пази ме ти!", което си е било страшен риск, а впоследствие, като дойде демокрацията, започнах да си купувам качествени контрацептиви..


През социализма беше трудно и да намерим място за секс. Криехме се като диверсанти, докато нашите са на работа, а те не ни пускаха да спим при гаджетата си, защото беше супер неприлично. Купони си правехме вкъщи, като мажехме сандвичи в индустриални количества. Масло, салам, луканка, резен краставичка, майонеза, лютеница и стръкче магданоз за украса - това беше.


Формиране на мислене чрез бит


В стаите ни в училище винаги имаше портрет или на Тодор Живков или на Георги Димитров. В тази на класа ни си спомням едно дървено табло над дъската, на което е снимката на Георги Димитров, а до нея е изписано ето тази негова мисъл: "Дружбата ни със Съветския съюз е тъй жизнено необходима, както слънцето и въздуха за всяко живо същество."


Как стояха нещата у дома! Ами майка ти и баща ти, ако са членове на Българската комунистическа партия, имат шанс да направят кариера. Ако работят в заводи, институти и разни други производства, може и да им дадат да си купят апартамент. Иначе могат да ползват ведомствено жилище - оборотни маломерни апартаменти в панелен блок, които им се дават на нисък наем. На семейство с едно или две деца, се полагаше двустаен апартамент - кухня, хол, баня с тоалетна заедно и една стая. Спиш със сестра ти или брат ти в една стая, а вашите разтягат дивана в хола или са сбутали на неговите 12 квадрата и спалнята си. У вас изглежда почти както и у всеки друг апартамент - има едни и същи секции, кухнята е готова и също е една и съща, уредите се купуват пак с връзки и са почти съвсем едни и същи.


Кола имате, ако на баща ти "му е излязъл номера". Това значи, че се записваш, че искаш да си купиш кола и чакаш вносът да стигне до теб.

© Юлия Лазарова

Кола имате, ако на баща ти "му е излязъл номера". Това значи, че се записваш, че искаш да си купиш кола и чакаш вносът да стигне до теб.


Кола имате, ако на баща ти "му е излязъл номера". Това значи, че се записваш, че искаш да си купиш кола и чакаш вносът да стигне до теб. За Шкода, ЗАЗ и Трабант се чакаше малко, но са Лада и Москвич - дълго. Баща ми чака 13 години, след смъртта му ние се надявахме още три и накрая така и номерът не излезе - просто дойде демокрацията и скоро вече можехме да си купуваме когато искаме и каквито искаме коли. Цветен телевизор не можеше да си купиш просто така. Нашият беше с белгийски части и за него баща ми чака два дена на една опашка в магазин в Люлин, където един вътрешен човек му продаде реда си за 50 лв (все едно днес 500). Иначе щяхме да се вредим за догодина.


На море се ходеше с карта от работата. Предприятията си имаха ведомствени бази по курортите (в планината също), в които ходеха служителите и някои хора с връзки. Иначе можеше и на квартира при някоя баба от Царево, тогава Мичурин, ама не беше лесно да си намериш, затова и се съгласяваш на каквито и да е условия, само да има там едно легло и място за душ. На "Слънчев бряг" и "Златни пясъци" ходеха само чужденци - за нас беше скъпо, а и невъзможно просто така да отидеш.


За да излезеш от страната, трябваше да те пуснат. Свободно пътувахме до социалистическите страни, които - малко или много - бяха като нас. Чехословакия (Чехия и Словакия бяха една държава) и Източна Германия ни изглеждаха много по-модерни. За Югославия да не говорим - те бяха нещо като Корекома на Социалистическия блок - пътуваха, обменяха германски марки (немската валута преди еврото) и бяха отворени. Съветският съюз - обратно. Там можеха да те спрат на улицата да те молят да им продадеш старите си дънки, дето са ти на задника, или пък да те проследят до хотела и там да те кандърдисват да си продадеш бельото. Руснаците много се радваха и на нашите дъвки - викаха им "жвачки". Ние от там си носехме бонбони и много грозни електрически уреди.


Излизането "на Запад" ставаше с виза. За да ти я дадат, трябваше да имаш основания да отидеш там - да си поканен официално, да си по работа или да си на организирана екскурзия от работата, защото агенциите не предлагаха такива пътувания. Ако те пуснеха за пътуваш на Запад, първо те инструктираха я в работата, я по местоживеене, я просто така с една повиквателна в МВР. Предупреждаваха те да не си общуваш много с местни хора, защото ще се опитват да те убеждават да предадеш родината и идеалите си. За да са сигурни, че няма да го направиш, в групите по пътуване винаги имаше по един-двама наблюдатели. Не можеше да имаш повече от 30 долара за цялото ти пътуване, които държавата ти отпуска да си купиш. Някои хора така успяваха да емигрират, като най-трудното беше да се отделят от групата и "наблюдателя". После в родината бяха обявявани за предатели и не можеха да се върнат просто така, защото щяха да ги арестуват за държавна измяна. Близките им обираха пешкира - изселваха ги от градовете им, не им позволяваха да учат в университети, забиваха ги на най-тъпите работи, кариерата им беше невъзможна.


За сметка на това беше много популярно да си пишеш с русначе. Адреси на "непознати другарчета" раздаваха в Пионерския дворец. Отиваш, взимаш и почваш кореспонденция. Аз си пишех с една Света. Русначетата пишеха много красиво и рисуваха в писмата си. Много се стремях да съм като тях, но бързо ми омръзваше, затова и не създадох трайни контакти с тях по онова време.


Накрая сигурно ще ме питате бяхме ли щастливи при тая ужасяваща и неприемлива от днешна гледна точка житейска перспектива. Бяхме, да. Но не заради социализма, а въпреки него. Защото бяхме деца и детството е хубаво нещо. Нещо, за което после цял живот ти е мъчно. А ако ми кажете, че сега такива извращения вече не биха били възможни, нека ви кажа, че те не са били определени от някаква реалност, а от определен начин на мислене. Днес този начин на мислене на тези хора е същият. Така че нещата ще се повторят, макар и в по-различен вид. Но в края на краищата пак ще става дума за позволено и забранено, за оскъдица и умишлено нямане, за създаване на непрекъснато чувство за благодарност към някой и нещо, който се грижи за теб.Това, мили деца на 21 век, не е свобода. И не е човечност. Така че оставете го тоя социализъм - ние бяхме там и го живяхме. Не си заслужава, честно.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (240)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Разстроено

  Тежки години беха!
  Немаше банани и секс тилифони.Немаше и статии на Валето Моллов как да просперираме,и Росен Плевнелиев още го немаше даже, за да ни варди от рушняците!
  Мъка си беше!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Ха ха, и защо я преписахте тая глупост? Твърде много сме още тези, които сме живяли по това време.

  Освен това - без "геополитическите глупости" разказът е меко казано непълен. В историята и учебниците по история се почва точно с "геополитическите глупости", ама това авторът няма как да го е разбрал....

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  "Така че оставете го тоя социализъм - ние бяхме там и го живяхме. Не си заслужава, честно."


  Ами не, другарко Кисимова, не сте го изживели. И ни предлагате да забравим стотиците хиляди избити, окрадени, ограбени, без собственост, затворени в лагери, ама не лагери, в които вие сте били, заточвани в чужди населени места, с разбити животи, съдби. Избита почти цялата българска интелигенция, почти цялото ни офицерско войнство!? Цинично...
  Не, няма да забравим, и хората не забравят, поставят вече паметни плочи на избитите невинни хора от комунистите, шумкарите, ДС агенти и народни милиционери...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Разстроено

  "Така че оставете го тоя социализъм - ние бяхме там и го живяхме. Не си заслужава, честно."Ами не, другарко Кисимова, не сте го изживели. И ни предлагате да забравим стотиците хиляди избити, окрадени, ограбени, без собственост, затворени в лагери, ама не лагери, в които вие сте били, заточвани в чужди населени места, с разбити животи, съдби. Избита почти цялата българска интелигенция, почти цялото ни офицерско войнство!? Цинично...Не, няма да забравим, и хората не забравят, поставят вече паметни плочи на избитите невинни хора от комунистите, шумкарите, ДС агенти и народни милиционери...
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  Тека е,Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Излизането не само на Запад ставаше с виза. Излизането и на Изток ставаше така. Защото съществуваха "изходни визи". Когато през 88 год. въведоха международните паспорти, се оказа че имаме безвизов режим със страни като Австрия и скандинавските държави, както и с останалите соцстрани.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 233 Весело

  Тежки години беха!Немаше банани и секс тилифони.Немаше и статии на Валето Моллов как да просперираме,и Росен Плевнелиев още го немаше даже, за да ни варди от рушняците!Мъка си беше!
  —цитат от коментар 1 на Баро Вкаров


  И Баро Вкаров го нямаше, затова животът беше хубав! Не лееше простотии по сайтовете, защото сайтове нямаше. Биволъ например също липсваше, и свободно се дишаше!

 7. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Разстроено

  [quote#6:"Боби Бобев"][/quote]

  Тека си беше,прав си!
  Имаше Погледъ,немаше Биволъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Другарите много искат да ни го върнат тоя социализъм! Ние да работим и да живеем по техни правила и норми, а те да си шиткат с нашите пари на запад и децата им да учат там!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Весело

  Всичките описани несгоди се заобикаляха и прескачаха по един или друг начин. Важното е, че имаше добро образование, медицинско облужване, работа и покрив за всички, София не беше залята със селяни, циганите работеха, престъпността беше ниска, младежите възмъжаваха в казармата, а не по салоните за красота, имаше 2 (ДВА) пола, а това че няколко фамилии са живеели по- добре от останалите- и сега го има..

 10. 10 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Голяма "трагедия" е било!
  Но аз ще продължа да задавам един много неудобен въпрос - авторката виждаше ли всеки ден клошари по кошевете, просещи и спясщи под мостовете хора, наркомани на всеки ъгъл?
  Защото днес, при великата демокрация това е ежедневие.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 11. 11 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 300 Неутрално

  "Правеха балончета, вкусът им минаваше с пет предъвквания"

  А на капиталистическите дъвки с колко предъвквания минава вкуса?

  Без захар били, но за сметка на това с 5 вида изкуствени подсладители, всеки от тях по минимално допустимата доза защото са доказано отровни и няма как да сложат само един подсладител, че да постигнат сладост.

 12. 12 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Всъщност според написаното много неща са били по-добре от колкото сега.

  И да, преди 30-40 години технологиите са били като от преди 30-40 години.

  'Излизането "на Запад" ставаше с виза." '
  А сега става с виза и ако имаш коректни профили в социалните мрежи.

  '"интимност" може да имаме, когато сме в брак и сме полово съзрели.'
  Какъв ужас, долу морала.
  Друго си е полово незрели да ги учат педерастия.

 13. 13 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Само не мога да разбера защо авторката поставя знак за равенство между социализма и социализма по български. Все едно да поставиш знак за равенство между компютрите и компютрите "Правец"!

  И като става дума за дъвки, социализъм имаше и в Сърбия, но ние се избивахме за сръбски дъвки (гума за жваканье). А някои и сега ходят до Сърбия да си пазаруват евтини и качествени храни.

 14. 14 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#1] от "Баро Вкаров":

  Ти вероятно си бил синче на доносник с достъп до Корекома, откъдето си допълвал липсващото ти самочувствие.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 15. 15 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#6:"Боби Бобев"]
  —цитат от коментар 7 на Баро Вкаров
  Тека си беше,прав си!Имаше Погледъ,немаше Биволъ![/quote]

  Погледъ на времето го преживяхме, но Баро Вкаров как ще го преживеем?

 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#13] от "john_3volta":

  югославския социализъм само на думи беше такъв. Идеология, неподплатена с нищо. Неслучайно сърбите бяха известни преди 89-та, че нито соца им е соц, нито капитализма капитализъм. А и разликата между Словения и Хърватска и Македония и Косово е била видима още тогава. Отчетливо.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 17. 17 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Правеха балончета, вкусът им минаваше с пет предъвквания"А на капиталистическите дъвки с колко предъвквания минава вкуса?Без захар били, но за сметка на това с 5 вида изкуствени подсладители, всеки от тях по минимално допустимата доза защото са доказано отровни и няма как да сложат само един подсладител, че да постигнат сладост.
  —цитат от коментар 11 на gim20551226


  Като стана дума за дози, колко дози по времето на чернобилската криза изпапкахме?

 18. 18 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  “Социализмът, обяснен ”
  ——
  Е, не, булка. Не “ обяснен”, а ОПИСАН и не “социализма”, а БИТОВИЗМА му. Може да Ви съжалява само човек, че сте изживяла живота си, а не си личи да сте разбрали нещо от него.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#9] от "Пуйката":

  Това за доброто образование и здравеопазване на соца е отдавна развенчан мит. Резултатите от социалистическото образование и медицина са ясно видими и днес.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 20. 20 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 300 Неутрално

  [quote#17:"Боби Бобев"][/quote]

  Елементарен похват с абсолютно нерелевантен въпрос, отклоняващ от същността.
  Не прекалявай с дъвките.

 21. 21 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "Пуйката":Това за доброто образование и здравеопазване на соца е отдавна развенчан мит. Резултатите от социалистическото образование и медицина са ясно видими и днес.
  —цитат от коментар 19 на Пипера е много лют


  Образователното ниво на днешната младеж е ПЛАЧЕВНО!! Циганите навремето бяха по- образовани от сегашните епилирани келеши!!

 22. 22 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Какви дъвки, бе, хора!? Мечтите ми спираха на границата, а идоли трябваше да ми бъдат предателят чичко Димитров или касапинът чичко Ленин. Изобщо не ми е било проблем, че всичките ми играчки се събираха в една кутия за обувки. Поглеждах напред и виждах само Комсомол и БКП, другарска критика и самокритика. Това, самокритиката си беше истинско издевателство... Дъвки и бонбони - глупости! Убиваха душите на хората, а това още не можем да го преживеем!

 23. 23 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  С авторката сме връстници.
  Много глупости е написала.
  Не че няма и верни неща. Но нпарвимер предпочитам ученичките и сега да са без грим и маникюр,а момчетата без ланци и татуировки.
  И да учат а не да проявяват агресия към учителите си.

 24. 24 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#22] от "xamctep":

  Така е било. Минало.

  Сега съживяват душите като смениха Минута е много със Стани богат.

  Колко ли е душевно извисяващо човек предимно да си мечтае да е богат, докато става все по-беден по всички оси.

  Пошлите "реалити" "шоута" от които се затъпява да не ги споменавам.

 25. 25 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#21] от "Пуйката":

  Хайде да провериш, кога сме имали повече медали по математика от международни ученически състезания? Или пък кога талантливите ни млади хора са имали достъп до истински университети и истинска наука? Хората не се раждат равни и не могат да живеят така.

 26. 26 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#24] от "gim20551226":

  Ако си мечтаеш да си богат, ще ти се изсмея на мечтите! :)

 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  Бас държа, че всичките форумни червени тролове няма да издържат

  и месец, ако живеят в условията на НЕДОИМЪК И КАЗАРМЕН ТОРМОЗ,

  демек, ако поживеят като при комунизма.

  СОЦИАЛИЗМА и КОМУНИЗМА не подлежат на обяснение.

  Тях ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ГИ ПРЕЖИВЕЕ, за да оцени колко е било "ХУБАВО" ТОГАВА

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Весело

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  СОЦИАЛИЗМА и КОМУНИЗМА не подлежат на обяснение.
  ==========
  Ама дъвките ги дъвчеше с охота, нали.....?
  Идеал 1.....Идеал 2......

  Ненаситници ... демократични.....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#9] от "Пуйката":Това за доброто образование и здравеопазване на соца е отдавна развенчан мит. Резултатите от социалистическото образование и медицина са ясно видими и днес.
  —цитат от коментар 19 на Пипера е много лют


  Така е.
  Няма как да си образован, когато дори в УНИВЕРСИТЕТИТЕ,
  близо ПОЛОВИНАТА от учебната програма беше заета от
  ГЛУПОСТИ като
  ИСТОРИЯ на БКП
  ИСТОРИЯ на КПСС
  ДИАМАТ - Диалетктически материализъм
  ИСТМАТ - Исторически материализъм
  ПОЛИТИКОНОМИЯ на социализма
  ПОЛИТИКОНОМИЯ на капитализма
  ИСТОРИЯ на СССР......
  и прочеее...и прочее......гнусотии,
  които нямам намерение да изреждам за изчерпателност.

  И с тези „ПРЕМЪДРОСТИ" се губеше времето на бъдещите
  икономисти, инженери, лекари, юристи.......

  Което автоматически значеше НАПОЛОВИНА ЗАГУБЕНО ВРЕМЕ
  през което същите е могло да изучават ТЪНКОСТИТЕ НА СПЕЦИАЛНОСТТА си

 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hawaii":СОЦИАЛИЗМА и КОМУНИЗМА не подлежат на обяснение.==========Ама дъвките ги дъвчеше с охота, нали.....?Идеал 1.....Идеал 2......Ненаситници ... демократични.....
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Душа,
  Още с по-голяма охота СОЦ-ГАВРОШОВЦИТЕ, каквито бяха
  ВСИЧКИ, които не бяха деца и внуци на
  АКТИВНИ и ПАСИВНИ БОРЦИ или на СОЦ-НОМЕНКЛАТУРА,
  та тези СОЦ-ГАВРОШОВЦИ сравняваха
  ДЪВКИТЕ ИДЕАЛ и целия друг СОЦ-ИДЕАЛ предназначен за тях
  и КОРЕКОМСКИТЕ ДЪВКИ и КОРЕКОМСКИЯ СТАНДАРТ
  предназначен за
  АКТИВНИТЕ и ПАСИВНИТЕ БОРЦИ,
  СОЦ-НОМЕНКЛАТУРАТА и техните деца и внуци

  "БЛАГАТА" за РАЯТА и КРЕПОСТНИЦИТЕ бяха едни

  БЛАГАТА за СОЦ-АРИСТОКРАЦИЯТА бяха други - ЗАПАДНИ и

  ПУБЛИЧНО ОПЛЮВАНИ, докато ТАЙНО СИ ГИ ПЛЮСКАХА и ПОЛЗУВАХА

 31. 31 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#21] от "Пуйката":

  Когато аз бях младеж (комсомолец), така се говореше и за нашето поколение. От хора, които помнеха как е било "преди девети".
  А за медицината - през 80-те нивото и беше плачевно за 80% от електората. Просто не е имало база за сравнение и затова разни хорица викат - супер ме лекуваха в Михайловград. Чисто технологично, сега медицината в България (само някои болници) е на космическо ниво в сравнение с Правителствена през 80-те.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 32. 32 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#1] от "Баро Вкаров":

  Росен Плевнелиев е бил комсомолски секретар. Не случайно друг член на БКП - Бойко Борисов - го направи министър и после президент. Като министър Плевнелиев бе дясната ръка на Борисов в далаверите с държавните поръчки и окупацията на строителния бизнес от мафията. Като награда стана президент.

 33. 33 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  В тогавашните университети не е имало и понятие за елементарен научен обмен и програми като Еразъм. Оттам и високото им качество - като нямаш база за сравнение, си винаги номер 1.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 34. 34 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Весело

  До коментар [#23] от "Virgin":

  Ти да не си била комсомолския секретар, Борислава от статията?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 35. 35 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Излизането не само на Запад ставаше с виза. Излизането и на Изток ставаше така. Защото съществуваха "изходни визи". Когато през 88 год. въведоха международните паспорти, се оказа че имаме безвизов режим със страни като Австрия и скандинавските държави, както и с останалите соцстрани.
  —цитат от коментар 5 на Николай Колев


  Имаше и "открити лстове " , с които ти "разрешаваха да посетиш т.н."гранични райони " , каквито бяха Сандански , Петрич , Мелник , Звездец , Малко Търново ..... и всичко друго , което беше на 20 км. от границите ни със "загнилите " капиталистически държави , които за нас бяха Турция и Гърция , а в едни моменти и Югославия! На границата с Югославия веднаж годишно ставаха т.н."събори " , на които след "разрешение " се срещаха "разделени семейства " и можеше да се купи нещо "по - така "!

 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  Дълъг повърхностен текст. Някъде по средата се отказах да го чета по-нататък. Не си струва. Авторката така и не е разбрала , че е живяла в робство, комунистическо робство с орязани основни права на хората , каквито права са имали българите през така нареченото "турско робство". Но който владее миналото владее бъдещето. Цялата пропагандна машина днес работи да ни представя какви роби сме били през османското управление и колко хубаво се е живеело по време на комунистическото робство.

 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#18] от "Gretel":

  Другарке, вие няма ли да ни обясните, какво е социализъм? Виждам, разбирате ги тия работи...

 38. 38 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  Който има два грама мозък и удари чертата - ще разбере че дори при дивия мафиотски капитализъм сме по-добре в пъти.
  За "Онова време" съжаляват само некадърниците с членство в БКП, защото тогава с грубата сила на властта бяха "по-равни" - сега поради липсата на интелект и желанието да понаучат нещо, едвам изкарват за шише препарат за вана и баничка на промоция. Жилището отдавна продадено и изпито. Сал остава мечтата да се върне соца и да му се даде всичко, което му се полага като член на партията. Като чужд дом, дето си е харесал; чужда жена насила; и правото да доносничи за всеки, който оспори, дори и неумишлено, високата му позиция в обществото. Тоз красив спортист го харесват жените - донос подаден, донос приет; тоз бил умен и го слушат хората - донос подаден, донос приет. Да се знае кой коли и беси, в кой ножа и в кой хляба, на кой трябва да кешираш протоколно, че да не те остави намира.

 39. 39 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Абе тоя "соц" как е дошъл ве... Да не вземе да дойде пак, а?

  Хаххахаха... Крушката си има опашка. .... Тъп-ци

 40. 40 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Няма начин да се разкаже рядката и лепкава кал на соца!
  Ако си имал щастието да не го преживееш лично ти звучи просто като блудкав филм или като анти утопичен роман!
  Дано поне си дават сметка какви късметлии са днешните поколения, че не са живели в затвора на социализма!!!

 41. 41 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#30] от "Hawaii":

  Бичиш пеш до главния път, чакаш някой ТИР да мине и квичиш силно за дъвка Турбо да ти хвърли през прозореца.

 42. 42 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#23] от "Virgin":

  Другарке, ама грим, маникюр, ланци и т.н. ги имаше и при любимия ви социализъм, как не сте ги забелязали? Агресията в училище също я имаше в изобилие, и нея ли не сте забелязали? Да не сте Спящата красавица и след 45 години да сте отворили очички?

 43. 43 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#38] от "Deaddark":

  Че да те остави намира. Исках отначало да напиша - да не те закача. Дето се вика плащаш си данък спокойствие.

 44. 44 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Само дебилите изпитват носталгия по социализма....

 45. 45 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Не могат да го разберат. За тях това са такива абсурди, че няма да повярват и слава Богу.
  Преди време се опитвах да обясня на сина ми работата за висшистите ”по разпределение” - явление от 60тте и 70тте на миналия век. Е не ми повярва

 46. 46 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#25] от "xamctep":

  И е така и не е така. Сегашната система "разрешава" на наистина талантливите деца да прогресират, обаче останалите са оставени на самоход. Оная предшната ограничаваше отгоре, но пък целенасочено разширяваше базата отдолу. Тогава даже и циганите бяха горе долу грамотни, а сега масово средното ниво е неграмотно! В ония години да ти намалят поведението беше заплаха, а да те преместят в друго училище си беше равносилно на присъда! Днес можеш да забиеш шамар на даскала и вероятно ще се разминеш с посещение при психолог!

  Коя система е по-добра може много да се спори - дали тази при която имаме няколко униката и слабо общо ниво или някакво прилично ниво на основната маса и подтиснати изкуствено уникати.

 47. 47 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Битовите проблеми и реалности са най-малкият проблем на периода, който е описан. Най-важно от всичко бе, че живеехме в свят на ЛЪЖАТА - утопия или масова психоза - както го разбирате. Свят на вродена пълна (авто)цензура. Всичко останало е нормално следствие... Който не го е преживял (или не е чел "1984"), може и да не го разбере и за да си състави мнение, бих му предписал една продължителна оздравителна екскурзия до Северна Корея.

 48. 48 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 483 Весело

  Продължава идиотската кампания на антикомунистите. Още колко време? 20 години? 30?

 49. 49 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#48] от "nikolay_mihaylov":

  Продължава и идиотската носталгия по Цоциализма, комрад...

 50. 50 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Любопитно

  Битовите проблеми и реалности са най-малкият проблем на периода, който е описан. Най-важно от всичко бе, че живеехме в свят на ЛЪЖАТА - утопия или масова психоза - както го разбирате. Свят на вродена пълна (авто)цензура. Всичко останало е нормално следствие... Който не го е преживял (или не е чел "1984"), може и да не го разбере и за да си състави мнение, бих му предписал една продължителна оздравителна екскурзия до Северна Корея.
  —цитат от коментар 47 на Kosta Delev


  И викаш, сега живеем в свят на ИСТИНАТА?
  Настроенье:серсем будала

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#25] от "xamctep": Коя система е по-добра може много да се спори - дали тази при която имаме няколко униката и слабо общо ниво или някакво прилично ниво на основната маса и подтиснати изкуствено уникати.
  —цитат от коментар 46 на niakoi_si


  Само не ни говори за "няколко униката".
  Имаш ли поне малка представа за това КОЛКО ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ
  МЛАДИ И ГРАМОТНИ БЪЛГАРИ и БЪЛГАРКИ
  се изнасят ВСЯКА ГОДИНА от България, за да учат
  В ЧУЖДИ ПРЕСТИЖНИ КОЛЕЖИ и УНИВЕРСИТЕТИ ?!?!?!?!

  Или ДА РАБОТЯТ ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНА РАБОТА на ЗАПАД ?!?!

  И за какво "прилично ниво" на основната маса ни говориш,
  за същества, със СРЕДНОВЕКОВНО НИВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО.
  НИВО на умение горе-долу да четат и пишат И ДА НАИЗУСТЯВАТ
  ЦЪРКОВНО-ЛЕНИНСКИТЕ "премъдрости".

  Само не ни убеждавай, че "тогава" всички са излизали от училище
  с ниво "академици".
  И тогава си имаше достатъчно ниво на липса на функционална грамотност.
  Само, че за това СОЦ ПРОПАГАДНАТА МЪЛЧЕШЕ.

 52. 52 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  #Помним
  Няма да забравим, няма да простим.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 53. 53 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Статия за ограмотяване на младите читатели. Нещо като завоалирана политпросвета. Вероятно за тръгнали някакви указания и кампанията е в пълна сила. Какво да кажа? Имаше такива работи но всичко е поднесено пресолено и препиперено. Сигурно се харесва по този начин или трябва да се възприема по този начин.

 54. 54 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#51] от "Hawaii":

  Ето ти да видиш днешното ниво на излизащите от училище:

  https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Vandalshtina-na-Mladezhkiya-hulm-18-880980

  И да, в сравнение с днешните наркомани, хората завършили през социализма са си направо учени.

  И откога миенето на чинии и сервирането са висококвалифицирана работа?
  Защо нашите университети не са престижни и образованието им не е на ниво? Социализма не ти е виновен за това.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 55. 55 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#47] от "Kosta Delev":

  ++++++++

 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#54] от "Taiga":

  Образованието ти в последните 70 години винаги е било на дъното.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#54] от "Taiga":

  Горски, достатъчно е човек да види теб, за да разбере, че социализмът прави от хората дебили...

 58. 58 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Предметите навяват мили спомени, спомените напомнят за браиерите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 59. 59 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А за медицината - през 80-те нивото и беше плачевно за 80% от електората. Просто не е имало база за сравнение и затова разни хорица викат - супер ме лекуваха в Михайловград. Чисто технологично, сега медицината в България (само някои болници) е на космическо ниво в сравнение с Правителствена през 80-те.
  —цитат от коментар 31 на Пипера е много лют


  80-те години.
  Провинциален град.
  Пристигат ни гости, които водят семейство приятели от Гърция.
  На жената и се появи някакъв проблем с окото и родителите ми я заведоха в местната болница.
  Веднага бе диагностицирана, бе направена някаква интервенция, дадоха и се лекарства и се предписа лечение.
  Жената бе във възторг.
  Каза, че в Гърция било немислимо всичко това да стане толкова бързо и бе впечатлена от професионализма на нашите лекари.

 60. 60 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Това вече е изучаване на история. Говори се в статията за набиване в главата на тийнейджърите спомени от бабите и дядовците. На които им е мъчно за това време и обясняват колко е било хубаво. Умишлено е избягнато политизирането. Показан е начинът на живот

  Димитър Димов
 61. 61 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "john_3volta":

  Има написано в статията- Югославия беше социалистическият Кореком. Тито се възпротиви на Сталин и нещата минаха малко по-нормално

  Димитър Димов
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#46] от "niakoi_si":

  Трябва да си мазохист, дори само ако си помислиш да сравняваш... :)
  И преди, и сега - всичко си зависи от учителя. Ама сега всичко е в интернет и се създава впечетление, че учениците са лоши. Лоши са учителите. Защото днес нямат закрилата на държавната система, която мачка едно дете, само защото е открило, че учителят му е некадърен.
  Лоши са и родителите, защото оставят децата си неграмотни. Моите можеха да четат още преди да тръгнат на училище.
  А честно казано, циганите са си най-щастливи, когато си живеят както си знаят. :)

 64. 64 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Всичките описани несгоди се заобикаляха и прескачаха по един или друг начин. Важното е, че имаше добро образование, медицинско облужване, работа и покрив за всички, София не беше залята със селяни, циганите работеха, престъпността беше ниска, младежите възмъжаваха в казармата, а не по салоните за красота, имаше 2 (ДВА) пола, а това че няколко фамилии са живеели по- добре от останалите- и сега го има..
  —цитат от коментар 9 на Пуйката


  Е как да не е била залята - ти нали си бил там?!?

 65. 65 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Голяма "трагедия" е било!Но аз ще продължа да задавам един много неудобен въпрос - авторката виждаше ли всеки ден клошари по кошевете, просещи и спясщи под мостовете хора, наркомани на всеки ъгъл?Защото днес, при великата демокрация това е ежедневие.
  —цитат от коментар 10 на Taiga


  Нямаше, защото ги прибираха и те изчезваха, както и много други - обвинени в нещо си и затрити по лагерите!
  Кой знае какъв долен комунистически надзорник си бил ти?!Виждаме колко си прост, разбрахме колко си нагъл, четем как лъжеш, за щастие - не виждаме грозната ти, мазна мутра.
  Да пукнеш в мъки дано!!!!

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Ако върнеш днешните млади хора във времето отпреди 30 години, те няма да го преживеят. Непрекъснато да те контролират, какво говориш, как си облечен, къде ходиш, с кого се събираш, кога ще ти излезе номера за колата и ще ти дадат една панелка, това трудно се преглъща.

 67. 67 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#23] от "Virgin":

  Махалото от едната крайност отива в другата. Спор по въпроса няма. Но полата също трябваше да бъде под коленете. И всякакви други глупости. Задължителни. Аз завърших ПМГ в Бургас. 1993 година. В училище съм бил и в двата периода. Директорът в гимназията беше педагог. И ние си носехме униформите и емблемите доброволно. Бяхме горди, че сме ученици на гимназията. Всяко действие има обратно по посока и равно по сила противодействие. Натискаха в едната посока. Скъса се пружината и отидохме в другата. И докато не се изучи този натиск трудно ще се намери необходимият център

  Димитър Димов
 68. 68 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#59] от "Panda":

  Следващия път, като имаш медицински проблем, те съветвам да отидеш в Северна Корея да се лекуваш... Няма по -идиотски аргументи!

 69. 69 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Разстроено

  За мен соцът е: взеха всичко на прадядо ми и той умря от мъка. Взеха къщата на другия прадядо и му дадоха мизерен апартамент в новопостроения блок, защото не беше партиен член.
  ГНУС ме е

 70. 70 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#10] от "Taiga":

  Ами защот ги прибирахте бе и какво се случваше с тях никой не знаеше. Не случайно беше пълно с лудници!!!!

 71. 71 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#59] от "Panda":

  получила е алергия и са й дали капки за очи, какъв невероятен професионализъм хахаха ето така си правите изводите копнеещите за комунизма.

  -voxy
 72. 72 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Социализмът беше една изкуствена система, опит за инженерство, но има опора в дълбоките язви на капитализма - най-вече световната война - което е неприятно преживяване. Ако се реформират на Запад, няма да има основа за социализъм.

  Хората искат мир - а не измислени врагове - иранци, афганистанци, руси.

 73. 73 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#56] от "Darth Plagueis":

  С този ви пост, изглежда, и вашето образование не по-различно.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 74. 74 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#45] от "uq":

  Наистина са абсурди и са трудни за вярване. Затова за тях трябва да се говори. За да не се повтори. Всичко ново е добре забравеното старо. Тези неща трябва да се знаят и да се вземе съответната поука. Но комунистите в управлението сестрахуват. Това означава да говорят заа собствените си престъпления. "Кръглата маса" и "мирният преход" с който толкова се гордеем ни донесе много беди. Трябваше да се разсече гордиевият възел от самото начало. Един силен и действащ лустрационен закон. В друго положение щяхме да бъдем

  Димитър Димов
 75. 75 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#65] от "Капабланка":

  Калпазанка, дръвник безподобен, никой никого не е прибирал или изчезвал - хората имаха домове, имаха и работа, сигурна работа.
  Днес хората на улицата, клошарите, бездомните - защо са там, защото, още на първата забавена вноска по заема за жилището, ЧСИ-ито има цъфва на вратата и започва да им продава имуществото.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 76. 76 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  Абе тоя "соц" как е дошъл ве... Да не вземе да дойде пак, а?Хаххахаха... Крушката си има опашка. .... Тъп-ци
  —цитат от коментар 39 на Хи-хи


  Ами как е дошъл!? С преврат! Как!?

  За същото рекламираше и подстрекаваше и настоящия ни резидент, забравих как се казваше. Оня, шапката, социалиста. Дето хвърчи.
  Той на няколко пъти публично заяви на речи, че с избори не можело да се променят нещата, а "хората да се вдигнат".
  Кои хора, ами платените агенти. Също както е създаден преврата през 44та и неуспешния преврат през 23та, окъпан в кръв.

 77. 77 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  До коментар [#51] от "Hawaii":Ето ти да видиш днешното ниво на излизащите от училище:https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Vandalshtina-na-Mladezhkiya-hulm-18-880980 И да, в сравнение с днешните наркомани, хората завършили през социализма са си направо учени.И откога миенето на чинии и сервирането са висококвалифицирана работа?Защо нашите университети не са престижни и образованието им не е на ниво? Социализма не ти е виновен за това.
  —цитат от коментар 54 на Taiga


  Ако беше вярно, че навремето е имало супер-свръх образование, то съвременните големи фирми в София, плащащи по 5-10 хиляди заплати щяха да са пълни само с комсомолци, учили през онова време, а нямаше да търсят най-младите кадри, на по 23-25 години, току що завършващи от университетите.
  Същото и с частните болници.

  Ама защо така се получава, че все на тия от 'онова време' космосът е крив, и все не могат да си намерят място в новия свят. Включително и най-вече РАБОТА!!!!
  Единствено могат да работят това, което и преди 50 години: ТРОЛОВЕ, да одумват другите и да преливат от пусто в празно.

 78. 78 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  ...И да, преди 30-40 години технологиите са били като от преди 30-40 години....
  —цитат от коментар 12 на gim20551226


  Ако почнат да се изброяват всички технологии които на запад са били нещо нормално, а за соца научна фантастика, може бая дебела книга да се напише!
  Да изброим само някой от тях: дистанционно за телевизор, кабелна телевизия, сателитна телевизия, кола с климатик, ABS, серво и т.н. мобилен телефон, микровълнова печка, климатик (беше си екзитика някой да има климатик в къщи). За соц касетофон така и не мога да се сетя, всичките бяха все производство на гнилия капитализъм. Някой пък да имаше видео беше голяма работа.

 79. 79 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  Другарите дето скимтят сега по "социализъма" бяха първи по корекомите,далаверите и ходенето в Либия за долари!Първи!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 80. 80 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#10] от "Taiga":

  А знаете ли къде бяха хората, които си позволяваха да използват главите си не само за да си носят шапките?
  Знаете ли къде бяха хората, които си позволяваха да разказват вицовеу за "народната власт?
  Знаете ли къде бяха хората, които ходеха на Църква/но не тази Ваша путинославна бутафория/?
  Знаете ли как в периода 1944-1947 огромна част от българите изгубиха имуществото си и се превърнаха в "бивши хора"???
  Всъщност Вие знаете всичко това, но за това пасоля няма да ви плати жалките и смръдливи копейки!
  Вие сте ПОЗОР за Майка България!!!!

 81. 81 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#75] от "Taiga":

  Спри се бе, човек! :)
  Хора на улицата има още от времетео на Исус, Мохамед и Авраам. :)
  Кой е казал, че това е лошо? Това е нормално.
  Това, което направи социализма е, че тези, които бяха на улицата или щяха да са на улицата, ги вкара в номенклатурата и те бяха безпощадни, защото знаеха, че за друго не стават.
  И сага, тези същите плачат за миналото, зщото сега ако искаш нещо никой не ти го дава. Трябва да си го изработиш. И не става ако си тъп. :)

 82. 82 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  "Идеал" не беше точно дъвка като започнеш да дъвчеш и ставаше на прах в устата с много неприатен вкус. И едва след като дъвчеш определено време прахът се слепваше и започваше да прилиа на дъвка, но не съвсем.

  ДБ=БКП
 83. 83 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3222 Весело

  Точно описание на социализЪма. Като сложим и ученическите и студентски бригади, където условията бяха примитивни: настаняваха ни по 15 момичета/момчета в класна стая на местното училище, превърната в спалня, баня нямаше, а само чешми със студена вода. Тоалетни - отделно помещение на двора, състоянието им няма да споменавам. След това нещата се промениха и започнаха да ни настаняват на квартира при местните хора и това беше далеч по-добре като битови условия. Вечерите на бригадите бяха безкраен купон, няма как да го отречем.
  След студентските бригади се сключваха много бракове, защото ситуацията не търпеше отлагане.
  Имам ранен детски спомен за лагерите, където изпращаха противниците на властта и неблагонадеждните. На една моя съученичка баща й музикант беше убит там. Това се говореше тайно, ние децата не знаехме подробности, научихме ги чак след промените.
  Между другото, по времето на Хитлер са се прилагали същите похвати за промиване на мозъците на масите, плюс организираните мероприятия и почивките на децата в лагери и на трудещите се в почивни станции. За което поданиците също като нас трябвало да са благодарни на партията, правителството и вожда.

 84. 84 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#77] от "Тангра":

  Не, образованието през соца не беше "супер", но в сравнение с днешното, беше по-добро.
  Поговори с някого завършил примерно през 80-те, и с някого, завършил около 2000-та годината.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 85. 85 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Лошото през соца и сега е, че другарите-комунисти са недосегаеми и знаят, че прост и беден народ лесно се управлява.
  Тогава ни втълпяваха, че руският народ е велик народ, класа над нас.
  След училище и задължителни кръжоци си бяхме нормални младежи. Никой от нас (приятелите) не четеше "Работническо дело" и не гледахме новините в 20ч.
  Тогава знаехме, че ни управлява Тодор Живков и С.съюз с великата си мощ ни пази от капиталистически. Сега младите имат възможността да напуснат тази територия и да се устроят встрани с по-добро управление.

 86. 86 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#80] от "selqnin":

  Къде са де, кажи?
  У дома можеше да си приказваш каквито искаш вицове, никой нищо не можеше да ти каже.
  Останалите неща са преувеличени, и престанете да вярвате на писаници на разни блогъри.
  Сега аз пък да питам, къде е сега населението, разликата от 9 милиона до сегашните 7 милиона, и защо е там, където е сега, и защо продължава да върви надолу бройката.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 87. 87 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Важното е, че сега банани и портокали има.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 88. 88 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 577 Неутрално
 89. 89 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1133 Гневно

  И отново живеещи на Запад "защитници" на тая прогнила тоталитарна и робска система овоняха коментарите. Изключително отвратителна низост. Защо не в Русия, С.Корея и Китай, другари, защо не, защо ?!

 90. 90 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Авторката щяла да ни обяснява социализма, но всъщност нямала да говори за социализма ами за това как било по онова врема. Много тъпо писание. Тия "мислители" не е зле да осъзнаят, че само със заклеймяване и пълно отричане няма да накараш тийнейджъра да мрази социализма, даже по скоро обратното, затова и ще глдаме още и още 18 годишни като споменатата в статията. Обясни им тази идея, онази идея и т.н. пък нека всеки сам си прецени, едно време всички трябвало да мразят капитализма сега всички сме трябвали да мразим социализма, не става така другарко писач.

 91. 91 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 838 Весело

  И защо толкова много информация, кажете на децата, че тогава е нямало мобилни телефони, интернет, фейсбук и тубата!

 92. 92 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Никой от плачещите за соца никога няма да отиде в КНДР. Ходят само на Запад.

  ДБ=БКП
 93. 93 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1133 Гневно

  Сега аз пък да питам, къде е сега населението, разликата от 9 милиона до сегашните 7 милиона, и защо е там, където е сега, и защо продължава да върви надолу бройката.
  —цитат от коментар 86 на Taiga


  Тайга, тайгааа,
  то и "населението" в затвора не намалява. Ако крепостниците на комунистическата територия можеха свободно да излизат и пътуват, нямаше в България да останат и 4 млн човека и те всичките щяха да са наследници на АБПФК. Комунизъм винаги се гради с бодлива тел, мини по границите и граничари стрелящи на месо за едно ГСП. Вашият колега, автобусният шофьор Мадуро, все още не се е запознал с тези основни принципи и комунистическата държава, и няколко милиона вече му избягаха. Например...

 94. 94 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#81] от "xamctep":

  И това че винаги е имало хора на улицата значи ли че и занапред винаги трябва да има? За какво е целия научен, технически, морален и т.н. прогрес на човечеството тогава?

 95. 95 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#92] от "anonim440":

  Но пък биха отишли в скандинавските държави нали. Интересно защо като пишете за социализъм споменавате КНДР и Русия, в Китай дори пенсии няма, какъв социализъм е това. Най близки до социализъм са скандинавските държави.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#95] от "Ashiata Shiemash":

  Защото вие сте достатъчно глупав да не правите разлика между социална и социалистическа държава. Швеция е капиталистическа социална държава.
  А всички социалистически държави не са социални държави.

  ДБ=БКП
 98. 98 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1133 Гневно

  До коментар [#95] от "Ashiata Shiemash":

  Извинете, но правите ли въобще разлика между тоталитарна и демократична държава, че сравнявате скандинавките държави и С.Корея и Китай и бившия соц. лагер ? Това някаква много извратена логика на любителите на оня ретардирал стой, да се приравнява байтошовия соц със скандинавската демокрация, само защото северните държави има най-добрите социални системи. Разликата даже не е нюансите, а е от Земята до края на Вселената.

 99. 99 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#98] от "Индиана":

  Опитва се да лъже.
  За това му плащат.

  ДБ=БКП
 100. 100 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#11] от "gim20551226":

  Дори в нашето забито малко градче един мургав тип продаваше от фургон край училището ни бонбонки и дъвки - контрабанда от Турция и Сърбия. Никое дете не си купуваше гадостите от снимката ако наблизо имаше от гнилите капиталистически, които вървяха 3 до 5 пъти по-скъпо от социалистическите

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK