Социализмът, обяснен като за тийнейджъри

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (240)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 50 Разстроено

  Тежки години беха!
  Немаше банани и секс тилифони.Немаше и статии на Валето Моллов как да просперираме,и Росен Плевнелиев още го немаше даже, за да ни варди от рушняците!
  Мъка си беше!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Ха ха, и защо я преписахте тая глупост? Твърде много сме още тези, които сме живяли по това време.

  Освен това - без "геополитическите глупости" разказът е меко казано непълен. В историята и учебниците по история се почва точно с "геополитическите глупости", ама това авторът няма как да го е разбрал....

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4272 Неутрално

  "Така че оставете го тоя социализъм - ние бяхме там и го живяхме. Не си заслужава, честно."


  Ами не, другарко Кисимова, не сте го изживели. И ни предлагате да забравим стотиците хиляди избити, окрадени, ограбени, без собственост, затворени в лагери, ама не лагери, в които вие сте били, заточвани в чужди населени места, с разбити животи, съдби. Избита почти цялата българска интелигенция, почти цялото ни офицерско войнство!? Цинично...
  Не, няма да забравим, и хората не забравят, поставят вече паметни плочи на избитите невинни хора от комунистите, шумкарите, ДС агенти и народни милиционери...

  Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи." 1932 година.
 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 50 Разстроено

  "Така че оставете го тоя социализъм - ние бяхме там и го живяхме. Не си заслужава, честно."Ами не, другарко Кисимова, не сте го изживели. И ни предлагате да забравим стотиците хиляди избити, окрадени, ограбени, без собственост, затворени в лагери, ама не лагери, в които вие сте били, заточвани в чужди населени места, с разбити животи, съдби. Избита почти цялата българска интелигенция, почти цялото ни офицерско войнство!? Цинично...Не, няма да забравим, и хората не забравят, поставят вече паметни плочи на избитите невинни хора от комунистите, шумкарите, ДС агенти и народни милиционери...
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  Тека е,Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  Излизането не само на Запад ставаше с виза. Излизането и на Изток ставаше така. Защото съществуваха "изходни визи". Когато през 88 год. въведоха международните паспорти, се оказа че имаме безвизов режим със страни като Австрия и скандинавските държави, както и с останалите соцстрани.

  🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦
 6. 6 Профил на Добрин Илиев
  Добрин Илиев
  Рейтинг: 213 Весело

  Тежки години беха!Немаше банани и секс тилифони.Немаше и статии на Валето Моллов как да просперираме,и Росен Плевнелиев още го немаше даже, за да ни варди от рушняците!Мъка си беше!
  —цитат от коментар 1 на Баро Вкаров


  И Баро Вкаров го нямаше, затова животът беше хубав! Не лееше простотии по сайтовете, защото сайтове нямаше. Биволъ например също липсваше, и свободно се дишаше!

 7. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 50 Разстроено

  [quote#6:"Боби Бобев"][/quote]

  Тека си беше,прав си!
  Имаше Погледъ,немаше Биволъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Другарите много искат да ни го върнат тоя социализъм! Ние да работим и да живеем по техни правила и норми, а те да си шиткат с нашите пари на запад и децата им да учат там!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Весело

  Всичките описани несгоди се заобикаляха и прескачаха по един или друг начин. Важното е, че имаше добро образование, медицинско облужване, работа и покрив за всички, София не беше залята със селяни, циганите работеха, престъпността беше ниска, младежите възмъжаваха в казармата, а не по салоните за красота, имаше 2 (ДВА) пола, а това че няколко фамилии са живеели по- добре от останалите- и сега го има..

 10. 10 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Голяма "трагедия" е било!
  Но аз ще продължа да задавам един много неудобен въпрос - авторката виждаше ли всеки ден клошари по кошевете, просещи и спясщи под мостовете хора, наркомани на всеки ъгъл?
  Защото днес, при великата демокрация това е ежедневие.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 11. 11 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Правеха балончета, вкусът им минаваше с пет предъвквания"

  А на капиталистическите дъвки с колко предъвквания минава вкуса?

  Без захар били, но за сметка на това с 5 вида изкуствени подсладители, всеки от тях по минимално допустимата доза защото са доказано отровни и няма как да сложат само един подсладител, че да постигнат сладост.

 12. 12 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Всъщност според написаното много неща са били по-добре от колкото сега.

  И да, преди 30-40 години технологиите са били като от преди 30-40 години.

  'Излизането "на Запад" ставаше с виза." '
  А сега става с виза и ако имаш коректни профили в социалните мрежи.

  '"интимност" може да имаме, когато сме в брак и сме полово съзрели.'
  Какъв ужас, долу морала.
  Друго си е полово незрели да ги учат педерастия.

 13. 13 Профил на john trivolta
  john trivolta
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Само не мога да разбера защо авторката поставя знак за равенство между социализма и социализма по български. Все едно да поставиш знак за равенство между компютрите и компютрите "Правец"!

  И като става дума за дъвки, социализъм имаше и в Сърбия, но ние се избивахме за сръбски дъвки (гума за жваканье). А някои и сега ходят до Сърбия да си пазаруват евтини и качествени храни.

 14. 14 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 143 Неутрално

  До коментар [#1] от "Баро Вкаров":

  Ти вероятно си бил синче на доносник с достъп до Корекома, откъдето си допълвал липсващото ти самочувствие.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 15. 15 Профил на Добрин Илиев
  Добрин Илиев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#6:"Боби Бобев"]
  —цитат от коментар 7 на Баро Вкаров
  Тека си беше,прав си!Имаше Погледъ,немаше Биволъ![/quote]

  Погледъ на времето го преживяхме, но Баро Вкаров как ще го преживеем?

 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 143 Неутрално

  До коментар [#13] от "john_3volta":

  югославския социализъм само на думи беше такъв. Идеология, неподплатена с нищо. Неслучайно сърбите бяха известни преди 89-та, че нито соца им е соц, нито капитализма капитализъм. А и разликата между Словения и Хърватска и Македония и Косово е била видима още тогава. Отчетливо.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 17. 17 Профил на Добрин Илиев
  Добрин Илиев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Правеха балончета, вкусът им минаваше с пет предъвквания"А на капиталистическите дъвки с колко предъвквания минава вкуса?Без захар били, но за сметка на това с 5 вида изкуствени подсладители, всеки от тях по минимално допустимата доза защото са доказано отровни и няма как да сложат само един подсладител, че да постигнат сладост.
  —цитат от коментар 11 на gim20551226


  Като стана дума за дози, колко дози по времето на чернобилската криза изпапкахме?

 18. 18 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  “Социализмът, обяснен ”
  ——
  Е, не, булка. Не “ обяснен”, а ОПИСАН и не “социализма”, а БИТОВИЗМА му. Може да Ви съжалява само човек, че сте изживяла живота си, а не си личи да сте разбрали нещо от него.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 143 Неутрално

  До коментар [#9] от "Пуйката":

  Това за доброто образование и здравеопазване на соца е отдавна развенчан мит. Резултатите от социалистическото образование и медицина са ясно видими и днес.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 20. 20 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#17:"Боби Бобев"][/quote]

  Елементарен похват с абсолютно нерелевантен въпрос, отклоняващ от същността.
  Не прекалявай с дъвките.

 21. 21 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "Пуйката":Това за доброто образование и здравеопазване на соца е отдавна развенчан мит. Резултатите от социалистическото образование и медицина са ясно видими и днес.
  —цитат от коментар 19 на Пипера е много лют


  Образователното ниво на днешната младеж е ПЛАЧЕВНО!! Циганите навремето бяха по- образовани от сегашните епилирани келеши!!

 22. 22 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какви дъвки, бе, хора!? Мечтите ми спираха на границата, а идоли трябваше да ми бъдат предателят чичко Димитров или касапинът чичко Ленин. Изобщо не ми е било проблем, че всичките ми играчки се събираха в една кутия за обувки. Поглеждах напред и виждах само Комсомол и БКП, другарска критика и самокритика. Това, самокритиката си беше истинско издевателство... Дъвки и бонбони - глупости! Убиваха душите на хората, а това още не можем да го преживеем!

 23. 23 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Неутрално

  С авторката сме връстници.
  Много глупости е написала.
  Не че няма и верни неща. Но нпарвимер предпочитам ученичките и сега да са без грим и маникюр,а момчетата без ланци и татуировки.
  И да учат а не да проявяват агресия към учителите си.

 24. 24 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#22] от "xamctep":

  Така е било. Минало.

  Сега съживяват душите като смениха Минута е много със Стани богат.

  Колко ли е душевно извисяващо човек предимно да си мечтае да е богат, докато става все по-беден по всички оси.

  Пошлите "реалити" "шоута" от които се затъпява да не ги споменавам.

 25. 25 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#21] от "Пуйката":

  Хайде да провериш, кога сме имали повече медали по математика от международни ученически състезания? Или пък кога талантливите ни млади хора са имали достъп до истински университети и истинска наука? Хората не се раждат равни и не могат да живеят така.

 26. 26 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#24] от "gim20551226":

  Ако си мечтаеш да си богат, ще ти се изсмея на мечтите! :)

 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  Бас държа, че всичките форумни червени тролове няма да издържат

  и месец, ако живеят в условията на НЕДОИМЪК И КАЗАРМЕН ТОРМОЗ,

  демек, ако поживеят като при комунизма.

  СОЦИАЛИЗМА и КОМУНИЗМА не подлежат на обяснение.

  Тях ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ГИ ПРЕЖИВЕЕ, за да оцени колко е било "ХУБАВО" ТОГАВА

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4013 Весело

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  СОЦИАЛИЗМА и КОМУНИЗМА не подлежат на обяснение.
  ==========
  Ама дъвките ги дъвчеше с охота, нали.....?
  Идеал 1.....Идеал 2......

  Ненаситници ... демократични.....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  До коментар [#9] от "Пуйката":Това за доброто образование и здравеопазване на соца е отдавна развенчан мит. Резултатите от социалистическото образование и медицина са ясно видими и днес.
  —цитат от коментар 19 на Пипера е много лют


  Така е.
  Няма как да си образован, когато дори в УНИВЕРСИТЕТИТЕ,
  близо ПОЛОВИНАТА от учебната програма беше заета от
  ГЛУПОСТИ като
  ИСТОРИЯ на БКП
  ИСТОРИЯ на КПСС
  ДИАМАТ - Диалетктически материализъм
  ИСТМАТ - Исторически материализъм
  ПОЛИТИКОНОМИЯ на социализма
  ПОЛИТИКОНОМИЯ на капитализма
  ИСТОРИЯ на СССР......
  и прочеее...и прочее......гнусотии,
  които нямам намерение да изреждам за изчерпателност.

  И с тези „ПРЕМЪДРОСТИ" се губеше времето на бъдещите
  икономисти, инженери, лекари, юристи.......

  Което автоматически значеше НАПОЛОВИНА ЗАГУБЕНО ВРЕМЕ
  през което същите е могло да изучават ТЪНКОСТИТЕ НА СПЕЦИАЛНОСТТА си

 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hawaii":СОЦИАЛИЗМА и КОМУНИЗМА не подлежат на обяснение.==========Ама дъвките ги дъвчеше с охота, нали.....?Идеал 1.....Идеал 2......Ненаситници ... демократични.....
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Душа,
  Още с по-голяма охота СОЦ-ГАВРОШОВЦИТЕ, каквито бяха
  ВСИЧКИ, които не бяха деца и внуци на
  АКТИВНИ и ПАСИВНИ БОРЦИ или на СОЦ-НОМЕНКЛАТУРА,
  та тези СОЦ-ГАВРОШОВЦИ сравняваха
  ДЪВКИТЕ ИДЕАЛ и целия друг СОЦ-ИДЕАЛ предназначен за тях
  и КОРЕКОМСКИТЕ ДЪВКИ и КОРЕКОМСКИЯ СТАНДАРТ
  предназначен за
  АКТИВНИТЕ и ПАСИВНИТЕ БОРЦИ,
  СОЦ-НОМЕНКЛАТУРАТА и техните деца и внуци

  "БЛАГАТА" за РАЯТА и КРЕПОСТНИЦИТЕ бяха едни

  БЛАГАТА за СОЦ-АРИСТОКРАЦИЯТА бяха други - ЗАПАДНИ и

  ПУБЛИЧНО ОПЛЮВАНИ, докато ТАЙНО СИ ГИ ПЛЮСКАХА и ПОЛЗУВАХА

 31. 31 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 143 Неутрално

  До коментар [#21] от "Пуйката":

  Когато аз бях младеж (комсомолец), така се говореше и за нашето поколение. От хора, които помнеха как е било "преди девети".
  А за медицината - през 80-те нивото и беше плачевно за 80% от електората. Просто не е имало база за сравнение и затова разни хорица викат - супер ме лекуваха в Михайловград. Чисто технологично, сега медицината в България (само някои болници) е на космическо ниво в сравнение с Правителствена през 80-те.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 32. 32 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  До коментар [#1] от "Баро Вкаров":

  Росен Плевнелиев е бил комсомолски секретар. Не случайно друг член на БКП - Бойко Борисов - го направи министър и после президент. Като министър Плевнелиев бе дясната ръка на Борисов в далаверите с държавните поръчки и окупацията на строителния бизнес от мафията. Като награда стана президент.

 33. 33 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 143 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  В тогавашните университети не е имало и понятие за елементарен научен обмен и програми като Еразъм. Оттам и високото им качество - като нямаш база за сравнение, си винаги номер 1.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 34. 34 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 143 Весело

  До коментар [#23] от "Virgin":

  Ти да не си била комсомолския секретар, Борислава от статията?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 35. 35 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Излизането не само на Запад ставаше с виза. Излизането и на Изток ставаше така. Защото съществуваха "изходни визи". Когато през 88 год. въведоха международните паспорти, се оказа че имаме безвизов режим със страни като Австрия и скандинавските държави, както и с останалите соцстрани.
  —цитат от коментар 5 на Николай Колев


  Имаше и "открити лстове " , с които ти "разрешаваха да посетиш т.н."гранични райони " , каквито бяха Сандански , Петрич , Мелник , Звездец , Малко Търново ..... и всичко друго , което беше на 20 км. от границите ни със "загнилите " капиталистически държави , които за нас бяха Турция и Гърция , а в едни моменти и Югославия! На границата с Югославия веднаж годишно ставаха т.н."събори " , на които след "разрешение " се срещаха "разделени семейства " и можеше да се купи нещо "по - така "!

 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4222 Неутрално

  Дълъг повърхностен текст. Някъде по средата се отказах да го чета по-нататък. Не си струва. Авторката така и не е разбрала , че е живяла в робство, комунистическо робство с орязани основни права на хората , каквито права са имали българите през така нареченото "турско робство". Но който владее миналото владее бъдещето. Цялата пропагандна машина днес работи да ни представя какви роби сме били през османското управление и колко хубаво се е живеело по време на комунистическото робство.

 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#18] от "Gretel":

  Другарке, вие няма ли да ни обясните, какво е социализъм? Виждам, разбирате ги тия работи...

 38. 38 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Който има два грама мозък и удари чертата - ще разбере че дори при дивия мафиотски капитализъм сме по-добре в пъти.
  За "Онова време" съжаляват само некадърниците с членство в БКП, защото тогава с грубата сила на властта бяха "по-равни" - сега поради липсата на интелект и желанието да понаучат нещо, едвам изкарват за шише препарат за вана и баничка на промоция. Жилището отдавна продадено и изпито. Сал остава мечтата да се върне соца и да му се даде всичко, което му се полага като член на партията. Като чужд дом, дето си е харесал; чужда жена насила; и правото да доносничи за всеки, който оспори, дори и неумишлено, високата му позиция в обществото. Тоз красив спортист го харесват жените - донос подаден, донос приет; тоз бил умен и го слушат хората - донос подаден, донос приет. Да се знае кой коли и беси, в кой ножа и в кой хляба, на кой трябва да кешираш протоколно, че да не те остави намира.

 39. 39 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Абе тоя "соц" как е дошъл ве... Да не вземе да дойде пак, а?

  Хаххахаха... Крушката си има опашка. .... Тъп-ци

 40. 40 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  Няма начин да се разкаже рядката и лепкава кал на соца!
  Ако си имал щастието да не го преживееш лично ти звучи просто като блудкав филм или като анти утопичен роман!
  Дано поне си дават сметка какви късметлии са днешните поколения, че не са живели в затвора на социализма!!!

 41. 41 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  До коментар [#30] от "Hawaii":

  Бичиш пеш до главния път, чакаш някой ТИР да мине и квичиш силно за дъвка Турбо да ти хвърли през прозореца.

 42. 42 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#23] от "Virgin":

  Другарке, ама грим, маникюр, ланци и т.н. ги имаше и при любимия ви социализъм, как не сте ги забелязали? Агресията в училище също я имаше в изобилие, и нея ли не сте забелязали? Да не сте Спящата красавица и след 45 години да сте отворили очички?

 43. 43 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  До коментар [#38] от "Deaddark":

  Че да те остави намира. Исках отначало да напиша - да не те закача. Дето се вика плащаш си данък спокойствие.

 44. 44 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Само дебилите изпитват носталгия по социализма....

 45. 45 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Не могат да го разберат. За тях това са такива абсурди, че няма да повярват и слава Богу.
  Преди време се опитвах да обясня на сина ми работата за висшистите ”по разпределение” - явление от 60тте и 70тте на миналия век. Е не ми повярва

 46. 46 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#25] от "xamctep":

  И е така и не е така. Сегашната система "разрешава" на наистина талантливите деца да прогресират, обаче останалите са оставени на самоход. Оная предшната ограничаваше отгоре, но пък целенасочено разширяваше базата отдолу. Тогава даже и циганите бяха горе долу грамотни, а сега масово средното ниво е неграмотно! В ония години да ти намалят поведението беше заплаха, а да те преместят в друго училище си беше равносилно на присъда! Днес можеш да забиеш шамар на даскала и вероятно ще се разминеш с посещение при психолог!

  Коя система е по-добра може много да се спори - дали тази при която имаме няколко униката и слабо общо ниво или някакво прилично ниво на основната маса и подтиснати изкуствено уникати.

 47. 47 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Битовите проблеми и реалности са най-малкият проблем на периода, който е описан. Най-важно от всичко бе, че живеехме в свят на ЛЪЖАТА - утопия или масова психоза - както го разбирате. Свят на вродена пълна (авто)цензура. Всичко останало е нормално следствие... Който не го е преживял (или не е чел "1984"), може и да не го разбере и за да си състави мнение, бих му предписал една продължителна оздравителна екскурзия до Северна Корея.

 48. 48 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 432 Весело

  Продължава идиотската кампания на антикомунистите. Още колко време? 20 години? 30?

 49. 49 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#48] от "nikolay_mihaylov":

  Продължава и идиотската носталгия по Цоциализма, комрад...

 50. 50 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 50 Любопитно

  Битовите проблеми и реалности са най-малкият проблем на периода, който е описан. Най-важно от всичко бе, че живеехме в свят на ЛЪЖАТА - утопия или масова психоза - както го разбирате. Свят на вродена пълна (авто)цензура. Всичко останало е нормално следствие... Който не го е преживял (или не е чел "1984"), може и да не го разбере и за да си състави мнение, бих му предписал една продължителна оздравителна екскурзия до Северна Корея.
  —цитат от коментар 47 на Kosta Delev


  И викаш, сега живеем в свят на ИСТИНАТА?
  Настроенье:серсем будала

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  До коментар [#25] от "xamctep": Коя система е по-добра може много да се спори - дали тази при която имаме няколко униката и слабо общо ниво или някакво прилично ниво на основната маса и подтиснати изкуствено уникати.
  —цитат от коментар 46 на niakoi_si


  Само не ни говори за "няколко униката".
  Имаш ли поне малка представа за това КОЛКО ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ
  МЛАДИ И ГРАМОТНИ БЪЛГАРИ и БЪЛГАРКИ
  се изнасят ВСЯКА ГОДИНА от България, за да учат
  В ЧУЖДИ ПРЕСТИЖНИ КОЛЕЖИ и УНИВЕРСИТЕТИ ?!?!?!?!

  Или ДА РАБОТЯТ ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНА РАБОТА на ЗАПАД ?!?!

  И за какво "прилично ниво" на основната маса ни говориш,
  за същества, със СРЕДНОВЕКОВНО НИВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО.
  НИВО на умение горе-долу да четат и пишат И ДА НАИЗУСТЯВАТ
  ЦЪРКОВНО-ЛЕНИНСКИТЕ "премъдрости".

  Само не ни убеждавай, че "тогава" всички са излизали от училище
  с ниво "академици".
  И тогава си имаше достатъчно ниво на липса на функционална грамотност.
  Само, че за това СОЦ ПРОПАГАДНАТА МЪЛЧЕШЕ.

 52. 52 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  #Помним
  Няма да забравим, няма да простим.

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 53. 53 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Статия за ограмотяване на младите читатели. Нещо като завоалирана политпросвета. Вероятно за тръгнали някакви указания и кампанията е в пълна сила. Какво да кажа? Имаше такива работи но всичко е поднесено пресолено и препиперено. Сигурно се харесва по този начин или трябва да се възприема по този начин.

 54. 54 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#51] от "Hawaii":

  Ето ти да видиш днешното ниво на излизащите от училище:

  https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Vandalshtina-na-Mladezhkiya-hulm-18-880980

  И да, в сравнение с днешните наркомани, хората завършили през социализма са си направо учени.

  И откога миенето на чинии и сервирането са висококвалифицирана работа?
  Защо нашите университети не са престижни и образованието им не е на ниво? Социализма не ти е виновен за това.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 55. 55 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#47] от "Kosta Delev":

  ++++++++

 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#54] от "Taiga":

  Образованието ти в последните 70 години винаги е било на дъното.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#54] от "Taiga":

  Горски, достатъчно е човек да види теб, за да разбере, че социализмът прави от хората дебили...

 58. 58 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Предметите навяват мили спомени, спомените напомнят за браиерите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 59. 59 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А за медицината - през 80-те нивото и беше плачевно за 80% от електората. Просто не е имало база за сравнение и затова разни хорица викат - супер ме лекуваха в Михайловград. Чисто технологично, сега медицината в България (само някои болници) е на космическо ниво в сравнение с Правителствена през 80-те.
  —цитат от коментар 31 на Пипера е много лют


  80-те години.
  Провинциален град.
  Пристигат ни гости, които водят семейство приятели от Гърция.
  На жената и се появи някакъв проблем с окото и родителите ми я заведоха в местната болница.
  Веднага бе диагностицирана, бе направена някаква интервенция, дадоха и се лекарства и се предписа лечение.
  Жената бе във възторг.
  Каза, че в Гърция било немислимо всичко това да стане толкова бързо и бе впечатлена от професионализма на нашите лекари.

 60. 60 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Това вече е изучаване на история. Говори се в статията за набиване в главата на тийнейджърите спомени от бабите и дядовците. На които им е мъчно за това време и обясняват колко е било хубаво. Умишлено е избягнато политизирането. Показан е начинът на живот

  Димитър Димов
 61. 61 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#13] от "john_3volta":

  Има написано в статията- Югославия беше социалистическият Кореком. Тито се възпротиви на Сталин и нещата минаха малко по-нормално

  Димитър Димов
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#46] от "niakoi_si":

  Трябва да си мазохист, дори само ако си помислиш да сравняваш... :)
  И преди, и сега - всичко си зависи от учителя. Ама сега всичко е в интернет и се създава впечетление, че учениците са лоши. Лоши са учителите. Защото днес нямат закрилата на държавната система, която мачка едно дете, само защото е открило, че учителят му е некадърен.
  Лоши са и родителите, защото оставят децата си неграмотни. Моите можеха да четат още преди да тръгнат на училище.
  А честно казано, циганите са си най-щастливи, когато си живеят както си знаят. :)

 64. 64 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всичките описани несгоди се заобикаляха и прескачаха по един или друг начин. Важното е, че имаше добро образование, медицинско облужване, работа и покрив за всички, София не беше залята със селяни, циганите работеха, престъпността беше ниска, младежите възмъжаваха в казармата, а не по салоните за красота, имаше 2 (ДВА) пола, а това че няколко фамилии са живеели по- добре от останалите- и сега го има..
  —цитат от коментар 9 на Пуйката


  Е как да не е била залята - ти нали си бил там?!?

 65. 65 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Голяма "трагедия" е било!Но аз ще продължа да задавам един много неудобен въпрос - авторката виждаше ли всеки ден клошари по кошевете, просещи и спясщи под мостовете хора, наркомани на всеки ъгъл?Защото днес, при великата демокрация това е ежедневие.
  —цитат от коментар 10 на Taiga


  Нямаше, защото ги прибираха и те изчезваха, както и много други - обвинени в нещо си и затрити по лагерите!
  Кой знае какъв долен комунистически надзорник си бил ти?!Виждаме колко си прост, разбрахме колко си нагъл, четем как лъжеш, за щастие - не виждаме грозната ти, мазна мутра.
  Да пукнеш в мъки дано!!!!

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7287 Неутрално

  Ако върнеш днешните млади хора във времето отпреди 30 години, те няма да го преживеят. Непрекъснато да те контролират, какво говориш, как си облечен, къде ходиш, с кого се събираш, кога ще ти излезе номера за колата и ще ти дадат една панелка, това трудно се преглъща.

 67. 67 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#23] от "Virgin":

  Махалото от едната крайност отива в другата. Спор по въпроса няма. Но полата също трябваше да бъде под коленете. И всякакви други глупости. Задължителни. Аз завърших ПМГ в Бургас. 1993 година. В училище съм бил и в двата периода. Директорът в гимназията беше педагог. И ние си носехме униформите и емблемите доброволно. Бяхме горди, че сме ученици на гимназията. Всяко действие има обратно по посока и равно по сила противодействие. Натискаха в едната посока. Скъса се пружината и отидохме в другата. И докато не се изучи този натиск трудно ще се намери необходимият център

  Димитър Димов
 68. 68 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#59] от "Panda":

  Следващия път, като имаш медицински проблем, те съветвам да отидеш в Северна Корея да се лекуваш... Няма по -идиотски аргументи!

 69. 69 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Разстроено

  За мен соцът е: взеха всичко на прадядо ми и той умря от мъка. Взеха къщата на другия прадядо и му дадоха мизерен апартамент в новопостроения блок, защото не беше партиен член.
  ГНУС ме е

 70. 70 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#10] от "Taiga":

  Ами защот ги прибирахте бе и какво се случваше с тях никой не знаеше. Не случайно беше пълно с лудници!!!!

 71. 71 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#59] от "Panda":

  получила е алергия и са й дали капки за очи, какъв невероятен професионализъм хахаха ето така си правите изводите копнеещите за комунизма.

 72. 72 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Социализмът беше една изкуствена система, опит за инженерство, но има опора в дълбоките язви на капитализма - най-вече световната война - което е неприятно преживяване. Ако се реформират на Запад, няма да има основа за социализъм.

  Хората искат мир - а не измислени врагове - иранци, афганистанци, руси.

 73. 73 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#56] от "Darth Plagueis":

  С този ви пост, изглежда, и вашето образование не по-различно.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 74. 74 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#45] от "uq":

  Наистина са абсурди и са трудни за вярване. Затова за тях трябва да се говори. За да не се повтори. Всичко ново е добре забравеното старо. Тези неща трябва да се знаят и да се вземе съответната поука. Но комунистите в управлението сестрахуват. Това означава да говорят заа собствените си престъпления. "Кръглата маса" и "мирният преход" с който толкова се гордеем ни донесе много беди. Трябваше да се разсече гордиевият възел от самото начало. Един силен и действащ лустрационен закон. В друго положение щяхме да бъдем

  Димитър Димов
 75. 75 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#65] от "Капабланка":

  Калпазанка, дръвник безподобен, никой никого не е прибирал или изчезвал - хората имаха домове, имаха и работа, сигурна работа.
  Днес хората на улицата, клошарите, бездомните - защо са там, защото, още на първата забавена вноска по заема за жилището, ЧСИ-ито има цъфва на вратата и започва да им продава имуществото.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 76. 76 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Абе тоя "соц" как е дошъл ве... Да не вземе да дойде пак, а?Хаххахаха... Крушката си има опашка. .... Тъп-ци
  —цитат от коментар 39 на Хи-хи


  Ами как е дошъл!? С преврат! Как!?

  За същото рекламираше и подстрекаваше и настоящия ни резидент, забравих как се казваше. Оня, шапката, социалиста. Дето хвърчи.
  Той на няколко пъти публично заяви на речи, че с избори не можело да се променят нещата, а "хората да се вдигнат".
  Кои хора, ами платените агенти. Също както е създаден преврата през 44та и неуспешния преврат през 23та, окъпан в кръв.

 77. 77 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#51] от "Hawaii":Ето ти да видиш днешното ниво на излизащите от училище:https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Vandalshtina-na-Mladezhkiya-hulm-18-880980 И да, в сравнение с днешните наркомани, хората завършили през социализма са си направо учени.И откога миенето на чинии и сервирането са висококвалифицирана работа?Защо нашите университети не са престижни и образованието им не е на ниво? Социализма не ти е виновен за това.
  —цитат от коментар 54 на Taiga


  Ако беше вярно, че навремето е имало супер-свръх образование, то съвременните големи фирми в София, плащащи по 5-10 хиляди заплати щяха да са пълни само с комсомолци, учили през онова време, а нямаше да търсят най-младите кадри, на по 23-25 години, току що завършващи от университетите.
  Същото и с частните болници.

  Ама защо така се получава, че все на тия от 'онова време' космосът е крив, и все не могат да си намерят място в новия свят. Включително и най-вече РАБОТА!!!!
  Единствено могат да работят това, което и преди 50 години: ТРОЛОВЕ, да одумват другите и да преливат от пусто в празно.

 78. 78 Профил на ChatПКП
  ChatПКП
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  ...И да, преди 30-40 години технологиите са били като от преди 30-40 години....
  —цитат от коментар 12 на gim20551226


  Ако почнат да се изброяват всички технологии които на запад са били нещо нормално, а за соца научна фантастика, може бая дебела книга да се напише!
  Да изброим само някой от тях: дистанционно за телевизор, кабелна телевизия, сателитна телевизия, кола с климатик, ABS, серво и т.н. мобилен телефон, микровълнова печка, климатик (беше си екзитика някой да има климатик в къщи). За соц касетофон така и не мога да се сетя, всичките бяха все производство на гнилия капитализъм. Някой пък да имаше видео беше голяма работа.

 79. 79 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Другарите дето скимтят сега по "социализъма" бяха първи по корекомите,далаверите и ходенето в Либия за долари!Първи!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 80. 80 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#10] от "Taiga":

  А знаете ли къде бяха хората, които си позволяваха да използват главите си не само за да си носят шапките?
  Знаете ли къде бяха хората, които си позволяваха да разказват вицовеу за "народната власт?
  Знаете ли къде бяха хората, които ходеха на Църква/но не тази Ваша путинославна бутафория/?
  Знаете ли как в периода 1944-1947 огромна част от българите изгубиха имуществото си и се превърнаха в "бивши хора"???
  Всъщност Вие знаете всичко това, но за това пасоля няма да ви плати жалките и смръдливи копейки!
  Вие сте ПОЗОР за Майка България!!!!

 81. 81 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#75] от "Taiga":

  Спри се бе, човек! :)
  Хора на улицата има още от времетео на Исус, Мохамед и Авраам. :)
  Кой е казал, че това е лошо? Това е нормално.
  Това, което направи социализма е, че тези, които бяха на улицата или щяха да са на улицата, ги вкара в номенклатурата и те бяха безпощадни, защото знаеха, че за друго не стават.
  И сага, тези същите плачат за миналото, зщото сега ако искаш нещо никой не ти го дава. Трябва да си го изработиш. И не става ако си тъп. :)

 82. 82 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 382 Неутрално

  "Идеал" не беше точно дъвка като започнеш да дъвчеш и ставаше на прах в устата с много неприатен вкус. И едва след като дъвчеш определено време прахът се слепваше и започваше да прилиа на дъвка, но не съвсем.

 83. 83 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2845 Весело

  Точно описание на социализЪма. Като сложим и ученическите и студентски бригади, където условията бяха примитивни: настаняваха ни по 15 момичета/момчета в класна стая на местното училище, превърната в спалня, баня нямаше, а само чешми със студена вода. Тоалетни - отделно помещение на двора, състоянието им няма да споменавам. След това нещата се промениха и започнаха да ни настаняват на квартира при местните хора и това беше далеч по-добре като битови условия. Вечерите на бригадите бяха безкраен купон, няма как да го отречем.
  След студентските бригади се сключваха много бракове, защото ситуацията не търпеше отлагане.
  Имам ранен детски спомен за лагерите, където изпращаха противниците на властта и неблагонадеждните. На една моя съученичка баща й музикант беше убит там. Това се говореше тайно, ние децата не знаехме подробности, научихме ги чак след промените.
  Между другото, по времето на Хитлер са се прилагали същите похвати за промиване на мозъците на масите, плюс организираните мероприятия и почивките на децата в лагери и на трудещите се в почивни станции. За което поданиците също като нас трябвало да са благодарни на партията, правителството и вожда.

 84. 84 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#77] от "Тангра":

  Не, образованието през соца не беше "супер", но в сравнение с днешното, беше по-добро.
  Поговори с някого завършил примерно през 80-те, и с някого, завършил около 2000-та годината.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 85. 85 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Лошото през соца и сега е, че другарите-комунисти са недосегаеми и знаят, че прост и беден народ лесно се управлява.
  Тогава ни втълпяваха, че руският народ е велик народ, класа над нас.
  След училище и задължителни кръжоци си бяхме нормални младежи. Никой от нас (приятелите) не четеше "Работническо дело" и не гледахме новините в 20ч.
  Тогава знаехме, че ни управлява Тодор Живков и С.съюз с великата си мощ ни пази от капиталистически. Сега младите имат възможността да напуснат тази територия и да се устроят встрани с по-добро управление.

 86. 86 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#80] от "selqnin":

  Къде са де, кажи?
  У дома можеше да си приказваш каквито искаш вицове, никой нищо не можеше да ти каже.
  Останалите неща са преувеличени, и престанете да вярвате на писаници на разни блогъри.
  Сега аз пък да питам, къде е сега населението, разликата от 9 милиона до сегашните 7 милиона, и защо е там, където е сега, и защо продължава да върви надолу бройката.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 87. 87 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Важното е, че сега банани и портокали има.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 88. 88 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 499 Неутрално

  доста хубажо е било

 89. 89 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 470 Гневно

  И отново живеещи на Запад "защитници" на тая прогнила тоталитарна и робска система овоняха коментарите. Изключително отвратителна низост. Защо не в Русия, С.Корея и Китай, другари, защо не, защо ?!

 90. 90 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Авторката щяла да ни обяснява социализма, но всъщност нямала да говори за социализма ами за това как било по онова врема. Много тъпо писание. Тия "мислители" не е зле да осъзнаят, че само със заклеймяване и пълно отричане няма да накараш тийнейджъра да мрази социализма, даже по скоро обратното, затова и ще глдаме още и още 18 годишни като споменатата в статията. Обясни им тази идея, онази идея и т.н. пък нека всеки сам си прецени, едно време всички трябвало да мразят капитализма сега всички сме трябвали да мразим социализма, не става така другарко писач.

 91. 91 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 627 Весело

  И защо толкова много информация, кажете на децата, че тогава е нямало мобилни телефони, интернет, фейсбук и тубата!

 92. 92 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Никой от плачещите за соца никога няма да отиде в КНДР. Ходят само на Запад.

 93. 93 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 470 Гневно

  Сега аз пък да питам, къде е сега населението, разликата от 9 милиона до сегашните 7 милиона, и защо е там, където е сега, и защо продължава да върви надолу бройката.
  —цитат от коментар 86 на Taiga


  Тайга, тайгааа,
  то и "населението" в затвора не намалява. Ако крепостниците на комунистическата територия можеха свободно да излизат и пътуват, нямаше в България да останат и 4 млн човека и те всичките щяха да са наследници на АБПФК. Комунизъм винаги се гради с бодлива тел, мини по границите и граничари стрелящи на месо за едно ГСП. Вашият колега, автобусният шофьор Мадуро, все още не се е запознал с тези основни принципи и комунистическата държава, и няколко милиона вече му избягаха. Например...

 94. 94 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#81] от "xamctep":

  И това че винаги е имало хора на улицата значи ли че и занапред винаги трябва да има? За какво е целия научен, технически, морален и т.н. прогрес на човечеството тогава?

 95. 95 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#92] от "anonim440":

  Но пък биха отишли в скандинавските държави нали. Интересно защо като пишете за социализъм споменавате КНДР и Русия, в Китай дори пенсии няма, какъв социализъм е това. Най близки до социализъм са скандинавските държави.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#95] от "Ashiata Shiemash":

  Защото вие сте достатъчно глупав да не правите разлика между социална и социалистическа държава. Швеция е капиталистическа социална държава.
  А всички социалистически държави не са социални държави.

 98. 98 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 470 Гневно

  До коментар [#95] от "Ashiata Shiemash":

  Извинете, но правите ли въобще разлика между тоталитарна и демократична държава, че сравнявате скандинавките държави и С.Корея и Китай и бившия соц. лагер ? Това някаква много извратена логика на любителите на оня ретардирал стой, да се приравнява байтошовия соц със скандинавската демокрация, само защото северните държави има най-добрите социални системи. Разликата даже не е нюансите, а е от Земята до края на Вселената.

 99. 99 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#98] от "Индиана":

  Опитва се да лъже.
  За това му плащат.

 100. 100 Профил на Вашият профил
  Вашият профил
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#11] от "gim20551226":

  Дори в нашето забито малко градче един мургав тип продаваше от фургон край училището ни бонбонки и дъвки - контрабанда от Турция и Сърбия. Никое дете не си купуваше гадостите от снимката ако наблизо имаше от гнилите капиталистически, които вървяха 3 до 5 пъти по-скъпо от социалистическите

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK