Девети септември: Когато ликвидираха елита на България

Още през първите три месеца на съветската окупация без съд и присъда в България са избити между 27 хиляди и 30 хиляди интелектуалци, духовници, учители, държавни служители, офицери, полицаи, общественици, индустриалци, търговци, лекари.

© Живко Ангелов

Още през първите три месеца на съветската окупация без съд и присъда в България са избити между 27 хиляди и 30 хиляди интелектуалци, духовници, учители, държавни служители, офицери, полицаи, общественици, индустриалци, търговци, лекари.Текстът е препечатан от "Дойче веле".


Да бъдат унищожени или поне изцяло изолирани най-образованите, предприемчиви, можещи и успели представители на българския елит до 9 септември 1944 г. - това е една от първите и най-важни цели на така наречената "класова борба", провеждана от комунистическия режим. А България е страна, в която червеният терор на Ленин и Сталин се прилага особено настървено. Книгата "Погубената България" на изследователите проф. Вили Лилков и Христо Христов илюстрира чрез разказите на жертви и извършители репресиите, извършени след преврата на 9 септември 1944 г.


Ужасите след 9 септември
Още през първите три месеца на съветската окупация без съд и присъда в България са избити между 27 хиляди и 30 хиляди интелектуалци, духовници, учители, държавни служители, офицери, полицаи, общественици, индустриалци, търговци, лекари. За да оправдае тяхното унищожаване, комунистическата пропаганда раздува многократно броя на убитите комунисти, ремсисти и земеделци преди идването си на власт. Следват така нареченият "народен съд", концлагерите, съдебните процеси по сталински срещу минни инженери, електроинженери, строителни инженери, пожарни командири, оръжейни специалисти и други представители на елита, обявени за чужди шпиони, само защото са завършили европейски университети. Всичко това се оправдава като акт на възмездие в името на "жертвите на фашизма", а и с класовата борба, която по теорията на Сталин се разгаря с все по-голяма сила с напредване на успехите на социализма.


През 70-те години на миналия век ЦК на БКП възлага на БАН и на Музея на революционното движение да пресметнат броя на жертвите сред комунистите и левите земеделци между 1923 и 1944 година. Резултатите от извършеното мащабно изследване са публикувани в албум-справочник, озаглавен "Звезди във вековете". От него излиза, че броят на жертвите е 4 816 души. Така рухва митът на партийната пропаганда за стотици хиляди избити от "монархо-фашистите", а излязлото по книжарниците издание се оказва неудобно за диктатурата и затова целият му тираж набързо е иззет.


Проф. Вили Лилков подчертава, че съвместното му изследване с Христо Христов е логично продължение на усилията да се проследи докрай съдбата на много бележити българи сред т. нар. бивши хора не само в столицата, но и в още 14 големи областни и по-малки градове.


"Задачата ни беше не само да припомним Голготата на изтъкнати общественици, управници, предприемачи, учени, инженери, адвокати и прочие, но и да разкрием с факти масовостта на комунистическия терор. Силен акцент е поставен и върху методите, с които Държавна сигурност се опитва да ликвидира и заличи напълно паметта за най-просветените, напредничави и предприемчиви българи след деветосептемврийския преврат. Специално място сме отделили на работата на следствените органи на режима. Методите за подготовката на главорезите му са директно заимствани от НКВД и се практикуват от изпратените в страната униформени и цивилни съветски инквизитори, които ръководят българските си слуги. Дори терминът "бивши хора", използван от ДС за обозначаване на несвързаните с политиката елити на Царство България, е директна заемка от практиката на червения терор в СССР", обяснява проф. Лилков.


"Да се разследват за лагер"


Изследователят допълва, че обичайната резолюция на ДС върху постановленията за задържане на "бившите хора" заради "вредителство", "диверсии" и прочие измислени престъпления гласяла: "Да се разследват за [изпращане в] лагер". Проф. Лилков е категоричен, че ликвидирането на българските елити е било добре обмислено и детайлно планирано престъпление - с цел не само да се разчисти пътят към властта на в мнозинството си необразовани и безскрупулни привърженици на съветския комунизъм, но и да подчини свободомислещите хора в България на мита за "новия социалистически човек".


Според авторите, разправата с българските буржоазни елити е толкова жестока и на базата на опита, който компартията трупа в периода 1923-1925 г. като задграничен филиал на Коминтерна. Именно през този период и по-късно комунистите се съюзяват с престъпници и бандитски формирования. Типичен пример е т.нар. Митьо-Ганева чета, която е съставена от престъпници. Към нея се присъединяват и комунисти, които извършват въоръжени нападения. След атентата в църквата "Света Неделя" през 1925 година бандата е разгромена, но имената на участниците в нея фигурират в списъците на героите на БКП.


Комунистите активно търсят връзки с бандитски формирования и успяват да ги овладеят политически и идеологически, но основно чрез парите, които идват от Москва. Главен екзекутор на Народната милиция непосредствено след 9 септември 1944 е македонстващият терорист Лев Главинчев. Именно той унищожава по заповед на Титовата УДБА много видни българи от Вардарска Македония и Пиринско. Деветосептемврийските превратаджии освобождават от затворите и въоръжават над 7 000 опасни престъпници за изпълнение на "мокрите поръчки" на компартията и на окупаторите. Тази информация идва от сина на Руси Христозов, директор в Народната милиция и един от организаторите на убийствата и отвличанията през есента на 1944 г.


В книгата "Погубената България" са публикувани и свидетелствата на бившия висш комунистически апаратчик Петър Семерджиев, който по-късно бяга в Израел. В нея са изброени имената на поръчителите, палачите и жертвите на мародерства и убийства на офицери, духовници, предприемачи, заможни земеделци и други "бивши хора" в Сливенско. В Хасково са разстреляни командирите и целия офицерски щаб на местния гарнизон, коварно поканен от комунистите за "побратимяване" при обявяването на война на Германия.


"Комунизмът се оказа една фанатична и безчовечна религия, по-силна от исляма, чиито последователи престават да мислят, освен чрез фетиша на партията-диктатор, който убива всичко човешко у човека. Тук ние надминахме фашистите. (...) Нашият социализъм се оказа най-жестокият тоталитаризъм върху другомислещите", свидетелства Стефан Богданов, шеф на контраразузнаването на ДС веднага след 9 септември 1944. По неговите думи, изпратените в НРБ съветски съветници във всеки отдел на ДС са били инициатори на най-жестоките инквизиции върху представители на стария български елит.


Печалният край на българските елити


Партизани, които в мнозинството си са необразовани, стават впоследствие министри, дипломати, директори. "Една от причините за колапса на социалистическата икономика е, че тя беше изградена именно от ръководители, инженери и технолози с партизанско минало, както и от завършили рабфакове и съветски ВУЗ-ове по съкратената процедура. НРБ бълваше продукция, която дори съветският пазар накрая отказваше да приема", припомня Вили Лилков. И допълва, че друга важна цел на комунистическия режим е пълното заличаване на спомена за образованите, талантливите, предприемчивите и успели хора от предишната епоха. Точно заради това в изследването "Погубената България" са цитирани извънредно много факти, биографии и истории, които илюстрират съдбата и ценностите на погубените.


Хората от елитите на Третото българско царство, които не успяват да избягат от НРБ, са изселвани и уволнявани. Отнемат им се всякакви възможности за професионално израстване, лишават ги от пенсии, а на наследниците им е забранено да учат в университетите и да заемат ръководни и по-добре платени длъжности. Накрая им е оставена единствено възможността да изживеят в несгоди края на дните си, вместо да съдействат за модернизацията на България и за облагородяването на нейния човешки капитал. Заклеймените като "бивши хора" непрекъснато са под наблюдение - и първи се оказват в концлагери и затвори при всяко усложняване на отношенията между Изтока и Запада, каквато е например антикомунистическата революция в Унгария през 1956 година, заключава проф. Вили Лилков.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (210)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  БСП, наследницата на БКП има наглостта да ни учи на морал.

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Интересното е ,че 75 години след девети септември продължава усиленото самоунищожение на нацията .

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  "Ужасите след 9 септември"

  Мнозина не искат да се изучават в училище.

 4. 4 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Подмяната на българската нова история доведе до пълно опростачване на т.нар. политическа прослойка /прослойка, а не класа, защото тия са прости и нямат никаква класа/, дълбоката им ментална зависимост от руски имперски интереси и пълната метаморфоза от интернационалисти преживели катарзис в националисти. Липсата на медиен, обществен и стабилен политически коректив доведе до пълна управленска посредственост, некадърност и корумпирана алчност.
  Народ с деформирано историческо минало, трудно ще има стабилно бъдеще. Ако сам не си коригира деформираното историческо минало...

 5. 5 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 407 Неутрално

  А какво да правят с "елитът" който доведе страната ни до поредната национална катастрофа, поредна загубена война? Елитът който ни направи съюзници на нацистка Германия, елитът заради който България е плащала дълги години репарации? Може би медал е трябвало да им дадат?

 6. 6 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Плюс това какво ми се правите на антикомунисти. Всички пишман демократи са бивши закоравели комунисти или деца на такива. Навремето са служили вярно на комунистите, а като падна комунизмът станаха върли борци срещу него. На умряло куче нож лесно се вади. Факт е, че ние нямаме нито един политик или някаква обществена фигура, за който можем да кажем, че е истински дисидент. Всички започнаха да се борят с комунизма когато той вече беше умрял. А истинските борци срещу комунизма като Виктор Орбан и Вацлав Клаус сега са най-големите врагове на новите демократични комсомолци.

 7. 7 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Добро утро!Дневник,вие си знаете,но тази статия щеше да има огромна четаемост,ако беше качена между 9:00-11:00.
  Историята трябва да се познава такава каквато е била,а не както е угодно.Поздравления за положеният труд проф.Лилков и Хр.Христов!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  А какво да правят с "елитът" който доведе страната ни до поредната национална катастрофа, поредна загубена война? Елитът който ни направи съюзници на нацистка Германия, елитът заради който България е плащала дълги години репарации? Може би медал е трябвало да им дадат?
  —цитат от коментар 5 на ygo11542256


  Значи ни подсказваш КАКЪВ "МЕДАЛ" е трябвало да се даде

  на "елитът" докарал ни ЛУКАНОВАТА ЗИМА и ВИДЕНОВАТА ХИПЕРИНФЛАЦИЯ

  както и на "елитът" довел ни до загубената студена война ?!?!?!

  Може би наистина ТАКЪВ "МЕДАЛ" за тези гореизброени "ЕЛИТИ"

  би ни спасило поне малко от това което сме сега.....

 10. 10 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Любопитно

  "Ужасите след 9 септември" Мнозина не искат да се изучават в училище.
  —цитат от коментар 3 на 4ort


  Дедо ти, от елита ли е бил?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 11. 11
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  А какво да правят с "елитът" който доведе страната ни до поредната национална катастрофа, поредна загубена война? Елитът който ни направи съюзници на нацистка Германия, елитът заради който България е плащала дълги години репарации? Може би медал е трябвало да им дадат?
  —цитат от коментар 5 на ygo11542256


  Правилно са ги очистили!
  Важното е, че днес пак имаме елит!

 12. 12 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 407 Неутрално

  И нещо друго - присъдите на "народният съд" не са дело на комунистите, а са извършвани под надзора на Съюзническата контролна комисия, в която влизат представители на САЩ, Великобритания, и СССР. Така че, всичко случило се в България в периода 1944-1947 се е случило със съгласието на страните-съюзници - на ВСИЧКИ ОТ ТЯХ!

 13. 13 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 407 Неутрално

  В същото време премахването на монархията се подкрепя от всички легални партии, включително от антикомунистическата опозиция, чийто лидер Никола Петков заявява: „Референдумът за Република се проведе при пълна свобода, защото целият народ бе единодушен за премахването на монархическия режим, който докара на България само нещастия и катастрофи“. Резултатите са признати от Съюзническата контролна комисия за действителни, както и от всички държавни ръководства от съюзните страни победителки във Втората световна война.

 14. 14 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Гневно

  И нещо друго - присъдите на "народният съд" не са дело на комунистите, а са извършвани под надзора на Съюзническата контролна комисия, в която влизат представители на САЩ, Великобритания, и СССР. Така че, всичко случило се в България в периода 1944-1947 се е случило със съгласието на страните-съюзници - на ВСИЧКИ ОТ ТЯХ!
  —цитат от коментар 12 на ygo11542256


  Тва не е политкоректно,замълчи!
  Предстои ни да закупим самальоти от САЩ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3481 Неутрално

  "Партизани, които в мнозинството си са необразовани, стават впоследствие министри, дипломати, директори. "

  Там се корени съвременната трагедия на България - в неоспоримия факт, че техните деца и внуци и днес с министри, дипломати и CEO на всички що-годе важни икономически субекти.

  За 75 години крадливият и некадърен шумкарски ген е метастазирал навсякъде, а това е пагубно за организма на нацията.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3243 Любопитно

  И нещо друго - присъдите на "народният съд" не са дело на комунистите, а са извършвани под надзора на Съюзническата контролна комисия, в която влизат представители на САЩ, Великобритания, и СССР. Така че, всичко случило се в България в периода 1944-1947 се е случило със съгласието на страните-съюзници - на ВСИЧКИ ОТ ТЯХ!
  —цитат от коментар 12 на ygo11542256


  МИЛИОНИТЕ РУСНАЦИ ИЗБИТИ в СССР и УМРЯЛИ В СЪВЕТСКИТЕ КОНЦЛАГЕРИ

  И ТЕ ЛИ СА ИЗБИВАНИ и ИЗТЕЗАВАНИ

  "под надзора на Съюзническата контролна комисия" ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

 17. 17 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Любопитно

  [quote#16:"Hawaii"][/quote]

  Петричевъ,тук не ти е силата!
  Напиши "Ода за редник Киро"!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 18. 18 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Разстроено

  "Партизани, които в мнозинството си са необразовани, стават впоследствие министри, дипломати, директори. "Там се корени съвременната трагедия на България - в неоспоримия факт, че техните деца и внуци и днес с министри, дипломати и CEO на всички що-годе важни икономически субекти.За 75 години крадливият и некадърен шумкарски ген е метастазирал навсякъде, а това е пагубно за организма на нацията.
  —цитат от коментар 15 на Norman Granz


  Ти, от нацията ли си!?
  Тва не го знаех!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 19. 19 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Разстроено

  "Партизани, които в мнозинството си са необразовани, стават впоследствие министри, дипломати, директори. "Там се корени съвременната трагедия на България - в неоспоримия факт, че техните деца и внуци и днес с министри, дипломати и CEO на всички що-годе важни икономически субекти.За 75 години крадливият и некадърен шумкарски ген е метастазирал навсякъде, а това е пагубно за организма на нацията.
  —цитат от коментар 15 на Norman Granz


  Ти, от нацията ли си!?
  Тва не го знаех!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 20. 20 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Плюс това какво ми се правите на антикомунисти. Всички пишман демократи са бивши закоравели комунисти или деца на такива. Навремето са служили вярно на комунистите, а като падна комунизмът станаха върли борци срещу него. На умряло куче нож лесно се вади.тик или някаква обществена фигура, за който можем да кажем, че е истински дисидент. Всички започнаха да се борят с комунизма когато той вече беше умрял. А истинските борци срещу комунизма като Виктор Орбан и Вацлав Клаус сега са най-големите врагове на новите демократични комсомолци.
  —цитат от коментар 6 на ygo11542256  ...... Факт е, че ние нямаме нито един политик или някаква обществена фигура, за който можем да кажем, че е истински дисидент. Всички започнаха да се борят с комунизма когато той вече беше умрял. ......
  —цитат от коментар 6 на ygo11542256

  ----------------------------
  А как да има такива хора, след като те систематично са избивити. А това се дължи на престъпната продажна БКП, която прокара московската политика у нас.
  Точно на наследниците на следнците на БКП трябва да им стане ясно какво национално предателство са извършили дедите им.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 21. 21 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hawaii":

  Така е, тук съм съгласен. И сега има нужда от народен съд. Но такъв нямаше. Значи реално смяна на режима след 1989 няма. И сега дърпат конците същите, като преди 1989 но сега се пребоядисаха и от върли комунисти станаха върли демократи и либерали. И се заклеха във вечна вярност на новият голям брат.

 22. 22 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2619 Разстроено

  "Да бъдат унищожени или поне изцяло изолирани най-образованите, предприемчиви, можещи и успели представители на българския елит..." - периодично ТОВА се прави при всяка БГ власт - нали "новата" е по-по-най велика. Едва ли скоро ще се отърсят ОПравниците от генетично заложените им методи, за непризнаване на всичко преди тях, за разрушаване и на добрите постижения, само защото не са класово близки, за ново натрупване на облаги. Комплексарщината, завистта и простотията се проявява при пяната, която е отгоре при всяка "революция", затова изконните български добродетели се размиват и губят, с оправданията, че светлото бъдеще е пред народа и посоката я указват ТЕ - новите "грамотни" РАКоводители. За изолиране на БГ "елит" е виновен и той самият, защото как да се разбира с мат`риал, който не живее за повече от манджа, къща и кола.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 23. 23 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  До коментар [#5] от "ygo11542256":
  До коментар [#19] от "Соломон Бандаранайка":

  Алоу, кметските заместници.
  Национална катастрофа е стъпването у нас на руския ботуш с помоща на БКП.
  Какъв надзор на съюзнически комисии, при изтребването на 30000 души (повечето в това число противници на нацизма).
  Самата подкрепа на престъпленията с думите: "добре че са ги избили" ви прави ясни от кои кръгове се плаща на тролската ви бригада.
  Статията настъпва по мазола тези които като наследници на БКП функционери, не са разбрали какви престъпления за извършени от дедите им.


  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 24. 24 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#23] от "zz_s":

  Фактологията не ви е удобна, нали соросоидче? А именно, че народният съд е действал със съгласието на САЩ и Великобритания? Между другото, именно заради съюзническата комисия изборите от 1945 година са спряни и отложени. Щом са отложили изборите, са можели да отложат и Народният съд. Но не са го отложили. Значи са подкрепяли напълно действията му.

 25. 25 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 407 Неутрално

  И да нямаше комунизъм, пак щеше да има чистка на елита след войната. Никой не е търпял нацистите и съюзниците им тогава.

 26. 26 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 482 Неутрално

  В началото на “Студената война” – 1947 г. - Алън Фостър Дълес -първият шеф на ЦРУ заявява:
  ...“Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ:
  1.За измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят.
  2.Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви...
  3.Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия.
  4.Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата.
  5.Ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността.
  6.Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици.
  7.Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат.
  8.Така ще разклащаме поколение след поколение-ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта.
  9. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител.
  10.Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”...
  ...А след 1980 год. президент Р. Рейгън казва : "АЗ ЩЕ НАУЧА НАРОДИТЕ НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА ЩО Е ГЛАД!"...
  ...През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър заяви пред техния конгрес: “Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив”...

 27. 27 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 482 Неутрално

  И Н С Т Р У К Ц И Я

  за управлението на окупираните от

  Съветската армия източноевропейски държави

  Строго секретно! КАА/08.113,

  Москва, 2.VI.1947 г. НК/003 47

  1. В сградата на посолството да не се приемат местни информатори. Срещите да се организират от наши специални служби на публични места. Посолството приема информации чрез специалните служби.

  2. Да не се допуска контакт между нашата войска и цивилни лица от страната. Забраняват се посещения на местни лица от нашия офицерски състав, контакт на войници с местни жени или на войници с войници от страната и нашата войска.

  3. Да се ускори ликвидирането на граждани, които участват в или симпатизират на партии и организации отпреди войната и възстановили се след нея без нашето съгласие. Да се използват за тази цел всички конфликти и недоразумения между тях, а също така и въоръжена опозиция.

  4. В политическите репресии да се използват войници от армията (възстановена на наша територия) и след това да се ликвидират тези войници.

  5. Да се ускори съединяването на всички социалистически партии в една – комунистическа, като всички водачи на тази партия да бъдат предварително утвърдени от органите на нашите специални служби.

  6. Да се обединят всички младежки организации в една – комсомолска – с водачи, утвърдени от нашите служби. Преди обединяването да се ликвидират всички водачи на бивши юношески и младежки организации.

  7. Делегатите на партийните конгреси да нямат мандат след конгреса. Да се елиминират делегатите, които са активни. За всеки следващ конгрес да се избират делегати, утвърдени от нашите служби.

  8. Да се прави системно разследване на хора – добри организатори и специалисти, които са популярни. Тези хора да се привличат към нас, а ако откажат – да не се допускат до ръководни длъжности.

  9. Да се организира – всички държавни служители, освен милиционери и миньори, да получават ниски заплати. Това специално да се отнася до здравните служби... съдебно-изпълнителските служби, просветата и културата.

  10. Към всички органи на властта и всички значителни заводи да се включат хора, които сътрудничат на КГБ. Това да се осъществява без знанието на държавните местни власти.

  11. Да се обърне внимание на печатната преса да не цитира сумарни количества и видове на стоки, които се изпращат в СССР. Да се посочва, че това е обменна търговия.

  12. Местните власти да не издават на купувачите на земя, къщи и парцели нотариални актове, а актове за получаване.

  13. Да се приложи такава специална икономическа политика към частното селско стопанство, че то да бъде с ниска производителност и неефективно. При втория етап да се започне колективизация на селското стопанство. Ако се появи силна опозиция – да се намали доставката на средствата за производство и се увеличат данъците към държавата. Ако и това няма ефект, то селското стопанство да се доведе до състояние да не може да изхранва държавата и да разчита на внос отвън на храна.

  14. Да се формулират всички закони, укази и разпоредби за организация, икономика и право така, че да не се дава точно и прецизно тълкуване (с изключение на военните).

  15. За всеки проблем да се създават комисии, съвети, инструкции и т. н., така че никой от тях да няма право на окончателно решение без консултации с останалите.

  16. Самоуправляващите органи на заводите да не могат да имат влияние върху дейността и развитието на предприятието. Те могат да се занимават само с изпълнение на полученото задание.

  17. Профсъюзите не могат да имат противоречия с разпорежданията на дирекцията. Да се натоварят профсъюзите с други задължения – организиране на почивка, просвета, културни и други развлечения, екскурзии, разпределяне на дефицитни стоки и потвърждаване на мнение и характеристики от политическите власти.

  18. Да се авансират само такива сътрудници и началници, които образцово изпълняват получените служебни задания, но без склонност към анализ на проблемите извън заданията.

  19. На всички отговорни ръководители на партийни, държавни и стопански дейности да се създадат условия, които да ги компрометират в очите на подчинените им, като се изключва възможността да се върнат в средата, от която са излезли.

  20. Офицерският кадър от местната армия може да получи отговорни длъжности само при условие че там има наши сътрудници от КГБ.

  21. Да се организира специален надзор за количеството муниции за всички видове оръжие на всеки арсенал. Учение с бойни патрони да се прави само при строг контрол.

  22. Да се обхванат под специален надзор всички лаборатории към НИИ.

  23. Да се обръща специално внимание на всички изобретатели и рационализатори, като всички по-важни изобретения и предложения да се регистрират в нашите централи. До реализация да се допускат само изобретения, засягащи експлоатацията на минното дело. Важните изобретения да се продават в чужбина. Да не се допуска до публикация стойността на изобретението.

  24. Системно да се нарушава графикът на транспорта в страната (изключение на нашия специален транспорт).

  25. Да се провеждат симпозиуми и конференции и да се записват предложенията и докладите, като се регистрират докладчиците, но за реализацията да се спазва само нашата инструкция.

  26. Да се популяризират интервюта с работници за актуални производствени проблеми, като се критикува безпорядъкът, но не трябва да се ликвидират причините за тези проблеми.

  27. Всички обръщения към народа от официални служители и водачи да обхващат исторически и народни акценти, но да не се проповядва дух на обединение на целия народ.

  28. Да се обърне внимание на всички новостроящи се градове и квартали да не се изгражда друг освен главен водопровод. Всички стари кладенци и локални водопроводи да се ликвидират систематично.

  29. При модернизиране и разширение на заводите да се осигури изтичането на замърсени води да става в реки, които могат да бъдат резерв за питейна вода.

  30. В новостроящите се апартаменти и къщи, а така също и при възстановяване да не се строят помещения за запасяване с хранителни стоки и за отглеждане на животни.

  31. Частните работници и предприятия да се снабдяват с лошокачествени суровини и оборудване, което да осигурява производството на лошокачествена продукция на цени, по-високи от държавните.

  32. Да се създадат условия за максимално развитие на администрацията по всички нива – районни, общински, градски. Може да се допуска критика на администрацията, но това да не влияе на нейното намаляване или по-прецизна работа.

  33. Да се контролира само изпълнение на плана на предприятия, произвеждащи суровини и други производства, включени в нашата инструкция. Забранено е изпълнението на плана за продукти и стоки за вътрешния пазар.

  34. Специално да се наблюдава църквата, като се създават условия и програми за обучение на младежта за наслагване на омраза към нея. Специален контрол да се упражнява над църковните печатници, библиотеки, архиви, проповеди и т. н.

  35. От всички основни, професионални и средни училища да се уволнят учителите, които имат голям авторитет и се ползват с уважение от учениците и населението. На тяхно място да се назначат нови. Учебните програми да се направят така, че да се прекъсва връзката между изучаваните предмети. Да се ограничи производството на учебни помагала. Да се премахне изучаването в средните училища на латински, гръцки, обща философия, логика, генетика. По история да не се обяснява какво са правили царете за доброто на страната, а да се изтъкват тиранията и борбата на потискания народ. В професионалното обучение да се набляга на тясната специализация.

  36. Да се организират държавни митинги при годишнини на борбата против завоевателите (с изключение на руснаците), като се подчертава борбата срещу германците, а преди всичко борбата за социализъм.

  37. Забранява се да се поместват в средствата за информация и издаваните книги данни за местни хора, живели в Русия преди революцията и по време на Втората световна война.

  38. Ако се възстановят или създадат организации, които поддържат дружбата със СССР, но се опитват да контролират дейността на държавните органи – да се обвинят в шовинизъм и национализъм (нашите действия са независими от органите на държавата). Начин на действие: унищожаване на нашите гробища и паметници, публикуване и размножаване на позиви, в които се осмива руският народ, руската култура и договорите между СССР и страната. Към тази пропаганда да се ангажират граждани от страната и да се използва съществуващата ненавист към СССР.

  39. Да се прояви грижа за строителството на пътища и мостове, за да са готови при налагаща се интервенция, така че нашите войски най-бързо и от всички посоки да се придвижат до центровете на опозиционните сили.

  40. Да се арестуват всички политически противници. Специално да се преследват противниците, които имат авторитет сред населението. Да се ликвидират всички политически противници и след това да се обвинят в тежки криминални престъпления.

  41. Да не се допуска реабилитация на хора, съдени на политически процеси. Ако се налага, такава да се допусне, но при условие че това е съдебна грешка, без започване на разследване и обвиняване на виновните за съдебното решение.

  42. Не може да се изправят пред съд хора с длъжности, дадени от партията – независимо че тези хора са виновни за икономически загуби и са мразени от подчинените си. В драматични ситуации трябва да се преместват на друга равностойна или по-висока длъжност в друга област или град. В крайни ситуации тези хора да се назначават на неначалническа служба като се използват за кадрови резерв за друго време.

  43. За хора, които не са съгласувани от нашите специални служби, може да се публикуват съдебни процеси (специално се отнася за кадри от армията, генерални директори, министри), в които се обвиняват в дейности против народа, социализма, индустриализацията. Това ще увеличи подозрителността и ще мобилизира работническата класа.

  44. Да се проявява системен контрол хората на отговорни длъжности да произхождат от работническата класа и да имат най-ниска квалификация.

  45. Да се проявява постоянна грижа за систематически подбор за висшите институти на хора, които произхождат от най-ниската категория от населението или незаинтересовани професионално хора, стремящи се само към диплома.

  Строго секретно! КАА/08.113, Москва, 02.06.1947 г., Инструкция НК/003 – 47;


  Бележка: текстът е публикуван във в-к „Сензация” бр. 2 от 1991 г.

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3481 Неутрално

  Чувал съм от устата на заклета комунистка, вече към 75-годишна, че навремето не са имали клозет в селската си къща някъде около Долни Дъбник, а са клякали над една бара (ручейче) в средата на двора и са си вършели всичката работа там.

  А баща й и вуйчо й са били първите назначени от "народната власт" посланици респективно в Лондон и Токио.

  Сега внуците й живеели в Токио и Калифорния и тя непрекъснато се вайка, че имало много земетресения, какво ли правят, горкошинките...

  Ами да идат в Архангелск, да им е спокойно!

  Ама не - от селската бара шумкарите изкласиха до Токио и Калифорния. И сигурно оттам пишат по форумите колко е била справедлива народната власт...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3320 Разстроено

  До коментар [#12] от "ygo11542256":

  Така че, всичко случило се в България в периода 1944-1947 се е случило със съгласието на страните-съюзници - на ВСИЧКИ ОТ ТЯХ
  =======
  Много точна констатация.......!!!!!!!!!(?)!!!!!!!!!

  Този коментар ми напълни целия капацитет на кеф......още от сутринта......

  И за капак...... вече има и написана книга "за прехода"......
  Онзи фалшив преход в края на 1990 година........ вече е " лакиран" с книгата...... която бе дори и аплодирана......:(

  Bukalemun
 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Нека квиченето на петоколонните, майкопродавни рубладжии започне незабавно...

 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4356 Неутрално

  До коментар [#28] от "Norman Granz":

  Моралното уродство на шумкарите се засилва с поколенията. Видно от писанията на децата им по форумите.

 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Всичко писано в статията ще се повтори, ако комунистите имат възможност! Те са безмозъчни изверги и нищо престъпно не им е чуждо!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Това с 30 000 избити е една огромна лъжа и манипулация.

 34. 34 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Шумкари и горяни.
  Каква по-добра и изразителна разлика за отношението на народа ни.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3481 Неутрално

  До коментар [#32] от "lz2":

  "Всичко писано в статията ще се повтори, ако комунистите имат възможност! Те са безмозъчни изверги и нищо престъпно не им е чуждо!"

  Няма никакво съмнение в това.

  Аз съм получавал заплахи в личните си съобщения, че ще ме бесят на тънка тел, ще ме ликвидират с права лопата в тила, а един Курт Деликуртев се заканваше да ме вари на сапун.

  Вземат ли властта разните там Динковци, Пери, Валтер Калашниковци, Костя Копейкинци и пр. измет, ще стане кървава вакханалия като в Сребреница. Само че няма да е междуетническа а на класова основа - лумпени срещу граждани.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Гледам, няколко трола се превъзбудили от истината за зверствата на дедите им.

 37. 37 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#5] от "ygo11542256":

  Да разбирам ли, че гледате благосклонно и одобряващо на зверските екзекуции без съд и присъда на БЪЛГАРСКИ генерали, министри, лекари, интелектуалци, църковни дейци, заровени като кучета в бомбените ями без погребение и кръст и над 30 000 българи, които не са се радвали на комунистическата зараза????

 38. 38 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#26] от "skomina":

  Може ли линк от "оригиналният "текст, МОЛЯ!!!!!
  Убеден съм, че вярвате в :
  -световната конспирация;
  -рептилите;
  -розенкройцерите;
  -илюминатите;
  -кемтрейлс
  и разбира се в плоскостта на земята!!!
  Жалка история!!!!
  Ако не беше тъжно щеше да е смешно...

 39. 39 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  От 30 хиляди избити една малка част са осъдени. Дори да е вярно това което плямпате, а не е, Съюзниците са отговорни само за осъдените.
  Та викате, идват американците, вадят човека от леглото и го пребиват с тояги, така ли?
  Американците ли ви прекръстваха или тия изверги и бандити дошли на власт?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Тази статия трябваше да бъде качена сега, а не снощи. Щеше да бъде прочетена от много повече хора.

  The best way to predict the future is to invent it.
 42. 42 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Методите за подготовката на главорезите му са директно заимствани от НКВД и се практикуват от изпратените в страната униформени и цивилни съветски инквизитори, които ръководят българските си слуги.""

  Неоценимата и безкористна съветска помощ.
  Убийци и престъпници, инквизитори и садисти прикрити зад нечовешка идеология.

 43. 43 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Докажи безумното си твърдение.
  —цитат от коментар 40 на EU defender


  Първо ти докажи, че са 30 000.
  Да ти напомням ли провала ви с картата с черепите?

 44. 44 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Една от основните причини днес все още да сме на опашката с най-ниски доходи, но с най-лоша съдебна система и първи по корупция. До гроб ще съм "благодарна" за това на братския руски народ и петата му колона тук.
  Напоследък пак чатох за проф. Александър Станишев - лекар, хирург, учен от европейски мащаб, убит от комунистите заедно с голяма група други клетници. Първо са убити другите, а той е трябвало да удостовери смъртта им и накрая е дошъл и неговият ред.

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  До коментар [#39] от "Big_Villager":

  С тия глави ,още много ще плувате в сярната киселина на демократичните промени....

  Bukalemun
 46. 46 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5604 Весело

  Едно е ясно. Цървулковци завземат властта и ни управляват вече осмо десетилетие. Може и да излезеш от селото, но то от теб не може да излезе.
  И понеже всички сме прости - затова не се разбираме. Или пък се разбираме?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 47. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4217 Неутрално

  "Да бъдат унищожени или поне изцяло изолирани най-образованите, предприемчиви, можещи и успели представители на българския елит до 9 септември 1944 г. - това е една от първите и най-важни цели на така наречената "класова борба", провеждана от комунистическия режим.
  Още през първите три месеца на съветската окупация без съд и присъда в България са избити между 27 хиляди и 30 хиляди интелектуалци, духовници, учители, държавни служители, офицери, полицаи, общественици, индустриалци, търговци, лекари..."!!!

  Настръхваш, само като ги прочиташ тези редове... Какъв потенциал беше затрит, какви народни и частни богатства бяха конфискувани и заграбени от тази най-зловредна измет в цялата ни история.
  И каква държава можеше да бъде България, ако беше измъкната от съветската лапа, всички тези хора бяха живи, частната инициатива-просперира, година след година, десетилетие след десетилетие!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 48. 48 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  В началото на “Студената война” – 1947 г. - Алън Фостър Дълес -първият шеф на ЦРУ заявява:...“Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ:1.За измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят.2.Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви...3.Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия.4.Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата. 5.Ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. 6.Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. 7.Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. 8.Така ще разклащаме поколение след поколение-ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. 9. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. 10.Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”......А след 1980 год. президент Р. Рейгън казва : "АЗ ЩЕ НАУЧА НАРОДИТЕ НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА ЩО Е ГЛАД!"......През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър заяви пред техния конгрес: “Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив”...
  —цитат от коментар 26 на skomina


  Това е показателно единствено за интелектуалното ниво на цитираните и цитиращите. Ако има цитирани, разбира се, иначе остават само цитиращите.

 49. 49 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#32] от "lz2":

  Комунизмът не е идеология, а ВИРУС, който превръща човешкият мозък в безформена и безполезна червена пихтия!!!!

 50. 50 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  Да ти напомням ли провала ви с картата с черепите?
  —цитат от коментар 43 на Virgin


  "Провалът" на "картата с черепите" беше и си остава

  НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА ПРЕИМЕНУВАНИТЕ КОМУНИСТИ

  Демек, НЕ СА ОГРОМНИТЕ ФАЛШИФИКАЦИИ НА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ,

  а "картата с черепите" това, което ПРЕИНАЧИ РЕЗУЛТАТА

  и ДАДЕ "победата" С ИЗМАМА на БКП-БСП

 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3243 Любопитно

  До коментар [#32] от "lz2":Комунизмът не е идеология, а ВИРУС, който превръща човешкият мозък в безформена и безполезна червена пихтия!!!!
  —цитат от коментар 49 на selqnin


  Справка - ЛЕЛИН

 52. 52 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#5] от "ygo11542256":

  Трол, откъде изпълзя, от ростролзавода ли? Как не те е срам толкова нагло да оправдаваш престъпленията на комунистическите изроди? Професори, лекари, учители, адвокати и какви ли не хора не само в София, а в цялата страна са избивани и интернирани само защото не скачат с кучешка радост пред портрети на сталин и сърпове и чукове. Сигурно гимназиален учител по френски от Хасково е виновен за национални катастрофи, че трябва да се убие. Кого заблуждаваш, ушанка? Това да не ти е вестник работническо дело? И не, съжалявам, но нито родителите ми, нито бабите и дядовците ми са били комунисти или членове на сатанинската ви секта бкп.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 53. 53 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3243 Любопитно

  Това е показателно единствено за интелектуалното ниво на цитираните и цитиращите. Ако има цитирани, разбира се, иначе остават само цитиращите.
  —цитат от коментар 48 на usero


  ЛЪЖИТЕ изтропани от таваришча, уж като "ЦИТАТИ", каквито

  ТЕЗИ ИЗМИСЛИЦИ не са,

  тези всичките ЛЪЖИ НИКОГА НЕ СА КАЗВАНИ или ПИСАНИ от хората,

  на които лъжливо се приписват, че са ги казали.....

 54. 54 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3243 Любопитно

  [quote#53:"Hawaii"][/quote]

  Особено пък уж "казаните" от Рейгън думи

  ....А след 1980 год. президент Р. Рейгън казва : "АЗ ЩЕ НАУЧА НАРОДИТЕ НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА ЩО Е ГЛАД!"......


  Такова нещо РЕЙГЪН НИКОГА НИКЪДЕ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ НЕ Е КАЗВАЛ

  Това са СЪЧИНЕНИ В БОЛНИ МОЗЪЦИ КРЕМЪЛСКИ ОПОРКИ

 55. 55 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И все пак този "елит на нацията", който е избит след Девети, доведе до три национални катастрофи, множество изгубени войни, огромни териториални загуби, огромни репарации,които доскоро изплащахме, стотици хиляди напразни жертви и безккрайна мизерия, в която живехме. Същият този "елит" организира неедин преврат и посегателства срещу демокрацията..... За всичко това възмездие трябваше да има....дали има и невинни жертви сигурно е имало, но съвсем не са 20-30 хиляди " минни инженери, електроинженери, строителни инженери, пожарни командири, оръжейни специалисти и други представители на елита, обявени за чужди шпиони, само защото са завършили европейски университети'', защото просто през 1944 в България не еимало толкова много такива специалисти, завършили университети в чужбина....никога не имало толкова много, а и много такива хора си останаха да работят и и живеят нормално и в социалистическа България....
  На 80 години човек съм и съм видял тези процеси лично-наистина комунистическият реьим направи много простотии, но след 20-30 години странатапостигна голям напредък., и страната стигна до топ 30 по индекса на човешкото развитие на ООН. Сега като е демокрация станахме под 6 милиона и сме на едно ниво сАфрика..

  Я не люблю, когда мне врут, Но от правды я тоже устал, Я пытался найти приют, Говорят, что плохо искал. И я не знаю, каков процент Сумасшедших на данный час, Но, если верить глазам и ушам - Больше в несколько раз...
 56. 56 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ....."Още през първите три месеца на съветската окупация без съд и присъда в България са избити между 27 хиляди и 30 хиляди интелектуалци, духовници, учители, държавни служители, офицери, полицаи, общественици, индустриалци, търговци, лекари....."

  Първото изиричение и нататък няма мисъл да се чете. Христо Христов върви прогресивно с цифрите. Започнал е да гони психологическата граница от 100 к жертви на червеният терор.

  Онзи ден слушах интервю с някаква професорка по повод пробелмът с учебницвите. Изрази мнение, че ако ще се говори за събитията след 1944 та, задъжлително трябва да се говори и за тези преди тази паметна дата. 1944 та си има болезнена предистория и тя също трябва да има място в учбниците по история.

  Колкото до "елита" за който така обилно реве Христов всеки път ще кажа едно - да ви пикам на елита след като знам какви отрепки е имало сред него отговорни за куп беди на страната.

 57. 57 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#11] от "Соломон Бандаранайка":

  Правилно са ги очистили!
  Важното е, че днес пак имаме елит!
  —цитат от коментар 11 на Соломон Бандаранайка

  Това, обирачите на мандри, пладнешките разбойници , националните предатели и маниакалните садисти , завзели властта чрез руските щикове на девети, и на шесто поколение не могат да създадете елит. Джинса ви е нефелен. Гена не ви позволява да се държите като нещо различно от "банда озверели бабуини .... " виж Чърчил. по-нататък.

 58. 58 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Ужасите след 9 септември" Мнозина не искат да се изучават в училище.
  —цитат от коментар 3 на 4ort  Нека се изучават, но да се изучават и ужасите преди 1944 та. Наистина ли си мислиш, че България е била окупирана без причина? Странно е как никой не говори, че сме били съюзник на нациска Германия и се пропуска изобщо да се спомене. Пропуска се да се отбележи, че България обявява символична война на САЩ и Англия. Пропуска се да се спомене, че Англия също е ок с това България да бъде харизана на Сталин.
  А най-умилително е да като се започне да се говори, че не сме обявявали война на СССР!
  Единственото умно, което са направили, е че Царя не прати войски на източният фронт. България винаги се е славила с това, че пяолитическият и елит чеп за зеле не става.

 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4161 Любопитно

  "Главен екзекутор на Народната милиция непосредствено след 9 септември 1944 е македонстващият терорист Лев Главинчев."

  Тук е важно да се отбележи, че в България и преди 9 септември 1944 г. наемни убийци и терористи са били основни македонци. Има стотици български политици и общественици, които са екзекутирани от тях.

  Почвам да си мисля, че българските политици след Освобождението въобще не е трябвало да се стремят да обединят тази българска територия с нашата държава. Трябвало да е изцяло да се концентрираме към присъединяването на Беломорска Тракия и Южна и Северна Добруджа, както и Родопите. Там живеят много по-читави българи от колкото македонските българи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4161 Любопитно

  Иначе, статията е важна за да се припомни, че престъпния комунистически режим в България не е преследвал и избивал само виновниците за присъединяването на България към Оста на злото през 1941 г., но съвсем нормални и абсолютно невинни хора от всички слоеве на българското общество, която са нямали нищо общо с царския авторитарн режим преди 9 септември 1944 г. Стига се до там, че наистина почти целия елит на нацията е обезглавен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#26] от "skomina":Може ли линк от "оригиналният "текст, МОЛЯ!!!!!Убеден съм, че вярвате в :-световната конспирация;-рептилите;-розенкройцерите;-илюминатите;-кемтрейлси разбира се в плоскостта на земята!!!Жалка история!!!!Ако не беше тъжно щеше да е смешно...
  —цитат от коментар 38 на selqnin


  Точно защото не вярвам на изброените от вас фантасмагории, съм дал документално потвърдени начини на действие за налагане на едни едни ,или други интереси. В два последователни поста. Лесно можете да откриете оригиналите, не съм ги запазил.
  Вие ми давате някакви оценки, та ще си позволя да попитам- вярвате ли, че в глобалната политика някой се е загрижил за чужди интереси, а не за своите? Вярвате ли, че някой ще харчи собствените си ресурси за чуждо благо?

 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4161 Любопитно

  А какво да правят с "елитът" който доведе страната ни до поредната национална катастрофа, поредна загубена война? Елитът който ни направи съюзници на нацистка Германия, елитът заради който България е плащала дълги години репарации? Може би медал е трябвало да им дадат?
  —цитат от коментар 5 на ygo11542256


  Някои хора от този царски елит са били действително престъпници и заслужено биват осъдени на смърт. Александър Белев е много показателен пример за такъв престъпник осъден на смърт от "народния съд".

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Александър_Белев

  Проблема е, че покрай действителните престъпници като него живота си губят много невинни хора, които са нямали нищо общо с царския режим преди 9 септември 1944 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Комунистическият преврат - елитът под ножа и светло бъдеще за масите.

 64. 64 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#55] от "Иосиф Давыдович":
  До коментар [#56] от "GreenBush":
  Колкото и да опитвате, няма как да оправдаете убийства на лекари, инженери, учители и т.н. в цялата страна само защото не искат да целуват пияни съветски ушанки и говорят западни езици. Пак повтарям въпросът си от коментар 52, с какво точно е виновен учител по френски език от Хасково за национални катастрофи и преврати за да бъде убит? Или католически свещеник от Раковски? Не е ли странно, че в България са избити повече "фашисти" отколкото нацисти в Нюрнберг?

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 65. 65 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 888 Неутрално

  А какво да правят с "елитът" който доведе страната ни до поредната национална катастрофа, поредна загубена война? Елитът който ни направи съюзници на нацистка Германия, елитът заради който България е плащала дълги години репарации? Може би медал е трябвало да им дадат?
  —цитат от коментар 5 на ygo11542256


  Добре е да се се осведомиш , че този "елит " за който ехидно говориш е избит заедно с всичко , което е било интелектуално над МАНДРАДЖИИТЕ ! А голяма част също си отидоха по естествен път ! Т.н."НАРОДЕН СЪД " също изби и унищожи , вече "законно " цветът на България на 1 февруари 1945 г. Освен това , под СЪВЕТСКИ И МАНДРАДЖИЙСКИ ботуш българите постепенно бе затрит и останаха едни уплашени , покорни и посредствени хора , на които Партията вменяваше задължението да СТРОЯТ СОЦИАЛИЗЪМ ! на кратко - по тези причини , според мен , стигнахме до "дворцовия преврат " - 10 ноември 1989 г. , когато отново се подведохме , че КОМУНИЗМЪТ СИ ОТИВА !
  А понеже говориш за ЕЛЕТА , КОЙТО НИ НАПРАВИ СЪЮЗНИК НЯ ХИТЛЕРИСТКА ГЕРМАНИЯ би било редно да се осведомиш , че когато ние сме се присъединили към ТРИСТРАННИЯ ПАКТ/март 1940 г/ , СССР също е бил в БРАТСКИ отношения с Хитлер и Германия - и си поделят Полша !

 66. 66 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#55] от "Иосиф Давыдович":До коментар [#56] от "GreenBush":Колкото и да опитвате, няма как да оправдаете убийства на лекари, инженери, учители и т.н. в цялата страна само защото не искат да целуват пияни съветски ушанки и говорят западни езици. Пак повтарям въпросът си от коментар 52, с какво точно е виновен учител по френски език от Хасково за национални катастрофи и преврати за да бъде убит? Или католически свещеник от Раковски? Не е ли странно, че в България са избити повече "фашисти" отколкото нацисти в Нюрнберг?
  —цитат от коментар 64 на andreas_hofer


  Никого и за нищо не оправдавам и не отричам събитя които са се случили. ПРавите го вие като ми ревете за утрепки докарали страната до това, че да бъде разидинена, иконмоичекси разсипана , изгубила население и територии и като за капак окупирана от Сталин. Събитията след 1944 та си имат причинно следствена връзка с начало 1912 та година, която също трябва да се изучава.

  Дразнещо е, че мазната коса целенасочено приказва само за събитията след 44 та и нито дума за тези водещи до 44 та. Целенасочено се създава и се подстрекава към омраза.

 67. 67 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Тези над 4000 души, кои са загинали като комунисти, земеделци, анархисти, терористи, ремсисти партизани, ятаци - все с оръжие в ръка и атентатори. Дори за Вапцаров не се казва цялата истина. Той е участвал в терористична група, при което са загинали и деца. Вярно е, че след тях има интелектуалци, Страшимиров, Гео Милев и др. Но има ли статистика колко са те и колко са тези, участвали в борбата на СССР за световно господство и колко са невинните. В тях включени ли са жертвите на войнишкото въстание 1918 г. и жертвите през септември 1923. И като направите сметка, огромната част от тези над 4000 са напрактика терористи и участници във въоръжени възтания. Даже истината за Ягодинските деца не е изяснена до край. Смята се, че са избите провокативно по нареждане на СССР и са участвали тренирани в СССР партизани.

 68. 68 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 937 Неутрално
 69. 69 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1612 Гневно

  "Партизани, които в мнозинството си са необразовани, стават впоследствие министри, дипломати, директори. "Там се корени съвременната трагедия на България - в неоспоримия факт, че техните деца и внуци и днес с министри, дипломати и CEO на всички що-годе важни икономически субекти.За 75 години крадливият и некадърен шумкарски ген е метастазирал навсякъде, а това е пагубно за организма на нацията.
  —цитат от коментар 15 на Norman Granz


  ......ами как да се СПРАВИ НОВАТА ВЛАСТ със ФАШИСТИ и ВРАГОВЕ на НАРОДА......?????!!!!!........ЕДРАТА БУРЖОАЗИЯ и ЦАРСКИТЕ ОФИЦЕРИ са се СЪПРОТИВЛЯВАЛИ ВСЯЧЕСК.......!!!!!.......СТАЛИН......!!!!....не е БИЛ ГЛУПАВ ЧОВЕК.......!!!!!.....ааа......ИИИИИ.......ИМА ОГРОМЕН ОПИТ в БОРБАТА с НАРОДНИТЕ ВРАГОВЕ.......!!!!....ВКЛЮЧИТЕЛНО и ТЕЗИ с ПАРТИЕН БИЛЕТ.......аааа....ИИИ....защо не КАЖЕШ КОЛКО НАРОД ЗАТРИХТЕ 1923 год ......????!!!!....БЕЗ СЪД и ПРИСЪДА.......????!!!!!.....иии за ЗАКОНА за """ ЗАЩИТА """" на ДЪРЖАВАТА , която РАЗВЪРЗА РЪЦЕТЕ за МАСОВИ ЕКЗЕКУЦИИ БЕЗ СЪД и ПРИСЪДА на МОНАРХО -ФАШИСТКИЯ БОРЖУАЗЕН "ЕЛИТ".../...що КАМУНИСТИ ИЗТРЕПАХТЕ......!!!!...иии
  такива НАРОЧЕНИ за КАМУНИСТИ....+ ЯТАЦИ+ МАЛКИ ДЕЦА....../...????!!!!....особено след Смътта на ЦАРЯ.......????!!!!?????......КВОТО ПОВИКАЛО........ТАКОВА се ОБАДИЛО.......!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 70. 70 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#43] от "Virgin":

  Да Ви припомня ли, че "картата с черепите" беше проект на Жак Сегела, който така и не разбра как може да се купуват гласове срещу капачки за буркани...... и как може един исторически факт, като картата с концлагерите да има обратен ефект!!!!
  Сегела е много добър професионалист, но беше на неподходящо място в неподходящ момент....
  А Вие очевидно нищо не сте разбрал...не за пръв път!!!!

 71. 70 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  Изродите във форума , които оправдават кървавата комунистическа вакханалия в България трябва да знаят , че тепърва ще се говори за комунистическите престъпления извършвани не само след, но и преди фаталната дата 9.9.1944 година. По добре е форумните наследници на комунистите, които клаха българския народ така както турчин не го е клал, да се разграничат от престъпленията на родителите си или поне да замълчат, а не да поемат тяхната вина като я оправдават. Зная , че мнозина от тях ги сърбят ръцете и те като родителите и дедите си да колят и бесят. Изглежда садизмът се унаследява , но тяхното кръвожадно желание да убиват българи няма да се осъществи. Трябва да свикват на вечното клеймо да ги наричат убийци и кръвожадни садисти.

 72. 72 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Пакт - Молотов Рибентроп : До колегата № 5 , който явно се "радва" на всеобщо НЕОДОБРЕНИЕ !
  Втората световна война започва на 1 септември 1939 г. Германия започва настъпление срещу Полша. На 17 септември 1939 г. по силата на допълнителния протокол към договора на територията на Полша нахлуват съветски войски. На 18 септември 1939 г. Германия и СССР излизат със съвместна декларация, подписана от Рибентроп, Сталин и Молотов, която гласи:

  „Правителствата на Райха и на СССР чрез подписания днес договор, като уреждат границите между двете държави вследствие разпадането на Полската държава и създавайки по този начин сигурна основа за продължителен мир в Източна Европа, единодушно изказват своето гледище, че е в интерес на всички народи да приключат положението на война, което съществува между Германия, от една страна, и Франция и Англия, от друга.
  Двете правителства, прочее, ще направят общи усилия да се постигне тази цел, колкото е възможно по-скоро. В случай че това не се достигне, ще се докаже, че Англия и Франция са отговорни за войната.“[2]

  Териториалното разделяне на Полша между СССР и Германия завършва на 28 септември 1939 г. с подписването на Договор за дружба и граници между СССР и Германия. Установена е обща съветско-германска граница.

  На 30 ноември 1939 г. СССР напада Финландия. За Червената армия започва изтощителна война свързана с голям брой човешки жертви, която завършва през март 1940 г. Съгласно съветско-финландския мирен договор се откъсват територии от Финландия в полза на Съветския съюз.

  През 1940 г. Червената армия, в разрез с предварителните договорености за сферите на влияние, навлиза в балтийските държави Литва, Латвия и Естония и те са присъединени към СССР. Същата съдба имат Бесарабия и Северна Буковина.

 73. 73 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#61] от "skomina":
  "Документално".... чувате ли как се смея...?!?!?!
  Вярвам безпрекословно в онова, което казваше Баронеса Маргарет Тачър : "Комунистите са "добри"само в харченето на ЧУЖДИ пари"!!!!

 74. 74 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Подмяната на българската нова история доведе до пълно опростачване на т.нар. политическа прослойка /прослойка, а не класа, защото тия са прости и нямат никаква класа/, дълбоката им ментална зависимост от руски имперски интереси и пълната метаморфоза от интернационалисти преживели катарзис в националисти. Липсата на медиен, обществен и стабилен политически коректив доведе до пълна управленска посредственост, некадърност и корумпирана алчност.Народ с деформирано историческо минало, трудно ще има стабилно бъдеще. Ако сам не си коригира деформираното историческо минало...
  —цитат от коментар 4 на save_knforest


  1000% истина. Това трябва да е формулировката в учебниците. И както казва Емил Джасим: "Впрочем, смятам, че БСП трябва да бъде забранена"

 75. 75 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  Десетките хиляди жертви на комунизма имат своите палачи. Веднага след 9.9.1944 комунистите освобождават от затворите криминалните престъпници , осъдени за убийства и грабежи. Първата работа на тези престъпници е била да отмъстят на тези , които са ги осъдили , а това са прокурори ,съдии и свидетели на съдебните процеси срещу тях. Кървавата вакханалия на безразборни убийства продължава няколко месеца , след което новата власт канализира убийствата като резултат на съдебни процеси с хиляди издадени смъртни присъди дори и на тези , които вече са били убити, но тях осъждат , за да им конфискуват имуществото и да оставят семействата им без никакво препитание буквално на улицата. Тези криминални престъпници до един после стават милиционери и най-верни членове на БКП. Във форума техните наследници заплашват и оправдават престъпленията на своите деди. Кръвта вода не става. Садистичният нагон се предава по наследство.

 76. 76 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Елит, елит, ама явно е имал слаби места, че да бъде ликвидиран. И интересно дали авторчетата намират прилика между партизан и пазач...
  В момента много елит има извън БГ и той няма намерение да се връща. Демек нещата много приличат на комунизма...

 77. 77 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#33] от "Virgin":

  Добре бе, другарки, кажи колко точно българи изби вашата партия след 9-ти септември?

 78. 78 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#55] от "Иосиф Давыдович":

  Другарю, най-голямата катастрофа я предизвикаха комунистите 1944 година...

 79. 79 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  До коментар [#76] от "Хи-хи":
  "Елит, елит, ама явно е имал слаби места, че да бъде ликвидиран"

  Дядо ти колко българи от елита е убил?

 80. 80 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3308 Неутрално

  Дълги години съм живяла с тази мисъл, как са унищожили генофонда ни.
  Сега, като гледам какъв “рай” налага същия този “елит”, започвам да си задавам въпроси!

  Любовта ще спаси света!!!
 81. 81 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#69] от "kesh":

  Позитанец, обясни, как точно фашизЪмът се съчетава с капитализЪмЪ, много ми е интересно. Къде ви намират такива кухи лейки?

 82. 82 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#59] от "Иво":

  Наемни убийци и терористи са били комунистите, комрад, без значение къде са раждани....

 83. 83 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#11] от "Соломон Бандаранайка":

  Позитанец, ти наследник на шумкарите ли си?

 84. 84 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Няма такива диваци като комунистите, съсипват всичко, до което се докоснат...

 85. 85 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#76] от "Хи-хи":"Елит, елит, ама явно е имал слаби места, че да бъде ликвидиран"Дядо ти колко българи от елита е убил?
  —цитат от коментар 79 на tacheaux


  Твоят дядо, колко има на съвестта си?

 86. 86 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#84] от "bez_ime2":

  Русиянин, много си се превъзбудил. Чемодан, вокзал..Москва!

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Време е да призовем другарите-библиотекари да излязат две крачки пред строя с високо вдигнати ръце.

 89. 89 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#86] от "von_seeckt":

  Съвсем се побърка бе, московец, намали препарата за вани...

 90. 90 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#23] от "zz_s":"Национална катастрофа е стъпването у нас на руския ботуш с помощТа на БКП."
  То и твоето умствено развитие е катастрофа, но ние го наричаме простотия.

  "Какъв надзор на съюзнически комисии, при изтребването на 30000 души (повечето в това число противници на нацизма)."
  Тия 30000 лично ли ги брои или приемаш всичко на гола вяра? Трябва да се разграничат официално осъдените на смърт, избитите поради лични отмъщения, починалите от естествена смърт или болести появяващи се след всяка война. Като пример давам бума на туберкулозата. По същите критерии след време всички битови убийство, катастрофи по пътищата, убийства поради ревност, самоубийства и ред други престъпления, някои ще препишат на властите след 10 ноември 1989 година.

  "Статията настъпва по мазола тези които като наследници на БКП функционери, не са разбрали какви престъпления за извършени от дедите им."
  Мазолите са единствено в мозъчето ти. Вместо да се съсредоточваш върху действията на дедите на другите, разкажи за подвизите на твоите деди. Общите лафове са за невзискателна аудитория. Репресии е имало, част от интелигенцията е преследвана, особено тези които са завършили в Германия, но болшинството от убийствата са в резултат на перманентната гражданска война. Не трябва история да се пише от пристрастни индивиди, на които единствената грижа е да се харесат на властта.

 91. 91 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#66] от "GreenBush":

  До 14-ти юли в СГХГ има изложба на Райко Алексиев - Щуреца, една от "отрепките" според теб, които са довели България до национална катастрофа. Отиди и я разгледай, прочети как е пребит и убит Райко Алексиев и след това може да помислиш малко кои са отрепките. Абсурдно е да пишеш, че си против насаждането на омраза при положение, че от твоите думи блика такава като вулкан в Индонезия. Лили Паница също ли е отрепка? Или Никола Мушанов? Или Петър Дертлиев? Или Никола Петков? Или Димитър Пешев?

 92. 92 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1612 Весело

  До коментар [#69] от "kesh":Позитанец, обясни, как точно фашизЪмът се съчетава с капитализЪмЪ, много ми е интересно. Къде ви намират такива кухи лейки?
  —цитат от коментар 81 на bez_ime2


  ........ааааа.......много ви обичам таквизи НИСКО ЧЕЛИ""" юнаци"""......!!!!....дето хал ХАБЕР си немат за кво иде реч......!!!!.....ама царе на интригата и обидите.........ако......де.......бъди ....ЩАСТЛИВ......щом това ти е "щастието"...........само да те СВЕТНА ,че ЦЕЛИЯ ИНДУСТРИЯЛЕН ЕЛИТ , МОЩНОСТИ и КАПИТАЛ ..../...даже и в ОКУПИРАНА ЕВРОПА.../....ееее РАБОТИЛ за ВЕРМАХТА......!!!!....Такива КОЛОСИ като ИГЕФАБЕН ИНДЪСТРИ , БМВ , МЕРЦЕДЕС, КРУП , АУДИ,БОШ......ииии....МНОГО ДРУГИ.......!!!!!.....ЦЕЛИЯ ГЕРМАНСКИ ИНДУСТРИАЛЕН КАПИТАЛ ......!!!!!......еее РАБОТИЛ за НАЦИСТИТЕ......!!!!.......ЧЕТИ....моето момче.......НЕ БОЛИ.......!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#90] от "goro6":

  Каква "перманетна гражданска война " бе каун!
  По официални данни на твоите съпартийци във "въоръжената" борба срещу "монархофашизма" в перида 1941 - 1944 г. са участвали:
  - "партизани" 7 048 човека убити 1403
  –"бойни групи"(по същество терористи убиващи обикновенни граждани) 1948 човека убити 19
  - "ятаци" 12 252 човека убити 509

  или общо 21 248 "активни" борци , а по същество платени от Коминтерна престъпници,катили и предатели, което прави 0,3% от населението на Царство България!
  Ако не бяха съветските орки такива като теб още щяха да пасат овце и говеда някъде в Балкана!

 95. 95 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4161 Любопитно

  Тези над 4000 души, кои са загинали като комунисти, земеделци, анархисти, терористи, ремсисти партизани, ятаци - все с оръжие в ръка и атентатори.
  —цитат от коментар 67 на evtimvz


  Не сте прав. Както трябва да знаем за червения терор и престъпления, така и трябва да знаем и за така наречения бял терор и престъпления извършени срещу цивилни и преди 9 септември 1944 г. Даже Христо Иванов признава това:

  https://clubz.bg/49945-da_bylgariq_imalo_e_politicheski_ubijstva_i_predi_9_i_no_narodniqt_syd_e_stalinska_represiq

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 96. 96 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4161 Любопитно

  До коментар [#82] от "bez_ime2":

  Само, че жертвите не са били само комунисти. Както пише в статията имало е и убити без съд и присъда и леви интелектуалци и земеделци. Тези хора са убити несправедливо. Трябва да помним и тях.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 97. 97 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Имам познати, които са загубили роднини по това време. Има и хора в семейството ми, които са били бити и тормозени системно, защото са били дребни чорбаджии. Но... Вредно е да се връщаме целенасочено към онези години, за да ровим в болката и да наливаме още омраза. Това няма как да доведе до нищо добро в дългосрочен план. Ако човек тръгне към реваншизъм, то резултатът винаги е катастрофален в дългосрочен план - за всички. Става един порочен кръг, от който излизане няма. Просто трябва да взимаме поука от подобни събития, да гледаме философски на нещата, да продължим напред и да се стремим да не повтаряме грешките на предците си.

 98. 98 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#86] от "von_seeckt":

  Божеееее, доживях рубладжии да обиждат на "русиянец"!!!!!!!!!

 99. 99 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4161 Любопитно

  До коментар [#87] от "Тиква загубена":

  Абсолютно сте прав. Това наистина трябва да се знае. Във всички държави съюзници на нацистка Германия след края на ВСВ е имало съдебни процеси срещу политиците и военните, които са управлявали страните си в полза на Оста на злото и Тристранния пакт. И във всички тях има издадени стотици, даже хиляди смъртни присъди. Имам в предвид конкретно в Румъния, Унгария, Словакия, Хърватска и т.н. Освен това във всички държави в които са управлявали нацистки марионетки също е имало подобни съдебни процеси и там пак виновните са наказвани със смърт... става въпрос за Франция, Белгия, Норвегия и много други.

  Разликата е в мащабите... там заслужено избитите нацистки марионетки са били в повечето случаи десетки, някъде стотици хора, във Франция мисля, че са били няколко хиляди. В България са десетки хиляди. И тук е голямото престъпление, че освен виновните, които правят България васал на нацисткото зло се погубват и десетки хиляди, които нямат нищо общо с политиката или с царския режим.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 100. 100 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  БСП, наследницата на БКП има наглостта да ни учи на морал.
  —цитат от коментар 1 на 4ort

  Коя от партиите не е наследник на БКП? БСП поне си признават грешките. А останалите? БКП имаше над милион членове. Добави още половин милион шапкари и държавна сигурност. Това са милион и половина, за страна с малко под 9 милиона население, от които над 3 милиона "малцинства", имащи много слабо представяне сред "партийците". И какво излиза, всеки 4-ти е бил комунист, а практически всяко семейство е имало топла връзка, я с БКП, я с ДС.
  Не мислиш ли, че е изключително нагло да се опитваш да изпереш мръсно-червеното си минало, с подобни обвинения?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK