Машините ли са виновни за грешките в изборните протоколи

На европейските избори

© Юлия Лазарова

На европейските избориЗаконопроектът за минимизиране на машинното гласуване бе предизвестена новина. Не е конспиративна теория, че повечето парламентарно представени партии искат да задържат пропорционалния си сенчест дял от контрола върху ръчното броене на хартиени бюлетини.


Документът, внесен от депутати от ГЕРБ и партньори, откровено предлага да се запази "човешкият фактор" при отчитането на резултатите при партийно най-важните избори – за местната власт наесен и за Народното събрание - когато и да са.


Новият, за мен поне, елемент в безкрайната сага, наречена Изборен кодекс, е инициативата на Централната избирателна комисия (ЦИК) срещу машинното гласуване. Мотивите на вносителите на законопроекта в най-съществената си част преповтарят един анализ на изминалите избори и най-вече на машинното гласуване, който ЦИК представи в Комисията по правни въпроси на 28 юни. Затова си струват редовете, посветени на първоизточника.
Документът "Анализ на изборите за членове на Европейския парламент от Република България, произведени на 26 май 2019 година" повтаря известните на обществеността данни за грешки при отчитането на резултатите от машинното гласуване и използва тези данни за пряко внушение в посока на неговото премахване или ограничаване. В частта "Изводи" е направена една учудващо механична, на нивото на фейсбук дискусия екстраполация: "Увеличаването на броя на секциите с машинно гласуване вероятно ще доведе до увеличаване на несъответствията и грешките в протоколите на СИК, което при този вид избори може да повлияе на резултатите." Тази "прогноза" имплицитно съдържа признанието, че ЦИК няма на разположение инструменти (или, по-скоро, воля да ги приложи), за да ограничи неточностите и разминаванията в протоколите на секционните комисии (СИК). На тях се гледа като на фатална неизбежност. Или както е казал по друг повод любим мой поет – "Така било е и ще бъде".


В анализа си, сочен като първоизточник от вносителите на законопроекта, тази висша изборна комисия старателно избягва да спомене или дори да намекне за


отговорността да подготви изборните книжа, Методическите указания за СИК и
да организира обучението на изборната администрация


така че да гледаме в интернет чисти и точни числа. Та за всеки случай да напомним основните факти.


Доказаният главен източник на грешки в резултатите от машинните секции беше некоректното пренасяне или въобще неотчитането на гласове за партии и преференции от машинната разпечатка върху един "опростен" (спрямо 2016-а) и предразполагащ към безотговорност формуляр за секционен протокол, създаден от ЦИК. Не се знае колко от традиционно немотивираните и незапознати с правилата членове на СИК изобщо са погледнали Методическите указания на ЦИК, публикувани пет дни преди деня за гласуване и след като обучителният процес за значителна част от тях бе по график отметнат.


Още на 7 юни Общественият съвет към ЦИК предостави на комисията силно критичен доклад за ролята на изборната администрация при проведеното машинно гласуване. Сред многобройните препоръки бе и едно радикално решение – да отпадне изобщо задължението на СИК да пренасят резултатите от машинната разпечатка върху традиционния хартиен протокол, тези резултати да се взимат направо от флаш паметите на т.нар. специализирани устройства. (Тук има ред интересни и важни подробности. Възможно по-добър и пак "грешкоустойчив" вариант е данните все пак да се преписват върху отделен протокол, да го наречем "част Б", но сумирането на машинния и хартиения вот да става в общинските, съответно в районните избирателни комисии. Известно е на наблюдателите на избори в България, че


събирането на двуцифрени и трицифрени числа е
непреодолимо изпитание за много секционни комисии


а на 26 май много от тях просто решиха да не се и опитват.


И какво от това, че някой предложил нещо си? Три седмици по-късно в споменатия официален анализ ЦИК констатира, че една от основните цели на машинното гласуване – намаляване на несъответствията и грешките в протоколите на СИК, не е постигната. Без дори минимално усилие да се видят причините за този неуспех в следващото изречение е направен категоричен извод: "Само по себе си машинното гласуване не е средството и начинът, по който изборите ще са честни и прозрачни." Sic. Тъй беше речено.


Ами няма да е и не може да е магическо средство за честни избори нито една технология в ръцете на хора, които отказват да приложат разумни и в рамките на правомощията си мерки за подготовка на процеса и за потвърждаване на резултатите. Като например станалото публично отпреди изборите предложение за контролно сравняване на данните от флашките с "разписките" от всеки индивидуален машинен вот – в случайно избрани в последния момент места за гласуване, които да са един, три, пет процента – статистиците да кажат – от всички секции.


Другият основен аргумент на традиционните противници на машинното гласуване, взаимстван от ЦИК и почти папагалски повторен от вносителите на законопроекта, е за високата му цена. Съпоставят се разходите за наемане на три хиляди устройства (за което и до ден днешен на сайта на ЦИК няма официална информация с какви аргументи наемането е било предпочетено пред купуването) спрямо 25-те процента избиратели в машинните секции, предпочели да цъкат по екрана вместо "химикала, пишещ в син цвят".


Време е, казах на свой приятел и мой традиционен опонент по темата, да бутнете дебата една стъпка напред – защо тук и там има 50 на сто и нагоре използваемост на машините, а в любимите ви за цитиране селца – нула. Ами защото до 26 май никой не беше видял интерфейса на устройствата освен ревностните следователи на сайта на ЦИК. Нямаше официална информация къде и кога са произведени; кой, кога и по какви критерии ги е сертифицирал; какви са били заличените в официалните протоколи несъответствия между подадените оферти и техническото задание. Самото задание с изискванията към апаратната и програмната част – което можеше да е готово примерно в края на миналата година – бе секретно до последно, до публикуването на пълната документация на обществената поръчка на 10 април. При обявен победител на 22 април и срок за доставка на машините в България 10 май (някои са знаели, че е възможно, и наистина доставката стана за двайсетина дни) едва ли би могло да се очаква ЦИК да има време и нерви да пусне някое-друго медийно съобщение в полза на надеждността и предимствата на новата технология. Или, както им беше предлагано, да се направят публични демонстрации на машинен вот.


Не било тяхно задължение, казват, и констатират липсата на доверие в машинното гласуване.


И да завършим с техния недотам фактологичен и аналитичен документ, с който тази ЦИК – за първи път в историята на институцията -


може да бъде запомнена като ликвидатор на значима и популярна инициатива


Същината на анализа им е простичка: не можем да се справим с шест хиляди машини наесен, махнете ни го това главоболие или го дайте на Министерския съвет – те имат капацитет.


Аз лично съм "за" последното предложение – ЦИК наистина няма капацитет за нови изборни технологии и плаща за консултантски услуги, като се наложи. Но да се върнем към края на тази статия на законовносителите, които към основополагащите аргументи на ЦИК са добавили препратки към препоръки на Венецианската комисия и на наблюдателските мисии на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Добавили са ги вероятно с основателното очакване, че тези препратки звучат авторитетно и няма да има кой да търси съответните параграфи в обичайно дълги документи. Аз например няма да го направя.


Има няколко далеч по-адекватни документи за последното машинно гласуване в България, които не сме видели, вероятно и депутатите вносители не са ги чели. Трябва да съществуват някакви отчети от колектива научни работници, извършил сертифицирането на специализираните устройства; от изпълнителя на обществената поръчка "Сиела норма" АД; от "Информационно обслужване" АД, които и този път извършиха обработката на изборните резултати (и би трябвало да знаят източниците на грешки и несъответствия). Има, знаем го, мнения или каквото там са наречени, от районните избирателни комисии, които първи са се сблъскали с редица слабости в организацията, в това число с несъответствията между хартиените протоколи на СИК и данните от флаш паметите на машините.


Така че вместо да се бърза с отстрелване преди депутатската ваканция, нека има малко подобие на дебат. Една-две кръгли, полукръгли или квадратни маси ще ни зарадват, но хайде, да не бъдем максималисти – дайте ни съществуващи документи да четем.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 576 Весело

  Не, не са виновни машините!

 2. 2 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Просто пишете , че е платена реклама за да не си губят хората времето !!!!!!

 3. 3 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 576 Весело

  Виновни са калинките на Боко Тиквата!

 4. 4 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 576 Весело

  Просто пишете , че е платена реклама за да не си губят хората времето !!!!!!
  —цитат от коментар 2 на Nikolay Savov

  Платена реклама на какво, тролче?

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Когато искаш нещо търсиш начин, когато не - причина!
  ЦИК търси причини по нареждане отгоре. Иначе не излиза сметката.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  "Машините ли са виновни за грешките в изборните протоколи"

  - Машините като правило не са виновни. Виновни са програмистите им. В случая те са посредникът между избирател и СИК, какъвто няма при хартиените бюлетини. :)

  "Гаф с машините: Държат като затворници избирателни комисии заради разминаване със списъците
  Номерата от вота не съвпадат със списъците"
  https://www.faktor.bg/bg/articles/ogromen-gaf-s-mashinite-v-izbiratelnite-sektsii-shte-noshtuvat-v-uchilishtata

 7. 7 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Според #ГЕРБ изборният кодекс от 2013 година под редакцията на Мая Манолова е виновен за депутатите им, които носят чували с бюлетини през 2011 година.
  Мдаааааа, не е лесно да си тъп!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Гневно

  Скъпо било ! Ами демокрацията е скъпо нещо. Като искате евтино махнете изборите, върнете член 1 и бай Х ще го избират като на конгрес на ГЕРБ за един час с 99%

 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  На гербава ракета, машините ѝ пречат.

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  Няма нещо, което да не може да бъде опорочено.
  Засега машинното гласуване е само по-скъпо от другото.
  Но, щом демокрацията и БСП го изискват, може и машинно.
  Пука ми дали ще ми вземат още едни 50 стотинки /примерно/ за гласуването.
  Докато не мога да гласувам електронно от дома, а трябва да ходя до секцията, нищо не се е променило.

  Еретик
 11. 11 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#6] от "plebs":

  Въобще не са виновни програмистите, трол. Машините не дадоха грешки, трол. Проблемите бяха от чобаните в СИК-овете, които не могат да събират двуцифрени числа, но които трябваше да сумират резултатите от машинното гласуване с резултатите от "хартиеното" върху протоколите, трол.

  П.П. В приложения линк няма никаква информация за проблем с машините. Грешката е в "тези, които са им предоставили от общината на хартия"

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Дори П.Славов, адвокат на ДеБ, дава заден за машинното гласуване. Предлага само машинно броене на хартиени бюлетини:

  "П. Славов: Машините за гласуване, които законодателство ни допуска, не са предпочитани по света
  ...
  Той се съгласи с бившия член на ЦИК Цветозар Томов, че проблемът на машинното гласуване у нас са самите машини, които се ползват.

  "Трябва да има опция да се избере такава технология за машинно гласуване, която е най-надеждна. Това отново означава да се промени Изборния кодекс. Да могат да се предлагат устройства за оптично сканиране", подчерта той.

  Според Томов при тях няма да се губи навика да се пуска бюлетина, а ще е същото за гласоподавателите, но сканирането на хартията ще обработва вота веднага."

  https://www.faktor.bg/bg/articles/petar-slavov-mashinite-za-glasuvane-koito-zakonodatelstvo-ni-razreshava-ne-sa-predpochitani-po-sveta

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5242 Неутрално

  Последните виновни ще са машините. Седмица преди изборите се направи един инструктаж в зали с по 100+ човека от който всички си тръгнаха по-объркани

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darulio":

  В хода на гласуването

  "В десет секции е имало проблеми с машинното гласуване
  26 май 2019 14:11
  Първоначално секциите с проблеми с машинното гласуване са били десет, но в три проблемите са отстранени, обяви пред журналисти Таня Цанева, член и говорител на Централната избирателна комисия. ..."
  https://dariknews.bg/novini/evroizbori-2019/v-deset-sekcii-e-imalo-problemi-s-mashinnoto-glasuvane-2168090

  Със здраве.

 15. 15 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Малко странно се получава,че точно червените глисти по форумите са ПРОТИВ машинен вот!
  Още по-странно е мнението на световният корифей в преброяването на гласове математика константинов.Съвсем скоро очаквам да предложи гласуване с разноцветни *бобчета* вместо хартиена бюлетина.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Грешките в протоколите са вследствие на материала обработващ ги. С ниско IQ и с малко или никаква подготовка те са нормално нещо.

  Сега си представете на тези хора да дадете машинки. Ми то до всяка машинка трябва да седи по един техник да я поддържа. :)

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Технически проблеми с машинното гласуване в началото на изборния ден
  ...
  Подадени са сигнали за забавяне при отварянето на изборните секции, а на някои места машините не са проработили. Става въпрос за избирателни секции в Перник, Кърджали, Добрич, Пазарджик. В Перник е преустановено машинното гласуване, в Елешница е отстранена техническата повреда, както и в една от столичните секции, където също е имало проблем, допълни Андреев. ..."
  http://news.bnt.bg/bg/a/tekhnicheski-problemi-s-mashinnoto-glasuvane-v-nachaloto-na-izborniya-den

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Докато не мога да гласувам електронно от дома, а трябва да ходя до секцията, нищо не се е променило.
  —цитат от коментар 10 на Костадин Иванов


  Електронно от дома няма как да гласуваш, щото ще се наруши тайната на вота.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Малко странно се получава,че точно червените глисти по форумите са ПРОТИВ машинен вот!Още по-странно е мнението на световният корифей в преброяването на гласове математика константинов.Съвсем скоро очаквам да предложи гласуване с разноцветни *бобчета* вместо хартиена бюлетина.
  —цитат от коментар 15 на tedif


  Константинов е единствения адекватен в изборните дела последните 10-тина години.

  Факт е че почти никъде в Европа няма машинно гласуване. Сигурно има защо. Това е доста безсмислено и скъпо нещо.

  Тези машинки като няма избори трябва да се съхраняват някъде. Преди избори трябва да се пренастроят за съответните листи и кандидати. Все операции дето обикновения член на изборна комисия няма как да извърши и ще се изисква специализирана намеса.

 20. 20 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 855 Весело

  Вече шеста статия за вероломното отнемане на изборните права на гражданите( а и на селяните). Дневник МАШИННОТО гласуване не решава нищо, скъпо е, несигурно е и за това не се практикува в Европа. КЪФ ви е зора за това машинно гласуване? Не ви се покачва електоралната подкрепа с това рИванѝЕ, само втвърдявате собствения електорат.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 21. 21 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 319 Весело

  трябва да предложим забраната на използването на дебитни и кредитни карти в България - не решава нищо, скъпо е , несигурно....

 22. 22 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 855 Весело

  До коментар [#21] от "ivan_v":

  И се практикува навсякъде в Европа и по останалия свят. Да те светна, че Българире не сме най умните в света(особено аз), за да не се учим от грешките на другите страни.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 23. 23 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  На тея да им изземат телефоните и компютрите, щото и да не им дават грешки. И да се върнат в каменната ера.
  Да се говорят такива неща в 21 в. за един простичък таблет с принтерче е признак на силен интелектуален дефицит. Но в последното силно се съмняваме и остава обоснованото предположение за неистов страх от властимащите.

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  трябва да предложим забраната на използването на дебитни и кредитни карти в България - не решава нищо, скъпо е , несигурно....
  —цитат от коментар 21 на ivan_v


  Все пак избора да ползваш или не кредитна карта е лично твой. Докато това с машинното гласуване е за цялото общество - съответно разходите се поемат от всички данъкоплатци. :)

  Аз нямам никакъв проблем ако поддръжниците на машинно гласуване съберат пари измежду тях си, въведат машинките и да гласуваме с тях.

 25. 25 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбира се, че не са виновни машините, ама това машинно гласуване въобще не ни трябваше!

  Marinov
 26. 26 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Слабото некомпетентно герберско управление стигна и до машинното гласуване

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  Неграмотни и некадърни попълване протоколите. Това е причината.

 28. 28 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#16] от "realguru":

  .................Сега си представете на тези хора да дадете машинки. Ми то до всяка машинка трябва да седи по един техник да я поддържа. :)
  —цитат от коментар 16 на realguru

  Най-големя проблем , е че самите гласоподаватели не могат да се оправят как да гласуват с тези машини !
  Не говоря за младите, които са по-малко от нас старите дето ходим да гласуваме!
  Предлагам, за да ви стане ясно, и на вас и на автора на статията да дойде било в нашия старчески дом в Сливен или пък в която и да е СИК в страната и ще се убедите , че над 90 % от възрастните не могат да се оправят с машините, викат някой да им помогне (разрешено е от закона да имат придружител!) и като резултат този придружител си дава своя глас , а не гласа на гласуващия !
  Този проблем между другото съществува и
  за хартиения носител ! ! !
  - = - = -
  най-голям 5 грешки са бюлетините обявени за невалидни !
  А те много лесно стават невалидни с това калпаво изискване Х - кръстчето или хикса ДА НЕ излиза извън очертанията на квадратчето!
  Ами че на нас дъртите ръцете ни треперят де от старост де от Паркинсон и колко и да внимаваш вземе да изскочи с половин милиметър извън и хоп- бюлетината става невалидна ! ? ! ?
  За да се улесни , освен с Х да се разреши и да е с кръгче О и да видите колко ще намалеят невалидните бюлетини !
  - = - = -
  И друго , в закона да се впише , че придружител може да бъде САМО ЕДИН ПЪТ ПРИДРУЖИТЕЛ, а не като сега неограничен брой пъти !
  Имаме ги в нашия Дом за стари хора двама, вземе инвалидната количка , отива в отделението за лежащо болни, натоварва го, вкарва в тъмната стаичка и хоп пуска бюлетина за гласоподавател който даже не се е докоснал до бюлетината , а и не може и да говори ! ! !
  И това го прави над 5 пъти и нищо не можеш да му кажеш, че на всичкото отгоре им взимал и по левче , че ги возел до тъмната стаичка . . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 29. 29 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Първо, не разбирам като как цената на тези машини е толкова висока? Второ, не разбирам защо вообще е нужна разпечатка на хартия на резултатите й? Би трябвало информацията да е криптирана и да се предостави директно на комисията на едно ниво по-горе. Което само да я обобщи. Не да я принтира на хартия или дори чете.
  Проблема винаги е бил човешкия фактор. И не е само "събирането" проблем. Доста често липсва елементарна логика и отчайващо незнание на изборния процес.
  Участвал съм актовно само на едни избори - 1990-та. Като председател на изборна комисия. Направиха ме такъв по причина че бях от БЗНС. Представителя на СДС беше едно интелигентно и симпатично момче (после станахме добри приятели!), а на БСП, жена на средна възраст, също интелигентна и почтена. И двама неутрални, безпартийни... Мъже. Имаше наблюдател от всяка партия. Някак си имах доверие на момчето от СДС и жената от БСП. И когато излизах навън да запаля цигара, поне един от тях беше вътре. Така стана и когато отидох да обядвам.
  Накрая отворихме кутията и преброихме бюлетините. Оказа се (въпреки прецизната ни работа!) че има 18 бюлетини повече от броя гласували по списък. 18 от около 800 гласували беше незначителен брой. Така че след обсъждане предложих на комисията да корегираме числото гласували до броя бюлетини. Което комисията одобри. Разбира се, спрямо изискванията на ЦИК, изготвихме надлежния доклад за това, като решението ни се базира на неотчитането в списъка (по погрешка) на тези 18 гласували. Когато занесохме резултатите в районната комисия, трябваше да чакаме доста време за да ни дойде реда. Председателя на комисията прочете документите и ме погледна доста озадачено!! И каза - вие сте единствената комисия с редовни документи, дори имате протокол за справяне с грешката... Отговорих му, че комисията ми е запозната с прерогативите си и че съм математик. Районната комисия има прерогативи също - оправи всички грешки на комисийте. Така, че дори при тези обстоятелства човешкия фактор е преодолим.

 30. 31 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Електронно от дома няма как да гласуваш, щото ще се наруши тайната на вота.
  —цитат от коментар 18 на realguru


  ахахаха и шо нака реши ви путиноидо-тръмпист-гробар?

  ивасимус и икспертинити... хората от години правят изчисления с криптирани данни

  Homomorphic Encryption
  http://www2.technologyreview.com/news/423683/homomorphic-encryption/

  ма в случая дори и това не ти е нужно

 31. 32 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Константинов е единствения адекватен в изборните дела последните 10-тина години.
  —цитат от коментар 19 на realguru


  Мишо отдавна си плю на малкото останал авторитет и интегритет. така е с всеки който се е захванал с Мафията ГЕРБ

 32. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Весело

  До коментар [#22] от "todor._89":

  За теб знаем !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 34 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 855 Весело

  До коментар [#33] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А, имали нещо което ти да не знаеш, Доторе!?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 34. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK