Орлин Спасов: БНТ ще стане медийно джудже

Орлин Спасов

© Юлия Лазарова

Орлин Спасов



"Дневник" препечатва от сайта "Маргиналия" интервюто с медийния експерт Орлин Спасов, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски". Заглавието е на редакцията.


Господин Спасов, какво стои зад избора на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ? Сложна политическа комбинация или твърде ниско ниво на участниците в конкурса?


- Преди всичко стои идеята политическата конфигурация, която доведе БНТ до колапс, сега да се представи като неин "спасител" и така окончателно да подчини тази емблематична и свръхважна телевизия, да я направи медийно джудже, от което не зависи нищо. Това е резултатът от конкурса.




Емил Кошлуков обяви факти за плачевното финансово състояние на БНТ. Преди него подобни данни бяха изнесени в специализирани рубрика на издания като "Капитал", например. За същото говори и проф.Нели Огнянова, безспорен медиен авторитет. Какво е бъдещето на БНТ?


- Бъдещето е крайно несигурно. Докато в близкото минало БНТ се открояваше като относително независима медия – например в мандатите на Вяра Анкова като генерален директор и на Георги Лозанов като председател на СЕМ – сега сме свидетели на "орбанизация" на отношението към БНТ. Правителството се опитва да наложи контрол върху медията, в стила на Виктор Орбан в Унгария.


Вижте дори "Панорама". Един от най-добрите български журналисти, Бойко Василев, започна да се огъва под натиска на конюнктурата. Сега ще се каже, че БНТ само харчи пари, че е безполезна и в резултат на това ще се прокара "реформа", която най-вероятно практически ще сложи край на обществените медии в България. Поне във варианта, в който те наистина са полезни за обществото. Не искам да кажа, че промяна в тези медии не е необходима. Само казвам, че ако нещата се развият в описаната посока, те няма да са с принос към медийния плурализъм.


И конкурсът за генерален директор на БНР завърши с избора на проблематичен ръководител. Според вас има ли смисъл от обществени медии?


- Смисълът на обществените медии е вън от съмнение, макар че напоследък все по-често се налага да се обяснява защо съществуването им има смисъл. Това не е случайно. Частните търговски медии станаха прекалено агресивни. Те имат своите мощни лобита, които искат да изхвърлят БНТ от играта с помощта на политически лостове. От друга страна, хората с основание няма да са ентусиазирани бюджетът да финансира още една медия просто като другите.


Именно затова е необходима промяна, която да задълбочи обществения профил на БНТ, а не самоцелно да се гони рейтинг наравно с търговските телевизии. Новият генерален директор има биография, която съчетава бизнес и политически опит, свързани с доста нееднозначни резултати и с репутационни проблеми. Не е трудно да си го представим като идеалния ликвидатор. Но отговорността е основно на СЕМ. В този му състав, съветът вече не е независим орган и съвсем очевидно мнозинството в него действа по нареждане отвън. Автономни медийни политики са практически невъзможни в основните медии.


От години упорито се говори, че управляващите имат за цел сливането на БНТ и БНР. Имат ли основание?


- Формално погледнато, дали ще са слети или не би трябвало да е по-скоро въпрос на организация и на управление. В един идеален свят, подобно сливане може и да е за добро. Но България е твърде далеч от идеалните светове. Затова смятам, че в момента сливането на двете медии не е желателно и ще обслужи по-нататъшното им плътно контролиране от институциите на властта.


Наскоро експертът Георги Лозанов, председател на прекратилата съществуването си през 2007 година Българска медийна коалиция, заяви, че е наложително отново да се появят граждански организации с мандат да бъдат коректив на медиите. Нужно ли е, наистина?


- Нужно е, и то много. Но не е лесно за осъществяване. Важни медии днес активно се "отбраняват" от критиките и препоръките на гражданските организации. "Неправителствена организация" стана словосъчетание, което често привлича език на омраза в някои основни вестници и сайтове. Гражданското общество е заплашено от изолация. Много от неговите гласове са подложени на кампании за дискредитиране.


Разбира се, това не е повод за униние, тъкмо обратното. Ако повече представители на граждански организации участват в дебатите за медийната среда в България, то и гласът им би бил по-силен и може би дори коригиращ. Но това е дълга битка.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Любопитно

  Напротив БНТ ще просперира!
  Моят градски Имил Кошлуков е достоен потомък на предатели!
  Дедо му е предал некви партизани, и ги изтрепали на връх Еледжик!
  Не, че партизаните са биле убави хора,айдуци са биле и те,ама все пак.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  Ако разкарат търтеите и орежат фонд заплати за свои хора ще я бъде ...

 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  "Смисълът на обществените медии е вън от съмнение"

  Изглежда не е вън от съмнение, ако този въпрос се задава. А "отговорът" реално не отговаря на въпроса.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  С кошлука начело БНТ ще стане за посмешище!!!
  Жалко, имаме необходимост от Обществена телевизия!!!

 6. 6 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 579 Неутрално

  В момента управляваща партия е ГЕРБ. В БНТ 90% от персонала(трудно ми е да ги нарека журналисти) са мораво червени, макар и трудно да се прикриват. Останалата малка част са безгръбначни, които се подлагат на всеки, който дойде на власт. Кошлуков с нищо не е показал досега, че е симпатизант на ГЕРБ. Твърденията на "медийния експерт" са абсолютно безпочвени. БНТ губи и ще продължава да губи зрители, защото е длъжна да показва качествено съдържание в програмите си, да не се чалгаризира и поддава на пошлия и елементарен вкус на голяма част от публиката, а да се опитва да възпитава. Много трудна задача в днешни дни, където всеки "рови" в смартфона и търси леко и мимолетно забавление. Може би като начало малко порно ще помогне на БНТ да "изплува".

 7. 7 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 469 Неутрално

  При социализма, обществото беше разделено на богоизбрани некадърници и всички останали. ДС обслужваше само първите в кражбите им и наказваше другите. Но имаше една особеност-кражбите на върхушката на богоизбраните беше под формата на вземане. След 89-та богоизбраните мутираха много бързо в капиталисти и установиха собствен режим - демократура, която успешно я развиват техните наследници, особено във вземанията. А някои си въобразяват, че в България е установена демокрация. Това не става отведнъж, като с магическа пръчка. Богоизбраните некадърници са силно организирана материя под вещото ръководство на ДС, превзели изцяло държавата по плана на Андропов за овладяване на икономиките в държавите от соцлагера в посткомунистически условия. Всичко, случващо се от изгрева на звездата на Путин в страните от бившия соцлагер, говори, че замисленото и организирано при Андропов успешно се развива. Доказва се от развитието на основното свойство на демократурите - необратимост на процеса на пълзенето им само в една посока - към диктатури. А диктаторите имат само една характеристика - стремеж към увековечаване на режима им. Поради това се обединяват. Пример: Ердоган и Путин. Задължително се започва с основните приоритети - контрол върху медиите и правосъдието. Политиките им се основават на фундамента: Крадецът вика дръжте крадеца. Това върви много, когато опростачването е масово. Поради това основна цел в демократурите е целенасоченото сриване на образователната система. Образованият народ е в основата на успеха на едно общество. Качествено образование е в основата на бързо създаване на средна класа, респективно гражданско общество - най-големият враг на всякакви форми на демократури, диктатури и режими. Тогава философски размисли от типа, аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме ще присъстват само във вицовете.

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "- Смисълът на обществените медии е вън от съмнение, макар че напоследък все по-често се налага да се обяснява защо съществуването им има смисъл. Това не е случайно. Частните търговски медии станаха прекалено агресивни. Те имат своите мощни лобита, които искат да изхвърлят БНТ от играта с помощта на политически лостове."

  Ако четете наопъки този "анализ", няма да сбъркате. Да, точно както се четеше Работническо дело...

  Малко факти за фифансиране с европейски средства:

  "2007 – 2013 г. – 49 852 887 лв. с ДДС /за всички медии/

  Нова борудкастинг груп
  Общо: 8 967 735 лв. ...
  БТВ Броудкастинг груп АД
  Общо: 8 832 318 лв. ...
  БНТ
  Общо: 5 053 548 лв.
  ...
  2014 - юни 2019 г. – 8 424 327 лв. с ДДС

  Нова борудкастинг груп
  Общо: 1 472 437 лв. ...
  БТВ Броудкастинг груп АД
  Общо: 1 052 142 лв.
  БНТ
  Общо: 1 080 004 лв...."
  https://clubz.bg/85164-koi_medii_kolko_sa_poluchili_ot_evrofondovete_pylen_spisyk

  Като цяло от явна доминация на БТВ и Нова се преминава към изравняване на БТВ и БНТ и намаляване на дистанцията с Нова.

  И един горещ въпрос - КОЙ е правил бюджетите за европейско финансиране за периодите след 2007г. и след 2014г.?

  Задругата отново е същата - т.н. "Свободна Европа" - "Купуване на медии. Как с пари от еврофондове може да се осигури поръчкова журналистика"

 9. 9 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Орлинката е много готин. До съвсем скоро (дори сега, в този семестър) ми преподаваше.
  Сега, нормално е да защитава Георги Лозанов, колеги са. При Вяра Анкова и регионалните центрове имаха повече работа. Сега е много зле положението там. От София не искат почти никоя тяхна тема. А те дори не им ги и задават, както е редът. Макар че Вяра Анкова си обслужваше интересите на чужди (частни, български, но за БНТ чужди) телевизии. И си стана директор в "Нова".
  Орлинката е доста либерално настроен, което мие пълен антипод, но с него имаме еднакви възгледи и идеи за подобряването на медийната среда, а именно -"Телевизия на дебатите". Но за изнесените в 6-8 месеца от годината студиа трябват много пари. А държавата не се грижи за бюджета на обществената медия, напротив. В Германия има годишен данък от 1000 евро на телевизор (телевизионен приемник), който отива за обществената телевизия. Концепциите и на двете обществени телевизии са почти 1:1.
  Държавата трябва да е грижи именно за интереса (и най-вече бюджета) на БНР и БНТ.
  А тя каква стана...
  Едни монополи, едни конфликти на интереси (ама, щом Домусчиев и другите казват, че няма, значи няма), едни преименувания на първенствата...
  А частните медии не отговарят (сериозно) на кандидатите без опит.
  Пък Кошлуков говореше на събеседването в СЕМ само за пари.
  Параграф 22.

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#6] от "Oggie Petkov":

  Кошлука с нищо не показал герберастията си 😁😁
  Виж, за другото си прав - основният персонал там са мораво червени. Т.е., удобни гербави калинки.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1580 Неутрално
 12. 12 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 567 Разстроено

  До коментар [#1] от "Краде ми се мили мой":

  .. .. ти си поредния позитански боклук в форума..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 13. 13 Профил на Encho B_
  Encho B_
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Когато шеф в БНТ бе Константин Каменаров, а Емилчо Кошлуков заместник, от екрана буквално ни заливаха скапани руски филми и БГ-филми, правени по времето на скапания СОЦ. Но това безобразие продължи и след като Емилчо стана "временно управляващ"! Филми, пропагандиращи комунистически свинщини и героизиращи тероризма, като "Черните ангели" (в който лумпенизирана измет по поръчка от Москва избива гражданите по улиците) и "Пътят към София", в който се пропагандира руската теза за "безкористно освобождение" и 200 000 загинали пияндурника - и затова трябва да им се подчиняваме и да сме им вечно благодарни! Поведението на хора като Кошлуков не може да бъде сравнявано с "лапане на п-шки" - това ("лапането") е присъщо на неграмотните, неосведомени и заблудени хора. А Кошлуков (и такива като него) много добре знаят как стоят нещата и въпреки това обслужват интересите на Империята на злото. На това му се казва "зависимости", пред които "лапането" изглежда като детска игра.

  P.S. За тия, които вече са повярвали на внушенията (правени с услугите на хора като Кошлуков) за 200 000 убити пияндурника, нека видят истината тук: - https://archive.org/details/b20416477_002/page/2 (таблицата на 3-та стр.)
  Всъщност истинските данни са - убити в битка - 11905 души, а ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - безследно изчезнали - 5121 души. Шокираща цифра - нашите пра-дядовци са трепали тайно тия боклуци, когато са ходели да мародерстват по къщите им. Броят е 50 % от тия, които са убити в битка.
  За мародерствата на “освободителите“ виж тук: https://youtu.be/uDp1BGZDj3Q
  Пияндурниците така са мародерствали и при следващата окупация през 1944 година.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5400 Неутрално

  Какъвто шефът, такава и фирмата му. Кошлуков направи от няколко медии джуджета...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 714 Неутрално

  БНТ трябва да се очовечи и да стане нормална европейска медия или да върви на м----ата си. В момента тя е копие на някакви североазиатски тъпотии.

 17. 17 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Откакто НОВА стана поредната покупка на близките до ГЕРБ олигарси, които най-вероятно според мен перат пари и разследващите журналисти бяха разкарани - тази телевизия за мен вече не съществува.БНТ явно е получила цензуриращи органи. Дано БТВ не се поддаде на популизъм и партийни кръгове иначе ще се информираме отново само и единствено от Свободна Европа, а най-вероятно скоро и от ББС . Защото сме много свободни и демократични американците си възобновиха предаванията на български, а най-вероятно заради оценката на правителството на Борисов скоро това ще направи и БиБиСи, тъй като скоро получи целеви средства за противодействие на руската пропаганда на Балканския полуостров.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  Аз вече съм спряла да гледам БНТ.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  А не е ли вече станала? :)

  Между впрочем то ТВ-то като дял намалява. Другите две големи ТВ си имат сайтове, vbox и други такива платформи.

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Аз вече съм спряла да гледам БНТ.
  —цитат от коментар 18 на Роси


  Твърде късно, уви.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на tjj54611191
  tjj54611191
  Рейтинг: 357 Неутрално

  То пък сега БНТ-то един гигант... Мани-мани...

 22. 22 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#18] от "Роси":

  Колежке Роси, Вие гледате телевизия ?!

 23. 23 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Дреме ми на кошлука за БНТ, стига да не се финансира от бюджета, не че тиквите няма да намерят от къде да крадат!!!!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK