Тест за безпристрастност. Ще поиска ли Цацаров възобновяване на делото "Росен Босев"?

Адвокат Даниела Доковска настоява Сотир Цацаров да поиска възобновяване на делото.

© Анелия Николова

Адвокат Даниела Доковска настоява Сотир Цацаров да поиска възобновяване на делото.Текстът е препечатан от "Свободна Европа".


Вие сте журналист, който пише за проблемите на правосъдието. Един ден съдията, когото сте критикувал, ви осъжда. Решението може да се преразгледа, но при едно условие - главният прокурор трябва да поиска това, а вие и него сте критикувал.


Така изглежда накратко процесът срещу Росен Босев от в. "Капитал", образуван по жалба на бившия шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Журналистът бе осъден на 1000 лева глоба от съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд (СГС), а сега защитата му настоява Сотир Цацаров да поиска възобновяване на делото.
Основанията за молбата на Босев са, че той е осъден от незаконен съдебен състав и това е станало при съществени нарушения на процесуалните правила и в противоречие на закона. През годините главният прокурор е уважавал подобни молби, предстои да разберем дали ще действа така и в случай, при който искането идва от негов публичен критик.


Процесът


Босев бе осъден за думите си в ефира на Нова телевизия от 2015 г.: "Стоян Мавродиев използва КФН, за да репресира "Капитал" и "Дневник" и "Г-н Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която подсъдим е Евелин Банев. Чрез свои действия той е улеснил изпирането на сума, придобита от наркотрафик".


Коментарът му бе в контекста на глобите, наложени от КФН на фирмата издател на "Капитал" и "Дневник" – "Икономедия", които впоследствие бяха отменени от съда. Въпросните санкции бяха предшествани от публикации в двете издания за това, че Мавродиев е консултирал офшорни дружества, свързани със схема за пране на пари от наркотрафик, разкрита по делото срещу Евелин Банев-Брендо.


Бившият шеф на КФН заведе общо три дела за клевета – срещу изпълнителния директор на "Икономедиа" Галя Прокопиева и журналистите от "Капитал" Десислава Николова и Росен Босев.


Претенциите в исковите молби бяха сходни, но в първите два случая бяха отхвърлени от съда, тъй като ответниците са изразявали личното си мнение. Единствено Босев получи осъдителна присъда, произнесена от съдия Крънчева, която преди това нееднократно отказа да си направи отвод от делото.


Нарушенията


Именно затова и адвокатът на Босев – Даниела Доковска, пише в молбата си до Цацаров, че клиентът ѝ е бил оъден от незаконен съдебен състав. И посочва, че СГС е игнорирал представените му седем статии с "остро критични твърдения относно председателя на съдебния състав съдия Петя Крънчева".


"От представените към молбата журналистически материали е видно, че подзащитният ми Росен Босев нееднократно е отразявал в негативен план работата на съдия Петя Крънчева в свои авторски материали – поименно, включително със снимков материал. Това означава, че искането за отвод е надлежно обосновано, а основанията за отвода са доказани. Критичните публикации по дефиниция предизвикват дискомфорт и отрицателни преживявания у критикувания и формират ответно чувство за антипатия към автора на критиката", пише адвокатката до главния прокурор.


Доковска добавя, че в случая съдът изобщо не е взел предвид практиката на съда в Страсбург, според която "съдът не само следва да бъде безпристрастен, необходимо е да е видимо, че съдът е безпристрастен".


Като доказателство за обратното тя припомня, че съдия Крънчева е разпоредила издирване на Босев като за извършител на тежко престъпление и е уведомила за делото му негови възрастни роднини. Все действия, които по смисъла на чл. 6 от ЕКПЧ "представляват нарушения на критерия за обективна безпристрастност".


"С оглед на гореизложеното защитата счита, че е нарушено правото на подзащитния ми на справедлив процес – на безпристрастен съд, от което следва, че решението е постановено от незаконен състав (абсолютно основание за отмяна на постановения съдебен акт)", заявява в молбата си до Цацаров адвокат Доковска.


Присъдата


Тя атакува и самата присъда, произнесена от съдия Крънчева, определяйки я като противоречива и незаконосъобразна. Както "Свободна Европа" писа, СГС осъди Босев за израза "...че г-н Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която подсъдим е Евелин Банев. Чрез свои действия той е улеснил изпирането на сума, придобита от наркотрафик".


Но го оправда за първото изречение от същата фраза: "В едно от съдебните заседания стана ясно, че г-н Мавродиев – неговите подписи, присъстват по пълномощни за офшорни дружества, през които са минавали сумите, които са били изпрани от трафик на наркотици..."


"От цитираните по-горе изрази е видно, че подзащитният ми е оправдан за фактите, които твърди, и е осъден за извода, който произтича от тях", обобщава Даниела Доковска, отбелязвайки, че щом съдът очевидно приема твърденията за подписите на Мавродиев за верни, значи в случая не може да става дума за клевета.


"По същество фразата, за която подсъдимият е осъден (изводът), е продължение на фразата, за която е оправдан (фактите). В случая изводът произтича логично от фактите, но това е безразлично за правото. За правото дори е без значение дали изводът е верен. Изводът е продукт на мисловна, оценъчна дейност, която е изначално несъставомерна. Само на това основание подсъдимият следва да бъде оправдан."


Адвокат Доковска оспорва и извода на СГС, че Мавродиев не е използвал КФН, за да репресира "Капитал" и "Дневник", защото отменените глоби на изданията били подписани от заместника му Ангел Джалъзов. Според нея "ако съдът беше обсъдил доказателствата по делото, той щеше да установи също, че подзащитният ми Росен Босев, както и много други участници в дебата, по напълно разбираеми причини отъждествява частния тъжител с институцията, която той ръководи".


"Защитата се е позовала на самата тъжба, в която частният тъжител е посочил изрично: "...реши да използва институцията, която представлява, за да репресира "Капитал" и "Дневник". Тези думи на г-н Босев са израз на лично мнение". След като частният тъжител е повдигнал обвинение за мнение, както сам сочи в тъжбата си, съдът е следвало да констатира, че е без значение дали частният тъжител се счита оклеветен. Защото мнението не е нито обида, нито клевета – такова деяние е несъставомерно по дефиниция", посочва в края на молбата си до главния прокурор защитата на Росен Босев.


Ако Цацаров възприеме мотивите на адвокат Доковска, би трябвало да подаде искане за възобновяване на делото до ВКС и третата инстанция да прецени дали в случая има основания то да бъде разгледано отново. Отделно от това журналистът може да търси правата си и пред съда в Страсбург.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Що па препечатката е от Свободка Европова!?
  Дойчо Велев, нема ли да ревнува?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1890 Весело

  "Именно затова и адвокатът на Босев – Даниела Доковска, пише в молбата си до Цацаров..."

  Знам, че много хора са обръщали внимание, че когато някой от кръга "Капитал" нагази лука, винаги търси помощта на отдавна утвърдените адвокати на мафията-Доковска, Марковски и т.н. Знам също, че това вече е утвърдена аксиома. Но все пак, да го напомня!

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1999 Весело

  Видно от антрефилето е, че сигурният начин един журналяк да не бъде осъден никога е да храчи обилно върху всички съдии един по един, като впоследствие реве за техен отвод. Накрая слагаме на пангала Цацаров с мат в два хода, че журналякът не клевети, а защитава медията, която го храни, което било лично мнение. Най-подире плашим гаргите със Страсбур.

 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Аре, освобождавай поста, че да те гледаме къде и как си харчиш парите. Щото с тоя дълъг мандат само трупате, пък нема време да харчите. Ей на Цецо не издържа и ще пристава на НАТО. Те западняците си падат по корумпирани комунисти, нещо като еничарите по онова време...

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3920 Неутрално

  Може би - в някой друг живот. И в друго време.

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Уфф, бях се притеснил, че няма да ни препечатвате повече Свободна Европа и други качествени медии!

 7. 7 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 537 Любопитно

  "Свободна Европа" добре, обаче скоро май не е имало препречатка от портал Култура. Нима вече чичко Калин Янакиев не ви е интересен?

  Бог да благослови Америка за България!
 8. 8 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#1] от "Краде ми се мили мой":

  Първите седем - платени или болни. Чака се продължение.

 9. 9 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Аре бе, все едно на доживотен затвор е осъден Росен Босев.

 10. 10 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Нечистоплътен опит за натиск. Малко хигиена трябва.

 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Видно от антрефилето е, че сигурният начин един журналяк да не бъде осъден никога е да храчи обилно върху всички съдии един по един, като впоследствие реве за техен отвод. Накрая слагаме на пангала Цацаров с мат в два хода, че журналякът не клевети, а защитава медията, която го храни, което било лично мнение. Най-подире плашим гаргите със Страсбур.
  —цитат от коментар 3 на Lemmy


  Първо е недопустим натиск върху прокуратура и съдии, после заплахи тип "ако не направите както искаме ще идем в Страсбург". Всички се шашнаха от тая заплаха.

 12. 12 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  "Именно затова и адвокатът на Босев – Даниела Доковска, пише в молбата си до Цацаров..."Знам, че много хора са обръщали внимание, че когато някой от кръга "Капитал" нагази лука, винаги търси помощта на отдавна утвърдените адвокати на мафията-Доковска, Марковски и т.н. Знам също, че това вече е утвърдена аксиома. Но все пак, да го напомня!
  —цитат от коментар 2 на Дон Кихот


  На какво основание пишат молби до Цацаров? Какво искат от него да помилва Босев ли? Да пишат на пРезидента, той има право да помилва, пък и без това те си го избраха, ще помогне.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jumbo Jet":

  Ти изобщо чете ли статита? Какво помилване като делото е гражданско, бре кютук?

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5268 Неутрално

  Ето това е тест :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2112 Весело

  До коментар [#14] от "motochristo":"Ти изобщо чете ли статита? Какво помилване като делото е гражданско, бре кютук? "

  Ей, не обиждай, чилякът си е честен трол! ;)

 17. 17 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Аре бе, все едно на доживотен затвор е осъден Росен Босев.
  —цитат от коментар 9 на our12595545


  Много си бягал от училище.

 18. 18 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#12:"Jumbo Jet"][/quote]

  Твоя благодетел цецо да не е спрял да ти плаща?

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  За някой хора,честта е най-важното нещо.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  Най-накрая ще има присъда от Страсбург ,ама няма да я платят цацата и съдийката...

 21. 21 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1100 Любопитно

  Цаца и обективност - вие се ебавате нещо май?

 22. 22 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jumbo Jet":
  До коментар [#14] от "motochristo":
  До коментар [#16] от "batzdravo":

  Моля за извинение! Това за кютука, макар и от сърце, беше непремерено.
  Останалото обвинение в невменяемост остава.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 23. 23 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дон Кихот":

  Спокойно ти заявявам, че дори идея нямаш, кои са адвокатите на м@фи[email protected]та в България.

 24. 24 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2362 Разстроено

  Българската журналистическа гилдия е в безтегловност – никаква реакция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK