България – Македония: ще останем ли в плен на "политиката на идентичността" (първа част)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3889 Неутрално

  Понеже все пак сме на българска тема , нека да припомня на уважаемите потребители на форума на Дневник , че с решение на Берлинския конгрес от 1878 година днес, на 13 юли се навършват 141 години от учредяване на княжество България. След 500 години чуждо владичество се възстановява българската държавност.Тази бележита дата трябва да бъде националният празник на България.
  Честит празник!

 2. 2 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Понеже все пак сме на българска тема , нека да припомня на уважаемите потребители на форума на Дневник , че с решение на Берлинския конгрес от 1878 година днес, на 13 юли се навършват 141 години от учредяване на княжество България. След 500 години чуждо владичество се възстановява българската държавност.Тази бележита дата трябва да бъде националният празник на България.Честит празник!
  —цитат от коментар 1 на tacheaux

  такива работи в дневник не се толерират
  Честит празник!

 3. 3 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 619 Неутрално

  минчев обикновено е рязък, категоричен и окончателен. В случая - думи, думи, думи, първа и петнайста част. Разбирам го, така и трябва.
  Мен лично макетата отдавна ми писнаха. Гоуема работа го дават, ма като погледнеш - мрънкачи и крънкачи. Откъде могат да чопнат - античка история, па по-нова история, па бугарски паспорт от татарите, па у еуропска уния, па у нато, ма с русия, па луно, луно, земйо македонска...
  Ние сме държава на /поне/ 14 века. След 14 години ес и евроатлантическите ценности я ги има, я ги нема, поне в тоя им вид. Ама в техно име вече предадохме историята си /щото само тя ни беше останала неограбена/. Следва и територията

 4. 4 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 338 Неутрално

  България ще постигне успех в Македония, когато разобличи и остракира сръбската агентура там и когато явно заяви на Белград, че с влиянието им по Вардарот е свършено и нещо повече - те ще влязат в ЕС само след Македония и заедно с Косово.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#3] от "stokn":

  Македонската история е като посещение в Метро - каквото чопнат по рафтовете, го пишат техно.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 6. 6 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#3] от "stokn":Македонската история е като посещение в Метро - каквото чопнат по рафтовете, го пишат техно.
  —цитат от коментар 5 на Пипера е много лют


  По-лошо е, брате.
  Влизат в Метро и викат: "Вън от магазинот ни!!!"

 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Весело Е преподавател по КОМУНИЗЪМ , да преподава ДЕМОКРАЦИЯ. Класовият враг е сменен, Но ВРАГ има , и това дебело .......нещо не може да напише два реда , ако няма ВРАГОВЕ. След като такива ИДЕОЛОЗИ ,накара народа да мрази СССР . Сега успешно се справят със задачата народа да намрази САЩ , и да не вижда нищо демократично в техните действия. Грешките на България са много след 1878 , за мен водещата е изборът на СОФИЯ за столица. Няма никакво позитивно действие взето в ЦЕНТЪР СОФИЯ за България.

 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 373 Неутрално

  България призна първа Македония за да спре Сърбия. Защото знаем при разпада на Югославия как сърбите тръгваха на война с всеки, който поискаше независимост, и се лееха реки от кръв. България по този начин показа, че е гръб на Македония и ако Сърбия беше нападнала Македония, сърбите знаеха, че България ще се намеси за да подкрепи македонците. И Сърбия нищо не направи срещу Македония.
  Относно отношенията между съвременните българи и макдеонци, то българите считат македонците за братя и ги обичат. А македонците се считат за наследници на Александър Велики, подиграват се зад гърба на българите, присмиват им се, но иначе взимат български лични карти, учат и работят в България, и когато се налага говорят прекрасен български без грам македонски ацент.

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 373 Неутрално

  България ще страда много с Македония. Защото македонците за толкова години са се посръбчили, а сърбите са лукави, лъжат, подиграват се зад гърба на хората и въобще сърбите са олицетворение на недостатъците на хората в днешно време.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7305 Неутрално

  Тъжно - романтична история на разделяне и обединение, на кражби и споделяне, на дребнавост и раздаване...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  Северна Македония, скоро ще стане федерална, а след това- част от велика Албания. Макетата са се вторачили в България, а в това време, албанците не дреме.

 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#11] от "Vlado Nikolov":

  Най-вероятно няма да е точно така, а ще се откъсне едно парче от Македония в някаква независима държава населена с албанци, както стана със Сърбия.

 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Македонските глави освен дървени са и глупави, ако бяха поне малко гърци
  (хитри) щяха да си трайкат докато ги одобрим за НАТО и ЕС, но народа е
  казал ,,шило във торба не стои,, !!!

 14. 14 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonim440":

  Факт, Милошевич е предлагал на Желю Желев да си поделим Македония, воден от принципа, че в югославската бъркотия трябва да се намесят повече балкански страни и да се оцапат в нова касапница. За щастие, Желев е отказал. Един сърбин даже ми разправяше, че Желю е натролил Слобо, като му казал - ако ще делиме нещо с вас, първо си искаме Западните покрайнини, хаха. Не знам дали е вярно, но е добре, че не забъркахме в тая каша тогава.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3255 Неутрално

  " От югославската федерация
  Република Македония наследи своята национална утопия


  Изградена върху отрицанието на общото минало с България и върху представянето й единствено като агресор. Славянската версия на македонската национална история почива върху презумпцията, че хората, населявали териториите на географска Македония са били с изключително славянски произход и идентичност, за разлика от българите, които са преимуществено "татари" или пришълци от далечния изток на Азия. Тази етно-антропологична разделителна линия играе роля на базисна легитимация за съществуване на македонска идентичност поне от Средновековието насам. Оттук – претенциите за македонска идентичност на цар Самуил, оттук – претенцията за "македонски идентитет" на авторите и разпространителите на славянската писменост и култура и т.н. В доказването на небългарски произход и идентичност на македонската нация са включени и мероприятията по преименуване и дори фалшифициране на литературни, исторически и документални свидетелства, факти и процеси от близкото и по-далечното минало."

  Доста, доста по - рано от Югославската федерация е създадена в Сърбия идеята, че Македония като не може да бъде изцяло сръбска, няма да бъде и българска, а ще се превърне в своебразен хибрид , който не е ничий и така пак ще се прилапа от сърбите ! Тази концепция, че Македония трябва да стане част от Сърбия съществува още преди освобождението на сърбите от Османско робство, а след това се възприема за национална доктрина и се знае винаги от всеки сръбски владетел и патриарха - късай земи от България и ги присъединявай към " здравия сръбски темел" ! Идеята за Македония се променя както казах - от желание да бъде изцяло сръбска, през хибрида - нито българска да е, нито сръбска, ами нещо друго и после пак да си го прибереме ние ( както става след втората балканска война !), та и до днеска ! И понеже повече от век Българщината се подлага на геноцид, то днес в тази държава сърбоманите са точно в същото положение, както комунистите у нас ! Трябват много усилия и търпение, за да може да се усети някаква промяна в тази йезуитска сръбска концепция спрямо сънародниците ни оттатък Вардар, но рано или късно, тя е обречена на изчезване. Също както комунизма !

 16. 16 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Най-добре казуса Македония е обяснена от банкера и държавника Атанас Буров (българският Доналд Тръмп). Той е казал - "за какво пожертвахме толкова кръв и средства в Македония. Тази планинска, със суров климат, непригодна за нищо страна. Истинските интереси на България са Добруджа - равнините й са житницата на България, морето служи за логистика, Дунава ни свързва със Западна Европа". Това са свободно преразказани от мен думи на Атанас Буров.
  И когато Царят бе премиер, той въобще не се занимаваше с Македония. И бе единственият трезв политик. Македония е торба със змии и е най-добре да си стои завързана.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 17. 17 Профил на qec41616100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Отсъствието на цялостна и последователна българска външна политика спрямо вардарските земи е очевидна. Липсват всякакви опити за икономическо и културно влияние. В крайна сметка резултатът е налице.

 19. 19 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Македония е регион в 3 държави - България, Гърция и Северна Македония.
  Държавата с която спорим се казва Северна Македония.

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5375 Неутрално

  Българската катастрофа не е загубата на Повардарието, което никога не сме притежавали (с изключение на периода 1941-1944), ами загубата на Беломорието, спечелено през Балканската война.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Много добра публикация.

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  До коментар [#12] от "anonim440":

  Може би. Но раждаемостта на албанците е голяма, а македонците с български паспорти, вече се изнесоха на запад. Тоест, населението намалява, но албанската част се увеличава. Въпрос на време е, да стане като в Косово.

 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  България няма никакво влияние в Северна Македония.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24 Профил на Tsvetelin Tsvetanski
  Tsvetelin Tsvetanski
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Най тежък е периодът след 1944 г. На практика много малко решения се вземат от българи между 1944 и 1991 г. Пряко в този период София се управлява от Москва, а Скопие от Белград. Влезте в архивите и четете. Македонците знаят, че са бугари, но знаят също, че във всеки момент могат да загубят работата си. Петата колона и медиите там са все още югословенски. Обединението може да дойде през единението на двете църкви - Българска патриаршия и Охридска архиепископия.

 25. 25 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Северна Македония, дебил комуниститчески! Македония е в Гърция!

 26. 26 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Спокойно,дами и господа,со кротце,со благо и без кьотек!:)))
  Историческите процеси са бавни.За,къде сте се разбързали?Вие,какво очаквате?Ей сега ще ни се хвърлят на вратовете братята от Македония и всички ще си признаят ,че са българи?Е,как точно ще стане това? От 1912 година там се разпореждат едни гадове,които са причинили толкова злини на българите по тези земи,че е трудно да си го представите!Как ви,се струва това:"...За нас настанаха времена на терор. Ако в училище кажеш една българска дума, учителят сърбин те бие с пръчка по ръцете и налагат глоба на родителите ти. Имай късмет да кажеш, че си българин – правилният отговор беше "прави сърбин". Дете съм бил и съм се оплакал на майка ми, че искат да се казвам сърбин. Тя ме успокояваше – е, кажи, че си македонче."? Е,това е лекият вариант...За унищожените църкви,прогонените и убити свещеници,замяната им със сръбски,смяната на българските учители със сръбски,гоненията и преследванията,на които са били подложени българите от Македония има достатъчно писмени свидетелства и спомени,и разкази,и всичко, което би могло да даде на онзи,който наистина се интересува от истината за там ,да я разбере!
  http://www.strumski.com/books/Сръбските жестокости в Македония.pdf
  Забележете,това е само от 1912 до 1915 година! А, после? След 1945 година? А,всичките малоумщини свързани с помакедончването на българите по волята на комунистите?
  А,непрекъснатото облъчване със сръбски медийни източници след ,90-та година?
  Прощавайте,но имате ли представа на какъв нечовешки натиск и обработка са подложени хората там?В продължение на много години. И,когато някакви юнаци ми запеят,как "макетата" да вървели по дяволите,как там били змии и въобще не си струвало труда да се занимаваме с тях,и пр. подобни дивотии,... това е някакво безумие...

 27. 27 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#16] от "Сатана Ликующий":
  Има едно стратегическо нещо в Македония - най-прекият, бърз и удобен път от Бяло море до Дунав е по долините на Вардар и Морава.
  Неслучайно този път е 100 % магистрала, нищо че минава през страни извън ЕС - Северна Македония и Сърбия. Нашият път към Бяло море - по Струма минава през труднодостъпни проломи, неслучайно едва ли ще доживеем да минем от София до Солун изцяло по магистрала.

 28. 28 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Истинска национално отговорна политика ще започне, когато България открито заяви, че т. нар. Република Северна Македония е другата българска държаба на полуострова и защитата на държавността й е част от защитата на българската държава. Това значи засилване на съвместните действия срещу албанския екстремизъм и, след това, ликвидиране на остатъците от сръбската инвазия и неутрализиране на лица и организации, прокарващи идеята за Велика Албания. Това значи въоръжаване и подготовка на българската армия и жандармерия, отчитащо евентуален сблъсък с албански паравоенни формирования; това значи и готовност за сътрудничество със Сърбия срещу албанския екстремизъм.
  Висока топка, нали. Мутрата от СИК няма и да се направи, че я вижда. Де ги Кочо Стоянов и Трета секция сега...

 29. 29 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#28] от "ivangabrovo":

  Сътрудничество със Сърбия е смърт за нас, не си ли го разбрал?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 30. 30 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonim440":

  Сърбите са в патова ситуация. За да влязат в ЕС, трябва да са в НАТО и да нямат териториални спорове със съседите си. Скоро не ги виждам в ЕС, а като дойде време да ги приемат, ще са се кротнали и примирили до неузнаваемост.

 31. 31 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#12] от "anonim440":

  Ако влязат в НАТО и ЕС, тези процеси ще са кротки, а вероятни и безсмислени.

 32. 32 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Добр анализ на т.н. македонски въпрос. Очаквам с интерес втората част, където най-вероятно ще прочетем и някои препоръки за българската политика по отношение на братчедите. Пиша "братчеди", защото като много българи имам наистина такива там.

  п.п. Добре би било и Д.Бечев да напише нещо по темата, като специалист в областта и политолог от по-новата генерация.

  "The glory of God is intelligence"
 33. 33 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Идентичността на съседите е слузеста като змийорка - вчера българи, днес македонци, утре илирийци.

 34. 34 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Колко хубаво, че под тази важна тема има малко коментари! Освен сериозното мнение на objektivist96, преобладават свободни упражнения и откровени глупости за надвиснала Велика Албания, за "регион в три държави", за влияния...та даже и че София не трябвало да е столица. София, която се е казвала Сердика, Средец...и много ясно е обозначавала с името си средищната позиция на града сред българското землище.
  Та ще повторя - добре е, че коментарите тук са малко.

 35. 35 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Процесът на "антиквизация" на Северна Македония е в синхрон с тиквизацията на България.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 36. 36 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1097 Весело

  До коментар [#23] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Ех, мечти, мечти ...

  🇧🇬🇺🇦
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK