Апетитът за овладяване на правосъдието се изостри

С реформите от 2016 г. се случва нещо значимо, което тревожи апетитите към овладяване на правосъдието на политически и икономически кръгове, сарайчета, патриотчета и партии за уж европейско развитие.

© Юлия Лазарова

С реформите от 2016 г. се случва нещо значимо, което тревожи апетитите към овладяване на правосъдието на политически и икономически кръгове, сарайчета, патриотчета и партии за уж европейско развитие.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. Заглавието е на "Дневник".


За да става по-добър животът в България трябва да има среда, която да позволява или насърчава това развитие. За добрия лекар – добро образование, добро медицинско оборудване, добро заплащане – за всеки един поотделно, за отделните екипи, после отделенията и така докато се подобри цялата система. Когато боледува отделният човек, индивидуалната намеса е достатъчна. Но когато боледува обществото, трябва повсеместно лечение на нравите. А това означава отстояване на представите ни за добро, "изправяне" на поведението на тези, които са го нарушили и поддържане и подобряване на цялостното състояние (идеално такова няма). Тази грижа се пада на правосъдието – системата за обществено и държавно здраве.


Но за да работи тази система сравнително добре, отново достигаме до въпроса – създадена ли е добра среда за работа? Винаги, когато подочуете, че се променя нещо там по съдебната власт (често законът с това наименование), значи някой се стреми да измени средата. А през последните повече от 10 години тя е твърде динамична, направо сеизмично непредвидима, а това не е добре. От приемането на действащия Закон за съдебната власт през 2007 г. той не е изменян само през 2010 г. Представяте ли си лекар, който лекува при постоянно променящи се, невинаги към по-добро, условия за труд. Сега си представете съдия, който правораздава при постоянно променящи се правила за делата и постоянно променящи се условия за собствения си статус. И в двата случая изходът е поне непредсказуем или клонящ към недобър.
През 2016 г., като продължение на конституционната реформа от 2015 г., са приети редица изменения в Закона за съдебната власт. Изцяло се променя моделът на периодично оценяване на съдиите, прокурорите и следователите; на конкурсите за повишаване; на системата за дисциплинарно наказване. Всичко това е с цел да се създадат по-високи стандарти и единна практика по прилагане на закона, за да се създаде предвидима и сигурна среда за работа на магистратите, а оттам - и по-предвидимо правосъдие. Да, поредният етап от изморително дългогодишната съдебна реформа събира оценки от частичен успех до значителен неуспех. Но преди да измине и година от приетото, започват действията по обезсилване. От своя страна това означава, че с реформите от 2016 г. се случва нещо значимо, което тревожи апетитите към овладяване на правосъдието на политически и икономически кръгове, сарайчета, патриотчета и партии за уж европейско развитие.


Обезсилването приема две форми. Първата е останалият политически обвързан Висш съдебен съвет (ВСС) се заема с прилагането на закона по начин, който да сведе до абсурд замисъла му. Това, което мнозинствата и в предишния, и в настоящия ВСС не успяха да свършат, депутатите подеха и довършиха, което е втората му форма. На първо място се погрижиха да уредят сериозни кариерни бонуси на членовете от ВСС, да върнат по-лесен режим за командироване на съдии и прокурори да прекроят мандата на главния съдебен инспектор с цел по-лесното му заемане от приближени до тях лица.


И така, за 3 години от пакета промени през 2016 г. до юли 2019 г. Законът за съдебната власт се променя "само" 17 пъти, като се запазва традицията най-съществените въпроси да се преустройват в разгара на лятото, в кратки срокове и чрез заседания до късните часове на нощта.


Лято '2019 вещае следното:


По най-важния въпрос за развитието на кадрите, а именно атестирането и конкурсите на съдиите, прокурорите и следователите, нещата са на път да се върнат в изходно положение.


Привидно Комисията по атестиране и конкурси запазва съществуването си, но с цената на това да изгуби правомощията си и да остане просто форма без съдържание. Реално работата ѝ се поема от познатите от миналото помощни атестационни комисии по места. Вместо комисията да избира председател от членовете си съдии, избрани от съдиите от Върховния касационен съд, той ще се избира от ВСС. При наличието на силно представена политическа квота в съдийската колегия на ВСС реално се дозатяга политическата примка около съдиите. С ловка редакция се променя цялата концепция, включително и това, че член на ВСС, веднъж встъпил в тази комисия, може да я държи до изтичане на мандата си. Така отглеждането на вътрешноинституционална номенклатура продължава, иначе се прокламира реформа. Неубедителни са аргументите на предложените от Министерство на правосъдието текстове, тъй като този модел работи само една година, твърде кратко време, за да се оцени ефектът и да се поиска връщане към познатото старо.


Отменя се и периодичното атестиране на всеки пет години. По този начин е достатъчно 10 години да работиш съвестно, следващите 40 можеш да вършиш каквото си искаш. Например влизаш на 27 години в системата, пенсионираш се на 65, до 37 те атестират, после – каквото стане.


Даровете на силните


За да бъде прекратена една от порочните практики - съдии от по-ниски по степен и натовареност съдилища да стават ръководители в ключови съдилища от по-висока инстанция, през 2016 г. се приема при кандидати от различни по степен съдилища предимство да има кандидатът от съдилище от същото или по-високо ниво. По изключение, може да се назначава съдия, прокурор или следовател от по-ниско ниво на орган на съдебната власт само ако няма кандидат от същото или по-високо ниво. Добре, но когато ВСС започва да го прилага, изключението става правило. При тази порочна практика хем такива съдии бързо порастват в йерархията, хем издигането им гарантира вярна служба на излъчилите ги сили. По този начин се утвърждава и понятието "съдебна номенклатура". Сега с фина редакция на ЗСВ се предлага веднъж качилият се от ниско ниво и станал председател да остава там, без конкурс. Към всичко това добавяме и реабилитирането на командировките като форма на заобикаляне на конкурсното начало.


Инспекторат


През есента на 2019 г. предстои избирането на нови съдебни инспектори. В Закона за съдебната власт е последователно застъпен принципът за максимално отворена йерархия, като прагът е свален до окръжно ниво, изключвайки само районните съдии и прокурори. Тоест инспектори могат да станат съдии, прокурори и следователи, преминали най-ниското ниво в системата.


Сега от Министерство на правосъдието предлагат да се отвори възможност и за магистратите на районно ниво. Този въпрос е твърде дискусионен и изисква въвличането в него и на темата за структурата и състава и на самия Висш съдебен съвет. След като Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) е изграден на представителност по йерархия и материя, защо по същия начин да не се създадат квоти за различните нива и в самия ВСС?


Декларации на имущество


Предвижда се към края на всяка година да бъдат заличавани имената на неподалите в срок декларации за имущество магистрати, както и на тези, за които е установено несъответствие между декларирано и фактически установено имущество. Заличаването веднага след изтичането на срока намалява възможността обществото, включително граждани и медии, да провери или да укори трайното несъобразяване с правилата за деклариране. Изискванията за прозрачност следва да бъдат по-високи към този вид обществена служба, това е условие, с което се съгласяваш, постъпвайки на тази служба. За сметка на това, допълнителните проверки от прокуратурата се създават и в ИВСС. Традициите от прокуратурата заживяват и в инспектората, но поне им е установен максимално допустим срок, в който да приключат. Ако се стигне дотам настоящият главен прокурор да бъде бъдещ главен съдебен инспектор, предстоят интересни времена в правосъдието. Нищо чудно, след като редовите партии имат редови партийни организации, младежки такива, скоро да се сдобият и със съдебни и прокурорски.


Хубави работи


Разбира се, стара практика на сегашните законодатели е да насищат предложенията си за изменения на Закона за съдебната власт с три степени проектонорми – такива, които видимо да отровят средата, такива, които привидно са безопасни и, за цвят, такива, които са приемливи, за да легитимират процеса. В този случай това е отчитането на натовареността както на магистрата, така и на органа, в който работи, при образуване на дисциплинарни производства.


Не всичко е лошо, напротив, има текстове, които подобряват или уреждат дребни процедурни детайли. Но те не са от такава същественост. По-скоро напомнят за болен човек, облечен в нови и изгладени дрехи.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  Стига напъни, че ще се получи нещо кафяво отзад! След провала на Бойкикев да овладее прокуратурата стана ясно, че лилавите няма да се доберат до никаква властова позиция! И правилно, защото я искат не за да правят нещо свястно а за да се саморазправят с противниците си! Мечтаят да действат като Хитлер, ама историята винаги се повтаря като фарс!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":
  Кога Христо и КАК се е опитвал да овладее прокуратурата !?!?!
  Напиши го конкретно и ясно. Иначе си най-обикновен герберастки клеветник !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  .........И правилно, защото я искат не за да правят нещо свястно а за да се саморазправят с противниците си! Мечтаят да действат като Хитлер, ама историята винаги се повтаря като фарс!
  —цитат от коментар 1 на lz2

  Много вношения и никакви факти!

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2969 Весело

  Трудно могат да бият Цацата по апетит !

  Затуй сега му се търси злояд наследник ...

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  а митичната му борба за съдебна реформа в какво се изразяваше

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Трудно могат да бият Цацата по апетит !Затуй сега му се търси злояд наследник ...
  —цитат от коментар 4 на SS


  coбственикът на тази газета е с блокирано имущество за над 140 млн лева. Напълно основателно. На него това не му харесва. Напълно основателно. Ма що требва да му се доверявам??? Щото е Прокопи, иконата на честния бизнес??? И неговите проксита са иконата на честната демокрация???
  Тролове, давайте

 7. 7 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":а митичната му борба за съдебна реформа в какво се изразяваше
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  В това че да няма смисъл някой да контролира главния прокурор, защото ако главния прокурор направи нещо ще му се потърси отговорност. А сега ......

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  Конкретизирай в какво. Предишния клеветник се покри.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2472 Весело

  "Но когато боледува обществото, трябва повсеместно лечение на нравите."

  - Ако някой си мисли, че боледува обществото, а не той, да ходи на психар. :)

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Бойкокиев няма никакъв стаж в съдебната система,няма абсолютно никакъв опит, но е лансиран като най-компетентния, който знае как да реформира системата.

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2472 Весело

  "Апетитът за овладяване на правосъдието се изостри"

  - "Изостря" ли се апетитът, или вече е "Изтъпен" от употреба? :)

  "Борис Велчев е единственият кандидат за главен прокурор ...
  https://www.mediapool.bg/boris-velchev-e-edinstveniyat-kandidat-za-glaven-prokuro...
  18.01.2006 г. - За първи път в избора на главен прокурор политиците от ... и е така очевидно участието на президента Георги Първанов в тази ..."

 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  Закривай темата, правосъдието не е независимо и никога не е било. То е на власт имащите, то е и на който си плати....повече. Тук-там се правят контролни дела, които да са чисти и да се ползуват за пример като се наложи да се демонстрира че нещата са ок и институциите са независими и правдиви.

  мурзилка
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  Дай линк и конкретизирай. Мразя клеветниците и лъжците. Истината и само Истината !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Неутрално

  До коментар [#11] от "tosho_toto":

  Никой не е на висотата на Ръбъла ! Нал тъй другарю милиционер.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  До коментар [#11] от "tosho_toto":

  и по интересно от кого е наложен ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Весело

  До коментар [#19] от "lz2":

  Слабичко старшинка. Излагаш милиционерщината. Напъни и другата клетка !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Весело

  До коментар [#18] от "Боби Бобев":

  Пак си прекалил с радиото !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  И отново стигаме до въпросите:Кои човечета налагат правилата в съдебната система и парламента? Кой пише законите? Кой подбира кадрите? Нямат ли имена тези хора? Имат ли паралелен парламент?
  Наистина ли са всесилни в стремежа си си да завладяват и и крадат?

 23. 23 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#6] от "stokn":

  Имуществото му е блокирано не защото е "иконата на честния бизнес", а защото не искам да е част от подопечните на трисвиниумвирата.
  Докато интелект и професионализъм се отъждествява с тиквата и прасето, а почтеност и професионализъм с копърков - това ще е положението в България. Намаляващо население и заобикаляне от големите (и малки) инвеститори...

 24. 24 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3410 Неутрално

  Развитието на съд, образование и здраве, както и на други сектори, в бивша соц Европа върви в пакет. Това са наложени правила още от времето на кръстоносните походи, че и от по-рано. Който се е опитал да прецака останалите, като Наполеон и Хитлер, знаете какво става. Затова, всички заедно. Затова, приказки ала бала са само за запълване на медиите. Сега, за местна употреба, гл. прокурор на едни не им харесва, на други-да. Преди бяха Татарчев, Филчев и Велчев. И тях не всички ги харесваха. Чува се даже, че Велчев иска да се кандидатира пак. Филчев го обидил на п...с и казал, че Конституцията не позволява. Велчев също, като осведомен човек, отвърнал подобаващо. Това е новина, мисля.

 25. 25 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#22] от "mara71":

  Как да нямат имена?! Едната беше с рабфак образование, другият (сегашния министър) не знае в кой век живее. "Законотворецът" пеефски, по-добре да не го коментираме.

 26. 26 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  По-скоро с ракията е прекалил.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#25] от "vhv":

  Тези индивиди са само за параван и да. вменяват хората комплекс за малоценност. Психология на Съветския социализъм - прости хора си избират прости управляващи и затова трябва да си ги търпят, а не, че са подбрани по простотия и наглост.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8649 Неутрално

  На мафията нито съд и трябва , нито закони. Тя си има собствени. А онова човече Данаил Кирилов , затова е там, да направи, промени и прекрои всичко, за да запази властта на мафията.

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11438 Неутрално

  Комунизъм, тип: Послушковци от всички места, подчинявайте се!
  (Перифраза на "пролетарии от всички страни, обединявайте се")

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  Начело с тримата шишковци и ГЕРБ, уверено вървим към времето на късния социализъм и чл. 1 в конституцията. С лек примес на либерал глобалистки ценности.

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3893 Любопитно

  "Апетитът за овладяване на правосъдието се изостри"

  От всички значими постове в съдебната ни система, само този на председателя на ВКС е трън в очите на компанията на почетния ( към която се числят и управляващите, то се знае !). Всичко останало отдавна е в тяхните ръце и аз не знам какво е останало в тая правосъдна система все още неовладяно, че да се овладява тепърва - главен прокурор ли, председател на ВАС ли, членове на ВСС ли ?

 33. 33 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":

  Може! Ако се казва Б.М.Б.

 34. 34 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#30] от "penetrating":

  На кого се подчиняват послушковците? Туй е въпросът?
  Ръководителите на тези идиоти, за да имат тежест задължително трябва пред имената им да е написано - проф. , д-р, .За да минават за добри бизнесмени, задължително трябва да са и икономисти. За самочувствие на назначените послушковци, ръководителя трябва да е и психолог.
  Пример. Ръководителят на Пеевски за тежест трябва да е някой професор, икономист, издател, психолог, разбирач по борба с идеологическата диверсия и да е скрит зад някой друг ръководен гръб.
  Баш тарикатите не стоят начело на институциите.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Това е може би единственото положително нещо на дабг. За сметка на това действа за статуквото на предишните избори като отказа коалиция с ДСБ и заради неговата партия ДСБ завиха наляво. Просто защото дабг са либерали, не десни. А модерният либерализъм е силно ляв.

  This is the place where puddings die.
 37. 37 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1041 Весело

  Четейки скудоумните коментари на подопашните интелектуални дюстабанлии, не мога да изразя радостта и възхищението си от бодрото упорство, с което настъпват мотиката, без да се жалят и без да се интересуват изобщо от резултатите! Те много обичат да наричат другите „милиционери“, ама няма по-голяма милиционерщина от тъпия инат и кьоравото упорство, с което се напъват да пробутат постните си подпорки и, щастливо облещени и с увиснали до пъпа челюсти, да чакат да се подкваси морето, а те да притичат с черпаците и да лапат! Да, ама не, както казваше Петко Бочаров, Бог да го прости! Браво, Иванчо, евала, Брегов! Все така да пишеш! Докато ти и твоите подпашни дружки пишете, разсъждавате и действате по този ялов начин, Баце ще се скъсва от смях, а на вас ще ви скъсва трътките на всякакви избори – където и каквито се сетите! Нямате грам акъл! А, искаш пример ли? Готово, чоджум! Ето например, ако не бяха гласували като зомбирани за алчната кметица Иванчева, сега Радан нямаше да е „сам юнак на коня“ в европарламента! Вие, а не някой друг ще го направите сега милионер, а на него хич не му и пука за вашите мъки и терзания! Раданчо си оплете кошничката и сега ви се хили от Брюксел, а вие лапате мухите под опашката на коня и се мислите за най-умните, най-красивите и най-печените! Е, продължавайте да се мислите, тя природата и народът си знаят работата! Честито! Пак пиши, чоджум, много си забавен – умствено, де!

 38. 38 Профил на xlz18524590
  xlz18524590
  Рейтинг: 234 Весело

  Гербериатът е на своя пост! Ще си защитават трите прасета до последно. Нали ако има работещо правосъдие, ще са първите му клиенти.

 39. 39 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боби Бобев":Пак си прекалил с радиото !
  —цитат от коментар 21 на КМЕТ В СЯНКА


  Какво разбираш ти от радио бре, еманация на чугун?

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11438 Неутрално

  До коментар [#34] от "mara71":

  Не става дума за тарикати и водачи, а за кукловодите. Те винаги са на сянка, но те пускат "лозунгите" - правилата, по които се овладяват институциите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Силният в прокуратурата е главният прокурор, а не министърът на правосъдието. Неверни и погрешни, а може би пропагандни, са твърденията за "Бойкикев".

 42. 42 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#22] от "mara71":

  Ами, реторични въпроси, на които обществените процеси са дали отговор - от началото на прехода около 2-3 милиона напуснали пленената държава. Но това не им пречи, на тези митичните, за които питаш, периодично да изтръскват понатрупалите с капитали (банковата криза, Виденовата хиперинфлация, КТБ и др. подобни).

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Весело

  До коментар [#26] от "vhv":

  Те са изначално свързани !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Весело

  До коментар [#39] от "Боби Бобев":

  Четох ти "характеристиката" от Пазарджик !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3410 Неутрално

  Стига напъни, че ще се получи нещо кафяво отзад! След провала на Бойкикев да овладее прокуратурата стана ясно, че лилавите няма да се доберат до никаква властова позиция! И правилно, защото я искат не за да правят нещо свястно а за да се саморазправят с противниците си! Мечтаят да действат като Хитлер, ама историята винаги се повтаря като фарс!
  —цитат от коментар 1 на lz2  ПЛАТЕН ДЕБИЛ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 46. 46 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 859 Неутрално

  ? Какви са тези безсмислени заглавия и анализи? Съдебната система е овладяна от поне 30 г. и обслужва отлично собствениците си.

 47. 47 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 2258 Весело

  Не е нито глад, нито апетит! Това е необходимост за властимащите и особено за онези от тях, които са решили да изобразят Бай Тошо - 2!

  Малинчо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK